Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél

Fórumok

Idézet:

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

[...]

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

[...]

Adatvesztés?

A 24.hu-nak nyilatkozó nagy rendszerekkel dolgozó informatikai szakértő szerint az egy hetes helyreállítási idő olyan hosszú, hogy az valószínűsíti, az adatokkal történt valamilyen probléma (nem koherensek, vagy adatvesztés történt). A szakértő szerint az összes többi hibalehetőség órák, esetleg 1-2 nap alatt kiküszöbölhető lenne. A másik magyarázat csak az lehet, hogy teljesen amatőr módon próbálják megoldani a felmerült problémákat.

Hozzászólások

Ennek a hírnek milyen informatikai vagy unix vagy szabadszoftveres vonatkozása van?

Ezúton is újra őszinte részvétemet nyilvánítom sj-nek és minden politikai hiszti marcinak :-)

Állítólag választási jegyzőkönyvevő gyíkembereket láttak Orbánviktoros pólóban az nvb székház közelében. Az Orion övből menekültek az alkíriai király által indított galaktikus háború miatt. EU egyezmények miatt sajnos be kell fogadnunk ezeket a gyíkembereket. És hát ilyenkor, párzási időszakban tombolnak bennük a hormonok. Mivel a gyíkember lányok otthon maradtak az Orion övben, választási ívek zabálásával élik ki ösztöneiket. Européer kultúrember tolerálja az ilyesmit. :-)

Az különben megvan, hogy a magyar választási rendszerben mindig is kézzel számolták a hivatalos végeredményt? D'Hondt-mátrix mond valamit? A számítógépes rendszer csak egy párhuzamos rendszer aminek a célja az, hogy már a választás éjszakáján legyen nem hivatalos eredmény. A hivatalos kézi számolás eredményére napokat kellene várni. Továbbá a külföldről érkező szavazatok miatt eleve nincs 100%-os végeredmény. Nemcsak ezek a külföldről érkező szavazatok hiányoznak a hivatalos végeredményig, de azoknak a szavazóköröknek az urnáit is zárva tartják ahova a külföldről érkező szavazatokat bekeverik.
Különben egyetlen jegyzőkönyv sem tűnt el. A számítógépen nem lehet két kattintással elérni. Azok papír alapon egytől egyig elérhetőek.
Mi lesz itt ha valóban elterjednek az "okos" eszközök. A mellettük lehülyülő emberiség egy wc-t sem fog tudni lehúzni, ha egy szoftverfrissítés miatt meghibásodik az "intelligens budivezérlő".

Normális HUP-ot használok!

újokri kommiunistaként sajnos nem tudod, hogy kádár idejében nem azt az urnát húzták ki a barkasból a központi választási bizottság fővárosi hadiszállásán, amit a szavazókörben beraktak.
itt meg azt nem vagytok hajlandóak elfogadni, hogy a legkényesebb pontra nem engedtek be mást, csak a kormánypárt delegáltjait.
avagy magyarázd el, miért nincs a kormánypárttal kapcsolatban:
-érvénytelen szavazat
-pártlistára be nem húzott X

ezen túlmenően már késő volna bármilyen szavazólapot újraszámolni, bármilyen jegyzőkönyvet megpislogni. amíg egy ilyen kupachoz kettőnk közül pl csak én férek hozzá, te meg mondjuk nem, addig azzal a kupaccal az történik, amit akarok.

(hogy a fidesz nyer, arra lehetett számítani a sok buta megvezetett vidéki miatt. de ezt a fölényes győzelmet ne akarjuk már megmagyarázni...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

bizonyítani még vasárnap éjjel lehetett volna, amikor minden számlálóbiztosban frissek az emlékek, a jegyzőkönyvek egy részét vagy egészét nem íratták újra, a leadott szavazólapok a választási körzetben tartózkodtak.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A vereségbe belenyugodni képtelen, többszörösen bukott baloldal szimpatizánsai vethetnének egy pillantást a szent információforrásukon (Index) megjelent cikkre, amiben az alábbi szó szerinti idézet található:

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ugyanakkor a választásról azt mondja, csalás nélkül zajlott."

Most akkor elkezdjük meghazudtolni azokat, akikre eddig a baloldal hivatkozott és akikhez eddig dörgölődzött?

--
trey @ gépház

mondja ezt az az ebesz, akit ugyanúgy nem engedtek a gócpont(ok) közelébe, mint téged vagy engem.
amit nem veszel tudomásul/nem fogadsz el: ha a puszta gyanú felmerül a csalásra, az egész választás érvénytelen, kurvára mindegy hogy melyik párt nyer.
a felmerült körülmények meg jóval túlmutatnak a puszta gyanúnál.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Tehát ennyit ér az EBESZ szava? Az Európai Bizottság szervezetéé? :O Ott sem volt, azt sem tudja mi történt, azt sem tudja hol volt, azt sem tudja miről mondott véleményt, de kijelentette, hogy NEM VOLT CSALÁS?

OK, akkor innentől az EBESZ többi véleménye is kuka számomra.

--
trey @ gépház

pont annyit, mint a tiéd, amióta közölted: elvtelen geci mindenki, aki nem a szájízednek megfelelő értéket képvisel -pl itt a hupon-.
csak az ebesz nem önszántából degradálta saját magát.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

1) Elvtelen geci, aki arra buzdítja az embereket, hogy elvtelenül, meghasonulva szavazzanak.

2) (a tőled származó feltételezést továbbvíve, amivel nem értek egyet) Szerencsére az én szavam nem oszt, nem szoroz a világpolitikában (még), így nekem nem kell szégyenkeznem a világ előtt, hogy verem a mellem, hogy én vagyok a felügyelő szerv, csak basztam elvégezni a feladatom.

Persze, az EBESZ, ha nem fért volna hozzá ahhoz, amihez szeretett volna, akkor már telerikácsolta volna az EU-t, ezt te pontosan tudod.

Értem, hogy nehéz elfogadni az EU egy szervének jelentését, de szerintem ne menjünk le ennyire kutyába.

Én elfogadom, ha az EBESZ azt mondja, hogy nem történt csalás. Ezért voltak itt, ez volt a feladatuk. Amennyire pikkelnek Orbánra, azzal az üzenettel jöttek, hogy árgus szemekkel lessék a választást. Ezt szerintem meg is tették.

--
trey @ gépház

Az EBESZ azt is írta, hogy nem voltak egyenlőek a feltételek. Ez önmagában már erős kérdéseket vet fel, még ha csalás nem is volt. Ezen felül jelenleg úgy néz ki, hogy a listás adatok kezelése több helyen is minimum véleményesen alakultak. Hogy ez csak a GUI-n vagy mindenütt volt rosszul kezelve, talán egyszer kiderül. Ha nem derül ki, akkor ez olyan tüske, ami mindig nyomni fogja a mostani a 2/3-ot. A szavazás szabályos lefolytatásáért a mindenkori hatalom felel, tehát itt is nehezen elvehető a Fideszes srácok felelőssége. (És most gondolj bele abba is, hogy mit gondolnál, ha pont fordított lenne a felállás.)

Disclaimer: nem örülök az eredménynek; nem gondolom, hogy nagyságrendi különbség lenne az eredményekben a hibák javítása után; a legtöbb ellenzéki párt jogosan kapott ki; maga a Fidesz még jogosabban kellett volna, hogy kikapjon.
--
https://naszta.hu

Próbáljunk meg arra koncentrálni, amiről ebben a szálban szó volt. Valaki "szájából" elhangzott explicit, hogy csalás történt.

Az EBESZ szerint csalás nem volt. Ha valaki tud csalásról, bizonyíték mellett mutassa fel a megfelelő hatóságoknél. Engem is érdekel.

--
trey @ gépház

rajta van a fél ellenzék, csakhát telik/múlik az idő, közben eltűnik ez-az, közben átváltozik ez-az...
dobtam kockával egymás után tizenötször hatot. elhiszed-e? ha nem az sem baj, én állítom hogy így történt.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Engem, aki a Fidesz törzsgárdát egy kanál vízben meg tudnám fojtani ugyanúgy sért a méltóságomban ez a rossz népszopássá vált "csaltak", "számoljuk újra!" most, mint 2002-ben a "foglaljunk hidat" és "kivették a szoftverből a programot" komponensekkel kiegészítve.
Ha a nemfidesz pont ugyanúgy képes viselkedni, mint a fidesz, akkor végképp nem sok hozadéka volt ennek a 28 évnek.

nehéz úgy véleményt nyilvánítani egy választásról csalás ügyében, hogy nem voltak ott minden helyszínen, ahol meg ott voltak, ott is csak azt láthatták, amit a lebonyolításban résztvevők mutatni akartak.
de az ebesz majd biztos magyarázatot ad arra is, hogy egyes választókörzetekben több volt az ellenzéki pártlistára egyáltalán NEM szavazó mint a kormányzatira, meg ilyen anomáliákra, vagy az általam ma reggel linkelt cikkben szereplő csávó esete (behúzta a pártlistát, oszt' nem találják a szavazatát).
érthetetlen, ha egyáltalán elfogadsz (te vagy bárki más) mindent, ami akár csak kis mértékben is piszkos/gusztustalan. ja elnézést, az ellenzék részéről bármiféle piszkosság és gusztustalan nektek nem elfogadható, de minden más figyelmen kívül hagyható.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Sosem vitattam a választások eredményét és elfogadtam mindig a megfigyelők jelentését. Akkor is, amikor a baloldal nyert.

A baloldal hőzöng állandóan. 4 éve az volt a mantra, hogy kevesen mentek el. Idén, amíg azt hitték, hogy nyerésre állnak, addig nem volt csalás. Miután kiderült, hogy mellényúltak, eloldalogtak haza, azóta a fészkükből csalást kiáltanak, vagy éppen pénzt tarhálnak, ki ki vérmérséklete szerint.

Az összes ezzel foglalkozó intézet Fidesz győzelmet jelzett előre. Azt is elmondták _előre_, hogy komoly esély van a 2/3-ra. Ez is történt.

Nem az történt, hogy mindenki kormányváltást vizionált (ilyet csak HírTV meg a wishful tinking-es "szakértőik" vizionáltak) és elcsalva azt a mindenki által esélytelen Fidesz nyert.

Szóval nem nagyon értem ezt a dolgot.

--
trey @ gépház

estefelé már többen sejteni vélték ellenzéki oldalról, hogy nem az az eredmény lesz, amire ők vártak. 1-2 utalás érkezett is, pl gyurcsánytól, de az igazi baklövést gulyáselvtárs követte el, amikor olyasmit szólt be este 8 körül, hogy az új parlament legitimitása megkérdőjelezhetetlen lesz.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én félig leragadtam ott, amikor azt mondták, hogy ugyan nem lesz demokratikus a választás, de azért elindulnak. Gyurcsány vagy valamelyik DK-s meg is indokolta, miért logikus döntés. Ez pár hete volt. Azóta inkább a győzelemről beszéltek. Gondolom, az volt a taktika lényege, hogy a szimpatizánsaik higgyenek a győzelemben, így a biztos vereség után jobban üssön az elcsalt választás szlogen. Nem tetszik, de hát ilyen a világ, taktikázni kell. Így többen lesznek a Kossuth téren vasárnap. Legalább bekerülnek a köztévébe. Ami szerintük egy pöcegödör, így jogos elvárásuk, hogy többet szerepeljenek benne.

:)

Tegnap végignéztem a HírTV-n este a Pörzse, Csintalan, Puzsér és tsai. műsort, ahol Gy. Ferit nagyon lehúzták. Ő lesz majd az országgyűlés ellenzéki bohózatszakkörének primadonnája szerintük. Hát, tény, ahogy máshol említettem, szeret szerepelni, színjátszani csak sajnos csapnivaló színésznek (is).

--
trey @ gépház

Néha, vidámabb pillanataimban azt szoktam gondolni, hogy e két ''''''karizmatikus'''''' vezető híveinek a túlnyomó többsége átlagéletkorát tekintve kissé túlhaladott, így egy esetleges uszítás hatására kitörő polgárháborút jó eséllyel járókeretekkel fogják vívni.

Ezzel szemben a valóság az, hogy fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt még a második legnépszerűbb is a Jobbik.

Orbán és Gyurcsány egy lapon említése meg kb. olyan mint amikor vérpistike kihívja vitára valamelyik általa gyűlölt infó-multi óriást. Informatikai fórumokon gyakori jelenség :-)
Orbán egy sikeres kormánypárt vezetője, amelyik sorban nyeri kétharmaddal a harmadik választását. Gyurcsány meg egy politikai szektavezér, aki abból tartja el magát, hogy bukott miniszterelnökként egykor teletrollkodhatta az országot.

Normális HUP-ot használok!

Ez a cikk úgy indul, hogy az Indexen idézetként megjelent szöveget az ottani szerző szájába ad, majd elítéli érte a szerzőt.

Ettől eltekintve részben igaza van, kifejezetten felbasz a választási-csalás-volt-akkoris-ha-rá-sem-néztem-az-adatokra-de-a-fecó-megmondta mozgalom.

Alakul ...
Akkor eddig összegezve:
A vidéki, buta, megtévesztett, öreg (és/vagy) csak a saját fizetését szem előtt tartó, önző emberek szavaztak a FIDESZ-re.
A pesti, fiatal, éleslátó és okos faszagyerekeknek azt üzenem, hogy a választásnál inkább a pártok rendszerváltástól napjainkig tartó ténykedéseire kellett volna alapozniuk a döntésüket, szemben a kampány alatt mindkét oldalról tapasztalható hazugság és csúsztatás-áradattal.

Néhány példa, hogy miért nem tudok az MSZP/SZDSZ-szerű, és velük összefogott pártocskákban megbízni:

- mikor a legalacsonyabb volt az arany árfolyama, eladták közel az összes aranykészletünket (Surányi CEU "professzor" eladott 60-egynéhány tonnát 3 tonna kivételével). Csak azért nem vagyunk Európában az utolsók, mert Albániának még kevesebb van.
- míg a volt szoci blokk országai meg tudtak egyezni az adósságaik elengedéséről, addig ezek vállalták a teljes visszafizetést (MIÉRT?)
- irreálisan magasan tartották az alapkamatokat, újabb IMF hiteleket vettek fel, aminek hatására választási ciklusonként több billió Ft-tal több áramlott ki az országból, mint most.
- kulcsfontosságú, nyereséges ágazatokat adtak el külföldieknek (energiaszolgáltatás, MOL, stb., amiket a FIDESZ részben visszavett)

És a fizetés is fontos természetesen. A gutaütés kerülgetett annó, amikor a bruttó fizetésemnek a felét kaptam meg (szemben a mostanival).
Tudjátok mit, akkor én inkább maradok ostoba, önző vidéki paraszt.

a néhány példáddal több gondom van, de

> - míg a volt szoci blokk országai meg tudtak egyezni az adósságaik elengedéséről, addig ezek vállalták a teljes visszafizetést (MIÉRT?)

ez nem az MDF/Antall volt, vajh?

A többit, nem vitatva, hogy a Gyurcsány-féle gazdaságpolitika egy elbaszott irány, azért a lista több pontja nem csak Orbánékon múlt.

azért erről szívesen olvasnék valami tanulmányt, hogyan lehetett volna reális alternatíva az, hogy államcsődöt jelentünk. akik a volt szocialista blokkból megcsinálták, milyen körülmények között, s hova jutottak vele. mi miben hasonlítottunk rájuk, miben különböztünk. etc.

mert jó kis kocsmai beszédtéma ez, és sokszor hallottam már én is, de a koca-közgazdászokon (értsd: érti az ÁFA-t, s kb. ennyi) túli érveket eddig nem láttam.

Ezen gondolkodtam, hogy jó lenne egy megfelelő (vmi politikai jellegű, nem a HUP) fórumon erről beszélgetni. Csak attól félek, hogy, megint lehülyéznék egymást a hozzászólók. Jó lenne érzelemmentesen, csak a tényekre alapozva megvizsgálni a főbb témaköröket, mert számomra egyértelmű, hogy a pártokhoz közelálló írott sajtó és internetes oldalak (index.hu vs. origo.hu, 444.hu vs. 888.hu, stb.) nagyon elfogultak, és tele vannak csúsztatásokkal, hazugságokkal (erre bizonyítékok is vannak).

Ah, szerintem nem tudsz politikáról nagytömegben érzelemmentesen beszélgetni.

Az Indexes Facebook csoportban jegyeztem meg, hogy bizonyítékok nélkül nem kellene csalást kiáltani - erre máris Fidesz-bérenc lettem. De a túloldal sem jobb, onnan meg Soros-ügynök vagyok. :'(

egyes helyeken egyesek több szavazólapot dobáltak az urnákba, mint amennyi szavazó valójában megjelent. ez már befolyásolta a szavazás (számlálás) eredményét. ha ez nem csalás, akkor hogyan lehetne definiálni?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

példát, pls.

Amiről én tudok, ott a nemzetiségi listásokat baszták el, s a (nemzetiségilista+emberes) papírok helyett adtak (nemzetisélilista+rendeslista) papírt - így a rendes listás papírból tényleg több lett, amit a törvény szerint minden párttól le kell vonni (ennél jobb megoldást egyébként én se tudok).

Namost:
- ezen helyek egy részén (nem néztem meg) volt ellenzéki delegált
- a választók bármikor hívhatták volna a TASZt/Választási Irodát/etc.

Igen, voltak olyan helyek, ahol nem tudták, hogyan kell választást lebonyolítani. De minden ellenzéki pártnak lehetősége lett volna odamenni, jegyzőkönyveztetni, etc. Innentől, hogy ehhez ők is asszisztáltak, szerintem nem csalás, hanem egyszerű hiba.

