Kodi okos TV-on

 ( HandsOfVelika | 2017. december 4., hétfő - 11:32 )

Tervezek vásárolni egy okos tv-t.
Nincsenek nagy igényeim, nem vagyok kimondottan márka orientált, de az eddigi olvasataim alapján LG televíziót vennék... - viszont amit szeretnék mindenképpen, hogy kodi vagy rosszabb esetben egy plex tudjon rajt futni, és hálózatról betallóza a tartalmakat DLNA-n vagy smb-n, vagy csak simán mint hozzá adott hálózati meghajtó.
Ennyit szeretnék, és ezért nem szeretnék egy külön eszközt (tv okosító, android tvbox, mini pc, stb... ) ezért oda rendszeresíteni.

Az LG webos 3.5-höz találtam "how to" és tutorial videókat, és leírásokat, de igazából személyes vélemények tapasztalatok érdekelnek.
A nagy kérdés hogy a tv-re telepíthető kodi ugyan olyan teljes értékű mint a pc-s verziója? Ha csak 1 skin van hozzá, meg nem lehet profilokat létrehozni stb, az nem érdekes csak a fő funkciók menjenek rajt.

A kiszolgáló, ahol a filmeket és zenéket tárolom egy ubuntu amin fut a kodi, ezt kellene elérni-e a tv-nek, és örülnék neki ha kodi-n tenné.

A válaszokat előre is köszönöm!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudtommal kodi nincs kifejezetten smart tv-re. Androidra van, ha TV-n esetleg android fut, akkor lehet fel lehet pakolni ra, errol mar olvastam, de nem hinnem, hogy jo elmeny lenne.

Szerintem vagy olyat vegyel, ahol a plex tamogatott (pl webos), vagy vegyel egy raspberry-t, dugd el a tv mogott, es azon tokeletes es jol fog futni a Kodi, az ubunuts geprol meg tudja szivni a tartalmat.

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Kodi, plex van android tévére, hibátlanul működik és jól kezelhető.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én fordítva vásároltam az eszközöket.
Vettem egy TV-t ami, FULL HD legyen. Ez elég ha monitor elsődlegesen, jelenleg még hangszóró is.
HDMI-re kapott egy kínai mediabox-ot, amire KODI telepíthető az Android helyett (így sokkal gyorsabb és stabilabb). Ezt cseréltem most olyan mediaboxra ami már inkább STB, tehát van benne DVB-S és DVB-T tuner. A DVB-S elvileg megy KODI-ban majd. Bár ez majd kiderül, még most lesz megcsinálva. A mai napon érkezett meg.
Kap később ambilight-ot a TV hátulja, amit a KODI fog vezérelni, mivel a TV-t csak bekapcsolom és kikapcsolom lényegében.
ESP8266-os LED-es és egyéb világítás vezérlése is tervben van. Ehhez a KODI-ra is csinálnék vezérlőfelületet.
A hanghoz később kap egy soundbart, vagy hasonló hangeszközt a rendszer.

Ismerősnél most döglött ki egy TV "smart" tudása, vagyis amit Ők néha használtak benne, tehát a YouTube. Pár éves TV és LG vagy Samsung.
Más részről mindig is idegesítőnek találtam még egy bementválasztáshoz is bejön a tetü lassú 3D-s pörgő forgó menü. Közben meg nem erre vagyok kiváncsi hanem a műsorra, ami általában HDMI-n jön úgyis. (Vidék, ahol nincs kábel TV, tehát kell az STB)

+1

A TV legyen megfelelő, az okosságot meg beleteheted egy RPi2/3-mal vagy S905 boxxal, ezekre mehet LibreELEC.
További információk itt:https://prohardver.hu/tema/amlogic_s905_s912_processzoros_keszulekek/friss.html

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

+1

Az okosTV -szerintem- kicsit olyan, mint sajat magadat bezarni egy majdnem kenyelmes bortonbe.
Raadasul a felar, amit a TV "okos" parametere miatt kifizetsz a sokszorosa egy RPi vagy egyeb ARM cucc aranak.
-------------------------
Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Viszont amíg nincs 40" -os 4k képernyő 5-8 HDMI porttal csak "okostv", nem mindegy hogy egy lassú, merev, vasajtóval, szögesdróttal, kerítésbe áramot vezetve zárt (LG WebOS, samsung smart, ...) vagy egy fakerítéses, tolózáras, kicsit lebontható/kibővíthető (Androidos TV pl. Philips, Sony) börtönbe zárod magad önként.

Pl. a Philips PUH6400 -ra ment SPMC, UPC Horizon GO és amíg nem akarok tőle különösebb extra mutatványt (pl. 10+ Mbps ts streambe beletekerni vagy magasabb bitrátájú 1080p/4k videót lejátszani) normálisan használható.

Parasztvakításra HDMI -n campel egy S912 -es dobozka is ha valamit mindenképp 4k60p -ben akarnék nézni. :-)

És miért kellene 5-8 hdmi port?
Egy port settopbox, második port egy netes médialejátzó (chromecast, kodi, kínai box), harmadik port egy dvd/br játékos, és ezzel több portot elvittünk, mint amit a felhasználók 99%-a valaha is használni fog.

Ráadásul lehet venni HDMI switcheket is. Nekem is van, PS3+PS4 osztozik rajta.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ráadásul, nem is minden tv-n egyenértékű minden hdmi port.

Mire gondolsz?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Például a hdcp 2.2 nem sok tévénél nem minden porton érhető el, ezért például a külső netflixes doboz nem megy 4k-ban vele. Az egyszeri user meg szidja az eszközt, pedig csak el kellene olvasni a használati útmutatókat.

Nem is értem, hogy ha ráraknak valamire X egyforma csatlakozót, akkor miért nem egyforma képességekkel rendelkeznek azok. USB-n is rájöttek, hogy van értelme színkóddal jelölni.

Mert sikerült a szabványokat úgy alakítani, hogy mire kijött a csatlakozó, utólag változott a specifikáció. Így nincs mese, menni kell utána, azonos a fizikai profil, de eltérő a vezérlő chip mögötte - gondolom az plusz költség lenne, ha mind a négy aljzat tudná a legújabb specifikációt, így ezzel a hanyag eleganciával áldoznak a fejlesztők a költséghatékonyság oltárán.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Alapesetben nem gond, mert egyszer nem megy, átdugod. A baj akkor kezdődik, ha 2 hdmi 2.0 hdcp 2.2-es port kellene, de a 4 hdmi közül 1 tudja. Nyilván réteg igény, hogy mind a 3-4 tudja, aláírom, de érheti meglepetés az egyszeri user.

+1 Épp elég a megfelelő minőségű kijelzőt megtalálni, nemhogy még az okossága is rendben legyen.

En is eleg sokat Kodi-ztam csak aztan a media/filmfogyasztasi szokasaim atmentek Netflix - Amazon Video iranyaba. Nincs sem idom sem kedvem vadaszni a tartalmat a neten, viszont gy meg nagyon jo az okosTV beepitett Netflix, Amazon kliense. RPI pedig mar nincs mogottuk mert pont a DRM tartalmakat nem viszi.

Én amazon fire tv stick-et csatlakoztattam a (szándékosan nem smart) HD TV-re.

Triviális kodi-t felrakni rá, televan vele a net, hogy hogyan kell. Spotify, youtube stb. ezek szintén elérhetőek rá.

Youtube, amíg a google nem kezd szopatni
https://index.hu/tech/2017/12/06/kitort_a_haboru_az_amazon_es_a_google_kozt/

Az is bosszantó, hogy android tv-re nincs általános tévés prime video app. Meg, hogy telefonos prime video appból nem lehet chromecastra kitenni.
Igyekeznek alátenni egymásnak.

Én is marhára utálom ezt a customer-hostile magatartást, de ez van sajnos, mindenki saját elbarikádozott világot akar létrehozni, amiben a konkurencia terméke nem működik.

arról van infótok esetleg, hogy a fire tv-n futó kodi-ba feltelepített youtube plugin-nal meg lehet kerülni ezt a tiltást?

köszi

A kodi addon, mint nem hivatalos megoldás, ettől teljesen független. Persze ott is előfordul szívás, amikor a youtube api változásával egy csomó videó lejátszhatatlanná válik, míg dokumentáció és reverse engineeringgel meg nem oldják, hogy megint menjen.

Pont most futottam egy kört okos tv ügyben. Igaz, te most konkrétan WebOS-es tv-t említesz, de hadd mondjam el az én kálváriámat.

Itt az oldalon feldobtam a specifikációkat, amiket szeretnék, ezek a válaszok jöttek: https://hup.hu/node/156462

Ki is néztem egy LG tv-t: lg 43uj634v

Minden vacaknak utánaolvastam, mindenféle specifikációnak megfelel, 4k is felskálázással, WebOS szimpatikus volt, stb.

Ezzel szemben a következő történt (és innentől már nem biztos, hogy érdekel, ha mindenképpen LG tv-t szeretnél):

Bementem az üzletbe, ahol azonnal ütött, hogy mennyivel mattabb, sötétebb képe van, mint mondjuk a mellette lévő Sony vagy Samsung tv-knek. Ha átállítottam sport beállításokra, javult a helyzet, de így is vastagon látszott a különbség. Utána a képminőségi beállításokra is ránéztem, állítgattam, de nem sokat javult a helyzet. Eladói szöveg szerint a 2017-es LG modellekbe "eco panelt" raktak. Szóval minden apró paraméternek megfelelt, de a képe nem volt szép. A sógorom azt mondta, hogy azért tudjak róla, hogy nem mindegy, melyik gyártó tv-it milyenre hangolják az üzletben, és ebben állítólag szép összegek forognak is, hogy kiét állítsák jobbra.

Végül egy Sony tv lett, nevezhetjük felső kategóriásnak, ahogy az én kérdéseimben kapott válaszokban is szerepel. Nagyságrendekkel szebb a képe. A konkrét típus Sony 49xe7005.

Egy bizonyos szint fölött ha akarod, ha nem, okos tv-t kapsz csak. Ennek a szériának elvileg az elődje android tv-vel futott, de azt dobták, most "linux" alapú az okos cucc benne. Az oldalon van hozzá firmware frissítés is, arra még nem volt időm, hogy a tv-ben ugyanez van-e. Fapados a menü, de faék egyszerű. Egy dolgot még nem találtam meg benne, hogy mkv-s dual audio-s filmnél hogy állítom be, melyik hangsávot akarom hallgatni. Ha valaki tudja, ne kíméljen :)

Hálózatra még nem kötöttem. Böngészőnek állítólag opera van benne, van dedikát YouTube és Netflix gomb a távirányítón. DLNA-t elvileg tud a leírása alapján. Azt írtad, hogy nem akarsz hozzá külső eszközt, én azt mondom, a Tv szoftverére nincs túl nagy ráhatásod, ott a szoftver valószínűleg ott ragad, ahol dobják a támogatást.

A HDMI-CEC egyébként nagy király, a raspberry-n lévő kodi-t gond nélkül kezeli a tv távirányító. Eddig a kodi-t nem bonyolítottam túl, csak pendrive-ról játszottam rajta filmet. YouTube-ot és társait még nem próbáltam.

Van fejhallgató kimenete is, este kipróbálom, hogy rákötöm a Thonet & Vander sztereó hangszóróimat. 4k-t még nem néztem rajta, de este pont a Kék bolygó II ment a BBC Earth-ön, hát földbe döngölően szép volt.

