Telekom gyorsító opció - NAT?

 ( nxu | 2017. február 9., csütörtök - 8:53 )

Üdv!

Reggel bekötötték nálunk a gyorsító opciót (ADSL kiegészítve forgalomkorlátos LTE-vel). Az eszköz elméletben (délután érek csak haza) egy Huawei HA35-11. Telefonon beszéltem a bekötést végző T-s emberrel, kértem, hogy lehetőleg PPPoE passthrough legyen, hadd végezze a saját routerem a dolgát. Nem igazán értette a dolgot, annyi választ kaptam, hogy ne aggódjak, elég erős a wifije a hozott eszköznek.

Két kérdésem van:
1. Lehetséges a Huawei dobozt csak modemként használni, hogy a NAT-olást, wifit stb. a routerem végezze?
2. Állítólag az ügyfélszolgálatos azt mondta az otthoniaknak, hogy csak NAT-olt IP-vel működik a gyorsító opció. Mondjátok, hogy ez nem igaz :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Este majd kiderul...addig meg ne ragodj ezen. Fogd fel ugy amikor a baratno terhessegi tesztel meg a furdoszobaba.... hihihi

Ha modem módba kapcsolod, hogy fog váltani mobilnetre? Sehogy.
Mobilneten kb. csak NAT-olt IP van mindenhol.
--
"Sose a gép a hülye."

ADSL plusz mobilnet. Az ADSL-es IP miert ne lehetne publikus?

Édesapám is beköttette magához ezt a "csodát". Nincs NAT mögött. Jelenleg úgy működik hogy, van egy privát címe az ADSL-nek és egy az LTE-nek, majd ezt a kettőt bond-olja össze a router egy publikus címre. Ez a része működik is mivel elérem az oda telepített IP kamerát. A problémásabb rész az hogy nagyon megbízhatatlan, sokszor kell újraindítani, ill. nekem azt mondták hogy, az ADSL állandó, az LTE viszont csak akkor "kapcsol be" ha elindítasz valamit aminek nagy a sávszélesség igénye (letöltés, youtube, stb). Ez nem tudom mennyire igaz, az viszont biztos hogy a böngészés ettől semmivel nem lett gyorsabb, mivel az oldallekérést nem veszi annak (ahogy én látom). Az élet úgy hozta hogy oda kell költöznünk hozzá, az első dolgom az lesz hogy megszabadulunk ettől...

> Nincs NAT mögött. Jelenleg úgy működik hogy, van egy privát címe az ADSL-nek és egy az LTE-nek, majd ezt a kettőt bond-olja össze a router egy publikus címre. Ez a része működik is mivel elérem az oda telepített IP kamerát.
Hu, nagyon orulnek :)

Oszinte leszek, a bongeszesi sebesseggel nincs bajom. Full HD videot is tudok nezni - csak 5-en vagyunk, es ugy mar azert szenvedos. A feltoltes meg kesz kaosz, ha valaki epp megoszt egy kepet Facebookon, akkor amig az tart, mas nem netezik. Ezen remelhetoleg segit.

Ezen inkabb QoS kellene, hogy segitsen, hogy ne zabalja le a teljes upload-ot az facebook kepfeltoltes. Szerintem.

Ezt a gyorsítót a 10 és 20 mbites ADSL-hez kötik, ahol 0,5 és 1 mbit a max upload. Ez egyszerűen kevés...

Mármint gondolom úgy érted, hogy neki publikus IP címe van, globálisan routolható, tehát szervernek használható, dyn. DNS-ben regisztrálható, stb.
Belül (a házi hálózat felé) viszont NAT-ol.

Erről a viselkedéséről nem tudok, hogy csak akkor atacsolna az LTE-hez, ha nagy a forgalom.

Update:
Néztem a system logot, ott az installálás óta fent volt az LTE tunnel, 1 nappal később esett le 10 s-re, de utána újra felállt. Tehát maga a tunnel kb. folytonosan fent van. (Na most hogy más módon letiltja-e az LTE-n az adatforgalmat, azt persze nem tudom.)

