Egy egész hétre eltűntek a választási jegyzőkönyvek az NVB-nél

Fórumok

Idézet:

A Nemzeti Választási Iroda informatikai rendszere április 8-án vasárnap, az országgyűlési választás délutánján robbant le. A teljes rendszert azóta sem állították vissza, ezért a voksolás adatait tartalmazó valasztas.hu a korábbi verzióihoz képest lebutított formában működik.

[...]

Az informatikai rendszert várhatóan a hétvégére tudják olyan állapotba hozni, hogy ismét teljes egészében működjön a honlap.

[...]

Adatvesztés?

A 24.hu-nak nyilatkozó nagy rendszerekkel dolgozó informatikai szakértő szerint az egy hetes helyreállítási idő olyan hosszú, hogy az valószínűsíti, az adatokkal történt valamilyen probléma (nem koherensek, vagy adatvesztés történt). A szakértő szerint az összes többi hibalehetőség órák, esetleg 1-2 nap alatt kiküszöbölhető lenne. A másik magyarázat csak az lehet, hogy teljesen amatőr módon próbálják megoldani a felmerült problémákat.

Hozzászólások

Ennek a hírnek milyen informatikai vagy unix vagy szabadszoftveres vonatkozása van?

Ezúton is újra őszinte részvétemet nyilvánítom sj-nek és minden politikai hiszti marcinak :-)

Állítólag választási jegyzőkönyvevő gyíkembereket láttak Orbánviktoros pólóban az nvb székház közelében. Az Orion övből menekültek az alkíriai király által indított galaktikus háború miatt. EU egyezmények miatt sajnos be kell fogadnunk ezeket a gyíkembereket. És hát ilyenkor, párzási időszakban tombolnak bennük a hormonok. Mivel a gyíkember lányok otthon maradtak az Orion övben, választási ívek zabálásával élik ki ösztöneiket. Européer kultúrember tolerálja az ilyesmit. :-)

Az különben megvan, hogy a magyar választási rendszerben mindig is kézzel számolták a hivatalos végeredményt? D'Hondt-mátrix mond valamit? A számítógépes rendszer csak egy párhuzamos rendszer aminek a célja az, hogy már a választás éjszakáján legyen nem hivatalos eredmény. A hivatalos kézi számolás eredményére napokat kellene várni. Továbbá a külföldről érkező szavazatok miatt eleve nincs 100%-os végeredmény. Nemcsak ezek a külföldről érkező szavazatok hiányoznak a hivatalos végeredményig, de azoknak a szavazóköröknek az urnáit is zárva tartják ahova a külföldről érkező szavazatokat bekeverik.
Különben egyetlen jegyzőkönyv sem tűnt el. A számítógépen nem lehet két kattintással elérni. Azok papír alapon egytől egyig elérhetőek.
Mi lesz itt ha valóban elterjednek az "okos" eszközök. A mellettük lehülyülő emberiség egy wc-t sem fog tudni lehúzni, ha egy szoftverfrissítés miatt meghibásodik az "intelligens budivezérlő".

Normális HUP-ot használok!

újokri kommiunistaként sajnos nem tudod, hogy kádár idejében nem azt az urnát húzták ki a barkasból a központi választási bizottság fővárosi hadiszállásán, amit a szavazókörben beraktak.
itt meg azt nem vagytok hajlandóak elfogadni, hogy a legkényesebb pontra nem engedtek be mást, csak a kormánypárt delegáltjait.
avagy magyarázd el, miért nincs a kormánypárttal kapcsolatban:
-érvénytelen szavazat
-pártlistára be nem húzott X

ezen túlmenően már késő volna bármilyen szavazólapot újraszámolni, bármilyen jegyzőkönyvet megpislogni. amíg egy ilyen kupachoz kettőnk közül pl csak én férek hozzá, te meg mondjuk nem, addig azzal a kupaccal az történik, amit akarok.

(hogy a fidesz nyer, arra lehetett számítani a sok buta megvezetett vidéki miatt. de ezt a fölényes győzelmet ne akarjuk már megmagyarázni...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

bizonyítani még vasárnap éjjel lehetett volna, amikor minden számlálóbiztosban frissek az emlékek, a jegyzőkönyvek egy részét vagy egészét nem íratták újra, a leadott szavazólapok a választási körzetben tartózkodtak.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A vereségbe belenyugodni képtelen, többszörösen bukott baloldal szimpatizánsai vethetnének egy pillantást a szent információforrásukon (Index) megjelent cikkre, amiben az alábbi szó szerinti idézet található:

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ugyanakkor a választásról azt mondja, csalás nélkül zajlott."

Most akkor elkezdjük meghazudtolni azokat, akikre eddig a baloldal hivatkozott és akikhez eddig dörgölődzött?

--
trey @ gépház

mondja ezt az az ebesz, akit ugyanúgy nem engedtek a gócpont(ok) közelébe, mint téged vagy engem.
amit nem veszel tudomásul/nem fogadsz el: ha a puszta gyanú felmerül a csalásra, az egész választás érvénytelen, kurvára mindegy hogy melyik párt nyer.
a felmerült körülmények meg jóval túlmutatnak a puszta gyanúnál.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Tehát ennyit ér az EBESZ szava? Az Európai Bizottság szervezetéé? :O Ott sem volt, azt sem tudja mi történt, azt sem tudja hol volt, azt sem tudja miről mondott véleményt, de kijelentette, hogy NEM VOLT CSALÁS?

OK, akkor innentől az EBESZ többi véleménye is kuka számomra.

--
trey @ gépház

pont annyit, mint a tiéd, amióta közölted: elvtelen geci mindenki, aki nem a szájízednek megfelelő értéket képvisel -pl itt a hupon-.
csak az ebesz nem önszántából degradálta saját magát.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

1) Elvtelen geci, aki arra buzdítja az embereket, hogy elvtelenül, meghasonulva szavazzanak.

2) (a tőled származó feltételezést továbbvíve, amivel nem értek egyet) Szerencsére az én szavam nem oszt, nem szoroz a világpolitikában (még), így nekem nem kell szégyenkeznem a világ előtt, hogy verem a mellem, hogy én vagyok a felügyelő szerv, csak basztam elvégezni a feladatom.

Persze, az EBESZ, ha nem fért volna hozzá ahhoz, amihez szeretett volna, akkor már telerikácsolta volna az EU-t, ezt te pontosan tudod.

Értem, hogy nehéz elfogadni az EU egy szervének jelentését, de szerintem ne menjünk le ennyire kutyába.

Én elfogadom, ha az EBESZ azt mondja, hogy nem történt csalás. Ezért voltak itt, ez volt a feladatuk. Amennyire pikkelnek Orbánra, azzal az üzenettel jöttek, hogy árgus szemekkel lessék a választást. Ezt szerintem meg is tették.

--
trey @ gépház

Az EBESZ azt is írta, hogy nem voltak egyenlőek a feltételek. Ez önmagában már erős kérdéseket vet fel, még ha csalás nem is volt. Ezen felül jelenleg úgy néz ki, hogy a listás adatok kezelése több helyen is minimum véleményesen alakultak. Hogy ez csak a GUI-n vagy mindenütt volt rosszul kezelve, talán egyszer kiderül. Ha nem derül ki, akkor ez olyan tüske, ami mindig nyomni fogja a mostani a 2/3-ot. A szavazás szabályos lefolytatásáért a mindenkori hatalom felel, tehát itt is nehezen elvehető a Fideszes srácok felelőssége. (És most gondolj bele abba is, hogy mit gondolnál, ha pont fordított lenne a felállás.)

Disclaimer: nem örülök az eredménynek; nem gondolom, hogy nagyságrendi különbség lenne az eredményekben a hibák javítása után; a legtöbb ellenzéki párt jogosan kapott ki; maga a Fidesz még jogosabban kellett volna, hogy kikapjon.
--
https://naszta.hu

Próbáljunk meg arra koncentrálni, amiről ebben a szálban szó volt. Valaki "szájából" elhangzott explicit, hogy csalás történt.

Az EBESZ szerint csalás nem volt. Ha valaki tud csalásról, bizonyíték mellett mutassa fel a megfelelő hatóságoknél. Engem is érdekel.

--
trey @ gépház

rajta van a fél ellenzék, csakhát telik/múlik az idő, közben eltűnik ez-az, közben átváltozik ez-az...
dobtam kockával egymás után tizenötször hatot. elhiszed-e? ha nem az sem baj, én állítom hogy így történt.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Engem, aki a Fidesz törzsgárdát egy kanál vízben meg tudnám fojtani ugyanúgy sért a méltóságomban ez a rossz népszopássá vált "csaltak", "számoljuk újra!" most, mint 2002-ben a "foglaljunk hidat" és "kivették a szoftverből a programot" komponensekkel kiegészítve.
Ha a nemfidesz pont ugyanúgy képes viselkedni, mint a fidesz, akkor végképp nem sok hozadéka volt ennek a 28 évnek.

nehéz úgy véleményt nyilvánítani egy választásról csalás ügyében, hogy nem voltak ott minden helyszínen, ahol meg ott voltak, ott is csak azt láthatták, amit a lebonyolításban résztvevők mutatni akartak.
de az ebesz majd biztos magyarázatot ad arra is, hogy egyes választókörzetekben több volt az ellenzéki pártlistára egyáltalán NEM szavazó mint a kormányzatira, meg ilyen anomáliákra, vagy az általam ma reggel linkelt cikkben szereplő csávó esete (behúzta a pártlistát, oszt' nem találják a szavazatát).
érthetetlen, ha egyáltalán elfogadsz (te vagy bárki más) mindent, ami akár csak kis mértékben is piszkos/gusztustalan. ja elnézést, az ellenzék részéről bármiféle piszkosság és gusztustalan nektek nem elfogadható, de minden más figyelmen kívül hagyható.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Sosem vitattam a választások eredményét és elfogadtam mindig a megfigyelők jelentését. Akkor is, amikor a baloldal nyert.

A baloldal hőzöng állandóan. 4 éve az volt a mantra, hogy kevesen mentek el. Idén, amíg azt hitték, hogy nyerésre állnak, addig nem volt csalás. Miután kiderült, hogy mellényúltak, eloldalogtak haza, azóta a fészkükből csalást kiáltanak, vagy éppen pénzt tarhálnak, ki ki vérmérséklete szerint.

Az összes ezzel foglalkozó intézet Fidesz győzelmet jelzett előre. Azt is elmondták _előre_, hogy komoly esély van a 2/3-ra. Ez is történt.

Nem az történt, hogy mindenki kormányváltást vizionált (ilyet csak HírTV meg a wishful tinking-es "szakértőik" vizionáltak) és elcsalva azt a mindenki által esélytelen Fidesz nyert.

Szóval nem nagyon értem ezt a dolgot.

--
trey @ gépház

estefelé már többen sejteni vélték ellenzéki oldalról, hogy nem az az eredmény lesz, amire ők vártak. 1-2 utalás érkezett is, pl gyurcsánytól, de az igazi baklövést gulyáselvtárs követte el, amikor olyasmit szólt be este 8 körül, hogy az új parlament legitimitása megkérdőjelezhetetlen lesz.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én félig leragadtam ott, amikor azt mondták, hogy ugyan nem lesz demokratikus a választás, de azért elindulnak. Gyurcsány vagy valamelyik DK-s meg is indokolta, miért logikus döntés. Ez pár hete volt. Azóta inkább a győzelemről beszéltek. Gondolom, az volt a taktika lényege, hogy a szimpatizánsaik higgyenek a győzelemben, így a biztos vereség után jobban üssön az elcsalt választás szlogen. Nem tetszik, de hát ilyen a világ, taktikázni kell. Így többen lesznek a Kossuth téren vasárnap. Legalább bekerülnek a köztévébe. Ami szerintük egy pöcegödör, így jogos elvárásuk, hogy többet szerepeljenek benne.

:)

Tegnap végignéztem a HírTV-n este a Pörzse, Csintalan, Puzsér és tsai. műsort, ahol Gy. Ferit nagyon lehúzták. Ő lesz majd az országgyűlés ellenzéki bohózatszakkörének primadonnája szerintük. Hát, tény, ahogy máshol említettem, szeret szerepelni, színjátszani csak sajnos csapnivaló színésznek (is).

--
trey @ gépház

Néha, vidámabb pillanataimban azt szoktam gondolni, hogy e két ''''''karizmatikus'''''' vezető híveinek a túlnyomó többsége átlagéletkorát tekintve kissé túlhaladott, így egy esetleges uszítás hatására kitörő polgárháborút jó eséllyel járókeretekkel fogják vívni.

Ezzel szemben a valóság az, hogy fiatalok körében is a Fidesz a legnépszerűbb párt még a második legnépszerűbb is a Jobbik.

Orbán és Gyurcsány egy lapon említése meg kb. olyan mint amikor vérpistike kihívja vitára valamelyik általa gyűlölt infó-multi óriást. Informatikai fórumokon gyakori jelenség :-)
Orbán egy sikeres kormánypárt vezetője, amelyik sorban nyeri kétharmaddal a harmadik választását. Gyurcsány meg egy politikai szektavezér, aki abból tartja el magát, hogy bukott miniszterelnökként egykor teletrollkodhatta az országot.

Normális HUP-ot használok!

Ez a cikk úgy indul, hogy az Indexen idézetként megjelent szöveget az ottani szerző szájába ad, majd elítéli érte a szerzőt.

Ettől eltekintve részben igaza van, kifejezetten felbasz a választási-csalás-volt-akkoris-ha-rá-sem-néztem-az-adatokra-de-a-fecó-megmondta mozgalom.

Alakul ...
Akkor eddig összegezve:
A vidéki, buta, megtévesztett, öreg (és/vagy) csak a saját fizetését szem előtt tartó, önző emberek szavaztak a FIDESZ-re.
A pesti, fiatal, éleslátó és okos faszagyerekeknek azt üzenem, hogy a választásnál inkább a pártok rendszerváltástól napjainkig tartó ténykedéseire kellett volna alapozniuk a döntésüket, szemben a kampány alatt mindkét oldalról tapasztalható hazugság és csúsztatás-áradattal.

Néhány példa, hogy miért nem tudok az MSZP/SZDSZ-szerű, és velük összefogott pártocskákban megbízni:

- mikor a legalacsonyabb volt az arany árfolyama, eladták közel az összes aranykészletünket (Surányi CEU "professzor" eladott 60-egynéhány tonnát 3 tonna kivételével). Csak azért nem vagyunk Európában az utolsók, mert Albániának még kevesebb van.
- míg a volt szoci blokk országai meg tudtak egyezni az adósságaik elengedéséről, addig ezek vállalták a teljes visszafizetést (MIÉRT?)
- irreálisan magasan tartották az alapkamatokat, újabb IMF hiteleket vettek fel, aminek hatására választási ciklusonként több billió Ft-tal több áramlott ki az országból, mint most.
- kulcsfontosságú, nyereséges ágazatokat adtak el külföldieknek (energiaszolgáltatás, MOL, stb., amiket a FIDESZ részben visszavett)

És a fizetés is fontos természetesen. A gutaütés kerülgetett annó, amikor a bruttó fizetésemnek a felét kaptam meg (szemben a mostanival).
Tudjátok mit, akkor én inkább maradok ostoba, önző vidéki paraszt.

a néhány példáddal több gondom van, de

> - míg a volt szoci blokk országai meg tudtak egyezni az adósságaik elengedéséről, addig ezek vállalták a teljes visszafizetést (MIÉRT?)

ez nem az MDF/Antall volt, vajh?

A többit, nem vitatva, hogy a Gyurcsány-féle gazdaságpolitika egy elbaszott irány, azért a lista több pontja nem csak Orbánékon múlt.

azért erről szívesen olvasnék valami tanulmányt, hogyan lehetett volna reális alternatíva az, hogy államcsődöt jelentünk. akik a volt szocialista blokkból megcsinálták, milyen körülmények között, s hova jutottak vele. mi miben hasonlítottunk rájuk, miben különböztünk. etc.

mert jó kis kocsmai beszédtéma ez, és sokszor hallottam már én is, de a koca-közgazdászokon (értsd: érti az ÁFA-t, s kb. ennyi) túli érveket eddig nem láttam.

Ezen gondolkodtam, hogy jó lenne egy megfelelő (vmi politikai jellegű, nem a HUP) fórumon erről beszélgetni. Csak attól félek, hogy, megint lehülyéznék egymást a hozzászólók. Jó lenne érzelemmentesen, csak a tényekre alapozva megvizsgálni a főbb témaköröket, mert számomra egyértelmű, hogy a pártokhoz közelálló írott sajtó és internetes oldalak (index.hu vs. origo.hu, 444.hu vs. 888.hu, stb.) nagyon elfogultak, és tele vannak csúsztatásokkal, hazugságokkal (erre bizonyítékok is vannak).

Ah, szerintem nem tudsz politikáról nagytömegben érzelemmentesen beszélgetni.

Az Indexes Facebook csoportban jegyeztem meg, hogy bizonyítékok nélkül nem kellene csalást kiáltani - erre máris Fidesz-bérenc lettem. De a túloldal sem jobb, onnan meg Soros-ügynök vagyok. :'(

egyes helyeken egyesek több szavazólapot dobáltak az urnákba, mint amennyi szavazó valójában megjelent. ez már befolyásolta a szavazás (számlálás) eredményét. ha ez nem csalás, akkor hogyan lehetne definiálni?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

példát, pls.

Amiről én tudok, ott a nemzetiségi listásokat baszták el, s a (nemzetiségilista+emberes) papírok helyett adtak (nemzetisélilista+rendeslista) papírt - így a rendes listás papírból tényleg több lett, amit a törvény szerint minden párttól le kell vonni (ennél jobb megoldást egyébként én se tudok).

Namost:
- ezen helyek egy részén (nem néztem meg) volt ellenzéki delegált
- a választók bármikor hívhatták volna a TASZt/Választási Irodát/etc.

Igen, voltak olyan helyek, ahol nem tudták, hogyan kell választást lebonyolítani. De minden ellenzéki pártnak lehetősége lett volna odamenni, jegyzőkönyveztetni, etc. Innentől, hogy ehhez ők is asszisztáltak, szerintem nem csalás, hanem egyszerű hiba.

> ha ez nem csalás, akkor hogyan lehetne definiálni?
Én a törvények direkt áthágásával definiálnám, s, hogy az állampolgároknak, különböző pártoknak a csalás tényének megállapítását akadályozzák. Itt sem azt nem tudjuk bebizonyítani, hogy direkt szegték-e meg a törvényt az adott helyeken, s az ellenzék sem tett semmit azokon a helyeken, ahol jelen volt.

példát akarsz? csurig voltak a mindenféle híradók (kivétel közmédia) az egyre-másra elbaszarintott dolgokkal.
én egyszerűsítettem. akkor is, amikor azt mondtam: nyerni tisztességesen kell.
persze lehet keresni a sok hibát sokakban, csakhát értelme nem sok.
majd érdekelne, hogy szemkilövető ferenc után lesz-e tömegbelövöldöző orbán, vagy valami hasonló, szóval várakozásokkal nézek a mára meghirdetett tüntetések elé.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

A győzelmi narratíva most nem azt diktálná, hogy ünnepelj? Ráadásul ezzel a választással több évtizedre sikerült prolongálni itt középeurópában is példátlan sikerreceptet - szóval mindenképpen jár az őszinte gratuláció. Az meg, hogy a kommentembe beleláttad az ellenzéki sirámok fő toposzait, nem biztos hogy az én hibám, lehet emögött a demencia is vagy alternatív világértelmezés: gy.k előítéletek kivetítése másra.

Fáraszthatnám azzal magam, hogy részletesen leírom neked, szép magyar nyelvemen, hogy mit is értettem azalatt a fentebbi komment alatt - de se neked, se gyógyevgenyij kollégának nincs kedvem ennél bővebben lereagálni a témát.

Egy örök instant '93-as klasszikussal zárom soraimat.

Hát igen, félreértetted. Érthető az ellenzéki szavazók felháborodása egyébként, elég sok olyan tényező adódott össze ahhoz, hogy a kormánypártnak és annak szimpatizánsainak lejtsen a pálya, és jócskán ludas az ellenzéki pártok mindegyike - már önmagában az a tézis, hogy így is nyerhető a választás, egy ordas nagy önáltatás volt.
Következésképp ezen mondatom "Ráadásul ezzel a választással több évtizedre sikerült prolongálni itt középeurópában is példátlan sikerreceptet - szóval mindenképpen jár az őszinte gratuláció." is szarkazmus volt.
Ettől függetlenül nem tekintem a fidesz szavazók teljes halmazát hülyének, többek között az apósomat sem, értem, hogy ő miért szavazott oda ahova (teljesen pragmatikus okokból egyébként: gazdaságilag megéri neki), de kétségtelenül van a választók között rengeteg tájékozódásra és kritikai gondolkodásra képtelen vagy lusta, érzelmeit előtérbe helyező, ostobán viselkedő ember - és ebben nincs különbség a kormányzó párt és az emeszpé-déká tábora (vagy a többi párt választói) között.

Az esély arra, hogy egy több pólusú, konszenzuson, tolerancián alapuló, normális vitakultúrát is tiszteletben tartó kormányzás legyen az országban - a lassan elmúló harminc év távlatában közelít a nullához.

Az a véleményem, hogy a kormánypárt emberei és haverjai (és ebben sem látok differenciát az előző pártok tevékenységét illetően) elsősorban a saját pecsenyéjüket sütögetik - csak annyira dolgoznak a ország érdekéért, amennyi pont elég arra, hogy megtartsák a támogatottságukat és lophassanak minél tovább és minél többet. A probléma az egésszel az, hogy elég lesz csak egy kedvezőtlen világgazdasági tendencia és beáll az egész ország a földbe mint a szög. Ha másra nem lesz jó, legalább majd a választók rádöbbennek, hogy igazából helyettük senki nem fog semmilyen problémát megoldani - mert ott fenn senkit nem érdekel a te, vagy a én, vagy a mi sorsunk. Semennyire.

https://www.youtube.com/watch?v=WtQ-jdDwvns

azt azért jegyezzük meg, hogy valaminek a létét cáfolni sokkal keményebb meló, mint a létét igazolni. (értsd: attól, mert most épp Brüsszel azt mondja, hogy nem volt csalás, még messze nem biztos, hogy tényleg nem).

Ettől függetlenül (eddig) senki nem állt elő tényszerű bizonyítékkal, hogy bármi csalás lett volna, s az MSZPDKJobbik egy viccet csinál magából.

Srácok. Még jó régen, a 98-ban voltam pártdelegáltként jelen választási bizottságban. Sajnos az a helyzet, hogy minden szavazókörben, minden pártdelegált kap lepecsételt, aláírt, tehát hiteles jegyzőkönypéldányt. Amivel aztán ki-ki rohan be a pártközpontokba és a pártok is összesitenek. Olyanra tehát nincs lehetőség, hogy egy adott szavazókörben valamelyik pártra x szavazat van, de később valahol már x-285 szavazat, mert a helyi jegyzőkönyvpéldányok összevetésével utólag lehet ellenőrizni.

Tévedsz. Helyben odaadtuk. Annak aki jött és aláírta, hogy kikérte. Az meg másolt a többinek. Félreértés elkerülése végett, MSZP-s az LMP-nek és Fidesznek. Egyébként én vittem fel jegyzőkönyvet, jó hogy nem engedték be a pártokat. 30 körüli pártot rögzíteni, háááát...

Nem buta, csak ahelyett, hogy egész nap a 444-en és az Index-en lógna, dolgozik, mint a güzü és úgy van vele, mint Hofi mesélte Jézussal kapcsolatban, mikor egy római katona megsajnálta és el akarta hessegetni a legyeket: "Hagyjad fiam, csak éhesebbek jönnek"

Én, aki szerencsésebb vagyok és jobban tudom követni az eseményeket még én is azon csodálkoztam, mit akart pl ez a Karácsony nevű, mikor a kutya nem ismeri vidéken. A többiekről ne is beszéljünk. Még itt keleten is jobban szavaztak az MKKP-ra, mint a többi pesti pártocskára.

KariGerinek kellett volna, hirdethetett volna a szuperinfóban is :D
A HírTV meg az ATV meg benne van az összes kábeles és tányéros alapcsomagban, legalább is keleten csak ott nem jött, ahol a MindigTV alapot használták, ugyanakkor a tányér ott van a legkisebb putrik tetején is.
Igazán meg sem eröltették magukat.
Pl az én körzetemben miért nem jött a BB Ildi kampányolni többet? Pedig itt még valamennyire ismerik is. Ehelyett Csepelen kellett neki visszalépnie.

te, az megvan, hogy a hirdetés megjelenítését a lap szerkesztősége mint jogot, fenntartja?
megyei napilapokról beszélünk (ezekből tájékozódik a vidéki szavazó), mert az ország jelentős része tv-t akkor néz ha m1 híradó, tv2/rtlklub valóságshow.
fentiek után régóta mindenki a fideszt látta nyertesnek, csak hát az arányok a viccesek (meg a többi jelenség, amik jönnek a felszínre).

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

buta, mert meg lehetett téveszteni a választások óta nem is létező migránsáradattal (is).
képzeld el, találkoztam olyannal, aki olvasta a fidesz választási programját. a fideszét. olvasta b+
(bárki, aki nekem elmondta, hogy a fideszre szavaz, első és egyetlen érve a migráns-téma volt, egyebet nem volt képes felhozni)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Igen, a probléma létezik, de azt állítani, hogy ha befogadunk 5ezer "migránst", akkor az "megfojtja a gazdaságot", nem marad pénz az egészségügyre, megszűnik a magyar vállalkozások és családok támogatása, és hanyatlásnak indul az ország egyértelmű megtévesztés, gyűlölet és félelemkeltés.

Ez persze nem új jelenség, a pártok által gerjesztett idegengyűlelet és hibáztatás elég régi és olcsó politika, de soha nem lett jó vége. (Elég ha II. VH-ra és részben az I. VH-ra gondolunk)

Ha a plakátokon kicserélnénk a Soros/Migráns/ENSZ szövegeket és képeket "Zsidó" -ra és Zsidókat ábrázoló képre mindenki (ok, legtöbben) felháborodnának és egyből elhatárolódnának, mert akkor feltűnne nekik, hogy ilyet már láttunk korábban és nem lett jó vége.

Orbán is a Goebbels-i sémát követi:
"Ha valamit elég sokáig ismételgetsz, el fogják hinni"
„Elképzelésem szerint a sajtó egy nagyszerű zongora, amelyen a kormány játszhat.”
„Minden eszköz helyénvaló, ha eredményt hoz.”

És ez csak egy pár idézet....
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Hát az Apple elég régóta és elég gyakran ismételgeti, hogy az Apple termékek a tökéletesség csúcsai. Mégsem hitte el a lakosság fele. 10% körül van egy üvegplafon az Apple-nél. És azt sem árt megjegyezni, hogy (legalábbis a közelmúltig) az Apple termékek valóban jó minőségűek voltak. Csak az nem volt igaz, hogy egyedül képviselték volna a prémium minőséget az informatikában. Bármennyiszer is ismételgették ennek az ellenkezőjét.

Amikor a Nokia Lumia mobilokkal próbált valami hasonlót a Microsoft mindenki csak röhögött, mert a sokat ismételgetett állítás nyilvánvalóan hamis volt.

Normális HUP-ot használok!

Miután képtelen voltál értelmes választ adni az első válaszomra, arra gondoltam, talán én értettem félre valamit, és hogy van valami tartalom a szavaid mögött. De most már értem, hogy szimpla zsidózásos volt, ahogy először gondoltam. Elnézést kérek, mert baromságokat írogatsz. Remélem, érthető volt.

:)

Nem értekk magyarul? De, értek.

Számomra érthetetlen, minek irkálsz folyamatosan, ha HZ-jellegű semmitmondó faszságokat sikerül csak. Azt viszont kezdem érteni, miért gondolod, hogy nincs színjáték. Azért, mert tényleg nincs, egyszerűen most ennyi telik az értelmi képességeidből.

:)

Szóval megint bebizonyosodott, hogy semmitmondó homályos faszságokon túl csak személyeskedni tudsz. Ja nem, nyelvtannáculni is.

További kellemes szellemi onanizálást önnön felsőbbrendűséged biztos tudatában. Ha legközelebb úgy érzed, hogy ebbe megint bele akarnál vonni, kérlek ne tedd.

Elfogytak az érvek, előkerült a náci kártya?

A migránsok tehát nem okoznak semmi fennakadást, nem kerülnek sokba? Már Merkel is elismerte, hogy vannak no-go zónák: https://index.hu/kulfold/2018/03/01/angela_merkel_no-go_zonak_elismeres… (Index, nem Orbánmédia!)

Erre nem keresek linket, de a svédek is éppen hitelt készülnek felvenni, hogy tudják finanszírozni a migránsaikat.

Gazdaságilag egyáltalán nem pluszos a dolog.

És a többi társadalmi problémáról még nem is beszéltünk. A valóság kimondása tilos volna?

És ott van az érem mások oldala: ha befogadunk 5000-et, az a milliónyi szenvedőn, a milliárdnyi mélyszegénységben élőn mit segít? (Lásd a rágógumis videót!) Semmit. Csak nekünk okoz mérhetetlen károkat.

Úgy, hogy nem csak autót gyújtanak fel, vagy házakat rombolnak le, aminek az értékét korrekten becsülni lehet, hanem a társadalom szövedékét kezdik roncsolni. Ezt meg elég nehéz beárazni.

Nem tudom hallottatok-e a Rotherham-i gyerek prostitúciós bűntényekről, amiket egyértelműen bevándorlók követtek el. Na most ezt a kárt hogyan mérnéd? Na például erre lehet mondani, hogy mérhetetlen.

Ha komolyan kérdezted, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet: https://www.amazon.com/Easy-Meat-Britains-Grooming-Scandal/dp/1943003068

Ebből kiderül, hogy a problémák már az első bevándorlókkal megkezdődtek.

Egyébként meg ismerjük a folyamatok természetét: ha valami elkezdődik, akkor azt sokkal nehezebb megállítani, mint ami el sem kezdődhetett soha. Az árt a gátaknál kell megállítani, ha a gát átszakadt, utána már lehetetlen.

Mielőtt ezt is próbálnátok letromfolni: nyugaton éppen most kezdődnek a családegyesítések, ami simán megsokszorozhatja a bevándorlók számát.

Így igaz.
Aki nem akarja, hogy a magyar lányok ilyen korban menjenek férjhez és magyar nők így nézzenek ki a jövőben, az használja a fejét és elutasítja a muszlim migrációt.

A migráció az Egyesült Államokban is problémákat okoz már napjainkban. Nem véletlenül építenek ők is egyenesen falat a déli szárazföldi határukra. Az sem véletlen, hogy a tengerből kimentett kubaiakat visszatoloncolták hazájukba még Fidel Castro kommunizmusának fénykorában is.
Pedig Amerikában egy migráns nem sok juttatást kap. Ezért az megy oda legálisan és pláne illegálisan, aki akar valamit. EUrópába meg azok jönnek, akik a hidegháború miatt túlzásba vitt szociális rendszeren akarnak élősködni. Azok, akik semmihez sem értenek, saját anyanyelvükön is analfabéták. A muszlim világnak is az legalja, az emberi hulladék jön Európába. Két dolog megy nekik a segélyek követelésén kívül, az öntudatos hittérítés meg a hitetlenek elleni bűnözés.

Normális HUP-ot használok!

Szerinted nem megfelelo a valasz? Nem elkepzelheto, hogy az ember azert valaszt a sajat orszagan / allamkozi szovetsegen belul lakhelyet, hogy ott fizikailag jol erezze magat? Mindenki csak menekul!!!! otthonrol?! Olyan nincs, aki csak vilagot akar latni? Kicsit mas tajakat 20-30-40 ev Magyarorszagon eles utan?

Előfordulhat ilyen. Még az sem baj, hogy szavaz. Az sem baj, ha nem arra a pártra szavaz, amelyikre én. Az viszont nem lenne baj, ha egy kicsit visszafogottabban nyilatkozna arról, hogy az itthon maradottaknak mi a jó. Nem az a baj, hogy a kibicnek semmi sem drága, hanem az, hogy a kibic akarja meghatározni a játékszabályokat.

Nyelvtanóra. A tanár magyarázza a tagadást.
- A magyarban a kétszeresen negatív állítás negatív.
Az angolban viszont a kétszeresen negatív állítás pozitív.
Nincs azonban olyan nyelv, ahol a kétszeresen pozitív állítás negatív lenne.
Mire hátulról egy hang:
- Aha, persze.