> ha ez nem csalás, akkor hogyan lehetne definiálni?
Én a törvények direkt áthágásával definiálnám, s, hogy az állampolgároknak, különböző pártoknak a csalás tényének megállapítását akadályozzák. Itt sem azt nem tudjuk bebizonyítani, hogy direkt szegték-e meg a törvényt az adott helyeken, s az ellenzék sem tett semmit azokon a helyeken, ahol jelen volt.

példát akarsz? csurig voltak a mindenféle híradók (kivétel közmédia) az egyre-másra elbaszarintott dolgokkal.
én egyszerűsítettem. akkor is, amikor azt mondtam: nyerni tisztességesen kell.
persze lehet keresni a sok hibát sokakban, csakhát értelme nem sok.
majd érdekelne, hogy szemkilövető ferenc után lesz-e tömegbelövöldöző orbán, vagy valami hasonló, szóval várakozásokkal nézek a mára meghirdetett tüntetések elé.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A győzelmi narratíva most nem azt diktálná, hogy ünnepelj? Ráadásul ezzel a választással több évtizedre sikerült prolongálni itt középeurópában is példátlan sikerreceptet - szóval mindenképpen jár az őszinte gratuláció. Az meg, hogy a kommentembe beleláttad az ellenzéki sirámok fő toposzait, nem biztos hogy az én hibám, lehet emögött a demencia is vagy alternatív világértelmezés: gy.k előítéletek kivetítése másra.

Fáraszthatnám azzal magam, hogy részletesen leírom neked, szép magyar nyelvemen, hogy mit is értettem azalatt a fentebbi komment alatt - de se neked, se gyógyevgenyij kollégának nincs kedvem ennél bővebben lereagálni a témát.

Egy örök instant '93-as klasszikussal zárom soraimat.

Hát igen, félreértetted. Érthető az ellenzéki szavazók felháborodása egyébként, elég sok olyan tényező adódott össze ahhoz, hogy a kormánypártnak és annak szimpatizánsainak lejtsen a pálya, és jócskán ludas az ellenzéki pártok mindegyike - már önmagában az a tézis, hogy így is nyerhető a választás, egy ordas nagy önáltatás volt.
Következésképp ezen mondatom "Ráadásul ezzel a választással több évtizedre sikerült prolongálni itt középeurópában is példátlan sikerreceptet - szóval mindenképpen jár az őszinte gratuláció." is szarkazmus volt.
Ettől függetlenül nem tekintem a fidesz szavazók teljes halmazát hülyének, többek között az apósomat sem, értem, hogy ő miért szavazott oda ahova (teljesen pragmatikus okokból egyébként: gazdaságilag megéri neki), de kétségtelenül van a választók között rengeteg tájékozódásra és kritikai gondolkodásra képtelen vagy lusta, érzelmeit előtérbe helyező, ostobán viselkedő ember - és ebben nincs különbség a kormányzó párt és az emeszpé-déká tábora (vagy a többi párt választói) között.

Az esély arra, hogy egy több pólusú, konszenzuson, tolerancián alapuló, normális vitakultúrát is tiszteletben tartó kormányzás legyen az országban - a lassan elmúló harminc év távlatában közelít a nullához.

Az a véleményem, hogy a kormánypárt emberei és haverjai (és ebben sem látok differenciát az előző pártok tevékenységét illetően) elsősorban a saját pecsenyéjüket sütögetik - csak annyira dolgoznak a ország érdekéért, amennyi pont elég arra, hogy megtartsák a támogatottságukat és lophassanak minél tovább és minél többet. A probléma az egésszel az, hogy elég lesz csak egy kedvezőtlen világgazdasági tendencia és beáll az egész ország a földbe mint a szög. Ha másra nem lesz jó, legalább majd a választók rádöbbennek, hogy igazából helyettük senki nem fog semmilyen problémát megoldani - mert ott fenn senkit nem érdekel a te, vagy a én, vagy a mi sorsunk. Semennyire.

https://www.youtube.com/watch?v=WtQ-jdDwvns

azt azért jegyezzük meg, hogy valaminek a létét cáfolni sokkal keményebb meló, mint a létét igazolni. (értsd: attól, mert most épp Brüsszel azt mondja, hogy nem volt csalás, még messze nem biztos, hogy tényleg nem).

Ettől függetlenül (eddig) senki nem állt elő tényszerű bizonyítékkal, hogy bármi csalás lett volna, s az MSZPDKJobbik egy viccet csinál magából.

Srácok. Még jó régen, a 98-ban voltam pártdelegáltként jelen választási bizottságban. Sajnos az a helyzet, hogy minden szavazókörben, minden pártdelegált kap lepecsételt, aláírt, tehát hiteles jegyzőkönypéldányt. Amivel aztán ki-ki rohan be a pártközpontokba és a pártok is összesitenek. Olyanra tehát nincs lehetőség, hogy egy adott szavazókörben valamelyik pártra x szavazat van, de később valahol már x-285 szavazat, mert a helyi jegyzőkönyvpéldányok összevetésével utólag lehet ellenőrizni.

Tévedsz. Helyben odaadtuk. Annak aki jött és aláírta, hogy kikérte. Az meg másolt a többinek. Félreértés elkerülése végett, MSZP-s az LMP-nek és Fidesznek. Egyébként én vittem fel jegyzőkönyvet, jó hogy nem engedték be a pártokat. 30 körüli pártot rögzíteni, háááát...

Nem buta, csak ahelyett, hogy egész nap a 444-en és az Index-en lógna, dolgozik, mint a güzü és úgy van vele, mint Hofi mesélte Jézussal kapcsolatban, mikor egy római katona megsajnálta és el akarta hessegetni a legyeket: "Hagyjad fiam, csak éhesebbek jönnek"

Én, aki szerencsésebb vagyok és jobban tudom követni az eseményeket még én is azon csodálkoztam, mit akart pl ez a Karácsony nevű, mikor a kutya nem ismeri vidéken. A többiekről ne is beszéljünk. Még itt keleten is jobban szavaztak az MKKP-ra, mint a többi pesti pártocskára.

KariGerinek kellett volna, hirdethetett volna a szuperinfóban is :D
A HírTV meg az ATV meg benne van az összes kábeles és tányéros alapcsomagban, legalább is keleten csak ott nem jött, ahol a MindigTV alapot használták, ugyanakkor a tányér ott van a legkisebb putrik tetején is.
Igazán meg sem eröltették magukat.
Pl az én körzetemben miért nem jött a BB Ildi kampányolni többet? Pedig itt még valamennyire ismerik is. Ehelyett Csepelen kellett neki visszalépnie.

te, az megvan, hogy a hirdetés megjelenítését a lap szerkesztősége mint jogot, fenntartja?
megyei napilapokról beszélünk (ezekből tájékozódik a vidéki szavazó), mert az ország jelentős része tv-t akkor néz ha m1 híradó, tv2/rtlklub valóságshow.
fentiek után régóta mindenki a fideszt látta nyertesnek, csak hát az arányok a viccesek (meg a többi jelenség, amik jönnek a felszínre).

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

buta, mert meg lehetett téveszteni a választások óta nem is létező migránsáradattal (is).
képzeld el, találkoztam olyannal, aki olvasta a fidesz választási programját. a fideszét. olvasta b+
(bárki, aki nekem elmondta, hogy a fideszre szavaz, első és egyetlen érve a migráns-téma volt, egyebet nem volt képes felhozni)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Igen, a probléma létezik, de azt állítani, hogy ha befogadunk 5ezer "migránst", akkor az "megfojtja a gazdaságot", nem marad pénz az egészségügyre, megszűnik a magyar vállalkozások és családok támogatása, és hanyatlásnak indul az ország egyértelmű megtévesztés, gyűlölet és félelemkeltés.

Ez persze nem új jelenség, a pártok által gerjesztett idegengyűlelet és hibáztatás elég régi és olcsó politika, de soha nem lett jó vége. (Elég ha II. VH-ra és részben az I. VH-ra gondolunk)

Ha a plakátokon kicserélnénk a Soros/Migráns/ENSZ szövegeket és képeket "Zsidó" -ra és Zsidókat ábrázoló képre mindenki (ok, legtöbben) felháborodnának és egyből elhatárolódnának, mert akkor feltűnne nekik, hogy ilyet már láttunk korábban és nem lett jó vége.

Orbán is a Goebbels-i sémát követi:
"Ha valamit elég sokáig ismételgetsz, el fogják hinni"
„Elképzelésem szerint a sajtó egy nagyszerű zongora, amelyen a kormány játszhat.”
„Minden eszköz helyénvaló, ha eredményt hoz.”

És ez csak egy pár idézet....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Hát az Apple elég régóta és elég gyakran ismételgeti, hogy az Apple termékek a tökéletesség csúcsai. Mégsem hitte el a lakosság fele. 10% körül van egy üvegplafon az Apple-nél. És azt sem árt megjegyezni, hogy (legalábbis a közelmúltig) az Apple termékek valóban jó minőségűek voltak. Csak az nem volt igaz, hogy egyedül képviselték volna a prémium minőséget az informatikában. Bármennyiszer is ismételgették ennek az ellenkezőjét.

Amikor a Nokia Lumia mobilokkal próbált valami hasonlót a Microsoft mindenki csak röhögött, mert a sokat ismételgetett állítás nyilvánvalóan hamis volt.

Normális HUP-ot használok!

Miután képtelen voltál értelmes választ adni az első válaszomra, arra gondoltam, talán én értettem félre valamit, és hogy van valami tartalom a szavaid mögött. De most már értem, hogy szimpla zsidózásos volt, ahogy először gondoltam. Elnézést kérek, mert baromságokat írogatsz. Remélem, érthető volt.

:)

Nem értekk magyarul? De, értek.

Számomra érthetetlen, minek irkálsz folyamatosan, ha HZ-jellegű semmitmondó faszságokat sikerül csak. Azt viszont kezdem érteni, miért gondolod, hogy nincs színjáték. Azért, mert tényleg nincs, egyszerűen most ennyi telik az értelmi képességeidből.

:)

Szóval megint bebizonyosodott, hogy semmitmondó homályos faszságokon túl csak személyeskedni tudsz. Ja nem, nyelvtannáculni is.

További kellemes szellemi onanizálást önnön felsőbbrendűséged biztos tudatában. Ha legközelebb úgy érzed, hogy ebbe megint bele akarnál vonni, kérlek ne tedd.

Elfogytak az érvek, előkerült a náci kártya?

A migránsok tehát nem okoznak semmi fennakadást, nem kerülnek sokba? Már Merkel is elismerte, hogy vannak no-go zónák: https://index.hu/kulfold/2018/03/01/angela_merkel_no-go_zonak_elismeres… (Index, nem Orbánmédia!)

Erre nem keresek linket, de a svédek is éppen hitelt készülnek felvenni, hogy tudják finanszírozni a migránsaikat.

Gazdaságilag egyáltalán nem pluszos a dolog.

És a többi társadalmi problémáról még nem is beszéltünk. A valóság kimondása tilos volna?

És ott van az érem mások oldala: ha befogadunk 5000-et, az a milliónyi szenvedőn, a milliárdnyi mélyszegénységben élőn mit segít? (Lásd a rágógumis videót!) Semmit. Csak nekünk okoz mérhetetlen károkat.

Úgy, hogy nem csak autót gyújtanak fel, vagy házakat rombolnak le, aminek az értékét korrekten becsülni lehet, hanem a társadalom szövedékét kezdik roncsolni. Ezt meg elég nehéz beárazni.

Nem tudom hallottatok-e a Rotherham-i gyerek prostitúciós bűntényekről, amiket egyértelműen bevándorlók követtek el. Na most ezt a kárt hogyan mérnéd? Na például erre lehet mondani, hogy mérhetetlen.

Ha komolyan kérdezted, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet: https://www.amazon.com/Easy-Meat-Britains-Grooming-Scandal/dp/1943003068

Ebből kiderül, hogy a problémák már az első bevándorlókkal megkezdődtek.

Egyébként meg ismerjük a folyamatok természetét: ha valami elkezdődik, akkor azt sokkal nehezebb megállítani, mint ami el sem kezdődhetett soha. Az árt a gátaknál kell megállítani, ha a gát átszakadt, utána már lehetetlen.

Mielőtt ezt is próbálnátok letromfolni: nyugaton éppen most kezdődnek a családegyesítések, ami simán megsokszorozhatja a bevándorlók számát.

Így igaz.
Aki nem akarja, hogy a magyar lányok ilyen korban menjenek férjhez és magyar nők így nézzenek ki a jövőben, az használja a fejét és elutasítja a muszlim migrációt.

A migráció az Egyesült Államokban is problémákat okoz már napjainkban. Nem véletlenül építenek ők is egyenesen falat a déli szárazföldi határukra. Az sem véletlen, hogy a tengerből kimentett kubaiakat visszatoloncolták hazájukba még Fidel Castro kommunizmusának fénykorában is.
Pedig Amerikában egy migráns nem sok juttatást kap. Ezért az megy oda legálisan és pláne illegálisan, aki akar valamit. EUrópába meg azok jönnek, akik a hidegháború miatt túlzásba vitt szociális rendszeren akarnak élősködni. Azok, akik semmihez sem értenek, saját anyanyelvükön is analfabéták. A muszlim világnak is az legalja, az emberi hulladék jön Európába. Két dolog megy nekik a segélyek követelésén kívül, az öntudatos hittérítés meg a hitetlenek elleni bűnözés.

Normális HUP-ot használok!

Szerinted nem megfelelo a valasz? Nem elkepzelheto, hogy az ember azert valaszt a sajat orszagan / allamkozi szovetsegen belul lakhelyet, hogy ott fizikailag jol erezze magat? Mindenki csak menekul!!!! otthonrol?! Olyan nincs, aki csak vilagot akar latni? Kicsit mas tajakat 20-30-40 ev Magyarorszagon eles utan?

Előfordulhat ilyen. Még az sem baj, hogy szavaz. Az sem baj, ha nem arra a pártra szavaz, amelyikre én. Az viszont nem lenne baj, ha egy kicsit visszafogottabban nyilatkozna arról, hogy az itthon maradottaknak mi a jó. Nem az a baj, hogy a kibicnek semmi sem drága, hanem az, hogy a kibic akarja meghatározni a játékszabályokat.

Nyelvtanóra. A tanár magyarázza a tagadást.
- A magyarban a kétszeresen negatív állítás negatív.
Az angolban viszont a kétszeresen negatív állítás pozitív.
Nincs azonban olyan nyelv, ahol a kétszeresen pozitív állítás negatív lenne.
Mire hátulról egy hang:
- Aha, persze.

>Angliában élek.
köszönjük, hogy onnan is a fideszre szavaztál! (a kivándorlásod okai között bizonyára nem az itthoni állapotok játszottak közre...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Tragikomikus amikor valaki a összekeveri a történelemtudást a politikai propagandával és mítoszokkal. Mikor tanultál te történelmet? Mikor érettségiztél? A kommunista rendszerben, igaz? Nem gondolod, hogy történelemtudásod finoman szólva elavult? Mert a matematika kommunista rendszerben is matematika volt. De a történelem egy olyan tárgy volt, amit alapjaiban áthatott és torzított egy diktatórikus rendszer érdeke és torz értékrendje.
Mintha egy DOS szaki osztogatná a mai Java programozókat, hogy mekkora nullák már és aki nem assembly-ben nyomja az értéktelen ember gerinc nélkül. :-)

Normális HUP-ot használok!

Kurva érdekes, mert a választások előtt leírtam szó szerint itt az oldalon a következőket:

tl;dr

Minden a matekon múlik. Most 15% az SZJA-m. Ez a karácsonyi bohóc mennyit is ígért az én jövedelmemre? 24%-ot? Vagy mi szerepel most a programj osztogatásaikban?

Egy linket tudna valaki adni?

Egy kibaszott migráns szó sincs benne. Puszta matek az egész :D

--
trey @ gépház

Én is leírtam, csak kikeresni vagyok lusta: a marketing nem méri az IQ-t, hanem megkerüli: a magasztosságnak és az aljasságnak olyan mixével, amilyenre éppen szüksége van. Nem csak a politikai marketing, de az aztán végképp.

Ha valakit a matek érdekelt, akkor az az két SZJA közötti relációs jelnél is tovább ment és máris nem lett olyan egyértelmű a helyzet. Aki nem ment tovább, azt nem a matek érdekelte, csak a zsigeri döntést racionalizálta... úgy-ahogy.

Én tovább mentem a mateknál. Szívesen kifejtem egy sör mellett bárkinek.

De nem szeretnék tovább offolni egy informatikai hibáról szóló, tájékoztató oldal Java-s szarja lerohadt, helyette statikus HTML lett, hogyan következik ebből a választási csalás tévelygés topikban. Éppen elég offtopikot sikerült már így is idekeverni.

Ez is azért írtam csak oda, mert másodszor lettem gyanúsítva alaptalanul migránskérdés mentén szavazással.

--
trey @ gépház

+1

A saját környezetemben (Nyugat Mo) nagyon sok Jobbikos, MSZP-s, korábban Gyurcsány szimpatizáns mondta azt, hogy elég volt. Inkább a fidesz, mint ezek. Az emberek nagy része sokkal jobban él, mint 4-8 éve. Nem a migránsoktól féltek a legjobban, hanem attól hogy megint jönnek a bérbefagyasztások, adónövelések (főleg SZJA ugye), a vidéket meg megint visszaröppentik egy 50 évvel korábbra (ami a kommunizmus alatt, a rendszerváltás után, valamint 2004 után -részben az EU, részben az akkori kormány miatt- már megtörtént), pedig mostanság kezdett el feljönni.

