Visszaigényelhető lesz az "Artijust" adó

 ( traktor | 2016. december 9., péntek - 16:28 )

444.hu: Visszakaphatod a hordozói díjat, ha nem lopott zenét másolsz ki

Azért nem kapkodnak nagyon: "Az Artisjus az MTI-nek azt mondta, hogy a közös jogkezelők 2017. végéig egy tájékoztató honlapot indítanak az üres hordozó díjról és annak visszatérítési lehetőségeiről."

Addigra talán már pont nem vesz senki üres CD-t. ;) (Igen, tudom, persze, pendrive, HDD.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha tehát Linux telepítő cd/dvd-t vagy forráskódokat írok egy lemezre, akkor visszafizetik ezt az adót?
Vagy pl. egy helyi TV esetén a learchivált saját készítésű műsorait tartalmazó dvd-kre is vonatkozik? Mert itt már ezren felüli lemezről van szó.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Mikor nézik meg a tartalmát? Mondjuk egy újraírható DVD...

_

itt jártam

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Már hallom is csilingelni a zsebemben a milliókat Ja, nem...

--
Fontos! Ha berágok, nem feltétlen személyed ellen szól...
openSUSE 42.1 x86_64

Ez olyan igazan magyaros. Egy igazi hungarikum.

A korhazak a lelet atadasra hasznalt lemezek utan is fizet es a fergek voltak kepesek nem elengedni a jogdijat azok a lemezek utan.

Ezt a szervezetet is soval kell behinteni es a vilag jobb lesz.

Főleg, hogy Spotify, Deezer, Apple Music, Google Play és YouTube óta az ismerőseim körében zene miatt a töredéke, elhanyagolható lett az illegális forrás.

BTW: hol lehet még venni egyáltalán műsoros CD-t?
--
http://naszta.hu

+1 az első részre

a másodikra pedig: rengeteg lemezbolt van még mindig

Az ok vinyl az más, de CD-t mégis ki vesz?

mármint az audiofileken kívül? nem tudom :)
de a lemezboltokban, ahova gyakrabban járok, ott legalább ugyanannyi cd is van,mint lemez

A lemeznek van egy feelingje, a cd számomra olyan mint gépen berakni a flacet csak ezerszer bonyolultabb.

Aki Operációs rendszert:)

Na is mondd, tegnapelőtt vettem Amazonról szoftvert (érted, CD-n!!!) egyből beütött a fraud detection és visszaforgatta a rendelést. Gondolom öt éve nem volt olyan, hogy valaki CD-s szoftvert vett volna. :)

Hehe, het poenja :)

Nekem se akartak Vista Ultimate upgradet küldeni Amerikából anno a VISA classic bankkártya első/hátsó fotója nélkül. (Így utólag persze értem miért. Biztosra akarták tudni, hogy ki ez a barom :P)

Mondjuk az, akinek van kedvenc zenekara.
Ismerek olyat aki szinte minden lemezét megvette egy magyar együttesnek
Talán mert így támogatja őket hogy kiadhassanak újabb lemezeket.

A koncertekből több pénz jut nekik mint a cédékből, annak nagy részét lenyúlják.

Ezert veszem meg digitalisan pl. Bandcampen, ha nagyon tamogatni akarok valakit. Amugy Spotify, meg koncertek.

Itt magyar viszonylatban, jazz és blues koncerteken (ezekre járok)
gyakran hoznak az előadók lemezt, és árusítják is.
Lehetőség szerint ilyenkor mindig veszek lemezt.
(Na meg persze dedikáltatni is lehet...)

