End of Solaris?

https://www.thelayoff.com/t/KBEVoB1

https://news.ycombinator.com/item?id=13079370

Solaris being canned, at least 50% of teams to be RIF'd in short term

All hands meetings being cancelled on orders from legal to prevent news from spreading.

Hardware teams being told to cease development.

There will be no Solaris 12, final release will be 11.4.

Orders coming straight from Larry.

No info on timing yet.

Hozzászólások

Pedig a SPARC most kezdett magára találni a T7/S7 párossal...

Elolvastam azt a cikket, de abbol csak annyi derul ki hogy nem solaris 12 13 stb lesz hanem 11.12 11.13 stb. mert hogy csak magyarazattal.
Erdemi info nelkul hogy ez mifele valtozast jelentene, azt meg erosen keltem hogy tenyleg continous delivery modellre valtananak, mert desktopoknal az elmehet, de szerver fronton sok gondot okozhat amit nem engedhetnek meg maguknak.

Ezen felul megneztem azt a doksit amit linkelnek az altalad linkelt cikkben hogy mire meddig lesz support es rengetegnel az latszik hogy zaros hataridon belul megszunik ra az alap support.
Bar lehet csak hulyen irtak le es csak adott verziok szunnek meg azokbol a termekekbol vagy beolvasztjak direktbe a solarisba es nem kulon lesz a support ra, de ezesetben eleg hulyen fogalmaztak meg.
Mert igy ebbol az jon le ahogy abbol is hogy csak 11.x verziok lesznek, hogy nem lesz erdemi fejlesztes csak a meglevokre extrabb support tamogatas meg minimalis biztonsagi es hibajavitasok.

Srácok, nem mindegy? Amikor az Oracle átváltott abba az üzemmódba, hogy nem cél, hogy minél többen használják a Solarist (értelmesen csak zseton ellenében használatod üzleti célokra), na ott állt irányba a hajó a süllyesztő felé. Zseton ellenében felettébb drága, ergó szépen le fognak szokni róla a népek, a felhasználók kritikus tömege nélkül pedig szépen lassan el fog halni az egész. Nem lehet mainstream oprendszert csinálni úgy, hogy alig használják, de aki használni szeretné, annak viszont kőkemény elvárásai vannak. Kellenek a bétatesztelő userek is, de ők nyilván nem fognak aranyáron supportot venni. Ennek az útnak a vége elég egyértelmű, a kérdés csak az, hogy meddig finanszírozza Larry a történetet.

Létezik olyan valaki, aki egy olyan cégnél, ahol jelenleg nincs Solaris és/vagy SPARC HW, és Solaris bevezetését javasolja? Úgy értem, hogy ő a CTO a cégnél, nem a Solaris konzultáns, aki el akarja adni neki...

Én nem látok egy olyan killer feature-t sem, ami miatt bárhova Solarist tennék.

Ha ez a helyzet, akkor gyakorlatilag új ügyfél nem nagyon lesz, csak a meglevőknek lehet eladni a supportot / új licenceket.

"jelenleg nincs Solaris"

Igaz nálunk van, de azért fyi. Évek óta egy darab új bevezetés sincs, és heves ellenállásba ütközik még az is hogy ilyen egyáltalán szóba kerüljön. A meglévőket pofozgatják, migrálgatás Linuxra ahol lehet, szép lassan elolvadnak az utolsó darabok is. Béke zónáira.

____________________
echo crash > /dev/kmem

+1

Az a durva, hogy amikor a Sun nyitott akkor azonnal és okkal kezdett körülötte zizegni a levegő mert sok olyan feature volt benne ami máshol nem volt de a linux-ban nagyon nem. Sajnos az oracle ezt lezárta és gyakorlatilag átadta a tech lead szerepet másnak. Saját magával és a világgal szúrt ki, de kit érdekel GNU GPL.

Amúgy nem tudom, mit csodálkoztok. Az Oracle a legkapitalistább cég a világon. Minek fejlesszen drága oprendszert, mikor ott a linux? Ja hogy a natív ZFS, jail meg nemtudommég mi nincs benne alapból? Fut linuxon amúgy az Oracle DB? Fut. Akkor miről beszélünk. Még szerencse (az én szempontomból) hogy a Java még úgy ahogy fejlesztődik, de nézni kell más ökoszisztéma felé erősen.