Én is nézegettem, eddig nekünk 10/2 Mb-es ADSL-ünk volt, ami mérések alapján 7.5/1.4-et tudott (le/fel).
A hibriddel ez 14-20/10 lett, vagyis a feltöltés jóval javult, a le- az nem annyira. Mindez havi 700 HUF-ért hűség nélkül. Majd meglátom, hogy mennyit javul a közérzet tőle. Sajna a régi uplink viber videóhoz is kevés volt.

Nekünk nincs semmilyen publikus IP címünk sajna. A nat@-OS e-mailre sem válaszolnak két hete

Nálunk hetek óta csomagveszteség van délután 16-22 óra között, 2-20% mértékig, (telekom) kint volt a szerelő, mondta hogy sok az előfizető és időlegesen túlterhelt a hálózat (minden nap), ezzel nem tud mit tenni, de ha már ott volt, ajánlotta ezt az LTE s kiegészítő kütyüt, napi 5GB-ig van ez a gyorsítás, csak nagy sávszélesség igény mellett.
Sajnos én ezzel nem vagyok kisegítve, mert nem a sávszélességgel van bajom, hanem a 0 letöltés melletti csomagveszteséggel.
Júniusban lejár a szerződés, akkor tervezek váltani, addigra már lehet optika is lesz a faluban.

Hogyan mérted a csomagvesztést ?

Nason folyamatosan pingelem a bixet és a szolgáltató első átjáróját, óránkénti bontásban mentem ezeket.
Az ott lévő packet lost értékét veszem alapul.
20 as pingek mellett a fenti időpontokban folyamatosan rossz, iptv ebben az időszakban nézhetetlen, netezni sem élvezetes, az adsl is megszakad néha néha.
Ilyenkor hosszú percek után újra csatlakozik, a szerelő már megnézte a vonalat abban az időszakban amikor nem jelentkezik a probléma, mondta hogy minden oké. Mikrón van átlőve a szolgáltató vonala a szomszéd városba, ott szokott elfogyni az átviteli kapacitás amiről tudnak is, elvileg majd lesz fejlesztés valamikor..... Most 5700 at fizetünk a csupasz adsl-re (10/0.5), egy másik szolgáltató behozta már az optikát, egyelőre csak a központban kötnek, de ők nyertek elvileg a régiós internet fejlesztésen is nálunk, remélem idén már behálózzák a falut. Az oldaluk szerint 5500 ért már 60/4 et adnak.

Én a pinggel óvatos lennék, mert azt figyeltem meg, hogy ha shellből pingelek (pl. bix.hu), akkor 28-30 ms, viszont a www.szelessavindex.hu/ ennél jóval nagyobbakat mér, pl. 40-60 ms.

Sztem ez azért lehet, mert, mivel a bonding load sharingben dolgozik, ezért a manuális ping 1 db ICMP csomagja átmegy a bonding interface ADSL felén, aminek kisebb a késleltetése, mint az LTE tunnelnek, viszont a szelessavindex.hu (remélem) hosszabb adatfolyamokkal mér, amivel reálisabb képet lehet kapni.

(Ha én szolgáltató lennék, biztos olyan hibrid modemet terítenék a kuncsaftokhoz, ami lehetőleg az ADSL-t használja, és a drágább rádiós linket csak akkor, ha az ADSL már tele van.)

Edit: Persze ez csak a késleltetés mérésre vonatkozik, a packet loss az más tészta. De ha a kis csomagok ott is az ADSL-en mennének, akkor nagyon gyenge vagy az ADSL vagy a bonding túlvége. A mikro link is okozhatja, de akkor a régi ADSL-nél is ez volt, nem ?

Mindenesetre akkor nagyon területfüggő, mert nálunk a kapcsolat hamar feljön.

