Kínai gamerek inváziója Steamen

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

https://www.gamingonlinux.com/uploads/articles/article_media/8762018611518012340gol1.png

PlayerUnknown's Battlegrounds tényleg rendkívül jól sikerült játék lehet!

Szerintem kínai farmerek miatt van ekkora invázió.

Tele van mindenféle szerezhető tárgyakkal amit csereberélni lehet.

Ez mind szép és jó, örülök, hogy terjed a Linux és a linuxos steamezés, de sajnos ez az a fajta terjedés, amiből maga a linuxos világ nem fog profitálni. Több lett ugyan a felhasználó, de a kínaiak csak egy nagy tömeg, nem fognak pénzt tolni a linuxban, nem fognak bugreportokkal meg semmi mással sem segíteni, csak használják a rendszert, így pedig nem hasznos tábor, csak a számbeli statisztika szépítésére jók.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

náci beszéd!

Inkább buta beszédnek tűnik.

:)

De abból a szempontból meg, jó, hogy a döntéshozó csapat a következő játék Linuxos portolásánál csak a statisztikát fogja nézni.

Ezen kívül "kínai nagy tömeg vagy", hogy ennyire ismersz 1+milliárd embert?

Eddig sem azt nézték.
Amikor nulla volt és a Valve elkezdte a gaming linux projektjét sem a részesedés volt az érv a linux portolás mellett hanem az, hogy windowson a jövő bizonytalan.

Tehát pl. csak akkor lehet azt mondani, hogy Mogadishu vagy Kabul veszélyes helyek, ha ismered az _összes_ ott élő embert?

Mert eddig azt nézegették? Mennyi Linuxos játékport is készült az elmúlt években?


Normális HUP-ot használok!

Nem pont az látszik a számokból, hogy a kínaiak Windowson tolják? Rossz irányból néztem a gráfokat grafikononat?

De. Erről szól az első cikk. Angol nyelvű steameseknél 2% körüli a linux. Bár a PUBG hatás ott is érzékelhető.

Itt most csak a steam terjed. De az nagyon. A linuxnak annyiból jó, hogy a kínai gamerek pénze ugyanúgy jó mint bárki másé. Több pénzből pedig még többet tud költeni a Valve linuxos fejlesztésekre. A MESA fejlesztés 13%-a Valvenak köszönhető.

Legyen igazad, én örülnék a legjobban, ha ebből a terjedésből tényleg profitálna a Linux világa. Viszont a Valve a MESA mellett dolgozhatna azon is, hogy végre ne 32 bites legyen a Steam meg sok natív linuxos játék, hanem legyen belőle 64 bites verzió, hogy x86_64-es rendszeren ne kelljen külön meglennie egy tonna 32 bites libnek.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

+ működjön végre a steam VR, jobb kontroller támogatás, még több játék. Ez utóbbiban már egészen jól kezd állni a linux.
Flatpak Snappy és Appimage szerintem a linux gamingnél is jól használható függőségi problémák elegáns kezelésére.
A legfontosabb pedig, hogy lehessen kapni gyári linuxos gépeket nagy választékban.
A Microsoft elcseszett windows 8 stratégiájának következménye a Valve linux felé fordulása. A Microsoft nem ment tovább azon az úton, hogy monopolizálja az alkalmazásboltját windowson. Így jutottunk el a mai helyzetig. A Steam első számú játékplatform lett, big screen miatt már a konzoloknak is alternatívája. A máig fel nem tört 8. generációs konzoloknak, a folyamatos steames nagy árleszállító akcióknak következtében és a mostani nagy kínai nyomulással ma 200 ezer felett áll valahol a steam gamerek száma. PS4 és Xbox One együtt ennek a felénél tart most.
Szóval a legnagyobb játékplatform alatt ma nagyrészt windows az os, miközben a Valve folyamatosan fejleszti a linux játékos képességeit. 2010-ben erről még nem is álmodott senki. De a cél még odébb van.