Ja igen, dedikáltatni is szokta

Ezzel kapcsolatban az az élményem, hogy ingyen volt a kiszállítása a CD-nek, és olyan érzésem volt, hogy a tulaj bezárt, és személyesen hozta el nekem a CD-t, mert kíváncsi volt, hogy ki vesz még ilyet. De ez csak egy benyomás volt :D

Voltaképp kapni lehet, de én pl. írható cd-t is talán három éve vettem utoljára, egy 25-ös gurigával, és a fele még megvan. A dvd-nél jobb a helyzet, de azt sem vettem már legalább egy éve.
Emellett van még az, hogy a memóriakártyákra, pendrájvokra is ott a sarc, de nekem nem, mert ha ilyesmi kell, azt rendelek kínából. HDD-t meg ötévente egyszer ha veszek, szóval részemről ez ennyi.

Úgy képzelem, hogy a visszaigénylés folyamatát olyan bonyolult, bürokratikus módon kell meghatározni, hogy soha senkinek még az eszébe se jusson visszaigényelni. Két tanúval, vagyonnyilatkozattal, erkölcsi bizonyítvánnyal súlyosbítva, természetesen csakis pecsétes papír alapon, illetve írja alá a közös képviselőd meg a plébánosod..
--
God bless you, Captain Hindsight..

Az biztos, foleg ha meg egy ev kell a weboldal elkeszitesehez.

Szerencsere az eu tagjai vagyunk ahol az adorendszerek is versenyeznek egymassal.

Pedig azt hittem, hogy bekopogtatok az Artistjushoz:
- Csókolom, itt van 200 darab cédé, adatmentésekkel, nyílt forrású cuccokkal, stb... szeretném visszakérni azt a pénzt...

Mondjuk, ha van egy pár titkosított tar.gz, akkor nekem kell megmondanom a jelszót, vagy ők törik majd fel? :D Merthát gondolom, bizonyítanom kell, hogy az legális cucc, nem pedig egy grabbelt Sepultura album...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Ja, és egy példányát mellékelni kell, - ellenőrizhetőség okán, - az archív adathordozónak...

Meg mondjuk legalább 5000Ft-os okmánybélyeggel ellátva :)

Valamiért az az érzésem, hogy visszamenőlegesen nem lesz visszaigényelhető.

Nem, nem. Nem erről szól a cikk. Még a cikk címe is félrevezető.
Egyszerűen arról van szó, ami a cikkben is szerepel, de nem fókuszál rá a lényegre pontosan: kevesebb üres CD fogy, így - értsd.: a "Presszer-félék" - kevesebbet kapnak a bödönből, mint akik pl. DVD-ket adnak ki. Mint ahogyan a cikk is írja: eltolódtak a vásárlói szokások, és ezt senki nem vizsgálta felül. Itt a mindenható, és egymással marakodó zenészek akarnak nagyobb szeletet a tortából, amit természetesen egy szűk rétegük szeletel ízlésüknek megfelelően. Csakhogy a torta zsugorodik, ezért kell bebizonyítaniuk, hogy a műveik inkább már (akár már) TP-Linkek RAM-jában csücsül, mintsem CD-n. A visszaigénylés pedig csak egy propaganda-célú megtévesztő-hadjárat címe.

Jaja, olvasgatva a dolgokat az lenne a helyes cím, hogy "Az Artisjust meg akarja adóztatni az Internetet?".
De gondolom kell holnapra is tartalom, majd megírják ugyanezt még egyszer, más címmel.

Azért az artisjus adó még mindig egész jó ár azért, hogy cserébe kvázi legálisan tölthetsz le zenét és filmet. Azt szeretnéd, hogy olyan legyen mint Németországba?

A Spotify és a NetFlix világában tisztább lenne... (azzal együtt, hogy ami ezekről hiányzik, az mihamarabb pótolva legyen).
--
http://naszta.hu

Nem teljesen értem hogy hogyan kapcsolódik ahhoz hogy az újságírók nem olvassák el azt, amiről írnak ahhoz, amit én szeretnék.
De a kérdésre válaszolva. Nem, a németországi megoldás agyrém, és mintha épp most olvastam volna valami Gema-s hírt, de már nem rémlik hogy mit. Én szeretném, hogy ha legálisan letölthetőek lennének azok a filmek, sorozatok, amiket meg akarok nézni. Jelenleg erre gyakorlatilag (és szerintem még elméletileg sincs) nincs esély. Ugyanakkor a zenészmaffia felőlem éhen dögölhet, különösen hogy a megvásárolt albumok zenéiből sorra törlök egy-egy számot, mert unalmas, sablonos, és csak előszörre tűnt úgy, hogy majd tetszeni fog. De ez már egy másik történet.