Nem lebeszélni akarlak az LG márkáról, csak megemlítettem, hogy én konkrétan így jártam. Nézd meg élőben a képét úgy, hogy más márka is legyen mellette. Lehet bármilyen jó a belső szoftvere, én azt mondom, mindenképp a képernyőt nézed.

Na!
Hát nagyon köszönöm a válaszokat.
Úgy látom, hogy meg kell fogadnom a tanácsotokat és be kell ruháznom egy pi-be.

Melyik model kell nekem, ha csak fullhd a cél? Jó lenne valami kit-be venni, nem szeretnék sokat manyákolni vele.
Legyen rajt gigabit LAN és ha lehet akkor wifi.

A Raspberry-k egyikében sincs gigabites lan. 10/100 mindegyiknél. Wifi n-es, BlueTooth 4.1. A többi mini számítógépnél találsz gigabit lan-os kivitelt, azoknál sokszor a szoftveres támogatás hiányos. A pi-nél ez nagyon korrekt. Igaz, 4k-ban még nem próbáltam ki mit tud, tud-e egyáltalán, de a fullhd-t simán vinnie kell hardverből.

malnapc.hu, rpibolt.hu stb oldalakon nézz szét, kit-eket is árulni szoktak. Az rpibolt.hu-nál még mindig tart az akció, hogy a pi3-hoz hivatalos raspberry pi tápot adnak. Ha jól tudom ez a generáció már válogatós tápokban.

A Kodi távirányításához androidon a Yatse alkalmazás tökéletes. Wifi a pi-n meg a telefonon és működik.

FullHD-re elég az RPi2 is. Kit az kb. a Pi, egy microSD és egy tápegység, igényeseknek egy ház is :)
RPi3 csak ha a Wifi mindenképpen kell (kábel jobb) és/vagy BT (bár az általában egy USB BT dongle-el jobb) és ráadásul erősebb táp kell neki.

Továbbra is mondom hogy nézd meg az S905 boxokat, olcsóbbra kijössz vele.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

A pi nem tudja az x265-ot GPU-ból ezért én csak a 3-ast javasolnám. Sajnos némelyik film még azzal is akad nálam.

Az RPi3-ast én nem javasolnám ha x265, lévén az SE tudja, csak valamivel gyorsabb a procija - de ugyanúgy szoftveresen dekódolja.
Az S905x tudja, ha arra van igény. Egyelőre én x264-ből több release-t látok.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

S905x +1
Nálam a legkisebb változata fut, zökkenőmentesen. Álom, az S802-es után, bár az egy drágább, profibb változat volt, kétszer annyi memóriával.

https://www.banggood.com/4-In-1-Raspberry-Pi-3-Model-B-V31-Acrylic-Case-Pi-Fan-Aluminum-Heatsink-Set-p-1048293.html
https://www.banggood.com/5V-2_5A-USEU-Plug-Power-Supply-Adapter-ONOFF-Switch-For-Raspberry-Pi-3-p-1163297.html

a kis hűtőventi nagyon hagos 10 perc után húztam ki elég neki a hűtőborda, pedig be van dugva egy dobozba a külső hdd-vel együtt, ott melegítik egymást :)

itthon drágábban kapod meg.

háttöööö.
Pi-t csak a pimoroni-ról. EU stock, pár nap alatt itt van, nincs vám és áfa. És olcsóbb (vagy ugyanannyi), mint csájníz oldalakon.
Maga a pi3 32 gbp (11,5e HUF), alap házzal együtt 40 GBP (14,2e HUF), plusz a szállítás 4 GBP (1400 Ft).
A linkelt csájníz verháuszból rendelve házzal együtt 14,3e (akciósan), de ha megbukik a vámon máris megy rá 27% áfa.

És kínai noname táp helyett inkább ikea koppla 3 portos USB, ez tuti tudja azt ami rá van írva és ott is merem hagyni bedugva.

Szerinted a burkolat alakján kívül mi lényegeset tett hozzá ehhez a usb-s töltőhöz az IKEA...?

Mondjuk elvárást a tervező és a gyártó felé? Minőségbiztosítást, CE jelölésnek megfelelést?

Az olcsó kínai töltőknek ki tudja mi van a belsejében, de persze ráírnak mindent, aztán vagy tudja, vagy nem. Vagy felrobban, vagy nem.

A CE megfelelőséget kikötik a beszállítói megállapodásban, a gyártó meg belobogtatja az igazolást. A beérkező szállítmányból meg mintavétellel minőséget ellenőriznek/ellenőriztetnek, de attól a belseje nem igazán lesz sokkal "profibb" mondjuk egy Xiaomi vagy más ismertebb márkajelzéssel piacra kerülő töltőhöz képest.
Szedtem szét döglött LG töltőt, meg egy másik, szintén megdöglött "noname" darabot, ami a burkolat eltérő színétől eltekintve ikertesója volt az LG cimkésnek... És nem csak kívülről...

Nem azt mondom, hogy a márkástól jobb a bele, mert a Xiaomi, Samsung, stb. terméket is márkásnak tartom. Gyors gugli után a következőre jutottam: Samsung 2A-es töltő itthon bruttó kisker 2-2,5 eFt, én legalábbis annyiért láttam. A 2 Amperes Xiaomi geekbuying-on 10 dodó. Túlzásba nem vittem a keresést, de nem nagyon hiszem, hogy valahol 1-2-3 dodóért lehet márkás USB töltőt venni.

Szóval árban nincs érdemi különbség, és kb. ugyanannyiért az ikeás cucc 3 aljzatot ad hivatalosan 3,4A, gyakorlatilag ettől nagyobb terhelhetőséggel.

És igen, _ha_ szerencséd van, akkor ugyanazt kapod Kínából olcsón ugyanolyan kinézettel, ha meg nem akkor nem. Mert nem biztos hogy beleteszik ugyanazt az elkót, ha 2 fillérrel olcsóbban tudnak valami gagyit beszerezni. Jó oda a 85 a 105 fokos helyett fokos, nem kell oda low ESR, stb.

Csakhogy ez a szerencsén múlik, én pedig otthon 24/7 üzemeltett, potenciálisan tűzveszélyes cuccoknál nem szívesen építek a szerencsére.

Eredeti Samsung töltőt szedtem szét, miután már használhatatlanná vált.
A 220V-os villák és az elektronika között nem volt közvetlen kapcsolat.
A műanyag ház préselte a villákat a nyomtatott panel adott részére.
Ahogy az anyag öregedett, mozgott, hőtágult és összehúzódott, a nyomás gyengült.
Végül hol adott áramot, hol nem. (És ehhez nem kellettek évtizedek.)
Mindez sokszor annyiért, mint a gagyik.
Tehát, hogy egy márkás termék mennyire minőségi ...

Gondolom elvárás ezeknél a termékeknél is volt: http://www.ikea.com/ms/hu_HU/about_ikea/press/product_recalls/index.html

Keresd meg ugyanezt a listát Aliexpresszen. Na, ez a különbség.

Ettől függetlenül én is egy normális kínai USB adaptert vennék (Ugreen stb)

Az Aliexpresszen kb. 2–3 dollár lehet egy ilyen. Az IKEA 2690 forintért adja. Az elektronika pedig nem kizárt, hogy ugyanabban a gyárban, ugyanazon a gépsoron készült. Attól, hogy az elektronikához egy európai tervez dobozt, az elektronika nem lesz jobb minőségű.

Mellesleg sok, elvileg neves cég honlapján nagyon sok terméknél talán pixelre pontosan ugyanaz a kép van, mint az Aliexpress/Banggood/eBay oldalain.

"pixelre pontosan ugyanaz a kép" - merthogy ugyanaz a fröcsifromában készül az alkatrész burkolata...? Csak az egyikre x, a másikra meg y felirat kerül...

Mondjuk az IKEA-s verzióban az a jó, hogy ha nem jó, visszaviheted, és kicserélik (nekem ~9 éves konyhai csaptelepet cseréltek ki), de ha azt nézem, hogy mennyi az árkülönbség, akkor lehet, hogy irreleváns lesz ez a lehetőség...

Nézd, rendeltem ebay-ről 2A-es töltőt 1-2 dodóért, pont úgy néz ki, mint a Samsung. Csak épp nem adja le ugyanazt az áramot. Szopó.

Persze biztos van jó minőségű is, és tuti van olyan is, ahol az elektronika ugyanabban a gyártban, ugyanazon a gépsoron, ugyanolyan alkatrészekből készül. Csak ezt ki kell fogni.

De nem akarok senkit meggyőzni az igazamról, az én szubjektív véleményem az, hogy ezen nem érdemes spórolni. Azért dobtam be a konkrét terméket, mert szerintem ár-érték arányban kifejezetten jó termék, és megbízható is. Több darabot is használok, és ezt nyugodtan ott merem hagyni bedugva. Nekem ez megéri pár sör árát.

Az érdemi különbség itt abban van szerintem, hogy ha esetleg rád gyújtaná a házat, akkor az IKEÁ-n le tudod verni, ellenben az Aliexpresses eladóval. Az meg, hogy "a neves gyártó honlapján ugyanaz a kép van", jelentheti azt is, hogy a gyártótól lopták a képet az Aliexpresszre és nem fordítva, nem? :P

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Ha tudod bizonyítani a porrá égett maradékból, hogy azon IKEA-s felirat volt...

Ez már ugye eljárásbeli kérdés: tudod, hogy kit kell perelni, etc. Az Aliexpress esetén eddig eljutnod kb. esélyed sincs.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Meg leginkább elméleti kérdés - esélyed gyakorlatilag minimális, hogy egy ilyen ügyet bizonyítással végig tudj tolni.

Persze, igen. A mondanivalóm lényege az lett volna, hogy itt az IKEA "felvállalja" a terméket, ami - esete válogatja - lehetőséget ad a jogérvényesítésre (magyar bíróságon, magyar és EU jog szerint, etc.). Aliexpress-en erre nem hiszem, hogy egyáltalán bármilyen reális esély lenne.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Én arra gondoltam, hogyha leég a házam, akkor talán az IKEÁ-tól vissza tudom kérni a töltő árát. A kínainál erre esély sincs.

Az okos töltők közt van ami olyan okos, hogy nem ad le nagyobb teljesítményt, ha nincs a megfelelő ellenállás mátrix az usb adatlábakon vagy nincs valami más okos kommunikáció, amivel a töltendő eszközzel lejátszhaták a kézfogást a nagyobb amperekhez. Szóval pi esetén még az okos töltővel is lyukra lehet futni. Nem is értem, hogy miért nem tesznek rá ellenállást, amivel a legtöbb okostöltő legalább 1A-t engedne.

A kínai mellékszám kapcsán szerintem az a legfrappánsabb megfogalmazás, hogy nem kínai hamisítványt kell venni, ami úgy néz ki, mint valami más, hanem eredeti kínait valamelyik komolyabb kínai cégtől. Nekem mikor elegem lett, hogy mindenféle töltők lógnak már minden konektorból, akkor rendeltem pár 4 portos normál aukey tápot, 10 dolcsiért darabját, így simán megy egyről több pi és egy másikról több készülék töltése egyszerre. De lehetett volna bármelyik komolyabb és esetleg elektronikai tesztekben szereplő gyártó is.

Én meg vettem pár 3 portos ikea tápot, 10 dolcsiért darabját. :)

Hát nemtom ez mennyire okos választás. Persze látom h ez nem egy drága tv.
Amennyire én utánaolvastam 4k-s tv-ből most OLED-et kell venni, ami meg az LG technológiája, ez valódi előrelépés.
A Samsung meg a többiek mindenféle márkanevei gyakorlatilag ugyanaz a szélen világított LED (nincs igazi feketéje).