Végre azokat támogatja a kormány akik dolgoznak, ÉS készek tenni a jobb életükért, nem csak a sültgalambot várják.

Könyörgöm, az egykori iskoláimat ahová jártam 50 év után most sikerült teljesen felújítai (majdnem leszakadt a tető már, az utóbbi 15 évben több volt a vizesvödör a tetőn mint a cserép). Holott nem volt egy nagy összeg, talán nem volt 100 millió az egész ahogy hallottam. A kórház is most kezd helyrejönni, a rendelőintézettel egyetemben (és valahogy orvos is több van, mint 10 éve - jó akkor teljesen be akarták zárni az egészet...). És nem csak körforgalmat meg fötereket építenek, digitális táblákkal fűszerezve... Ja és mindezt úgy hogy egyébként nem kormánypárti a város.

Könyörgöm, az egykori iskoláimat ahová jártam 50 év után most sikerült teljesen felújítai (majdnem leszakadt a tető már, az utóbbi 15 évben több volt a vizesvödör a tetőn mint a cserép). Holott nem volt egy nagy összeg, talán nem volt 100 millió az egész ahogy hallottam. A kórház is most kezd helyrejönni, a rendelőintézettel egyetemben (és valahogy orvos is több van, mint 10 éve - jó akkor teljesen be akarták zárni az egészet...). És nem csak körforgalmat meg fötereket építenek, digitális táblákkal fűszerezve... Ja és mindezt úgy hogy egyébként nem kormánypárti a város.

És valszeg Széchenyi 2020-ból (palyazat.gov.hu, rá tudsz keresni), vagyis tisztán EU-s pénzből.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"És valszeg Széchenyi 2020-ból (palyazat.gov.hu, rá tudsz keresni), vagyis tisztán EU-s pénzből."

... és háromszoros áron, azaz két olyan iskola rovására, amelynek felújítására _megvolt a pénz_.

Nem erről jutnak eszembe a zemútnyócévben szakmányban letett alapkövek Nógrádban. Még a kutya se tudja lebrunyálni, lévén nem fér hozzá a gaztól.
Mindegy, eddig se volt tornaterem, most se lesz, jó vót ez mindig így, most is jó - csak a sok izgága ne próbálna folyton kimászni az üstből, oszt feszt vissza kell őket húzni.

Egyet értek. - és fel nem foghatom..,

1./ Miért nem lehet elfogadni a többség szavazatának eredményét? Miért olyan nehéz ez?

(Vona Gáboron, Szél Bernin, Hadházyn, stb.-n kívül bárkit súlyos hátrányok fognak érni ezzel a választási győzelemmel? -- Nem.., az élet megy tovább.

2./ Miért ilyen nagy a felindulás, felháborodás egy kormánypárt ellen aki megmérettetett?

Végzik a dolgukat ráadásul, - ebben az országban az ismert körülmények között, - profin. (A választási listán szereplő egyetlen másik párt sem tudná jobban a 16-ból. - Ti. ahhoz kell a kormányzattal együtmüködni tudó, 8 év alatt éppen csak kiépült közigazgatási struktúra is.)

Nem kis feladat lesz bebizonyítani a világgal szemben - igéretükhöz híven, - a következő négy évben is meg tudják védeni a nemzeti szuverenitást és a határokon kívül tudják tartani a népvándorlást, emellett még csökkenteni tudják tovább a magyar államadóságot is.

(Ha nem sikerülne, - látok esélyt erre is, - akkor a migrációpártiak örülhetnek, - csak hátradőlnek és szurkolnak majd addig is. (És sokan leszünk akik ez ellen szurkolunk. Mutatja a választási győzelem is, milyen sokan...)

3./ Miért is fáj a Fidesz győzelme, miért ez a "kiabálás" akárkitől, aki itt él és magyarnak vallja magát? (Vagy itt minden nagyhangú "ellendrukker" a politikából kíván megélni? - Az IT mellett szerintem szégyen lenne...)

azert raktam idezojelbe az allatot, mert utalas lett volna azoknak akik megertik..

"Az öreg székely bácsi felmegy Pestre az állatkertbe, hogy életében legalább egyszer lássa azt. Nagyon tetszik neki, sorra nézi az állatokat: a majmokat, a tigriseket, struccokat, stb. Odaér a zsiráfok kifutójához. Nézi a zsiráfot, nézi, csóválja a fejét. Már vagy egy órája bámulja tátott szájjal, mire hitetlenkedve csak ennyit tud mondani:
- Márpedig ilyen állat nincs!!! "

Kár volt odáig elmenned, karosszékből is szétnézhettél volna a HUP-on, mit művelnek a hozzád hasonló vér*ellenesek. Ilyen emberekkel nehéz lesz nem hogy leváltani a Fideszt, hanem valamirevaló kihívót állítani négy év múlva. Nem lennék túlzottan meglepődve, ha kiderülne, hogy a Fidesz emberei vagytok, akik a túltolt, ocsmány Fidesz- és egyéb ellenességgel próbálják aláásni a baloldali/liberális emberek hitelét. Vagy nem az ő embereik, hanem másoké, akik a belpolitikai instabilitásban érdekeltek. Undorító a vérfideszesezés, ahogy undorító az is, hogy szinte el tudom hinni rólad és több hozzád hasonló HUP felhasználóról azt, amit leírtam. Szerintem a pártok viselkedésétől függetlenül mi beszélgethetnénk normálisan. Te és a viselkedésükben hozzád hasonlók (beleértve pl. a fideszeseket is) erre képtelenek, ellenben a pofátok kibaszott nagy és kurva büdös.

:)

Én sem a Fidesz, sem a valamikori kommunisták soraiban sem szerepeltem, soha. (Annak idején még a kiváló úttörő kitüntetésemet is visszavonták magtartásproblémák miatt. -- Kivezettem a "mókusörsöt" a Dunapartra és jól elvoltunk, miközban az egész tanári kar kereste a célba meg nem érkező csapatot.)

Úgy gondolom kellő távolságtartással könnyű egy logikusan gondolkodó embernek a pártok teljesítményét megítélni. Hogy kire adod a szavazatodat a pártok mai teljesítménye, vezető embereinek tehetsége v. tehetségtelensége, elvtelensége miatt szerintem nem kérdés. - Ki hiteles, ki tartja az irányvonalat, kinek a munkája építi jobban az országot, stb.

Kevésbé hat rám a média, mint sokan másokra. TV-m 40 éve nincs és máshol is elkerülöm. A reklámok majd 100 %-ban szűrve vannak. A rádiót az időjárás okán szeretem hallani leginkább. Ha értelmes interjú, beszélgetés van azt meghallgatom, ha valahol linket kapok elolvasom.

Ezért is szeretem a HUP fórum közösségét mert annyiféle megvilágításban olvasok tőletek egy adott problémáról, semmilyen más módon nem lehetne a hírek mögé tekinteni ennyire mint így, Sajnálom a csak FB-n szocializálódó fiatalabb generációkat, mert egy ilyen cenzúrázott, adott célok nyomán szabályozott "hírportál" csak elviheti az emberi személyiségek legértékesebb darabjait. (Valaki saját célra akarja magának ezen emberi "koponyákat".)

(Igazából a Polinéziában valamikor divatos emberevő kannibal törzsek tartották az agyvelőt a legfinomabb csemegének, mert azt hitték, hogy az így "elmazsolázott" agyvelővel a táplálékul szolgáló szerencsétlen testi erejét, eszét is magukévá tehetik. - Ja, ez számomra most a közösségi portálok moderációjának negatív hatása - persze átvitt értelemben.)

Nem érdemes rákeresnetek, mert nincs profilom, - rejtve sem...

Viszont vallom a jobboldali konzervatív látásmód és a keresztény kultúra iránti elkötelezettséget. Mert úgy gondolom ez az érték teheti jobbá mindannyiunk életét. (Nem azért, mert fizetnek érte!)
Még az átlagosnál is átlagosabb köreimben sokan vagyunk így. Gyerekeink, barátaink szétszóródtak a világban és rengeteg közvetlenül szerzett információval látnak el bennünket szinte nap mint nap, a fejlett nyugati világból is..

Egyet mondhatok, vannak "másként gondolkodók" is a csapatban, de egy sem kérdőjelezi meg a magyar voltát. Büszkék az szülőhazájukra, egyre inkább, miközben pl. esetleg Németországban v. máshol, pár évtizede, - hozzánk képest, - átlagon felüli szinvonalon élnek. (Mindenkor örömmel jönnek haza a gyerekkori barátaikhoz, szüleikhez.)

És igen kifejezetten fáj nekem, aki mocskosul szidja ezt az országot, mert én semmilyen jobb híreket nem kapok a világban a máshol élőktől. (Max. a fizetések magasabbak, de nem sokkal élhetőbbek. Úgy is mondhatnám, kint sokan az ígéret földjére "menekültek" otthonról, de nem sokaknak jött be az életmód, annak ellenére, hogy ki tudják fizetni zsebből az Audi A6-osokat, akár 3-5 évenként is.)

Ha jó csapat vezeti ezt az országot, egyre többen vannak-lesznek akik ezt itthon is megtehetik.

Nyilván nem mindenki, - ahhoz ennek megfelelő értékű munkát is kell végezni. De lesznek egyre többen, akik megfelelnek a legmagasabb feltételeknek is és senki nics elzárva a tanulástól, munkától. Ez a legfontosabb szempont. Küzdeni kell, ahogy Madách utalt rá v. Vörösmarty is mondta, "erőnk szerint a legnemesbekért".

"szerintem nem kérdés. - Ki hiteles, ki tartja az irányvonalat"

kozepiskolai kisztitkar(partittkar apuka) -> a szoci nomenklaturajanak keltetojeben (bibokolesz) valo reszvetel ->
nyugatos,liberalis fidesz -> nyugatos, konzervativ fidesz -> illiberalis, putyini fidesz -> ????

ugy latom az iranyvonal alapjan vhol eszak-korea-alsonal van a cel, hogy korbe erjen a globuszon...:DD

mert én semmilyen jobb híreket nem kapok a világban a máshol élőktől.

Néhány jó hír itthonról, amit szintén nem hallassz sok helyről máshonnan.

1) Nincs független:
* ügyészség,
* bíróságok,
* média
* ...
2) Most még a civil szerveződéseket is szétverik.
3) ...

(És akkor innentől kezdve ezt ne vedd magadra, nem neked írom, hane úgy általában azokra, akik csak legyintettek az elmúlt nyolc év tüntetéseire): A gond az, hogy a "jaj, hülye libsik játszanak a téren" mentalitás addig működik, amíg nem jön egy téged is érintő törvényjavaslat (ami át fog menni, mert kétharmad). És akkor majd rájössz arra, amit sokan mondanak évek óta: semmilyen törvényi lehetőséget nem hagytak a jogaid érvényesítésére és a jogaidat akkor vehetik el tőled, amikor akarják.
Talán a legszebb példa a netadó. Ott pártállástól függetlenül mentek tünteni az emberek, mert az pártállástól függetlenül mindenkit érintett volna - és pártállástól függetlenül, tisztán jogi úton senki nem tudott volna tenni ellene, sem a bevezetése előtt (értsd: parlamenten átmegy, mert 2/3-os felhatalmazást kapott egy olyan párt, amelyik mindig "következetesen" [még véletlenül sem: "felülről meghatározva"] szavaz) és végképp nem utána.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kórház. Tavaly töltöttem heteket egy budapestiben. A takarítóknak már fertőtlenítőszerből is alig jutott.
Orvosok, ápolók csak nyomokban, szakértelmüket tekintve a dilettáns is finom kifejezés a 90%-ukra.
Honvéd SBO egy tökéletes kórkép az egész magyar e.ü.-ről.
És ez csak a felszín, amivel személyesen találkoztam.

Oktatás mint olyan, gyakorlatilag megszűnt, de épülnek lőterek. Matek, fizika, kémia biológia minek a leendő rabszolgáknak? Stb. Stb. Stb.

Érdekes az is, hogy a nyilvánvaló fosztogatásra iscsak legyint, aki személy szerint is hasznot húz belőle, amivel gyakorlatilag bűntárssá válik.

De csak tapsikoljatok hozzá... nekem már mindegy, van még kb három évem, de a kölkeitek egy nyilas diktatúrában fognak felnőni...

Te valószínűleg még életedben nem jártál olasz kórházban. Szerencsédre! :-)

Ami a magyar oktatás színvonalát illeti. Először is azzal az egész nyugati világban nagy problémák vannak. Továbbá nem is értem, hogy a nulla alatti negatív teljesítményt produkáló pedagógusok honnan veszik maguknak a bátorságot, hogy nagy pofával fizetésemelést követeljenek maguknak?!
Egy normális multinál ilyen siralmas teljesítmény mellett nem fizetésemelés lenne a téma hanem az, hogy fizetésük mekkora részéről mondanak le önként, hogy megtarthassák az állásukat.

Normális HUP-ot használok!

Van abban egy diszkrét báj és Don-kanyar íz, amikor az egykönyvesített, egyenirányított, borotválógéppé átalakított - és nem mellesleg az elszámolásra létrehozott, de a rábízott javak 50%-ával elszámolni képtelen KLIK által anyagilag a korábbi, egyáltalán nem kánaáni viszonyokhoz képest is ellehetetlenített és demoralizált - közoktatásban kihirdetjük az oktatás bakáinak a felkoncoltatásukról szóló hadparancsot.
A kormányt rángató 3 államtitkár és a főnökük meg a főnök főnöke pedig kap egy plecsnit a helytállásáért.

A közben lassan ballagóvá cseperedett kölök meg csak lesi a pályaválasztási szisztémát közel 8 olyan év után, amelynek kötelező tantervében nincs benne, hogy mitől világít a zsebizzó, viszont erkölcstant tanul egy olyan országban, ahol ultima ratio, hogy "na de a másik is lopott... és most igazi magyar lop!".

Ezt a kérdést azoknak kellene feltenni, akik előírják, hogy a pedagógusoknak mit, miből és hogyan kell tanítaniuk egy elefántcsonttoronyban kitalált egységes rendszer alapján, függetlenül a pedagógus erősségeitől és gyengeségeitől, az iskola lehetőségeitől és a tanulók képességeitől.

Ja, de ugyanez van ott is, ahol nagyobb szabadság van a tananyag összeállításakor, pl. felsőoktatásban. Legszörnyűbb az, hogy amikor beszélgettem illetékesebb emberekkel, akkor az jött le, hogy többségében tisztában vannak azzal, hogy lenne hova bőven fejlődni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Otthon masnap leugrok a rendelobe, doktorno megnez seperc alatt. Itt adnak jo esetben 2 hettel kesobbre idopontot. Amugy az itteninek erdekesen magyaros hangzasu a vezetekneve, legkozelebb mostmar tenyleg rakerdezek.

Mondjuk a korhaz az tenyleg eleg kellemes volt, mikor elugrottam a hatfajasommal, ugyan megvizsgalni nem igazan vizsgaltak, de legalabb jol elbeszelgettunk, hogy hogy is erzem magam.

Az egeszsegugybol itt is hianyzik eleg sok penz, nem veletlenul kampanyoltak azzal a brexitesek, hogy majd jol beletoljak a font-milliardokat.

Mellkasröntgenre volt szükségem. Felhívtam a győri kórházat, kértem időpontot. Azt mondták szükségtelen, menjek oda hétfőtől péntekig bármikor. Odamentem pénteken fél 12-kor, háromnegyedkor behívtak, 12-kor már az autóban ültem a lelettel hazafelé.

Ilyen is van. Meg olyan is, hogy ebben a kórházban a szemészetre októberre van hely.

Mi következik ebből?

--
trey @ gépház

Dettó, kurva ritkán járok kórházba (egy kezemen meg tudom számolni), de eddig mindig, minden mindenhol (Budapest, Mór, Székesfehérvár) flottul ment. A móri egynapos sebészet leginkább egy színvonalasabb szállodára hajazott.
Szóval itthon szerintem van ilyen is, meg olyan is. Pont úgy, ahogy külföldiában is. Csak itt nálunk az orvosoknak van szaktudása is, nem úgy, mint külföldiában sok helyen. :D
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Természetesen a szemészeti szakrendelésen is lehetne időpont korábbra, ha egyesek nem űznének sportot abból, hogy NEM kórházi ellátást igénylő szemészeti problémákkal terhelnék a kórházakat.

Pl. egy olvasószemüveg felíratásához nem vennék igénybe a kórházi szakrendelést, hanem elhúznának a picsába egy optikába, ahol igénybe vennék az optometrista vagy kihelyezett szakember INGYENES segítségét.

Nem biztos, hogy a kórházba kéne beutalót kérnie annak, akinek nincs kórházi ellátásra szüksége. Az a felelősség sajnos a háziorovosokat terheli, hogy kit utaljanak kórházba és kit ne. Sokszor feleslegesen küldenek embereket drága vizsgálatokra, sokszor feleslegesen a kórházakba.

Az, hogy mennyire van ez nemtörődömségből, a hibázás lehetősége miatti félelemből, azt nem tudni.

--
trey @ gépház

Laborhoz: úgy 3 éve, mikor megújítattam a jogosítványomat, mondta a háziorvos, hogy akkor menjek már el egy füst alatt laborba is kontrollra biztos, ami biztos, még ha évek óta panaszmentes is voltam. Mondom jó, hazafele beugrok még a közeli korházba, szinte útba esik, kérek időpontot. Erre néznek rám nagy szemekkel, hogy miféle időpontot, olyan már nincs, jöjjek vissza holnap időben. 7-8 éve még másfél hónapra adtak.

