Debian Jessie->Stretch, fglrx->radeon migrálás, mert megérdemlem

Akartam egy kicsit Android Studio-zni. Nem kellett volna...
A problémák ott kezdődtek, hogy a Jessie által szállított openjdk-1.7 túl régi volt az Android Studionak, az openjdl-1.8-nak meg nem tetszett a ca-cetificates-java. Mondván, négy napos ünnep jön, lesz idő szopni, nyomjunk egy dist upgradet.
Az upgrade végig is futott, de már a felénél látszott, hogy szopás lesz, mikor megpróbálta újraindítani a Xorgot és elhasalt olyan szinten, hogy karakteres teminálhoz sem tudtam visszalépni. Mindegy, volt ilyen, lesz ilyen.
Újraindítottam a gépet, belogin, jahm, nincs fglrx telepítőm. Éljen a 21.század, mikor egy gyártó support oldala is annyira javascript fertőzött, hogy képtelenség egy videokártya driverét karakteres böngészőből leszedni. Laptop elő, telepítő lehúz, elindít. "Bocsi, Xorg 1.17-től felfelé nem támogatott. Puszi. Lóbroki a szádba..."-hibaüzenet. Hurrá, elsőosztályú gyártói támogatás! Aprócska cukiság, hogy mivel integrált a GPU, létezik egy amdgpu-pro driver, de csak a nagy, kiválasztott disztróknak csomagolva.
Akkor menjünk opensourceba. Xorg.conf-ben átütöm a drivert radeonra. Xorg elcrashel. "Nincs megfelelő video eszköz"
Akkor menjünk egy szinttel lejjebb. Xorg.conf-ben átütöm a drivert vesa-ra. Xorg elhasal és visz magával mindent. ssh-n beloginelek, újraindítok. Megnézem a betöltött kernelmodulokat, ott röhög a fglrx. Pörög a lamerszámláló.
Ok. Akkor gyaluljunk, /usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh, minden kerek, rmmod fglrx, xorg indít, van kép.
Eddigre asszony már erősen pörgött, hogy youtube, filmnézés, stb. Hiába, az otthoni közös géptől elvárt rendelkezésreállás, durvább mint bármelyik küldetéskritikus termelési szerveré. Gyorsan felhúzom és bekonfigurálom autologinre a sddm-et, mert a kdm támogatás kihalt a stretchben.
Másnap gép bekapcsol, fekete kép, proci 200%-on, karakteres konzol nincs. Hurrá. SSH login, az sddm és az xorg végtelen ciklusban pörög. sddm lelő, xorg lelő. xorg visszajön. xorg lelő. xorg visszajön. Systemd, xorghoz köthető szolgáltatások kilőve. xorg visszajön. "EgyszeragyonbaszomPoetteringetakisbarataivalegyutt." sddm legyalul, újraindít. Belsőbéke, karakteres konzol.
Lsmod, a fglrx ott virít a betöltött modulok közt. STO ETA FUCK? Nézzünk szét és valóban, ott virít a szentem a /include/modulesban. A vicces, hogy az fglrx-drivers nem lett telelpítve. Kigyalulom, depmod -a és tsai. Újraindítok, xorg megy, sddm visszatelepít, béke, nyugalom.
Eltelik két nap, asszony sír, hogy így szar, úgy szar a kép, túl hangos a gép. Hiába no, vesa driver az vesa driver.
Szánok rá egy kis időt, átütöm a drivert radeonra. Újraindít, széthullik az egész. "No device detected"
Agyalok egy kicsit, nézem a kernel modulokat, valami hiányzik és a karakterek is elég randák a konzolban. Hát persze, nincs betöltve a radeon modul! De miért is?
Nézem az /etc/modprobe.d-t. Van itt egy fglrx-blacklist file, meg egy radeon-kms file, meg még egy törött fglrx link. Valaki nem takarított elég alaposan maga után. Szétcsapok a fileok között. Radeon modul betölt kézzel, xorg indít. Megint van grafikus felület. Ha már itt tartok megnézem, megy-e a hw gyorsítás. Természetesen nem. "Error: couldn't find RGB GLX visual or fbconfig" Nézem a Xorg.log-ot, a libglx.so elhasal, mert nem tudja betölteni a libaudit.so.0-t. Pedig a libaudit1 csomag fenn van. Nézem az libglx.so-t, 20013-as a dátuma. Miiiivaaaan? Pedig a legfrisebb csomag van fenn! Kíváncsiságból átnevezem, és akkor legyen, apt-get --reinstall install xserver-xorg-core. Hoppá, máris friss dátummal van libglx.so.
X újraindít, forognak a fogaskerekek.
Tanulság? Miért van, hogy képtelenség szolgáltatásokat leállítani, különösen ha azok vagy azok komponensei hibákat dobnak? Miért nem képes a gyári telepítő eltakarítani a saját szemetét? Ha le tud forgatni egy kernelmodult, akkor miért nem tudja azt leszedni maga után? Hasonlóképp, miért nem képes az apt egy rendszerfrissítésnél legyalulni korábbi, más verziójú fileokat? Miért kell mindent kismillió alkönyvtár, alkönyvtárába mindent szétcsapni? Miért nem képes egy .so ellenőrizni az kernelszintű függőségeinek a meglétét és azt logban jelezni. Miért nem lehet valami egységes rendszert kialakítani megosztott libraryknél, hogy látni lehessen, hogy ki vagy mi telepítette? Miért kell más verziójú/forrású libraryknál az eredetit felülütni, miért nem lehet valamilyen linkelési rendszert kialakítani erre?
Nagyon úgy tűnik, hogy a mindent-mindennel lehet irányítani és mindent mindennel lehet konfigurálni mentalitás nagyon kezd visszaütni. Ez a fajta tervezetlenség, a régi unixos strukturáltság teljes széthullása évről-évre rosszabb lesz. Lassan már a Gobolinux rendezési elvét is jobbnak látom.