Okosításban csatlakoznék a többiekhez, kodi-t kell használni.
Nekem egyelőre rpi3 van, az sajna csak fullhd-ig jó, 4k-hoz más hardver kell - ha odaérek majd megnézem mi alkalmas...

--
Gábriel Ákos

Az oled-nél elbizonytalanodtam a Google Pixel 2 és a csúcs iPhone körüli beégési mizéria kapcsán. Nem tudom az oled mennyivel kerül többe, valóban istenítik, de az előzőekben említettek miatt nem tudom, hogy valóban kiforrott-e a technológia.

13 éves 72 cm-es katódsugárcsöves tv-ről váltottam. Ahhoz képest már ez az IPS-LED is űrtechnológia :)

Telefonban használt oled kijelző más, mint az oled tv panel.

For example, many (but not all) phone OLED displays have used what’s called a “diamond pixel arrangement,” which is markedly different from the WRGB arrangement used in LG’s OLED TVs. In LG’s OLED TVs, each pixel is a white OLED point of light made out of three colored layers, but color filters actually create the red, green, and blue subpixels.

https://arstechnica.com/gadgets/2017/11/lgs-oled-phone-screens-are-bad-but-its-tvs-are-top-notch-what-gives/

Az okostévé az egy szar, tervezett avulás felső fokon. Ha amúgy is Kodit akarsz, tök felesleges, az úgyse fog a tévén futni.

miert nem? siman fut.

t

Ami eddig okostv-t láttam abba borzasztó pénzért pakoltak a pi3-hoz képest ratyi hardvert és a kodihoz képest ratyi szoftvert.

--
Gábriel Ákos

Lehet kapni olyan nagyképernyős, jó minőségű tv-t, ami nem okos tv? Írták, hogy egy kategória fölött nem tudod kikerülni, benne lesz. Más kérdés, hogy külső eszközzel nem vagy rákényszerülve. A HDMI meg sok mindent elbír :)

Annyi a lényeg h szerintem a tv "okossága" nem kéne szempont legyen.
A panel legyen jó, a többi érdektelen.
--
Gábriel Ákos

Az android tévékkel szerintem nincs gond, legalábbis a Sony modelljeivel.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az enyémen biztos nem (már a youtube se megy rajta) :D

Az okostévén el fog avulni a szoftver, és x idő után sorban fognak kidögleni a cuccok, és maga az oprendszer is támogatás nélkül fog maradni. 2 maximum 5 év, és kanyec.
De még nem beszéltünk arról, hogy akár csak a hupot böngészve hány idegesítő bugot, lassúságot és problémát lehet olvasni, amikre _nem_ lesz megoldás, csak ha a gyártó összeszedi magát és kiadja a javításokat.

Szóval spórold le a szoftvert (kapni butatévét hálistennek), fektesd be más ficsőrökbe meg nagyobb kijelzőre, és tegyél rá valami rendes cuccot (akár rpi3, akár valami dedikált, de jobbfajta hw) HDMI -n. Jobban jársz.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ne vedd rossz néven, de
"Kodi okos TV-on"

Ezt hogy kellene kiolvasni? Kodi okostévéon? Kodi okostelevízióon?

Kodi okos, tévé on.
CEC-en bekapcsolja a TV-t :)

Nekem egy LG 43UJ6307-m van.

Kis lakásban van, IPS paneles, elfogadható hangszórókkal, tulajdonképpen nekem megfelel mind fényerőben, mind hangban, és képminőségben (legalábbis úgy, hogy Black Friday-en 120k volt).

Ha hálózatról szeretnék filmet nézni, minidlna-n keresztül megy minden tökéletesen OOTB (hangsávok, feliratkezelés, stb). Arra is emlékszik, hogy hol hagytad abba a filmet. SMB megosztásról nem tudok véleményt mondani, nem volt rá szükségem minidlna mellett.

A WebOS szerintem alapvetően az egyik legnormálisabb okos TV rendszer, habár ezzel nyilván vitába lehet szállni. Mindenesetre az én igényeimet kielégíti.

Érdemes hozzá venni Magic Remote távirányítót. Egy kicsit bosszantó, hogy alapból nem jár, mivel egyébként nagyban könnyíti a navigálást a pointer (levegőben mozgathatod a kurzort, van görgő, illetve beépített mikrofon a távirányítóba, a magyart is többnyire egész jól felismeri).

Remélem tudtam segíteni.

Van egy NAS-om, ami plex-en, minidlna-n, emby-n, smb-án, nfs-en is kitolja belsőhálón a tartalmat. Az lg okos tv-m, látja a minidlna-t, plex-et, emby-t. Van magic remote, de lószart sem ér!
Ha kényelmesen akarok filmet nézni, akkor a hdmi-n rajta logó laposon indítom a kodi-t.
Ahogy fent is többen írták, a szoftvere ezeknek finoman szólva is szar. Annó gondoltam, milyen jó lesz tök csendben filmezni (nem zizeg a lapos), nos inkább zizegjen. Egy rpi-n gondolkodom én is. Amíg benavigálsz a filmekhez az lassú, nem jeleníti meg normálisan sem a borítókat, sem a tartalmat (a plex még csak csak, de az is elég válogatós) mindenhol, stb...
Szóval szép képernyő meg egy rpi a nyerő szerintem is...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Hát emberek... - amit szerettem volna, hogy a véleményetek alapján tudjak hozni egy határozott döntést. Na ez sajnos nem fog megtörténni, nagyon sok a pro/con vélemény, aminek én persze nagyon örülök.
Gondolva a jövőre, szerintem a "buta" tv vásárlás mellett fogok dönteni, és mellé egy pi 2-es lesz hadra fogva. 4k egyelőre nem érdekel és nem hinném hogy ez a közeli jövőben változni fog.

Hogyan tudom lezárni ezt a témát?

nem írsz bele többet :D

Egyébként pi3-at lehet kapni, a mostani v1.2 pi2 csak egy butított pi3, amit azért árulnak, hogy aki régi 2-esre épített projektet, annak legyen ugyanolyan form factor változat. Legfeljebb használtan kapsz igazi 2-est már. Ha újonnan veszed, akkor a 3 lehet még olcsóbb is ezért, s azon van wifi és bt beépítve.

Lényegében mindegy hogy 2-t vagy 3-at vesz, maximum a beépitet wif/bluetooth lehet érdekes. De tapasztalataim szerint jobb a békesség, és vezetékes kapcsolatot kéne biztositani a forrás (pl. nas) felé.
Nálam amúgy kicsit nyakatekert a hálózat: alapvetően wifis a háztartás, a nas vezetéken van a fő routeren. Van egy kliens módban üzemelő másik routerem, ami rácsatlakozik a wifire, hátul pedig van 1-1 kábel az rpik felé.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Témát nem lehet lezárni, a címet tudod módositani pl. [MEGOLDVA] prefix-szel. Örülünk ha kaptál hasznos infókat. :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Én személy szerint nem vennék már olyan tévét, ami nem 4k-s (netflix fogyasztó vagyok) - de ha főként alacsony felbontású tartalmakat nézel, akkor persze mindegy is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"de ha főként alacsony felbontású tartalmakat nézel, akkor persze mindegy is."

Azért érdemes a jövőt is nézni. Egy tévét (remélhetőleg) nem 1-2 évre vesz az ember, mondjuk 5 év távlatából a lehetőségek és az igények is átalakulhatnak. Lehet érdemes befektetni egy 4k tévébe most (főleg ha a méret indokolja)

Gyorsan néztem egy árgépes keresést "4k tv" -re, és találtam bruttó 120-tól 43"-as 4k tévéket. Már ha nem elírás volt. Szóval úgy tűnik ez ma már nem nem drágít annyit.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mint ahogy többen jelezték, buta TV-t nem tudsz venni.
Ha kényelmet akarsz, AndroidTV (érdemes elhagyni a warezt és rászokni a + Netflix + HBO Go + Youtube bandára, mert sokkal kényelemesebb). Talán a Sony ad beépülve, minden másra ott a Xiaomi MiBox. Ha még az sem kell, hogy távirányítózz és esetleg játékokat futtass, akkor egy ChromeCast-ot javasolnék. Nekem is volt mindenféle Pi meg csicsa, de végül csak a ChromeCast van a legtöbbet használatban, mert az a legkönnyebb, telefonon kiválasztom, mit akarok (bárhol a lakásban) és csak elindítom.

4k: Ha új tévét akarsz, akkor nem tudod megkerülni, majd mind 4k. Ha jó kijelzőt szeretnél, akkor meg HDR is lesz, ami szerintem nagyobb durranás. Tartalom még szegényes, de Netflix-en van már. TV-t egyébként sem 1-2 évre vesz az ember, legyen kicsit időtálló a tech. Ugyanez van a h265-el is, az hogy most még kevés, nem azt jelenti, hogy 2 év múlva nem az lesz a domináns. Kijelző technológiában nem könnyű választani, én quantum dot-ra (mondjuk Samsung SUHD line) szavaznék az OLED-el szemben, ha nem alsó kategóriásat szeretnél, mert világosabb és később döglik meg, az érzékelt kontraszt meg lehet ugyanannyi, ha van a szobában egy kis fény.

" (érdemes elhagyni a warezt és rászokni a + Netflix + HBO Go + Youtube bandára, mert sokkal kényelemesebb)"
Ezt itt és most hagyd abba, nem osztályfőnöki óra van. És a kérdés nem erről szólt.

"még az sem kell, hogy távirányítózz és esetleg játékokat futtass, akkor egy ChromeCast-ot javasolnék. Nekem is volt mindenféle Pi meg csicsa, de végül csak a ChromeCast van a legtöbbet használatban, mert az a legkönnyebb, telefonon kiválasztom, mit akarok (bárhol a lakásban) és csak elindítom."
Nekem is van chromecast-om, és KODI-m is Pi3-on (amúgy azon mi a csicsa?). Szerintem rosszul látod.
A játékok eléggé gyatrán fognak menni (akadás), talán valami csúcs telefonnal és hibátlan, bivaly wifivel esetleg. De nekem Nexus5-el és közepesen jó routerrel nem sikerült ezt meglépni.

"telefonon kiválasztom, mit akarok (bárhol a lakásban) és csak elindítom."
Erre a KODI/RPi is alkalmas, mi is így használjuk évek óta.

Szóval szerintem a KODI (lényegtelen hogy desktop pc átdugva HDMI-n vagy rpi) meg a chromecast kiegészitheti egymást, néha egyiket, néha másikat használom.
chromecast:
- hbo go (mobilró)
- youtube (mobilró)
- spotify (mobilró)
- ritkábban ittotttv, twitch, egyéb random appok, illetve böngésző tab/desktop kirakása családdal képek nézegetéséhez, otthoni prezikhez, ilyesmire
kodi:
- lokális tartalom lejátszása nasról
- youtube videók kirakása mobilról, ha nincs kedvem átváltani chromecast -re és nem kell semmi extra ficsőr, csak egy videó lejátszása

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A játékokat az AndroidTV-hez képest értettem, nyilván direktbe streamelni a telefon képernyőjét nagyon nem hatékony. Egyébként a Nexus5 ma már low-endnek számít, ne ahhoz viszonyíts, hogy mi lehetséges.

