Segítsetek home servert választani

Fórumok

Üdv!

Jelenleg van otthon egy kis házi szerver. Szeretném optimalizálni a fogyasztását így lehet lecserélésre kerül.
Amit tudnia kell:
Torrent
SQL a kodi-nak
teszt weboldalak kiszolgálása (php+mysql+apache)
Csendes üzem :D

Van most 2db 500-as és 2db 1T vinyó, ezeket megtartanám. Bár ha nincs ATA port lehet lecserélésre kerülne a 2db 500-as 1db 1T-ra.

Az előszobába a beépített szekrénybe van most, szóval ház nem feltétlen kell, a vinyóknak csináltam egy keretet abba vannak.

Lehet igazából egy alaplap+proci kellene??

pch

Hozzászólások

Ha a régi IDE portra gondolsz, azt már vagy 5 éve elfelejtette mindenki legalább. És van külső, akár 4 sata portos vezérlő is emberi árban.

MMint külső alatt pci, vagy pci express kártyát értek. Mini-ITX formátumban nem nagyon van elérhető árú lap 3-4-nél több sata csatoval.

Ezen 4 db SATA port van, azon kívül első blikkre nagyon hasonló csak nem Micro ATX, hanem Mini-ITX méretű: http://www.asrock.com/mb/AMD/QC5000-ITXPH/
Nekem egy ilyen van, ami ennek a nem passzív hűtéses változata: http://www.asrock.com/mb/AMD/QC5000-ITX/
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nekem otthon első generációs HP microserver fut 2x750G + 2T diskkel, ADSL modem + wifi routerrel együtt kb 40W ot eszik. Torrent, plex media server, nyomtato server samba stb futkarozik rajta.

Szerintem ATA port felejtős, érdemes valahonnan szerezni usb-ata átalakítot lementeni ami kell aztán mehet a kukába :>

Fedora 23, Thinkpad x220

+1, nálam a komplett rack eszik 50W-ot - modem, switch, N36L (2xWD20EFRX, 2x60GB OCZ Vertex 3), RPi B+ együtt. Ha a NAS is megy a RAIDZ-3 tömb 5 diskjével mentések idejére és/vagy a termosztát bekapcsolja a hűtést (csak az utóbbi plusz 15-20W) a szekrényben, nyilván több arra az időre, de az máshová tartozik.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Ebből a konfigból a 4 darab HDD eszik a legtöbbet, ezeket én biztosan lecserélném legalább 2x2TB-ra (máris legalább 50%-al kevesebbet fogyasztana, sőt), ha a rendszer külön diszken akarod tartani, arra meg 2x60GB SSD-t használnék, a fogyasztás csökkentése miatt.
Én egyébként egy ilyet használok hasonló célra, és nincs gondom a sebességével: http://www.asrock.com/mb/amd/e350m1/
A teljes konfig fogyasztása (1x2TB és 1x3TB HDD-vel) kb. 20-25W

Asrock Q1900DC-ITX
http://www.asrock.com/mb/intel/q1900dc-itx/
Celeron J1900 (4 mag)
max 10W TDP

Nekem ez van, szerintem nagyon jó. Elég erős, 4xSATA port, passzív hűtés, nem kell neki atx táp (laptop táppal megy). Proxmox megy rajta, azon egy synology(xpenology) VM, meg pár debian VM.

Van egy újabb, kicsit ugyan gyengébb, de még kevesebbet fogyasztó verzió is:

Asrock N3150DC-ITX
http://www.asrock.com/mb/Intel/N3150DC-ITX/
Celeron N3150 (4 mag)
max 6W TDP

Illetve fentieknek mindegyiknek van rendes ATX tápos verziója is, azok olcsóbbak.

Ha kevés a 4db SATA, akkor pl:
Asrock C2750D4I
http://www.asrockrack.com/general/productdetail.asp?Model=C2750D4I#Spec…
+ 8 magos Intel Avoton C2750, max 20W TDP
+ 12 SATA port :)
- drága :)

Van jobb vétel most a MicroserverG8-nál?