Hozzászólások

Örülök, hogy nem csak az én agyamat basszák fel az ilyen kedvességek. (Nem káröröm, csak megnyugtató, hogy nem vagyok egyedi eset)
Lassan már oda jutok, hogy mégis veszek win10-t :(
Az se nagyobb szopás.

Látva az én és a te hozzászólásodat, úgy vélem nem nehéz eldönteni ki a seggfej troll csürhe. Aktivitásod során meg nem igazán produkálsz érdemi tartalmat, ami nem baj, mert én se. Viszont te ipari mennyiségben nyomod, ami miatt valóban nehéz az érdemi hozzászólásokat megtalálni. :D

Hát a droidságról sokat tudhatsz pubi. :D
Kíváncsian várom, mikor jutsz el odáig, hogy befogd a retkes troll pofádat. :D
Tudod, már máshol is írtam, attól, hogy látszólag kulturáltan fogalmazol, a szándékod még mocskos. Csakhát ugye ennek beismeréséhez gerinc is kéne, az meg belőled és társaidból hiányzik.

Örülök, hogy a Debian vonal kimaradt. Ilyen szopással 14 év alatt még nem találkoztam. Biztos van mindenhol rá példa, de hirtelen nem jut eszembe hasonló szopóroller történet debianon meg ubuntun kívül. Lehet csak azért mert figyelmetlen vagyok, meg mert a többség debian-ubuntu vonalon nyomul.

Hasonló szopóroller Fedorán, Nvidia kártyával: Régi kari, az új nvidia driverek nem támogatják.. Sebaj, használjuk a régit.. Ez addig mondjuk még jó is volt, amíg lefordult az adott kernelre.. Aztán a kernel is változott az idővel, a headerek struktúrája megváltozott, driver nem fordul.. Jó, akkor ideje volt már úgy is beújítani, vegyünk új kártyát.. Új kártya megvásárol, új driver felrak.. Örül.. Vagy sem.. Új driver bugos mint az állat, 100%-on tekeri a CPU-t, suspend után X crash, helyenként appok crashelnek be.. Forumok tele vannak a különféle bejegyzésekkel, Nvidia láthatólag lexarja őket.. Faxom akkor, álljunk át nouveau driverre.. Nvidia driver uninstall, Xorg conf átüt nouveau-ra, blacklistből kiszedni azt.. Xorg restart - Unable to find compatible Device.. 'Nyádat... Nvidia maradványok szétszórva a rendszeren mindenfelé, az általa felülvágott gyári library-kat (pl libGLX) nem állította vissza (szóval checksum alapján menj végig és ami grafikai library azt reinstall), törött linkek a /usr/lib és a /usr/lib64 alatt hegyekben, régi libraryk maradványai 2011-2013ból...
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Amire gondoltam a debian vonal említésekor: tanulság részből: szolgáltatások leállítása, csomagkezelő rednszerfrissítés során takarítson maga után, csomagkezelő függőségkezelése, libraryt mi telepítette használja...