Ettől függetlenül tisztában vagyok azzal, hogy vannak bajok.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ez a te anyagi erdeked alapjan meghozott dontesed.
jol keresel, ha csokken az adod meg sokkal tobbet.
azert hogy ez igy lehessen a kiskeresetuektol vettek el a ravalot.
elvezd! a hozzadhasonlok vannak par szazezren.
akik keresete meg az atlag kozeleben vagy alatta sokkal tobben.
van egy sanda gyanum amikor a fidesz 27%-ra emelte az AFA-t, akkor valahogy nem jutott eszedbe a matek.

Mindjárt gondoltam, hogy ha nem jön be a migráns aduász, akkor azonnal lesz más, amiért hülye vagyok. Leszarom, hogy kitől vették el a rávalót. A szavazás egyéni, mindenki maga dönti el, hogy mi mentén szavaz. Ez nem a hogyan mentsük meg a szegényeket szavazás.

Amit nem értek, hogy én pl. leszarom, hogy te mi mentén szavaztál, te miért kotorászol az én zsebemben? Miért van az, hogy a te oldalad az, ami számonkéri, hogy ki, miért, mire és hogyan szavaz? Sőt, koordinál, hogy kire kéne szavazni? Álljon már meg a menet!

--
trey @ gépház

A korábbi MSZP vezette kormány meg 5%-kal emelte az áfát. A Fidesz csak 2%-kal.
Ugyanakkor húsok, halak, tojás, tej és még számtalan naponta vásárolt élelmiszer áfája 5%-ra csökkent. Az internet szolgáltatás áfája is 5% lett.
Na persze akinek az életszínvonalát a betevő évi új iPhone határozza meg, annak óriási szálka a szemében az 27% áfa. Annak ellenére, hogy nem 27%-kal drágábbak a magyarországi Apple árak hanem annál jóval többel vannak elszállva.
Többek között a hup is tele van ötletekkel, hogyan lehet jóárusított Apple termékeket vásárolni.

Normális HUP-ot használok!

Éppen a választások előtt csökkentette az áfát 20%-ra 2006 január 1-én az MSZP-SZDSZ kormány. A választások évében. Utána az akkor megválasztott parlament ciklusa alatt emelték 5%-kal. Ez nem választási csalás persze, meg nem befolyásolás.

Normális HUP-ot használok!

Ezen logikai alapján: Ha 2019. január 1-től 1,5%-kal emelik az áfát, akkor nincs semmi baj, hiszen kevesebb, mint az ezt megelőző emelések.

A lényegen egyébként nem változtat, így csak azért, hogy ne felejtsük el:
- 2005-ben 25%-ról csökkent az áfakulcs 20%-ra. Akkor egyes elemzők azt mondták, hogy ennek nem volt meg a megfelelő gazdasági/pénzügyi fedezete.
- 2009-ben, a válság idején emelték a 20%-os áfát 25%-ra, úgy, hogy ugyanakkor néhány termék áfáját 18%-ra csökkentették.
- 2011-ben egykulcsos lett az SZJA, és részben ennek kompenzálása volt az ÁFA 27%-ra emelése 2012-ben. A 2011-es adótörvény tervezésekor nyilván abban reménykedtek, hogy kevesebb adócsaló lesz, mint előtte. Tévedtek.

A tények ettől tények maradnak. Az előző nem fideszes, MSZP kormány 5%-kal emelte az áfát, a Fidesz pedig csak 2%-kal. És csak egy alkalommal.
Ha most valamilyen ellenzéki Frankenstein koala kormányzás jött volna akkor biztosan lett volna áfa-emelés. Nem 1,5%-kal hanem nagyobb ütemben. Lett volna is 33% áfa is ekkora szakértők mellett mint Gyurcsány, Vona meg Bernike.

Normális HUP-ot használok!

Szerintem értelmesebb lett volna a zöldséget visszaemlegetni, hiszen a pékárut a legtöbben készen veszik, vagyis 18%-os ÁFA-val jutnak a lisztben lévő tápanyagokhoz, míg a nyers zöldségben lévőkhöz 27%-ossal, pedig azok legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak.

Szerk.: ja, közben rájöttél, hogy baromságot írtál. OK.

Szerk2.: látom, mégsem jöttél rá.

:)

te sem jottel ra, hogy a 18% afa meg mindig nem 5%, kulonosen ha a kenyer pont annyival dragult mint az afacsokkentes.
arra jo hogy vmelyik tolvaj fideszes pofazzon rola, a migrancsoktol beszaro polgar meg halat adjon azert hogy ugyan nem lett olcsobb a kenyere de 18%-os az afa benne.

27%-nál és 20%-nál kevesebb. Lehet, hogy hamarosan még kevesebb lesz, ki tudja.

Látom, te sem jöttél rá, hogy a 18%-os ÁFA nem csak arra jó, hogy vmelyik tolvaj fideszes pofazzon rola, hanem arra is, hogy te is pofázzál. Ráadásul baromságot, mert a 18%-os pékáru ÁFA nem a Fidesz találmánya, így nem is fog pofázni róla, csak amikor csökkenti (de akkor nagyon, hogy a te buborékodba is eljusson).

Elmondom, ballib kormány esetén mi lenne: 25%-ra emelnék a pékáru ÁFA-ját, a pékek emelnének a nagykereskedelmi áron, hitelt venne fel az ország, mert üres a kassza.
Ezzel szemben most remélhetőleg annyi történik, hogy a pékek és/vagy a boltok a benyelt különbséget (bér)fejlesztésre fordítják. Nem biztos, hogy ez történik, de legalább a lehetőség adott rá, nem úgy, mint korábban.

:)

Ez? Mi?

Jó, tegyük hozzá. Tőled is elfér itt egy olyan fikció, mint amit a ballibről írtam.

Visszavonulnak egy trópusi szigetre és életük végéig luxusban élnek, vaksi téged meg nyugati katonák basznak valagba egy omladozó pesti hidacska alatt, miután pár orosz is megcsinált?

:)

Akinek problémát okoz a különben sok üzletlánc által tudatosan bekerülési költség alatti áron forgalmazott kenyér, vagy liszt vásárlása annak talán el kellene gondolkozni azon, hogy informatika helyett inkább más területen kellene próbálkozni. Mert akkor sanszos, hogy gyárszalag mellett is jobban keresne.

Egy tányéron ugyan térfogatarányosan nem a húsok foglalják a legnagyobb helyet, de árukat tekintve oda megy a több pénz. És pont a drága összetevő húsok áfáját csökkentette a Fidesz kormány 5%-ra. Egyebek mellett mint tojás vagy internet előfizetés.

Zöldséget gyümölcsöt pedig lehet piacon is vásárolni.

https://www.agrarszektor.hu/noveny/2019-tol-johet-az-5-szazalekos-afa-a…

Normális HUP-ot használok!

Nem, az előző Fidesz kormány nem emelte az ÁFÁ-t, azt az azelőtti Fidesz kormány emelte. Ugye milyen nehéz megkülönböztetni, amikor egymás után többször ugyanaz van kormányon? Hát akkor jobb lenne, ha nem is tennénk. Különben még kijön, hogy míg Fidesz kormány a legmagasabb kulcsot csak emelte (25-ről 27-re), addig az MSZP csökkentette is (25-ről 20-ra).

A 2018-ban megválasztott országgyűlés (-által megválasztott) negyedik Fidesz kormány még nem állt fel. Szóval tényszerűen helyes kijelentés ma április 11-én, hogy az előző Fidesz (második) fidesz kormány emelte 2%-kal az áfát. Még az azt megelőző MSZP kormány 5%-kal növelte az áfát.

Normális HUP-ot használok!

Ha csak a múltbeli intézkedéseket vesszük figyelembe, akkor azt is mondhatjuk, hogy MSZP volt az egyetlen kormánypárt, aki csökkentette az áfát (2006-ban 25%-20%-ra), így biztosan csökkentené most is. De mivel ez sok minden máson múlik, így ilyen következtetéseket levonni nem lehet.

A Fidesz 27%-ről 5%-ra csökkentette a húsok és magas értékű élelmiszerek áfáját, az internet áfájával együtt.
Az MSZP pedig nem csökkentett semmit, mert amit választási kampányra lecsökkentett azt újra kormányra kerülve visszaemelt. Aminek az áfáját a Fidesz kormány csökkentette az úgy is maradt.

Normális HUP-ot használok!

hat most elegge melle ultel a pacinak...
ahogy alattam mar leirtak mielott 5%-al emeltek 5%-al csokkentettek is.

10 napja lett eloszor "okos" telom..az is egy levetett samu j5 2015 1.5gb-al.
eddig 2e ft-os kartyas cba-s, auchanos teloim voltak. (najo 15 eve volt egy siemens s35 "csucs" technikam)
viszont b*tatom a fideszt mert a hal,marhahus es a tobbi nem alapveto elelmiszer.
es a barmok meg a vadhusokat is az 5%-ba akarjak rakni.
mig a krumpli, liszt, zoldseg es mas tenylegesen alapveto kajakat nem akarjak csokkenteni, pedig a szegenyek nem halat, vadat s mi jo falat esznek, hanem tesztat, krumplit, zoldseget. (en mar csak tudom)

"pedig a szegenyek nem halat, vadat s mi jo falat esznek, hanem tesztat, krumplit, zoldseget. (en mar csak tudom)"

Ez is egy szakállas szoci urban legend. Baromi unalmas. Tudod te mennyit támogatást kap egy 4 gyerekes magyar "szegény család"?
Bőven tudnak húst vásárolni a nyári szünetben is minden nap a gyerekeknek és maguknak is. Disznóhús mellett, baromfi vagy tojás 5%-os áfája igenis kedvező, európai szinten is. Iskolaidőszakban pedig ingyen kajálnak a gyerekek a menzán.

Normális HUP-ot használok!

ld. fentebb is, de azért belinkelem, hátha bevésődik: http://nav.gov.hu/data/cms434536/Tajekoztato___Afa_kulcsok_es_adomentes…

tessék meg is nézni, hogy pontosan mi tartozik az 5%-os áfakörbe, ne csak regélj róla pls. emellett tévedsz, az átlagos fogyasztói kosár minimális részét teszi ki az a pár termék, amit te felsoroltál. az, hogy kedvező, az igaz, ahogy a rabszolgának is kedvező volt, ha árnyékba húzódhatott a piramisok tövében, vagy ha volt vize, mert a Nílus mellett dolgoztak. az arányokkal van itt baj, hogy ráakaszkodtok egy ilyen marginális hatású témára, és úgy állítjátok be, mintha ez lenne mindenidők legjobb dolga.

"Ez is egy szakállas szoci urban legend."

megneztem 4 gyerek utan 64e ft-ot kap egy csalad.
legyen egy kozmunkas a csaladban 54eft, az 118eft 6 szemelyre.
ez neked mar nem szegenyseg?

viszont nem csak 4 gyerekes csaladok elnek ebben az orszagban szegenyen.
rengeteg idos ember, olyan csaladok ahol betegek vannak.
errol neked nincs tapasztalatod, nekem van!

a szegeny ember attol szegeny hogy marol holnapra el, hogy az eletkorulmenyei behataroljak a lehetosegeit.

Ezt is rosszul tudod. Anyaságival 100 felett kap egy 4 gyerekes család Magyarországon. Ehhez jön a közmunkás 54 ezer, ami egyre kevésbé jellemző mert munkaerőhiány van. Lassan már tényleg csak az nem talál magának munkát aki nem is akar.

Normális HUP-ot használok!

Te most komolyan azt akarod elhitetni egy informatikai portálon, hogy a magyar informatikusoknak úgy kellene szavazniuk, hogy a közmunkásoknak jó legyen?

Én kezdem azt hinni, hogy te nem vagy tisztában a választás lényegével, vagy szándékos troll vagy.

A parlamenti választást azért tartják, hogy képviselőket válasszunk, akik MINKET képviselnek a parlamentben. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem férünk be oda mind és időnk sincs rá. ENGEM kell képviseljen a képviselő és én azt szavazom meg, aki az ÉN érdekeimet képviseli. Nem arra kell NEKEM szavaznom, aki az ózdi közmunkást képviseli. Arra ózdi közmunkásnak kell szavaznia.

Most ebből kiindulva, hogy a faszba jönnének szóba nálam a szavazáskor egyáltalán a közmunkások? Vagy a legtöbb HUP olvasónál? Melyikünk dolgozik itt közmunkásként?

Neked valami komoly gondod van az egész lényegének megértésével.

--
trey @ gépház

neked sajnos a szemelyisegeddel van problema.
egy onzo egoista alak vagy aki nem tud az orranal tovabb latni.
pedig allitolag ha jol remlik azt irtad valamikor nekem, hogy szegeny csaladbol szarmazol.
hacsak nem egy latinamerikaihoz hasonlito keritessel korbevett, secusokkal vedett ujgazdag lakotelepen laksz a csaladoddal,
hermetikusan elzarva a kulvilagtol, akkor neked sem mindegy hogy az orszag szegenyebbik resze milyen korulmenyek kozott van.
de a szolidaritas erkolcsi kerdes is..mar persze akinek van olyanja..

Az a baj, hogy a túlfejlett egoizmusodat kb azóta hirdeted, hogy először megjelent itt a politika. (Itt=hup)
Felőled csinálhat bármit a kormány(??? Azért nekem vannak kétségeim a hangoztatott pártfüggetlenségedet illetően), bármit elfogadsz tőlük, ha közben úgy hiszed, jobban élsz. Még azt is, hogy a most felnövő gyerekek vagy éhenhalnak vagy kínaiak rabszolgái lesznek.

Megnézném a szádat, mit fogsz szólni, mikor az idősebb családtagjaid hullanak, mint a legyek a dilettáns "orvosok", a sok éves várólisták miatt.

És nem, ez nem személyeskedés, ez jelzés, hogy felesleges érvekkel jönni, mert téged csak a bankszámlád érdekel, semmi más.

Kérlek valami konkrétumot próbálj meg beletenni a mondandóidba, mert ezekkel az üres frázisokkal nem tudok mit kezdeni.

Politika a HUP-on nem lenne, ha te vagy mások nem hoznátok ide. Én megvagyok nélküle itt, sőt.

De ha házhoz jöttök a lófaszért (a szabályok ellenére politikai témákat nyitogattok), ne csodálkozzatok, ha esetleg nektek nem tetsző véleményt is kaptok.

--
trey @ gépház

>ne csodálkozzatok, ha esetleg nektek nem tetsző véleményt is kaptok.
az előadásmódot szokták firtatni egyesek...
azon csodálkozunk, hogy elpuffantasz egy a közmédiában megjelent faszságot, de amikor kérdéseket kapsz a témában, akkor kihátrálsz. momentán azzal, hogy sértőnek találod az okoska címzést, de még véletlenül sem kéred ki magadnak a vádat, hogy beszoptál volna kormánypropagandát.
szóval a kérdések még mindig nyitottak, s ha már nem csíped az üres frázisokat (lásd a te postod, melyre ezeket a kérdéseket kaptad), igazán elvárható, hogy "valami konkrétumot próbálj meg beletenni a mondandóidba"

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Sertéshús áfája csökkent 5%-ra, de sajnos jött valami nyavaja és ugyanannyi maradt az ára. Tojásnál is a baromfiinfluenza. Ja a halaknál is begyűrűzött valami nyugat-európai halpusztulás. Nem a kormány hibája ez természetesen (ez komoly)
Mikor drágul a benzin, a pékek emelnek. Mikor csökken, akkor nem csökken a kenyér ára, mert már így is veszteségesen termeltek.
Amúgy rendeltem nemrég telefont Kínából. 43 000 Ft-ért a kis ferdeszeműek kifejlesztették, OP rendszert tettek rá, legyártották, leszállították Ferihegyre. Itt állam bácsi rávert 20 000 Ft-ot, mert VÁMKEZELÉS+ÁFA.

Az egyedi import drágább a tömegesnél. Tömeges import esetén a nagy darabszám miatt az importőr egy darabra arányosítva olcsóbban kapja a terméket, olcsóbban szállíttatja és olcsóbban kezelteti. Célszerű lett volna EU-s raktárból vásárolnod. Ugyanis sem Magyarországnak, sem az EU-nak nem érdeke, hogy te Kínából szarért-húgyért ingyen importálgass terméket. Lehet, hogy ez is a magyar állam, a magyar kormány vagy egyenesen a Fidesz hibája, nem tudom.

:)

Már ne haragudj, de miért azokat büntetik, akik többet keresnek? Kedves kiskeresetű miért nem választott nagykeresetű szakmát? Ne más faszával verjed a csalánt, csak mert valaki nem volt hajlandó egy botot keresni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha a kedves kiskeresetu nem dolgozna a kiskeresetu szakmajaban, akkor megrohadnal a szemetben, a gyerekedet vihetned magaddal a munkahelyedre, tanithatnad sajat magad otthon melo utan, mehetnel be a korhazba a szerettedhez pelenkazni es agytalazni es keredzkedhetnel el a munkahelyedrol, hogy atvidd a korterembol az UH-ra idore valamint a sok penzt amit keresel a 3x dragabb elelmiszerekre kolthetned..

Na most ennek két kimenetele van:
a) vagy kiderül, hogy igazából szükségtelen az a szakma/nem kell annyi "kiskeresetű"
b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve.

Avagy: majd a piac megoldja.

Na mi a közös az általad felsorolt ápolónői és a tanári fizetésekben? Ja, hogy állami bértáblás baromság van és nem piaci bér. Hát bocsika, de azért nemár, hogy azt büntesd, aki képes volt piaci versenyben rendes bért kialkudni azért, mert valaki erre képtelen volt.