A fene tudja, nálam ubuntu lts fut, h arra van-e ilyen. Letekeri a venti fordulatszámát rendesen. De inkább azt mondanám, h az előző gépem volt rendkívül halk. Volt benne 1db 14cm-es venti a lemezek elött, nagyon alacsony fordulaton, alaplap passzív, paneltáp dettó. Azt éjjel, mikor teljesen csend van, ha nagyon figyeltem, kb 1 méterről lehetett éppen hallani. De eleve ki van rakva az előszobába nálam a szerver, úgyhogy nem gond.

+1
Home szerver, nem érdekel. Van róla image, 3 perc visszatölteni bármikor egy új SSD-re. Mivel a szerver nálunk a telefonok, tabletek, laptopok, és PC-k backup-ját is végzi, így eleve a legtöbb adat már önmaga is is másodpéldány. Extraként minden kritikus cucc megy fel crashplan-re, így itthonra a raid se élet-halál kérdés.

Szerintem ezért:

1. a rendszer relatív gyorsan újratelepíthető (vagy visszaállítható mentésből)
2. ha az adat HDD-k éppen nincsenek használatban, mehetnek standby-ba

A következő szint lehet például az SSD-k duplázása, az alábbiak szerint:
* ZFS pool a rendszernek, azon belül egy külön dataset (fájlrendszer) a kis méretű, de fontos adatnak, ami folyamatosan online kell, hogy legyen (pl.: legutolsó családi képek)
* a két nagy HDD pedig csak a ritkán használt, nagy mennyiségű adat (például backupok, ISO-k, stb.) tárolására lenne használva, és egyébként maradhatnak standby-ban

TCO-t is figyelembe véve nekem máig úgy tűnik, hogy konzumer alkatrészekből érdemes ilyet építeni.
Az én választásom (3 évvel ezelőtt):
ASUS H81M-D, G3420, Arctic Freezer 11LP, WD Black 2,5" 750GB, 2x8GB Corsair Vengeance, 120W PicoPSU, 12V 5A külső táp
Első összerakás-telepítés után 25-30W, némi BIOS tuning és TLP haszálattal már csak 12-15W alapjáraton. A fogyasztás konnektorból felvett bruttó W/h.
A merevlemezt kivéve gyakorlatilag hangtalan, upgrade-elhető és keveset eszik :)

Ha ebből a leírásból kiveszem a HDD-t, akkor ház nélkül 72.000 ft jön ki. A HP microserver gen8 ma 50.000 ft tokkal-vonóval. 16GB használt ECC RAM ára se katasztrofálisan vészes, ahogy Xeon vagy i3 procit is találsz bele 20-25k környékén. És van hozzá gyárilag reszelt ESXi, megy vele a Debian, Ubuntu, kapsz hozzá OEM Win2012 R2-t ha épp az kell. Nem beszélve arról, hogy időben is valamivel jobban jársz. Aki ootb megoldást keres, az árban a te megoldásoddal kb. megegyezően vehet ilyet.

1. A barkácsmegoldás költsége 72.000 ft+ egy normális ház ára. Jól hűthető házzal legyen mondjuk 85.000 Ft.
2. A microserver Gen8 50.000 ft. 16GB vadiúj DDR3 RAM-al 69.000 ft. Ha már olcsóbb, akkor nem mindegy, hogy overkill? :) A tervezés 101 nem az, hogy az extra erőforrás ingyen csak jó lehet? :) Főleg hogy a max fogyasztása 2 HDD-vel 35W.

A "tervezés 101" az, hogy mi a megoldandó feladat, ez a 0. pont.

Amit tudnia kell:
Torrent
SQL a kodi-nak
teszt weboldalak kiszolgálása (php+mysql+apache)
Csendes üzem :D

Na ezt kb. egy pi is kiszolgál(hat)ja, egy pi3 17k HUF itthon (a zero pedig szállítással együtt 5k HUF - volt pár hete, nem néztem a brexit miatt mennyire borult meg a font, vagy épp a forint), vagy akár egy openwrt-vel szerelt jobb wifi router (na jó, natolós dobozka) is.
Vagy épp vesz egy használt brand PC-t olyan 20-30k között.

Na ezekhez képest részben overkill, amit javasolsz. (Mondom ezt úgy, hogy nálam is egy microserver a nas otthon.)