A lényeg az lenne, h használják. Windows kényelméhez képest kb önszop@tás eleve desktopon linuxot haszálni. Tudom, mert már jó 15 éve használom.

hat nem tudom, szerintem meg wint hasznalni onszopatas. Akar munkaban is. Mert egyszeruen hasznalhatatlan. Teljes mertekben alkalmatlan barmilyen munkara a szovegszerkesztesen kivul. De meg arra is minek. :D

De azt hiszem ez izles kerdese (meg hogy a win hasznalhatatlan :D).

+1, mondom ezt úgy, hogy az otthoni gépen van ugyan Windows 7 licencestől, de csak akkor veszem elő, ha valami nagyon Win-only dologba futok bele. Játékra (Steam), a napi dolgok intézésére (böngészés, levelezés, office, multimédia) és fejlesztésre ott az Ubuntu LTS, illetve Virtualbox-ban az éppen aktuális nem LTS Ubuntu.

Kényelmes, bekapcsolóm, működik, nem kell varázsolni, kotorni benne, elindítom, megy. Ehhez képest ubuntun állandóan túrnom kell. Átlag, otthoni, irodai felhasználásra teljesen jó.

Mit csinálsz Linuxon, amihez állandóan túrnod kell?
És arra nem gondoltál még, hogy Ubuntu helyett esetleg Linuxot használj?

Teljesen jó az Ubuntu is. Én csak a laptopnál küzdöttem meg az Intel+Nvidia videókártya kombóval (Primus, Optirun, Bumblebee, stb.) főleg a Steam és a játékok miatt, de azóta az is megy szépen.

Nyilván a fejlesztéshez használt kacatokat Virtualboxból vagy Dockerből használja az ember.

Egészen addig még a következő windows update el nem ront valamit. Onnantól sokkal kényelmetlenebb a windows

Én inkább azt tapasztaltam, hogy linuxon apt install java gradle maven és megy, winowson meg kézzel kell bebaszkodnom a java home, m2_home meg hasonló változókat, ami updatenél hol elbaszódik, hol nem, de pl unlimited jce policit folyton újra kell húzni.

Kényelmes, bekapcsolóm, működik, nem kell varázsolni, kotorni benne, elindítom, megy. Ehhez képest ubuntun állandóan túrnom kell. Átlag, otthoni, irodai felhasználásra teljesen jó.
... meg nincs rajta egy rohadt file manager(huszonikszév alatt lehetett vonal azért írni 1 jót), meg nincs rajta alapból sftp, meg normális böngésző (vicc hogy az ember azért használja a beépített böngészőt hogy valami értelmeset leszedjen vele) meg normális editor meg pdf nézegető, meg TeX/LaTeX, meg biber meg... (Ha felrakok egy linuxot nem kell kotorni ezek mind benne vannak alapból! És ha valami frissül akkor automatikusan frissül nem nekem kell utánanézni.)
Ja meg a legjobb: az usb 3.0-ás billentyűzetemet néha "elfelejti"(úgy volt->nincs a tápot is elszedi tőle) a microsoftól ajánlás:csak a csodás picipuha drivert használjam hozzá (ja b*zdmeg azért vettem 25 ezerért egy programozható billentyűzetet, hogy a windows baszakodjon vele és ne hagyja rendesen használni). Ilyet a Linuxom valahogy nem csinál(Ha egyszer megtalálta->öröm és bódottá:megy).

Attól kapok agyhúgykövet, hogy ezeket mind lehetett volna már legalább 10 éve normálisan megcsinálni, de nem... És ezért még pénzt is kérnek. Nem is keveset.

Normális PDF olvasó, ami beépítetten települ??? Mesélj, mit láttál? Nekem eddig az acroread volt ami normálisnak tűnt e téren, de az megszűnt, most van helyette valami foxitreader vagy valami hasonló, de az meg nem nagyon van benne még az ubuntuban sem. Se gyári repokban, se a snap alól nem érhető el.

Ubuntu alatt az acroread csak akkor kerül elő, ha olyan pdf-et kell nézni, amit nem DTP-s készített ÉS tartalmaz(hat) "ő" és "ű" karaktereket. (Jellemzően a közműszolgáltatói számlák ilyenek, illetve a banki kivonatok.)