>Angliában élek.
köszönjük, hogy onnan is a fideszre szavaztál! (a kivándorlásod okai között bizonyára nem az itthoni állapotok játszottak közre...)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Tragikomikus amikor valaki a összekeveri a történelemtudást a politikai propagandával és mítoszokkal. Mikor tanultál te történelmet? Mikor érettségiztél? A kommunista rendszerben, igaz? Nem gondolod, hogy történelemtudásod finoman szólva elavult? Mert a matematika kommunista rendszerben is matematika volt. De a történelem egy olyan tárgy volt, amit alapjaiban áthatott és torzított egy diktatórikus rendszer érdeke és torz értékrendje.
Mintha egy DOS szaki osztogatná a mai Java programozókat, hogy mekkora nullák már és aki nem assembly-ben nyomja az értéktelen ember gerinc nélkül. :-)

Normális HUP-ot használok!

Kurva érdekes, mert a választások előtt leírtam szó szerint itt az oldalon a következőket:

tl;dr

Minden a matekon múlik. Most 15% az SZJA-m. Ez a karácsonyi bohóc mennyit is ígért az én jövedelmemre? 24%-ot? Vagy mi szerepel most a programj osztogatásaikban?

Egy linket tudna valaki adni?

Egy kibaszott migráns szó sincs benne. Puszta matek az egész :D

--
trey @ gépház

Én is leírtam, csak kikeresni vagyok lusta: a marketing nem méri az IQ-t, hanem megkerüli: a magasztosságnak és az aljasságnak olyan mixével, amilyenre éppen szüksége van. Nem csak a politikai marketing, de az aztán végképp.

Ha valakit a matek érdekelt, akkor az az két SZJA közötti relációs jelnél is tovább ment és máris nem lett olyan egyértelmű a helyzet. Aki nem ment tovább, azt nem a matek érdekelte, csak a zsigeri döntést racionalizálta... úgy-ahogy.

Én tovább mentem a mateknál. Szívesen kifejtem egy sör mellett bárkinek.

De nem szeretnék tovább offolni egy informatikai hibáról szóló, tájékoztató oldal Java-s szarja lerohadt, helyette statikus HTML lett, hogyan következik ebből a választási csalás tévelygés topikban. Éppen elég offtopikot sikerült már így is idekeverni.

Ez is azért írtam csak oda, mert másodszor lettem gyanúsítva alaptalanul migránskérdés mentén szavazással.

--
trey @ gépház

+1

A saját környezetemben (Nyugat Mo) nagyon sok Jobbikos, MSZP-s, korábban Gyurcsány szimpatizáns mondta azt, hogy elég volt. Inkább a fidesz, mint ezek. Az emberek nagy része sokkal jobban él, mint 4-8 éve. Nem a migránsoktól féltek a legjobban, hanem attól hogy megint jönnek a bérbefagyasztások, adónövelések (főleg SZJA ugye), a vidéket meg megint visszaröppentik egy 50 évvel korábbra (ami a kommunizmus alatt, a rendszerváltás után, valamint 2004 után -részben az EU, részben az akkori kormány miatt- már megtörtént), pedig mostanság kezdett el feljönni.

Végre azokat támogatja a kormány akik dolgoznak, ÉS készek tenni a jobb életükért, nem csak a sültgalambot várják.

Könyörgöm, az egykori iskoláimat ahová jártam 50 év után most sikerült teljesen felújítai (majdnem leszakadt a tető már, az utóbbi 15 évben több volt a vizesvödör a tetőn mint a cserép). Holott nem volt egy nagy összeg, talán nem volt 100 millió az egész ahogy hallottam. A kórház is most kezd helyrejönni, a rendelőintézettel egyetemben (és valahogy orvos is több van, mint 10 éve - jó akkor teljesen be akarták zárni az egészet...). És nem csak körforgalmat meg fötereket építenek, digitális táblákkal fűszerezve... Ja és mindezt úgy hogy egyébként nem kormánypárti a város.

Könyörgöm, az egykori iskoláimat ahová jártam 50 év után most sikerült teljesen felújítai (majdnem leszakadt a tető már, az utóbbi 15 évben több volt a vizesvödör a tetőn mint a cserép). Holott nem volt egy nagy összeg, talán nem volt 100 millió az egész ahogy hallottam. A kórház is most kezd helyrejönni, a rendelőintézettel egyetemben (és valahogy orvos is több van, mint 10 éve - jó akkor teljesen be akarták zárni az egészet...). És nem csak körforgalmat meg fötereket építenek, digitális táblákkal fűszerezve... Ja és mindezt úgy hogy egyébként nem kormánypárti a város.

És valszeg Széchenyi 2020-ból (palyazat.gov.hu, rá tudsz keresni), vagyis tisztán EU-s pénzből.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"És valszeg Széchenyi 2020-ból (palyazat.gov.hu, rá tudsz keresni), vagyis tisztán EU-s pénzből."

... és háromszoros áron, azaz két olyan iskola rovására, amelynek felújítására _megvolt a pénz_.

Nem erről jutnak eszembe a zemútnyócévben szakmányban letett alapkövek Nógrádban. Még a kutya se tudja lebrunyálni, lévén nem fér hozzá a gaztól.
Mindegy, eddig se volt tornaterem, most se lesz, jó vót ez mindig így, most is jó - csak a sok izgága ne próbálna folyton kimászni az üstből, oszt feszt vissza kell őket húzni.

Egyet értek. - és fel nem foghatom..,

1./ Miért nem lehet elfogadni a többség szavazatának eredményét? Miért olyan nehéz ez?

(Vona Gáboron, Szél Bernin, Hadházyn, stb.-n kívül bárkit súlyos hátrányok fognak érni ezzel a választási győzelemmel? -- Nem.., az élet megy tovább.

2./ Miért ilyen nagy a felindulás, felháborodás egy kormánypárt ellen aki megmérettetett?

Végzik a dolgukat ráadásul, - ebben az országban az ismert körülmények között, - profin. (A választási listán szereplő egyetlen másik párt sem tudná jobban a 16-ból. - Ti. ahhoz kell a kormányzattal együtmüködni tudó, 8 év alatt éppen csak kiépült közigazgatási struktúra is.)

Nem kis feladat lesz bebizonyítani a világgal szemben - igéretükhöz híven, - a következő négy évben is meg tudják védeni a nemzeti szuverenitást és a határokon kívül tudják tartani a népvándorlást, emellett még csökkenteni tudják tovább a magyar államadóságot is.

(Ha nem sikerülne, - látok esélyt erre is, - akkor a migrációpártiak örülhetnek, - csak hátradőlnek és szurkolnak majd addig is. (És sokan leszünk akik ez ellen szurkolunk. Mutatja a választási győzelem is, milyen sokan...)

3./ Miért is fáj a Fidesz győzelme, miért ez a "kiabálás" akárkitől, aki itt él és magyarnak vallja magát? (Vagy itt minden nagyhangú "ellendrukker" a politikából kíván megélni? - Az IT mellett szerintem szégyen lenne...)

azert raktam idezojelbe az allatot, mert utalas lett volna azoknak akik megertik..

"Az öreg székely bácsi felmegy Pestre az állatkertbe, hogy életében legalább egyszer lássa azt. Nagyon tetszik neki, sorra nézi az állatokat: a majmokat, a tigriseket, struccokat, stb. Odaér a zsiráfok kifutójához. Nézi a zsiráfot, nézi, csóválja a fejét. Már vagy egy órája bámulja tátott szájjal, mire hitetlenkedve csak ennyit tud mondani:
- Márpedig ilyen állat nincs!!! "

Kár volt odáig elmenned, karosszékből is szétnézhettél volna a HUP-on, mit művelnek a hozzád hasonló vér*ellenesek. Ilyen emberekkel nehéz lesz nem hogy leváltani a Fideszt, hanem valamirevaló kihívót állítani négy év múlva. Nem lennék túlzottan meglepődve, ha kiderülne, hogy a Fidesz emberei vagytok, akik a túltolt, ocsmány Fidesz- és egyéb ellenességgel próbálják aláásni a baloldali/liberális emberek hitelét. Vagy nem az ő embereik, hanem másoké, akik a belpolitikai instabilitásban érdekeltek. Undorító a vérfideszesezés, ahogy undorító az is, hogy szinte el tudom hinni rólad és több hozzád hasonló HUP felhasználóról azt, amit leírtam. Szerintem a pártok viselkedésétől függetlenül mi beszélgethetnénk normálisan. Te és a viselkedésükben hozzád hasonlók (beleértve pl. a fideszeseket is) erre képtelenek, ellenben a pofátok kibaszott nagy és kurva büdös.

:)

Én sem a Fidesz, sem a valamikori kommunisták soraiban sem szerepeltem, soha. (Annak idején még a kiváló úttörő kitüntetésemet is visszavonták magtartásproblémák miatt. -- Kivezettem a "mókusörsöt" a Dunapartra és jól elvoltunk, miközban az egész tanári kar kereste a célba meg nem érkező csapatot.)

Úgy gondolom kellő távolságtartással könnyű egy logikusan gondolkodó embernek a pártok teljesítményét megítélni. Hogy kire adod a szavazatodat a pártok mai teljesítménye, vezető embereinek tehetsége v. tehetségtelensége, elvtelensége miatt szerintem nem kérdés. - Ki hiteles, ki tartja az irányvonalat, kinek a munkája építi jobban az országot, stb.

Kevésbé hat rám a média, mint sokan másokra. TV-m 40 éve nincs és máshol is elkerülöm. A reklámok majd 100 %-ban szűrve vannak. A rádiót az időjárás okán szeretem hallani leginkább. Ha értelmes interjú, beszélgetés van azt meghallgatom, ha valahol linket kapok elolvasom.

Ezért is szeretem a HUP fórum közösségét mert annyiféle megvilágításban olvasok tőletek egy adott problémáról, semmilyen más módon nem lehetne a hírek mögé tekinteni ennyire mint így, Sajnálom a csak FB-n szocializálódó fiatalabb generációkat, mert egy ilyen cenzúrázott, adott célok nyomán szabályozott "hírportál" csak elviheti az emberi személyiségek legértékesebb darabjait. (Valaki saját célra akarja magának ezen emberi "koponyákat".)

(Igazából a Polinéziában valamikor divatos emberevő kannibal törzsek tartották az agyvelőt a legfinomabb csemegének, mert azt hitték, hogy az így "elmazsolázott" agyvelővel a táplálékul szolgáló szerencsétlen testi erejét, eszét is magukévá tehetik. - Ja, ez számomra most a közösségi portálok moderációjának negatív hatása - persze átvitt értelemben.)

Nem érdemes rákeresnetek, mert nincs profilom, - rejtve sem...

Viszont vallom a jobboldali konzervatív látásmód és a keresztény kultúra iránti elkötelezettséget. Mert úgy gondolom ez az érték teheti jobbá mindannyiunk életét. (Nem azért, mert fizetnek érte!)
Még az átlagosnál is átlagosabb köreimben sokan vagyunk így. Gyerekeink, barátaink szétszóródtak a világban és rengeteg közvetlenül szerzett információval látnak el bennünket szinte nap mint nap, a fejlett nyugati világból is..

Egyet mondhatok, vannak "másként gondolkodók" is a csapatban, de egy sem kérdőjelezi meg a magyar voltát. Büszkék az szülőhazájukra, egyre inkább, miközben pl. esetleg Németországban v. máshol, pár évtizede, - hozzánk képest, - átlagon felüli szinvonalon élnek. (Mindenkor örömmel jönnek haza a gyerekkori barátaikhoz, szüleikhez.)

És igen kifejezetten fáj nekem, aki mocskosul szidja ezt az országot, mert én semmilyen jobb híreket nem kapok a világban a máshol élőktől. (Max. a fizetések magasabbak, de nem sokkal élhetőbbek. Úgy is mondhatnám, kint sokan az ígéret földjére "menekültek" otthonról, de nem sokaknak jött be az életmód, annak ellenére, hogy ki tudják fizetni zsebből az Audi A6-osokat, akár 3-5 évenként is.)

Ha jó csapat vezeti ezt az országot, egyre többen vannak-lesznek akik ezt itthon is megtehetik.

Nyilván nem mindenki, - ahhoz ennek megfelelő értékű munkát is kell végezni. De lesznek egyre többen, akik megfelelnek a legmagasabb feltételeknek is és senki nics elzárva a tanulástól, munkától. Ez a legfontosabb szempont. Küzdeni kell, ahogy Madách utalt rá v. Vörösmarty is mondta, "erőnk szerint a legnemesbekért".

"szerintem nem kérdés. - Ki hiteles, ki tartja az irányvonalat"

kozepiskolai kisztitkar(partittkar apuka) -> a szoci nomenklaturajanak keltetojeben (bibokolesz) valo reszvetel ->
nyugatos,liberalis fidesz -> nyugatos, konzervativ fidesz -> illiberalis, putyini fidesz -> ????

ugy latom az iranyvonal alapjan vhol eszak-korea-alsonal van a cel, hogy korbe erjen a globuszon...:DD

mert én semmilyen jobb híreket nem kapok a világban a máshol élőktől.

Néhány jó hír itthonról, amit szintén nem hallassz sok helyről máshonnan.

1) Nincs független:
* ügyészség,
* bíróságok,
* média
* ...
2) Most még a civil szerveződéseket is szétverik.
3) ...

(És akkor innentől kezdve ezt ne vedd magadra, nem neked írom, hane úgy általában azokra, akik csak legyintettek az elmúlt nyolc év tüntetéseire): A gond az, hogy a "jaj, hülye libsik játszanak a téren" mentalitás addig működik, amíg nem jön egy téged is érintő törvényjavaslat (ami át fog menni, mert kétharmad). És akkor majd rájössz arra, amit sokan mondanak évek óta: semmilyen törvényi lehetőséget nem hagytak a jogaid érvényesítésére és a jogaidat akkor vehetik el tőled, amikor akarják.
Talán a legszebb példa a netadó. Ott pártállástól függetlenül mentek tünteni az emberek, mert az pártállástól függetlenül mindenkit érintett volna - és pártállástól függetlenül, tisztán jogi úton senki nem tudott volna tenni ellene, sem a bevezetése előtt (értsd: parlamenten átmegy, mert 2/3-os felhatalmazást kapott egy olyan párt, amelyik mindig "következetesen" [még véletlenül sem: "felülről meghatározva"] szavaz) és végképp nem utána.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kórház. Tavaly töltöttem heteket egy budapestiben. A takarítóknak már fertőtlenítőszerből is alig jutott.
Orvosok, ápolók csak nyomokban, szakértelmüket tekintve a dilettáns is finom kifejezés a 90%-ukra.
Honvéd SBO egy tökéletes kórkép az egész magyar e.ü.-ről.
És ez csak a felszín, amivel személyesen találkoztam.

Oktatás mint olyan, gyakorlatilag megszűnt, de épülnek lőterek. Matek, fizika, kémia biológia minek a leendő rabszolgáknak? Stb. Stb. Stb.

Érdekes az is, hogy a nyilvánvaló fosztogatásra iscsak legyint, aki személy szerint is hasznot húz belőle, amivel gyakorlatilag bűntárssá válik.

De csak tapsikoljatok hozzá... nekem már mindegy, van még kb három évem, de a kölkeitek egy nyilas diktatúrában fognak felnőni...

Te valószínűleg még életedben nem jártál olasz kórházban. Szerencsédre! :-)

Ami a magyar oktatás színvonalát illeti. Először is azzal az egész nyugati világban nagy problémák vannak. Továbbá nem is értem, hogy a nulla alatti negatív teljesítményt produkáló pedagógusok honnan veszik maguknak a bátorságot, hogy nagy pofával fizetésemelést követeljenek maguknak?!
Egy normális multinál ilyen siralmas teljesítmény mellett nem fizetésemelés lenne a téma hanem az, hogy fizetésük mekkora részéről mondanak le önként, hogy megtarthassák az állásukat.

Normális HUP-ot használok!

Van abban egy diszkrét báj és Don-kanyar íz, amikor az egykönyvesített, egyenirányított, borotválógéppé átalakított - és nem mellesleg az elszámolásra létrehozott, de a rábízott javak 50%-ával elszámolni képtelen KLIK által anyagilag a korábbi, egyáltalán nem kánaáni viszonyokhoz képest is ellehetetlenített és demoralizált - közoktatásban kihirdetjük az oktatás bakáinak a felkoncoltatásukról szóló hadparancsot.
A kormányt rángató 3 államtitkár és a főnökük meg a főnök főnöke pedig kap egy plecsnit a helytállásáért.

A közben lassan ballagóvá cseperedett kölök meg csak lesi a pályaválasztási szisztémát közel 8 olyan év után, amelynek kötelező tantervében nincs benne, hogy mitől világít a zsebizzó, viszont erkölcstant tanul egy olyan országban, ahol ultima ratio, hogy "na de a másik is lopott... és most igazi magyar lop!".

Ezt a kérdést azoknak kellene feltenni, akik előírják, hogy a pedagógusoknak mit, miből és hogyan kell tanítaniuk egy elefántcsonttoronyban kitalált egységes rendszer alapján, függetlenül a pedagógus erősségeitől és gyengeségeitől, az iskola lehetőségeitől és a tanulók képességeitől.

Ja, de ugyanez van ott is, ahol nagyobb szabadság van a tananyag összeállításakor, pl. felsőoktatásban. Legszörnyűbb az, hogy amikor beszélgettem illetékesebb emberekkel, akkor az jött le, hogy többségében tisztában vannak azzal, hogy lenne hova bőven fejlődni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Otthon masnap leugrok a rendelobe, doktorno megnez seperc alatt. Itt adnak jo esetben 2 hettel kesobbre idopontot. Amugy az itteninek erdekesen magyaros hangzasu a vezetekneve, legkozelebb mostmar tenyleg rakerdezek.

Mondjuk a korhaz az tenyleg eleg kellemes volt, mikor elugrottam a hatfajasommal, ugyan megvizsgalni nem igazan vizsgaltak, de legalabb jol elbeszelgettunk, hogy hogy is erzem magam.

Az egeszsegugybol itt is hianyzik eleg sok penz, nem veletlenul kampanyoltak azzal a brexitesek, hogy majd jol beletoljak a font-milliardokat.

Mellkasröntgenre volt szükségem. Felhívtam a győri kórházat, kértem időpontot. Azt mondták szükségtelen, menjek oda hétfőtől péntekig bármikor. Odamentem pénteken fél 12-kor, háromnegyedkor behívtak, 12-kor már az autóban ültem a lelettel hazafelé.

Ilyen is van. Meg olyan is, hogy ebben a kórházban a szemészetre októberre van hely.

Mi következik ebből?

--
trey @ gépház

Dettó, kurva ritkán járok kórházba (egy kezemen meg tudom számolni), de eddig mindig, minden mindenhol (Budapest, Mór, Székesfehérvár) flottul ment. A móri egynapos sebészet leginkább egy színvonalasabb szállodára hajazott.
Szóval itthon szerintem van ilyen is, meg olyan is. Pont úgy, ahogy külföldiában is. Csak itt nálunk az orvosoknak van szaktudása is, nem úgy, mint külföldiában sok helyen. :D
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Természetesen a szemészeti szakrendelésen is lehetne időpont korábbra, ha egyesek nem űznének sportot abból, hogy NEM kórházi ellátást igénylő szemészeti problémákkal terhelnék a kórházakat.

Pl. egy olvasószemüveg felíratásához nem vennék igénybe a kórházi szakrendelést, hanem elhúznának a picsába egy optikába, ahol igénybe vennék az optometrista vagy kihelyezett szakember INGYENES segítségét.

Nem biztos, hogy a kórházba kéne beutalót kérnie annak, akinek nincs kórházi ellátásra szüksége. Az a felelősség sajnos a háziorovosokat terheli, hogy kit utaljanak kórházba és kit ne. Sokszor feleslegesen küldenek embereket drága vizsgálatokra, sokszor feleslegesen a kórházakba.

Az, hogy mennyire van ez nemtörődömségből, a hibázás lehetősége miatti félelemből, azt nem tudni.

--
trey @ gépház

Laborhoz: úgy 3 éve, mikor megújítattam a jogosítványomat, mondta a háziorvos, hogy akkor menjek már el egy füst alatt laborba is kontrollra biztos, ami biztos, még ha évek óta panaszmentes is voltam. Mondom jó, hazafele beugrok még a közeli korházba, szinte útba esik, kérek időpontot. Erre néznek rám nagy szemekkel, hogy miféle időpontot, olyan már nincs, jöjjek vissza holnap időben. 7-8 éve még másfél hónapra adtak.

Ettől függetlenül tisztában vagyok azzal, hogy vannak bajok.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ez a te anyagi erdeked alapjan meghozott dontesed.
jol keresel, ha csokken az adod meg sokkal tobbet.
azert hogy ez igy lehessen a kiskeresetuektol vettek el a ravalot.
elvezd! a hozzadhasonlok vannak par szazezren.
akik keresete meg az atlag kozeleben vagy alatta sokkal tobben.
van egy sanda gyanum amikor a fidesz 27%-ra emelte az AFA-t, akkor valahogy nem jutott eszedbe a matek.

Mindjárt gondoltam, hogy ha nem jön be a migráns aduász, akkor azonnal lesz más, amiért hülye vagyok. Leszarom, hogy kitől vették el a rávalót. A szavazás egyéni, mindenki maga dönti el, hogy mi mentén szavaz. Ez nem a hogyan mentsük meg a szegényeket szavazás.

Amit nem értek, hogy én pl. leszarom, hogy te mi mentén szavaztál, te miért kotorászol az én zsebemben? Miért van az, hogy a te oldalad az, ami számonkéri, hogy ki, miért, mire és hogyan szavaz? Sőt, koordinál, hogy kire kéne szavazni? Álljon már meg a menet!

--
trey @ gépház

A korábbi MSZP vezette kormány meg 5%-kal emelte az áfát. A Fidesz csak 2%-kal.
Ugyanakkor húsok, halak, tojás, tej és még számtalan naponta vásárolt élelmiszer áfája 5%-ra csökkent. Az internet szolgáltatás áfája is 5% lett.
Na persze akinek az életszínvonalát a betevő évi új iPhone határozza meg, annak óriási szálka a szemében az 27% áfa. Annak ellenére, hogy nem 27%-kal drágábbak a magyarországi Apple árak hanem annál jóval többel vannak elszállva.
Többek között a hup is tele van ötletekkel, hogyan lehet jóárusított Apple termékeket vásárolni.

Normális HUP-ot használok!

Éppen a választások előtt csökkentette az áfát 20%-ra 2006 január 1-én az MSZP-SZDSZ kormány. A választások évében. Utána az akkor megválasztott parlament ciklusa alatt emelték 5%-kal. Ez nem választási csalás persze, meg nem befolyásolás.

Normális HUP-ot használok!

Ezen logikai alapján: Ha 2019. január 1-től 1,5%-kal emelik az áfát, akkor nincs semmi baj, hiszen kevesebb, mint az ezt megelőző emelések.

A lényegen egyébként nem változtat, így csak azért, hogy ne felejtsük el:
- 2005-ben 25%-ról csökkent az áfakulcs 20%-ra. Akkor egyes elemzők azt mondták, hogy ennek nem volt meg a megfelelő gazdasági/pénzügyi fedezete.
- 2009-ben, a válság idején emelték a 20%-os áfát 25%-ra, úgy, hogy ugyanakkor néhány termék áfáját 18%-ra csökkentették.
- 2011-ben egykulcsos lett az SZJA, és részben ennek kompenzálása volt az ÁFA 27%-ra emelése 2012-ben. A 2011-es adótörvény tervezésekor nyilván abban reménykedtek, hogy kevesebb adócsaló lesz, mint előtte. Tévedtek.

A tények ettől tények maradnak. Az előző nem fideszes, MSZP kormány 5%-kal emelte az áfát, a Fidesz pedig csak 2%-kal. És csak egy alkalommal.
Ha most valamilyen ellenzéki Frankenstein koala kormányzás jött volna akkor biztosan lett volna áfa-emelés. Nem 1,5%-kal hanem nagyobb ütemben. Lett volna is 33% áfa is ekkora szakértők mellett mint Gyurcsány, Vona meg Bernike.

Normális HUP-ot használok!

Szerintem értelmesebb lett volna a zöldséget visszaemlegetni, hiszen a pékárut a legtöbben készen veszik, vagyis 18%-os ÁFA-val jutnak a lisztben lévő tápanyagokhoz, míg a nyers zöldségben lévőkhöz 27%-ossal, pedig azok legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak.

Szerk.: ja, közben rájöttél, hogy baromságot írtál. OK.

Szerk2.: látom, mégsem jöttél rá.

:)

te sem jottel ra, hogy a 18% afa meg mindig nem 5%, kulonosen ha a kenyer pont annyival dragult mint az afacsokkentes.
arra jo hogy vmelyik tolvaj fideszes pofazzon rola, a migrancsoktol beszaro polgar meg halat adjon azert hogy ugyan nem lett olcsobb a kenyere de 18%-os az afa benne.

27%-nál és 20%-nál kevesebb. Lehet, hogy hamarosan még kevesebb lesz, ki tudja.

Látom, te sem jöttél rá, hogy a 18%-os ÁFA nem csak arra jó, hogy vmelyik tolvaj fideszes pofazzon rola, hanem arra is, hogy te is pofázzál. Ráadásul baromságot, mert a 18%-os pékáru ÁFA nem a Fidesz találmánya, így nem is fog pofázni róla, csak amikor csökkenti (de akkor nagyon, hogy a te buborékodba is eljusson).

Elmondom, ballib kormány esetén mi lenne: 25%-ra emelnék a pékáru ÁFA-ját, a pékek emelnének a nagykereskedelmi áron, hitelt venne fel az ország, mert üres a kassza.
Ezzel szemben most remélhetőleg annyi történik, hogy a pékek és/vagy a boltok a benyelt különbséget (bér)fejlesztésre fordítják. Nem biztos, hogy ez történik, de legalább a lehetőség adott rá, nem úgy, mint korábban.

:)

Ez? Mi?

Jó, tegyük hozzá. Tőled is elfér itt egy olyan fikció, mint amit a ballibről írtam.

Visszavonulnak egy trópusi szigetre és életük végéig luxusban élnek, vaksi téged meg nyugati katonák basznak valagba egy omladozó pesti hidacska alatt, miután pár orosz is megcsinált?

:)

Akinek problémát okoz a különben sok üzletlánc által tudatosan bekerülési költség alatti áron forgalmazott kenyér, vagy liszt vásárlása annak talán el kellene gondolkozni azon, hogy informatika helyett inkább más területen kellene próbálkozni. Mert akkor sanszos, hogy gyárszalag mellett is jobban keresne.

Egy tányéron ugyan térfogatarányosan nem a húsok foglalják a legnagyobb helyet, de árukat tekintve oda megy a több pénz. És pont a drága összetevő húsok áfáját csökkentette a Fidesz kormány 5%-ra. Egyebek mellett mint tojás vagy internet előfizetés.

Zöldséget gyümölcsöt pedig lehet piacon is vásárolni.

https://www.agrarszektor.hu/noveny/2019-tol-johet-az-5-szazalekos-afa-a…

Normális HUP-ot használok!

Nem, az előző Fidesz kormány nem emelte az ÁFÁ-t, azt az azelőtti Fidesz kormány emelte. Ugye milyen nehéz megkülönböztetni, amikor egymás után többször ugyanaz van kormányon? Hát akkor jobb lenne, ha nem is tennénk. Különben még kijön, hogy míg Fidesz kormány a legmagasabb kulcsot csak emelte (25-ről 27-re), addig az MSZP csökkentette is (25-ről 20-ra).

A 2018-ban megválasztott országgyűlés (-által megválasztott) negyedik Fidesz kormány még nem állt fel. Szóval tényszerűen helyes kijelentés ma április 11-én, hogy az előző Fidesz (második) fidesz kormány emelte 2%-kal az áfát. Még az azt megelőző MSZP kormány 5%-kal növelte az áfát.

Normális HUP-ot használok!

Ha csak a múltbeli intézkedéseket vesszük figyelembe, akkor azt is mondhatjuk, hogy MSZP volt az egyetlen kormánypárt, aki csökkentette az áfát (2006-ban 25%-20%-ra), így biztosan csökkentené most is. De mivel ez sok minden máson múlik, így ilyen következtetéseket levonni nem lehet.

A Fidesz 27%-ről 5%-ra csökkentette a húsok és magas értékű élelmiszerek áfáját, az internet áfájával együtt.
Az MSZP pedig nem csökkentett semmit, mert amit választási kampányra lecsökkentett azt újra kormányra kerülve visszaemelt. Aminek az áfáját a Fidesz kormány csökkentette az úgy is maradt.

Normális HUP-ot használok!

hat most elegge melle ultel a pacinak...
ahogy alattam mar leirtak mielott 5%-al emeltek 5%-al csokkentettek is.

10 napja lett eloszor "okos" telom..az is egy levetett samu j5 2015 1.5gb-al.
eddig 2e ft-os kartyas cba-s, auchanos teloim voltak. (najo 15 eve volt egy siemens s35 "csucs" technikam)
viszont b*tatom a fideszt mert a hal,marhahus es a tobbi nem alapveto elelmiszer.
es a barmok meg a vadhusokat is az 5%-ba akarjak rakni.
mig a krumpli, liszt, zoldseg es mas tenylegesen alapveto kajakat nem akarjak csokkenteni, pedig a szegenyek nem halat, vadat s mi jo falat esznek, hanem tesztat, krumplit, zoldseget. (en mar csak tudom)

"pedig a szegenyek nem halat, vadat s mi jo falat esznek, hanem tesztat, krumplit, zoldseget. (en mar csak tudom)"

Ez is egy szakállas szoci urban legend. Baromi unalmas. Tudod te mennyit támogatást kap egy 4 gyerekes magyar "szegény család"?
Bőven tudnak húst vásárolni a nyári szünetben is minden nap a gyerekeknek és maguknak is. Disznóhús mellett, baromfi vagy tojás 5%-os áfája igenis kedvező, európai szinten is. Iskolaidőszakban pedig ingyen kajálnak a gyerekek a menzán.

Normális HUP-ot használok!

ld. fentebb is, de azért belinkelem, hátha bevésődik: http://nav.gov.hu/data/cms434536/Tajekoztato___Afa_kulcsok_es_adomentes…

tessék meg is nézni, hogy pontosan mi tartozik az 5%-os áfakörbe, ne csak regélj róla pls. emellett tévedsz, az átlagos fogyasztói kosár minimális részét teszi ki az a pár termék, amit te felsoroltál. az, hogy kedvező, az igaz, ahogy a rabszolgának is kedvező volt, ha árnyékba húzódhatott a piramisok tövében, vagy ha volt vize, mert a Nílus mellett dolgoztak. az arányokkal van itt baj, hogy ráakaszkodtok egy ilyen marginális hatású témára, és úgy állítjátok be, mintha ez lenne mindenidők legjobb dolga.

"Ez is egy szakállas szoci urban legend."

megneztem 4 gyerek utan 64e ft-ot kap egy csalad.
legyen egy kozmunkas a csaladban 54eft, az 118eft 6 szemelyre.
ez neked mar nem szegenyseg?

viszont nem csak 4 gyerekes csaladok elnek ebben az orszagban szegenyen.
rengeteg idos ember, olyan csaladok ahol betegek vannak.
errol neked nincs tapasztalatod, nekem van!

a szegeny ember attol szegeny hogy marol holnapra el, hogy az eletkorulmenyei behataroljak a lehetosegeit.

Ezt is rosszul tudod. Anyaságival 100 felett kap egy 4 gyerekes család Magyarországon. Ehhez jön a közmunkás 54 ezer, ami egyre kevésbé jellemző mert munkaerőhiány van. Lassan már tényleg csak az nem talál magának munkát aki nem is akar.

Normális HUP-ot használok!

Te most komolyan azt akarod elhitetni egy informatikai portálon, hogy a magyar informatikusoknak úgy kellene szavazniuk, hogy a közmunkásoknak jó legyen?

Én kezdem azt hinni, hogy te nem vagy tisztában a választás lényegével, vagy szándékos troll vagy.

A parlamenti választást azért tartják, hogy képviselőket válasszunk, akik MINKET képviselnek a parlamentben. Azon egyszerű oknál fogva, hogy nem férünk be oda mind és időnk sincs rá. ENGEM kell képviseljen a képviselő és én azt szavazom meg, aki az ÉN érdekeimet képviseli. Nem arra kell NEKEM szavaznom, aki az ózdi közmunkást képviseli. Arra ózdi közmunkásnak kell szavaznia.