Nyilván a külsős telepítő barmolása nem disztrófüggő, bár normális disztró valamilyen módon tudja szállítani ezeket a gyári drivereket (külön akármilyen repo, vagy csak a recept ami alapján elkészíthető a csomag, stb.) és akkor a csomagkezelő elvégzi amit a külsős gyári szar nem, vagy nem jól.

Amikor új laptopot vettem, direkt figyeltem, hogy ne nvidia illetve radeon GPU legyen - pont a támogatás miatt. Asztali gépen bő évtizede volt nvidia, nagyon imádtam, amikor kiszedték a friss nvidia driverből a kártyám támogatását, és átkerült a legacy-ba - nyilván ez is szívás, bár miután telepítettem, utána már jó volt. A régi (néhány hónapja leváltott) laptopomban radeon volt, hasonló problémákat jártam végig, sőt - az újabb xorg-driverekben nem volt lehetőség energiagazdálkodást állítani, azt áttették a kernelhez, és a /sys-beli fájlokat kellett matatni (vagyis csak volna, mert FreeBSD alatt nem linux kernel van), így állandóan kb. maxon ment, a venti is folyamatosan pörgött. Downgrade, viszont az xorg-os csomagok frissítését is vissza kellett tartani (meg a dri meg az llvm...), utána meg... szóval öröm volt.
Most intel gpu van, eddig (kopp-kopp) nem volt vele probléma.

> Miért kell mindent kismillió alkönyvtár, alkönyvtárába mindent szétcsapni?
Azért, hogy pl. a pkg-config-nak legyen létjogosultsága :)

Úgy látom, 2018 se lesz a linux desktop éve :)

/usr/share/ati/fglrx-uninstall.sh ez bizony alapos PEBKAC. A kesobbi szopasok jo esellyel mind emiatt voltak, mert amit pl. a csomagkezelovel diverteltek (a libGLX tipikusan ilyen), az mint ott maradt nalad.

Aksully, ez a script a gyari fglrx csomag resze. Idéznék belőle:


#AMD fglrx driver uninstaller script
#Purpose : Uninstall previously installed AMD Linux Driver
#
#Location: It should reside under ${ATI_UNINST}
#Usage:
#     - must be root to execute this script
#     - .list files must be present under the same directory
#     - preun/postun related scripts must be present under the same directory
#     - sh fglrx-uninstall.sh [Enter]
#Warning: do not move this script and relevant files to other location

Ha nem ezzel kell eltávolítani a gyári csomagból telepített drivert, akkor mivel?

Ahogy a libglx.so-t is szó nélkül felülüti az általa fordítottal. (Részletek, a config-install.sh 60. sora magasságától lefelé.)

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

10+ eve hasznalok Ati/AMD kartyakat, es soha nem raktam fel ugy az fglrx-et, hogy ne csomagokat csinaltattam volna vele, amelyek a dpkg-divert hasznalataval felreteszik a Mesa-fele libGL-t es tarsait, eltavolitaskor pedig visszacsinaljak.
Ha nem igy hasznaltad, es nem is a disztribucioval szallitottat raktad fel korabban, akkor igy jartal. Pont.

Debian 8.0 was initially released on April 26th, 2015.
Debian 9.0 was initially released on June 17th, 2017.

Debian kiadások között a Linux alrendszerek fele háromszor avul el. Csodálkozzak?