Olyan 3 éve próbálgattam, akkor még "menő" volt ez a telefon, bár az akkori wifim nem volt valami jó :)
Ja és bocs, AndroidTV-n helyben és nem streamelve futnak a játékok, az akár elég szórakoztató is lehet.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

>Ugyanez van a h265-el is, az hogy most még kevés, nem azt jelenti, hogy 2 év múlva nem az lesz a domináns.

Jövőre jön a teljesen royalty-free új tömörítésí szabvány (AV1), ami mögött masszív ipari támogatottság van. A jelentősebb streaming szolgáltatások (Google, Netflix, stb.) saját állításuk szerint a lehető leghamarabb (várhatóan 1-2 év alatt) átállnak rá, legacy formátumnak meg használják tovább a teljesen vállalható H264-et, amit a kenyérpiritó is elvisz már fél watton.

Ha tippelnem kéne akkor a licenc problémákkal teletűzdelt H265 közép-hosszútávon inkább lesz zsákutca.

Az okostévék helyett az ilyesmi miatt is sokkal értelmesebbek a külső okosító eszközök. TV-t azért legalább 3, de inkább 5+ évre vesz az ember (olyan ára is van ha kicsit jobb panelt akar valaki), ennyi idő alatt nem csak hogy a "beégetetett" szolgáltatások döglenek meg, hanem komplett új technológiák jelenhetnek meg és válhatnak elterjedté. A 10-20k-s Chromecastot/raspit/kínai boxot azért könnyebb egy laza csuklómozdulattal kihajítani egy új formátum miatt, mint az egész TV-t.

Az rpit maximálisan tudom ajánlani. Nekem egy Rpi1 van és egy Rpi3, egy régi CRT és egy plazma mögött. Mindkettő vezetéken van (ez fontos, órákat és napokat áldoztam arra hogy jó wifit csiholjak belőlük - lehetetlen). Mindkettőn a LibreELEC disztró van, szépen gyorsan stabilan üzemel. A sok éves Rpi1-en a felület egy kicsit lusta, de a lejátszás teljesen jó (1080p is, bár minek az a CRT-re, ugye :)

A forrás egy Rpi3-ra telepitett openmediavault-os "nas", külső HDD-vel. SMB-t használok.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kb két éve vettem egy 4K-s 6400-as szériájú Sansung okos tv-t. Nem volt cél az okos tv de akkoriban nem nagyon volt 4K anélkül. A beépített lejátszója eddig egy filmet nem játszott le. Botegyszerű fájlböngésző oszt' jónapot. Van rá Plex, de eddig semmi nem vitt rá, hogy akár egy percet is foglalkozzak vele. Nincsen szép felülete de teszi a dolgát. Wifi, BT, Giga ethernet meg a szokásos csatlakozási lehetőségek.

" A beépített lejátszója eddig egy filmet nem játszott le. Botegyszerű fájlböngésző oszt' jónapot. Van rá Plex, de eddig semmi nem vitt rá, hogy akár egy percet is foglalkozzak vele. Nincsen szép felülete de teszi a dolgát."

Én ebből azt olvasom ki hogy be sem kapcsolod, vagy ha igen akkor maximum hagyományos tv csatornákat nézel rajta :) Kicsit átfogalmaznád? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bocs. Szóval az okostv nem volt cél de azóta nem használunk mást csak a beépített lejátszót, mert a hangsávokat és a feliratokat is jól kezeli és eddig egy fájlt nem tudott lejátszani (hang volt kép nem).
Vannak bosszantó apróságok benne, például a fájlböngésző megjelenése de ez leszámítva meglepődtem, hogy a mi családunk igényeit bőven kiszolgálja, ezért a szintén 4k képes KODI-t futtató androidos box valahol pihen egy fiók mélyén.

Hagyományos tévézés csak elvétve van a családban, többnyire a lejátszó megy ha nem a netflixen nézünk valamit.

Legalább az okostévés szoftvert is képviseli valaki :) Örülök neki, hogy nektek beválik.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ha okos TV-t veszel, akkor nem kell kodi, a TV le tudja játszani DLNA-n keresztül amit adsz neki, vagy mondjuk USB-ről amit akarsz.

De azért egy Kodi többet tud, mint egy okos TV. Ha én most állnék neki, vennék egy akármilyen buta TV-t, és mögé tennék egy raspberry pi-n kodit.

Ahogy azt szerintem sokan meg is tesszük :)

Viszont lenne egy kérdésem. Ha Androidos mobilon van épp valami videó vagy kép, amit a tv-n le szeretnék játszani, mivel tudom azt egyszerűen megoldani? Youtube videónál a képernyőtökrüzés tökéletesen megy. Ezen kívül a tv specifikációk alapján képernyőtükrözés (Miracast) és DLNA van benne. Milyen alkalmazással lehet ezt megoldani?

"Ha Androidos mobilon van épp valami videó vagy kép, amit a tv-n le szeretnék játszani, mivel tudom azt egyszerűen megoldani?"

Chromecast.

BubbleUPnP

Nekem 3 féle megoldás is van otthon:

1.) Sony Android tv (kodi a playstore-ból)
2.) Pana buta tv + RPi (raspbian + kodi)
3.) LG "okos" tv (saját fapados DLNA lejátszó vagy Plex)
+ kodi a tab-on
Volt még egy Samsung "okos" tv is, de azt elajándékoztam.

A filmek egy NAS-on csücsülnek, onnan NFS-en keresztül éri el az "összes" kodi.
Mindegyik kodi telepítés ua. a MySQL adatbázist használja (advancedsettings.xml), így bárhol kezdem nézni a filmet, máshol ugyanannál az állásnál folytathatom.

Magasan a legkényelmesebb az Androidos tv, az LG/Samsung tv saját lejátszója hulladék a kodihoz képest. A buta tv/kodi páros-hoz pedig a távirányítást kell megoldani a tv saját távirányítójával, erre lusta vagyok, így egy androidos telefonról egy alkalmazással kezelem (yatse).

Azaz, ha tv-t vennék most, csak és kizárólag Androidos tv lenne, 4K valamint HDR10 szabvány támogatással (Xbox/PS) és persze a lehetőséghez képest minél nagyobb képátlóval.

Szia

a MySQL milyen verzió és milyen NAS-on fut? Tudsz adni egy kb. leírást vagy egy linket hogy hogy központosítottad a dolgot? Négy Kodi 17-em van, de többféle platformon és az általam talált leírások legalább is ellentmondóak.
Egy Synology DS416j-n futtatnám (remélem te is Syno-n csináltad ;), van rá többféle MySQL implementáció.

Köszi :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Synology 412+ és MariaDB 5 a synocommunity-től.
A központosítás egyszerű:
1.) Az első kodit telepítése után elindítom, létrejönnek a megfelelő user könyvtárak, az advancedsettings.xml -ben megadom a mysql adatbázist. Utána lehet a forrásokat konfigurálni.
2.) Az összes többi kodinál egy start/stop után (könyvtárstruktura létrehozva)
ua. az advancedsettings.xml fájt használom. Itt nem kell forrást megadni, az automatikusan látszik.
Fontos! Minden eszközön ua. a kodi verzió legyen. Az advancedsettings.xml-ben megadott adatbázis név után a kodi egy verziószámot ír/használ és azt az adatbázist használja. Pl. "MyVideos" db név az advancedsettings.xml-ben, "MyVideos107" a mysql-ben.

advancedsettings.xml:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<advancedsettings>
<videolibrary>
<importwatchedstate>true</importwatchedstate>
<importresumepoint>true</importresumepoint>
</videolibrary>
<videodatabase>
<name>MyVideos</name>
<host>192.168.0.100</host>
<user>kodi</user>
<pass>kodi</pass>
<type>mysql</type>
<port>3306</port>
</videodatabase>
</advancedsettings>
</code>

Linkek:
http://kodi.wiki/view/MySQL

Köszi :) A MariaDB beállításánál kell valamire figyelni? Mivel konfigoltad, parancssorból vagy phpmyadmin vagy valami más?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Semmi extra, csakis parancssor (ssh).

create database MyVideos CHARSET='UTF8';
grant all privileges on MyVideos.* to 'kodi'@'%' identified by 'kodi';
flush privileges;

oh no.

Ezt max. csak akkor, ha csak a kodi fut a mysql-en, és/vagy nem baj ha bárki hozzáfér kodi/kodi azonosítással az adatokhoz.

A kultúráltabb megoldás:

CREATE USER 'kodi' IDENTIFIED BY 'ValamiKomolyabbJelszó!!!';
GRANT ALL privileges ON kodi_music%.* TO 'kodi';
GRANT ALL privileges ON kodi_video%.* TO 'kodi';

Persze ez a 'ValamiKomolyabbJelszó!!!' jelszó szerepeljen az advancedsettings-ben is.

Az otthoni hálózatát szerintem a legtöbb ember trusted hálóként fogja fel, szóval a kodi/kodi szerintem is elmegy otthon. A leindexelt filmek adatai eléggé nem szenzitivek :) Gondolom az a mysql semmi másra nincs futtatva.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Bizonyos körülmények között ez elmegy, de ha kb. 0 erőfeszítéssel lehet biztonságosabb, akkor miért ne?

Minden végpont vezetéken éri el a NAS -t? Az NFS miatt kérdezem.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Vegyes a kép, van ami a vezetéken lóg direkt a routeren, van ami powerline adapteren keresztül és van olyan tv ami WiFi-vel kapcsolódik a LAN-ra.

Én nem tudtam wifin működésre bírni az NFS-t, igaz az már elég rég volt. Mármint működött, de használhatatlan lassúsággal csordogált :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Lehet nem volt ASYNC beállítva?
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Már nem emlékszem, de ha egyszer váltanék SMB-ről NFS-re (egyébként nincs rá különösebb okom) akkor megnézem :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Szia, ezzel a mysql-es beállítással olyanokat is letárol függetlenül a lejátszótól, hogy melyik megnézett filmekhez rakjon pipát és hasonlók? Köszi

Mindegyik kodi telepítésnél, ha ua. az advancedsettings.xml tartalma, akkor igen. A megnézett jelölő (importwatchedstate true), lejátszás állása (importresumepoint true) szintén az adatbázisban van tárolva.

Év elején vettünk TV-t. Androidosok indokolatlanul drágák voltak, kérdőjeles támogatással (meglepne ha bugfixen kívül jönne ki rá bármi hosszabb távon), az összes többi meg buta, lassú, fapados vacak, egzotikusabb fájlokat nem vitték (pl. ASS feliratokat), a szolgáltatások (nekünk főként YouTube) ki tudja meddig működnek velük.

Szóval rövid úton sikerült ignorálni az okos "fícsöröket", csak a panelt nézni. Végül ezen a téren is leadtam az igényeimet, inkább vettem két mérettel nagyobbat (OLED ezen a horror áron még nem játszott, IPS-ek között meg már nincs "akkora" különbség), nem bántam meg. Egyszerűen így, hogy filmezni ritkán van idő, illetve a látványfilmek felől egyre inkább a komolyabb művek felé mozdult az ízlésem az évek során, kevésbé fontos a tökéletes színhűség meg a kontraszt. Nézzen ki persze jól (ezt azért ma már szinte minden IPS hozza), de inkább legyen nagyobb, sokkal többet hozzátesz az élményhez.

Poénból rendeltem kínából 10k-ért a már említett Amlogic S905X SOC-os boxot, felraktam rá a LibreELEC-et (Linux + Kodi ROM) és olyan faszán megy, hogy azóta is nehezen hiszem el, visz mindent, nem bugzik, nem akad, semmi.
Lehet rá torrent klienst rakni, van SMB, külső vinyót rádugva komplett otthoni médiacenterként tud szolgálni.