Most ebből kiindulva, hogy a faszba jönnének szóba nálam a szavazáskor egyáltalán a közmunkások? Vagy a legtöbb HUP olvasónál? Melyikünk dolgozik itt közmunkásként?

Neked valami komoly gondod van az egész lényegének megértésével.

--
trey @ gépház

neked sajnos a szemelyisegeddel van problema.
egy onzo egoista alak vagy aki nem tud az orranal tovabb latni.
pedig allitolag ha jol remlik azt irtad valamikor nekem, hogy szegeny csaladbol szarmazol.
hacsak nem egy latinamerikaihoz hasonlito keritessel korbevett, secusokkal vedett ujgazdag lakotelepen laksz a csaladoddal,
hermetikusan elzarva a kulvilagtol, akkor neked sem mindegy hogy az orszag szegenyebbik resze milyen korulmenyek kozott van.
de a szolidaritas erkolcsi kerdes is..mar persze akinek van olyanja..

Az a baj, hogy a túlfejlett egoizmusodat kb azóta hirdeted, hogy először megjelent itt a politika. (Itt=hup)
Felőled csinálhat bármit a kormány(??? Azért nekem vannak kétségeim a hangoztatott pártfüggetlenségedet illetően), bármit elfogadsz tőlük, ha közben úgy hiszed, jobban élsz. Még azt is, hogy a most felnövő gyerekek vagy éhenhalnak vagy kínaiak rabszolgái lesznek.

Megnézném a szádat, mit fogsz szólni, mikor az idősebb családtagjaid hullanak, mint a legyek a dilettáns "orvosok", a sok éves várólisták miatt.

És nem, ez nem személyeskedés, ez jelzés, hogy felesleges érvekkel jönni, mert téged csak a bankszámlád érdekel, semmi más.

Kérlek valami konkrétumot próbálj meg beletenni a mondandóidba, mert ezekkel az üres frázisokkal nem tudok mit kezdeni.

Politika a HUP-on nem lenne, ha te vagy mások nem hoznátok ide. Én megvagyok nélküle itt, sőt.

De ha házhoz jöttök a lófaszért (a szabályok ellenére politikai témákat nyitogattok), ne csodálkozzatok, ha esetleg nektek nem tetsző véleményt is kaptok.

--
trey @ gépház

>ne csodálkozzatok, ha esetleg nektek nem tetsző véleményt is kaptok.
az előadásmódot szokták firtatni egyesek...
azon csodálkozunk, hogy elpuffantasz egy a közmédiában megjelent faszságot, de amikor kérdéseket kapsz a témában, akkor kihátrálsz. momentán azzal, hogy sértőnek találod az okoska címzést, de még véletlenül sem kéred ki magadnak a vádat, hogy beszoptál volna kormánypropagandát.
szóval a kérdések még mindig nyitottak, s ha már nem csíped az üres frázisokat (lásd a te postod, melyre ezeket a kérdéseket kaptad), igazán elvárható, hogy "valami konkrétumot próbálj meg beletenni a mondandóidba"

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Sertéshús áfája csökkent 5%-ra, de sajnos jött valami nyavaja és ugyanannyi maradt az ára. Tojásnál is a baromfiinfluenza. Ja a halaknál is begyűrűzött valami nyugat-európai halpusztulás. Nem a kormány hibája ez természetesen (ez komoly)
Mikor drágul a benzin, a pékek emelnek. Mikor csökken, akkor nem csökken a kenyér ára, mert már így is veszteségesen termeltek.
Amúgy rendeltem nemrég telefont Kínából. 43 000 Ft-ért a kis ferdeszeműek kifejlesztették, OP rendszert tettek rá, legyártották, leszállították Ferihegyre. Itt állam bácsi rávert 20 000 Ft-ot, mert VÁMKEZELÉS+ÁFA.

Az egyedi import drágább a tömegesnél. Tömeges import esetén a nagy darabszám miatt az importőr egy darabra arányosítva olcsóbban kapja a terméket, olcsóbban szállíttatja és olcsóbban kezelteti. Célszerű lett volna EU-s raktárból vásárolnod. Ugyanis sem Magyarországnak, sem az EU-nak nem érdeke, hogy te Kínából szarért-húgyért ingyen importálgass terméket. Lehet, hogy ez is a magyar állam, a magyar kormány vagy egyenesen a Fidesz hibája, nem tudom.

:)

Már ne haragudj, de miért azokat büntetik, akik többet keresnek? Kedves kiskeresetű miért nem választott nagykeresetű szakmát? Ne más faszával verjed a csalánt, csak mert valaki nem volt hajlandó egy botot keresni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha a kedves kiskeresetu nem dolgozna a kiskeresetu szakmajaban, akkor megrohadnal a szemetben, a gyerekedet vihetned magaddal a munkahelyedre, tanithatnad sajat magad otthon melo utan, mehetnel be a korhazba a szerettedhez pelenkazni es agytalazni es keredzkedhetnel el a munkahelyedrol, hogy atvidd a korterembol az UH-ra idore valamint a sok penzt amit keresel a 3x dragabb elelmiszerekre kolthetned..

Na most ennek két kimenetele van:
a) vagy kiderül, hogy igazából szükségtelen az a szakma/nem kell annyi "kiskeresetű"
b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve.

Avagy: majd a piac megoldja.

Na mi a közös az általad felsorolt ápolónői és a tanári fizetésekben? Ja, hogy állami bértáblás baromság van és nem piaci bér. Hát bocsika, de azért nemár, hogy azt büntesd, aki képes volt piaci versenyben rendes bért kialkudni azért, mert valaki erre képtelen volt.

Egyébként megjegyzem, az, hogy az oktatás színvonala néhol a béka feneke alatt van önmagában nem lesz megoldás, hogy több pénzt öntesz bele, ha nem teszed valahogy motiválttá a tanárokat, hogy teljesítsenek. Ezért fasság a fix bértábla mindenhol ahol van.

Szerk.: egyébként hozzáteszem, hallottam tavaly valakitől, hogy gyűjtöttek szoftverfejlesztőket piaci bérért állami cégbe állami projektre, mert realizálták, hogy máshogy nem fog jönni senki használható, szóval lehet ezt így is. Csupán túl kell lépni a kommunista "legyen mindenkinek egyformán szar" mentalitáson.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Látod, kommunizmusra, meg "oldja meg az állam"-ra van igény. Ők fel is építik neked, nem is értem, miért megy a lázongás ellenük. :)

Egyébként számomra egészen kiakasztó az, hogy mennyire mástól várja mindenki a megoldást. Múltkor hápogott valaki egy Facebook csoportban, hogy jaj, az állam (még csak nem is a főváros!) nem támogatja, hogy a régi házak homlokzatát felújítsák (amit viszont tényleg kellene). Mondom, egy magántulajdonban lévő társasházhoz mégis mi köze van az államnak/fővárosnak? Mi alapon várja el bárki is, hogy pénzt adjon az épülete megőrzésére? Jött is a hiszti, hogy jajajaj, miből. Mondom talán abból, amit félretettek a célra. Tudták a feltételeket, mikor odaköltöztek...

Ezek a szerencsétlenek gyakorlatilag azt várják, hogy azok, akiknek van saját házuk, annak karbantartása, felújítása _mellett_ finanszírozzák a budapesti társasházak felújítását is, mert annyira balfaszok voltak, hogy képtelenek egy felújítási alapot létrehozni. Hát meg a lófaszt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Annyi megjegyzéssel, hogy szerintem van abban ráció, hogy a társadalom legfelső 5-10%-át jobban megadóztassuk, míg a társadalom legalsó 5-10%-át támogassuk - leginkább, hogy a következő generációnak legyen esélye egy szintet feljebb lépni.

De erre nem az SZJA visszatérítés a megoldás, meg nem is az adjuk oda nekik készpénzben, s hasonló korábban megpróbált ötletek. S nem kellene túlzásba vinni az állami szerepvállalást - így is túl van tolva, eléggé.

> egy magántulajdonban lévő társasházhoz mégis mi köze van az államnak/fővárosnak?

Azért ez nem ennyire egyszerű, mert hozzátartozik a városképhez: Ha egy háznak romos a homlokzata az ugyanannyira befolyásolja az összes arra elhaladó ember hangulatát, mint azt, aki abban lakik. (sőt, aki azzal szemben lakik azt még jobban)

Itt azért van valami játékelméleti csapdahelyzet szerintem.

A homlokzat inkább mindenki másnak fontos, mint a ház tulajdonosainak. Hiszen összességében mindenki más többet nézi. Plusz a belvárosi házak jelentős részén egy csomó díszítés van, meg szobrok, amiket műemlékvédelem miatt nem szabad elbontani, viszont baromi drága őket felújítani. Pláne hőszigetelten ugye ha már hozzányúlnak.

(Kicsit hasonló az a régészeti szabály, hogy ha régészeti leletet találnak a kertedben, akkor a saját költségedre kell szakszerűen feltáratnod, és addig nem építhetsz oda semmit. Gondold el, hogy ezen szabály mellett hányan fogják bejelenteni, ha mondjuk alapásáskor avar-kori cserepeket találnak?)

A homlokzatok tehát csak akkor lesznek szépek, ha vagy a lakókat kötelezi a város a felújításra, vagy a város megcsinálja. Vagy ha hirtelen mindenki olyan gazdag lesz, hogy a homlokzatfelújítás zsebpénznek fog tűnni.

majd a piac megoldja..

milyen piac? a garay teri? :D
a kiskeresetuek jellemzoen az allami szektorban dolgoznak.
jellemzoen kiszolgaltatott helyzetuek vallaljak el ezeket a munkakat vagy olyanok akik a szakmajukat meggyozodesbol es hittel vegzik.

az oktatasrol meg tenyleg oldalakat lehetne vitatkozni, de ha orbanek a szakmat is vastagon leszarjak nincs ertelme..ha a nep ezekre szavazott akkor vagy tenyleg idiotak vagy...nem tudom..most nem jut eszembe semmi mas ok..mert ugye trey is azzal jott hogy dehat tobb penzt keres a fidesz miatt..de ezek szerint a gyerekeit meg leszarja, ha neki jo ez az allapot az oktatasban, a csaladjanak pedig az egeszsegugyben..

A rendszerváltás óta minden egyes kormány alatt pontosan ugyanezek hisztiztek.

A gyerek most végez az egyetemen. Nem értem milyen problémákról van szó. Fejtsd ki.

Az egészségügyes raplitok is eltúlzott.

Persze a baloldal nem tud mást. Ugyanazokat a rossz nótát fújjátok évek óta.

--
trey @ gépház

A 2. világháborúban a németek a legjobb pilótáikat a frontra küldték, az angolok viszont Kanadába, kiképző tisztnek. A háború végére a németek pilóta állománya összeomlott, az angoloknál mindig volt utánpótlás.

El tudod ma képzelni, hogy a gimnáziumban a legtehetségesebb gyerek tanárnak akarjon menni? Jó példa tud ma lenni egy tanár egy leszakadó régióban, miközben neki is filléres problémái vannak? Tényleg a lexikális tudást kell - napi 8 órában - a gyerekek fejébe, poroszos módon önteni? Biztos versenyképes lesz egy magyar diák, ha az informatika kb. a Word (vö.: skandináv államokban a programozás olyan óra, mint itt a matek)? Mi a tanulsága a kistigris államoknak?

A magyar oktatási rendszer el van cseszve, rengeteg pénzt szedtek ki belőle és visszadobták a módszereket is a 80-as évekbe (köszi Rózsa). Én tanítottam egyetemen: még onnan is menekültek az értelmesebb emberek és mikor én csináltam is uri muri volt már: egy szégény zseni éhen halt volna PhD hallgatóként, nem is maradt ott. Az oktatás lezüllesztése az Orbán rendszer legnagyobb bűne. Az oktakásnak kéne az esélyegyenlősége bástyájának és az ország fejlődésének alapjának lennie. Ehhez képest konzerválja az állapotokat és romlik a minősége, többek közt mert kevesebbet költünk rá és mert kádertemetőt készítünk belőle. (És nyilván ehhez is mindenki ért.)
--
https://naszta.hu

+1

az egyetemen olyan oktatóim, gyakorlatvezetőim voltak többségében, akik a kiadott útmutatót mechanikusan másolták fel a táblára. a rendesebbje legalább bevallotta, hogy nem ért hozzá, s csak a phd követelmény miatt csinálja - s a kérdéseket összekötötte a megfelelő emberrel. az átlag elmaszatolta a válaszadást. (a legpofátlanabb ebből a szempontból, amikor az előző évben tárgyat elvégzetteket rakták be gyakorlatvezetőnek - nem is tudtak egy 3 szónál hosszabb kérdésre válaszolni)

tisztelet a kivételnek.

A gyerek informatikusnak tanul, átnéztem az anyagait, látom mit oktatnak. Sokkal relevánsabb és a mai napi munkában használhatóbbnak tartom azt az infót, amit most átadnak, mint azt, amit én 2000. környékén informatikából kaptam. Meg is lepődtem.

Nem mondom, hogy nincs benne felesleges, nincs benne olyan, amin ne lehetne javítani, de az a gyászos kép, amit egyesek állandóan vetítenek, az szerintem fals.

--
trey @ gépház

a jelenlegi oktatasrol nincs sajat tapasztalatom ezert nem mennek bele. csak imserosok es masok tapasztalatait hallom.

viszont az egeszsegugybol sajnos rengeteg rossz tapasztalatom van.

egy 10e+-os kisvarosban elek es helyben egy vervetelre 1honapos az varolista.
az UH-ra a szomszedvarosban 2-vegtelen honap..annak a fuggvenyeben hogy mekkora mazlid van, mikor telefonalsz illetve a bp-rol kijaro szakorvos mikor tudja meg hogy a kovetkezo honapban mennyi ideje lesz.
ha jokor telefonalsz akkor 2honap, ha nem akkor ujrahuzhatsz es imadkozhatsz hogy a kovetkezo telefonod azon a napon torenjen amikor meg van ureshely. (1-2nap alatt betelik)
neurologia szinten szomszedvarosban heti 1x4ora..es mazlid van, mert par honapja nem volt orvos.
nem erint, de veletlenul tanuja voltam mikozben vartam a bejelentkezesnel hogy a kartonozoban egy holgy delutan 3-kor szeretett volna nogyogyaszati rendelesre jelentkezni es a nover azt monda, hogy minden nap 1 es 2 kozott jojjon el, mar a doktorur csak akkor ad idpontot. a holgy sirva mondta hogy igy is a kirugast kockatatta hogy a munkaido vege elott jott el, o nem tud itt lenni 1kor.
sajnos tobbszor volt anyam korhazban, reggel alaraktak az agytalat delutan latogataskor nekem kelle kivenne alola, mert 100 betegre 2-3 nover jut. egy korteremben fekszenek 6-8-an koztuk halalos betegek es szellemileg leepultek.
a betegszallitas egy kibaszott maffia. anyamat az eves kardiologiai controlljara meg elvittek de elfelejtettek hazavinni..este 9-kor kellett hazahoznom taxival (15eft minusz)
mivel mozgaskeptelen evek ota nem tud elmenni olyan szakrendelesekre ahova kotelezo lenne, mert helyben nincs semmi lehetoseg az onkormanyzatnal..bezzeg az erdelyi es szlovak testvertelepulesek polgarmestereit minden evben tobbszor disznovagasos bulikra varjak es van penz aug.20-i tuzijatekra is es 2hetes trianon fajdalamakra is.

Győrben a háziorvosnál vesznek vért, nekem kedden mondták, hogy menjek pénteken reggel 7-re. Fél nyolckor már a munkahelyem voltam, úgy, hogy levették a vért.

Az ultrahang itt is hosszú, de hát a leggyakrabban rendelt vizsgálatok egyikéről beszélünk. Ha kell, elmegyek fizetősbe. Nem 10 ezer forinton múlik.

Mellkasröntgenről, szemészetről írtam.

Az egészségügy helyzete örökzöld téma, sosem lesz olyan, hogy azzal valaki elégedett lesz.

A Gy. Feri éra alatt voltam kétszer is kórházban. Nem volt papír a WC-ben, nem volt szappan a mosdóban.

Most pl. Győrben óriási fejlesztések voltak a kórházban. Napelemből áll az összes épület oldala, van a tetején helikopter leszálló, van korszerű diagnosztikai szárny, belül TV-k, kamerák stb.

--
trey @ gépház

" a kiskeresetuek jellemzoen az allami szektorban dolgoznak."

Igen és? Minek ment oda? Ha odament, miért nem hagyja ott? Vagy legalább miért nem védi a saját érdekeit? Miért azokat akarod büntetni, akik ezekre képesek azért, mert erre egyesek nem képesek?

Pont te mondod, hogy állami keretek közt nem megoldható, mégis ahelyett, hogy leépítenéd ezt tovább akarod etetni. Mert az, hogy két vagy többkulcsos adót akarsz és az állam kezébe akarod adni az egész újraelosztási folyamatot, azzal valójában csak a meglévő rendszert élteted tovább. Közgazdasági alaptétel, hogy az állam rossz gazda, pont azért, mert nem a saját pénzével gazdálkodik és monopol helyzete miatt kevésbé motivált arra, hogy jó szolgáltatást nyújtson. Piaci körülmények közt ilyet nem tudsz (hosszútávon) csinálni.

Igazából nem is értem... Pont te jössz azzal, hogy fú, szegény kiskeresetűek állami szektorban dolgoznak, aztán meg pont te akarod fenntartani a rendszert a többkulcsos adóval.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Leírtam már:

"Na most ennek két kimenetele van:
a) vagy kiderül, hogy igazából szükségtelen az a szakma/nem kell annyi "kiskeresetű"
b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve. "

De őszintén szólva, ha nem az állami, hanem helyi vagy akár magánszinten kellene megoldani mindent. Pl. oktatás teljesen jól kezelhető lenne piaci alapon egy állami felügyelettel: megvan, hogy mi a kötelezően, minden mást az iskola oldja meg magának. Te meg nem az államnak fizetsz, hanem az iskolának közvetlenül. Egészségügy szintén működhet ugyanígy. (Igazából van létezik is a magánkórház intézménye.)

Persze, hamar kiderülne, hogy a minőségi szolgáltatás meg meg drága :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Pl. oktatás teljesen jól kezelhető lenne piaci alapon
+1

persze ennek is megvannak a veszélyei (pl USA diákhitel-csapda), de én nagyon adnám, ha a felsőoktatásból teljesen kivonulna az állam. Persze ez nehezebb kérdés, mert a felsőoktatás jelenleg a kutatói réteg is, ahonnan meg nem lenne szerencsés kivonulnia az államnak, de egy jelentős átalakítással szerintem megoldható lenne.

"b) hiányszakma lesz és jobban meg lesz fizetve."
Az ápoló, a szakorvos és a tanár most is hiányszakma. (Ja, és nem csak a fizetésen múlik!)

Mellesleg nem az volt a kérdésem, hogy 20-30 éves átállással mi lenne a megoldás, hanem, hogy mi lenne, ha holnap felmondana a fél egészségügy és a közoktatásban dolgozók.
(Esetleg ha holnaptól csak magániskolák és magánkórházak vannak, akkor reggel a számlámon lesz az eddig befizetett adóm fele és az összes TB-m, levonva azt kb. 200 ezer forintot, amit eddig „felhasználtam” az állami egészségügyben? Lesz egyéni nyugdíjszámlám is?)

neked is csak azt tudom mondani, mint treynek..amig fut a szekeretek megoldhatjatok hogy kikoltoztok egy ujgazdag lakotelepre keritesekkel es hadsereggel vedve..de egy ponton tul illetve a mostani jol fizeto szakmatok lealdozasakor nem fog megvedeni ez sem.

kell egy bizonyos szolidaritas egy tarsadalomban. tudom hogy ezt ugysem erted meg..az eddigi beirasodbol lejon, szoval nem is erolkodnek tovabb.

az allam rossz gazda, viszont kotelezettsegei vannak. ezeket csak ugy szervezhetne ki, hogy felugyeli a cegek munkajat. es akkor ujrabezarult a 22-es csapdaja mert most is az a baj az allammal, hogy korrupt szaremberek vezetik minden szinten. es nem hogy javulna az ellatas, de ugyanazt a szart, dragabban ernenk el, nagy valoszinuseggel a dolgozok sem kapnanak tobbet.

Na de pont ez az: élelmiszertermelést nem végez az állam, csak felügyeli, mégse halunk éhen, sőt, ami azt illeti, szerintem kifejezetten jó és bőséges a választási lehetőség élelem terén.

Oktatással miért is ne működhetne ugyanez?

Te egy olyan rendszert akarsz fenntartani, amiről már bebizonyosodott, hogy a fenntartó korruptsága miatt és a teljesítménybérezés hiánya miatt gyenge minőségű és a résztvevőinek se ad normális fizetést. Mégis fenn akarod tartani szolidáris okokra hivatkozva, ergo nem akarod te ténylegesen megoldani a problémát, csupán az én pénzemet akarod elvenni és beleönteni ebbe a feneketlen dézsába. Hát bocs, de ezzel nem akarok szolidáris lenni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Arra nem az a megoldás, hogy mindenkit egyformán szegénnyé teszel.

A kaja részt meg nem értetted meg: arról beszélek, hogy ott az állam csak felügyel és nem termel. Oktatásban mindent az állam csinál. Egyiknél ugyan változó a minőség, de általában nagyjából az árral arányosan kiszámíthatóan kaphatsz jobb minőséget is, oktatásnál meg állami szinten be van lőve egy nem túl magas színvonal és esélyed sincs, hogy jobb legyen. (Ja, de magániskolában... pénzért.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

az elelmiszeripar eleg bonyolult..es ezerszallal kapcsolodik az allamhoz.
es azert olcso itthon, mert meg! nem sikerult megoldani orbaneknak, hogy a kulfoldi olcso elelmiszert blokkolhassak (bar a fideszes oligarchak novekvo szama az elelmiszeriparban ele baljos jovot sejtet)
ha nem lenne az EU-s foldalapu tamogatas dragabb lenne az elelmiszer. ha nem lenne tele adokedvezmennyel a mezogazdasag akkor 2-3x arak lennenek.

en nem akarok semmilyen rendszert fenntartani..ezt a oligarcha-kommunizmust ami itthon meg meg kulonosen nem. viszont amig a szocialis ellatasokat a gazdagok (is) kapjak a raszorulok helyett addig nekem ne dumaljon senki arrol hogy mindenki tartsa el sajat magat!
ne kapjanak ingyen etkezest a gazdaggyerekek, a szocialis juttatasokat ne az adobol vonjak le, mert akiknek keves a fizetesuk azok kevesebbet kapnak mint azok akiknek nem is lenne szukseguk szocialis tamogatasra.

nem kell szolidarisnak lenni, de akkor majd a viseld az ehseglazadasok es a bunozes novekedeset is!

És tegyük hozzá, hogy a mindenféle állami támogatás miatt egy nagy katyvasz az egész. Nem csak itthon, külföldön is. Ha az egészet kidobnánk a picsába igen, drágább lenne az élelmiszer. Viszont ugyanannyival kevesebb adót kellene beszedni tőled ÉS nincs rá lehetőség, hogy az állam lecsípjen belőle.

Ezt kellene már megérteni, hogy ha azt akarod, hogy ne az állam lopjon, akkor nem az államnak kell adni a pénzt, hanem a lehető legközvetlenebb utat kell használni. Orbánék szerinted miből tudnak ennyit lopni? Abból, hogy hozzájuk kerül először a pénz.

Sorozatosan hozod a példákat, hogy hol torzít az állami rendszer (pl. legutóbb a szociális ellátást), aztán mégis a gazdagoktól akarsz elvenni az állammal. Nem érzed itt az ellentmondást?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nem erzek ellentmondast.
az allam azert letezik, mert van par olyan feladata amit nem adhat ki a kezebol.
ezekhez a feladatokhoz a penzt adokbol kell biztositani.
e feladatok kozott van az alapszintu oktatas, egeszsegugy es a szocialis rendszer fenntartasa is.
abban tokeletesen igazad van, hogy ezek mind szarul vannak megszervezve es emiatt es a korrupcio miatt pazarloan mukodik. tehat ha nem lenne ennyire pazarlo akkor a jelenlegi adoteher is eleg lehetne.

Na de pont a jellegéből kifolyólag soha nem lesz kevésbé pazarló. Pont azért, mert semmi motiváció nincs abban, hogy ne legyen pazarló. Semmi szükség arra, hogy az állam üzemeltesse ezen intézményeket, az állam egyszerű megrendelő is lehetne. De igazából oktatás esetén még annak se kellene lennie, az simán mehet piaci alapon. Egészségügy detto, te meg eldöntöd, hogy kinek fizetsz. Most nincs választási lehetőséged, hogy kinek fizetsz: az államnak vagy köteles fizetni, függetlenül attól, hogy milyen minőségű szolgáltatást kapsz. Na, piaci versenyben ilyen nincs: muszáj szolgáltatást nyújtanod, különben nincs bevétel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Cöcöcö... A szó, amit keresel az az elvégzett munka. Fizikában is a teljesítményt az elvégzett munkával definiáljuk és aki nem végez munkát, annak a teljesítménye 0. Azt meg hadd ne én tartsam már el, aki nem is akar teljesítményt felmutatni. Főleg, ha alapvetően nem sok közöm van hozzá (pl. nem a gyerekem, rokonom, stb.).

És igen, kerülhetek a fasz rosszabbik oldalára bármikor. Viszont amit te propagálsz az nem más, mint a fasz tudatos rosszabbik oldalára állásának megideologizálása és annak elvárása, hogy majd más állítsa jobb irányba, csak mert te nem _akarsz_ a megfelelő helyre állni.

Nem egy kísérlet bebizonyította már, hogy amit te akarsz, az nem működik. Az egész oktatás, egészségügy, stb. rendszere mutatja most is, hogy nem működik. De hozhatnám a MÁV-ot meg a BKK előtti BKV-t is ide. De akár a NASA-t is, a COTS/CRS/CCP program előtt ugyanez volt a probléma ott is. (SLS-sel még most is.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az ilyeneknek szoktam teljesen őszintén kívánni, hogy nyugdíj előtt pár évvel kerüljön nincstelenként, betegen utcára és akkor legyen ekkora pofája... aki ennyire egoista, az megérdemli.

Azt azért nem kívánom, hogy tudd meg, milyen az, mikor előbb a beteg gyereked kezelésére költöd a teljes vagyonodat, ami kicsi meg marad, azt meg válásnál vigye az asszony. Neked ez elképzelhetetlen, másnak a valóság...

> Az ilyeneknek szoktam teljesen őszintén kívánni, hogy

lehet, én bukok meg szövegértésből, de szerintem ez valahogy úgy értelemzendő, hogy saxus, baszódj meg, remélem megdöglesz, s nem lesz pénzed akkor neked sem (sic!). erre mondtam, h aki ilyen tudatos, az általában fel van készülve a rossz időkre.

az én kommentemből, pedig kíváncsi vagyok, milyen mondandót szűrtél le, mert szerintem semmit nem mondtam (ebben a szálban) a társadalmi szolidaritásról. (amit meg korábban mondtam, szerintem full ellentétes azzal, amit itt a számba próbálsz adni, de cáfolj rám, deeplink, pls!)

> erre mondtam, h aki ilyen tudatos, az általában fel van készülve a rossz időkre.

Ezzel az a baj, hogy a kapitalizmus arra törekszik, (pl. az inflációval) hogy legyen egy réteg akinek ne legyen megtakarítása és rá legyél kényszerítve, hogy dolgozzon és elvégezzen olyan munkát is, amit egyébként nem tenne meg.
Így tud olyan helyzet kialakulni, hogy a szarabb munkákat kevésbé fizetik meg, mint a kényelmesebbeket (utcai takarítás vs irodai munkás), mert van egy réteg aki kényszerből dolgozik. (hitel, család, lakás, autófenntartás)

> az én kommentemből, pedig kíváncsi vagyok, milyen mondandót szűrtél le, mert szerintem semmit nem mondtam (ebben a szálban) a társadalmi szolidaritásról. (amit meg korábban mondtam, szerintem full ellentétes azzal, amit itt a számba próbálsz adni, de cáfolj rám, deeplink, pls!)

loop

kicsit nehez 1nap mulva visszakovetni mire is gondolt a kolto (en) itt. :)
talan arra, hogy a brokermarcsik, baumag, questor karosultak eppen azok koreibol kerul ki akiknek:
1. van folosleges penze,
2. gondoskodni akar magarol (okosba!).

de megkovetlek, mert lehet mar csak az indulat vitt es lottem minden mozgo celpontra. :D

>aktívan készülnek a nyugdíjra
1997-től pakoltam a manyupot. aztán 2011.-ben az általuk létrehozott egyéni állami nyugdíjszámlámra rakta a fidesz...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Van egy szignifikáns különbség aközött, hogy valaki kiszolgáltatott helyzetbe kerül vagy nem is törekszik arra, hogy elkerülje azt. Utóbbi fokozott esete, ha még picsog is érte. De mit mondjak erre? Survival of the fittest.

A "válásnál asszony visz mindent" meg megint tipikusan annak az esete, amikor a feministáknak túl sok hatalmat adsz és meglepődsz, hogy jé, még többet fognak követelni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

nos, nem tudom te mit vizionalsz arrol hogy en mit akarok, de azt biztosan nem amit most probalsz ramhuzni.
kettonk kozul en felnottkent meg eltem az atkosban, szerintem te nem..
az elmult evekben egyre tobb dolog koszon vissza azokbol az evekbol.
ha jol emlekszem (nem volt olyreg) a fidesz zsarolta vissza az embereket az allami "nyugdijalapba".
a fidesz volt aki kozponti es kezivezerelt oktatast vezetett be.
ok azok akik 2010 elott es most is akadalyozzak az egeszsegugyben meg reszlegesen is az uzleti toke megjeleneset.
ok azok akik a kihasznalatlan, veszteseges vasuti vonalak egy reszet ujranyitottak.
akik az onkormanyzatisag eszmejet folyamatosan nyirjak vissza.
akik szamara a civil, magukrol gondolkodo es gondoskodo polgarok egyenloek sorossal.

mirol is beszelunk?

mert en arrol hogy az allamnak vannak alapveto funkcioi amiket meg kell orizni es ahol a szolidaritas elvet is alkalmazni kell.

ez nem egyenlo azzal, hogy aki nem akar dolgozni az a te adodbol jol eljen.
ha mar a teljesitmeny felmutatasa a felteteled, akkor kerlek mutasd meg mi a ******* a******ert keres egy kiba****tt politikus havi tobb millio forintot!

es miert az b****ä ki nalad a biztositekot, amikor mondjuk valaki ahelyett hogy korhazba adja elfekvobe a szulojet o otthon apolja es ezert a k**szott kormany meg azt a tetves 20e ft-ot is sajnalja tole?
es lefogadom hogy te vagy trey tobb szocialis tamogatast kaptok annak ellenere hogy tobbszazezres fizetesetek van, mig a fenti emberektol meg sajnaljatok a penzt!?

"mirol is beszelunk?"

Arról, hogy a többkulcsos SZJA egy igazságtalan fasság, Fideszt csak te kavartad ide.

"mert en arrol hogy az allamnak vannak alapveto funkcioi "

Jó, de ki mondta, hogy ezeknek is állami funkciónak kell lennie?

"es lefogadom hogy te vagy trey tobb szocialis tamogatast kaptok"

Ne fogadjál, kolit is alig sikerült anno kapnom, azt se első körben. Egyébként pont itt van a szociális támogatások problémája: azért fizetsz, mert valaki nem csinál semmit, pl. munkanélküli segély. Mi benne a motiváció, hogy dolgozz? Semmi. Ilyen szempontból ezerszer korrektebbnek és igazságosabbnak találok egy adókedvezmény-rendszert, mintsem egy segélyezési rendszert. (Persze, ehhez az is kellene, hogy ne legyenek hajlandóak az emberek szürkézni-feketézni, de egyben gazdaságfehérítő hatású is lehet az, hogy csak adókedvezményt kapsz és nem segélyt).

Pl. munkanélküli segély helyett helyből értelmesebb lenne képzést hitelezni, ugyanis ma Magyarországon strutúrális munkanélküliség van: nem elég képzettek az emberek vagy nem megfelelő szakmában. Ilyenkor miért azért fizessen az állam, hogy ne csináljon valaki ugyanúgy semmit és miért nem inkább egy képzést fizet/hitelez, amivel el tudna helyezkedni?