Már hogy ne lenne gyakorlati esély, pont, hogy ez a mostani helyzet, magánszemélyként magadnak legálisan letölthetsz filmet és zenét. Ezért van az artisjus adó, hogy ezt kompenzálja.

Csak folfele nem toltheted illetve megosztani tilos. Magyarul ez egy rokafogta csuka esete. Nincs olyan csillagallas hogy legalis letoltes mert vagy te kovetsz el jogsertest ha eppen seedeled is vissza a cuccot es/vagy az a hely ahonnan szeded...

Hát... Inkább az Artisjus, mint ami pl. Németországban van, ahol a Youtube és a Spotify fele elfelejthető. És akkor még legális forrásokról beszéltünk.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Engem inkább az lep meg, hogy vesz még valaki CD/DVD-t artisjus matricával :D
Mert eddig akárhol megfordultam, "hoztak" lemezeket :D (és nem vérpistike kft-ről beszéltek :D )
Mit ad Isten egyiken sem volt ilyen matrica :D

-42-

Nem csak cédén van.

pendriveon is ott "lobog" az arti... vagy sdcardon, de talán már az SSD / HDD-n is ... :)

nekem úgy rémlik, mintha ilyen korábban már lett volna. A feltétel az volt, hogy vidd be hozzájuk az adathordozót, ők jól megnézik, és akkor esetleg visszaadják, ha nem lopott cucc van rajta (zene, szoftver, stb). Szerintem ez néhány webshopnak kifejezetten jó (pl. egy szlováknak), mert bődületes pénzt keresnek rajta, hogy a magyar szabályozás ilyen zseniális, és ezerszám adják el ugyanazt a pendrive-ot, CD-t(?), DVD-t, amit az itthoni kereskedők. Csak jóval olcsóbban.
Mondjuk megnézném az arcát az embernek, ha odaállítanék egy marék pendrive-val, amin telepített vmware esxi van, mondjuk egy free licensszel vagy akár a saját fizetőssel, esetleg a poén kedvéért felraknék rá egy MS Hyper-V 2016-ot. :)

Ha Debian nonfree iso-t írok ki rá akkor érvénytelen?

Úgy látszik próbálkoznak a kieső bevétel pótlásával. Egy hozzánk közeli pizzériában rákérdeztünk a bankkártyás fizetés lehetőségére. Mondták, hogy nem lesz, mert drága. És úgy mellesleg megemlítették, hogy ezután már zene sem lesz, mert meglátogatta őket a tárgyban szereplő * munkatársa. És közölte velük, hogy csak akkor szólhat zene az étteremben, ha negyedévente fizetnek nekik 60e Ft-ot. Különben megbírságolják őket.
Én ezt "kissé" furcsának találom, amolyan védelmi pénz szaga van a dolognak. Nem egészen értem, hogy egy pizzériában (egyébként kicsi hely, összesen 3 asztal van, főleg kiszállítanak) miért ne szólhatna netes rádió, amiért fizetnek előfizetési díjat, vagy esetleg kereskedelmi rádió, mikor már kb. mind streameli az adását neten is.
Azt el tudom fogadni, hogy műsoros CD-t nem játszhatnak le, szerzői jogi okokból. De a CD megvásárlásával, cserélgetésével 74 percenként ma már szerintem senki nem szívatja magát, aki ilyen helyen dolgozik. Ennyi erővel akár azt is mondhatnák, hogy a TV sem mehet, mert az is szerzői jogokat sért.

