Fizetések

_Joel blogbejegyzése alatt több szálban is ment a tippelgetés a mennyi az annyiról. Annyi bizonyos, hogy a hazai környezetben iszonyatosan félreinformált az átlagember a fizetésekről. De, vajon mennyire jól informáltak azok akik ezt a műfajt főállásban űzik? Majd minden fejvadász cég üzemeltet bériránytűt, így elkezdett bennem motoszkálni a kisördög, hogy vajon mekkora eltérések is vannak ezekben az adatbázisokban. Érthető módon, egy fejvadász cégtől nem várok reális adatokat, mert nem érdekük a hiteles tájékoztatás. Egy fejvadász a saját és a megbízói, az-az a munkáltatók érdekét képviseli. A munkáltató érdekei kapcsán meg senkinek sincsenek hamis illúziói.
Fogtam a fizetések.hu, Professional bériránytűjét és ráeresztettem pár keresést. A kiinduló adatként, 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező, egyedülálló, Budapesti, alteregót használtam. Ott ahol bruttó eredményt adott az oldal, a hrportal bérkalkulátorával váltottam át. Íme az eredmények:
[code]
Megnevezés: Nettó bér: Bruttó bér:
Programozó
Fizetések.hu: 335057 HUF 503846 HUF
Professional.hu: 311334 HUF 468172 HUF

Rendszergazda
Fizetések.hu: 243132 HUF 365612 HUF
Professional.hu: 241776 HUF 363573 HUF
hellokarrier.hu: 215537 HUF 324117 HUF

Projectmenedzsment
Fizetések.hu: 426005 HUF 640609 HUF
Professional.hu: 377049 HUF 566991 HUF

Villamosmérnök
Fizetések.hu: 308407 HUF 463771 HUF
Professional.hu: 287388 HUF 432161 HUF
hellokarrier.hu: 280420 HUF 421685 HUF

Gépészmérnök
Fizetések.hu: 278956 HUF 419482 HUF
Professional.hu: 272059 HUF 409112 HUF
hellokarrier.hu: 283687 HUF 426598 HUF
[/code]
Az látható, hogy az értékek többé-kevésbé egyeznek. Kérdés, hogy ez mennyire fedi a valóságot? Valóban reálisak az összegek? Esetleg megosztanátok ti, milyen pozícióban, mennyit kerestek?

[Update 201703161313] Mivel a kommentek között beütött az autizmus, ezért a további szellemi maszturbációk elkerülése végett megadtam a bruttó összegeket is. Továbbá, a lelkesen bruttó/nettó kérdésen elvitatkozó urak, bedobhatnák a saját pozíciójukat és fizetésük nagyságát. Hogy bruttóban vagy nettóban az mindegy.

Hozzászólások

Off: "Ott ahol bruttó eredményt adott az oldal, a hrportal bérkalkulátorával váltottam át."
Sose értettem, miért a nettót adják meg bárhol is. Ugyanaz a bruttó két embernél lehet két különböző nettó is (gyerekek száma, személyi kedvezmény, stb.).
Persze, értem, hogy a nettót érti meg az ember, mert azt fogja elkölteni/félrerakni - viszont egy informatikai oldalon, ahol a százalékszámítás (elvileg) nem okoz gondot, miért kell egyfajta embertípusra számolni a nettót, ahelyett, hogy a bruttót böknéd ide, és mindenki kiszámolná saját magára, ha annyira fontos.

Ha neked járnak kedvezmények, akkor add hozzá.

Ha pontosan akarnál számolni, tudni kellene a bruttót (amit nyilván a kedvezmények nélküli nettóból ki lehet számolni: +1 lépés).

Sokaknak ehhez semmit nem kell hozzátenni, látják a konkrét nettót.

Biztos, hogy a "sokaknak" a többséget jelenti?

Egyébként saccra, akik a nettó mellett kardoskodnak: a bruttónak kb. a harmadát vonják le mindenféle adó és járulék címén.

Másik off: ha a cég azt kérdezi tőlem, hogy nettó mennyit szeretnék, és mondjuk 100k-t mondok, akkor ha van 3 gyerekem (és én veszem igénybe a kedvezményeket is), az bruttóban is majdnem ennyi - azaz ennyi a bruttó fizum, így a cégnek ennyibe + szocho-ba (+szakképzési hozzájárulás) kerülök. Ha nincs egy gyerekem se, akkor a nettó 100k kb. bruttó 150k. A cégnek ennyibe, plusz a szocho(+szakképzési hozzájárulás) kerülök. Tehát 100+22%(+1,5%) ill. 150+22%(+1,5%). Ezért kellene szerintem inkább a bruttót megadni.

sokaknak két dolog okoz nehézséget manapság:
-h helyett hogy-ot írni (a számtalan hasonló nyelvtani faszsággal együtt persze)
-teljes gazdasági fogalomzavar

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

de ugye nem okozott gondot a kisbetűkkel írott szöveg értelmezése (ellentétben egy mondatban elejtett h betűvel...)? :)

(mindenkinek van valami heppje. nekem pl ez.)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

hatékonyabb lenne szavazást indítani, úgy csak az látná h. ~ki mennyit keres (adott hup nick), milyen szakágban, aki elég ügyi

Továbbá, a lelkesen bruttó/nettó kérdésen elvitatkozó urak, bedobhatnák a saját pozíciójukat és fizetésük nagyságát.