"mig a fenti emberektol meg sajnaljatok a penzt!?"

Felfogtad, hogy az a pénz nem a semmiből lesz, hanem valakinek be kell tennie a kasszába? Érted te egyáltalán, hogy hogyan működik a piacgazdaság, vagy csak túl sok Marxot meg Lenint olvastál?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Felfogtad, hogy az a pénz nem a semmiből lesz, hanem valakinek be kell tennie a kasszába? Érted te egyáltalán, hogy hogyan működik a piacgazdaság, vagy csak túl sok Marxot meg Lenint olvastál?

A becsődölt bankok kisegítésére létrehozott 700 milliárd dollárt, illetve az azóta a tőzsdén, "gazdaság élénkítésre" elköltött 5000 milliárd eurót ki tette be a kasszába?

Hitel nem volt, egyszerűen csak azt mondta az USA, hogy legyen és lett: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-e1428a880b0776b5b9c24be91d165121-c

Infláció a normális 2-3% között alakul: https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

Nem mondom, hogy én értek hozzá, de ennyire nem egyszerű, hogy "valakinek be kell tennie a kasszába". Felfogható egy úgy is, mint egy befektetés: Az állam befektetett a bankokba/cégekbe. Ugyanilyen elven az állam befektethet az emberekbe is azzal a reménnyel, hogy azok majd később növelik a GDP-t, fogyasztanak, céget alapítanak. QE for the people,

a tobbkulcsos ado nem faszsag, csak te nem erted vagy leszarod az ertelmet.
nem mindegy hogy egy 80eft-ot kereso ember 15%-al kap kevesebbet vagy a 400eft-ot fizeto.
mindket embernek az alapveto szuksegei megegyeznek.
amig Mo-on a letminimum alatt fizetnek torvenyesen addig kbaszott nagy kepmutatas az egykulcsos SZJA.
raadasul mindig arrol dumalsz hogy nem akarod masoknak fizetni az ellatasat.
de meg az is elofordulhat, hogy egy minimalberes adojabol fizetik millios fizetesu nejenek a mellnagyobbitasat mert az orvossal okosban megoldjak.

evtizedekig fizettem mindenfajta adot..meg azert is ha esetleg munkanelkulive valnek akkor legyen mibol fizetni.
aztan ahogy szuksegem lett volna ilyesmire, mindjart lofaszt mutatott az allam.
jo ha tudod mar nincs munkanelkuli segely, ugyhogy orulhetsz!
allaskeresei jaradek van, komoly feltetelekkel es csak 3honapra.

mindig megdobbenek a fogalmatlansagotokon..
szerinted mi kerulne tobbe az allamnak (a kibaszott adodbol!), ha valaki otthon apolja a sulyosan beteg csaladtagjat havi 20e ft-ert vagy ha beadja egy allami korhaz elfekvojebe? hmm? szamolj kicsit!!

leninnel meg marx-al faradj a fidesz irodaba!
nem tudom melyik ko alatt elsz, de ha kidugnad az orrodat mondjuk nyugatfele, ahol nem 25 eve epitenek demokraciat es piacgazdasagot
akkor az ottani szocialis rendszertol osszefosnad magad. nem veletlen hogy minden normalis magyar menekul nyugatra, de te meg ezt a kelet-albani
maffiaallam altal nyujtott szar szocialist rendszert is sokallod akkor nalad vmi kurva nagy baj van.
valoszinuleg neked kinaban kellett volna szuletned vagy afrikaban. ott semmi szocialis rendszer nincs ott tuti jol erezned magad!

Örömteli nézni, hogy sokadnara is Fidesz partolonak minositrsz, miután meg jegyeztem, hogy irreleváns.

De továbbra is érdekel, hogy miért jar nekem aranyaiban kevesebb pénz, mint a 80k-snak? Miért nem vált szakmat?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ha te komcsinak nezel, akkor en fideszesnek nezlek..

leirtam miert kellene tobb kulcs. mert nem fair egy alacsony jovedelmutol elvonni a penze egy reszet, kulonosen akkor ha ezt az adot nem kapja vissza szocialis alapon.

de azt miert nem kedezed meg, hogy miert kell neked a devizahitelesek altal felvett hiteleket az adodbol fizetni?
vagy miert kell az adodbol miertszaros lorinc cegeit finanszirozni?
vagy miert kell az adodbol a fideszes oligarchak luxusyachtjait fizetned?

"ha te komcsinak nezel,"

Azt mondtam, hogy kommunista vagy, vagy azt, hogy a többkulcsos adórendszer idióta kommcsi dolog?

"akkor en fideszesnek nezlek.."

Nem érzed egy picit tudathasadásosnak magad, mikor lefideszesezel, majd azzal jössz, hogy annak ellenére, hogy mit csinál a fidesz, miért mondom ezeket? :)

"de azt miert nem kedezed meg, hogy miert kell neked a devizahitelesek altal felvett hiteleket az adodbol fizetni?"

Tök jogos kérdés, kurvára nem kellett volna semmiféle devizamentős fasság. De persze, én vagyok a fideszes szeritned, tehát miközben azt propagálom, hogy gondoskodjon mindenki magáról, szerinted szerintem a Fidesznek meg kellett mentenie ezeket az embereket. Többit már inkább nem is kommentálom. Igen, természetesen adót csak azért szedsz, hogy M&M co. növekedjen, minden más lényegtelen!!!444 Sőt, neked önként fel kellene ajánlani szolidárisan az összes vagyonod!

"mert nem fair egy alacsony jovedelmutol elvonni a penze egy reszet,"

Értem, tehát, ha van mondjuk egy fix 15%-os SZJA és, ha van mondjuk egy 15%-os SZJA 200k-ig, 20% 300k-ig és 25% fölötte, akkor a 200k alattiaktól vonsz el. Bravo, matekból jeles. :)

Fentebb linkeltem, ahol elmagyarázták már, hogy a rosszabb keresetűeknek akkor lesz jobb, ha vannak jobb keresetűek az országban, akik megengedhetik, hogy többet fizessenek azért, amit jelenleg a kisebb keresetűek végeznek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

jottel leninnel meg marxxal is...

egyebkent de tudathasadasos vagyok..bar en jobban kedvelem kib**tt pipanak hivni magam.

a tobbkulcsos ado orban elott egy 0%-ossal nyitott. szoval ha a szavaimbol nem vetted volna le, hogy a kiskeresetueknel nem fair az szja, akkor most mondom: 0% legyen a legkisebb jovedelmueknel. bar tudom kozgazdaszok meg mas aszok nem szeretik ha a szocialis dolgok az adoval keverednek, de ezzel is lehetne sporolni. amit nem vetsz ki adot, azzal nem kell dolgozni.

Szerk, csak közben rápostoltak: Másrészt szolidaritás: piacon a kisebb keresetűeknek abból lesz pénze, hogy a nagyobb keresetű meg tudja fizetni a szolgáltatásait. Viszont ez csak akkor fog működni, ha vannak nagyobb keresetűek (normális helyen ezt úgy hívják, hogy középosztály). Ha te ezt a réteget kinyírod mindenféle adóval akkor két dolgot érsz el: a "kiskeresetűek" továbbra is kiskeresetűek lesznek, a "nagykeresetűek" is kiskeresetűek lesznek, cserébe nem tudnak fizetni a "kiskeresetűeknek".

Ezt itt szépen le is írták: https://www.portfolio.hu/gazdasag/de-tenyleg-miert-keres-tobbet-egy-osz…

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> buta, mert meg lehetett téveszteni a választások óta nem is létező migránsáradattal (is).

Videken azert tobben laknak hatar mellett, mint Budapesten:

Nearly all EU states consider the free-travel Schengen area to be a major benefit of decades of European integration. They are keen to avoid disruptions to travel and trade.

But border checks have become the new reality since 2015, and the bloc is working on changing its laws to allow for the introduction of such measures more easily and for longer periods.

https://uk.reuters.com/article/uk-germany-security-austria/germany-exte…

Minden pártról nem mondható el, de a régi MSZP két szakosztályáról, az új MSZP-ről és a DK-ról igen, hogy megvolt az a mennyiségű pártapanázs, privatizációs mellékes, autópálya felár plusz némi apró, amiből a zemútnyócévben médiát lehetett és kellett volna gründolni - ahogy a Fidesz a lopott pénzt HírTV-be fektette, amikor arra volt szüksége.

Csak ezek a szociáldemokraták nem szeretnek a saját pénzükkel kaszinózni, ha már egyszer a sajátjukká vált hajdan.

Még mielőtt...: ez a komment nem a Fidesz aljas szisztémáját hivatott menteni, csak az ellenzék két oszloposának törzsgárdáját jellemezni.

Az MSZP "hírtévéjét" az ATV-t történetesen a Hit gyülekezet szponzorálja már nem is tudom mióta. Azon pedig nem kell meglepődni, ha a Hit gyüli főprédikátora kicsit átgondolta a dolgokat a muszlim migránsok áradata miatt. Németh Sándor következetesen utálja a muszlimokat. Így volt ezzel akkor is amikor Gyurcsány leterroristázta a szaúdi foci válogatottat. Úgy van ez most is amikor Orbán kerítést húz a migránsok elé. Ő következetes maradt az elveihez, legyenek azok bármilyenek is különben.

Normális HUP-ot használok!

> Nem buta, csak ahelyett, hogy egész nap a 444-en és az Index-en lógna, dolgozik, mint a güzü

Azért annyira nem kell őket sajnálni...napi 4 órát TV-zni még marad idejük:

2016-os mérés szerint, napi átlagos TV előtt töltött idő:
- Budapest: 3.5 óra
- Megyeszékhely: 3.6 óra
- Kisebb város: 4.3 óra
- Falvak: 4 óra

via http://www.filmkultura.hu/?q=cikkek/kereskedelmi-televizio-illes

Egy másik felmérés szerint Napi három és fél órát töltenek a magyarok a világhálón
Szóval akkor napi 8 óra átlagos munkaidő, utána még a székesfővárosban is 3,5 óra tévé és további 3,5 óra internetezés. Napi utazás munkahelyre és vissza legyen 1 óra, ami eléggé ideális. Kaja, fürdés, fogmosás, egyebek még 1 óra. Marad naponta 7 óra alvásra, társas kapcsolatokra, netán gyerekkel foglalkozásra. Hát elég feszített menetrend! :-)

Normális HUP-ot használok!

De ha a notebook-kal/tablettel/telefonnal a tévé előtt ülve internetezik, akkor minden stimmel. Ha egy randin/étteremben lehet internetezni, akkor tévénézés közben miért ne lehetne. A napokban ért véget a China Open snooker verseny. Az emberke megvette a – valószínűleg nem olcsó – jegyet az első sorba, és a mérkőzés közben hosszasan nyomkodta a mobilját.

"magyarázd el, miért nincs a kormánypárttal kapcsolatban:
-érvénytelen szavazat
-pártlistára be nem húzott X"

Vicces, hogy erre magyarázatot kérsz, közben pedig szimplán lehülyézed a Fidesz szavazókat.

Szóval a válasz: azért, mert a Fidesz szavazói nem hülyék - a kutyapártosokkal ellentétben - és képesek mintaillesztéssel megkeresni a két karikát, amibe ikszelni kell. És még azt is felfogják, hogy az iksz az nem fasz.

ez is egy nézőpont, bár nem mentesíti a fidesz szavazóit és a szavazástól távolmaradókat a felelősség alól. meglátjuk 5-10-15 év múlva.
(avagy meg ne halljam, hogy nem ilyen lovat akartatok)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Buta, megvezetett vidékiek .. kac-kac
- az intelligencia szint nem nő attól, ha valaki nem vidéki
- ha valaki nem osztja a Te véleményed, abból nem következik, hogy buta
- a választási kampány során minden párt azon volt, hogy megvezesse a választókat, hazudott mindegyik, próbálta besározni az ellenfelet, próbálták a választókat érzelmileg befolyásolni. Ilyen körülmények között senki nem lehet biztos abban, hogy okosan választott, Te sem, én sem.
- a hozzászólásod Téged minősít, gondolkodj el ezeken mielőtt megbántasz másokat alaptalanul

Igazad van: az nem IQ, hanem inkább az EQ kategóriájába tartozó önérzet kérdése, hogy hogyan reagál valaki arra, hogy másfél-kétévente olyan kérdőíveket dobnak be a levládájába, amire egy közepesen olvasott kamasz felhorkan, hogy "tapasztalatlan vagyok, és nem hülye!".

Az emberek befolyásolásának módja semmit nem mond arról, hogy az adott kormány/párt lényeges kérdésekben hogy dönt. Másrészről elfogult vagy, ha azt gondolod, hogy az ellenzék nem élt a befolyásolás ehhez hasonló módjával (index.hu, 444.hu ... bizony nem egy bizonyíthatóan csúsztatás, féligazság került ki tőlük). Ha a befolyásolás módja alapján választana mindenki, akkor akár meg sem kellene tartani a szavazást, mert ez a választási kampány és az előzménye gusztustalan volt, és nem csak a FIDESZ miatt.

Meggyőződésem, ha akármilyen termékkel bombáználak _permanensen_, éveken át, a saját pénzedből, olyan szinten, mint ahogy itt forgott közkézen, aztán egyszer személyesen bekopogtatnék, hogy megjöttem, akkor kötünk-e üzletet, a minimum volna, hogy kiröhögnél, de inkább a kapuig rúgdosnál.

Ebben igazad van, ugyanakkor a logikus, érzelemmentes döntésnek nem ezen kellene alapulnia, hanem azon, hogy jobb-e az a termék, mint a konkurenciáé, és mennyibe kerül. Máshol már írtam is, hogy szerintem a FIDESZ túltolta a soros biciklit (függetlenül attól, hogy ez valós veszély, vagy kitalált, ebbe ne menjünk most bele).

Ezek a vidékiek mindig is egy ilyen untermensch népség volt. Nem is értem miért van ezeknek szavazati joguk?! :-)
A demokrácia és a felvilágosodás eszméi nevében követelem, hogy vonjuk meg a szavazati jogot a vidéki bunkó népességtől és a Magyarországon nem is lakó Zerdélyiektől! :-)

Ilyen előzmények után nem árt megjegyezni, hogy ez természetesen csak irónia, vicc volt.

Normális HUP-ot használok!

A sértett oligarcha Simicska Lajos index.hu portálja?!
Na ne röhögtessél már. Ezeknek azt sem hiszem el amit kérdeznek.

Simicska gecijét szopó indexes firkászok, így hajtják végre főnökük parancsait, legyenek azok bármennyire gyomorforgatóak: https://index.hu/video/2018/04/11/vona_gabor_bestof_osszefoglalo/
Tegnap még istenítette a zindex Vonát mint az ellenzék reményét, ma már rúgják mert uruk és parancsolójuk Simicska Lajos kicsit felöntött a garatra és egy igazi geci stílusú primitív lejárató cikket rendelt meg az egykori patronáltról. Index firkászok kritika nélkül megcsinálták.
Ez nem színvonal, nem újságírás ami az index-nél folyik hanem szar.

De még ez gyenge színvonalú index firkálmány is így kezdődik: "Bár a beérkezett adatok alapján nem ezen múlt a Fidesz győzelme, mégis vannak olyan eredmények, amelyek kérdéseket vetnek fel."
Munk Veronikának inkább a pornószakmát ajánlom. :-) Valószínűleg még jobban is élvezné.

Normális HUP-ot használok!

"újokri kommiunistaként sajnos nem tudod, hogy kádár idejében nem azt az urnát húzták ki a barkasból a központi választási bizottság fővárosi hadiszállásán, amit a szavazókörben beraktak.
itt meg azt nem vagytok hajlandóak elfogadni, hogy a legkényesebb pontra nem engedtek be mást, csak a kormánypárt delegáltjait."

Én kérek bocsánatot, hogy nincsenek személyes emlékeim ilyen történelmi barkas-os időkből. Viszont a történelmet meg jól ismerem. Így azt is tudom, hogy a Kádár rendszerben általában egyetlen jelölt volt az országgyűlési választásokon. A rendszer vége felé már a Hazafias Népfront is állított néha külön jelöltet a látszat kedvéért. De bármelyik nyert nem volt valódi tétje. Namármost ha egyetlen jelölt van, vagy kettő de ugyanúgy a kádári hatalom emberei, akkor mi a francnak húzgálnának urnákat a Barkasból?!

"ezen túlmenően már késő volna bármilyen szavazólapot újraszámolni, bármilyen jegyzőkönyvet megpislogni. amíg egy ilyen kupachoz kettőnk közül pl csak én férek hozzá, te meg mondjuk nem, addig azzal a kupaccal az történik, amit akarok."

Már megint alternatív univerzumból küldözgeted a füstjeleket! Itt a valóságban a magyarországi országgyűlési választás továbbra is 100% papír alapon zajlik hivatalosan. Nemhogy a választás után de a választás teljes ideje alatt minden országos listát állított párt saját küldöttjét delegálhatja az összes szavazókörbe, aki végig figyel mindent.
Ennél nagyobb transzparenciát már valóban nehéz lenne megvalósítani. Teljes emberi kontroll a választáson érdekelt összes párt emberével, és teljes körű emberi szavazatszámlálás.

A hiszti viszont arra jó, hogy mindenki belássa, soha nem érdemes más típusú választáslebonyolítási rendszert bevezetni. A gépi szavazás például az Egyesült Államokban nagy hiba. Még egy ilyen informatikai portálon sem értenek meg alapvető dolgokat, akkor jobb ha mindig is emberi szavazatszámlálás lesz.

Újkori náciként remélem ezt te magad is belátod!

Normális HUP-ot használok!

igy mar sokkal erthetobb az eredmeny. Emellett lehetett meg tobb, egyeb csalas is.

--
robyboy

egyes hírek szerint számtalan választókörzetben nem voltak ellenzéki felügyelők. ezekben a maradékhoz képest hihetetlen mértékű "listára nem szavazott" és "fidesz listájára szavazott" jelenség fordult elő.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Az az ellenzék, amelyik az után, hogy 4+4 éven át nem kooperált (fogalmazzuk így azt, hogy death matchet játszottak!) annyira sem képes, hogy koordináltan mindenhová juttasson 1-1 felügyelőt: már tényleg elmehet a búsba.
A választó meg a tükörképét összeköpdösve szavazzon át mindenfelé, követeljen újraszámlásást, csináljon forradalmat...

Legalább a kölköknek könnyű megtanítani Mohácsot.

> hogy koordináltan mindenhová juttasson 1-1 felügyelőt: már tényleg elmehet a búsba.

én szerettem volna menni.
azt a bürökráciát, ami ezzel jár...
- csak párt delegálhat (vagy ottani jelölt)
- csak helyben adhatják le a papírjaidat (hello, ügyfélkapu)
- le kell menned neked helyben, hogy felesküdj a valamire (hello, ügyfélkapu)
- etc.

nem is került le vidékre időben a papírom, így nem jutottam el végül :'(

Az ugye megvan, hogy 10285 szavazókör volt? Ez 61710 embert igényel a 6 párt (Jobbik, MSZP-P, DK, LMP, Momentum, Együtt) esetén.
Bónusz: csak olyan ülhet a választási bizottságba jelölőszervezeti delegáltként, akihez tartozik jelölt, tehát ahol egy adott párt nem tudott jelöltet indítani, eleve szavazóbizottsági tagot sem tud delegálni. (A visszalépések jelen esetben fogalmam sincs, közrejátszanak-e.)

Itt vannak gyűjtött adatok, lehet szemezgetni: https://www.facebook.com/csapogi/posts/10156483013363291?hc_location=ufi

Delegáltak listája: https://drive.google.com/file/d/14S3eZCkvcu6L6aLHFcLoeIYnPYBtfQEq/view

így elsőre:


postgres=# select count(1) from data d where not exists (select 1 from data d2 where d2.part != 'FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG' and d.varos = d2.varos and d.szavazokor = d2.szavazokor);
 count 
-------
  1964
(1 row)

postgres=# select count(1) from (select distinct varos, szavazokor from data) d;
 count 
-------
 10173
(1 row)

ezek szerint a szavazókörök szűk ~20%-ban nem volt ellenzéki ember.

ebből a 20%-ból mennyiben volt érvénytelen szavazat, valamint mennyiben találtak üresen hagyott pártlistát?
hogy aránylik ez a két érték a 20%-on felüli részhez?
köszi.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én ezt kaptam, bár lehet, hogy valamit elrontottam:


import csv

ad = {}

with open("partdelegaltak.csv") as csvfile:
reader = csv.DictReader(csvfile)
for row in reader:
r_id = row["ID"]
r_oevk = row["Szavazókör/OEVK száma"]
r_telep = row["Település"]
r_megb = row["Megbízó"]
if r_id not in ad:
ad[r_id] = { "Telepules" : r_telep, "Megbízó" : [ r_megb]}
elif r_megb not in ad[r_id]["Megbízó"]:
ad[r_id]["Megbízó"].append(r_megb)

counter = 0
fideszcounter = 0

for a in ad:
if len(ad[a]["Megbízó"]) == 1:
counter += 1
if ad[a]["Megbízó"][0].startswith("FIDESZ"):
fideszcounter += 1
print( a, ad[a]["Megbízó"][0])
print("Egypárti megbízott: %d" % counter)
print("Csak fidesz megbízott: %d" % fideszcounter)

Eszerint
Egypárti megbízott: 1305
Csak fidesz megbízott: 1176


import csv

ad = {}

with open("partdelegaltak.csv") as csvfile:
    reader = csv.DictReader(csvfile)
    for row in reader:
        r_id = row["ID"]
        r_oevk = row["Szavazókör/OEVK száma"]
        r_telep = row["Település"]
        r_megb = row["Megbízó"]
        if r_id not in ad:
            ad[r_id] = { "Telepules" : r_telep, "Megbízó" : [ r_megb]}
        elif r_megb not in ad[r_id]["Megbízó"]:
            ad[r_id]["Megbízó"].append(r_megb)

counter = 0
fideszcounter = 0

for a in ad:
    if len(ad[a]["Megbízó"]) == 1:
        counter += 1
        if ad[a]["Megbízó"][0].startswith("FIDESZ"):
            fideszcounter += 1
        print( a, ad[a]["Megbízó"][0])
print("Egypárti megbízott: %d" % counter)
print("Csak fidesz megbízott: %d" % fideszcounter)


Ne írjunk már baromságokat, amikor fingunk nincs a témáról. Éppen töltöm fel a szkennelt íveket. A kézzel írtakat. Nem csücsülnek azok semmilyen elzárt helyen, se ajtóval pecsételve, se nélküle 90 napig. Ha megnéztél volna egy ívet, látnád, hogy példányszám érték is van rajta, ergo léteznek belőlük másolatok.

Eszméletlen, hogy mennyi hozzád hasonló ember van: fogalma sincs a témáról, de kommentelget és azt hiszi ő a megmondóember, miközben csak a saját hangját szereti hallani, az írását látni. Viszont a második mondatodban nem írtál hülyeséget. Félsiker.

Bocs, akkor lehet kevertem vagy népszavazással, vagy önkormányzati választással... Elnézésedet kérem és köszi a helyreigazításod, bármennyire is személyeskedőre sikerült.

Ebben az információban tévedtem, de azért van némi rálátásom a szakmai rendszerek részéről, tény, a tárolásról ez nem volt tőlem pontos információ. Elnézést mindenkitől akit ez "megvezetett". Nem hangulatkeltés akart lenni és nem is a saját hangom hallatása volt a cél :/

Azért azt tegyük hozzá a teljesség kedvéért, hogy nem maga az NVI teljes szavatszámlálós bedolgozós jelentési rendszerről van szó.

Csupán az adatokat megjelenítő "frontend" részről. Azért is rakták vissza a régit. Nyilván az pedig az NVI adatbázisból dolgozott, ahova beérkeztek a szavazókörökből az adatok.

Azért azt ne gondoljuk már komolyan, hogy az NVI egy *SQL/miegymás* -ban tárolja az adatait és oda is érkezik be minden szavazókörből az infó és az egész úgymond kinn van a weben..

Zárt rendszerben közlekednek az adatok választásibizottság/iroda <-> NVI között.
Ebbe kívülről elég nehéz lenne belenyúlni. Belülről is, bár onnan jóval egyszerűbb az tény. :)

Amit maga a weblap kap meg azt vagy egy automatika küldi ki az ottani adatbázisnak, vagy valaki kézzel "dolgozza" be.

Szóval itt a frontend állt meg :)

ps.: nem akartam se egyik se másik oldalra állni, csak jelezném, politikától mentes hozzászólás akart lenni.

Néhány lehetőséget látok (bár vannak átfedések az egyes esetek között):
- Valójában nem az a hiba, amit hibaként megjelöltek.
- A rendszer mégsem annyira profi, mint amennyire gondolod, és adatvesztés is történt.
- A tudjuk melyik Systems-re bízták a szoftver kidolgozását, és most a hiba elhárítását is.
- Mondjuk úgy, hogy valamilyen összeesküvéselmélet.

Csak emlékeztetőként a régmúltból: A számítógépes rendszer bevezetése előtt az volt a szokás, hogy a nagyobb újságokban két nap múlva megjelent a szavazás eredménye, amit kézzel számoltak össze. Igaz ezek még nem voltak 100%-osak a külhoni szavazatok hiánya miatt, de már túl sok változás nem volt utána.

Első körben elég lenne a papír alapú jegyzőkönyvek adatait újra feldolgozni. És ha szar a szoftver, akkor kézzel, papíron, ceruzávaltollal. Ezt lehozni az újságokban, talán azok számítógépes rendszere nem omlik majd össze ettől. És az újságok honlapján szépen megnézhetnék a népek.

Az egész kezd hasonlítani a BKK-jegy ügyhöz. Abból a szempontból, hogy a felelősök és az illetékesek össze-vissza hazudtak. De olyan bután, hogy minimális informatikai ismeret elég volt annak felismerésére, hogy hazudnak.

>Első körben elég lenne a papír alapú jegyzőkönyvek adatait újra feldolgozni.
azok most pihennek addig, amíg az urnába dobott szavazatokat is defragmentálják.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Amúgy ennél a rendszernél milyen biztonsági követelmények vannak? Ki ellenőrzi ezeket? Tud erről valaki bármit? Naívan kérdezem, mert én úgy gondolom, hogy minimum olyannak kellene lennie mint amit pl a lottóhúzásnál használnak (feltételezve, hogy az megfelelően biztonságos ;-))

Nem "régen" ellátást sem kaptak, hacsak a delegáló nem gondoskodott róla. Megjegyzem, felkészültünk arra abban az időben, hogy ne kelljen nézni, hogy ott van étlen-szomjan egy álló napig. Igaz volt olyan, hogy pl. az egyik most győztes, aki akkor még táskahordozó volt (mert ez a táskahordozók országa), hozott egy-két szendvicset és egy ásványvizet neki.

"Ki ellenőrzi ezeket?"

Valamelyik adón azt mondták, hogy a választások után minden párt megkapja (autómatikusan vagy kérésre, ezt nem tudom) a feldolgozott elektronikus adatokat és az összes jegyzőkönyv szkennelt változatát adathorodozón.
Minden párt összevetheti a feldogzott adatokat a jegyzőkönyvekkel és a jegyzőkönyveket a párt által delegált szavazatszámláló állításával.

így van, legfőképpen azokra a körzetekre támaszkodhatnak, ahova képtelen voltak delegálni különbejáratú számlálót.
egyébként hofi mesélt anno a tervgazdálkodásról, meg a 14 malacról.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Na ne viccelj már! Azt mondod, annyira béna a magyar ellenzék, hogy még egy embert sem képesek delegálni szavazókörönként?!
Akkor mégis hogyan vezetnék ezek az országot?!
Jobb is, hogy nincsenek hatalmon.

A B lehetőség pedig pont az ilyen akciós-reakciós hisztérikák etetése. Azaz direkt nem küldtek delegáltakat sok szavazókörbe, mert nagyon jól tudta az ellenzék annyi esélyük van a választásokon mint egy festett hintalónak a derbin. De majd utólag jól bedobják a választási csalás örökzöldet a szarrágó híveiknek.

Normális HUP-ot használok!

Milyen kár, hogy nem a valasztas.hu szabályozza a törvényt.. :) Bár még ez is előfordulhat a jövőben :)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800003.IM&timeshift=fffffff4&t…

idézve az előzőekre:

40. § A szavazóköri jegyzőkönyv egy példánya az illetékes választási irodában 2018. április 11-én 16.00 óráig tekinthető meg. [Ve. 204. §]

_tekinthető meg_

nehéz, nehéz eset azt megértetni emberekkel, hogy itt a csalás lehetősége maximum úgy lehetett ha totálisan felülről kontrollált rendszerben történt. Ami nem kizárt. De. Azt is nehéz megértetni az emberekkel, hogy akik ott voltak a bizottságokban, vagy az irodákban, azok nem azért voltak ott (hint: előtte vagy 3 hónapig kb éjjel nappal ment az egész rendszer tesztje...) hogy ők majd jól meghamisítanak mindent.

Tény, előfordulhatott bizonyos körzetekben olyasmi, hogy egyes lapok hamisan kerültek át a VI-hez, de ez nem a VI hibája lesz... ők a kapott adatokból dolgoztak.
Nem tudom elképzelni azt a koncepciót, hogy a VI -be beérkezett adatokat valaki "átírja" vagy "meghamisítja".. Ez az alsó szinteken lehetett esetleg.

Annyi ember dolgozott ebben az egész rendszerben amit te elképzelni nem tudsz és annyi ember túlórázott ezért, amennyit te még nem túlóráztál. Nem, nem adták el magukat a VI-k tuti.

csak hogy tiszta legyen

Szavazókör adat -> VI -> NVI ez az út.

A VI-kben is sokan dolgoztak, így én ott nemigen tudom elképzelni hasonló okok miatt a csalást. Az NVI-nél inkább. A hosszú byte-ok éjszakája után a fideszről mindent el tudok képzelni. Akkor egy éjjel az APEH SIEMENS számítóközpontjában rengeteg adat semmisült meg. Óbuda, Fő utca a helyszín. A választók legyintgettek, hogy ez nem lehet. Tanusítom, hogy bizony lehet.

SIEMENS számítóközpontban egyáltalán nem meglepő ha tönkremegy valami. A Siemens már régóta csak szemetet gyárt informatikában. Egy vicces paprikajancsi a Siemens ezen a téren.
Inkább azt kéne elővenni, aki ilyen kóklerekre bízta az adóhatóság adatait. Az is a Fidesz volt, vagy netán az MSZP?
Kérdezem nem állítom.

Normális HUP-ot használok!

ezt mondtam én is. Semmi köze a két rendszernek egymáshoz. A választási rendszer - xxxxx privát hálózaton van. Kézzel viszik fel az adatokat a tájékoztatási rendszerbe.

Egyébként a helyreállítás nem 1 hétig fog tartani. Csak addigra fog majd elkészülni lehet hogy majd 6 nap múlva fogunk neki...

>Kézzel viszik fel az adatokat a tájékoztatási rendszerbe.
gondolom a következő módon: fidesz szavazat szorozva nyolccal, egyéb osztva nyolccal.

>majd 6 nap múlva fogunk neki...
ah, hogy szereplője vagy? ez egész más fényt vet a történetre.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"gondolom a következő módon: fidesz szavazat szorozva nyolccal, egyéb osztva nyolccal."

És ezalatt az MSZP szavazóköri delegált mit csinál? Mobilján nézi ahogyan számolják az aranytömbjeit a bécsi privát banki trezorban?
És a DK delegált harci nyugger meg pitbullját sétáltatja?
És az LMP delegált épp füvet szív és asztrális utazást tesz ezalatt a Szíriusz bolygójára?
ÉS mi van a Jobbikos delegálttal? Az meg kiscicát keres Vona Gábor következő Caturday napi fotójához?

Ezt a sok zagyvaságot amit itt összehordasz te valóban komolyan gondolod? Vagy kapsz valami karakter leütések után járó prémiumot Soroséktól? :-)

Normális HUP-ot használok!

Regen egy fillert nem kaptak, meggyozodesbol mentek. Sot volt akinek etelt/italt sem inteztek. Pizzat rendeltek onkoltsegen. Nekem felesegem hozott be ebedet es onkormanyzattol kaptam nevetseges osszeget. Szerinted ezert vallaltam? Oraberem tobb, mint amit egesz napra fizettek.