Van esetleg valakinek részletesebb infója erről, hogy ilyen nyilvános helyen ez hogy működik netrádiókkal? Vagy merrefelé érdemes elindulni a keresgélésben? Nekem ez így ebben a formában nem kerek. És erős a gyanúm, hogy az étterem dolgozóinak ilyen irányú tájékozatlanságát megpróbálták lehúzásra kihasználni.

*cég/ingyenélő senkiházi banda/tróger lehúzós társaság (szabadon behelyettesíthető)

Bankkártyás fizetés alatt mit értenek pontosan? POS terminált vagy online elfogadást? Bár ezt a drága dolgot egyiknél sem értem, 1 max 2% körül van amit elkérnek érte. Gondolom inkább az a gond, hogy az mind fehér jövedelem, nem lehet trükközni vele mint a kp-val.

2 % -ot akarnak lehúzni értékhatár nélkül. Sztem ez nonszesz. Így soha nem fog elterjedni a bankártyás fizetés. Láttam kiírást üzletben ahol 100 000 felett nem lehet kártyával fizetni. Maximálisan megértem őket.

Én OTP Mobil-t néztem nemrég. ott 1,7-1,8%+Áfa a jutalék. Mondjuk ott legalább semmi más plusz extra költség nincs. Tehát ez még tűrhetőnek mondható. Találkoztam olyannal, ahol 8000 Ft havidíjról indult + jutalék. De az is úgy, hogy a jutaléknak volt minimális összeget, amit mindenképpen felszámoltak.

mondjuk ott, ahol 8-10% árréssel dolgoznak, az is sok...

A % forgalom függő is (ráadásul ezek az 1-1,5%-ok nagoyn barátiak, egy PayPal levesz akár 3,5%-ot). Azt nem számolod bele, hogy a kp kezelés sincs ingyen, sőt, ha mindent összeadsz drágább mint a bankkártyás (és kényelmetlenebb).

Minden bankkártya elfogadó szabályzat tiltja a kártyás fizetés megkülönböztetését, akár minimális akár maximális összegbe, láttam már boltot ahol ilyenért elvették a terminált tőlük.

+1, mennyiért is megy a pénzváltás? :)

Milyen pénzváltásra gondolsz? EUR, USD? Általában nem szokták ezt váltogatni, kiutalják devizába és ahogy akarod átváltod.

Nem. Arra gondoltam, hogy kiskereskedőként kötelező tudnod pontosan visszaadni, ennek (t.i. aprópénz felhalmozása és címletek közti váltogatás) pedig költsége van.

> kiskereskedőként kötelező tudnod pontosan visszaadni

a legutolsó MNB állásfoglalás erről valami olyasmi volt, hogy csak akkor, ha arányos címlettel fizetsz. az arányost meg nem definiálták.
--
blogom

Érdekes dolog ez.

Van a környékemen pár olyan pizzéria / takeaway, ahol tudok paypallal is fizetni.

Van egy olyan pizzéria, ahol az ő rendszerükbe kell megadjam a bankkártyám adatait. Értelemszerűen, náluk kp fizetek a futárnak inkább.

Meg van a ryanair. Ha náluk paypal-al fizetsz, akkor még valami 2-X eurót ráb..nak a fizetendő összegre, mert te paypal-al akarsz fizetni.
(Hogy roh.djon beléjük a sz.r)

Nem tudom, ebbe nem mentünk bele. Mondjuk ez egy külön történet. Mi azért nem vezettük be, mert csináltunk az ügyfelek között egy "közvélemény-kutatást", és meglepő módon a többség valamilyen ok miatt azt mondta, hogy nem akar kártyával fizetni.

Jó, hát ez gondolom attól is függ, hogy milyen boltról van szó és milyen látogató közönségről. Van ahol kártya elfogadás nélkül öngyilkosság boltot csinálni, van ahol amúgyse fizetne senki vele.