A többit szépen - és gyorsabban - megnyitja az evince (gyorsabban lapoz is bennük), gondolok itt például az alkatrészek adatlapjaira gyártófüggetlenül (IC, tranzisztorok, stb.), Packtpub-os/NoStarch-os/stb. könyvekre, Raspberry Pi magazinokra, a régi Linuxjournal számokra, stb.

Okular. Mindent tud. Még annotálni, és szerkeszteni is.

+1

+1
12 éve használok Linuxot desktopon. Voltak nehéz idők az elején de az elmúlt 5-8 év teljesen eseménytelen volt. Működik úgy ahogy egy windows sosem fog.

Például a linux sok platformon jól működik. A Windows meg hatalmasat bukott amint kitette a lábát arm platformra.

+1 ,de nagyon. Itt, a HUP-on tonnányi szösszenet van arra nézve, hogy az emberek szoftverergonómiai és segédprogram-hiány krízisbe kerülnek, ha Linux után Windows-on kell dolgozniuk.

Nem után, hanem mellett. Szabadságharcosként belebuzultak valamibe, aztán amikor egy windowsos feladat miatt el kellene ereszteni egy keresést, inkább feljönnek a HUP-ra égetni magukat. Windowsról van szó, nekik nem kell tudniuk a megoldást, sőt, még azt is el kell felejteniük, évekkel ezelőtt mit meg nem tettek a bálványozott rendszer megismeréséért. Mondjuk nem is csoda, hogy el akarják felejteni, mert azóta van párkapcsolatuk. ... Eredetileg hibáztatónak szántam volna ezt a hozzászólást, de közben rájöttem, hogy nemileg érett óvodásokat nem hibáztathatok azért, mert krízisbe kerülnek. Főleg azok után, hogy az elméjüket meggyalázta egy pingvint szálakon rángató férfi, meg egy lábköröm-faló hippi, miután Bill Gates röhögve az arcukra élvezett.

:)

Lábgomba volt, nem köröm. És ez hitelteleníti a mondanivalódat!

lol:)

A jóhoz könnyű hozzászokni. Köszönöm a kiegészítésedet. :-)

Akinek van az az Aaron1988-as aláírása jöjjön!!

Ja, az én lennék. Nem is tudtam, hogy Aaaron már a HUP-on is megtalálható álnéven. Szerintem az önszopatás ma már desktopon Windowst használni. Persze azt elismerem, hogy játékplatformnak még mindig jobb, több játék érhető el rá, meg aki szükségszerűen MS-os és Adobe programcsomagokkal dolgozik (mert a munkája feltétlen megköveteli), annak előnyösebb, de amúgy minden más tekintetben a Linux ma már jobb választás. A desktop Linux éve már rég eljött, csak még hivatalosan nincs kimondva.

Szerintem az a 1-2%-os linuxos részesedés is bullshit, ami ilyen webes statisztikákon szokott mutatkozni, annál mindenképp magasabbnak érzem a gyakorlatban, olyan legalább 5%-nak vagy még egy kicsivel afelettinek, szerintem már eléggé közelíti a MacOS-ses részesedést. Nem azt mondom, hogy a Windows-dominancia még mindig egyértelmű, meg a linuxos terjedés is lehetne nagyobb, de annyira nem rossz a helyzet, hogy tényleg csak a Schönherz-koliban lehessen Linuxszal villogni. Egyszerűen tényleg egyre több egyszeri felhasználónál látom, még idősebbeknél is, hogy megelégedéssel használják, valaki felszögelte nekik, és tökéletesen elvannak vele, böngészni, tartalmat fogyasztani kiválóan tudnak rajta, anélkül, hogy összevírusozódna és havonta rendbe kelljen tenni. Persze ehhez a MS is kellett, hogy az XP kivezetésével, a Win7 hanyagolásával és a Win8-10 vonalon behozott szopatásokkal a Linux felé tereljen egy csomó elégedetlen usert.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Valamint a Lumiákkal megszivatott milliók kellőképpen meggyűlölték a Microsoftot.
A MS inkompetenciáját naponta megtapasztalták.
Az utóbbi hónapokban több szervezet is a linux növekedését mérte. Azt mondják ez csak a chromebookok miatt van. Na és ha chromebookok húzzák a linuxok számát? Az is linux.