Faternek is rendeltem azóta egyet, abban van tuner is (DVB-S/T/C), lehet vele a kódolatlan DVB-C csatornákat fogni Tvheadenddel, rögzíteni egyszerre tetszőleges számút, magát a nyers streamet (minőségromlás nélkül). A felvételeket előre programozni egy a boxon hostolt fasza weboldalról lehet, böngészőben.

Belőni kicsit pilótavizsgás volt, de most hogy már megcsináltam neki, boldogan használja. Pár kódolt csatorna (pl. a HD csatik) meg az IPTV nem megy, ha valaki Tvheadenddel tudja hogyan kell életre kelteni ezeket, az esetleg megírhatná (Telekomos hálózat).

" (meglepne ha bugfixen kívül jönne ki rá bármi hosszabb távon)"
Két éve használom, 5-ös androiddal vettem, most 6-os van rajta (talán két bugfix is jött azóta), az appok is rendszeresen frissülnek a playen keresztül, tehát akkor most meg vagy lepve? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát szerintem nincs meglepve, mert nem jött ki rá sem a 7.0-ás, sem a 8.0-ás Android, tehát igaza lett.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Egy főverzióval újabb kijött rá, és az is lehet, hogy a hatos megy rajta, de a hetest már nem is lehet az adott hardverre felpakolni. (Mobiloknál a Helio P20 legelső szériájával készült telefonokról is ilyeneket regélnek: hatos megy, de a hetes nem rakható rájuk, valami hardveres probléma miatt)

Ha a 7-es kijött rá, az szuper, akkor már csak 1 évvel van lemaradva. De meg is ragadtad egyébként a lényegét annak, hogy miért nem javasolják sokan, hogy a TV szoftvere is meghatározó legyen a választásnál: amint valamilyen okból kifolyólag a hardver nem felel meg az újabb követelményeknek, nem is, vagy még kisebb eséllyel érkezik majd frissítés az eszközre.

szerk.: ez most melyik eszköz? Mert egyelőre nem tudjuk, hogy milyen TV-ről is van szó egyébként, tehát honnan tudhatjuk, hogy kijött rá újabb verzió?

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

.

Attól, hogy az x. verzió az alap, még backportolt fixek nyugodtan készülhetnek rá, csak gyártói akarat kérdése az egész. Egyébként valamelyik gyártó meg csinált olyat, hogy az "okos" rész cserélhető a készülékben, ha úgy alakul, hogy frissebb hardverre van szükség...

"Attól, hogy az x. verzió az alap, még backportolt fixek nyugodtan készülhetnek rá, csak gyártói akarat kérdése az egész." - Nem csak a biztonság a lényeg, hanem hogy előbb-utóbb mindenképpen vége a frissítésnek, aminek valamikor az lesz a következménye, hogy letiltják róla a Youtube-ot, törlik a Skype-ot, Android esetében az appok minimum API-ja meghaladja az eszközön lévőt, bármi. Meg persze, gyártói akarat kérdése az egész: a tapasztalat azt mutatja, hogy pont a gyártók nemigen szokták akarni ezt.

A Samsungról tudom, hogy ő csinált ilyet, Evolution Kit néven futott - "megérte", mert éppen csak 100 ezer volt a Kit, tehát ennyi erővel akár vehetnél egy új tévét is. Nem véletlen, hogy már nincs.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Miért pont az Androidnál "fáj", hogy x idő után vége a frissítéseknek? A céges "saját" OS-ek sem frissülnek a világ végezetéig. Egy most jól használható "okos" funkcióval el lehet lenni évekig, és majd ha a beépített "okosság" nem lesz elég jó, akkor kell külső eszközzel pótolni/lecserélni. Szerintem...

Nem az Androidnál fáj, csak meg kéne tanulnod szöveget értelmezni.

https://hup.hu/node/156724?comments_per_page=9999#comment-2170693

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

"Miért pont az Androidnál "fáj", hogy x idő után vége a frissítéseknek?"

Nem az Andoidnál fáj, a tévénél fáj. Tévét nem cserél az ember évente, hosszútávra veszi, és hosszútávon használni is szeretné. Én ezért vettem butatévét. Rádugtam a Nexus Playert, ami majd ha elavult lesz, akkor fogok rádugni valami mást :)

Miért lenne bármiről is lemaradva?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Értelmezés: a legújabb verzióról van lemaradva. Az már egy személyes döntés kérdése, hogy ez szempont-e vagy sem.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

...vagyis tehát akkor ez a "probléma" nem probléma. Mondj akkor egy jobb, praktikusabb, kényelmesebb, előremutatóbb tvos-t az androidnál!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Viszont nekem van ilyen tévém! ;)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És nem is te kértél tanácsot, de ez a szál pont egy ilyen tanács kivesézése... :P

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Pont ezért tudtam tanácsolni, mert nekem van ilyenem és ismerem az eszközt. :P

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Már hogy milyen? Mert a szálindító konkrét típusáról én személy szerint lemaradtam...

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Hát androidos. Nem arról beszélgetünk?
Sony bravia kd55x8005 - egy viszonylag régi típus, de még mindig frissítik.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Milyen autód van? Benzines. Ebből ugye nem tudtunk meg sokat, ráadásul nem csak "androidos" TV-ről beszélgettünk, hanem okosról.

Ettől a szálindítónak még nem ilyenje van, és ez a beszélgetés a szálindító hsz-ére épülve indult el ugye...

Van/lesz hozzá 7.0-ás Android TV: https://www.sony.co.uk/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs-android-/kd-55x8005c

Viszont ez az oldal tökéletesen megfogalmazza a kétségeimet az ilyen konstrukciókkal szemben:
Termination of Twitter (Social Viewing) service availability on Sony's 2015–2017 Android TVs - 25th August 2017; http://sony-eur-eu-en-web--eur.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/142680

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Ott a típus. Melyik része nem érthető a számodra? Az hogy a Twitter licencelese megszűnt, miért jelent problémát a tévé szempontjából? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ott a típus. Melyik része nem érthető a számodra?":
"Ettől a szálindítónak még nem ilyenje van, és ez a beszélgetés a szálindító hsz-ére épülve indult el ugye..." - nem pedig a te TV-típusodra, amit ~10 hsz után voltál végre kegyes megosztani...

"Az hogy a Twitter licencelese megszűnt, miért jelent problémát a tévé szempontjából? :)" - mert a TV-n futna? Ez egy funkció, aminek a licence szűnt meg ráadásul, nem is a hardverkövetelményeknek nem felel meg a TV: csak egy példa arra, hogy milyen könnyen kipottyannak a funkciók egy ilyen TV-ből.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Voltam kegyes - ha kérdezed, elmondom. Nem a tévé típusától volt szó, hanem altalanossagban az android tévéről. A twittert biztosan nelkulozhetetlennek érzed, én eddig is még voltam nélküle, kb soha nem használtam és nem is tervezem. Ettől még a tévé tévé, az android android, a hardver hardver marad.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Voltam kegyes - ha kérdezed, elmondom. Nem a tévé típusától volt szó, hanem altalanossagban az android tévéről. A twittert biztosan nelkulozhetetlennek érzed, én eddig is még voltam nélküle, kb soha nem használtam és nem is tervezem. Ettől még a tévé tévé, az android android, a hardver hardver marad.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Valószínűleg az értő olvasással gondjaid vannak:

"csak egy példa arra, hogy milyen könnyen kipottyannak a funkciók egy ilyen TV-ből." - Mindegy, hogy Twitter, vagy Youtube.

1) "szerk.: ez most melyik eszköz? Mert egyelőre nem tudjuk, hogy milyen TV-ről is van szó egyébként, tehát honnan tudhatjuk, hogy kijött rá újabb verzió?"
2) "Már hogy milyen? Mert a szálindító konkrét típusáról én személy szerint lemaradtam..."

A lényeg: a szálindító TV-jéről beszéltünk, amihez a te TV-dnek semmi köze. De azért berángattad, majd elkezdtél rá úgy hivatkozni, hogy nem volt típus megnevezve, úgy beállítva, mintha a szálindítónak is ilyen TV-je lenne, és arról aztán nagyon képben lennél:

"Pont ezért tudtam tanácsolni, mert nekem van ilyenem és ismerem az eszközt. :P"

Na mindegy, részemről lezártam, ha nem megy, akkor olvasgasd még ezt a szálat, amíg le nem esik.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Valószínűleg inkább neked, de ezen nem veszünk össze. :) lehet hogy te másra gondolsz miközben írogatsz, csakhogy közben meg velem beszélgetsz... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

LibreELEC (=médialejátszóra optimalizált Linux + natív Kodi).

"Miért lenne bármiről is lemaradva?"

Nem is annyira az új Android verzió hiánya a probléma, hanem az, hogy a biztonsági frissítések is elmaradoznak.

De hiszen pont fent mondtam, hogy vannak biztonsági frissítések... :))

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az esetedben ez igaz, és így nincs is probléma, csak azért a jellemző nem ez. Sajnos.

"de a hetest már nem is lehet az adott hardverre felpakolni"

Nexus Playerem van, a leggagyibb hardver, amin Android TV futhat, és a Google-nek valahogy sikerült megoldania, hogy a legújabb Oreo is fusson rajta.

Tudtommal a mi box international a leggagyibb hardver, amin hivatalos android tv fut. Ha nincsenek speciális igények, akkor egészen jó és olcsó. A nexus viszont pozitív példa a jó supportra és a képességek kimaxolására. Állítólag elég döcögősen indult az is a korai fw verziókkal, de mostanra azt mondják minden tud, amit filmezés és játék terén tudni lehet egy ilyen eszközzel.

Van még pár milliárd androidos eszköz a világon, amin nemhogy 6-os, de még 5-ös android sincs - namost ehhez képest az android tévék szépen frissülnek, amikor szükséges és az appok is frissülnek, szerintem ez egy korszerű, és előremutató megoldás az összes többi egyéb okostévé platformhoz képest. Ráadásul hardveresén is viszonylag komolyabb háttér van mögötte, mint a többieknél.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

/s Persze, Trabantra meg nem is lehet egyáltalán Androidot tenni, akkor a 2.3-on futkorászó eszközök is teljesen jók még, nem?

Szóval: "(meglepne ha bugfixen kívül jönne ki rá bármi hosszabb távon)"
A 6-os Android két éve jelent meg, tehát ha az volt az utolsó, ami kijött (abból következtetve, hogy biztos frissítettél volna, ha jött volna újabb), akkor az elmúlt két év Androidjai nem jöttek ki rá, így az idézett szövegben foglalt meglepődés nem triggerelődik. Így már érthető?

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Az hogy 6-os android van rajta és nem a legfrissebb, meg nem jelenti azt, hogy elavult lenne a készülék, sőt, ebből ilyen nem következik. A telefonomon is 6-os android van, de ettől még kb havonta kapom a security patcheket. Nincs olyan platform, ami ne avulna el egy idő után, de azt gondolom hogy az android a tévék esetében sokkal inkább előremutató, mint bármely más rendszer és az elterjedése miatt nagyobb a fejlesztések, a lehetőségek, a szoftverezettseg aránya is a többiekhez képest.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az egy döntés, hogy hány évre veszel TV-t. Ha úgy gondolod, hogy addig, vagy annál hosszabb ideig biztosan támogatott lesz, akkor természetesen megfelelő, egyébként pedig nem.