Érdekes hogy pont itt nem köztudott hogy pl
I.onban sem lehet kártyával fizetni
Olyan kis árrés van a hardveren hogy elviszi a felét a jutalék

Sem rádió, sem TV sem mehet "ingyen" vendéglátóhelyeken. Ez eddig is így volt, fizetni kell utánuk a jogdíjat.

Kereskedelmi rádió és TV esetén nem "ingyen" megy, mert a leadott reklámot a vendégek látják vagy hallják.

Igy van! A gond az, amikor megveszi a boltban a magancelu hasznalatra szant cd-t, es azt jatsza az etteremben. Ez a tilos.

Kereskedelmi radio mar fizetett, azt legalis jatszani.

Netes radiok, na az jo kerdes, plane, mert altalaban kapasbol illegalisak. De teszem azt, a spotify T&C-jeben is valszeg benne van, hogy csak maganszemelyeknek.

Amit lehet tenni: netrol ingyenes zeneket stream-elni. Vannak dogivel manapsag kis, alternativ zeneszek, akik ingyen adjak a jot. Csak korul kell nezni. Gyanitom, hogy negyed oras google-vel konkretan ilyen zeneket jatszo netes radio is fellelheto, aztan akkor nesze neked artisjus.

sőt, van/volt olyan (pl lemezkiadó által üzemeltetett) netrádió, hogy szerződést kötsz vele, és igazolja, hogy az általa sugárzott zenéért ő intézi a jogdíjat. nem tudom, hogy áll a story jelenleg, de volt belőle balhé, mert olcsóbban adták mint amit az Artisjus kért volna...

Ennél nehezebb az ügy, nem tudom azóta változott e valami. :(

Csak, hogy elhelyezzük:

A magyar szabályok szerint alapesetben szinte minden Magyarországon lejátszott zene után az Artisjus szedhet jogdíjat, amit meg is tesz. Ebből a rendszerből ki lehet lépni, amit az amerikai zenei óriás meg is próbált, de hosszas jogi eljárás után nem járt sikerrel. Az Artisjus képviselőjének elmondása szerint is csupán tizennyolc körül lehet azoknak a száma, akik kiléptek a rendszerből. A Universal nem zeneszerző, a cég megvásárolta a zenék jogait a szerzőktől, előadóktól.

Az Artisjus rendszeréből való kiléptetéskor a Universalnak igazolnia kellett azt, hogy valóban az összes zene jogai nála vannak. Az amerikai óriás 13-14 ezer zeneszámot akart kiléptetni egyszerre, ezeknek az összes szerződését be kellett mutatnia az Artisjusnak, ami meglehetősen nagy munka. A szerzői jogvédő iroda pedig talált olyan szerződéseket, amelyek nem voltak mindenben megfelelőek, például nem voltak aláírva. Mivel a Universal egy kérelemben kérte a több ezer zeneszám kiléptetését a közös rendszerből, az egészet visszadobta az Artisjus, annak ellenére, hogy csak az esetek töredékében volt hibás a jogok átszállásának igazolása.

--
http://naszta.hu

Ez így "jól" hangzik. Gondolom azóta sem változott semmi.

Magyarországon van egy cég, aki léptet ki zenészeket(számokat) az Artijus alól.
Az Artijus által meghatározott összeg ~50%-ért biztosít neked online tematikus zenét, saját eszközén.

Ügyfelem használja, nincs vele gond, csak gyakoribb az ellenőrzés Artijus felől.

A legjobb beszólás Artijus részéről:"A mi választékunk sokkal nagyobb, mint a ..."

Persze a TIETEK!

pm-ben elkérhetem? :)

Ment.
A beüzemelést te is meg tudod oldani. Csak internet kell az eszköznek.
Központi admin felületen állítod be a lejátszandó tartalmat.