A ChromeOS-t külön venném, mert bár linux alapú, ahogy az Android, de nem sok köze van hozzá igazából, teljesen speciális webes műfaj. Persze bele is számolhatjuk, de ilyen alapon akkor mindent számoljunk egybe, ami nem Windows.

Az előbb kifelejtettem, de még az MS/Adobe programcsomagok mellett a CAD-ezés az, ami megint Windows alapú szokott lenni. Tényleg minden másra Linux.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Az Android párhuzam egyáltalán nem áll. Az Androidban csak a kernel Linux. Azon van bionic libc van
glibc helyett felette ART. Grafikus felülete sem xorg. Normál arm-os desktop linuxot ugyan el lehet indítani Androiddal párhuzamosan de grafikus driverek hiánya miatt csak VNC-vel lehet elérni ezt a linux desktopot.
A Chromeos meg egy normális desktop linux. Gentoo linuxból csinálja a Google. https://wiki.installgentoo.com/index.php/ChromeOS
Linux kernelen a szokásos glibc és a gnu pereputty fut. Grafikus felülete Xorg, mostanában térnek át wayland-re ami több desktop linux disztribúciónál is napirenden van. Androiddal szemben itt chroot sokkal barátságosabb desktop környezetet produkál, vnc helyett natív xorg-gal teljes grafikus gyorsítással.
Ezért a webes forgalom alapján os részesedést mérő kutatók is gyakran desktop linuxnak számolják a chromeos-t. De van kutatócég amely már külön számolja.

CAD nagyon kevés embert érint. Akinek ez nem mindennapi munkája az opensource CAD programok kielégítik az igényeit linuxon is. Hát Adobe Dreamweaver nincs. PDF acrobat reader viszont már régóta van linuxra hivatalosan Adobe-tól. Nem lehetetlen, hogy windows és macos után egyszer linuxra is lesz. Nekem nem hiányzik. Ami hiányzik Linuxról az a Microsoft Visual Studioja. A Monodevelop nem rossz ugyan de a VS jobb. A Microsoft utóbbi időben mutatott fordulatai után nem zárnám ki, hogy lesz majd linuxra is VS.

"Grafikus felülete sem xorg." Nem kizáró ok, kérdezd csak meg a szerveredet.

Desktop ligában szerverek nem játszanak.

Ezt írom én is, kevés embert érint. Az Adobe szoftvercsomagokon nem Adobe Readert értek, hanem Adobe Acrobat (vigyázat, ez nem egyenlő az Acrobat Readerrel), InDesign, Illustrator, Distiller, Photoshop, Lightroom, Audition, Premier, stb.. A rendes 3D-s windowsos CAD-eket sem éri utol az ingyenes (főleg 2D-s) Linuxon. Nem a Linux hibája, mert lehetne az alá is rendesen portolni ezeket (ahogy MacOS alá is lehetett), csak a fejlesztőcégek mantrája, hogy ők nem akarnak a Schönherz-koliban egy teljesen halott platformmal villogni. Egészségükre.

Egyébként megértem ezeket a cégeket. Elég megnézni, hogy az NVIDIA is kínlódik Linuxon a zárt driverrel, nem tudja követni az új kerneleket, új verziókat, mindig lemaradásban van. Az AMD is ezzel szenvedett, de ők megunták, és kinyitották a forráskódját a korábbi zárt drivernek, ebből lett a nyílt amdgpu driver, de már az Intel sem nagyon fejleszti a Xorg nyílt drivert, hanem a nyílt modesetting driverbe fejlesztenek bele. Viszont egy ilyen MS, Adobe, stb. óriás inkább bezárja a kapuit, meg csődöt jelent, akkor sem fogja senkinek a forráskódot kinyitni.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Egy évtizede még nagyon sok professzionális cad program volt Linuxra. De sok ma is elérhető. Olyanok mint
ProEngineer mostani PTC Creo még proengineer korában linuxra is volt.
Siemens NX, ez tudtommal ma is elérhető Linuxra.
https://www.youtube.com/watch?v=joz-lLMhCTM
VariCAD, ebből is van linuxos
Medusa és ez rendelkezik linux porttal
Dassault Catia, ebből csak volt linuxos.