Speciel én a TV-t nem tartom olyan eszköznek, amit 2-3 évente lecserélnék, emiatt egy androidos TV nálam - a fenti gondolatmenetet követve - nem valószínű, hogy megfelelő lenne.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Mondjuk én valamivel több mint 6 éve vettem tévét: Full HD, 4 HDMI bemenet, 2 usb port. Volt amikor használtam 3 HDMI bemenetet, és 1 usb portot. Most használok 1 HDMI bemenetet. :-) Mivel még semmi baja, így fel sem merült bennem, hogy lecseréljem.

A 4k-s tartalmak terjedési ütemét látva, még van néhány éve ennek a készüléknek.
- Elvileg vannak a 4k-s Blu-ray filmek, de mivel nálunk a Blu-ray lejátszók nem nagyon terjedtek el, így ez sokaknak eleve kiesik.
- A Netflix-en már van 4k-s film is. Egyrészt akik vevők az ilyesmire, azok már rendelkeznek tévé előfizetéssel is. Ugyan a ~3 ezer forint nem sok, de legtöbb embernek önmagában a Netflix nem elég, kell mellé még a hagyományos előfizetés is. Ehhez még hozzájön, hogy sokan nem tudnak olyan jól angolul, hogy megértsék a filmet. A feliratos filmeket sokan nem szeretik, de a magyar feliratos filmekből is kevés van a Netflixen.
- Legtöbb ember számára egyedüli beszerzési forrás a torrent, de ott legtöbb 4k-s film kisebb felbontásban is letölthető, így emiatt nem kell tévét cserélni.

Így én nem nagyon számítok a 4k-s tartalmak rohamos elterjedésére.

Jelenleg a MiBox mellett tettem le a voksomat, amin Android TV OS van. Ez már 4k-t is támogat, tehát ha csoda történne, és holnap már csak 4k-s tartalmak lennének, akkor csak a tévét kellene kicserélni. Bár talán azt sem, mert sejtésem szerint a MiBox átskálázná Full HD-re lejátszáskor. De ezt még nem próbáltam.

Ha az Androidot nem frissíti a televízió gyártója, akkor szerinted a másik gyártó a saját egyedi OS-ét fogja frissíteni...? Gyakorlatilag totál mindegy, hogy milyen OS-t nem frissít a gyártó...

Hú basszus de bonyolult... Totál mindegy, hogy Android vagy nem - a lényeg (és ez az egész téma erről szól) -, hogy OKOS TV legyen, vagy NE? Konzisztensen azt írom - lehet velem van a baj -, hogy ne legyen szempont az okosság, ha olcsóbban megkapja ugyanazt, akkor inkább szervezze ki. Pont. Felőlem akár unikornisOS-szel is jöhetne, mindegy.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

MIvel gyakorlatilag nincs "nem okos" készülék, így a kérdés csak költői. Ha jó képet adő készüléket akar valaki, a másod- harmadgyártók nem-annyira-okos készülékeit az azokban használt másod/harmadvonalbeli panelek miatt képminőségben is komoly kompromisszumokat kell kötni - bónuszként az sem mindegy, hogy hány év garancia jár a termékhez. Röviden: képminőség, garancia, és csak utána releváns az, hogy milyen "okosság" van a szoftverbe bepaszírozva...

Azért ezek sem a "csak monitor+TV-tuner" készülékek... A "nem okos" számomra azt jelenti, hogy van neki egy RF bemenete, egy CI+ slotja, legalább egy HDMI bemenete, meg esetleg valamilyen analóg forrást fogadni képes inputja, és ennyi.

Pontosan mi az a szempont, ami miatt nem okos készüléket keresel? És mi olyan funkciókat tudnak ezek a készülékek az általad felsoroltak mellett, ami miatt túl okosak? És miért baj ez?

Ezt a kérdést az eredeti írás elkövetőjének kellene feltenni - nálam nem az az elsődleges, hogy "hűdeokos" legyen, mert az eszét lehet tuningolni, a képminőségét nem. Viszont az a tapasztalatom, hogy az okosabb készülékek nagyobb eséllyel kapnak jobb panelt, illetve képjavító trükköt.

Ha viszont az okosabb tévék kapnak jobb panelt, akkor venni kell egy okostévét, és szimplán nem használni az okos részét, ha más funkciókra van szükség, vagy elavult a szoftver, rá kell kötni egy akármit, amit egy butatévére is rákötne az ember.

Pontosan. Ahogy írtam is: az okos/nem okos kitételnek nem szabad elsődlegesnek lenni, mert az idővel elavul, viszont bármikor javítható. Viszont a legtöbb "nem okos" nem lesz annyival olcsóbb, hogy azonos képminőség és szolgáltatáshalmaz mellett megérje plusz eszközzel szórakozni, de ez is egyéni ízlés kérdése.

"Év elején vettünk TV-t. Androidosok indokolatlanul drágák voltak, kérdőjeles támogatással (meglepne ha bugfixen kívül jönne ki rá bármi hosszabb távon), az összes többi meg buta, lassú, fapados vacak, egzotikusabb fájlokat nem vitték (pl. ASS feliratokat), a szolgáltatások (nekünk főként YouTube) ki tudja meddig működnek velük."

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

https://www.statista.com/statistics/271774/share-of-android-platforms-on-mobile-devices-with-android-os/

A teljes piac 20%-a 5.x-nél korábbi, és szerencsére javuló trendet figyelhetünk meg. Még a kinai vacakgyártók is figyelnek rá, hogy legalább 6.x legyen a (most) eladott készülékeken. Ezen túl az Oreo -tól elkezdve sokkal könnyebb a gyártók dolga.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

A 6-os droid még az első évben jött ki rá, ugye? Mert úgy annyira azért nem. :)

Amíg még az aktuális évi modellt kell eladni addig simán lehet, hogy rendesen támogatják, az új generációval viszont "áthelyeződnek a prioritások". Nem véletlenül írtam hosszú távú támogatást, ami az 5+ éves TV életciklusnál nem 1-2 évet jelent azért...

Az Android ilyen szempontból egy viszonylag szerencsés állatfaj, mert ott ha az alap rendszer el is avul, még jó pár évig találsz rá friss, működő alkalmazásokat. A gyártók saját, barkácsolt rendszerei inkább a szívások.

Ha okos TV-t akartam volna mindenképp, biztos, hogy én is hozzád hasonlóan választok, de szerencsére volt számomra ennél jobb választás.

Nem, idén valamikor. Miért fontos ez? Eddig még folyamatos a support, nyilván nem a világ végezetéig, de nem is kell ilyet elvárni. Maximálisan hozza azt, ami elvárható egy ilyen eszköztől, és jóval komfortosabb a kezelése egy különálló eszközénél. Nem kell barkácsolni, hogy menjen, egyben van minden, bárki tudja kezelni, szépen néz ki, stbstb... Nem afelé tart a világ, hogy egy feladatkört két három eszközzel kelljen megoldani.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

>Nem véletlenül írtam hosszú távú támogatást, ami az 5+ éves TV életciklusnál nem 1-2 évet jelent azért...

Ezért fontos, ha csak az első évben van egy TV-re support, az annyira nem nagy teljesítmény.

Ezek szerint mindenesetre a Sony egy üde színfolt a palettán szoftveres támogatásban, amennyire körbejártam anno az okostévés témakört, inkább ritkaságszámba megy az ilyesmi.

Mondjuk lentebbi hozzászólásodat olvasva azért Android TV-n sem fenékig tejfel az élet, ha más nem, a 'lassú' kitétel azért él...

Azoknak, akik meg mindig a Pi-t javasoljak:

Egy ilyen jott meg tegnap:
https://www.ebay.co.uk/itm/UK-SALE-T95Z-Plus-TV-Box-Amlogic-S912-Android-7-1-Dual-WiFi-Octa-Core-2GB-16GB/322647694893

Evekig Raspberry Pi-t hasznaltam, de legalabb 3 tonkrement es az SD kartyak sem birjak sokaig.

Ez a box kikapcsol, amikor a TV-t kikapcsolom (CEC), es bekapcsol, amikor a TV is bekapcsol. A Pi-t bekapcsolva hagytam folyamatosan. A videok NFS-rol mennek ugyanugy, mint a PI-n, de plusz szolgaltataskent androidos appokat is lehet ra rakni. Sokkal gyorsabb, mint a Pi. Meglepetes, hogy az Xbox360 controllerek is mukodnek, csak ra kellett dugni es kesz. Nehany jatek tamogatja is, egyelore meg vagyunk elegedve vele :)

A hazban minden Pi-t lecsereltem, lenyegeben emiatt: https://hup.hu/node/154177

hát ha valakinek ideológia problémái vannak a pi-jal, akkor nem csodálom hogy minden jobb tőle, pláne drágábban.
Nálam évek óta fut pár pi, sose döglött még meg egyik se, sd kártyák is bírták eddig (kopp-kopp).

[irony]
Rossz hírem van, ha a linkelt miatt cserélted a Pi-t Androidra:
https://www.campaignlive.co.uk/article/google-celebrates-pride-android-celebrities/1352231
[/irony]

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Szerencsere Google-t sem hasznalok.

Ja, ez valami ruszki android akkor? :)

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Egesz jonak tunik. Kerdes, ha a NAS-rol le akarok jatszani vele egy 4K HDR Atmos videot, akkor azt valoban gond nelkul le tudja jatszani?
Attol tartok hogy ez a resze meg bugos, es sokat kell heggeszteni.

Van 4K videom, tehat a savszelesseg eleg neki es dekodolni is tudja akadasmentesen. A TV viszont nem 4K, azt nem tudtam tesztelni.

Megrendeltem a 3GB RAM-os verziot, aztan majd kiderul. Koszi a tippet.

Ilyet vett kollega, aztan kb par honap utan ment a kukaba. Elkezdett akadni a film, elfeljetette hol allitottak meg. Helyette lett a minipc+kodi kombo, ezerszer boldogabb vele.

____________________
http://szoftvervasarlas.co.hu - szoftverek legjobb áron

Ha ez is tonkremegy, lehet, hogy en is valtok. Mit lehet tudni errol a mini pc-rol?

Hamar elszállt a lelkesedésed :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Dehát ez egy Androidos box, ezen is futhat KODI, vagy akármilyen lejátszó, ami emlékszik majd hogy hol tartottál a filmben. Egyáltalán mit jelent az, hogy ezen néztél filmet? Van valami default lejátszója?

Hasonlitsuk össze az Rpi3-al.

+4k
-kinai vacak már kinézetre is. inkább eldugnám valami jó fedett helyre, mert a rátett hétszegmenses kijelzők miatt oltári módon 90-es évek dizájnja van (olyan mint a set top boxok amiket 15 éve használtunk), tehát a hozzáadott távirányitó is ugrik (ami nem biztos hogy baj)
-gondolom használnom kell a rátett Pistike buildet, és sosem lesz rajta trusted build (pl. lineage os, vagy google-féle), de még updatek se
-ha már android, akkor miért józsika build, és miért nem android tv?

"A hazban minden Pi-t lecsereltem, lenyegeben emiatt: https://hup.hu/node/154177"
?!?!?!? és itt mi a technikai, kemény érv?

Szóval az én szempontomból van a 4k meg egy halom hátrány. Fos.
Ja, és az én háztartásomban 3 raspi van, két lejátszói végpont (1 és 3), és egy nas-szerüség (3). Nekem valahogy nem birnak tönkremenni, talán mert nem 1000 forintos kinai sd kártyákat és töltőket használok hozzá.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Van hozza LibreELEC, de meg nem probaltam.