Köszi, érdekesnek tűnik. :)

És vajon mi a helyzet a klasszikus zenével? Ebben az esetben a zeneszerzők már elég régóta halottak.

--
Fuszenecker Róbert

Ha nem hallgatsz semmit, de zenelejátszásra alkalmas eszközöd van "ügyféltérben", akkor is fizetned kell.

"Azt, hogy a televízión keresztül zene sugárzására sor került-e vagy sem, az Artisjus ellenőre lenne hivatott megállapítani a helyszíni vizsgálatok alkalmával.

Az Artisjus azonban annak ellenére, hogy a helyszíni ellenőrzések alkalmával a TV-ken zene nem szól, az olyan helyszíneken, ahol televízió készüléket talál, a fent ismertetett, több évtizeddel ezelőtti bírói gyakorlatra hivatkozva vélelmezi, hogy azon időnként az Artisjus által jogosított zene is szól. Ez pedig az Artisjus jelenlegi gyakorlatában automatikusan teljes mértékű jogdíj fizetésére kötelez."

Ez megtörténhet egy jogállamban?

--
Fuszenecker Róbert

: )))

Ez a kedvencem:
"CSAK A SAJÁT SZÁMAIMAT JÁTSZOM A KONCERTEN. KELL FIZETNEM JOGDÍJAT?
A koncerten nem a fellépő zenészek fizetnek jogdíjat, hanem az adott üzlet (étterem, pub, stb.) üzemeltetője vagy a koncert szervezője. Ez a személy (leggyakrabban cég) minősül ugyanis a szerzői jog szempontjából “felhasználónak”. Ha tehát a fellépő zenekar a saját számait játssza, a felhasználó attól még természetesen köteles jogdíjat fizetni."

Megtörténhet-e egy olyan államban, ahol generációk nőttek fel folyamatos mutyizás közepett?

Ha nem tudnak összefogni ellene a vendéglátósok, igen.

:)

Egy jogállamban természetesen nem. De ez itt Abszurdisztán. ;)

Van Spotify for Business, de:

"Do I need to continue to pay the license fee to my local collecting societies?
Yes, unless you're in the U.S. or Canada.Composers and musicians get paid for the music you play in your place of business through their collecting societies. You need to pay the fees when you play music in your business, no matter if you play music from a radio, a CD player, a radio, or an online streaming service like ours."

„…csak akkor szólhat zene az étteremben, ha negyedévente fizetnek nekik 60e Ft-ot. Különben megbírságolják őket.”

Ez nem mai történet, már kb. 15 éve így van. Lényegtelen, hogy ki ért egyet vele, mert törvényben kapott jogosultságot az Artisjus védelmi pénz szedésére. Mindegy hogy a hangszóróba milyen eszközről, és milyen útvonalon jut el a zene. Sőt, ha csak kínai zenét játszanának, akkor is kellene fizetni.

Egy kalkulátor: https://www.artisjus.hu/egyeb/tarifakalkulator-2/

Érdekes ez a kalkulátor :) jogdíjat megállapítani alapterület alapján. :) Mondjuk a havi 20 így sem jön ki, az egész étterem rész nincs 30m2, annyival számoltam. Arra kb. 3700Ft+Áfa-ot dob ki, persze apróbetűben benne van, hogy az ár nem ennyi. De akkor meg mi értelme a kalkulátornak? :)
A 4700 bruttó vs. 20e bruttó között azért elég nagy az eltérés.

Van több ilyen kalkulátoruk, és az előbb rosszat linkeltem.
https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/vendeglatas/uj-uzlet-bejelentese/

Nálam így néz ki az oldal:
"Internal communication error

You tried to access the address https://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/vendeglatas/uj-uzlet-bejelentese/, which is currently unavailable. Please make sure that the web address (URL) is correctly spelled and punctuated, then try reloading the page."

--
openSUSE 42.1 x86_64

Kocsmákban is már régóta ez van

sub