Az opensource Brl-Cad vagy az áramkörös KiCad igen jó színvonalú cad szoftverek.


Normális HUP-ot használok!

Hiszek neked. Csak azt látom, hogy sok fórumon sírnak a CAD-esek, hogy nincs Linuxra sem AutoCAD, sem ArchiCAD, meg semmi sem, amit használnának, de ezek szerint csak picsogás.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Az, picsogás. A BricsCAD kimaradt. Szintén elérhető Linuxra.


Normális HUP-ot használok!

Hat igen, a kocaCAD-esek ismernek 2-3 agyonmarketingelt toolt (amik tenyleg nagyon jok,ne erts felre) :D

Amugy en meg emlekszem 96-ban spark-os munkaallomasokan es solarison futottak csak ilyen csodak. Stabilan. A win95-os archicad es tarsai estek keltek. Mondjuk nem mondom, hogy nem az OS miatt. :D

Jobb lett volna ha maradnak Macintoshon akkoriban. Starcra volt valaha ArchiCAD?


Normális HUP-ot használok!

nemtom, nekunk '96 kornyeken win95-re voltak csak telepitve. Amugy a progi jo volt, de allandoan hasalt szerintem a win miatt. :D

Windows NT-re kellett volna inkább rakni. Azt is támogatta, nem?

Igen.

De jo is volt az NT. Hol a halokartyat, hol a hangkartyat nem tudta kezelni. Egy valamit csinalt atomstabilan, hogy dobalta a kekhalalokat napi ketszer-haromszor. :D

Windows, mert megerdemli valaki...biztosan :D

Én soha nem találkoztam NT-n kék halállal. Szerintem sokkal stabilabb volt mint utána az XP, ahol aztán tényleg volt minden.

Akkor nem volt hangkartyad benne. :D

Viccet felreteve, atom stabil volt, ha semmi extra nem volt benne (hangkartya, videokartya, neha halozati kartya :D).

Egyszer meg a regi szep diokben megprobaltunk egy DSP kartyat hasznali benne aminek 16 csatornaja volt (nem otthoni felhazsnalas na :D). Ennyi csatornat kellett volna hasznalnia egyszerre, de kb a 6-7-ik utan mindig kekhalal. Na a Sco Unixware 2-es es 7-es is megbirkozott 8 ilyen kartyaval egy gepben, azaz 128 egyideji "hivast" tudott kezelni, anelkul, hogy megizzadt volna. :D

A lenyeg, hogy en meg nem talalkoztam olyan windows-sal, ami munkara alkalmas lett volna. Persze azon kivul, hogy windows dekstopokat managel. Bar ott is hallottam mar cifrakat a kollegak elbeszelesei alapjan. :D

De keszseggel elhiszem, hogy nalad stabil volt az NT. Szerencses vagy/voltal.

Elore leszogezem, hogy nem ismerem magat a Vistal Studiot, de a Visual Studio Code nekem pl. tokeletesen kezre all PowerShell scriptek ganyolasahoz, ismer sok mas nyelvet is, es a MSFT adja ki. Ez nem az a VS, amit keresel?

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Nem. A linuxos/multiplatform megfeleloje a VS-nek az IntelliJ IDEA https://www.jetbrains.com/rider/. A VSC egy Atom/Elektron klon, Javascript-kiddieknek.

Vagy mondjuk Monodevelop ha már VS.

ha jol emlekszem, volt egy 'stb..' a szervergepnek szo utan az idezetben, azzal egyutt sokkal pontosabb korkepet ad errol a 21ik szazadi jelensegrol, kar, hogy kikerult belole :)

ugyertem hogy mar arra sincsen eroforrasa, hogy darabszamra(legalabb ketto item a felsorolasban) meglegyen az amugy semmitmondo dagalyositasa, hanem ilyen szegenyes ', satobbi' szerkezettel operalja az okoskodasat.