Egyébként megjegyzem, az, hogy az oktatás színvonala néhol a béka feneke alatt van önmagában nem lesz megoldás, hogy több pénzt öntesz bele, ha nem teszed valahogy motiválttá a tanárokat, hogy teljesítsenek. Ezért fasság a fix bértábla mindenhol ahol van.

Szerk.: egyébként hozzáteszem, hallottam tavaly valakitől, hogy gyűjtöttek szoftverfejlesztőket piaci bérért állami cégbe állami projektre, mert realizálták, hogy máshogy nem fog jönni senki használható, szóval lehet ezt így is. Csupán túl kell lépni a kommunista "legyen mindenkinek egyformán szar" mentalitáson.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Látod, kommunizmusra, meg "oldja meg az állam"-ra van igény. Ők fel is építik neked, nem is értem, miért megy a lázongás ellenük. :)

Egyébként számomra egészen kiakasztó az, hogy mennyire mástól várja mindenki a megoldást. Múltkor hápogott valaki egy Facebook csoportban, hogy jaj, az állam (még csak nem is a főváros!) nem támogatja, hogy a régi házak homlokzatát felújítsák (amit viszont tényleg kellene). Mondom, egy magántulajdonban lévő társasházhoz mégis mi köze van az államnak/fővárosnak? Mi alapon várja el bárki is, hogy pénzt adjon az épülete megőrzésére? Jött is a hiszti, hogy jajajaj, miből. Mondom talán abból, amit félretettek a célra. Tudták a feltételeket, mikor odaköltöztek...

Ezek a szerencsétlenek gyakorlatilag azt várják, hogy azok, akiknek van saját házuk, annak karbantartása, felújítása _mellett_ finanszírozzák a budapesti társasházak felújítását is, mert annyira balfaszok voltak, hogy képtelenek egy felújítási alapot létrehozni. Hát meg a lófaszt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Annyi megjegyzéssel, hogy szerintem van abban ráció, hogy a társadalom legfelső 5-10%-át jobban megadóztassuk, míg a társadalom legalsó 5-10%-át támogassuk - leginkább, hogy a következő generációnak legyen esélye egy szintet feljebb lépni.

De erre nem az SZJA visszatérítés a megoldás, meg nem is az adjuk oda nekik készpénzben, s hasonló korábban megpróbált ötletek. S nem kellene túlzásba vinni az állami szerepvállalást - így is túl van tolva, eléggé.

> egy magántulajdonban lévő társasházhoz mégis mi köze van az államnak/fővárosnak?

Azért ez nem ennyire egyszerű, mert hozzátartozik a városképhez: Ha egy háznak romos a homlokzata az ugyanannyira befolyásolja az összes arra elhaladó ember hangulatát, mint azt, aki abban lakik. (sőt, aki azzal szemben lakik azt még jobban)

Itt azért van valami játékelméleti csapdahelyzet szerintem.

A homlokzat inkább mindenki másnak fontos, mint a ház tulajdonosainak. Hiszen összességében mindenki más többet nézi. Plusz a belvárosi házak jelentős részén egy csomó díszítés van, meg szobrok, amiket műemlékvédelem miatt nem szabad elbontani, viszont baromi drága őket felújítani. Pláne hőszigetelten ugye ha már hozzányúlnak.

(Kicsit hasonló az a régészeti szabály, hogy ha régészeti leletet találnak a kertedben, akkor a saját költségedre kell szakszerűen feltáratnod, és addig nem építhetsz oda semmit. Gondold el, hogy ezen szabály mellett hányan fogják bejelenteni, ha mondjuk alapásáskor avar-kori cserepeket találnak?)

A homlokzatok tehát csak akkor lesznek szépek, ha vagy a lakókat kötelezi a város a felújításra, vagy a város megcsinálja. Vagy ha hirtelen mindenki olyan gazdag lesz, hogy a homlokzatfelújítás zsebpénznek fog tűnni.

majd a piac megoldja..

milyen piac? a garay teri? :D
a kiskeresetuek jellemzoen az allami szektorban dolgoznak.
jellemzoen kiszolgaltatott helyzetuek vallaljak el ezeket a munkakat vagy olyanok akik a szakmajukat meggyozodesbol es hittel vegzik.

az oktatasrol meg tenyleg oldalakat lehetne vitatkozni, de ha orbanek a szakmat is vastagon leszarjak nincs ertelme..ha a nep ezekre szavazott akkor vagy tenyleg idiotak vagy...nem tudom..most nem jut eszembe semmi mas ok..mert ugye trey is azzal jott hogy dehat tobb penzt keres a fidesz miatt..de ezek szerint a gyerekeit meg leszarja, ha neki jo ez az allapot az oktatasban, a csaladjanak pedig az egeszsegugyben..

A rendszerváltás óta minden egyes kormány alatt pontosan ugyanezek hisztiztek.

A gyerek most végez az egyetemen. Nem értem milyen problémákról van szó. Fejtsd ki.

Az egészségügyes raplitok is eltúlzott.

Persze a baloldal nem tud mást. Ugyanazokat a rossz nótát fújjátok évek óta.

--
trey @ gépház

A 2. világháborúban a németek a legjobb pilótáikat a frontra küldték, az angolok viszont Kanadába, kiképző tisztnek. A háború végére a németek pilóta állománya összeomlott, az angoloknál mindig volt utánpótlás.

El tudod ma képzelni, hogy a gimnáziumban a legtehetségesebb gyerek tanárnak akarjon menni? Jó példa tud ma lenni egy tanár egy leszakadó régióban, miközben neki is filléres problémái vannak? Tényleg a lexikális tudást kell - napi 8 órában - a gyerekek fejébe, poroszos módon önteni? Biztos versenyképes lesz egy magyar diák, ha az informatika kb. a Word (vö.: skandináv államokban a programozás olyan óra, mint itt a matek)? Mi a tanulsága a kistigris államoknak?

A magyar oktatási rendszer el van cseszve, rengeteg pénzt szedtek ki belőle és visszadobták a módszereket is a 80-as évekbe (köszi Rózsa). Én tanítottam egyetemen: még onnan is menekültek az értelmesebb emberek és mikor én csináltam is uri muri volt már: egy szégény zseni éhen halt volna PhD hallgatóként, nem is maradt ott. Az oktatás lezüllesztése az Orbán rendszer legnagyobb bűne. Az oktakásnak kéne az esélyegyenlősége bástyájának és az ország fejlődésének alapjának lennie. Ehhez képest konzerválja az állapotokat és romlik a minősége, többek közt mert kevesebbet költünk rá és mert kádertemetőt készítünk belőle. (És nyilván ehhez is mindenki ért.)
--
https://naszta.hu

+1

az egyetemen olyan oktatóim, gyakorlatvezetőim voltak többségében, akik a kiadott útmutatót mechanikusan másolták fel a táblára. a rendesebbje legalább bevallotta, hogy nem ért hozzá, s csak a phd követelmény miatt csinálja - s a kérdéseket összekötötte a megfelelő emberrel. az átlag elmaszatolta a válaszadást. (a legpofátlanabb ebből a szempontból, amikor az előző évben tárgyat elvégzetteket rakták be gyakorlatvezetőnek - nem is tudtak egy 3 szónál hosszabb kérdésre válaszolni)

tisztelet a kivételnek.

A gyerek informatikusnak tanul, átnéztem az anyagait, látom mit oktatnak. Sokkal relevánsabb és a mai napi munkában használhatóbbnak tartom azt az infót, amit most átadnak, mint azt, amit én 2000. környékén informatikából kaptam. Meg is lepődtem.

Nem mondom, hogy nincs benne felesleges, nincs benne olyan, amin ne lehetne javítani, de az a gyászos kép, amit egyesek állandóan vetítenek, az szerintem fals.

--
trey @ gépház

a jelenlegi oktatasrol nincs sajat tapasztalatom ezert nem mennek bele. csak imserosok es masok tapasztalatait hallom.

viszont az egeszsegugybol sajnos rengeteg rossz tapasztalatom van.

egy 10e+-os kisvarosban elek es helyben egy vervetelre 1honapos az varolista.
az UH-ra a szomszedvarosban 2-vegtelen honap..annak a fuggvenyeben hogy mekkora mazlid van, mikor telefonalsz illetve a bp-rol kijaro szakorvos mikor tudja meg hogy a kovetkezo honapban mennyi ideje lesz.
ha jokor telefonalsz akkor 2honap, ha nem akkor ujrahuzhatsz es imadkozhatsz hogy a kovetkezo telefonod azon a napon torenjen amikor meg van ureshely. (1-2nap alatt betelik)
neurologia szinten szomszedvarosban heti 1x4ora..es mazlid van, mert par honapja nem volt orvos.
nem erint, de veletlenul tanuja voltam mikozben vartam a bejelentkezesnel hogy a kartonozoban egy holgy delutan 3-kor szeretett volna nogyogyaszati rendelesre jelentkezni es a nover azt monda, hogy minden nap 1 es 2 kozott jojjon el, mar a doktorur csak akkor ad idpontot. a holgy sirva mondta hogy igy is a kirugast kockatatta hogy a munkaido vege elott jott el, o nem tud itt lenni 1kor.
sajnos tobbszor volt anyam korhazban, reggel alaraktak az agytalat delutan latogataskor nekem kelle kivenne alola, mert 100 betegre 2-3 nover jut. egy korteremben fekszenek 6-8-an koztuk halalos betegek es szellemileg leepultek.
a betegszallitas egy kibaszott maffia. anyamat az eves kardiologiai controlljara meg elvittek de elfelejtettek hazavinni..este 9-kor kellett hazahoznom taxival (15eft minusz)
mivel mozgaskeptelen evek ota nem tud elmenni olyan szakrendelesekre ahova kotelezo lenne, mert helyben nincs semmi lehetoseg az onkormanyzatnal..bezzeg az erdelyi es szlovak testvertelepulesek polgarmestereit minden evben tobbszor disznovagasos bulikra varjak es van penz aug.20-i tuzijatekra is es 2hetes trianon fajdalamakra is.

Győrben a háziorvosnál vesznek vért, nekem kedden mondták, hogy menjek pénteken reggel 7-re. Fél nyolckor már a munkahelyem voltam, úgy, hogy levették a vért.

Az ultrahang itt is hosszú, de hát a leggyakrabban rendelt vizsgálatok egyikéről beszélünk. Ha kell, elmegyek fizetősbe. Nem 10 ezer forinton múlik.

Mellkasröntgenről, szemészetről írtam.

Az egészségügy helyzete örökzöld téma, sosem lesz olyan, hogy azzal valaki elégedett lesz.

A Gy. Feri éra alatt voltam kétszer is kórházban. Nem volt papír a WC-ben, nem volt szappan a mosdóban.

Most pl. Győrben óriási fejlesztések voltak a kórházban. Napelemből áll az összes épület oldala, van a tetején helikopter leszálló, van korszerű diagnosztikai szárny, belül TV-k, kamerák stb.

--
trey @ gépház

" a kiskeresetuek jellemzoen az allami szektorban dolgoznak."

Igen és? Minek ment oda? Ha odament, miért nem hagyja ott? Vagy legalább miért nem védi a saját érdekeit? Miért azokat akarod büntetni, akik ezekre képesek azért, mert erre egyesek nem képesek?

Pont te mondod, hogy állami keretek közt nem megoldható, mégis ahelyett, hogy leépítenéd ezt tovább akarod etetni. Mert az, hogy két vagy többkulcsos adót akarsz és az állam kezébe akarod adni az egész újraelosztási folyamatot, azzal valójában csak a meglévő rendszert élteted tovább. Közgazdasági alaptétel, hogy az állam rossz gazda, pont azért, mert nem a saját pénzével gazdálkodik és monopol helyzete miatt kevésbé motivált arra, hogy jó szolgáltatást nyújtson. Piaci körülmények közt ilyet nem tudsz (hosszútávon) csinálni.

Igazából nem is értem... Pont te jössz azzal, hogy fú, szegény kiskeresetűek állami szektorban dolgoznak, aztán meg pont te akarod fenntartani a rendszert a többkulcsos adóval.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Leírtam már:

"Na most ennek két kimenetele van:
a) vagy kiderül, hogy igazából szükségtelen az a szakma/nem kell annyi "kiskeresetű"
b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve. "

De őszintén szólva, ha nem az állami, hanem helyi vagy akár magánszinten kellene megoldani mindent. Pl. oktatás teljesen jól kezelhető lenne piaci alapon egy állami felügyelettel: megvan, hogy mi a kötelezően, minden mást az iskola oldja meg magának. Te meg nem az államnak fizetsz, hanem az iskolának közvetlenül. Egészségügy szintén működhet ugyanígy. (Igazából van létezik is a magánkórház intézménye.)

Persze, hamar kiderülne, hogy a minőségi szolgáltatás meg meg drága :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Pl. oktatás teljesen jól kezelhető lenne piaci alapon
+1

persze ennek is megvannak a veszélyei (pl USA diákhitel-csapda), de én nagyon adnám, ha a felsőoktatásból teljesen kivonulna az állam. Persze ez nehezebb kérdés, mert a felsőoktatás jelenleg a kutatói réteg is, ahonnan meg nem lenne szerencsés kivonulnia az államnak, de egy jelentős átalakítással szerintem megoldható lenne.

"b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve."
Az ápoló, a szakorvos és a tanár most is hiányszakma. (Ja, és nem csak a fizetésen múlik!)

Mellesleg nem az volt a kérdésem, hogy 20-30 éves átállással mi lenne a megoldás, hanem, hogy mi lenne, ha holnap felmondana a fél egészségügy és a közoktatásban dolgozók.
(Esetleg ha holnaptól csak magániskolák és magánkórházak vannak, akkor reggel a számlámon lesz az eddig befizetett adóm fele és az összes TB-m, levonva azt kb. 200 ezer forintot, amit eddig „felhasználtam” az állami egészségügyben? Lesz egyéni nyugdíjszámlám is?)

neked is csak azt tudom mondani, mint treynek..amig fut a szekeretek megoldhatjatok hogy kikoltoztok egy ujgazdag lakotelepre keritesekkel es hadsereggel vedve..de egy ponton tul illetve a mostani jol fizeto szakmatok lealdozasakor nem fog megvedeni ez sem.

kell egy bizonyos szolidaritas egy tarsadalomban. tudom hogy ezt ugysem erted meg..az eddigi beirasodbol lejon, szoval nem is erolkodnek tovabb.

az allam rossz gazda, viszont kotelezettsegei vannak. ezeket csak ugy szervezhetne ki, hogy felugyeli a cegek munkajat. es akkor ujrabezarult a 22-es csapdaja mert most is az a baj az allammal, hogy korrupt szaremberek vezetik minden szinten. es nem hogy javulna az ellatas, de ugyanazt a szart, dragabban ernenk el, nagy valoszinuseggel a dolgozok sem kapnanak tobbet.

Na de pont ez az: élelmiszertermelést nem végez az állam, csak felügyeli, mégse halunk éhen, sőt, ami azt illeti, szerintem kifejezetten jó és bőséges a választási lehetőség élelem terén.

Oktatással miért is ne működhetne ugyanez?

Te egy olyan rendszert akarsz fenntartani, amiről már bebizonyosodott, hogy a fenntartó korruptsága miatt és a teljesítménybérezés hiánya miatt gyenge minőségű és a résztvevőinek se ad normális fizetést. Mégis fenn akarod tartani szolidáris okokra hivatkozva, ergo nem akarod te ténylegesen megoldani a problémát, csupán az én pénzemet akarod elvenni és beleönteni ebbe a feneketlen dézsába. Hát bocs, de ezzel nem akarok szolidáris lenni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Arra nem az a megoldás, hogy mindenkit egyformán szegénnyé teszel.

A kaja részt meg nem értetted meg: arról beszélek, hogy ott az állam csak felügyel és nem termel. Oktatásban mindent az állam csinál. Egyiknél ugyan változó a minőség, de általában nagyjából az árral arányosan kiszámíthatóan kaphatsz jobb minőséget is, oktatásnál meg állami szinten be van lőve egy nem túl magas színvonal és esélyed sincs, hogy jobb legyen. (Ja, de magániskolában... pénzért.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

az elelmiszeripar eleg bonyolult..es ezerszallal kapcsolodik az allamhoz.
es azert olcso itthon, mert meg! nem sikerult megoldani orbaneknak, hogy a kulfoldi olcso elelmiszert blokkolhassak (bar a fideszes oligarchak novekvo szama az elelmiszeriparban ele baljos jovot sejtet)
ha nem lenne az EU-s foldalapu tamogatas dragabb lenne az elelmiszer. ha nem lenne tele adokedvezmennyel a mezogazdasag akkor 2-3x arak lennenek.

en nem akarok semmilyen rendszert fenntartani..ezt a oligarcha-kommunizmust ami itthon meg meg kulonosen nem. viszont amig a szocialis ellatasokat a gazdagok (is) kapjak a raszorulok helyett addig nekem ne dumaljon senki arrol hogy mindenki tartsa el sajat magat!
ne kapjanak ingyen etkezest a gazdaggyerekek, a szocialis juttatasokat ne az adobol vonjak le, mert akiknek keves a fizetesuk azok kevesebbet kapnak mint azok akiknek nem is lenne szukseguk szocialis tamogatasra.

nem kell szolidarisnak lenni, de akkor majd a viseld az ehseglazadasok es a bunozes novekedeset is!