Igen, el van dugva a TV talpa mogott :)

En elegedett vagyok. Android lett. Abbol is SONY. 4k.

Osszehasonlitgattam elesben egymas mellett oket, es nekem ennek a kepvilaga jott be.

Vehettem volna a regihez is "upgradet" akarmit, de megegy valamivel nem volt kedvem kinlodni.

Igy legalabb ugorhattam egy meretet is.

Na jo, neha lassan reagal, de ez az en turelmetlensegem inakbb.

Meg idegesito, hogy allandoan jonnek ki a frissitesek. Miota megvan, mar 3 v 4 jott.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

+1, kb ugyanez volt a választási szempont, kimagasló volt a képe az összes többihez képest - és később, otthon álligatva még sokkal többet sikerült kínozni belőle. Néha hülyül az android, de eléggé agresszíven túl van már telepítve (kodi, openvpn, laucher-buhera, stb). Normális rádió stream playert viszont még nem találtam (a tunein nem tévére van sajnos).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.worldradios.hongrie

Nekem ez bejött, a hangminőség jó, ha már streamelsz nem szakad meg, viszont inditáskor elég agressziven reklámoz sajnos. És nem tudom, tévén hogy fest.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Van egy megvásárolt tunein pro-m, de sajnos az android a tévén egy kicsit más mint telefonon és az appok menüjébe nem lehet belépni, mert nincs ilyen funkciógomb. A tunein pedig kezel kedvenceket, de annak az eléréséhez kellene a menü... Kerülném az olyan appokat, amik reklámot jelenítenek meg.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem is tunein pro van telepítve a MiBoxra. Nincs lehetőség a fiókomba bejelentkezni. Van ugyan kedvencek menü, viszont azt írja, hogy upgrade-eljek. Viszont hiába kattintok rá, nem történik semmi. Ami nem meglepő, mert a webes felületen azt írja, hogy ebben a régióban a prémium jelenleg nem elérhető, másra meg már nem tudok upgrade-lni.

"Meg idegesito, hogy allandoan jonnek ki a frissitesek. Miota megvan, mar 3 v 4 jott."

Addig örülj, amíg jönnek :)

En pont letojom a frissitest tipus vagyok.
Amig meglesz, addig a, ugyis jonnek ki b, ha megsem azok a funkciok ugyis mukodni fognak amiket hasznalok.
Regen sem 20 evre vetted ezeket a vackokat, kivetel, ha tul messze nyultal a takaro alol.
Par ezer euros hasznalati eszkozokrol beszelunk, ha tegyuk fel 5-6 evente nem tudod lecserelni minden hutyutyu nelkul, akkor az nem a te kategoriad.
Mindig van aki "megorokolje" az osszes ilyen szemetet.

En igy vagyok vele.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

fogod, letiltod. örülsz.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mi most vettünk LG okos tévét. Alapból van benne DLNA kliens, és működik jól. Ha LG-t veszel, amin van WebOS, minek ökörködsz Kodival? :)

A mi tévénk: https://www.emag.hu/lg-smart-led-televizio-4k-ultra-hd-webos-3-5-active-hdr-wi-fi-108-cm-43uj6307/pd/DJ6RBDBBM/

--
-- Üvegfiú - Csontkemény harc
Tégy Jót!®

"Ha LG-t veszel, amin van WebOS, minek ökörködsz Kodival? :)"

Lol.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Csak tippelem, de a Kodi sokkal funkciógazdagabb lejátszó, mint amit az a tévé natívan tud.

Én inkább úgy mondanám hogy a webOS és a KODI által biztosított funkcionalitás egy-egy olyan halmaz, aminek van egy közös részhalmaza. A kérdés az hogy a felhasználó igényeihez melyik passzol jobban.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1

Fentebb én is és mások is kifejtették.
A TV-ben lévő akármi nem éppen egy KODI. Sokkal többet tud, és tartósabbnak is néz ki üzemeltethetőség terén is. Eléggé nagy közösség is van mögötte.
Tegyük fel veszek egy "okos" TV-t, majd használhatom rajta amit kitalált a gyártója. Teljesen mindegy milyen os van rajta, esetleg mi a fantázianeve. Biztos hogy betart majd a gyártója egy idő múlva. Ilyenkor kérdés, hogy miért fizettél pl. 30k-val többet olyan funkcióért ami 2 évig működik, utána pedig csak az ember saját maga hülyitése marad, hogy "úgy sem használom", "majd veszek akkor box-ot", és hasonló marhaságok.
Tehát miért is fizettél egy olyan dologért ami belátható, hogy lyukra fog futni, csak idő kérdése?
A rendszer idei óráig támogatott, majd nem jönnek a frissítések. Esetleg az Android TV-s frissítések is majd feláldozzák a rendszer gyorsaságát a legfrissebb szoftver oltárán.
Ezzel szemben 12k-t tudsz venni már olyan dobozt ami SAT tunert is tartalmaz és Libreelec-el (minimál linux, csak a KODI-nak) megy rajta a KODI.
Testre-szabható, kényelmes, lesz hozzá még frissítés, akár rendszer, akár csak plugin szinten.

Ha veszel egy "okos" Tv-t, teljesen jó lehet akkor, amikor nem akarsz a KODI-val 1 percet sem foglalkozni és emellett kihasználod a TV nyújtotta lehetőségeket, pl. Netflix, youtube, stb... Így ha pl. 2 év múlva majd kiírja, hogy "bocsi, nem működik tovább a youtube", akkor nyelsz egyet, és mondhatod, hogy "lelaktad" / kihasználtad az adott idő alatt a funkcióját. Viszont addigra már hozzá is szoktál, tehát vagy TV-t cserélsz, vagy veszel mellé dobozkát majd akkor.

Érdekes lenne olyan TV-t kapni, amibe beleépíthető lenni akár egy Raspberry Pi compute module, vagy hasonló board. Így cserélhető lenne idővel. NEC-nek talán van kifejezetten ipari megjelenítője, aminek ilyen megoldása van. Csak az nem otthoni TV és az ára sem emberi. Ilyesmi vagy ilyenek vannak pl. gyorséttermekben, a régi plexis megoldást lecserélve.

Érdekes lenne, csak ez épp nem érdeke sok embernek. A legtöbb vásárlónak sem, a gyártónak sem.

"Ha veszel egy "okos" Tv-t, teljesen jó lehet akkor, amikor nem akarsz a KODI-val 1 percet sem foglalkozni "

Ki mondja, hogy a kettő exkluzív? Android TV-n fut a Kodi gond nélkül, akkor is fut majd, amikor az a tévé nem kap már frissítést. Hasonlóan egyébkétn a YT appal, lehet a TV-re nem érkezik meg a frissítés, de a YT app frissülni fog azért (ugyanúgy, ahogy most frissül a régebbi Androidot futtató telefonokon. Amiről te beszélsz azok inkább a kevésbé okos rendszerekre jellemzőek, ahol a YT funkcionalitás beépített, és nem egy külön telepíthető app.

+1, android tévére telepíthető a kodi, hibátlanul működik,és legalább ki is használja a távvezérlő funkcionalitását. Nem kell mellé egyéb mediabox, nem kell hekkelni, hogy azt csinálja amit akarsz, nincsenek kompatibilitási problémák, stb..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az android tv más tészta, mert ott a platform széles körben elterjedt és supportált. De az okostévén jórészén józsika platform van, józsika youtube klienssel, ami addig fog működni ameddig józsika gondolja. Ha változik a YT api akkor búcsút mondhatsz neki. Vegyél egy régebbi WD tévé okositot amin már eldurrant a youtube kliens, és meglátod miről van szó.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azert az LG WebOS sem hiszem hogy eldurran 2-3 ev alatt... Eleg nagy consumer bazis epul ki rajuk - kilora adjak el ezeket a TV-ket manapsag...

De "nemandroidnemkodifújfújfúj" 444!!!

Nem kell hogy android legyen. Ja és most írják, hogy a webos -on szopnak a hbo go userek: https://hup.hu/node/156724#comment-2171688

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem kell hogy Android legyen.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, én tévén nem az oprendszert használom, hanem az alkalmazásokat, amit futtat, és a funkciókat, amiket elérhetővé tesz. Jelenleg az Android (TV!!!!) a legjobb ilyen szempontból, bár el tudom képzelni, hogy az Apple TV sem rossz, nem láttam még.

Ezzel szemben páromnál egy LG WebOS-es TV van, aminek az UI-ja a semmitől darabosan mozog, és bár kevés alkalmazást használunk rajta, azok funkciószegények ahhoz képest, ami más platformon elérhető. Szóval nem kell, hogy Android legyen, csak legyen jó.

#define legyen_jó
Na ez is olyan, amiben nem vagyunnk egyformák...

Például az objektíven jó, ha az adott platform sokáig kiszolgál.

Az Android TV azért jó, mert reálisan elképzelhető, hogy még azután is bőven használható lesz, és az alkalmazások sokáig frissülnek rá, hogy maga a rendszer már nem kap frissítéseket. Persze ezt előre nem tudhatom, de az alapján ami a mobiloknál történik, megtippelhető.

A vicces, hogy ez nem is a platform érdeke közvetlenül, hanem annak népszerűsége és megítélése. Egyszerűen esélyesebb, hogy Androidra elkészül valami, mint akármelyik másik tévés rendszerre. Azt is látjuk, hogy ugyanaz az alkalmazás Androidos implementációja sokkal jobban muzsikál, kevésbé funkciószegény az eredeti szolgáltatáshoz képest.

Hát, ez azért nem pont így van.
Ha az android nem frissül, akkor egy idő után a KODI-t sem tudod rajta frissíteni, lassan elavul. A KODI pluginek lassan elavulnak, mivel az újak már csak az új KODI-n futnak. A régi pluginek lassan kiesnek a használhatóságból, mivel a forrásaik is változnak. A KODI használhatósága szép lassan esik vissza a 0 felé ... Biztos lesz rajta egy-két dolog, ami még 10 év múlva is működni fog, de pont azt veszti el, ami miatt KODI.

10 évekre nem lehet tervezni. Az android platform azon hátránya, hogy töredezett, ilyen szempontból előny: a régebbi verziókat is sokáig támogatják, mert sokan használják. Lehet van aki görcsösen a legfrisebb verziót akarja mindenből használni, mert nem élet, ha nem a legújabb van neki, de jellemzően 2-3-5 éven át akkor is használható a legtöbb alkalmazás új verziója. Hamarabb avul el a készülék teljesítmény szempontjából, mint a verzió miatt.

Ettől persze én is inkább a megjelenítőtől független megoldást preferálom. Bár a modernd készülékek esetén esélyes, hogy hamarabb pusztul el és válik gazdaságtalanná a javítása, minthogy több generációnyi külső eszközt kiszolgáljon.

"Hamarabb avul el a készülék teljesítmény szempontjából, mint a verzió miatt."

Hát pont ez az, ami bennem felmerül: miért avulna el? A kijelző felbontása nem változik, ha vitte a natív felbontású tartalmakat, akkor ennek miért kellene változnia? Azért, mert az alatta levő platform követelményei megemelkednek? Na ez az, ami szerintem egy TV esetén elfogadhatatlan.