Szoval ez nem kifogas. Ha nincs ennyi aktivista, akkor szavazo sincsen, hidd el..

Shalom kilvadi!
Először is 10285 szavazókör van Magyarországon. Ha 10 ezer forinttal ösztönzik a pártdelegáltjaikat és minden szavazókörbe küldenek delegáltat, az összesen 102 millió forint.
Schiffer András a minap arról beszélt, hogy 150 millió támogatást bukott az LMP amikor Kunhalmi javára visszalépett ez pedig közel sem a teljes támogatása volt a korábbi legkisebb parlamenti pártnak.

És ahogy már sokan írták itt, igen ingyen is vállalják ezt egy olyan pártért aminek valóban vannak szimpatizánsai országos szinten. Mégis, hogyan akart itt az ellenzék választást nyerni ha problémát jelentett szavazókörönként egyetlen ember delegálása is. Ha már a különben totál hülyeség koordinált jelöltállítás kútba esett, legalább egy koordinált delegált-állítást összehozhatott volna a totál béna ellenzék. De még ez sem sikerült.

VAGY
Ahogy már írtam pontosan tudták az ellenzéki pártok, hogy nulla esélyük van a győzelemre. Direkt nem küldtek delegáltakat sok szavazókörbe, hogy a választások után ezzel a csalás mantrával etessék a mindenre kapható szarrágó híveiket.

Normális HUP-ot használok!

Ugy tudom, hogy a szavazatszamlalok nem kapnak fizetest (vagy legalabbis vannak sokan, akik onkentes alapon vallaljak ezt).

Ellatast kapnak, enni, inni, nem tudom, egyebet kapnak-e. Viszont ugy tudom, az ilyesmit nem a partok fizetik, hanem a valasztasi iroda az osszes szamolobiztosnak. Legalabbis regen igy volt.

nekünk azt mondták, a Számoljunk együtt Mozgalom oktatásán, hogy jóeséllyel az önkormányzatis ebédből kapunk - hacsak nem akadékoskodunk sokat, mert akkor nem kínálnak majd meg.

mikor beszéltem a Jobbikos csávóval (a Jobbikhoz, mint párthoz osztott be a mozgalom), ő azt mondta, ellátást adnak mindenkinek, de pénz nem jár. (erről nem volt szó eredetileg sem) Végül nem jutottam el idáig, mert későn intézték a papírjaimat.

itt felmerült, hogy az ellátás kötelező - de, őszintén, nem tudom. Én úgy jelentkeztem, s írtam alá mindent, hogy nem kaptam volna érte pénzt. S nem rajtam múlt, hogy végül nem ültem ott egy napot.

Az csak a tájékoztató rendszer. Baromi jó Liferay reklámot lehetne belőle csinálni (115 millióért ennyi terhelést bírt de biztos jó biznisz volt valakinek :)) A "butított" meg a költekezés előtti tájékoztató rendszer (ahol legenerálták a statikus lapokat a szakrendszerből és azt nézte a nép :))

Nem akarok ujjal mutogatni, de Neptun rendszer is ilyen volt mig ki nem kupalodott. Kellett neki par ev.
Akkor azt mondtak, hogy hat az ev 350 napjan tokeletesen mukodott. Na ja, amikor senki sem hasznalja, akkor konnyu :)

Aki volt mar valasztason bizottsagban, bent az onkormanyzatnal atvetelezeskor, az jol tudja hogy nincsen csalas. En tobbszor is voltam. Egymast felugyelik a tagok, egy-egy bizonytalan szavazaton a delegaltak szetszedik egymast. Terepre (mozgourna) is mindig ket ellenseget kuldtem. Ahova pedig nem tudott kuldeni 1 embert sem, egyetlen egy ellenzeki part sem, az szegyen. Gondoljatok bele mennyi szavazatra szamithattak, ha egy szimpatizanst sem talaltak a kornyeken. A szavazatokat pedig legalabb 2x at kell szamolni, ket kulonbozo embernek. En eleg gyorsan szamolok, mindenkiet atszamoltam. Egyik part delegaltja sem csalt a szamolassal.

Mondom ezt fuggetlenkent (ami miatt szinte mindig elnok lettem). Aki csalast emleget, meg most hoborog, miert nem jelentkezett szamlalonak? Utolag konnyu magyarazni, tegyetek ellene!

a 2018-as választáson voltál...?
melyik választókerület, melyik körzet? csakhogy az a rész megnyugodjon...
arra, hogy emlékeid szerint a számok április 8.-án is ugyanezek voltak-e, ráérsz válaszolni az újraszámlálási eredmény közzététele után is.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Én voltam. Igaz csak a jegyzőkönyveket rögzítettem. Meg nem tudtam volna neked utána mondani melyik jelölt nyert (max az azonosítóját) mert csak egy rakás számot rögzítesz (kétszer ugyanazt, hogy véletlen se cseszd el :)).
Csalni meg már csak azért is tök értelmetlen mert egy szinttel fentebb úgyis összevetik a papírral. (na meg gondolom a pártok is)

Ha abban a pozícióban vettél részt a lebonyolításban (én is), akkor ezt az indokot magad is nevetségesnek tartod:
"Furcsa, hogy a 19 órakor közölt részvételi adat (67,08 százalék) végül alacsonyabb lett, mint amit az NVI 18:30-kor közölt (68,13 százalék). Erről az Index hétfőn megkérdezte az NVI-t, ami azt válaszolta: a különbséget az okozhatta, hogy a napközbeni adatokat a szavazókörökben papírra strigulázott adatok alapján közölték, a végleges adat viszont a jegyzőkönyvi adatokból származik, amely már a névjegyzéken szereplő aláírások alapján készül." Ez szakértők szerint ~100.000 résztvevő.
Ha jelentős eltérés van az egyes időszakról közölt részvételi adatok között, akkor a VÁKIR-on keresztül megkérdezik az adatközlő HVI-t, hogy biztosan jó adatokat közölt-e, aki válaszol, hogy igen, vagy észreveszi és módosít.

1.) Szerintem a megjelent átjelentkezőket (GE) mező a kijelölt szavazókörben nem számolták bele a 7 órásiba, pedig jó eséllyel a szavazókörben azokat is behuzigálták. (azok esnek vissza :))
2.) Ehhez hozzájöttek még a nullások pl. Budapest V. kerület 008 (ami azt jelentené, hogy nem jött be jegyzőkönyv? :))

Arra tippeltem, hogy ezért nem számolják bele az átjelentkezésre kijelölt szavazókörök GE mezőjét a létszámadatba mert akkor oda kerül be. De mivel, hogy ott meg 0, így szerintem azért van akkora eltérés mert az átjelentkezők egy az egyben hiányzanak a 19.00-ásból.


18.30 
Budapest XI. kerület	035	Bocskai út 47-49. (Ált. Isk.) 11603  6715 57.87 %
19 óra
Budapest XI. kerület	035	Bocskai út 47-49. (Ált. Isk.) 11603   566  4.88 %	

Miközben 8553 átjelentkező szavazó volt aki részt vett. Fél óra alatt 53 százalékot esett a részvétel. :)

Igen, pontosan igy van. En is fuggetlenkent voltam tobbszor is.

Csalni akkor lehet, ha rossz eredmenyeket visznek fel. Persze, az is lehet, hogy a valasztasi bizottsagban nincs fuggetlen vagy elegendo delegalt a masik oldalrol. Elmeletileg ilyennek nem kene lennie, de pl ki mondja meg egy hivatalosan fuggetlenrol, hogy tenyleg az? Foleg a mai vilagban. Ez is egy problema. Illetve ki mondja meg, hogy tenyleg azokat az adatokat vittek fel, amik valojaban voltak? Foleg, ha kormanypartiak vannak ott is...

Ahogy a jo munkas mondana, tele van fossal az egesz szar :D

6 órája gyurcsány élővidó, facebook.
7:36-nál megjelenik egy komment, a hölgy barátnőjét hajnali kettőkor visszarendelték, másik jegyzőkönyvet írattak alá, majd 4kor engedték haza.
teljesen tiszta volt az egész választás. főleg, hogy a fideszt érintően nem voltak érvénytelen szavazatok.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Hat nem tudom, hogy a mostani evben hogy van. De amikor en voltam, akkor nem volt olyan, hogy partot erinto ervenytelen szavazat. Ervenytelen volt es kesz. Hiszen hogy dontened el kire szavazott volna, peldaul aki tobbet huz be vagy verset ir a lapra. Vagy egyaltalan ki dontene ezt el? Hol lattal errol statisztikat? Az ervenytelen szavazatrol szavaznak, ha dontetlen akkor az elnok dont (de ez eleg ritka, mindenki ismeri a szabalyokat). A jegyzokonyvbe persze fel lehet venni ellenvetest, de nalam erre nem volt pelda.

szinte mindegyik lobogtatja az információt: ha a jelöltjére érkezik 244 szavazat, a pártjára miért 0...? csepp a tengerben.

statisztikák: a jobbik vagy háromfélét is készíttetett. ebből egy volt, ami a másik kettőnél kicsit magasabb eredményt hozott a javára, de egyik sem ugrotta meg a 40%-ot.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

https://444.hu/2018/04/10/van-olyan-szavazokor-ahol-csak-a-fidesz-lista…

Van olyan szavazókör, ahol csak a Fidesz listája kapott érvényes szavazatot

https://444.hu/2018/04/10/sok-helyen-egyszeruen-eltuntek-az-ellenzeki-p…

Sok helyen egyszerűen eltűntek az ellenzéki pártok listás szavazatai az urnákból

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/jobbik_szavazat_kamu…

Kamupárthoz kerültek a Jobbikra adott szavazatok

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/10/eppen_az_ellenzeki_j…

Egyre többen írnak furcsán érvénytelen szavazatokról

leslie nielsen jut eszembe: "Alright, move on, nothing to see here, please disperse"

sikerült felsorolnod az összes, magukat újságírónak álcázott külföldi ügynököt, és az általuk kreált fiktív, magyarországot támadó, azt megszüntetni kívánó, és az országra migráncsokat küldő rémhírterjesztő portált. hát miért nem írod oda, hogy kivétel nélkül soros vagy simicska által fizetett rémhírekről van szó?

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

most nagyon megfognak rad sertodni a 24.hu, a mno.hu , a facebook es a tobbi "soros es simicska altal fizetett" media hogy oket kihagytad :DDDD

en a hirado.hu, origo.hu, 888.hu, mandiner es tobbi orban altal kozpenzbol lopott medianal nem szoktam kritikus hireket olvasni, szoval muszaj mashol is utananezni a hireknek..irigyellek, mert te ugy vagy genetikailag kodolva hogy teged nem erdekel az igazsag.

De ha egyszer olyan jólesik abban hinni, hogy az egész választási rendszer leállt és nem csak egy honlap. Hát miért ne higyjek benne? Elcsalták!

Pont ezt jósolták a közvéleménykutatások a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választások előtt. Akkor ott és csak ott született egy meglepetés eredmény. Erre az összes közvéleménykutató korrigálni kezdte a számait. Pedig ez csak egy elszigetelt vidéki jelenség volt. Talán unták már Lázár haverját. Vagy csak rossz jelöltet állított ott a Fidesz.
Valójában éppen felesleges volt ez a korrekció és a korábbi számítás helyes volt. Ennek megfelel a mostani végeredmény.

Pont ez a kognitív disszonancia és értetlenség ment Amerikában Trump elnöki győzelme után. Ideje lenne már tudomásul venni, a személyre szabott Facebook bugyrok önigazoló szektás álvalóságán túl létezik egy valódi világ is olyan emberek nagy tömegeivel, akik a személyes facebook mátrixokban nem is léteznek.

A facebook fő bűnei között a legsúlyosabb, hogy annyira személyessé tette a fikciót, annyira elmosta a határt valóság és álom között, hogy sokan elveszítették emiatt a kapcsolatukat a valós világgal.

Normális HUP-ot használok!

egyes fideszesek problémáit nem a fb közölte hírként (rogán, habony, tiborcz, kósa hogy csak a krémet említsük). ahogyan a jobbikos eu-s képviselő ~150millás problémáját sem.
igaz, hogy ezekből a fideszesek dolgai nem jelentek meg a kormánypárt által uralt közmédiában, amit meg a vidéki népek lesnek.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Nem olvasok politikai fantasy-t.
Arra utaltam csak, hogy ha egy aktivista ellenzéki megnyitotta a facebook hírfolyamát, onnan non-stop ömlött rá a szája ízének megfelelő híráradat. Fideszes botrányok, Orbán alkalmatlansága, minden változatosan. Mentális rágógumi különböző ízekben. Ezek forrása természetesen mindenféle internetes portál, média. Ezek ma már osztódással szaporodnak.
De semmilyen elgondolkoztató, más álláspontot képviselő írással nem kell felizgatnia magát fácsebúkozó ellenzéki emberünknek. Ettől megkíméli őt a facebook.
Ezért esik könnyen abban a tévhitbe, hogy az "egész országnak tele van a töke a Fidesszel" - hát itt van a facebookon minden nap.
Majd amikor szembe köszön a valóság a választás napján nem érti mi van. Persze csak is csalás lehet a háttérben!

Normális HUP-ot használok!

"hirportalokrol tajekozodom es a meg nem orbanista tv-kbol.
mondanam hogy komoly forrasokbol."

Kezdem azt gondolni, hogy amit itt előadsz azt te sem gondolod komolyan és ez az egész egy abszurd komédia a részedről. "komoly forrásokból"! lol! :-D
Szóval téged tudatosan nem érdekel a másik oldal véleménye és még büszke is vagy erre!
Gratulálok! Feltaláltad a self-facebookot. Pont ugyanazt csinálod mint a fácse szektások, csak te saját magadnak kaparod össze a szigorúan válogatott híreket és neked tetsző politikai propagandát.

Normális HUP-ot használok!

-- offtopic, btw azt tudtátok, hogy 2019-től az EU kötelezővé teszi majd az arab számok használatát ? :)

Sötétség lepte be Európát :)

-- offtopic

Katonáéknál történt, egy messzi-messzi galaxisban:

írnok: Arab vagy római számokkal fessük fel az azonosítókat?
századpéká: Ne flancoljanak má, bsza meg, írják magyarral!

Ezt mindig úgy meséltem sör mellett, hogy fel nem tételeztem, hogy a civilként új kontextusban újra hallhatom.

Újszülöttnek minden vicc új.
Ezer éve eljátszotta már ezt Tomcat a Holdon elengedett tollal:
https://www.youtube.com/watch?v=m_PSgRDDl3s

Az egyetemre sosem járt Tomcat persze előszeretettel cinkelte az egyetemistákat blogger haverjával.
De már jóval előtte is létezett ez a műfaj. Amerikai médiában visszatérő műsorszám.
Az a trükk, hogy csinálnak egy csomó villáminterjút és zömében csak a hülyéket adják le. A normális választ adók többségét kivágják.

Normális HUP-ot használok!

OFF

Az arabok, főleg a perzsa-öböl környékén, a hindu-arab számrendszerben felírt számok számjegyeinek jelölésére máig a kelet-arab szimbólumokat használják, ezek az igazi arab számok :)

0 - ٠
1 - ١
2 - ٢
3 - ٣
4 - ٤
5 - ٥
6 - ٦
7 - ٧
8 - ٨
9 - ٩

Amit a nyugati vagy nyugati kulturális dominanciájú világban arab számoknak hívunk, azok a nyugat-arab számjegy szimbólumok leszármazottai. Állítólag Dürer bűvös négyzetében jelentek meg először a ma ismert formában.

áttekintés

Ebben az a slusszpoén, hogy ugyanaz az egyszeri honfitársunk, aki neheztel az arab számok bevezetéséért tudván tudja, hogy mi ab ovo zsenik vagyunk, mert "hát hány a magyar Nobel-díjas!" (érdekes video volna az, amelyben megkérdezik, hogy hányat tud megnevezni - kb. annyit, mint aradi vértanút), és azt is nagyon tudja, hogy az amerikaiak meg olyan buták, hogy még.

valszeg újra kell számolni az egészet. Nagy kaland, 1 milliós bónuszba belefér.

--
GPLv3-as hozzászólás.

sorry hogy megint csak a "soros mediabol" hozom a cikkeket, sajnos az orban kozpenzbol kitartott mediakozmunkasai csak ilyen cikkeket krealnak (origo):
"Soros a teljes ellenzéket leváltja, és saját maga nevezi ki az új ellenzéket."
"A Fidesz hatalmas győzelme után Soros kiborult, nem fogadja el az eredményeket, Gulyás Márton a kinevezettje."

:DD

szoval

https://444.hu/2018/04/10/tobb-mint-700-olyan-valasztokor-van-ahol-felt…
Több mint 700 olyan szavazókör van, ahol feltűnően sok az érvénytelen szavazatok száma

volt egy olyan baranyai szavazokor ahol majdnem 50% az ervenytelen. =:o

Ez is lehet, de vissza kellene nezni korabbi evekre is.

Nalam is volt olyan szavazo (cigany), aki nem tudta leirni a sajat nevet sem, harom X-et irt. Kerdes hogy hogyan tudta elolvasni a lapot? A gyerekei mar legalabb irni tudtak. Volt olyan, aki reszegen uvoltotte, hogy o a "Turcsanyra" szavaz, de olyan allapotban volt, hogy keves eselye lett volna ervenyes szavazat leadasara, szoval megengedtuk a partdelegaltnak, hogy segitsen neki, ha mar ugyis ilyen nyiltan kozolte szandekat. Szoval vannak emberek, akik egyszeruen nem kepesek leadni ervenyes szavazatot es nem direkt jatekbol!

Ja meg volt aki rairta a part nevet a lapra. Na most ezzel mit kezdjunk? Egyertelmuen le vannak irva a szabalyok, aki nem erti az kerdezzen/kerjen segitseget vagy inkabb ne szavazzon!

Ez a hulye faszos rajzolgatas is csak a szavazatszamlalokat duhiti fel, masok ugysem latjak, de buszke magara a marha, aki leadja hogy huzza az idejuket, mert mindet meg kell szavaztatni.

Ja meg a boritek. Azert talaltak ki, hogy ne lasd kire szavazott az illeto. En boritek nelkul dobom be mindig, nem erdekel az egesz. De ugye a valaszto kap/kaphat kortol fuggoen boritekot. Erre mit csinal? Lenyalja es ugy razarja, hogy alig tudjuk felbontani. Es nem lehet csak ugy szettepni, mert nem szabad serulni a lapnak. Nem ertem, mit gondol, mi lesz a boritekkal? Feladjuk postan? Kiszedjuk belole a lapokat es mind osszeontjuk a valasztas utan.

Van arra valami szabály, hogy leragaszthatónak kell lennie minden borítéknak?
Arra gondolok, hogy esetleg ha valaki le akarja ragasztani ha törik ha szakad, de mégsem teheti meg, mert nem olyan a boríték, akkor neki valami joga sérülne. Mert ha nincs, akkor lehetne úgy segíteni a dolgon, hogy akinek nem kell leragasztania az érvényes szavazathoz, annak eleve olyan borítékot kell adni amit le se lehet nyálazni. Mondjuk ez azok ellen a kényszeres leragasztók ellen nem védene, akik esetleg visznek ragasztót magukkal a szavazásra ;-)

ne legy igazsagtalan! akit nem tajekoztatnak arrol hogy le kell-e ragasztani a boritekot vagy sem az honnan tudja?
errol a szavazokori alkalmazottaknak kellene szolni. vagy azt hogy kerjuk ne ragassza le, hogy konyebb legyen feldolgozni vagy azt hogy onnek csak akkor ervenyes a szavazata ha leragasztja.

Az meg mán egyenesen az űrkorszak volna, ha a közönséges szavazókörben rá volna írva a borítékra, hogy [Önnek jogában áll leragasztani a borítékot, de arra kérjük, hogy a gyorsabb feldolgozás érdekében ne tegye], az átjelentkezős körzetben pedig, hogy [Tájékoztatjuk, hogy a borítékot le kell ragasztania. Amennyiben ezt nem teszi meg, szavazata érvénytelen].

Mégsem plakát vagy konzultációs ív ez, hogy közpénzt, paripát és festéket áldozzunk ilyesmire. Megvannak a prioritások.

Miért lennék igazságtalan? Egyik beledobja a flepnijét az urnába, a másik helyen lehúzzák a Fidesz jelöltjét a szavazólapokról, valahol meg két listást adnak.

Ezek megtörténhetnek ott, ahol egy nap alatt 5 millió szavazatot kell összeszedni és megszámolni.

Van jogorvoslati lehetőség, tessék élni vele.

De csalást kiáltani konkrét bizonyítékok nélkül? Belekötöttél, hogy Czeglédi nem bűnöző, mert ugyan börtönben van, de csak gyanúja merült fel a milliárdos csalásnak. OK.

De akkor itt se beszéljetek csalásról, hacsak nincs jogerős végzésetek róla...

--
trey @ gépház

azert vagy igazsagtalan mert az emberek 4 evente szavaznak, raadasul szinte minden szavazaskor valtoztatnak vmi a rendszeren.
az hogy most le kell ragasztani vagy eppen nem kell az nem egyertelmu.

igen, azt kijelenteni hogy csalas tortent az nem ok. a helyes hogy sok anomalia tortent aminek jo resze a fidesz altal keszitett torvenyben magaban van belekodolva. egy szar valasztasi torvenyt csinaltak. emellett pedig gyanus tortenesek tortentek a szavazas elott, alatt es utan.

Bocs, de ha én kormányváltásra készülök és erre csak 4 évente van lehetőségem, ráadásul tudom, hogy akár 1 szavazat is számíthat, akkor abban biztos lehetsz, hogy addig nem jövök ki a szavazókörből, amíg fel nem teszem a kérdést, hogy ez így biztosan jó-e.

Én pl. többször is elolvastam a szavazólap alján, hogy hogyan kell szabályosan szavazni, gondosan ellenőriztem, hogy biztosan jó helyen metssze a két vonal egymást. Pedig tudtam, de mégis.

Aki elbaszta, vessen magára.

--
trey @ gépház

> abban biztos lehetsz, hogy addig nem jövök ki a szavazókörből, amíg fel nem teszem a kérdést, hogy ez így biztosan jó-e.

Van aki feltette a kérdést:

Egy másik olvasónk egy pécsi szavazókörben a német nemzetiségi listára regisztráltként megkapta a német listás szavazólapot, de mellé nem az egyéni képviselői szavazólapot, hanem az országos listásat. „Mondtam, hogy én a nemzetiségi listára és képviselőre kellene hogy szavazzak, de szavazóbizottság egyhangúan mondta, hogy az úgy jó. Ott tovább nem vitatkoztam, szóval két listára szavaztam" – írta.

via

Ezzel a legnagyobb baj, hogy így több szavazat lesz, mint szavazó és az a szabály, hogy ilyen esetben minden pártra leadott szavazatot csökkentik a többlettel. Tehát

100 szavazó, 120 szavazat esetén:

60 Fidesz, 20 MSZP, 20 DK, 20 Momentum szavazatból a +20 többlet miatt a végeredmény abban a körzetben 40 Fidesz, 0 MSZP, 0 DK, 0 Momentum lesz.

Az a bajom ezzel, hogy a felelőskeresés mindig jól ment itthon az embereknek. Egyszer kéne magukba nézni, hogy valóban mindent megtettünk-e annak érdekében, hogy kormányváltás legyen. A választás után egyes politikusok tőlük szokatlanul, őszintén elkezdték felvállalni, hogy ezt elbaszták. Persze megint volt olyan köztük, amelyik nem tudta, ment a mutogatás.

Szavazói oldalon minimális elvárás volt szerintem, hogy utánanézzen mindenki, hogy

- nincs-e lejárva az okmánya (több kreténnek is le volt)
- utánanézzen, hogy milyen szavazóként milyen szabályoknak kell megfelelnie
- ellenőrizze, hogy valóban jól szavazott-e

Baszki, ez nem egy adóbevallás volt. A szavazást ennél jobban nem lehet leegyszerűsíteni. Két tetves karikába kellett egy benne metsző vonalat húzni. Ez olyan nehéz?

Akinek meg ahhoz volt esze, hogy átjelentkezzen, annak is utánanézhetett volna, hogy mit kell tennie.

--
trey @ gépház

gondolom meg nem olvastad, hogy a szavazokori dolgozok miatt is sok-sok szavazat lett ervenytelen.
pedig nekik kvazi ez volt a munkajuk. allitolag kikepzest kaptak. megis elbasztak.
az hogy keszakarva vagy balfaszsagbol meg nem tudhato, de pl. a kis partoknak ezen mulik, hogy penzt kapnak vagy a vezetoik hazat fogjak veszteni emiatt. ez megint a fidesz gecisege, mert a kamupartok vezetoi multkor is megusztak es van egy huszasom most is meg fogjak.

"a kis partoknak ezen mulik, hogy penzt kapnak vagy a vezetoik hazat fogjak veszteni emiatt."

Ha 100 körzetben 100 voksát nullázták le egy kispártnak, és most csengetni fog visszafele, akkor az még mindig csak 10e voks, ami még mindig lepkefing. Akinek nem az, ne mulasszon el hivatalosan visszajelezni - nem kell várni, hogy majd a választó tüntet érte.

Az a párt, amelynek a támogatottsága egybeesik az ajánlóival, és így el mert indulni, ha nem kamupárt, akkor hülyékből áll, és 4 évente egyszer nem árt, ha pár hülye anyagi felelősséget vállal a hülyeségéért (ennek itt nincs hagyománya) -- már csak azért se bánom, ha koldusbotra jutnak, mert az ingyenpénz reményében a többiek esélyeit rontották.

A Fidesz szisztémája aljas; aki ebben az aljasságban ZSEETOOOON felkiáltással részt vesz, az meg is érdemli, ha az ideiglenes szövetségese kiforgatja a zsebeit, miután már nincs rá szükség.

meg nem neztem reszletesen utana, de a torvenybe volt beepitve egy olyan csalasi lehetoseg, ha nem egyezik meg a jegyzokonyvi letszammal a leadott szavazolapok szama akkor minden parttol levonnak egy osszeszamolt szavazatot.
azaz azt irjak, ha mondjuk a szavazokorben 20-al tobb listasszavazolap volt akkor minden a listan indulo parttol levonnak 20 osszeszamolt voksot.
pl. 280 fo adta le a szavazatat listan, de 300 darab papir volt akkor minden parttol levonnak 20 szavazatot.
mondjuk a vegeredmeny 150fidesz, 30 mszp, 50 jobbik, 20 dk, 15 lmp, 10egyutt, 5 kutya.

akkor abbol 130 fidesz, 10mszp, 30 jobbik, 0 dk, 0 lmp, 0 egyutt, 0 kutya lesz.

voila! es csak annyi kellett hogy vki mondjuk par nemzetisegi lista helyett partlistat adjon vagy a vegen berakjon par ures partlistas lapot.

ezt eljatszod a szavazo korok feleben es maris a kispartok szopni fognak es a fidesz aranyaiban tobbet nyer mint becsuletesen.

Én két ponton nyaltam a borítékot, így jól le tudtam zárni, ugyanakkor a sarkainál vagy középen könnyen felbontható maradt.
A két lapba meg belevéstem az ikszeket, hogy egyértelmű legyen, ha esetleg elpárologna a tinta vagy valami.
Mindegy, biztos bolond módon jártam el, elrugaszkodva minden racionális megfontolástól, és velem van a baj, hogy most értetlenül állok a normálisnak hittek értetlensége előtt.

:)

Aki kézbevétel után először ránézett a két nyomtatott listára... (+ abban a tantermben, ahol én jártam volt legalább 200 lumen.) Halovány szürke festék, megsárgult-szürkült (újrafeldolgozott) papíron.

Rengeteg ismeretlen logóféle, szemüveggel is majd olvashatatlan szöveg. MINDEZ(!) összenyomva egy lapra, - mint valami képrejtvény. - Az volt a csoda, ha a középpen tanyázó Fidesz logóra rátalált valaki, aki az idősebb generációhoz tartozott. (de az eredmény mutatja, hogy nagyon eltökélten keresték.)

(Gondoltam is, lesz olyan bőven aki megunja a keresgélést pár perc után és X-el egyet a "nagy ismeretlenbe".)

Aki csalást gyanít, itten olvasgasson: https://igyirnankmi.atlatszo.hu/2018/04/10/a-valasztasok-tisztasagarol/
Nem volt szükség "technikai" csalásra (jegyzőkönyv hamisítás, kamu szavazatok, etc...) mert a választási rendszer gyakorlatilag lehetetlenné teszi a FIDESZ bukását. A "csalás" nem most történt, a csalás maga a "választási rendszer" átalakítása volt. A mostani rendszer nagyon durván annak a csoportnak kedvez, amelyik a legtöbb embert tudja maga mögött. Szimplán elég az ellenzéket megosztani. Elég megvenni a médiát és az embereket hergelni, hogy ne legyen egység az másik oldalon. Elég passzívan nézni a kamu pártok elszaporodását. Elég 1-2 ellenzéki embert megkenni, hogy elakadjanak a tárgyalások. Elég a szegény embereket lekenyerezni egy zsák krumplival, vagy erzsébet utalvánnyal, hogy a táborunk nagyobb legyen. Elég lekenyerezni az erdélyi magyarokat aprópénzzel, hogy ránk szavazzanak.
Azon érdemes elgondolkodni, hogy az ellenzék vagy hülye, hogy mindezt nem érti, vagy csupa megélhetési politikus aki asszisztál.
Sok apró lépés volt itt amit az emberek csendben lenyeltek, most meg van nagy megdöbbenés. Csókolom, apró lepésekkel is lehet szakadékba esni, és csak a végén lesz koppanás.

ez az ellenzek szempontjabol 22-es csapdaja.
amig nem fognak ossze addig nem tudjak megvaltoztatni ezt a rendszert, de olyan hatalom koncentralodott a viktator kezeben hogy szinte minden partba beepitette a teglait (mint a komcsik 89ben) akik megakadalyozzak a technikai osszefogas lehetoseget.
penz, paripa, media mind a hatalom kezeben es azt szalamizzak le akit akarnak es akitol a legjobban felnek.

errol beszelek..ez a 22-es csapdaja.
ahhoz hogy a szar(igazsagtalan, csalo) rendszert -amit a fidesz azert csinalt, hogy sokaig csak o gyozhessen-, meg lehessen valtoztatni az osszes partnak ossze kell fognia es igy kell tobb szazavatot osszegyujtenie mint a fidesznek, igy lesz 2/3uk amivel meg lehet valtoztatni a torvenyt.

persze a masik megoldas, hogy egyeten olyan partnak kell osszeszednie tobb szavazatot mint a regnalo fidesz hatalomnak, de ugye nehez egy fullosan feltoltott penztarcaval(koltsegvetes) es teljes mediabirodalommal es jogalkotasi lehetoseggel rendelkezo partot legyozni mindezek hianyaban.
nem lehetetlen, de azt hiszem ha az allampolgarok ennyire elegedetlenek lennenek, elobb forradalom lenne, mint hogy kivarnak a valasztast.

... egyébként meg nekem furcsák voltak a reakciók az elmúlt pár napban. ugye van ez a demokrácia nevezetű dolog aminek az a lényege, hogy vannak pártok és ezek a pártok el szoktak venni egymástól szavazatokat. nyilván sok év kommunizmus után ezt nehéz megszokni, de előbb utóbb csak sikerülni fog mindenkinek. ..."

https://index.hu/video/2018/04/08/ketfarku_kutya_holnap_megkezdjuk_a_ta…

Normális HUP-ot használok!

Nézd, ha valaki 13. havi nyugdíjjal kampányol, az nálam kb. automatikusan megy a klozetba, ha nem mond mellé valami kibaszott nagy hiteles okosságot. Ostoba ígéreteket téve felesleges összefogni. Racionális ígéretek mellé már lehet pártszövetséget alapítani. Csak ahhoz racionális politikusok kellenek, akik a többség számára hitelesen és pozitív módon képesek a valóság és az elveik összehangolására.

:)

Várom a további híreket, de csak nem jönnek. Nem tudom, hogy ki követte el azt a frontend szoftvert, aminek a újbóli működésbe lendítéséhez 1 hét kell. (Feltételezés: valamikor működőképes volt.). Ennek függvényében ezek közül valamelyikre várnék:

1. A programot író informatikusok felelősségének vizsgálata megkezdődött. (Ha saját alkalmazottak követték el.)
2. A szerződéses partnernek megküldték a kártérítési igényüket, a jogi eljárás kilátásba helyezése mellett.