És tegyük hozzá, hogy a mindenféle állami támogatás miatt egy nagy katyvasz az egész. Nem csak itthon, külföldön is. Ha az egészet kidobnánk a picsába igen, drágább lenne az élelmiszer. Viszont ugyanannyival kevesebb adót kellene beszedni tőled ÉS nincs rá lehetőség, hogy az állam lecsípjen belőle.

Ezt kellene már megérteni, hogy ha azt akarod, hogy ne az állam lopjon, akkor nem az államnak kell adni a pénzt, hanem a lehető legközvetlenebb utat kell használni. Orbánék szerinted miből tudnak ennyit lopni? Abból, hogy hozzájuk kerül először a pénz.

Sorozatosan hozod a példákat, hogy hol torzít az állami rendszer (pl. legutóbb a szociális ellátást), aztán mégis a gazdagoktól akarsz elvenni az állammal. Nem érzed itt az ellentmondást?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem erzek ellentmondast.
az allam azert letezik, mert van par olyan feladata amit nem adhat ki a kezebol.
ezekhez a feladatokhoz a penzt adokbol kell biztositani.
e feladatok kozott van az alapszintu oktatas, egeszsegugy es a szocialis rendszer fenntartasa is.
abban tokeletesen igazad van, hogy ezek mind szarul vannak megszervezve es emiatt es a korrupcio miatt pazarloan mukodik. tehat ha nem lenne ennyire pazarlo akkor a jelenlegi adoteher is eleg lehetne.

Na de pont a jellegéből kifolyólag soha nem lesz kevésbé pazarló. Pont azért, mert semmi motiváció nincs abban, hogy ne legyen pazarló. Semmi szükség arra, hogy az állam üzemeltesse ezen intézményeket, az állam egyszerű megrendelő is lehetne. De igazából oktatás esetén még annak se kellene lennie, az simán mehet piaci alapon. Egészségügy detto, te meg eldöntöd, hogy kinek fizetsz. Most nincs választási lehetőséged, hogy kinek fizetsz: az államnak vagy köteles fizetni, függetlenül attól, hogy milyen minőségű szolgáltatást kapsz. Na, piaci versenyben ilyen nincs: muszáj szolgáltatást nyújtanod, különben nincs bevétel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Cöcöcö... A szó, amit keresel az az elvégzett munka. Fizikában is a teljesítményt az elvégzett munkával definiáljuk és aki nem végez munkát, annak a teljesítménye 0. Azt meg hadd ne én tartsam már el, aki nem is akar teljesítményt felmutatni. Főleg, ha alapvetően nem sok közöm van hozzá (pl. nem a gyerekem, rokonom, stb.).

És igen, kerülhetek a fasz rosszabbik oldalára bármikor. Viszont amit te propagálsz az nem más, mint a fasz tudatos rosszabbik oldalára állásának megideologizálása és annak elvárása, hogy majd más állítsa jobb irányba, csak mert te nem _akarsz_ a megfelelő helyre állni.

Nem egy kísérlet bebizonyította már, hogy amit te akarsz, az nem működik. Az egész oktatás, egészségügy, stb. rendszere mutatja most is, hogy nem működik. De hozhatnám a MÁV-ot meg a BKK előtti BKV-t is ide. De akár a NASA-t is, a COTS/CRS/CCP program előtt ugyanez volt a probléma ott is. (SLS-sel még most is.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az ilyeneknek szoktam teljesen őszintén kívánni, hogy nyugdíj előtt pár évvel kerüljön nincstelenként, betegen utcára és akkor legyen ekkora pofája... aki ennyire egoista, az megérdemli.

Azt azért nem kívánom, hogy tudd meg, milyen az, mikor előbb a beteg gyereked kezelésére költöd a teljes vagyonodat, ami kicsi meg marad, azt meg válásnál vigye az asszony. Neked ez elképzelhetetlen, másnak a valóság...

> Az ilyeneknek szoktam teljesen őszintén kívánni, hogy

lehet, én bukok meg szövegértésből, de szerintem ez valahogy úgy értelemzendő, hogy saxus, baszódj meg, remélem megdöglesz, s nem lesz pénzed akkor neked sem (sic!). erre mondtam, h aki ilyen tudatos, az általában fel van készülve a rossz időkre.

az én kommentemből, pedig kíváncsi vagyok, milyen mondandót szűrtél le, mert szerintem semmit nem mondtam (ebben a szálban) a társadalmi szolidaritásról. (amit meg korábban mondtam, szerintem full ellentétes azzal, amit itt a számba próbálsz adni, de cáfolj rám, deeplink, pls!)

> erre mondtam, h aki ilyen tudatos, az általában fel van készülve a rossz időkre.

Ezzel az a baj, hogy a kapitalizmus arra törekszik, (pl. az inflációval) hogy legyen egy réteg akinek ne legyen megtakarítása és rá legyél kényszerítve, hogy dolgozzon és elvégezzen olyan munkát is, amit egyébként nem tenne meg.
Így tud olyan helyzet kialakulni, hogy a szarabb munkákat kevésbé fizetik meg, mint a kényelmesebbeket (utcai takarítás vs irodai munkás), mert van egy réteg aki kényszerből dolgozik. (hitel, család, lakás, autófenntartás)

> az én kommentemből, pedig kíváncsi vagyok, milyen mondandót szűrtél le, mert szerintem semmit nem mondtam (ebben a szálban) a társadalmi szolidaritásról. (amit meg korábban mondtam, szerintem full ellentétes azzal, amit itt a számba próbálsz adni, de cáfolj rám, deeplink, pls!)

loop

kicsit nehez 1nap mulva visszakovetni mire is gondolt a kolto (en) itt. :)
talan arra, hogy a brokermarcsik, baumag, questor karosultak eppen azok koreibol kerul ki akiknek:
1. van folosleges penze,
2. gondoskodni akar magarol (okosba!).

de megkovetlek, mert lehet mar csak az indulat vitt es lottem minden mozgo celpontra. :D

>aktívan készülnek a nyugdíjra
1997-től pakoltam a manyupot. aztán 2011.-ben az általuk létrehozott egyéni állami nyugdíjszámlámra rakta a fidesz...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Van egy szignifikáns különbség aközött, hogy valaki kiszolgáltatott helyzetbe kerül vagy nem is törekszik arra, hogy elkerülje azt. Utóbbi fokozott esete, ha még picsog is érte. De mit mondjak erre? Survival of the fittest.

A "válásnál asszony visz mindent" meg megint tipikusan annak az esete, amikor a feministáknak túl sok hatalmat adsz és meglepődsz, hogy jé, még többet fognak követelni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nos, nem tudom te mit vizionalsz arrol hogy en mit akarok, de azt biztosan nem amit most probalsz ramhuzni.
kettonk kozul en felnottkent meg eltem az atkosban, szerintem te nem..
az elmult evekben egyre tobb dolog koszon vissza azokbol az evekbol.
ha jol emlekszem (nem volt olyreg) a fidesz zsarolta vissza az embereket az allami "nyugdijalapba".
a fidesz volt aki kozponti es kezivezerelt oktatast vezetett be.
ok azok akik 2010 elott es most is akadalyozzak az egeszsegugyben meg reszlegesen is az uzleti toke megjeleneset.
ok azok akik a kihasznalatlan, veszteseges vasuti vonalak egy reszet ujranyitottak.
akik az onkormanyzatisag eszmejet folyamatosan nyirjak vissza.
akik szamara a civil, magukrol gondolkodo es gondoskodo polgarok egyenloek sorossal.

mirol is beszelunk?

mert en arrol hogy az allamnak vannak alapveto funkcioi amiket meg kell orizni es ahol a szolidaritas elvet is alkalmazni kell.

ez nem egyenlo azzal, hogy aki nem akar dolgozni az a te adodbol jol eljen.
ha mar a teljesitmeny felmutatasa a felteteled, akkor kerlek mutasd meg mi a ******* a******ert keres egy kiba****tt politikus havi tobb millio forintot!

es miert az b****ä ki nalad a biztositekot, amikor mondjuk valaki ahelyett hogy korhazba adja elfekvobe a szulojet o otthon apolja es ezert a k**szott kormany meg azt a tetves 20e ft-ot is sajnalja tole?
es lefogadom hogy te vagy trey tobb szocialis tamogatast kaptok annak ellenere hogy tobbszazezres fizetesetek van, mig a fenti emberektol meg sajnaljatok a penzt!?

"mirol is beszelunk?"

Arról, hogy a többkulcsos SZJA egy igazságtalan fasság, Fideszt csak te kavartad ide.

"mert en arrol hogy az allamnak vannak alapveto funkcioi "

Jó, de ki mondta, hogy ezeknek is állami funkciónak kell lennie?

"es lefogadom hogy te vagy trey tobb szocialis tamogatast kaptok"

Ne fogadjál, kolit is alig sikerült anno kapnom, azt se első körben. Egyébként pont itt van a szociális támogatások problémája: azért fizetsz, mert valaki nem csinál semmit, pl. munkanélküli segély. Mi benne a motiváció, hogy dolgozz? Semmi. Ilyen szempontból ezerszer korrektebbnek és igazságosabbnak találok egy adókedvezmény-rendszert, mintsem egy segélyezési rendszert. (Persze, ehhez az is kellene, hogy ne legyenek hajlandóak az emberek szürkézni-feketézni, de egyben gazdaságfehérítő hatású is lehet az, hogy csak adókedvezményt kapsz és nem segélyt).

Pl. munkanélküli segély helyett helyből értelmesebb lenne képzést hitelezni, ugyanis ma Magyarországon strutúrális munkanélküliség van: nem elég képzettek az emberek vagy nem megfelelő szakmában. Ilyenkor miért azért fizessen az állam, hogy ne csináljon valaki ugyanúgy semmit és miért nem inkább egy képzést fizet/hitelez, amivel el tudna helyezkedni?

"mig a fenti emberektol meg sajnaljatok a penzt!?"

Felfogtad, hogy az a pénz nem a semmiből lesz, hanem valakinek be kell tennie a kasszába? Érted te egyáltalán, hogy hogyan működik a piacgazdaság, vagy csak túl sok Marxot meg Lenint olvastál?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Felfogtad, hogy az a pénz nem a semmiből lesz, hanem valakinek be kell tennie a kasszába? Érted te egyáltalán, hogy hogyan működik a piacgazdaság, vagy csak túl sok Marxot meg Lenint olvastál?

A becsődölt bankok kisegítésére létrehozott 700 milliárd dollárt, illetve az azóta a tőzsdén, "gazdaság élénkítésre" elköltött 5000 milliárd eurót ki tette be a kasszába?

Hitel nem volt, egyszerűen csak azt mondta az USA, hogy legyen és lett: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e1428a880b0776b5b9c24be91d165121-c

Infláció a normális 2-3% között alakul: https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

Nem mondom, hogy én értek hozzá, de ennyire nem egyszerű, hogy "valakinek be kell tennie a kasszába". Felfogható egy úgy is, mint egy befektetés: Az állam befektetett a bankokba/cégekbe. Ugyanilyen elven az állam befektethet az emberekbe is azzal a reménnyel, hogy azok majd később növelik a GDP-t, fogyasztanak, céget alapítanak. QE for the people,

a tobbkulcsos ado nem faszsag, csak te nem erted vagy leszarod az ertelmet.
nem mindegy hogy egy 80eft-ot kereso ember 15%-al kap kevesebbet vagy a 400eft-ot fizeto.
mindket embernek az alapveto szuksegei megegyeznek.
amig Mo-on a letminimum alatt fizetnek torvenyesen addig kbaszott nagy kepmutatas az egykulcsos SZJA.
raadasul mindig arrol dumalsz hogy nem akarod masoknak fizetni az ellatasat.
de meg az is elofordulhat, hogy egy minimalberes adojabol fizetik millios fizetesu nejenek a mellnagyobbitasat mert az orvossal okosban megoldjak.

evtizedekig fizettem mindenfajta adot..meg azert is ha esetleg munkanelkulive valnek akkor legyen mibol fizetni.
aztan ahogy szuksegem lett volna ilyesmire, mindjart lofaszt mutatott az allam.
jo ha tudod mar nincs munkanelkuli segely, ugyhogy orulhetsz!
allaskeresei jaradek van, komoly feltetelekkel es csak 3honapra.

mindig megdobbenek a fogalmatlansagotokon..
szerinted mi kerulne tobbe az allamnak (a kibaszott adodbol!), ha valaki otthon apolja a sulyosan beteg csaladtagjat havi 20e ft-ert vagy ha beadja egy allami korhaz elfekvojebe? hmm? szamolj kicsit!!

leninnel meg marx-al faradj a fidesz irodaba!
nem tudom melyik ko alatt elsz, de ha kidugnad az orrodat mondjuk nyugatfele, ahol nem 25 eve epitenek demokraciat es piacgazdasagot
akkor az ottani szocialis rendszertol osszefosnad magad. nem veletlen hogy minden normalis magyar menekul nyugatra, de te meg ezt a kelet-albani
maffiaallam altal nyujtott szar szocialist rendszert is sokallod akkor nalad vmi kurva nagy baj van.
valoszinuleg neked kinaban kellett volna szuletned vagy afrikaban. ott semmi szocialis rendszer nincs ott tuti jol erezned magad!

Örömteli nézni, hogy sokadnara is Fidesz partolonak minositrsz, miután meg jegyeztem, hogy irreleváns.

De továbbra is érdekel, hogy miért jar nekem aranyaiban kevesebb pénz, mint a 80k-snak? Miért nem vált szakmat?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha te komcsinak nezel, akkor en fideszesnek nezlek..

leirtam miert kellene tobb kulcs. mert nem fair egy alacsony jovedelmutol elvonni a penze egy reszet, kulonosen akkor ha ezt az adot nem kapja vissza szocialis alapon.

de azt miert nem kedezed meg, hogy miert kell neked a devizahitelesek altal felvett hiteleket az adodbol fizetni?
vagy miert kell az adodbol miertszaros lorinc cegeit finanszirozni?
vagy miert kell az adodbol a fideszes oligarchak luxusyachtjait fizetned?

"ha te komcsinak nezel,"

Azt mondtam, hogy kommunista vagy, vagy azt, hogy a többkulcsos adórendszer idióta kommcsi dolog?

"akkor en fideszesnek nezlek.."

Nem érzed egy picit tudathasadásosnak magad, mikor lefideszesezel, majd azzal jössz, hogy annak ellenére, hogy mit csinál a fidesz, miért mondom ezeket? :)

"de azt miert nem kedezed meg, hogy miert kell neked a devizahitelesek altal felvett hiteleket az adodbol fizetni?"

Tök jogos kérdés, kurvára nem kellett volna semmiféle devizamentős fasság. De persze, én vagyok a fideszes szeritned, tehát miközben azt propagálom, hogy gondoskodjon mindenki magáról, szerinted szerintem a Fidesznek meg kellett mentenie ezeket az embereket. Többit már inkább nem is kommentálom. Igen, természetesen adót csak azért szedsz, hogy M&M co. növekedjen, minden más lényegtelen!!!444 Sőt, neked önként fel kellene ajánlani szolidárisan az összes vagyonod!

"mert nem fair egy alacsony jovedelmutol elvonni a penze egy reszet,"

Értem, tehát, ha van mondjuk egy fix 15%-os SZJA és, ha van mondjuk egy 15%-os SZJA 200k-ig, 20% 300k-ig és 25% fölötte, akkor a 200k alattiaktól vonsz el. Bravo, matekból jeles. :)

Fentebb linkeltem, ahol elmagyarázták már, hogy a rosszabb keresetűeknek akkor lesz jobb, ha vannak jobb keresetűek az országban, akik megengedhetik, hogy többet fizessenek azért, amit jelenleg a kisebb keresetűek végeznek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

jottel leninnel meg marxxal is...

egyebkent de tudathasadasos vagyok..bar en jobban kedvelem kib**tt pipanak hivni magam.

a tobbkulcsos ado orban elott egy 0%-ossal nyitott. szoval ha a szavaimbol nem vetted volna le, hogy a kiskeresetueknel nem fair az szja, akkor most mondom: 0% legyen a legkisebb jovedelmueknel. bar tudom kozgazdaszok meg mas aszok nem szeretik ha a szocialis dolgok az adoval keverednek, de ezzel is lehetne sporolni. amit nem vetsz ki adot, azzal nem kell dolgozni.

Szerk, csak közben rápostoltak: Másrészt szolidaritás: piacon a kisebb keresetűeknek abból lesz pénze, hogy a nagyobb keresetű meg tudja fizetni a szolgáltatásait. Viszont ez csak akkor fog működni, ha vannak nagyobb keresetűek (normális helyen ezt úgy hívják, hogy középosztály). Ha te ezt a réteget kinyírod mindenféle adóval akkor két dolgot érsz el: a "kiskeresetűek" továbbra is kiskeresetűek lesznek, a "nagykeresetűek" is kiskeresetűek lesznek, cserébe nem tudnak fizetni a "kiskeresetűeknek".

Ezt itt szépen le is írták: https://www.portfolio.hu/gazdasag/de-tenyleg-miert-keres-tobbet-egy-osz…

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> buta, mert meg lehetett téveszteni a választások óta nem is létező migránsáradattal (is).

Videken azert tobben laknak hatar mellett, mint Budapesten:

Nearly all EU states consider the free-travel Schengen area to be a major benefit of decades of European integration. They are keen to avoid disruptions to travel and trade.