--
Mobilbarát és reszponzív weboldal készítés

Pl.: kijön egy új, royalty-free formátum amire átáll a Google, 3 év múlva az új YT videókat meg nagy felbontásban már csak abban enkódolják. A TV-d meg csak a H264-et tudja hardveresen gyorsítani (nagy felbontáson ezeken az ARM szutykokon más nem nagyon jön szóba), szóval új YT videókat csak max 720p-ben, vagy rosszabb esetben sehogy sem tudsz megnézni a TV beépített okos funkcióival. Hiába tud a képernyőd 1080p-t, vagy akár 4k-t.

Ez ha nem is ilyen szélsőséges formában, de részben VP9-el már egyszer lezajlott, vannak videók, ahol bizonyos "beállítások" csak VP9-ben elérhetőek. Ha nem tudja a TV-d, akkor ezeket nem nézed meg rajta.

De a Youtube videók elérhetők több formátumban egyszerre. Csak mert a Google kijön majd egy új formátummal nem jelenti azt, hogy hirtelen mindenhol le lesz cserélve. Most is van vp9 és h264 is, mindegyik felbontásból.

Elolvastad rendesen a hozzászólásom? Nem véletlenül új videókat írtam...

>Most is van vp9 és h264 is, mindegyik felbontásból.
Nem, nincs, de direkt írtam ezt is. Vannak videók ahol van minden minden felbontásból, van ahol nem. youtube-dl segítségével le lehet kérdezni.

Futottam már bele olyanba, hogy 4k csak VP9-ből volt...

Igazából én is youtube-dl segítségével kérdeztem le, bár ott rontottam el, hogy csak egy videót néztem. Az viszont vadiúj volt. Hasonlóképp megnéztem még négy-öt szintén új videót a feliratkozásaimból. Egy esetben volt olyan, hogy a legnagyobb felbontásból (1440p) a 60 fps változat csak VP9 volt, egyébként viszont megvolt mindegyik felbontás mindkét codeccel, még 4k is.

Nyilván sokkal nagyobb merítést kellene csinálnom. De én azt mondom, hogy amit írtál, hogy a Google kijön 3 év múlva egy új formátummal nem jelenti azt, hogy 3 év múlva az összes új videó rögtön csak azt fogja használni, és nem is lesz az a codec használható a mostani eszközökön.

Ezt találtam a VP9-cel kapcsolatban:

Idézet:
"FFmpeg's VP9 decoder takes advantage of a corpus of SIMD optimizations shared with other codecs to make it fast. A comparison made by an FFmpeg developer indicated that this was faster than libvpx, and compared to FFmpeg's h.264 decoder, "identical" performance for same-bitrate video, or about 10% faster for same-quality video."

Ha jól értem annyira nem is probléma a hardveres gyorsítás hiánya a megfelelő dekóderrel.

VP9-ről ezt írtam:
"Ez ha nem is ilyen szélsőséges formában, de részben VP9-el már egyszer lezajlott, vannak videók"
Ha elolvasod, én sem azt írtam, hogy mindenhol, vagy általános lenne, csak hogy már most sem példa nélküli.

>De én azt mondom, hogy amit írtál, hogy a Google kijön 3 év múlva egy új formátummal nem jelenti azt, hogy 3 év múlva az összes új videó rögtön csak azt fogja használni, és nem is lesz az a codec használható a mostani eszközökön.

A formátum (AV1) nem 3 év múlva, hanem jövő év elején jön ki és a Google maximálisan elkötelezett mellette, a VP9 utódja lesz (többek közt, több nyílt szabvány fejlesztése futott össze benne). Konkrétan legújabb FF nightlyban ki is próbálhatod már a nem végleges változatot, itt most nem csak teoretikusan fantáziálunk valamiről.

>nem jelenti azt, hogy 3 év múlva az összes új videó rögtön csak azt fogja használni

Lehet nem mind, lehet nem 3 év, de azért érzed, hogy idővel ez egyre potenciálisabb problémát fog jelenteni.

>Ha jól értem annyira nem is probléma a hardveres gyorsítás hiánya a megfelelő dekóderrel.

Ja, desktop procin. ARM-on meg vagy lőve.

Két éve vettem egyet, és már elavult, azaz újat kellett vennem, csak az android elavulása miatt.
Az új erőforrásai kisebbek, mégis jobban használható, csak mert mindenből friss verzió van rajta.
Általánosságban nem akartam túl erősen fogalmazni, de egy nem támogatott (frissíthető) android számomra már egy-két év alatt használhatatlanná teszi a dobozt.

Milyet vettél pontosan?

Az enyém is két éves, de nem érzem elavultnak, folyamatosan frissül, minden működik rajta.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha az android nem frissül, akkor egy idő után a KODI-t sem tudod rajta frissíteni, lassan elavul."

Ezt mégis mire alapozod? Régóta nem támogatott Android verziókra érhetők el jelenleg alkalmazások, igazából a fejlesztőn múlik minden, és azon, hogy van-e igény rá, nem azon, hogy az adott Android verzió támogatott-e vagy sem.

A Play store jelenleg Android 4+ kompatibilis, tehát egy ma hét éves rendszerre (8-9 éves telefonokon) bőven telepíthetsz alkalmazásokat. Reméljük ez a kompatibilitás megmarad a jövőben is. Szóval a kérdés az, hogy a Kodi fejlesztői akarnak-e 7-8 év múlva a jelenleg aktuális verzióra fejleszteni. Ha pedig igény lesz rá, mert a statisztika azt mutatja, hogy sokan használnak tévét ilyen verzióval, akkor miért is ne akarnának?

Aztán ki tudja, lehet neked az a 8-10 év nem elég, ami teljesen érthető. De bőven nem ott tartunk, hogy 2-3 év múlva le kell cserélni a tévét, és nem ott tartunk, hogy rendszertől függetlenül, annak támogatása után frissülő alkalmazások helyett beépített funkciók romlanak el, és válnak nem támogatottá pár év után.

Azért azt ne felejtsük el, hogy az Android mint TV platform még messze nem olyan kiforrott, mint volt telefonokon a 4-es verzió. Pl. jelenleg sincs még az appok számára kadencia helyes lejátszásra lehetőség, aminek az elvárásához azért nem kell durván videofilnek lenni... (Laikusoknak: nem tudja az app vezérelni a kimeneti képernyő frissítést, kénytelen konvertálni a képkockaszámot ami miatt kameramozgásoknál apró akadások figyelhetőek meg a videón).

Simán lehet, hogy mondjuk a következő főverziónál ráfekszik jobban a TV témára a gugli és csomó új API-t bepakolnak, olyan mérföldkövet képezve mint volt a 4-es verzió a telefonoknál, hogy aztán az app fejlesztők a lehető leghamarabb, amint kicsit elterjed az új verzió (1-3 év) dobják a régi támogatását, mint volt ez a 4-nél is.

"(Laikusoknak: nem tudja az app vezérelni a kimeneti képernyő frissítést, kénytelen konvertálni a képkockaszámot ami miatt kameramozgásoknál apró akadások figyelhetőek meg a videón)."
- ez pontosan milyen módon jelentkezik? Csak mert én még nem csíptem el ilyen jelenséget.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Legjobban akkor látszik, amikor folyamatos mozgással mozog a kamera ("svenkel"), pl. egy mozgó pontot követ, vagy átvezetőként végigsuhan a tájon. Szép folyamatos mozgás helyett ilyenkor ütemesen nagyon aprókat megakad a mozgás, mert bizonyos képkockák duplikálva vannak.

Persze átlagember által letöltött moziban felvett, meg 1 gigába betömörített "hádé" kalóz szemeteknél nem ez lesz a legnagyobb probléma, oda tényleg mindegy, de ha berak az ember egy blu-ray filmet mondjuk az 1-2 havi fizujába kerülő TV-re, az azért menjen már úgy, ahogy kéne neki.

Focimeccs, ilyesmi, ahol látszódik/hasonló kategória. Vagy a YouTube videóknál néha, amikor eltérő fpssel készült videók vannak vegyítve. Ez még egyébként magán a tvn is probléma. 60 Hz panel, és nem megy az interpolation, vagy nem jól megy, vagy maga a panel adottsága olyan, hogy nem jól kezeli a mozgásokat. (lassú grey to grey transition) Azért ez összetettebb szerintem. 250k huf alatt nem sok az igazi 120hzes panellel szerelt tv, amin jó eséllyel minden jól néz ki.

"Laikusoknak: nem tudja az app vezérelni a kimeneti képernyő frissítést"

Valamiért a Plex Android TV-s verziójában ott az opció. Elképzelhető, hogy mégis lehetséges már itt-ott?

Szerk:

Illetve lehet igazad van, jön a következő főverzióval valami nagy újdonság. Szerencsére elég sok jó eszköz van már arra, hogy úgy készüljön el egy Android app, hogy az újdonságokat is támogassa, de a régi platformon tudjon futni. Szerencsére az is megoldható, hogy egy alkalmazásból több build készüljön, és egy alkalmazásként legyen jelen a play store-ban. Az Android TV új, de az Android mint alap ott van, és eléggé kiforrott.

Ez hardverfüggő is, mivel például nvidia shield tv boxon van rá lehetőség. A mi boxok a szoftvernél néhány szerncsétlen jogosultság akadályozza.

Másrészről viszont tudtommal se a hbo go, se a netflix, se az amazon prime hivatalos appok nem támogatnak (meg sem próbálják) kadenciahelyes lejátszást.

Ha jól emlékszem a kadencia helyes szerencsétlenkedés helyett később a freesync / gsync módhoz hasonló dinamikus képfrissítésben látják a jövőt google-éknél.

+1 En egyertek veled... Nem annyira technikai csaladban pl nalunk annyi kell hogy menjen a TV - a telorol attudjam dobni a youtube linket, elinduljon a netflix, az amazon video es a plex siman tolja a lokalis tartalmakat. Mit akarsz meg? Ezt a 2 eves WebOs 3.0 TV-m is tudja mindet - szorakozzan szoftware updattel a TV-n akinek nincs jobb dolga. Megy? megy ! - Anyos is tudja kezelni? igen! - Profit ! Jah hogy nem olyan szep a skinje ? Kit erdekel - ujabban ugyis ugy mukszik hogy a tabrol dobodikat a link vagy "Alexa play XYZ from Netflix on Living room TV"

Ha már WebOs... most szívnak a hbo go felhasználók, akik közvelten hbogo weblapos regisztrációval fizettek elő. Nekik nem mond a weblap tévéhez kódot. A webos-es app pedig csak azt a belépési módot támogatja. Így ők nem tudják használni, mert nem jön mostanában app frissítés rá. (a más szolgáltatón át előfizetőknek még van kód, mert más a hbo go webes felülete náluk)

Vagyis az HBO ignoralja a sajat cuccat egyes platformokon... Nem ertem ez miert TV OS fuggo dolog... Ha szolgaltato ignoral azt ne az OS-n verd le... Az HBO meg tudhatne hogy pl epp ebben a percben 30 TV-t adnak el MO-n WebOS-el. Egyebkent meg tudtommal HBO-go nincs is KODI-ra csak valami ultrahackelt geekTV verzio...

Ez akkor egy gyönyörű alátámasztása annak, hogy az okostévés platformokat használni szopás, jól látom?

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kivéve az androidot. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Csupán arról van szó, hogy az ilyen gyártóspecifikus platformokra a kutya nem ír appokat, max valami szökőévente frissített verzió van, amivel nem foglalkoznak. Azt persze én sem értem, hogy a működő megoldás helyett miért kellett egy új fajta bejelentkezési móddal szivatni a felhasználóik egy részét.