Illetve ezzel párhuzamosan:
- Az ügyben érintett vezetők felelősségének vizsgálata megindult.

Ehhez képest csak ennyi jött:
- A választás sikeres lebonyolítása miatt az NVB elnöke megkapja a kilátásba helyezett 1 millió forintot.

"Két napnak kellett eltelni, hogy mint a suttogó propaganda, a legkisebb, de legagresszívabb ellenzéki erők, Gulyás Márton és csapata terjeszteni kezdje, hogy a választást elcsalták. Bár az EBESZ, vagyis az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is azt állapította meg, hogy a választások tisztán és probléma nélkül zajlottak le - amely szakvéleményt egyébként mindenki legitimnek tartott, hiszen senki nem kérdőjelezte meg az EBESZ állásfoglalását - most azt próbálják elhitetni az ellenzéki szavazókkal, hogy mégis csalás történt, és az utcára hívják a csalódott ellenzéket."

http://www.figyelo.hu/szoveg/v/nem-csalas-nem-amitas/

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Mindenhol csak azt találom, hogy az EBESZ azt mondta, hogy... Mondjuk egy link jó lenne az eredeti EBESZ jelentésre. Lehet, hogy van ilyen, csak én rosszul kerestem.

Ugyanis egy valami nem világos előttem. Konkrétan az, hogy a folyamat mely részeit figyelte meg az EBESZ:
- a szavazatok leadását
- + a szavazatok megszámlálását
- + a szavazatok összesítését

Az világos, hogy a választás előtt időszakkal is foglalkozott, de csalás/nem csalás ügyben az nem releváns.

Sem a jobb, sem a baloldal által kiadott közleményekből nem derül ki egyértelműen, hogy meddig tartott a tevékenységük. Mert nyilvánvaló, hogy a folyamat azon részére, amit nem figyelt meg az EBESZ, nem lehet vonatkoztatni a kijelentéseit.

Nem történt csalás, a családom idősebb tagjai 24 órában Sorosoznak és migránsoznak.

Jól működött a propaganda, főleg vidéken. Ott életükben 1 bevándorlót nem láttak, Budapesten meg a világ összes nemzetétől vásárolhatsz Gyrost.
Araboktól is, akik jól beszélnek magyarul.

Mindig meglepődök, hogy értelmiségieket képesek voltak ezzel behülyíteni. Mintha a kormánypropagandát hallanám tőlük.
Földre szállt démonnak tartják Sorost, míg a fiatalabbak szimplán csak hülyének, akit inkább hanyagolni kellene, nem pedig kampányt építeni ellene.

Annyira jól működött, hogy akad kollégám, aki úgy migránsozik, hogy egykor Erdélyből elindulva élt a világ 1-2 szegletében, mielőtt itt kötött ki: ő pedig tudhatná (és tudja is, amikor nem a virtuális valóságban jár), hogy milyen az, amikor a másodgenerációs értelmiségit havasi kecskebaszózzák olyanok, akik lófüttyöt se láttak és értenek a világból és annyit se érnek, mint körme alatt a piszok.

Lehet, hogy jobban érti, mint te. Lehet, hogy a vándorlása során találkozott nem egy ingyenélő típusú társával. Persze csak feltételezem, hogy olyan ember a kollégád, és olyan embert nevezel értelmiséginek, aki nem nyolc osztályt végzett és kb. semmihez sem ért. Ugye a képzett illetve értelmiségi szíreket már nemigen lehet itt aduászként előhúzni, mert vagy Európában vannak, vagy a végsőkig kitartanak a hazájukban. Ezzel együtt is szomorú, ha a kollégád vagy bárki más migránsozik, és nem érthető/elfogadható elvek/érvek mentén beszél a migrációról vagy a migránsokról.

:)

Tavaly ősszel kódorogtunk a családdal B-A-Z megyében. Irónikus volt látni a kinn maradt plakátokat a munkaelvevő/nem dolgozó migránsokról olyan egykocsmás, egyabc-s falvakban IS, amelyeken keresztülhajtva az ember se túl lassan hajtani nem mer, se a járdán őgyelgőkről levenni a szemét, nehogy valamelyik a kocsi alá dőljön és meglegyen a következő Szögi Lajos.

Így van elég sokat futkosnak. Az utóbbi 30 - azaz harminc - napban 5 - azaz öt - fő határátlépővel szemben történt intézkedés.

Egyébként varázslatos módon hétfőtől egy csapásra elfogytak az európai migrációval kapcsolatos problémák. Vagy az a pénz fogyott el, amiből egy hadseregnyi troll gyártotta a hamis híreket.

> Az utóbbi 30 - azaz harminc - napban 5 - azaz öt - fő határátlépővel szemben történt intézkedés.

> Egyébként varázslatos módon hétfőtől egy csapásra elfogytak az európai migrációval kapcsolatos problémák.

https://xkcd.com/605/

Illetve:

https://news.nationalgeographic.com/2017/12/climate-change-migrants-ref…

Ez az xkcd már kurvára unalmas és egyébként sincs semmi köze ahhoz, hogy kik futkosnak sokat határon, mert a rendőrség saját statisztikája szerint ezt nem igazán lehet kergetőzésnek nevezni...

A belinkelt dolognak sincs köze ahhoz, hogy hirtelen megszűntek a közszolgálati és szatellit médiafelületeken a migrációs problémákról szóló hírek és már három napja nem tudja az átlagember, hogy éppen kitől kell halálosan rettegnie. :)

Amikor arrol beszeltel, hogy semmi problema nincs, hiszen _jelen pillanatban_ eppen nem ozonlenek szerencsetlen sorsu emberek a hatarokra, akkor igazabol mire gondoltal?

Milyen jovetkeztetest vontal le a Natgeos cikkbol? Errol az idezeteol mi a velemenyed?

Caitlin Werrell, the president of the Center for Climate and Security, a non-partisan think tank focused on climate change’s security risks, agrees that governance plays a critical role.

“Sound policies, at the subnational, national, and international level, designed to increase the resilience of populations to climate-related risks, are key for minimizing an increase in forced migration,” she said by email.

...

"It is still possible to slow the flow of refugees by slowing global climate change,” said Hsiang. “Compared to managing and resettling an unending flow of refugees, and coping with the resulting political chaos, it seems likely that reducing greenhouse gas emissions today is a bargain."

"Amikor arrol beszeltel, hogy semmi problema nincs, hiszen _jelen pillanatban_ eppen nem ozonlenek szerencsetlen sorsu emberek a hatarokra, akkor igazabol mire gondoltal?"

Mivelhogy egy _jelen_ pillanatbeli nemlétező történésre reagáltam. Értő olvasás megy? Ha nem, akkor segítek:
- Kérdezd a déli határ mentén élőket és a katonákat, rendőröket, elég sokat futkosnak a kerítés ellenére is utánuk.
- Az utóbbi 30 - azaz harminc - napban 5 - azaz öt - fő határátlépővel szemben történt intézkedés.

Segítek: szimpla hazugság az, hogy elég sokat futkosnak a kerítés ellenére is utánuk.

"Milyen jovetkeztetest vontal le a Natgeos cikkbol? Errol az idezeteol mi a velemenyed?"

Ennek ismét semmi köze ahhoz, hogy most mi a helyzet, vagyis az, hogy hirtelen megszűntek a közszolgálati és szatellit médiafelületeken a migrációs problémákról szóló hírek és már három^W négy napja nem tudja az átlagember, hogy éppen kitől kell halálosan rettegnie.

Két oka lehet:
1, a Fidesz elsöprő választási győzelme miatt hirtelen megszűntek a vasárnapig naponta tucatszámra megtörténő események, ahol migránsok törtek-zúztak-erőszakoltak
2, az a pénz fogyott el, amiből egy hadseregnyi troll gyártotta a hamis híreket, mert már nincs szükség ezekre az álhírekre

Vagy tudsz egyéb opciót?

Beszélj olyanokkal is akik esetleg barátok és éppen hazajöttek valamelyik németországi városból, ahol régóta élnek és ahol több "odatelepített" az utóbbi két évben érkezett "népvándorló" is van. Meg fogsz lepődni, hogy nem csak a németül beszélő "gyros-árus" okoz nekik problémát.

(Egyébként gyorsan, mert elfogynak onnan, - már a hazatelepüléseket fontolgatják, vagy a további, - még távolabbi - "télakot" mondjuk Ausztráliába.)

Én beszéltem, van rokonom Németországban és igen, telepítettek a városukba is menekülteket (migránsokat?). Nem is szeretik, a lány panaszkodott is, főleg, mert rendszeresen utazik vonaton de érdekes módon nem a Fideszre szavaztak (volna, mert sajnos nem sikerült szavazniuk, mert megnehezítették vagy félretájékoztatással megakadályozták. Ez is az egyik eszköz, amivel biztosítják, hogy a Fidesz felé lejtsen a pálya. Gondolom, nem kell ezt részletezni, mert tudsz róla).

Ezt nem ellenérvként írtam csak egy érdekes tény. (egyébként amikor kint voltam náluk, elbicajoztam a város szélén lévő migráns konténerekhez :-) )

Amit írni szeretnék az két dolog:
1. van egy probléma: népvándorlás. A kérdés az, hogy milyen stratégiával próbálják az országok megoldani a kérdést. Én nem tudom a biztos megoldást és szerintem az európai politikusok sem, de úgy érzem, hogy a mienk nem túl előremutató, építő.
2. Azt gondolom, hogy aki ezen a migráción lovagol, az nem biztos, hogy érti, hogy működik a profi politika. Mert a Fidesz profin csinálja, a többiek meg rettentő szerencsétlen naív bénák. Teljesen mindegy, hogy migráció vagy polgári Magyarország vagy Soros vagy ENSZ vagy EU vagy akármi. Ezek csak eszközök, fedősztorik (vagy politikai termékek, ahogy mondták a "polgári Magyarországra") Nem ez a lényeg, hanem a hatalom meg a pénz (na jó, más néven a lopás).

Ismétlen: nem az a kérdés, hogy akarok-e migráns konténereket a szomszédomba, mert azt általában senki sem akar. Viszont azt sokan elvárják, hogy a döntések/problémamegoldások mögött valamilyen racionalitás legyen, mert az a tapasztalat, hogy az olyan típusú döntések jobb minőségűek. Azt pedig azért ne mondjuk, hogy a Sorosozás meg ezek mögött volt bármi racionalitás is (a politikai racionalitáson kívül persze...) Itt ebben a kampányban egyetlen téma volt, a másik ezer, ami az életedet befolyásolja, nem került elő.

Soros György bizonyíthatóan beleszól a társadalmak alakulásába az egész világon. Liberális kettős mérce, amikor a 11 orosz IP címről mémeket posztoló aktivista "Russian meddling with elections", ugyanakkor Soros csak egy filantróp, aki nem törekszik politikai befolyásra.

Soros György összes bomlasztó tevékenységét még összeírni is nehéz. Nem lehet azt mondani, hogy kizárólag Orbán mumusa, mert tele van vele a nemzeti sajtó egész Európában és Amerikában is.

A valóság az, hogy Isten tudja mennyi pénzt költ szervezetein keresztül arra, hogy a világ a saját agendája szerint működjön. És ez feketén fehéren bizonyítható, nincs benne semmi kamu. A baloldal sem próbálja tagadni, mert nem is lehet. Saját egyeteme van (CEU - gender szakkal, amire senkinek soha nem lett volna szüksége, ha létre nem hozza), számtalan "civil" szervezete, amik hogy-hogynem mind bevándorláspártiak.

És nem csak Magyarországon működik, hanem szerte a világban mindenütt.

A valamirevaló nemzetieknek már régen le kellett volna, hogy essen, hogy a legfontosabb front a kulturális háború. A kultúrája nélkül a nemzet szétesik. És éppen ezen a fronton támad Soros György és az általa fémjelzett kultúrmarxista had. Soros tevékenységéről tehát nem lehet eleget beszélni, nem lehet elég erősen ellenállni. Teljesen jogos a Fidesz Soros-ellenes kampánya tehát. Sőt, ha engem kérdeztek még sokkal többet kellene beszélni róla, akkor is kevés lenne a károkhoz képest, amit okozott már eddig is.

Számomra a Jobbik egyik legsúlyosabb hibája volt, hogy ők is betámadták a Soros kampányt - mert Fidesz -, annak ellenére, hogy Vonának mint tradícionalistának tisztában kell lennie Soros módszereivel, hogy azok hogyan bomlasztják szét a társadalmat. A Jobbik tehát itt is elvtelenül támadta a Fideszt. Elég baj ez mindenkinek aki HARCOS pólóban bízott bennük.

A nyugat _minden_ problémája a kulturális és erkölcsi lesilányodásra vezethető vissza. A demográfiai gondoknak több köze van a 68-as diáklázadásokhoz, mint a családtámogatási rendszerekhez. A kultúrmarxizmus az, amit meg kell állítani, és ennek az egyik legfontosabb irányítója és egyben szimbóluma Soros György. (Nyilván ő is csak egy kirakatember, ha esetleg meghal, akkor is működni fog tovább a szervezete. Nem ő egyszemélyben a lényeg tehát, hanem az általa képviselt szervezet.)

Azon lehet filozofálni, hogy pusztán a szavazás szempontjából jó volt-e Sorost plakátolni, de ha rossz volt, akkor nélküle 3/4-e lett volna a Fidesznek? Vagy 4/4-e? Nem lehet, hogy csak az ellentábor meggyőzhetetlen része számára volt ellenszenves a sorosozás, akiket úgysem lehetett volna meggyőzni semmivel hogy álljon mellénk?

A fijjug nem tudom milyen feladatot kaptak, de tuti, hogy nem azt hajtják végre.

Hiszen pontosan azt teszik ami az egyetlen fegyver a kultúrmarxisták ellen: rájuk irányítják a figyelmet. Leleplezik, hogy amit a fejlődéssel járó szükségszerűségnek hazudnak, az valójában társadalomellenes manipuláció. Sehogyan sem lehet Soros érdeke ami történik. De ha valaki megmagyarázza nekem, hogy mégis, akkor lehet, hogy megtérek én is. Várom a magyarázatot!

"Ismétlen: nem az a kérdés, hogy akarok-e migráns konténereket a szomszédomba, mert azt általában senki sem akar."

Dehogy nem!
Magyarországon nem lesznek muszlim migránsok, nem lesznek no go zónák sharia törvényekkel. A magyar lányokat nem fogják magukat felsőbbrendűnek képzelő muszlim mocskok gyalázni saját hazájukban.

Németországban pedig ezek mindennapos problémákká váltak pillanatok alatt. Ha esetleg van dél-afrikai ismerősöd akinek vannak emlékei a nagy átalakulás előtti és utáni időkről kérdezd csak meg. Nagyon rövid idő alatt vált egy gazdag nyugatias fejlett országból harmadik világgá a Dél Afrikai Köztársaság.

Normális HUP-ot használok!

Nincs pénzed egy bécsi vonatjegyre, hogy meggyőződj róla magad?
De legalább híreket olvasnál.
Mégis, szerinted hogyan lett kormánypárt Ausztriában az FPÖ koalában az ÖVP-vel és miért mond nagyon hasonlókat a fiatal új osztrák kancellár Sebastian Kurz, mint a magyar miniszterelnök?
Csak ott az már tűzoltás. Magyarországon pedig tűzmegelőzés a cél.

Örülök, hogy annyira tetszik a stílusom, hogy koppintod is :-)

Normális HUP-ot használok!

Amikor utoljára Bécsben fotózgattam, úgy 7-8 éve, teli volt arabokkal, négerekkel a város. Semmi sem változott. Hogy te bedőlsz Orbán Adolf propagandista gazembereinek, az téged minősít.

A Rathaus előtt fényképeztem néhány arab hölgyeményt, csadorban, a Práterben az óriáskerék jegyszedője egy néger srác volt, akivel még beszélgetni is tudtam pár szót, míg a párom óriáskerekezett stb.

Haha persze persze!
Ideiglenesen Ausztriában állomásozó arab turisták! :-)
Bírom az ilyen arcokat, akik a saját szemüknek sem hisznek. De akkora a megfelelési kényszerük, hogy bármilyen elvakult ballibes mantrát kritika nélkül benyalnak.

Az pedig le sem esett neked, hogy mi a baj az ilyen női ruhadarabokkal. Tudod nem jókedvükben hordják. Ez is egy jele annak, hogy a primitív muszlim világban hogyan nyomják el a nőket.
És mik vannak Franciaországban:
https://index.hu/kulfold/2010/07/14/ennyi_erovel_papirzacskot_is_huzhat…
Valamint Bajorországban:
http://web.archive.org/web/20180412001230/https://mno.hu/kulfold/nem-ke…

Most pattintsam vissza? Mennyire buta vagy!

Normális HUP-ot használok!

Ha tényleg ennyire rossz a helyzet, akkor hogyan lehet, hogy pont bécsben a legalacsonyabb az FPÖ/ÖVP támogatottsága?

Illetve, hogy szinte minden bűnügyi mutató jobb bécsben, mint budapesten?

Személyes tapasztalatok:
- Külföldön élő ismerősök közül mindenki negatív véleménnyel van a hazai politikai helyzetről és biztos vagyok benne, hogy senki nem szavazott a Fideszre, pedig "bevándolróvárosokban" (Berlin/London) élnek. Úgy tűnik nincsenek egyedül ezzel a véleménnyel. Ha annyira rossz a helyzet, akkor miért tennének ilyet?
- Laktam pár hetet Berlin, Neukölln kerületében (azóta megtudtam, hogy no-go zónában). Valóban sok volt a színes bőrű (ez főleg az esténként, a Tempelhof ex-reptéren összegyűlt söröző/grillező tömegben tűnik ki), de nekem nem éreztem úgy, hogy a helyiek emiatt rettegnének vagy egyáltalán zavarná őket. (igazából az egyetlen említésre méltó furcsaság az az volt, hogy egy helyinek tűnő nő kb fél óráig beszélt hozzám németül anélkül, hogy ránéztem volna. Semmit nem értettem belőle, de vicces volt, így kivártam meddig folytatja)

Ennek ellenére támogatom a kerítést, a migrációs kérelmek vizsgálatát és kontrollálását, de azt nem tudom elfogadni, hogy 5-10ezer ember befogadása tönkre tenné a gazdaságot, elvenné az egészségügy teljes támogatását, nem jutna pénz a vállalkozások támogatására vagy hogy veszélyeztetné a fennmaradásunkat/kultúránkat. Akkor meg ökölbe szorul a kezem, amikor a 92 éves nagymamám meg arról beszél, hogy éjszaka is alig tud aludni, mert fél, hogy jönnek a migránsok és megerőszakolnak meg felrobbananak mindenkit.

"Ha tényleg ennyire rossz a helyzet, akkor hogyan lehet, hogy pont bécsben a legalacsonyabb az FPÖ/ÖVP támogatottsága?"

Ez valóban annyira nehéz kérdés?
Az inváziós muszlim népek akik lassan Bécs lakosságának többségét teszik ki természetesen annál jobban és annál erősebbnek érzik magukat minél több fajtabelijük veszi őket körül. Az osztrák iszlám párt még odébb van, jelenleg a szuicid ballib osztrák pártok szolgálják az érdekeiket. Az őslakos osztrákok érdekeit képviselő osztrák pártokat nyilvánvalóan nem fogják támogatni.
A bécsi új kisiskolások között már több muszlim van mint keresztény-ateista-európai családból származó. Pedig ez utóbbi halmaz osztrák családok gyerekeinél bővebb, például ott lakó magyar családok gyerekeit is tartalmazza.

A demokrácia halála amikor egy választás etnikai, vallási, kulturális átjárhatatlan törésvonalak mentén dől el.

Normális HUP-ot használok!

> Az inváziós muszlim népek akik lassan Bécs lakosságának többségét teszik ki természetesen annál jobban és annál erősebbnek érzik magukat minél több fajtabelijük veszi őket körül. Az osztrák iszlám párt még odébb van, jelenleg a szuicid ballib osztrák pártok szolgálják az érdekeiket. Az őslakos osztrákok érdekeit képviselő osztrák pártokat nyilvánvalóan nem fogják támogatni.

Ezzel az érveléssel több gond is van:

- Szavazni csak osztrák állampolgárok szavazhatnak
- A hivatalos adatok alapján 1.8 millió lakosra 113,083 Ázsiai bevándorló jut.

- Légy erős! Már régóta osztrák állampolgárok. Többségük még a Boszniai háború alatt érkezett. És már akkor sokuk arab muszlim volt. Clintonék ugyanis arabok boszniai betelepítésével próbálták ellensúlyozni a háborús férfi veszteséget. A jövevények tekintélyes részének az első dolga volt, hogy nyugatra költözzön. Első és legközelebbi állomás Ausztria volt.

- A muszlim országok Ázsián kívül is vannak. Például kapásból Észak-Afrikában. Másrészt a statisztika és a valóság külön fogalmak. "Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok" - régi igazság. Tessék csak szétnézni, mi a mai bécsi valóság.

Normális HUP-ot használok!

Kb 5 éve voltam Bécsben, akkor még biztosan nem volt több "jövevény" az utcán, mint helyinek tűnő lakos. Google mapson végig kattintgattam pár, mostanában készült panoráma képet és az alapján se győződtem meg az invázió valóságalapjáról.

Bár...most hogy így nézem gyanús, hogy több képen is szerepel ugyanaz a piros cipős ember. Sanszos, hogy a képek csak manipulációk, osztráknak öltöztetett migránsok valójában és ezt is csak soros/clinton/gyurcsány megrendelésére készítették, mint a neten fellelhető statisztikát.

Meggyőztél!

Sajnos a munkád zömmel a könyvtárakban zajlik, nem a társadalmi valóság talaján. Egy jó történész tárgyilagosan viszonyul a már megtörtént eseményekhez. Nem "tiszte" a jövőre vonatkozó félelmekkel, variációkkal foglakozni, ezért nem is értheti meg azokat, akik nem íróasztal mögül, hanem a bőrükön nap mint nap tapasztalt, romló közbiztonság alapján értékelnek.

Viszont mint történész, a tanulmányaid, olvasmányaid alapján tudhatod, hogy két olyan ellentétes kultúra mint a keresztény és a muszlim közvetlen találkozása, - hosszabb egymás mellet élést feltételezve, - előbb torkollik polgárháborúba, sem mint a muszlimok keresztény integrációjába.

Azaz, amikor majd a muszlimok tömegesen járnak keresztény templomokba, - akár csak kíváncsian nézelődni, - akkor majd elkezdhetünk reménykedni valami másban. (Mert egyébként keresztényeknek soha nem esett nehezére belülről megcsodálni a iszlám templomait, tehát rajtuk nem múlik majd..)

(Az átlag magyart ráadásul az "oskoklás" magyar történelem tanulmányai sem ringathatják idealista álmokba a migráció jóságát illetően. Tehát nem óhajtja semmilyen formáját.)

nincs mit mesélnem, elmondtam mindent, amit tudtam ezzel kapcsolatban és több rokonom nem él Németországban.

Mindenesetre talán az lehet érdekes, hogy ők Németországban élnek, láttak migránst is, nem is szeretik őket mégsem Fidesz szavazók. Valószínűleg mivel úgy gondolják, hogy ez a migráns kérdés egy a sok probléma közül és ők a többit fontosabbnak gondolják. Szerintem ilyen szempontból négy csoport van. (az említett rokonaim egyértelműen a 2-es csoportba tartoznak)

1. sokan azt gondolják, hogy a migráció nem probléma.
2. sokan mások is hasonlóan látják (probléma a migráció de sok másik probléma fontosabb és azokról (is) kellett volna beszélni.
3. sokan mások szerint a migráció a legeslegeslegfontosabb dolog és a többiről nem érdemes beszélni, mert elég csak ez alapján dönteni arról, hogy ki kormányozza az országot.
4. sokan meg engedtek az agymosásnak. Azt ne vitassuk, hogy ez a stop soros dolog agymosás volt, mert ez tény. Az egy más kérdés, hogy igazak-e a vádak, de az, hogy agymosás, az nem kérdés, remélem, ebben nincs vita itt a topicban, mert ha igen, akkor nincs miről beszélni :-) )

Mi is az agymosás? http://tudnodkell.info/a-hivatalos-agymosas-es-manipulacio-10-pontja

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. -> Lélegeztetőgépek, oktatás rettenetes színvolnala ismerős?

2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. -> Orbán elveszejti az országot, csődbe megyünk, kiesünk Európából, az ördög kezére jutunk ha nem sikerül a kormányváltás.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. -> Ha Orbán marad, akkor vége lesz mindennek. Repülőjegyet kell vennem!

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. -> Bokros csomagra emlékszik még valaki? Még a Jobbikra is/ még az LMP-re is/ még a DK-ra is át kell szavazni, csak hogy megszabaduljunk a patástól! Inkább Bokros csomagot újra, mint stadiont!

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. -> a kultúrmarxizmusnak semmi köze a feminizmushoz, annak pedig semmi köze a demográfiai helyzethez. Az Open Society Foundations-nek és Sorosnak semmi köze a migrációhoz. Akkor is jönnének, ha nem kapnának segélyt és zárva lennének a határok, hiszen ez történelmi szükségszerűség. A fehér ember globális felmelegedést okoz, nem kell neki annyi gyerek! A gazdaságot csakis bevándorlással lehet fenntartani, mert nincs aki kitermelje a nyugdíjakat!

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. -> Bociszemű migránsos képek. Keresztény értékek szerint segíteni kell azokat is akikről tegnapig azt sem tudtuk, hogy léteznek.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani -> gender szak, popkultúra, Hollywood, Drága Bolgár Úr, Klubrádió

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. -> Magyar Időket, Demokratát, kurucot, stormert csak az elmeháborodottak olvasnak. A hiteles tájékoztatás a HVG és a Népszava. A Facebook és Google meg megmondja mi a fake news.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. -> Agymosott szenilis hülyegyerekek szavaznak csak a Fideszre. Szégyen és gyalázat a vidék, le kellene választani Budapestről, ahol az értelmiség lakozik. A szélsőséges nemzetiekkel szóba sem állunk.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. ... de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. -> Na, ezt tényleg sikerült az ellenzéknek titokban tartania. Még most sem értik, hogy miért veszítettek :-)

OMG!

Azért ezt meséld el egy rákosnak vagy egy szívműtétre várónak is!

BTW: a nyugati világ eddig azért volt stabil, mert az oktatás miatt az átlag munkás elhitte, hogy ha neki nem is jó az élete, de ha a gyermeke tanul, akkor neki legalább jobb lehet. Ha ezt kiveszed a rendszerből, akkor a békés átmeneteket cseréled vérfürdőkre. Egyébként a legtöbb problémát, ami ma a Magyarországot nyomja, oktatással lehet termőre fordítani, megoldani (v.ö.: mély-szegénység kezelése, esélyegyenlőség problémái, társadalmi mobilitás stb.). Nagyjából csak erre van jó példa (kis tigrisek, skandinávia stb.).

De nyilván a hadsereg a legfontosabb egy NATO államnak, aminek gyakorlatilag az országhatárának felén már most sincs védelmi feladata, még mutatóban sem (v.ö.: Schengen).
--
https://naszta.hu

"Azért ezt meséld el egy rákosnak vagy egy szívműtétre várónak is!"

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra.

"ha neki nem is jó az élete, de ha a gyermeke tanul, akkor neki legalább jobb lehet."

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára.

Az iskolában most nem lenne kréta és WC papír, ha nem dobnák össze a szülők a lányaim iskolájában. És ez egy tényleg jó budapesti általános iskola.

A kórházban - sajnos - 2 műtét után fizettem zsebbe pénzeket olyan szolgáltatásokért, amiket busásan megfizettem korábban, kötelező jelleggel. A szolgáltatások minőségéről inkább nem írnék (a kórház a Péterfy, Budapestre nem jön EU támogatás, mert gazdag régió, a kormány meg nem költ rá, mert nem szavaz a Fideszre).

BTW: Az egészségügy azért nem érdekel téged, mert még/épp nem érint. De 100%, hogy meghalsz. 65%, hogy vagy rákban vagy érrendszeri betegségben: az életkilátásaid szorosan összefüggnek az ellátás minőségével. Az egy főre jutó gyilkosságok meg hibahatár alatt vannak, ezek nagy része is családon belül van: az, hogy terrorista öl meg vagy háborúban halsz meg, kb. Lottó 5-össel egy kockázat. De nyilván költsünk hadseregre, mert az racionális, az egészségüggyel szemben...

(A kolbász és a pálinka több embert öl meg Magyarországon évente, mint terrorista Európában 2000 óta.)
--
https://naszta.hu

1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal.
Migránsok mindenhol (nálunk nincsenek, csak akit mégis beengedtek), az, hogy mi van ténylegesen az országban, lényegtelen.

2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire.
Csak Orbán Viktor tudja megvédeni Magyarországot és a magyarokat.

3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik.
Ha nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, bekövetkezik a nemzethalál.

4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára.
Nem baj, ha egy sátorban csinálják a CT-t, de majd jobb lesz.

5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat.
Közmédia.

6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra.
STOP.

7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani
Elég körülnézni az oktatásban. (Nem, lényegtelen, hogy mennyi fizetést kapnak a tanárok.)

8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától.
Közmédia. Minden más Simicska vagy Soros.

9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert.
Békemenet.

10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. ... de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.
Kubatov. Igaz, már kiderült.

Jól működött a propaganda, főleg vidéken.

+1 vidékről. Több új fidesz szavazó szidja az összes pártot, mocskos Orbán is van stb., de elment rá szavazni, mert nem akarta,hogy a gyerekét migráncsok erőszakolják.

Ennyi. Aztán vannak olyanok is, akik jól jártak a rendszerrel, nekik ez tetszik és kész. Van aki azért, mert ezek már loptak eleget. / szerintem erről a fiúk nem biztos, hogy így gondolkodnak, nekem úgy tűnik mindig van egy új NER-lovag(hölgy), akinél most jött el az idő, hogy tartsa markát a húsosfazékhoz, ahogy telik az idő ezek egyre többen lesznek / , aztán vannak a hívők, akinek Orbán az isten, ilyen is van.

Szerintem rendszerszintű állami csalás nem volt, de pár száz szavazókörben néhány száz ellenzéki listaszavazatot vagy a nemzetiségi lapos trükkel, vagy véletlenül szándékos félrekönyveléssel törölhettek talán helyi túlbuzgóságból. (?)

Ugyanis vannak szavazóköri érdekességek és akkor finoman fogalmaztam.

A nemzetiségi lapos trükk jó pár helyen előjött, rossz szavazólapot adtak, volt aki szólt érte (dejtár) azt lehurrogta a többség, felvették este a jegyzőkönyvet, aztán az NVI- leszólt, hogy mégis rossz volt a szavazólap minden listáról valamennyi le, mert ez a szabály. A fidesz lista pl. volt -25, az ellenzéki meg 4*-25, ha volt annyi.

Aztán amikor az ellenzéki listaszavazatok néhány helyen átkerülnek kamupártokhoz "félrekönyvelés" miatt. De ez csak az ellenzéknél fordul elő, a kormánypártnál még véletlenül sem. ;-)

Másik nagy kedvencem a biatorbágy II-es a 192 érvénytelen szavazattal. De csak a pártlistán, egyéniben nem. Nemzetiségi sem volt ennyire sok, tehát itt a nemzetiségi lapos kavarás is kiesik. Ez valami egyéb helyi sajátosság. ;-)

Ugyanakkor ez szélsőséges esetben pár tízezer ellenzéki listás szavazat maximum. Akkor is 2/3-ad van

/jelenlegi ismeretek szerint 134 a narancsos+a nemzetiségi fideszessel összesen 135 képviselő tehát bőven megvan, határon túlról szerintem még lesz egy, és összesen 136, amivel helyben megnyertem a fogadást, mert a cégnél az összes fideszes lehúrrogott, hogy úgysem lesz 2/3-ad. Sok kávét fogok inni a hátralevő huszonvalahány napban, legalább ennyi. ;-) /

, csak a helyi potentátok diktatórikus túlbuzgóságba estek. Most még csak pár száz szavazókörben, 4 év múlva ha lesz még egyáltalán országgyűlési választás , akkor majd pár ezerben ugyanezt eljátsszák, ha kell. Látszik, hogy működik (lehet most tesztelték, ki tudja ?)

Mindenesetre most nem ezen múlt a 2/3.