Hasonlót tapasztal édesapám is. Remélem le tudom majd mondani ezt a csodát ha odaköltözünk...

Nekünk úgy adták el, hogy hűségidő nélküli. Ha 14 napon belül lemondom, akkor pedig semmi következmény, ha 14 nap után, akkor annyi, hogy a Matáv netemre újraindul a hűségidő (de akkor pl. visszaállhatok a régi ADSL-emre, ha annyira akarok.)

Nektek nem így van?

Igen itt is így volt ha jól emlékszem. Én nem voltam ott amikor hozták az új netet, de ezt a 14 napot mondta faterom is. Ha végre lesz egy kis időm bemegyek a t-home-ba és megkérdezem mit lehet itt tenni, ill. körbekérdezek hogy milyen más szolgáltatók tudnak netet adni. Sajnos eléggé a város szélén vagyunk, az ADSL is az "éppenhogy" kategóriában volt.

A p2p forgalmat vajon mennyire veszik komolyan? Persze nem seed szerver futna rajta, de néha-néha muszáj lenne letölteni egy-egy ubuntu telepítőt.

http://www.telekom.hu/lakossagi/szolgaltatasok/internet/otthoni/gyorsitoopcio#1

Legutóbb még úgy volt, hogy napi 5gb és havi szinten 100gb mehet LTE-n. Más korlátozás nem volt.

Tudok torrenttel tölteni. Eddig még korlátozásba nem ütköztem

Az alapelv, úgy látom, az, hogy ne tedd lehetetlenné mások netezését, és addig nem szólnak rád.

Sziasztok!

Esetleg valaki próbálta a sim kártyát másik készülékbe helyezni, úgy működött? Gondolom nem tudják fizikailag korlátozni a mobilnetet.
A korábbi modemet elvitte a szerelő tőletek?

Kíváncsian várom a visszajelzéseteket!

-SIMet átrakni nem próbáltam.
-A szerelő elvitte a régit.

Tegnapról mára nem tudom elérni IP cím szerint a netről az otthoni gépemet, és nslookup alapján a nat.pool.telekom.hu domain alá került, ami NAT-ra utal.

Másnak is van hasonló tapasztalata ?

Ez van nalam is. Nat@ email-re nem valaszolnak, felhivni meg lusta voltam oket, mert nekem nem letfontossagu.

Egy kis frissítés:

1 hónapja leszünk itt. A helyzet "árnyaltabb" mint gondoltam...

Publikusan elérhető IP-címünk van, a teamspeak szervert amit hosztolok tudjuk is szépen használni, IP kamerák elérhetők kívülről. A sebesség itt ADSL only módban 6/0,5. Ez a gyorsítóval 30-40/4-6 körül alakul, térerő függően (nincs is full térerő a routeren). A bonding állandóan megvan, mégis a sebesség nem "instant" hanem szépen lassan, ahogy a neve is mondja "begyorsul" lásd: https://1drv.ms/i/s!AsypP_a9I2MNxDSZHM6180_od0Fd
Battlefield 1-ben 50-60 körül van a ping, ami DIGI-n 30 körül volt. A kapcsolat viszonylag stabil, 1 hónap alatt 1x volt olyan, hogy leakadt a bonding és csak az ADSL maradt de egy telefon után helyreigazították. A t-home által adott router wifi-je viszont borzalmas, pár naponta rájön hogy ledobja a laptopokat, telefonokat random módon. Lemondani sajnos nem tudom majd, mivel ez az egyetlen normális ár/érték arányú szolgáltatás. Az biztos, hogy a 200/50 DIGI után éles váltás de ez van, ezt kell szeretni.

Helló,

Be lehet rakni modem módba, vagy tud esetleg DMZ-t, (és a wifit letiltani) a cuccot?

Szia,

Modem módba nem lehet átkapcsolni, DMZ-t és a WiFi-t le lehet tiltani benne.