Nem IT-ben dolgozom, tanárként, közoktatásban, pedagógus I. fokozat, 12. évem - remélem, elég pontos a meghatározás. A fizu bruttó kb. 300ezer.

Nem, ez kb. országos, ui. törvény (Köznevelési törvény, 7. melléklet, kb. lap alja) szabályozza a pedagógusok fizetését (forintra "átváltva" - persze a "táblázat számait a 161.250 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban" sor árulkodó: 2011-től kb. 2 évig a minimálbérhez valahányszorosához voltak igazítva a melléklet százalékai, viszont utána rájöttek, nem lesz elég pénz, és befagyasztották - pedig most azért jól esett volna egy 25%-os emelés :) ).
Pótlékok járnak (nekem spec. osztályfőnöki és munkaközösségvezetői). Nyilván a "módosabb" iskolák különböző plusz juttatásokat is adhatnak (cafetéria és hasonlóak).

A fő probléma (jelenleg) az, hogy a 12 évemmel nem tudok Ped2-be ugrani (pedig ha beindulna a rendszer komolyan, akkor lassan ott kellene lennem), mivel nincs elég minősítő (még mindig). Jelenleg 20 év kell (vagy 8+szakvizsga).

Na, nem panaszkodni akarok, viszonylag elégedett vagyok a fizuval (a környezetemben található árszínvonalhoz képest mindenféleképpen). Persze, ha fel akarnák emelni, nem biztos, hogy tüntetnék ellene :)

"Továbbá, a lelkesen bruttó/nettó kérdésen elvitatkozó urak, bedobhatnák a saját pozíciójukat és fizetésük nagyságát."
NAV like this.
életművész 15 éve (hol IT, hol nem), ~5 éve minden munkaszerződésemben titoknak minősül a bérem.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Rendszergazda nagyon erősen alul van becsülve.
Ennyiért esetleg a kezdők dolgoznak az első helyükön. Főleg Budapesten.

n+1

Standard valaszok:

Ezert fizetnek.

Ha en dolgozok, te nem.

Munka, ugyan inkabb nezem a porntubot. :D

Ezek az ertekek, meg vicc es vagy kezdo kategoriasak. Ugy 2x szorzot ra kell dobni, ha azt szeretned, hogy legalabb fenykeprol ismerje a dolgot.

http://karikasostor.hu - Az autentikus zajforrás.

Budapesti multinal szoftverfejleszto, C++, 2+6 eves tapasztalat a gyakornoki reszt is beleszamitva, a fizetesem valamivel tobb, mint a feltuntetett. Az ott feltuntetett ketszereseert mar elgondolkoznek a valtason. Az alatt nem nagyon, ha nem muszaj. ;)
Sajnos a konkret szam uzleti titok.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Budapest vs videk? Mert az onmagaban is egy 50%-os kulonbseg.

Versenyszfera, penzugy+IT devop. 4 oraban vagyok bejelentve, brutto 80.500.
8 orat dolgozok es kezhez kapok kb 145.000 Ft-ot.

Itt lehet látni alacsony fizetéseket:
http://www.kozszolga.hu/rendszergazda-fizet%C3%A9s

BTW, az átlag feletti fizetés általában, együtt jár egy jól beszélt idegen nyelvel,
a szakmai tudás/képesség kevesebbet számít egy minimum szint megléte után...,
soft skillekkel többet lehet elérni mint tényleges melóval :-( ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ezek a gyakornoki fizetések?
Nettó 300k-t kb. 10 éve kerestem gombszemű junior programozóként.

--
Fuszenecker Róbert

Ha nem is 4 évesen, de 1993-ben már BASIC-eztem (C16-on, mert az volt a kollégiumban).
1994 - Pascal ("mert az EXE-re fordít"), 1995 - C (a Pascal idióta memóriamodellei miatt), 1998-tól SQL, 1999 - C++ (STL-t még fordítottuk) és Java (ismerkedésképpen - Borland JBuilderre emlékeztek még?). Közben volt egy kis PHP (akkor még a 3-as PHP űrtechnika volt) és Python, 2006-tól egy kis C# (a kolostonban rengeteg időm volt, Mono 1.x), 2009-10-től folyamatosan C#, Windowson.

--
Fuszenecker Róbert

Nincs azzal sem semmi baj :-)

Én még mindig küzdök a régi, rossz, rögzült szokásaim ellen. Mert ugye régen csak szintaktikát tanultunk, nem programozást. Amiket akkor írtam... szánalmas.
Nem hogy három rétegű architektúra nem volt, de semmilyen architektúra sem.

A múltkor nagyon fáradt voltam, és Typescript helyett Pascalban folytattam a kódot. De legalább jót nevettünk a munkatársaimmal :-)

--
Fuszenecker Róbert

Ez így megint csak borzasztóra sikerült. A bérnél mindig a bruttóról kellene beszélni, hiszen senkinek semmi köze, hogy én szociális hálóban mennyire járok jól vagy rosszul. Az adózás az nem a munkáltató hanem a mindenkori kormány dolga. Épp ezért ha a munkerőd szolgáltatás keretében megbízással számla ellenében végzed akkor meg a nettó összeg a mérvadó mert az ÁFA az már megint csak adózási kérdés. Alapesetben van és kész az nem a megbízóé és nem a megbízotté hanem az államé azaz a miénk. Aki ezeket így-úgy csalja az minket, állampolgárokat lop meg!