Én a saját szavazókörömet megnéztem a neten, az pl. szerintem totál rendben volt. Majdhogynem az országos végeredményt is akár rá lehet húzni. pártlistás érvénytelen nulla darab nemzetiségi 1, listás szavazatok szerintem passzolnak elnézve a környéket. ;-)

-------------

Mindenkinek Tudomásul kell venni, hogy az ország kb. fele kizárólag Orbán diktatúrájában akar élni, és semmilyen más opciót nem fogad el sem most, sem 4 éve, sem 4 év múlva. Tökmindegy hogy végül is miért, ki ezért ki azért, ki amazért, teljesen mindegy.

És az ő szavazatuk a jelenlegi rendszerben többet ér. Az ország másik felének pedig semmilyen még egyharmadnyi beleszólása sem lesz arra, hogy mi fog történni vele az elkövetkezendő 4, vagy inkább 30 évben.

Hogy aztán ez mennyire demokrácia vagy sem, azt ki ki döntse el üléspontja szerint.

A magyar választási rendszer ilyen, ha nem szavazol a rendszerre a szavazatod gyakorlatilag semmit nem ér /ez most már másodszor bizonyosodott be/, annyi mintha el se mentél volna. Megmondta a váci helyi fidesz elnök alpolgármester, - hiába az alkohol az egyik legjobb igazságszérum - senkik vagyunk.

Ennek több oka van a választási rendszertől, a balfasz-látszat-ellenzéken át sok mindenig, teljesen mindegy, hogy az mi, a végeredmény a lényeg, az pedig ez.

Akinek nem tetszik, el lehet menni - a feladás is alkalmazható stratégia, tessék nyugati nyelvet beszélni (angol, német) -, nyugat felé nyitva az ajtó, én hétfőn adtam be a 30 napos felmondási papírt, a bankban szívóztak ugyan 1,5 órát a devizakonverzióval /nyilván a megtakarításaim az elsődlegesek, hogy biztonságban legyenek, ez egy olyan diktatúra, ami elsődlegesen pénzt akar keresni, más nem igazán számít / , de azért sikerült miután másodszor visszamentem soron kívül, ott még egy órát molyoltak.

Ha az ellenzék komolyan gondolja, hogy csinálna valamit, kezdjen el az állami pártpénzekből tájékoztató kampányokat indítani külföldi letelepedéshez , álláskereséshez, nyelviskola programot indítani, ez a maximum, amit a jelenlegi helyzetben tenni tud. Hogy aki el akar menni, annak könnyítsenek a helyzetén.

Az már látszik, hogy az origon, riposton, meg ma néztem egy m1 híradót nagyjából megszűnt a migránsveszély választások után pár nappal, az új ellenségkép a sorosisták, meg a brüsszeli és hazai ügynökeik lesznek, az idegenszívűek, akik különféle civil szervezeteknél dolgoznak. Előszőr pesten, aztán majd ha ott elfogynak, jönnek ide vidékre is. Aztán majd ha a dolgozók elfogynak, majd jönnek a támogatóik.

Majd a STOP sorosba szépen beteszik a 2016-os kis förmedvényüket, hogy aki "ország biztonságát veszélyezteti, annak a vagyona zárolható", aztán szépen megcsinálják, hogy aki valamelyik ilyen civil szervezetnél dolgozott, vagy támogatta, az már ezzel el is követte, hogy az "ország biztonságát veszélyezteti". Nincs kontroll, nincs ellenvélemény, nincs gát, nincs fék, nincs ellensúly, semmi sincs.

Lehet, hogy néhány hónap múlva esetleg lesz majd egy zöld szám, ahol a lakosság jelentheti az idegenszívű ügynököket. Ma már nem kell börtönbe zárni senkit, ez a 21. század, zárolják a számládat, vagyonodat, akkor meghaltál. Nem tudod fizetni a közüzemit, rádküldik a végrehajtót, jön az árverés, occsón viszik a helyi fideszes haverok a cuccaid.

Mazochisták, és reményvárók maradhatnak itt rettegni, nekem ebből ennyi elég volt, köszönöm.

A fidesz szavazóknak csak annyit szeretnék mondani, hogy amikor a magamfajta kihal/disszidál/elfogy akkor előbb utóbb az jön a kilövési listán, hogy ki az aki nem elég nagy fideszes, mert más nem marad. Kaptatok csekket, aki keveset utalt pár év múlva ő megy a levesbe. Még nincs késő utánaírni a 0-t, ha elfelejtettétek feladni. ;-)

Egy olyan országban jó buli lehet tökéletes fideszesnek lenni, ami még a Simicskát, meg a Spédert is kigolyózta.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

„Mindenkinek Tudomásul kell venni, hogy az ország kb. fele kizárólag Orbán diktatúrájában akar élni, és semmilyen más opciót nem fogad el sem most, sem 4 éve, sem 4 év múlva. Tökmindegy hogy végül is miért, ki ezért ki azért, ki amazért, teljesen mindegy.”

+1 Pontosan erre jutottam én is: az ország fele Orbán teljhatalmát akarja.

Az ország másik fele pedig nem. De most már nagyon nehéz lesz megakadályozni, ha meg lehet még egyáltalán.

A változást azért észre kell venni, mert elindult valami.

Az LMP leült tárgyalni az MSZP-vel és a Jobbikkal is. Az esélyesebb jelölt ellen nem kampányoltak.

A magyar rendszer úgy működött, hogy mi vagyunk a tutik, megmondjuk a frankót, kormányváltás, irányváltás 4 évente. 1990 és 2006 között hol erre, hol arra ment Magyarország, attól függően, hogy épp ki kormányzott.

Például: 4-es metrót bármi áron megépíteni, 4-es metró építését leállítani, ugyanakkor utólag az élet igazolta, hogy mindkét oldal tévedett. Az egyházhoz való hozzáállás ugyanez: az egyház rossz (liberális), az egyházat támogatni kell (jobboldal), ugyanakkor a helyes az, ha a vallásos adófizetők által fizetett 1%-ok szerint támogatjuk az egyházakat. Aki nem választ egyházat az 1%-nál, az nem fizet az adott egyháznak semmit, mert semmi köze nincs hozzá.

Minden pártnak megvolt a maga ideológiája. Mérsékelt jelöltek nem voltak "jelenleg a kormány ezt tartja jónak" helyett "ez a jó válasz" ment mindenütt, kérdés nélkül söpörték le az ellenzék javaslatait, addig jutott a politikai "kultúra", hogy a másik oldalt le kellene sittelni, vagy legalábbis átnevelni. Legyen liberális Magyarország, vagy keresztény Magyarország.

Azért nem kis eredmény, hogy az MSZP/LMP/Jobbik közös miniszterelnök jelölt vitát tartanak és egyeztetnek. Németországban mindenki mindenkivel képes koalícióra lépni. Vannak, akiket irritál az ideológiai semlegesség, de engem az "átnevelés kultúrája" jobban zavar.

Azért nem kis eredmény, hogy az MSZP/LMP/Jobbik közös miniszterelnök jelölt vitát tartanak és egyeztetnek.

A fidesz 2/3-ával szemben ez nagyjából annyit ér, mintha mi ketten leülünk a kocsmában 2 vodka toniccal, és egyeztetünk meg jelölt vitát tartunk. Ezt hívják úgy, hogy a demokrácia karikatúrája. Németországban demokrácia van, nálunk meg a karikatúrája. Ez a különbség.

A jelenlegi rendszerben 3 féle ellenzék van.

- Amelyiknek 50% többsége van összességében, és kisebbségi kormányzást kényszerít ki,
- Amelyiknek van legalább 33%-nyi ereje , és a 2/3-os többségű törvényeket meg tudja gátolni, vagy befolyást tud rá gyakorolni módosítók révén, tehát némileg ellenzéknek látszik.
- Egyharmadnyi ereje sincs, és teljesen tehetetlen. A kormány gyakorlatilag egypártrendszer üzemmódban működik. Ezzel vagy visszaél, vagy kevésbé él vissza. Most az van, hogy teljes mértékben visszaél, és levegőt sem hagy, totálisan azt csinál, amit akar. Ilyenkor
- vagy behódolsz, és rettegsz
- vagy ellenállsz és rettegsz,
- vagy menekülsz.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

+1 Pontosan erre jutottam én is: az ország fele Orbán teljhatalmát akarja.

Csak akkor nem kell ez a választási színjátékos akármi. Szépen hozzanak egy 2/3-os törvényt, vonják el a parlamenttől a jogalkotást, adják át a kormánynak (=rendeleti kormányzás), aztán 2020-ban tartsák meg a koronázást I. korrupt Viktor király részére, és fejezzük be ezt a színjátékot. Ennek így nem sok értelme van.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

Na ezt nem értem. Kinek nem kell? Ki szemére veted?

Nyilván a mostani választás mindenki érdeke volt. Azoké is akik esélyt kaptak leváltani Orbánt, meg Orbáné is, mert nem vesztette el a népesség felének a nagy részének a támogatását. (Nyilván egy ilyen teljhatalmat csak fokozatosan lehet megszerezni. Ha tovább fanatizálják a tábort, akkor simán lehet rendeleti kormányzás, választások eltörlése, vagy amit akarnak; ki vagy mi akadályozná meg.)

A fideszes uraságok, és híveik részére. Igen fokozatosan is lett bevezetve.
Elő lett készítve 2010-14 között az alapokkal, 2015-ben 2018-ig megrekedt némileg a 2/3 hiányában, és most kiteljesedik.

Nagyon hülyén néz ki egy diktátortól, amikor megjátssza a demokratát.

Ha tovább fanatizálják a tábort, akkor simán lehet rendeleti kormányzás, választások eltörlése, vagy amit akarnak; ki vagy mi akadályozná meg.)

Pontosan erről van szó, legyen gyorsan vége, ne húzzák most már mint a rétestésztát.

--------

Előállított "Vállalati
Internetszennyező"

rögzítve lett az informatikában

Emellett a pár szó mellett nem tudok nyomdafestéket tűrő komment nélkül elmenni, úgyhogy inkább nem kommentálnám. A' informatikába', abba nagyon rögzítve lett...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kicsit off:

Mivel a tavaly nyári BKK-s, T-Systems-es sikertörténet is eszembe jutott a mostani ügy kapcsán, így megnéztem mi a helyzet abban az ügyben.

Számomra a történt ott ért ért véget, hogy a T-Systems megígérte, hogy november végére kijavítja a hibákat. Aztán a BKK-t megbüntették, mert a hibák kijavításával közbeszerzés nélkül bízta meg a T-Systems-et. Most utánanézve, találtam még két információt a témában:

- November végén átadták az javított rendszert a BKK-nak. Tesztelésre. Azóta zártkörű teszt folyik.
- Jelenleg nem tudják megmondani, mikor lesz az utasok számára elérhető.

Csak nehogy így járjon a valasztas.hu is.

Kiegészítés:
A szeptember végi állapot. Azóta már nyomtalanul eltűnt az oldal.

Egy építő jellegű javaslat, hogyan kellene működnie egy választási rendszernek. Így nem lenne kérdés a választási rendszerbe vetett közbizalom: https://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud

Ha véleményt kellene mondani a köz ilyen-olyan minőségű transzparens tájékoztatásával, illetve annak megvalósításával kapcsolatban, akár most a választással, akár más, fontos, közérdekű eseményt illetően, akkor részemről a you had a one job frázissal kezdődne...

„Úristen, milyen emberekkel élünk egy országban? Hogyan hihetik el, hogy a migránsoktól kell félteni a kultúránkat? Miért van ennyi gyűlölet a magyarokban?”

"Egy baj van: ez a hozzáállás nem jött be Jászi Oszkárék óta."

http://mandiner.hu/cikk/20180411_szilvay_gergely_nem_az_orszag_hulye_ha…

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

"Végre megszereztük elemezhető formában a vasárnapi választások részletes, szavazóköri szintű eredményét, ezért mélyebben alá tudunk merülni az adatokban, hogy lássuk, mi is történt az országban a hétvégi, meglepő arányú Fidesz-győzelemmel véget érő szavazáson. (Érdekes módon a Nemzeti Választási Iroda emailes és telefonos kérések sorozata ellenére nem adta ki az adatokat, ezért nekünk kellett adatbányász módszerekkel leszednünk őket.) Az első cikkünkben a listás Fidesz-szavazatok arányát vizsgáljuk az összes választópolgár arányában.

Az első fontos észrevétel az, hogy a szavazatok eloszlásából semmi nem utal arra, hogy – az újságok által dokumentált gyanús esetek ellenére – rendszerszerű és nagy arányú választási csalás történt volna vasárnap. Legalábbis a Fidesz-szavazatokkal. Ha sorba rendezzük a szavazókörzeteket, és megvizsgáljuk a Fidesz szavazati arányát (illetve a migránsnépszavazáson a “nem” szavazatokét), akkor a normálishoz erősen közelítő, legalábbis attól markánsan nem eltérő eloszlást látunk, bármilyen összevetésben is nézzük a harang-görbéket."

https://g7.24.hu/allam/20180411/az-adatokbol-ugy-tunik-nem-tortent-rend…

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

https://444.hu/2018/04/12/hvg-tobb-szaz-turistakent-viselkedo-magyarul-…

A hvg.hu azt írja, az elmúlt napokban több tucat csepeli szavazókör különböző, nem a Fidesz-KDNP által jelölt delegáltja állította, hogy meglepő arányban jelentek meg az urnáknál erdélyi születésűek és olyanok, akiknek volt lakcímkártyájuk, de magyarul még annyira sem tudtak, hogy megértsék, milyen dokumentumokat kér vagy mit mond a szavazólapról a szavazóköri delegált. A magyarul nem beszélő szavazók mindig kísérőkkel, „privát idegenvezetőkkel” érkeztek, akik fordítottak nekik vagy még a fülkékbe is bementek velük.

A hvg.hu-nak egy kisebb párt delegáltja azt állította, egy idő után direkt figyelte az igazolványokon a születési helyeket, és kiderült, hogy nagyon sokan születtek például a Maros megyei Szovátán, és hogy a saját szavazókörében megjelent kb. 40 határon túli születésű szavazó az adott lakótelepnek ugyanabba a 3 lépcsőházába volt bejelentve.

A lap szerint több szavazókörben csak a külsőségekből tudtak erre következtetni, mert a bizottság önkormányzat által delegált elnöke vagy a kormánypárti delegáltak mást nem engedtek a névjegyzék vagy az okmányok ellenőrzéséhez.

A hvg.hu azt írja, több száz emberről lehet szó, de ezt nem lehet kideríteni, hiszen összehasonlíthatnák a 2014-es és a 2016-os kvótanépszavazás szavazóinak számát a választói névjegyzék mostani adataival, de ezek az adatok vasárnap óta nem elérhetők a Nemzeti Választási Iroda honlapjának összeomlása miatt.

az eredeti hvg cikk : http://hvg.hu/itthon/20180412_csepel_hataron_tuli_szavazok

cikk eleje: „A rendőrség kihallgatta Kőrös Gusztáv solti cigány kisebbségi képviselőt, aki egyébként a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt a botrány kirobbanásáig. A férfi azt állította, a film megrendelője Király György volt, aki a szocialisták sporttagozatának alelnöke. Királyt szintén kihallgatta a rendőrség, de tagadta, hogy ő rendelte a felvételt.”

cikk

cikk vége: „A Népszabadság november 3-án arról írt: poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét. Az újság különböző forrásokra hivatkozva azt is írja: a hazugságvizsgálat gyengítette a Kőrös Gusztáv volt DK-tag vallomásában foglaltak megalapozottságát.”

Sajtó 2013 <3 <3 <3

.. viszont nem sikerült kihámoznom: a HVG hol jön a képbe? Lehoztak egy CD-n kapott videót, a főszerkesztő lemondott, és ennyi, vagy átsiklottam valami felett?

"Fröcsögés, hisztéria, a demokratikus választás eredményeinek el nem fogadása jellemzi a Facebookot április 8. óta. Nemrég egy 22 éves lány panaszkodott arról, hogy Magyarországon szerinte nem lehet megélni, több másik elégedetlenkedő pedig repülőjegy-vásárlással fenyegetőzött. Szerencsére, egy demokráciában mindenkit megillet a véleménynyilvánítás joga, így a PestiSrácok.hu munkatársa, a szintén 22 éves Ambrus Petra is megüzente a Facebookon, mit gondol erről. Ez nem tekinthető az online nyafogásokra adott válasznak – csupán arról van szó, hogy egy szintén 22 éves, a hazáját szerető, a jövőben bizakodó egyetemista a legmegdöbbentőbb őszinteséggel fejtette ki, minek kell örülnünk az életben. Az április 8-a után a közösségi médiát elárasztó fekete profilképekkel kapcsolatban kifejtette: a gyász nem itt kezdődik, az azzal járó fájdalmat pedig nem kívánja senkinek, és azt szeretné, ha ezt az érzést nagyon soká tapasztalnák meg azok, akik most azt hiszik, ez már az."

https://pestisracok.hu/egy-22-eves-hazaszereto-egyetemista-uzent-azokna…

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Az írás alapvetöen jó, de annyit füznék hozzá csak, hogy sosem fog kiderülni a mi lett volna ha.
Èn ahogyan emlékszem mindig csak magamra számíthattam, ha az életben valamit el akartam érni.
El is értem, érem a céljaimat, amiket kitüzök magam elé. Ez teljesen politika független.

Szóval a véleményt nyilvánító hölgy is elérte volna a céljait akkor is, ha mondjuk nem a Fidesz került volna hatalomra 8 évvel ezelött. Mert ez az egyénen múlik, és nem a politikán.

Kicsit olyan katolikus vagy református érzése van amúgy az egésznek, mintha lényegében nem lenne mindegy.

--
robyboy

A politikának - egy olyan nyitott gazdaság esetén, mint a magyarországi - pár százalékos ráhatása van a gazdasági növekedésre. Teljesen mindegy, hogy ki volt kormányon, amióta azonos módszertan szerint mérik a GDP változását, azóta hűen követi a magyarországi GDP közvetlenül az európai, illetve közvetetten a nemzetközi gazdasági teljesítményt. Kicsi, de nem túl nagy túlzással a magyarországi jólét attól függ, hogy a németek mennyi autót vesznek egy évben, a magyarországi hozzáadott érték csak egy pár százalékos rezgés ezen a grafikonon.

A 2008-as válság Magyarországon 8,3 százalékkal vetette vissza a GDP-t 2009-re, az MSZP minden balfaszsága ellenére, míg az osztrákoknál 9,3 százalékot esett a GDP, Svájcban pedig 9,8 százalékot.

És 2016-ra a Fidesz minden gazdasági szuper-fegyvere ellenére is csak 95 százalékon járt a GDP a 2009-es mélyponthoz képest, ugyanez az osztrákoknál 97 százalék volt és Svájcban is csak azért lett 22 százalékkal magasabb az USD-ben számolt GDP a mélyponthoz képest, mert annyival elmászott az árfolyama a CHF-nek.

Ha jön egy gazdasági válság az USA-Kína kereskedelmi háború és/vagy az USA-Orosz tényleges háború miatt, akkor az elsöpri a Fideszt. Ahogy valószínűleg az is, ha megszűnnek az EU által adott pénzek, ami azért mégiscsak 1500-2500 milliárd forintot tettek ki évente.

"A politikának - egy olyan nyitott gazdaság esetén, mint a magyarországi - pár százalékos ráhatása van a gazdasági növekedésre."

Tehát ha jó gazdaságpolitikával sikerül évente kisajtolni +2 százalékpont gazdasági növekedést, akkor ez 20 év alatt: 1,02^20 = 1,49 tehát jó gazdaságpolitikával 20 év alatt +50%-kal nagyobb GDP

+3 százalékpontos eredmény esetén 1,03^20 = 1,81 (80%-kal nagyobb GDP) tehát baromira számít a gazdaságpolitika

jó gazdaságpolitikával 20 év alatt akár dupla akkorra is lehetne a GDP, mint rossz gazdaságpolitikával.

Te írtad, hogy "A politikának - egy olyan nyitott gazdaság esetén, mint a magyarországi - pár százalékos ráhatása van a gazdasági növekedésre" Tehát akkor "kamatos kamat" miatt 20 év alatt ez egész jelentős különbség. Tehát mégse mindegy, hogy segghülye a kormányunk, vagy hozzáértő gazdasági szakemberek.

Igen, de a GDP növekedés csak egy halvány lenyomata a gazdaságpolitikának, nagyobb része jön a nyitott gazdaság miatt, kisebb részét adja a helyi gazdaság és a maradék függ a gazdaságpolitikától... pont azért kell minden évben brillíroznia a gazdaságpolitikának, hogy meglegyen a "kamatos kamat". Minden évben 20 éven át nem tudsz adót csökkenteni vagy bevezetni egy új támogatást, a nagyobb szerkezeti átalakítások is általában egyszeri hatást adnak... a piac is a stabilitást díjazza.

> a nagyobb szerkezeti átalakítások is általában egyszeri hatást adnak...

Ooo...

Dasgupta szerint ebből vagy az lesz, hogy a mostani nemzetállamokat néhány nagy birodalom olvasztja majd magába, vagy pedig az EU által kijelölt utat kell követnie az egész világnak. Ő az utóbbi mellett érvel, és ehhez szerinte a következő átalakításokra van szükség:

Nagy közös rendszert kell létrehozni a globális vállalatok és pénzügyi szolgáltatók megadóztatására. Ezt csak a nemzetállamok teljes összefogásával lehet elérni, egyedül senki sem juthat semmire.

https://444.hu/2018/04/13/a-nemzetallamok-akkor-is-bukasra-allnak-ha-a-…

Az Európai Bizottság azt kéri, hogy a "magyar kormány fontolja meg az adórendszer és különösen az ágazati különadók felülvizsgálatát, és mozduljon el a befektetőbarát gazdaságpolitika irányába" - tudósít az origo. Az államadósság csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinkért azért egy kicsit megdicsértek bennünket.

https://444.hu/2013/04/10/brusszel-megint-a-kulonadoinkat-furja

Hmm...

No még annyit kiegészítésként, hogy persze ugye a legjobb mindig az államtól kapott "ingyen" pénz, CSOK, Erzsébet, stb... tudják ezt jól nagyon a politikusaink is.
Mennyivel felemelőbb lenne egy olyan országban élni, ahol a MUNKA VAN MEGFIZETVE NORMÁLISAN, hogy senki sem szorulna hasonló "könyöradományokra" a kormányok részéről.
Az emberek is boldogabbak lennének, mert látnák a munkájuk értelmét, eredményét, és nem a kocsmák -és alkeszek- száma gyarapodna, ahová "felejteni" járnak egyre többen.

Ez az amiben a "rothadó" nyugat messze élen jár, ahol nem egyik hónapról másikra élnek az emberek, és az özvegyi nyugdíj emelésnek örülnek, mert az menti meg az éhhaláltól a RÁSZORULÓT.

--
robyboy

"Mennyivel felemelőbb lenne egy olyan országban élni, ahol a MUNKA VAN MEGFIZETVE NORMÁLISAN, hogy senki sem szorulna hasonló "könyöradományokra" a kormányok részéről.
Az emberek is boldogabbak lennének, mert látnák a munkájuk értelmét, eredményét, és nem a kocsmák -és alkeszek- száma gyarapodna, ahová "felejteni" járnak egyre többen."

Sikeresen feltalaltad az USA-t.

"Az ATV összefoglalója szerint csütörtökön délben vette át MSZP-és delegáltja a Nemzeti Választási Irodában CD lemezeken. Ugyan így jutott hozzá a többi ellenzéki párt is. Ezeket is átnézik, éppen úgy, mint az egyéni eredményeket rögzítő jegyzőkönyveket, amelynek feldolgozását már szerdán elkezdték a pártok. Egyébként bármely kétkedő számára a valasztas.hu-n is elérhetők a jegyzőkönyvek minden egyes szavazókörből, bárki ellenőrizheti, átnézheti azokat.

Litresits András a Nemzeti Választási Bizottság MSZP delegáltja az ATV-nek azt mondta, eddig nem találtak visszaélésekre utaló jeleket a dokumentumokban. Karácsony Gergely, aki néhány napja még kormányalakításra készült, szerdán este, szintén az ATV-n pedig arról beszélt, szerinte becsapja magát az ellenzék, ha a választási csalásra fogja a vereséget. Valahogy meg kell magyarázni, hogy a mi világunk ilyen kicsi, a másik meg ilyen nagy és belekapaszkodunk ilyen tudatmódosító szerekbe, hogy akkor elcsalták a választást – fogalmazott."

https://pestisracok.hu/meg-az-atv-is-kenytelen-beismerni-nem-talal-csal…

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

Választási csalásra fogni a vereséget valóban butaság, de ugyanakkor "Fröcsögés, hisztéria, a demokratikus választás eredményeinek el nem fogadása"-nek hívni az eredmények vizsgálatát legalább annyira nem helyes.

Főleg úgy, hogy kétségtelenül vannak furcsa esetek, pl. "Baranya 4, Nagypeterd 1: a Jobbik egyéni jelöltje 0 szavazatot kapott, az egy sorral lejjebb lévő Hajrá Magyarország! párt 76-ot. Listán a Jobbik 119 szavazatot szerzett."

Még akkor is ki kell ezeket vizsgálni, ha nem változtat semmit a végeredményen, mert különben pont a demokráciát és a "minden szavazat számít" elvet köpik szemben.

https://444.hu/2018/04/13/mtva-s-ujsagiro-a-kozmedia-egyertelmuen-hazud…

MTVA-s újságíró: A közmédia egyértelműen hazudott a kampányban

"Mindezeknél súlyosabb azonban, hogy a közmédiás újságírók szerint a bevándorlásellenes üzenetek közvetlenül a kormánytól érkeztek.
Ha pedig valaki egy Orbán Viktorral kapcsolatos sztorin dolgozott, ahhoz külön kulcsszavakat küldtek neki, amelyeket használnia kellett.
Sokszor teljes sztorikat diktáltak le nekik telefonon keresztül olyan emberek, akikről azt sem tudták, kicsodák."

“Szörnyen éreztem magam, mert rájöttem, hogy tényleg befolyásoltuk az embereket. Néhányunk azzal nyugtatta magát, hogy senki sem néz minket, hogy nem számítunk. Most kiderült, hogy mégis” - mondta egyikük, hozzátéve, hogy ezért többen a felmondáson gondolkoznak.

eredeti: https://www.theguardian.com/world/2018/apr/13/hungary-journalists-state…

en azon rohognek, ha nem sirnivalo lenne, hogy az NVB elnoke bocsanatot ker a gyoztes partvezertol mert betarottta a torvenyt, mikozben szazaval adjak be a szavazasi jogorvoslatokat...

na most ezekutan mit lehet ettol az embertol varni?

(ok. aki figyelte az eddigi mukodeset annak nincs ketsege a donteseirol es tuti, hogy a birsagot ez a patyi nem szavazta meg, csak eppen most a partok delegaltjai miatt nem volt tobbsegben a fidesz az NVI/B-ben)

Az egy hét eltelt. Úgy látom, hogy sikerült egy linket beszúrni, ami a régi eredményeket tartalmazó oldalra mutat. Ezt a nagy hajtást hogy bírják? Eddig azt hittem, hogy az egy hét az új, csili-vili, sok milliós oldal front-endjének rendbetételéhez szükséges. Ha ezek után megkérdezik a főbb jellemzőimet, akkor az elsők között fogom említeni a naivitást.

Most olvastam egy érdekes cikket: Sting operations and war on migration help Orbán to victory

Díóhéjban arról szól, hogy milyen titkos-szolgáltati módszerekkel gyűjtöttek "terhelő bizonyítékokat" segélyszervezetek ellen, amelyeket aztán a kampányban is felhasználtak ill. nagy valószínűséggel a Stop Soros törvény szükségességének a bizonyításához is fognak majd használni.

Elég komoly munka lehetett ebben:

The sham companies involved had sharply designed websites, and their employees had Linkedin accounts.

The sophisticated operation, spanning multiple countries and involving numerous fake identities and companies, matches the modus operandi of a number of corporate intelligence firms that have received negative publicity in recent months.

The first public sign of the sting came in mid-March, when an article appeared in the Jerusalem Post quoting a recording of Dénes saying his work involved launching public campaigns and mobilising EU countries to lobby against aspects of Hungarian legislation. There was no indication in the article of how the recording was obtained or made.

Almost immediately, there was a response from the Hungarian government, which seized on the Israeli article as “proof” that the Soros network was lobbying against Hungary internationally. “The Berlin lieutenant has been caught red-handed,” wrote Orbán’s spokesman, Zoltán Kovács, in a blog post. “How on earth is a so-called NGO engaged in political decision-making, and working to influence one government using the help of another government? That’s completely and fully against the law,” he later told the Observer.

Kár hogy ugyanezt az energiát nem valami pozitív dologba fektették...

Szvsz. senki nem akar semmilyen törvénytelenséget legitimálni (ill. néhány idiótától hallottam már a "jó, hát lopnak, de {megvédenek a migráncsoktól, dehátezkell a Nemzeti Vállalkozói Réteg (tm) kialakításához, ...}" megnyilvánulásokat...).

Az "ellenzék" (nem az ellenzéki pártok!) basztatásával viszont most nagyon óvatosan kell bánni, mert lesz, aki magára veszi. Ugyanis most per pill. a _hivatalos_ kommunikáció az, hogy a lakosság több, mint fele (! lásd valasztas.hu, mind listán mind egyéniben < 50 a kormány támogatottsága) Soros-bérenc nemzetrontó elszámoltatandó senki, csak azért, mert nem ért egyet a kormánnyal (gyk. ellenzéki, most már idézőjel nélkül) vagy van, akivel jobban egyetért.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Itt a saját párttársa basztatja a párttársát. Az ellenzéket meg pontosan annyira basztatja a "nép", mint a kormánypártokat.

A tehetetlenségükért és a saját szalonnájuk sütögetéséért pontosan ugyanúgy faszkorbács járna nekik. Aki szerint ez az ellenzék elvégezte a dolgát, az hazudik.

--
trey @ gépház

A tehetetlenségükért és a saját szalonnájuk sütögetéséért pontosan ugyanúgy faszkorbács járna nekik.

Ebben egyetértünk.

Aki szerint ez az ellenzék elvégezte a dolgát

Kérlek, fogalmazz pontosabban, mert kétértelmű, amit írsz:
1) Aki szerint ez az ellenzék, értve alatta az ellenzéki pártokat, elvégezte a dolgát
vagy
2) Aki szerint ez az ellenzék, értve alatta az ellenzéke szavazókat, elvégezte a dolgát

1)-nél igazad van. 2)-nél nincs, mert a szavazók elvégezték a dolgukat, elmentek szavazni. Hogy a kormány összerakott magának egy választási rendszert, ahol a legnagyobb kisebbség 2/3-os felhatalmazást kap, az nem az ő hibájuk (btw., a választási törvény ellen már akkor is tüntettünk)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem, mert nem taggyűlés volt.
(Nem érted vagy nem akarod érteni, én meg nem vagyok hittérítő - politikusban nem láttam tisztességes embert, bár lehet, hogy van olyan. Viszont nagyságrendi különbséget érzek egy talán valós x millás számla és egy a kertem sarkába épített stadion+kisvasút közt)

Itt most moralizálunk.

Bár, mivel nem ismerjük a tételek nagyságát ...

50 001 - 500 000 forint között kisebb érték (két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés), §
500 001 - 5 millió forint között nagyobb érték (három évig terjedő szabadságvesztés), §
5 000 001 - 50 millió forint között jelentős érték (egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés), §
50 millió-egy - 500 millió forint között különösen nagy érték (két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés), §
500 millió forint felett pedig különösen jelentős érték (öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés). §, §

--
trey @ gépház

nem..neked voldemortra kell szavaznod, aki alkotmanyos koltseget ker a kornyeke vallakozoitol, hogy hozzajuthassanak az EU-s penzekhez!!!
meg roganra, aki kozpenzbol kiszervezett penzbol helikopterezett egy maganeskuvore
es orbanra akinek a kokainista fotancsadoja legmagasabb vegzettsege kozepiskola.
vagy magara a nagy farkas florianra, aki karrierje a bortonbol vezetett a parlamentbe, hogy immar ne tyukokat, hanem milliardokat lophasson _toled_, mert ugye te fizeted azt az adot ami ezek ellopnak!

csak meg ne tudd, hogy a m1 migrans hirado alkalmazottainak ruhait is te fizeted kozpenzbol, mert akkor tobbet nem fogd nezni, ugye?

igen..a vezeto politikusok akik rendszeresen szerepelnek a mediaban azoknak muszaj "kioltozni" es mivel a fizetesuk kozpenzbol van, hat kozpenzt koltenek erre.
az ilyen sallai fele sudribunkok kivetelevel en meg nem hallottam, hogy valaki erre fuzte volna fel a kritikajat egy politikussal szemben.

egyebkent nem vedenem az lmp-t..2014 utan iden is lebuktak azzal, hogy a fidesz szedte ossze nekik az ajanlasokat.

https://index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/28/lmp-s_beismerese_a_f…

Narancs-huszár, ha értő olvasás is megy, akkor fuss neki újra! Épphogy arról írnak, hogy simán elcsalhatták az elvtársak már az előző választást is.
És a számok elég érdekesen alakultak, valahogy minden tévedés, hiba a fidesz javára alakította az eredményt.

negligálva a személyeskedésedet, én két dolgot állítok:
- aki úgy kiállt csalást, hogy nincs atombiztos, megdönthetetlen érve, csak árt
- te csak ártasz.