But border checks have become the new reality since 2015, and the bloc is working on changing its laws to allow for the introduction of such measures more easily and for longer periods.

https://uk.reuters.com/article/uk-germany-security-austria/germany-exte…

Minden pártról nem mondható el, de a régi MSZP két szakosztályáról, az új MSZP-ről és a DK-ról igen, hogy megvolt az a mennyiségű pártapanázs, privatizációs mellékes, autópálya felár plusz némi apró, amiből a zemútnyócévben médiát lehetett és kellett volna gründolni - ahogy a Fidesz a lopott pénzt HírTV-be fektette, amikor arra volt szüksége.

Csak ezek a szociáldemokraták nem szeretnek a saját pénzükkel kaszinózni, ha már egyszer a sajátjukká vált hajdan.

Még mielőtt...: ez a komment nem a Fidesz aljas szisztémáját hivatott menteni, csak az ellenzék két oszloposának törzsgárdáját jellemezni.

Az MSZP "hírtévéjét" az ATV-t történetesen a Hit gyülekezet szponzorálja már nem is tudom mióta. Azon pedig nem kell meglepődni, ha a Hit gyüli főprédikátora kicsit átgondolta a dolgokat a muszlim migránsok áradata miatt. Németh Sándor következetesen utálja a muszlimokat. Így volt ezzel akkor is amikor Gyurcsány leterroristázta a szaúdi foci válogatottat. Úgy van ez most is amikor Orbán kerítést húz a migránsok elé. Ő következetes maradt az elveihez, legyenek azok bármilyenek is különben.

Normális HUP-ot használok!

> Nem buta, csak ahelyett, hogy egész nap a 444-en és az Index-en lógna, dolgozik, mint a güzü

Azért annyira nem kell őket sajnálni...napi 4 órát TV-zni még marad idejük:

2016-os mérés szerint, napi átlagos TV előtt töltött idő:
- Budapest: 3.5 óra
- Megyeszékhely: 3.6 óra
- Kisebb város: 4.3 óra
- Falvak: 4 óra

via http://www.filmkultura.hu/?q=cikkek/kereskedelmi-televizio-illes

Egy másik felmérés szerint Napi három és fél órát töltenek a magyarok a világhálón
Szóval akkor napi 8 óra átlagos munkaidő, utána még a székesfővárosban is 3,5 óra tévé és további 3,5 óra internetezés. Napi utazás munkahelyre és vissza legyen 1 óra, ami eléggé ideális. Kaja, fürdés, fogmosás, egyebek még 1 óra. Marad naponta 7 óra alvásra, társas kapcsolatokra, netán gyerekkel foglalkozásra. Hát elég feszített menetrend! :-)

Normális HUP-ot használok!

De ha a notebook-kal/tablettel/telefonnal a tévé előtt ülve internetezik, akkor minden stimmel. Ha egy randin/étteremben lehet internetezni, akkor tévénézés közben miért ne lehetne. A napokban ért véget a China Open snooker verseny. Az emberke megvette a – valószínűleg nem olcsó – jegyet az első sorba, és a mérkőzés közben hosszasan nyomkodta a mobilját.

"magyarázd el, miért nincs a kormánypárttal kapcsolatban:
-érvénytelen szavazat
-pártlistára be nem húzott X"

Vicces, hogy erre magyarázatot kérsz, közben pedig szimplán lehülyézed a Fidesz szavazókat.

Szóval a válasz: azért, mert a Fidesz szavazói nem hülyék - a kutyapártosokkal ellentétben - és képesek mintaillesztéssel megkeresni a két karikát, amibe ikszelni kell. És még azt is felfogják, hogy az iksz az nem fasz.

ez is egy nézőpont, bár nem mentesíti a fidesz szavazóit és a szavazástól távolmaradókat a felelősség alól. meglátjuk 5-10-15 év múlva.
(avagy meg ne halljam, hogy nem ilyen lovat akartatok)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Buta, megvezetett vidékiek .. kac-kac
- az intelligencia szint nem nő attól, ha valaki nem vidéki
- ha valaki nem osztja a Te véleményed, abból nem következik, hogy buta
- a választási kampány során minden párt azon volt, hogy megvezesse a választókat, hazudott mindegyik, próbálta besározni az ellenfelet, próbálták a választókat érzelmileg befolyásolni. Ilyen körülmények között senki nem lehet biztos abban, hogy okosan választott, Te sem, én sem.
- a hozzászólásod Téged minősít, gondolkodj el ezeken mielőtt megbántasz másokat alaptalanul

Igazad van: az nem IQ, hanem inkább az EQ kategóriájába tartozó önérzet kérdése, hogy hogyan reagál valaki arra, hogy másfél-kétévente olyan kérdőíveket dobnak be a levládájába, amire egy közepesen olvasott kamasz felhorkan, hogy "tapasztalatlan vagyok, és nem hülye!".

Az emberek befolyásolásának módja semmit nem mond arról, hogy az adott kormány/párt lényeges kérdésekben hogy dönt. Másrészről elfogult vagy, ha azt gondolod, hogy az ellenzék nem élt a befolyásolás ehhez hasonló módjával (index.hu, 444.hu ... bizony nem egy bizonyíthatóan csúsztatás, féligazság került ki tőlük). Ha a befolyásolás módja alapján választana mindenki, akkor akár meg sem kellene tartani a szavazást, mert ez a választási kampány és az előzménye gusztustalan volt, és nem csak a FIDESZ miatt.

Meggyőződésem, ha akármilyen termékkel bombáználak _permanensen_, éveken át, a saját pénzedből, olyan szinten, mint ahogy itt forgott közkézen, aztán egyszer személyesen bekopogtatnék, hogy megjöttem, akkor kötünk-e üzletet, a minimum volna, hogy kiröhögnél, de inkább a kapuig rúgdosnál.

Ebben igazad van, ugyanakkor a logikus, érzelemmentes döntésnek nem ezen kellene alapulnia, hanem azon, hogy jobb-e az a termék, mint a konkurenciáé, és mennyibe kerül. Máshol már írtam is, hogy szerintem a FIDESZ túltolta a soros biciklit (függetlenül attól, hogy ez valós veszély, vagy kitalált, ebbe ne menjünk most bele).

Ezek a vidékiek mindig is egy ilyen untermensch népség volt. Nem is értem miért van ezeknek szavazati joguk?! :-)
A demokrácia és a felvilágosodás eszméi nevében követelem, hogy vonjuk meg a szavazati jogot a vidéki bunkó népességtől és a Magyarországon nem is lakó Zerdélyiektől! :-)

Ilyen előzmények után nem árt megjegyezni, hogy ez természetesen csak irónia, vicc volt.

Normális HUP-ot használok!

A sértett oligarcha Simicska Lajos index.hu portálja?!
Na ne röhögtessél már. Ezeknek azt sem hiszem el amit kérdeznek.

Simicska gecijét szopó indexes firkászok, így hajtják végre főnökük parancsait, legyenek azok bármennyire gyomorforgatóak: https://index.hu/video/2018/04/11/vona_gabor_bestof_osszefoglalo/
Tegnap még istenítette a zindex Vonát mint az ellenzék reményét, ma már rúgják mert uruk és parancsolójuk Simicska Lajos kicsit felöntött a garatra és egy igazi geci stílusú primitív lejárató cikket rendelt meg az egykori patronáltról. Index firkászok kritika nélkül megcsinálták.
Ez nem színvonal, nem újságírás ami az index-nél folyik hanem szar.

De még ez gyenge színvonalú index firkálmány is így kezdődik: "Bár a beérkezett adatok alapján nem ezen múlt a Fidesz győzelme, mégis vannak olyan eredmények, amelyek kérdéseket vetnek fel."
Munk Veronikának inkább a pornószakmát ajánlom. :-) Valószínűleg még jobban is élvezné.

Normális HUP-ot használok!

"újokri kommiunistaként sajnos nem tudod, hogy kádár idejében nem azt az urnát húzták ki a barkasból a központi választási bizottság fővárosi hadiszállásán, amit a szavazókörben beraktak.
itt meg azt nem vagytok hajlandóak elfogadni, hogy a legkényesebb pontra nem engedtek be mást, csak a kormánypárt delegáltjait."

Én kérek bocsánatot, hogy nincsenek személyes emlékeim ilyen történelmi barkas-os időkből. Viszont a történelmet meg jól ismerem. Így azt is tudom, hogy a Kádár rendszerben általában egyetlen jelölt volt az országgyűlési választásokon. A rendszer vége felé már a Hazafias Népfront is állított néha külön jelöltet a látszat kedvéért. De bármelyik nyert nem volt valódi tétje. Namármost ha egyetlen jelölt van, vagy kettő de ugyanúgy a kádári hatalom emberei, akkor mi a francnak húzgálnának urnákat a Barkasból?!

"ezen túlmenően már késő volna bármilyen szavazólapot újraszámolni, bármilyen jegyzőkönyvet megpislogni. amíg egy ilyen kupachoz kettőnk közül pl csak én férek hozzá, te meg mondjuk nem, addig azzal a kupaccal az történik, amit akarok."

Már megint alternatív univerzumból küldözgeted a füstjeleket! Itt a valóságban a magyarországi országgyűlési választás továbbra is 100% papír alapon zajlik hivatalosan. Nemhogy a választás után de a választás teljes ideje alatt minden országos listát állított párt saját küldöttjét delegálhatja az összes szavazókörbe, aki végig figyel mindent.
Ennél nagyobb transzparenciát már valóban nehéz lenne megvalósítani. Teljes emberi kontroll a választáson érdekelt összes párt emberével, és teljes körű emberi szavazatszámlálás.

A hiszti viszont arra jó, hogy mindenki belássa, soha nem érdemes más típusú választáslebonyolítási rendszert bevezetni. A gépi szavazás például az Egyesült Államokban nagy hiba. Még egy ilyen informatikai portálon sem értenek meg alapvető dolgokat, akkor jobb ha mindig is emberi szavazatszámlálás lesz.

Újkori náciként remélem ezt te magad is belátod!

Normális HUP-ot használok!

igy mar sokkal erthetobb az eredmeny. Emellett lehetett meg tobb, egyeb csalas is.

--
robyboy

egyes hírek szerint számtalan választókörzetben nem voltak ellenzéki felügyelők. ezekben a maradékhoz képest hihetetlen mértékű "listára nem szavazott" és "fidesz listájára szavazott" jelenség fordult elő.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Az az ellenzék, amelyik az után, hogy 4+4 éven át nem kooperált (fogalmazzuk így azt, hogy death matchet játszottak!) annyira sem képes, hogy koordináltan mindenhová juttasson 1-1 felügyelőt: már tényleg elmehet a búsba.
A választó meg a tükörképét összeköpdösve szavazzon át mindenfelé, követeljen újraszámlásást, csináljon forradalmat...

Legalább a kölköknek könnyű megtanítani Mohácsot.

> hogy koordináltan mindenhová juttasson 1-1 felügyelőt: már tényleg elmehet a búsba.

én szerettem volna menni.
azt a bürökráciát, ami ezzel jár...
- csak párt delegálhat (vagy ottani jelölt)
- csak helyben adhatják le a papírjaidat (hello, ügyfélkapu)
- le kell menned neked helyben, hogy felesküdj a valamire (hello, ügyfélkapu)
- etc.

nem is került le vidékre időben a papírom, így nem jutottam el végül :'(

Az ugye megvan, hogy 10285 szavazókör volt? Ez 61710 embert igényel a 6 párt (Jobbik, MSZP-P, DK, LMP, Momentum, Együtt) esetén.
Bónusz: csak olyan ülhet a választási bizottságba jelölőszervezeti delegáltként, akihez tartozik jelölt, tehát ahol egy adott párt nem tudott jelöltet indítani, eleve szavazóbizottsági tagot sem tud delegálni. (A visszalépések jelen esetben fogalmam sincs, közrejátszanak-e.)

Itt vannak gyűjtött adatok, lehet szemezgetni: https://www.facebook.com/csapogi/posts/10156483013363291?hc_location=ufi

Delegáltak listája: https://drive.google.com/file/d/14S3eZCkvcu6L6aLHFcLoeIYnPYBtfQEq/view

így elsőre:


postgres=# select count(1) from data d where not exists (select 1 from data d2 where d2.part != 'FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG' and d.varos = d2.varos and d.szavazokor = d2.szavazokor);
 count 
-------
 1964
(1 row)

postgres=# select count(1) from (select distinct varos, szavazokor from data) d;
 count 
-------
 10173
(1 row)

ezek szerint a szavazókörök szűk ~20%-ban nem volt ellenzéki ember.

ebből a 20%-ból mennyiben volt érvénytelen szavazat, valamint mennyiben találtak üresen hagyott pártlistát?
hogy aránylik ez a két érték a 20%-on felüli részhez?
köszi.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én ezt kaptam, bár lehet, hogy valamit elrontottam:


import csv

ad = {}

with open("partdelegaltak.csv") as csvfile:
reader = csv.DictReader(csvfile)
for row in reader:
r_id = row["ID"]
r_oevk = row["Szavazókör/OEVK száma"]
r_telep = row["Település"]
r_megb = row["Megbízó"]
if r_id not in ad:
ad[r_id] = { "Telepules" : r_telep, "Megbízó" : [ r_megb]}
elif r_megb not in ad[r_id]["Megbízó"]:
ad[r_id]["Megbízó"].append(r_megb)

counter = 0
fideszcounter = 0

for a in ad:
if len(ad[a]["Megbízó"]) == 1:
counter += 1
if ad[a]["Megbízó"][0].startswith("FIDESZ"):
fideszcounter += 1
print( a, ad[a]["Megbízó"][0])
print("Egypárti megbízott: %d" % counter)
print("Csak fidesz megbízott: %d" % fideszcounter)

Eszerint
Egypárti megbízott: 1305
Csak fidesz megbízott: 1176


import csv

ad = {}

with open("partdelegaltak.csv") as csvfile:
  reader = csv.DictReader(csvfile)
  for row in reader:
    r_id = row["ID"]
    r_oevk = row["Szavazókör/OEVK száma"]
    r_telep = row["Település"]
    r_megb = row["Megbízó"]
    if r_id not in ad:
      ad[r_id] = { "Telepules" : r_telep, "Megbízó" : [ r_megb]}
    elif r_megb not in ad[r_id]["Megbízó"]:
      ad[r_id]["Megbízó"].append(r_megb)

counter = 0
fideszcounter = 0

for a in ad:
  if len(ad[a]["Megbízó"]) == 1:
    counter += 1
    if ad[a]["Megbízó"][0].startswith("FIDESZ"):
      fideszcounter += 1
    print( a, ad[a]["Megbízó"][0])
print("Egypárti megbízott: %d" % counter)
print("Csak fidesz megbízott: %d" % fideszcounter)


Ne írjunk már baromságokat, amikor fingunk nincs a témáról. Éppen töltöm fel a szkennelt íveket. A kézzel írtakat. Nem csücsülnek azok semmilyen elzárt helyen, se ajtóval pecsételve, se nélküle 90 napig. Ha megnéztél volna egy ívet, látnád, hogy példányszám érték is van rajta, ergo léteznek belőlük másolatok.

Eszméletlen, hogy mennyi hozzád hasonló ember van: fogalma sincs a témáról, de kommentelget és azt hiszi ő a megmondóember, miközben csak a saját hangját szereti hallani, az írását látni. Viszont a második mondatodban nem írtál hülyeséget. Félsiker.

Bocs, akkor lehet kevertem vagy népszavazással, vagy önkormányzati választással... Elnézésedet kérem és köszi a helyreigazításod, bármennyire is személyeskedőre sikerült.

Ebben az információban tévedtem, de azért van némi rálátásom a szakmai rendszerek részéről, tény, a tárolásról ez nem volt tőlem pontos információ. Elnézést mindenkitől akit ez "megvezetett". Nem hangulatkeltés akart lenni és nem is a saját hangom hallatása volt a cél :/

Azért azt tegyük hozzá a teljesség kedvéért, hogy nem maga az NVI teljes szavatszámlálós bedolgozós jelentési rendszerről van szó.

Csupán az adatokat megjelenítő "frontend" részről. Azért is rakták vissza a régit. Nyilván az pedig az NVI adatbázisból dolgozott, ahova beérkeztek a szavazókörökből az adatok.

Azért azt ne gondoljuk már komolyan, hogy az NVI egy *SQL/miegymás* -ban tárolja az adatait és oda is érkezik be minden szavazókörből az infó és az egész úgymond kinn van a weben..

Zárt rendszerben közlekednek az adatok választásibizottság/iroda <-> NVI között.
Ebbe kívülről elég nehéz lenne belenyúlni. Belülről is, bár onnan jóval egyszerűbb az tény. :)

Amit maga a weblap kap meg azt vagy egy automatika küldi ki az ottani adatbázisnak, vagy valaki kézzel "dolgozza" be.

Szóval itt a frontend állt meg :)

ps.: nem akartam se egyik se másik oldalra állni, csak jelezném, politikától mentes hozzászólás akart lenni.

Néhány lehetőséget látok (bár vannak átfedések az egyes esetek között):
- Valójában nem az a hiba, amit hibaként megjelöltek.
- A rendszer mégsem annyira profi, mint amennyire gondolod, és adatvesztés is történt.
- A tudjuk melyik Systems-re bízták a szoftver kidolgozását, és most a hiba elhárítását is.
- Mondjuk úgy, hogy valamilyen összeesküvéselmélet.

Csak emlékeztetőként a régmúltból: A számítógépes rendszer bevezetése előtt az volt a szokás, hogy a nagyobb újságokban két nap múlva megjelent a szavazás eredménye, amit kézzel számoltak össze. Igaz ezek még nem voltak 100%-osak a külhoni szavazatok hiánya miatt, de már túl sok változás nem volt utána.