Az első pontról bővebben: Ha egyszer, neadjisten, tényleg csalás lesz egy választáson, akkor az egy határ átlépése, ahonnan nincs vissza. De ha addig elkoptatjátok a választási csalás vádját, akkor oda fogunk jutni, mint ahova a Fecó juttatta a lopás vádját. Addig ismételgette (lényegi bizonyítékok nélkül), hogy „Orbán lopott, vagyona van, láttam papírokat”, amíg, mire valaki tényleg előtúrt komolyabb bizonyítékokat (lásd: Kósa, Semjén, Szabó Zsolt, Tiborcz), senki nem vette komolyan.

Btw, a választás előtti hetet az utcán töltöttem egy ellenzéki pártot többféleképpen segítve. Te mit csináltál, narancshuszár? Mert az elmúlt egy hétben rólad látottak alapján, csak a hülyekommunistákcsakfröcsögnek sztereotípiát erősíted, még érdemi segítség nem vagy az országnak.

1) bizonyíték?
2) még ha lenne is, wut? még csak a 2/3-ot sem befolyásolja, most állt mögéjük az ország fele.

a többi meg olyan, hogy 2 választás, meg a 8 év után ez nem választási csalás. (főleg, hogy a A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény egy egészen jól definiált kategória, amire illene bizonyítékot adni)

Egyébként pedig tessék elmenni dolgozni azért, hogy legyen más alternatíva. Nem egy fotelből fröcsögni az interneten, s kifejezetten nem elkoptatni szavakat. (Ebből az első kevésbé zavar, az utóbbi viszont nagyon is - s ezt szóvá is tettem, teszem itt.)

Mondom: F-E-L-M-E-R-Ü-L-T A GY-A-N-Ú-J-A.
És nem, nem állt mögéjük csak max(!!!) 40% körül, ha jól láttam.

Tudod az is választási csalás, ha szépen felméri a kormánypárt, hogy milyen választási körzeteket kell kialakítani ahhoz, hogy biztosan nyerjenek, mindezt kubatovi listák alapján többek közt.

Az utolsó mondatod... momentum v. lmp "színekben" ellenzékieskedtél? :D

a listán szereplő elemek egy jelentős része engem is zavar (konszenzus nélkül átalakított választási rendszer; közpénzből kitömött média, s médiafölény; közmédia; az szszb-tagság bürokratikus akadályai; etc.), de ezek nem választási csalás, s még csak a gyanújára sem ad okot.

egyes elemek vitathatóak (rossz helyre írt számok, pl.), de messze nem akkora súlyúak, hogy emiatt csalást kiáltsunk. Egy újraszámolás, kézzel-írt jegyzőkönyv egyeztetés után ezekre fény derül, s jogorvoslati lehetőség adott.

van, ahol jogszabályi aggályok vannak (választási honlap leállása esetén mi a teendő; kígyók kígyóznak; kisebbségi lista kérés ellenére; etc.). Ezek ismert hibák, dolgozzunk rajta, h megváltozzon. A választási rendszer sosem tökéletes (a 2010-es választáson is hatalmas sorok álltak; előtte szavazhattál kétszer, ha éppen úgy jött ki; a lakosság alakulása miatt a személyek szavazatai messze nem ugyanannyit értek;), de erre ráfogni egy utólagos bukást, butaság. Ezen hibák nagyrésze a választás előtt is ismert volt, akkor tetszett volna nem elindulni. Tessék támogatni a TASZt, pl. hogy kiperelhesse ennek a megváltoztatását. De csalásnak nevezni valamit, mert nem tetszenek a szabályok, szóval, legalábbis aggályos.

a maradék pedig a választási rendszerünk ismeretlenségéből fakadnak - a lenullázott szavazatok, a külföldi levél/helyszíni szavazás, etc. Hogy ez kinek jó, kinek nem, azon vitatkozhatunk - lásd az előző bekezdés végét, szerintem is aggályos, de nem csalás.

Nagyjából egyetértünk, de a "dolgozzunk rajta, h megváltozzon", szerintem a 2/3-os fidesz parlament és az előző 8 év ismeretében szerintem naivitás. Ettől függetlenül érdekes lenne egy olyan mandátum eloszlás kiszámítása, ahol nincs alkalmazva a "győztest extrán jutalmazzuk" paragrafus. Nem tudom így is lenne e 2/3. Igazából ez az egyik legnagyobb baj a választási törvényünkkel.
http://elektor.hu/felfedezo/a-magyar-valasztasi-rendszer-egyszeruen
http://elektor.hu/felfedezo/ebbol-polgarhaboru-lehet
--
♙♘♗♖♕♔

a szavazáson megjelentekről van szó.
azokról is, akik a keleti határon túl leszavaztak, majd csoportosan bebuszoztak szavazni itt is.
miközben londonban meg elhajtották a szavazók egy részét.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

"A lényeg: sok furcsaság van az adatokban, az összes hiba a Fidesznek kedvez, azonban a rendszerszintű csalás nem bizonyítható."

Természetesen nem merték leírni, hogy csalás történt, mert azt bizonyítani kéne.

Így maradt végül a "sok furcsaság". Ez pedig minden, csak nem (választó)jogi tényállás. Inkább spekuláció.

--
trey @ gépház

Ennél szerintem többet mond a szöveg: a rendszerszintű csalás nem bizonyítható.

A növekvő érvénytelen szavazatok száma, a hibásan kiadott nemzetiségi lapok, stb. pedig olyan dolog, amire a jövőben jobban oda kell figyelni. (Pl.: egy vicc, hogy ellenzéki szszb tagok nem vették észre / ha észrevették, még csak jegyzőkönyvbe sem íratták le, hogy szerintük nem így kell kiadni a nemzetiségi szavazóknak a szavazólapokat.)

Persze. Megy itthon a karosszék / kanapé szakértés. Tudunk egyetlen olyan európai vagy bármely országot, amelyik nem fogadja el a választások eredményét? Vagy amelyik egyáltalán megkérdőjelezte? Jogvédő szervezet, amiből itthon annyi van, mint égen a csillag, kiállt azzal, hogy ez a választás csalás volt, ide meg ide fogunk fordulni, ezek meg ezek a bizonyítékok?

Vagy csak megy a szájkarate? A belpolitikai cicaharc?

--
trey @ gépház

ezt tényleg nekem?

ha jól sejtem, az egész topikban azt hangoztatom (hétfő reggel óta, btw):
- nem volt választási csalás
- gyanúnak nevezni is erős

ha pedig valakinek ezzel problémája van, legközelebb támogassa pénzzel, tettel, idővel azt, aki az ő véleményének kedves. (leginkább tettel, idővel)

"Tudunk egyetlen olyan európai vagy bármely országot, amelyik nem fogadja el a választások eredményét?"

Nekem 2002-ben rémlik valami heteken át tartó rumlizás, hídlezárással, ilyesmivel... Áder több száz visszaélésről beszélt, Szájer újraszámlálást követelt, Orbán érthetetlennek nevezte az eredményeket és egy demokráciavonalat hoztak létre, ahol jelenteni lehetett a vélt választási visszaéléseket. Kettős mérce?

"Tehát, akkor ez most valamiféle bosszú 2002-ért, ha jól értem? Csak, hogy tudjam hova tenni."
így van, még valamikor a gyurcsány/bajnai időszakban ugatta valami jólhozzáértő közszereplő, hogy isten óvja a magyarokat a következő orbánkormánytól, mert a 2002-es bukását a szavazókon bosszulja meg.
amennyire meg nem érdekel, ahhoz képest elég f*szságot előttél, aztán amikor tételesen kellett volna válaszolgatni, akkor meg tovább haladtál.

de hogy érdemben is hülyét csinálhass magadból, amikor ezt a fantasztikus emberekből álló kormányt véded, a tájékoztató akkor készült, amikor elvileg egyik párt sem tudta, hányadán állnak.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

> Tudunk egyetlen olyan európai vagy bármely országot, amelyik nem fogadja el a választások eredményét?

Igen, tudunk pl. tavaly Ausztria megkérdőjelezte a választások végeredményét. A vizsgálatok nem találtak bizonyítékot a manipulációra, de a lehetséges szabálytalanságok miatt (77,000 érintett szavazat) úgy érezték, hogy az új választások megerősítik a demokráciába vetett hitet.

Így jobb?

Szerintem te valamit félreértettél. Lehet, hogy az én hibám. A kérdés az volt, hogy a 2018-as magyar parlamenti választás eredményét megkérdőjelezte-e bármely európai ország.

Bejelentette-e bárki/bármi is, hogy nem ismeri el legitimnek a választás eredményét?

--
trey @ gépház

Mondd, arra emlékszel még, hogy hogy hívják azt a német doktor urat, aki folyton átrendezi a szobát?

Mert ugye az még véletlenül sem lehet, hogy évekkel ezelőtt, a fidesz EP képviselői felszólították az EU-t, hogy lépjenek fel a Gyurcsány kormány ellen? Keresd már meg a Cavintonodat!

hat ha te azt gondolod, akkor az biztosan ugy is van..mert olyan nincs, nem volt es nem is lesz, hogy amire te gondolsz az nincs.

de azt meg mindig nem mondtad el, hogy miert kulfoldiektol varod hogy tiltakoznak, ha egyszer a magyar partok mar tiltakoztak..azok a partok akiknek koze van a valasztashoz.

úgy 7-8 éve a fidesznek vannak itt jelentős gazdasági érdekei, azon túl meg szeretnének szabadlábon megdögleni. ennyit az érdekeltségekről.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Helyes. Ott, ahol kell, szavazzanak újra. Ahol kell, vizsgálják meg a helyzetet. Ez a módja a vitás kérdések rendezésének. A választás eredményét érdemben nem hiszem, hogy ezek megváltoztatják.

A kérdés még mindig az, hogy melyik európai ország az, amelyik megkérdőjelezte a Fidesz győzelmét?

--
trey @ gépház

Aha, tehát 2018-ban az Európai Unióban el lehet csalni egy választást annak a pártnak a javára, amely egyébként is évek óta szúrja a szemét a az EU vezetőségének, anélkül, hogy bármelyik tagállam feltenné a kezét, hogy állj, itt csalás történt. Világos.
--
ne terelj

Hány szavazókör is van? Ebből hányban nem volt ellenzéki kontroll? Ezekből hányban ült EU ellenőr/megfigyelő? Ha ezekre válaszoltál, akkor te is láthatod, hogy miért is nem teheti fel a kezét egyetlen tagállam sem, hogy állj, itt csalás történt. Világos?
--
♙♘♗♖♕♔

bármi is történt, arról csak a fidesz-kádéempé tud a legtöbbet. mint hiteles szervezet, eddig még nem jelezték, hogy esetleg csalás történhetett...

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Jah, ez eléggé. Ennyi? A "csalás" szót még keresem a szövegben. Tudnál segíteni?

Illetve az mit jelent, hogy

"Az első meg is jött és nyertünk, most még fellebbeznünk, s ha azt is nyerjük, akkor ebben a szavazókörben újra meg kell tartani a szavazást."

Megnyerték, de megfellebbezték?

--
trey @ gépház

Én nem bánom, ha kurkásznak, jelentgetnek. Minden egyes kivizsgált esettel, minden egyes újraszavazással nagyobb lesz a legitimitása a győztesnek. Én azt mondom, hogy minden egyes esetet ki kell vizsgálni. Vizsgálódjon mindenki, aki szerint csalás, fura dolgok, gyíkember beavatkozás stb. történt.

--
trey @ gépház

Lássuk már be, hogy Európa leszarja, hogy nálunk ki kormányoz. Ök így is úgy is profitálnak a helyzetböl, amíg a hazai munkahelyek tetemes százaléka az ö GDP-jüket növeli. Ès ezen egyik nagypofájú magyar kormány se nem tud, se nem akar változtatni, mert utána kurvanehéz eladni a "teljes foglalkoztatottság" címü hazugságot.

--
robyboy

https://www.vg.hu/vallalatok/megerezte-a-gazdasag-az-audi-termelesenek-…

A magyar gazdaság első negyedéves lassulásában komoly szerepet játszhatott, hogy az Audi Hungaria Motor Kft. győri gyárában visszaesett a termelés. Az év első három hónapjában kevesebb mint 28 ezer autó gördült le a futószalagokról az előző év azonos időszakában számolt, közel 44 ezer után – derült ki az Audi AG jelentéséből. A közel 40 százalékos visszaesés ellenére az elemzők egyelőre nem aggódnak a magyar gazdaság miatt, mert a termeléscsökkenést részben azzal magyarázzák, hogy éppen modellfrissítés zajlott a gyárban.
(A GDP mindössze 0,9 százalékkal nőtt a várt 1,8-2 százalék helyett.)

Ìgy van, pont erröl beszéltem. Hány tízezer embernek adnak ma munkát külföldi érdekeltségü cégek Magyarországon?

Csak az Audi, Mercedes, Opel, Bosch több tízezer, beszállítói hálózattal együtt százezres nagyságrend.

Az alkalmazotti réteg meg hitelképes, mert nem kerül egyik napról a másikra az utcára, ergo viszonylag stabil munkahelyeknek számítanak, nem úgy, mint a mélymagyar Gipsz-Jakab Bt-k, Kft-k alkalmazottai.

De persze utálni kell öket (is), mert értelmes, alternatív, müködöképes gazdasági modellt egyik kormányunk sem tudott még felmutatni a rendszerváltás után.

Hol érdekli Európát, hogy ki kormányoz nálunk???

Tisztában vannak ök azzal nagyon is, hogy öngyilkosság ma Magyarországon az EU-val szembemenni. Buta retorikával lehet, azzal csak bohócot csinálunk magunkból, de többre még senki sem volt képes. Ès azt kell mondjam, hogy ez a mi szerencsénk.

Még mindig jobb keleti összeszerelö országnak lenni, mint 3. világbelinek.

--
robyboy

"az biztos" - majd leestem a székről ekkora ....??@!!!

igen :-) zsidó hátterű fanatikus terrorista felrobbantott, tömegbe hajtott - ja nem az migráns hátterű volt.
Persze nem migráns terrorista - ezt nem mondtam ezzel és ne is hozd fel.

Migránsok "népszokás" - többnejűség, nők alacsonyabb rangú kezelése és korlátozása, mert hogy náluk ez a vallási policy.
Magán tulajdon és a európai normák, törvények tisztelete...

Hagyjuk.. reggelig lehetne sorolni.

Én csak sajnálom, hogy ilyen ideológiában tudnak tartani embereket tartani és az egész életükön keresztül még hisznek is benne, hogy fanatizálhatók lesznek stb..

én és a NER , FIDESZ - semmi közöm hozzá.

egyébként nem vagyok buta - nem kérek a személyeskedésből.

A zsidó és migráns dolgokat nem kéne összemosni, erről írtam b+ - hogy jön ide '56 ???
56-ban terror cselekményt csináltak Párisban, Bécsben a magyarok ??? NEM

NEM VÉLETLEN, SENKI NEM ÚGY KELT FEL, HOGY A MIGRÁNS = TERRORISTA - csak van közte - és direkt leírtam, hogy nehogy ezt szűrje le valaki - de TE nem tudtad értelmezni az írásom.

Egyébként, van egy barátom, aki felvidéki magyar a délszláv háború idején Svédországba menekült - ott mindenkit betettek egy táborba és nem lehetett kimenni.
kb. egy évig élt ott, ritkán engedték ki őket a városba - de csak kísérőkkel.

Akkor ez elfogadott dolog volt, egy nemzetközi szervezet se tiltakozott...

Ellenőrzött bevándorlás - mond ez neked valamit ??

> ja nem az migráns hátterű volt.

Kevered a keresztényekkel.

> Migránsok "népszokás" - többnejűség,

Több felesége van, mint neked bnőd volt összesen, rohadna meg!

> nők alacsonyabb rangú kezelése és korlátozása, mert hogy náluk ez a vallási policy.

A muszlim kurdok például feminista kommunizmusban élnek (index tm). Hasonlítsuk össze a magyar helyzettel pls.

> Én csak sajnálom, hogy ilyen ideológiában tudnak tartani embereket tartani és az egész életükön keresztül még hisznek is benne, hogy fanatizálhatók lesznek stb..

+1

Vigyázz magadra, nehogy egyszer kórházba kerülj életmentö mütétre, lehet mondjuk szív, és mivel orvos honfitársaid migránsként dolgoznak nyugaton, egy szír, vagy neadjisten afrikai orvos hajol feléd megnyutató szavakkal, hogy "nem lesz semmi gond".

Ekkor legyél fasza gyerek, és mond meg neki, hogy "utállak büdös migráns, nem csak téged, hanem a fajtádat is".

https://youtu.be/YTVWwT0IJ4g

----

Egyébként nem ment át a mondandóm lényege: a zsidózás és migránsozás között az a közös nevezö, hogy mindkettö egy kibaszott barom általánosításon alapul. Létrehoz a nem buta fejekben egy általánosított képet, ami nem fedi tovább a valóságot, de nem is az a célja. Aki túlzásba viszi ezt, az elöször könyveket éget, mert nem tetszik neki (ld. pl. média "kitakarítása", aztán egy nap meg embereket, és az sem zavar már senkit.

Kibaszott buta, primitív ez az általános ellenségkép gyártás, ami az emberek alapvetö félelmeiböl táplálkozik, és egy valótlan ellenségképet állít elö, amire hivatkozva a végén neki lehet menni akár Oroszországnak is, hogy ott haljon meg a Don kanyarban 200 ezer honfitársunk egy fasz ideológia miatt...

Mert ezek ideológiák.

Nekem inkább pl. életképes gazdasági programra lenne szükségem káros ideológiák helyett, de az láthatóan nincs sehol.

--
robyboy

Én úgy látom, az ellenzékiek (pártok, média, szimpatizánsok) egy része szándékosan* maszatolja a migránsozást, összemosva pl. a menekülteket a haszontalan és a ~hasznos gazdasági migránsokkal, mert úgy vélik Orbán hatalmának megdöntése minden eszközt szentesít.

* a maradék meg szimplán olyan ostoba, mint azok, akiket butaságuk okán ~okkal fidesznyikeznek le

:)

Kormány, ellenzék, mindenki összemossa a migránsozást.
Mit is jelent az, hogy migránsozás? Pont ezt.
Hány bevándorló él ma Magyarországon, akiket az állam tart el, és még bünöznek is?

Az a nem mindegy, hogy a kormány mire fókuszál, hogy kommunikál. Meg az, hogy a sok agymosott hogy válik nácivá úgy, hogy észre sem veszi...

--
robyboy

"- aki úgy kiállt csalást, hogy nincs atombiztos, megdönthetetlen érve, csak árt"
érvek és tények szolgálnak már egy ideje, ám bizonyítani, ami qrva nehéz úgy, hogy csak a pártnak kedves népek lehettek a "tűz" közelében.

"az egy határ átlépése, ahonnan nincs vissza."
ezt éljük április 9.-től hozzávetőleg még 30-50 évig, vagy még tovább is.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

kérdezd a sajtót, azok ott tanyáztak egész nap.
(amúgy meg nekem hivatali dolgom nem volt ott, nyilván nem engedtek volna be. pedig biztos meglestem volna, mi történik odabent, főleg hogy néhány tucat zsandár védi a birtokot)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

elképzelhetőnek tartod-e, hogy bármelyik ellenzéki párt képviselője elmegy szavazni, és nem a saját pártját húzza be a pártlistán...?
(dk/lmp/kitudjamégmelyik esete, ahol egyes körzetekben 0 szavazat érkezett a listájukra, miközben a képviselőjük elment szavazni és elmondásuk szerint behúzták az X-et)
pattogás vagy sem: nyerjen sportszerűen -bármelyikről is legyen szó-.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

el. ettől függetlenül is teljesen korrekt magyarázat van arra, miért vannak 0-s szavazókörök.

- lehet szeretni, nem szeretni a szabályt (meg lehet támadni, lásd a Momentumot - esetleg lehet nekik pénzt adni, ne halljanak éhen addig, amíg ezzel foglalkoznak), de ez a szabály, s korábban senkinek nem baszta a csőrét. (pedig már 2014-ben is így volt). továbbá lásd (de már kezdem unni leírni): egy vicc, hogy ellenzéki szszb tagok nem vették észre / ha észrevették, még csak jegyzőkönyvbe sem íratták le, hogy szerintük nem így kell kiadni a nemzetiségi szavazóknak a szavazólapokat..
- lehet újraszámolni, jegyzőkönyveket nézni, jogorvoslatot kérni. (jelentkeztél bárhova, hogy ha kellesz nekik bármiben a feszített tempó alatt, akkor segítesz?)
- lehet nevetni azon, hogy az NVI elnöke miért nem tud ilyen esetekre egyből választ adni, s miért olyan röhejesen válaszol a választás estéjén, ahogy.
- lehet csalást is kiáltani, de senki nem fog komolyan venni, s csak a csalás szót, s a demokráciába vetett hitet rombolod.

úgyhogy, szépen kérlek, ne koptasd a foteledből a szavaimat, hanem emeld fel a seggedet, s irány segíteni azokat, akikkel egyetértesz. a szavakkal pedig óvatosan, mert amikor kellenének, már nem fogjuk tudni kifejezni velük az eredeti jelentésüket.

több ponton elvérzik a javaslat-hegy:
1. nincs mit újraszámolni, mert ki tudja, mi történt a szavazólapokkal a begyűjtés után
2. nincs értelme a hajnali kettőtől négyig újraírt jegyzőkönyveket lesegetni, mikor az első sehol nincs
3. jogorvoslatot kérni a jogszolgáltatás melegágyában a kormányzat ellen - az öngyilkosságnak vannak szebb formái is-
4. az nvi elnöke ha nem tud alapvető válaszokat adni, kérjen 5-10-15 percet hogy utánanézzen
5. a demokráciába vetett hit 2011 óta degradálódik -és nem miattam-
úgyhogy szépen kérlek, ne nézz hülyének olyanokat, akik 2018. április 8.-a után minimum elégedetlenek a választások körül halmozottan előforduló faszságokkal kapcsolatban.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

bizonyítékok nélkül még mindig csak a szavaimat koptatod.

1)
- ellenzéki szszb-tagok voltak jelen. az ő jelenlétükben zárják le az urnát, azt megbontani nem lehet. (ha megvan bontva, lehet már hibáról beszélni, s hajrá)
- ha a jelenlétükben csalás történt, akkor meg is érdemlik. jegyzőkönyv, rossz esetben felvétel a számolás során történt szabálytalanságokról, s a sajtó/delegáló párt hotline-ja.
- ^^- senki nem állt ki, h ott volt, de szerinte a szavazólapokat manipulálták

2) miért nincs? engem úgy okítottak SZSZB tagnak, hogy addig nem hagyom ott este az egészet, amíg a jegyzőkönyvből nincs egy fénymásolt, aláírt, pecsételt példányom. Valakinél van ilyen, s eltérést mutat az eredetitől? Holmikormerre? Ha módosítottak, akkor miért írták alá az ellenzéki szszb tagok?

3) fent van minden publikusban, tessék összevetni, hibát keresni. ha találtál, onnantól tudunk miről beszélni.

4) igen, ez kurva gáz, de a választások tisztaságához nincs semmi köze.

de persze, a fotelhuszárkodás megy.

(a fentiekhez képest, a legkomolyabb, amivel előtudtak jönni, a Jobbik volt most, Miskolcban, egy határidő lecsúszás)

"A Nemzeti Választási Bizottság pedig egy szombati és egy hétfői határozatában is kimondta, jogsértő, hogy az alapvető információkat nem lehet elérni az NVI honlapjáról" - via

Kérem, tegyék meg tétjeiket, hogy lesz-e bármi következménye a dolognak...

Balfaszok... ezek balfaszok.

Egyébként erről a nyilatkozatról eszembe jutott, amikor egy állami cégnél az online üzletág vezetőjének nem volt számítógépe. Ami emailt kapott, azt nyomtatva kapta és a titkárnőnek diktálva válaszolt. Na, ez a nő is hasonló szinten lehet az informatikában.

Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy az volt balfasz, aki a Liferay mellett döntött egy ilyen tüske-jellegű terhelésű weboldalnál. Vagy az volt balfasz, aki ennek ellenére elvállalta és összegányolt valamit. Vagy az volt balfasz, aki végül átvette, tesztek hiányában vagy a tesztek ellenére. Vagy mindhárom balfasz volt.

Erről szívesen látnám a tényekkel alátámasztott, részletes véleményed, mert a jelek szerint nagyon lemaradtam a technológiák fejlődésében. (Egyébként komolyan érdekelne egy ilyen cikk)

Mi van manapság aktív használatban a weben, a java-n kívül?
PHP, nodejs, némi python-django, ruby on rails - kb ezekről tudok.
De láttam mostanában lua-t is, nem tudom, van/lesz-e itt helye...

"Erről szívesen látnám a tényekkel alátámasztott, részletes véleményed, mert a jelek szerint nagyon lemaradtam a technológiák fejlődésében."

Ja, elmaradtál, valahol a Java 1.2 környékén, ami 20 éve volt. :)

Mondjuk itt érdemes körbekattintgatni: https://www.techempower.com/benchmarks/#section=data-r15&hw=ph&test=json

"Érdekes, mert mindig az szokott a Java-alapú weboldalak mellett ultimate érv lenni, hogy ugyan csilliárd mennyiségű memória kell bele, de ha egyszer elindul, a világ vége terhelést is kiszolgálja."

Nem is Java-t írtam, hanem Liferay-t, ha érted a különbséget. :)

Egyrészt a Java nem garantálja, hogy nem tudsz szarul megírni valamit; másrészt, a portálok nem ilyen jellegű terhelésre vannak kitalálva, nehéz vagy lehetetlen lineárisan és dinamikusan skálázni a terhelés függvényében.

Yesss... mindenki hülye, csak te vagy helikopter. :D
Ismerős a mondás, hogy hibátlan szoftver nem létezik?
Ez igaz a gép mikrokódjától, bios-on, op.rendszeren, adatbáziskezelőn stb.-n át egészen a végfelhasználói programokig.
De mindegy, te a jelek szerint úgy is jobban tudod.

Nem mondtam, hogy én hibátlan vagyok, voltam már én is sokszor balfasz és leszek is. Valószínűleg az a különbség, hogy én ilyenkor azt tudom mondani, hogy balfasz voltam és nem azt, hogy a Mars együtt áll a Vénusszal és az utcasarkon épp fekete kakas kukorékol, ezért omlott össze.

Ne misztifikáljuk már, hogy 'úgy se lehet tesztekkel megfogni'. Meg lehet. Ha az ember odafigyel és nem balfasz, akkor előre, ha meg balfasz, akkor utólag. De az ilyen rendszerszintű összeomlásokat soha nem az okozza, ha a Mars együtt áll a Vénusszal és az utcasarkon épp fekete kakas kukorékol, hanem egy ismert kockázat, amit valaki valahol leszart, mert úgyse fog előjönni az a helyzet. Aztán persze előjön.

Bocsánat, de nem arról beszélünk, hogy egy gomb piros vagy zöld, hanem arról, hogy töredék terhelésre lerohad-e vagy sem. És igen, goto: "Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy az volt balfasz, aki a Liferay mellett döntött egy ilyen tüske-jellegű terhelésű weboldalnál. Vagy az volt balfasz, aki ennek ellenére elvállalta és összegányolt valamit. Vagy az volt balfasz, aki végül átvette, tesztek hiányában vagy a tesztek ellenére. Vagy mindhárom balfasz volt."

Ebben az a szép, hogy akit érdekel az oldal, az már megszokta, hogy a valasztas.hu-t nézi meg. És ott még mindig a régi érhető el. Ha elég figyelmes az illető, akkor az utolsó sorban megtalálja a linket az új oldalra. Mondjuk így talán kevesebben fogják megnézni, és az így lecsökkent terhelést talán elbírja. Esetleg a Google és a Facebook is lassabban kapcsol rájuk.

Kiegészítés:
Ha az új oldalon kiválasztjuk a 2018-as választást, akkor az megint csak a régi oldalra visz vissza. Ehhez kellett 10 nap?

Találós kérdés, ki nyilatkozta a következőt?

"A szavazatok újraszámolásáról viszont azt gondolja, hogy ez olyan, mintha focimeccsen nyernének 4-0-ra, és az ellenfél követelné a gólok újraszámolását."

Megfejtés

Ez elég meredek hasonlat, főleg ha azt is nézzük, hogy mások szerint 425 szavazaton múlt a 2/3.

Mai 13:30-as email:
„A Nemzeti Választási Iroda ismételt betekintési lehetőséget biztosít a pártok részére a választási informatikai rendszer log állományaiba. Helyszín: IdomSoft Zrt. 1134 Budapest, Tüzér u. 41. Időpont: április 20. (péntek) 14:30 Számítunk megjelenésére.”

Korrekt!

via

https://index.hu/belfold/2018/04/23/lmp_valasztasi_rendszer_informatika/

LMP: Komoly biztonsági rések vannak a választási informatikai rendszerben

"mind a választási informatikai rendszer, mind a teljes közigazgatási informatikai és intézményrendszer manipulálható, miután azt egy szűk kör kezébe szervezte ki a kormányzat. A cégháló szervezett bűnözői logikán szerveződő mintázatot mutat."

Korábban volt olyan, hogy törvényellenesen a közbeszerzéseket adott cégre írták ki.

De itt már iparositott technológiával megy a lopás: konkrétan a törvényeket adott cégek írják meg, vagy azzal fenyegetve tudnak cégeket venni (és hatalmas vállalatbirodalmakat kialakítani), hogy jogszabályokkal teszik tönkre, ha nem adja el.

Egy olyan ember vesz százmilliárd (!) Forint éves árbevételű erőművet, aki kis túlzással a nevét is alig tudja kimondani.

https://444.hu/2014/03/03/meghalt-a-welt-2000-alapitoja

Vasárnap elhunyt Komáromi András üzletember, a Welt 2000 Kft. volt tulajdonosa.
Szombatig jogtulajdonosa volt a cég legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezeli a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Komáromi nem volt beteg, 47 éves volt.

Szombaton írták alá az adásvételi szerződést a Welt 2000 tulajdonosai és a Miniszterelnökség képviselői. A tárgyalásokat az állam részéről Lázár János államtitkár vezette.
A céget a tulajdonosok eredeti szándékuk szerint nem akarták eladni. A Miniszterelnökség viszont meg akarta venni, és határozott nyomást gyakorolt a cégtulajdonosokra.

Azon lepődtem volna meg, ha a LMP nagy bejelentése bármi konkrétumot tartalmazott volna, mondjuk a "komoly biztonsági rések"-re nézve. Pl. típusa, súlyossága, kihasználhatósága.

De semmi. Mindössze annyi jött tőlük a napokban, hogy kiszivárogtatta valaki, hogyan vágta egyikük szájba a másikat.

Ez is valami.

--
trey @ gépház

Ha bárkivel beszéltem, és elkezdte pedzegetni, hogy "csalás volt", lehűtöttem azzal, hogy lejtős pálya, megvett bírók, de maga a lebonyolítás legfeljebb bakis ill. 1-2 túlbuzgó aktivista sunyisága piszkított, de erre nem lehet jóhiszeműnek lennem: https://index.hu/belfold/2018/05/01/kuria_valasztas_ujraszamlalas/

Igen, lejtős volt a pálya és zsebben a bírók, de a @#$#@$%$#%: ezeknek ennyi biztosíték nem volt elég.

https://youtu.be/dcu5sYxcEuo?t=2