Első körben elég lenne a papír alapú jegyzőkönyvek adatait újra feldolgozni. És ha szar a szoftver, akkor kézzel, papíron, ceruzávaltollal. Ezt lehozni az újságokban, talán azok számítógépes rendszere nem omlik majd össze ettől. És az újságok honlapján szépen megnézhetnék a népek.

Az egész kezd hasonlítani a BKK-jegy ügyhöz. Abból a szempontból, hogy a felelősök és az illetékesek össze-vissza hazudtak. De olyan bután, hogy minimális informatikai ismeret elég volt annak felismerésére, hogy hazudnak.

>Első körben elég lenne a papír alapú jegyzőkönyvek adatait újra feldolgozni.
azok most pihennek addig, amíg az urnába dobott szavazatokat is defragmentálják.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Amúgy ennél a rendszernél milyen biztonsági követelmények vannak? Ki ellenőrzi ezeket? Tud erről valaki bármit? Naívan kérdezem, mert én úgy gondolom, hogy minimum olyannak kellene lennie mint amit pl a lottóhúzásnál használnak (feltételezve, hogy az megfelelően biztonságos ;-))

Nem "régen" ellátást sem kaptak, hacsak a delegáló nem gondoskodott róla. Megjegyzem, felkészültünk arra abban az időben, hogy ne kelljen nézni, hogy ott van étlen-szomjan egy álló napig. Igaz volt olyan, hogy pl. az egyik most győztes, aki akkor még táskahordozó volt (mert ez a táskahordozók országa), hozott egy-két szendvicset és egy ásványvizet neki.

"Ki ellenőrzi ezeket?"

Valamelyik adón azt mondták, hogy a választások után minden párt megkapja (autómatikusan vagy kérésre, ezt nem tudom) a feldolgozott elektronikus adatokat és az összes jegyzőkönyv szkennelt változatát adathorodozón.
Minden párt összevetheti a feldogzott adatokat a jegyzőkönyvekkel és a jegyzőkönyveket a párt által delegált szavazatszámláló állításával.

így van, legfőképpen azokra a körzetekre támaszkodhatnak, ahova képtelen voltak delegálni különbejáratú számlálót.
egyébként hofi mesélt anno a tervgazdálkodásról, meg a 14 malacról.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Na ne viccelj már! Azt mondod, annyira béna a magyar ellenzék, hogy még egy embert sem képesek delegálni szavazókörönként?!
Akkor mégis hogyan vezetnék ezek az országot?!
Jobb is, hogy nincsenek hatalmon.

A B lehetőség pedig pont az ilyen akciós-reakciós hisztérikák etetése. Azaz direkt nem küldtek delegáltakat sok szavazókörbe, mert nagyon jól tudta az ellenzék annyi esélyük van a választásokon mint egy festett hintalónak a derbin. De majd utólag jól bedobják a választási csalás örökzöldet a szarrágó híveiknek.

Normális HUP-ot használok!

Milyen kár, hogy nem a valasztas.hu szabályozza a törvényt.. :) Bár még ez is előfordulhat a jövőben :)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800003.IM&timeshift=fffffff4&t…

idézve az előzőekre:

40. § A szavazóköri jegyzőkönyv egy példánya az illetékes választási irodában 2018. április 11-én 16.00 óráig tekinthető meg. [Ve. 204. §]

_tekinthető meg_

nehéz, nehéz eset azt megértetni emberekkel, hogy itt a csalás lehetősége maximum úgy lehetett ha totálisan felülről kontrollált rendszerben történt. Ami nem kizárt. De. Azt is nehéz megértetni az emberekkel, hogy akik ott voltak a bizottságokban, vagy az irodákban, azok nem azért voltak ott (hint: előtte vagy 3 hónapig kb éjjel nappal ment az egész rendszer tesztje...) hogy ők majd jól meghamisítanak mindent.

Tény, előfordulhatott bizonyos körzetekben olyasmi, hogy egyes lapok hamisan kerültek át a VI-hez, de ez nem a VI hibája lesz... ők a kapott adatokból dolgoztak.
Nem tudom elképzelni azt a koncepciót, hogy a VI -be beérkezett adatokat valaki "átírja" vagy "meghamisítja".. Ez az alsó szinteken lehetett esetleg.

Annyi ember dolgozott ebben az egész rendszerben amit te elképzelni nem tudsz és annyi ember túlórázott ezért, amennyit te még nem túlóráztál. Nem, nem adták el magukat a VI-k tuti.

csak hogy tiszta legyen

Szavazókör adat -> VI -> NVI ez az út.

A VI-kben is sokan dolgoztak, így én ott nemigen tudom elképzelni hasonló okok miatt a csalást. Az NVI-nél inkább. A hosszú byte-ok éjszakája után a fideszről mindent el tudok képzelni. Akkor egy éjjel az APEH SIEMENS számítóközpontjában rengeteg adat semmisült meg. Óbuda, Fő utca a helyszín. A választók legyintgettek, hogy ez nem lehet. Tanusítom, hogy bizony lehet.

SIEMENS számítóközpontban egyáltalán nem meglepő ha tönkremegy valami. A Siemens már régóta csak szemetet gyárt informatikában. Egy vicces paprikajancsi a Siemens ezen a téren.
Inkább azt kéne elővenni, aki ilyen kóklerekre bízta az adóhatóság adatait. Az is a Fidesz volt, vagy netán az MSZP?
Kérdezem nem állítom.

Normális HUP-ot használok!

ezt mondtam én is. Semmi köze a két rendszernek egymáshoz. A választási rendszer - xxxxx privát hálózaton van. Kézzel viszik fel az adatokat a tájékoztatási rendszerbe.

Egyébként a helyreállítás nem 1 hétig fog tartani. Csak addigra fog majd elkészülni lehet hogy majd 6 nap múlva fogunk neki...

>Kézzel viszik fel az adatokat a tájékoztatási rendszerbe.
gondolom a következő módon: fidesz szavazat szorozva nyolccal, egyéb osztva nyolccal.

>majd 6 nap múlva fogunk neki...
ah, hogy szereplője vagy? ez egész más fényt vet a történetre.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"gondolom a következő módon: fidesz szavazat szorozva nyolccal, egyéb osztva nyolccal."

És ezalatt az MSZP szavazóköri delegált mit csinál? Mobilján nézi ahogyan számolják az aranytömbjeit a bécsi privát banki trezorban?
És a DK delegált harci nyugger meg pitbullját sétáltatja?
És az LMP delegált épp füvet szív és asztrális utazást tesz ezalatt a Szíriusz bolygójára?
ÉS mi van a Jobbikos delegálttal? Az meg kiscicát keres Vona Gábor következő Caturday napi fotójához?

Ezt a sok zagyvaságot amit itt összehordasz te valóban komolyan gondolod? Vagy kapsz valami karakter leütések után járó prémiumot Soroséktól? :-)

Normális HUP-ot használok!

Regen egy fillert nem kaptak, meggyozodesbol mentek. Sot volt akinek etelt/italt sem inteztek. Pizzat rendeltek onkoltsegen. Nekem felesegem hozott be ebedet es onkormanyzattol kaptam nevetseges osszeget. Szerinted ezert vallaltam? Oraberem tobb, mint amit egesz napra fizettek.

Szoval ez nem kifogas. Ha nincs ennyi aktivista, akkor szavazo sincsen, hidd el..

Shalom kilvadi!
Először is 10285 szavazókör van Magyarországon. Ha 10 ezer forinttal ösztönzik a pártdelegáltjaikat és minden szavazókörbe küldenek delegáltat, az összesen 102 millió forint.
Schiffer András a minap arról beszélt, hogy 150 millió támogatást bukott az LMP amikor Kunhalmi javára visszalépett ez pedig közel sem a teljes támogatása volt a korábbi legkisebb parlamenti pártnak.

És ahogy már sokan írták itt, igen ingyen is vállalják ezt egy olyan pártért aminek valóban vannak szimpatizánsai országos szinten. Mégis, hogyan akart itt az ellenzék választást nyerni ha problémát jelentett szavazókörönként egyetlen ember delegálása is. Ha már a különben totál hülyeség koordinált jelöltállítás kútba esett, legalább egy koordinált delegált-állítást összehozhatott volna a totál béna ellenzék. De még ez sem sikerült.

VAGY
Ahogy már írtam pontosan tudták az ellenzéki pártok, hogy nulla esélyük van a győzelemre. Direkt nem küldtek delegáltakat sok szavazókörbe, hogy a választások után ezzel a csalás mantrával etessék a mindenre kapható szarrágó híveiket.

Normális HUP-ot használok!

Ugy tudom, hogy a szavazatszamlalok nem kapnak fizetest (vagy legalabbis vannak sokan, akik onkentes alapon vallaljak ezt).

Ellatast kapnak, enni, inni, nem tudom, egyebet kapnak-e. Viszont ugy tudom, az ilyesmit nem a partok fizetik, hanem a valasztasi iroda az osszes szamolobiztosnak. Legalabbis regen igy volt.

nekünk azt mondták, a Számoljunk együtt Mozgalom oktatásán, hogy jóeséllyel az önkormányzatis ebédből kapunk - hacsak nem akadékoskodunk sokat, mert akkor nem kínálnak majd meg.

mikor beszéltem a Jobbikos csávóval (a Jobbikhoz, mint párthoz osztott be a mozgalom), ő azt mondta, ellátást adnak mindenkinek, de pénz nem jár. (erről nem volt szó eredetileg sem) Végül nem jutottam el idáig, mert későn intézték a papírjaimat.

itt felmerült, hogy az ellátás kötelező - de, őszintén, nem tudom. Én úgy jelentkeztem, s írtam alá mindent, hogy nem kaptam volna érte pénzt. S nem rajtam múlt, hogy végül nem ültem ott egy napot.

Az csak a tájékoztató rendszer. Baromi jó Liferay reklámot lehetne belőle csinálni (115 millióért ennyi terhelést bírt de biztos jó biznisz volt valakinek :)) A "butított" meg a költekezés előtti tájékoztató rendszer (ahol legenerálták a statikus lapokat a szakrendszerből és azt nézte a nép :))

Nem akarok ujjal mutogatni, de Neptun rendszer is ilyen volt mig ki nem kupalodott. Kellett neki par ev.
Akkor azt mondtak, hogy hat az ev 350 napjan tokeletesen mukodott. Na ja, amikor senki sem hasznalja, akkor konnyu :)

Aki volt mar valasztason bizottsagban, bent az onkormanyzatnal atvetelezeskor, az jol tudja hogy nincsen csalas. En tobbszor is voltam. Egymast felugyelik a tagok, egy-egy bizonytalan szavazaton a delegaltak szetszedik egymast. Terepre (mozgourna) is mindig ket ellenseget kuldtem. Ahova pedig nem tudott kuldeni 1 embert sem, egyetlen egy ellenzeki part sem, az szegyen. Gondoljatok bele mennyi szavazatra szamithattak, ha egy szimpatizanst sem talaltak a kornyeken. A szavazatokat pedig legalabb 2x at kell szamolni, ket kulonbozo embernek. En eleg gyorsan szamolok, mindenkiet atszamoltam. Egyik part delegaltja sem csalt a szamolassal.

Mondom ezt fuggetlenkent (ami miatt szinte mindig elnok lettem). Aki csalast emleget, meg most hoborog, miert nem jelentkezett szamlalonak? Utolag konnyu magyarazni, tegyetek ellene!

a 2018-as választáson voltál...?
melyik választókerület, melyik körzet? csakhogy az a rész megnyugodjon...
arra, hogy emlékeid szerint a számok április 8.-án is ugyanezek voltak-e, ráérsz válaszolni az újraszámlálási eredmény közzététele után is.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én voltam. Igaz csak a jegyzőkönyveket rögzítettem. Meg nem tudtam volna neked utána mondani melyik jelölt nyert (max az azonosítóját) mert csak egy rakás számot rögzítesz (kétszer ugyanazt, hogy véletlen se cseszd el :)).
Csalni meg már csak azért is tök értelmetlen mert egy szinttel fentebb úgyis összevetik a papírral. (na meg gondolom a pártok is)

Ha abban a pozícióban vettél részt a lebonyolításban (én is), akkor ezt az indokot magad is nevetségesnek tartod:
"Furcsa, hogy a 19 órakor közölt részvételi adat (67,08 százalék) végül alacsonyabb lett, mint amit az NVI 18:30-kor közölt (68,13 százalék). Erről az Index hétfőn megkérdezte az NVI-t, ami azt válaszolta: a különbséget az okozhatta, hogy a napközbeni adatokat a szavazókörökben papírra strigulázott adatok alapján közölték, a végleges adat viszont a jegyzőkönyvi adatokból származik, amely már a névjegyzéken szereplő aláírások alapján készül." Ez szakértők szerint ~100.000 résztvevő.
Ha jelentős eltérés van az egyes időszakról közölt részvételi adatok között, akkor a VÁKIR-on keresztül megkérdezik az adatközlő HVI-t, hogy biztosan jó adatokat közölt-e, aki válaszol, hogy igen, vagy észreveszi és módosít.

1.) Szerintem a megjelent átjelentkezőket (GE) mező a kijelölt szavazókörben nem számolták bele a 7 órásiba, pedig jó eséllyel a szavazókörben azokat is behuzigálták. (azok esnek vissza :))
2.) Ehhez hozzájöttek még a nullások pl. Budapest V. kerület 008 (ami azt jelentené, hogy nem jött be jegyzőkönyv? :))

Arra tippeltem, hogy ezért nem számolják bele az átjelentkezésre kijelölt szavazókörök GE mezőjét a létszámadatba mert akkor oda kerül be. De mivel, hogy ott meg 0, így szerintem azért van akkora eltérés mert az átjelentkezők egy az egyben hiányzanak a 19.00-ásból.


18.30 
Budapest XI. kerület	035	Bocskai út 47-49. (Ált. Isk.) 11603 6715 57.87 %
19 óra
Budapest XI. kerület	035	Bocskai út 47-49. (Ált. Isk.) 11603  566 4.88 %	

Miközben 8553 átjelentkező szavazó volt aki részt vett. Fél óra alatt 53 százalékot esett a részvétel. :)

Igen, pontosan igy van. En is fuggetlenkent voltam tobbszor is.

Csalni akkor lehet, ha rossz eredmenyeket visznek fel. Persze, az is lehet, hogy a valasztasi bizottsagban nincs fuggetlen vagy elegendo delegalt a masik oldalrol. Elmeletileg ilyennek nem kene lennie, de pl ki mondja meg egy hivatalosan fuggetlenrol, hogy tenyleg az? Foleg a mai vilagban. Ez is egy problema. Illetve ki mondja meg, hogy tenyleg azokat az adatokat vittek fel, amik valojaban voltak? Foleg, ha kormanypartiak vannak ott is...

Ahogy a jo munkas mondana, tele van fossal az egesz szar :D

6 órája gyurcsány élővidó, facebook.
7:36-nál megjelenik egy komment, a hölgy barátnőjét hajnali kettőkor visszarendelték, másik jegyzőkönyvet írattak alá, majd 4kor engedték haza.
teljesen tiszta volt az egész választás. főleg, hogy a fideszt érintően nem voltak érvénytelen szavazatok.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Hat nem tudom, hogy a mostani evben hogy van. De amikor en voltam, akkor nem volt olyan, hogy partot erinto ervenytelen szavazat. Ervenytelen volt es kesz. Hiszen hogy dontened el kire szavazott volna, peldaul aki tobbet huz be vagy verset ir a lapra. Vagy egyaltalan ki dontene ezt el? Hol lattal errol statisztikat? Az ervenytelen szavazatrol szavaznak, ha dontetlen akkor az elnok dont (de ez eleg ritka, mindenki ismeri a szabalyokat). A jegyzokonyvbe persze fel lehet venni ellenvetest, de nalam erre nem volt pelda.

szinte mindegyik lobogtatja az információt: ha a jelöltjére érkezik 244 szavazat, a pártjára miért 0...? csepp a tengerben.

statisztikák: a jobbik vagy háromfélét is készíttetett. ebből egy volt, ami a másik kettőnél kicsit magasabb eredményt hozott a javára, de egyik sem ugrotta meg a 40%-ot.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

https://444.hu/2018/04/10/van-olyan-szavazokor-ahol-csak-a-fidesz-lista…

Van olyan szavazókör, ahol csak a Fidesz listája kapott érvényes szavazatot

https://444.hu/2018/04/10/sok-helyen-egyszeruen-eltuntek-az-ellenzeki-p…

Sok helyen egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai az urnákból

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/jobbik_szavazat_kamu…

Kamupárthoz kerültek a Jobbikra adott szavazatok

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/eppen_az_ellenzeki_j…

Egyre többen írnak furcsán érvénytelen szavazatokról

leslie nielsen jut eszembe: "Alright, move on, nothing to see here, please disperse"

sikerült felsorolnod az összes, magukat újságírónak álcázott külföldi ügynököt, és az általuk kreált fiktív, magyarországot támadó, azt megszüntetni kívánó, és az országra migráncsokat küldő rémhírterjesztő portált. hát miért nem írod oda, hogy kivétel nélkül soros vagy simicska által fizetett rémhírekről van szó?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

most nagyon megfognak rad sertodni a 24.hu, a mno.hu , a facebook es a tobbi "soros es simicska altal fizetett" media hogy oket kihagytad :DDDD

en a hirado.hu, origo.hu, 888.hu, mandiner es tobbi orban altal kozpenzbol lopott medianal nem szoktam kritikus hireket olvasni, szoval muszaj mashol is utananezni a hireknek..irigyellek, mert te ugy vagy genetikailag kodolva hogy teged nem erdekel az igazsag.