"Na ezekhez képest"
Ahhoz képest igen. De úgy tapasztaltam, hogy a későbbiekben az igények csak bővülnek. Ha a torrent-lamp kell csak nullaközeli load-al, akkor kis túlzással egy kenyérpirítón is elfut a cucc...
Valaki itt lejjebb leírta a tutit amit még senki, hogy elsőre a mostani fogyasztást kéne tudni és onnantól lehet saccolni, hogy rentábilis-e az új vas vagy sem. Ezzel teljesen egyetértek, elveszett a sok bába közt a gyerek. :)

szerk.
LOL, most látom, hogy te voltál az a valaki. :D

Hát nézd, ha alap lamp stack (otthoni bohóckodás) a cél akkor az bármin elfut, a kodi sql se egy nagy dolog (pláne ha logolod a query-ket és ha kell teszel ide-oda 1-2 indexet). A torrent még kérdés, mert nem mindegy hogy gigás digi netet akarsz fullon kihajtani, vagy sokkal szolídabb felhasználásról van szó.

És igen, az igények bővülhetnek, de ahogy a sámán is elmondta: a hídon akkor kell átmenni, amikor odaértünk.
Ha mondjuk 1,5 év múlva iscsi-n kell VM-eknek LUN-t kiadni, akkor az ehhez szükséges hw valszeg jóval olcsóbb lesz, és ha mégse nőnének az igények akkor pedig nem kell elkölteni ezt a pénzt, és nem kell a semmiért 1,5 évig amortizálni a sokkal többre képes hw-t.
Most ráteszed egy pi-re (ha elég), aztán ha cserélni kell akkor eladod féláron, vagy felhasználod másra. A legrosszabb esetben buksz 5-20 ezer Ft-ot, de ennyit elbuknál az erős vas amortizációján is...

És igen, én ajánlottam hogy mérjünk mielőtt vágunk :)

1. A kérdés az, hogy a jelenlegi cucc mennyit fogyaszt. Tegyél elé egy fogasztásmérőt. Ha 7/24 megy akkor évente 350 Ft-ot jelent egy megspórolt Watt. Soktízezres befektetést nem biztos hogy megér, vagyis szinte biztosan nem éri meg.

2. A legnagyobb spórolást akkor éred el, ha nem megy a gép. Biztosan szükséged van 7/24 üzemre? Mert ha nem, és pl. csak napi átlag 6 órát van használatban, akkor a rendszer fogyasztása máris negyedére csökkent, így az 1 W spórolás 350 Ft helyett máris csak 90 Ft-ot jelent évente.
(Nálam a home server egy microserver, 4x2 TB vinyó raid5-ben, alapban ki van kapcsolva. Fut rajta egy saját script, ami bizonyos hálózati forgalom alatt kikapcsolja (ha nincs senki belépve rá). A kodi WoL-lal ébreszti ha épp onnan játszana, a kodi adatbázisa pedig VPS-en van.)

3. Jó eséllyel a vinyók a legnagyobb fogyasztók, ezen a 4 vinyón elfér annyi adat, mint 1 db 3 teráson (bruttó 25k a legolcsóbb a sarki kiskerben). Persze a raid és hasonlók árnyalják a képet, de új gépeken ATA port tuti nincs, egy 1 terás vinyó a 3 terás árának a fele. Ha PC/Linux alapon indulsz neki a dolgoknak és RAID-et akarsz, akkor 2x1 + 1x3 tera vinyóból csinálhatsz 2 terányi mirror RAID-et és marad még 1 terányi "nem fontos" tárterületed.

4. A fenti feladatokat egy ARM SBC is elviszi pár W fogyasztással, csak kérdés hogy a teljesítménye elég-e. Ha igen, akkor annál olcsóbbat nem találsz. Persze ehhez a vinyóhalmot le kell cserélni.

szerk.:
5. (p)ATA már sok éve kikopott, szóval a lap+procicsere mellé vinyót is számolj.

6. Én - igaz htpc-nek - régebben vettem itt egy használt E350-es AMD-t, asztali PC-nek elég lassú, de HTPC-nek remek volt, és thmir szerint erre a célra megfelel. Ha használt PC irányba mész és érdekel, akkor keress meg...

Nah
Megnéztem a diskeket.
Az ata-t ki tudom szedni mert ami rajta van az már
1.: nem kell
2.: felraktam felhőbe
Marad 2db sata 1T illetve van még 1db 1T a fiókba sata.
(SAMSUNG HD103SJ SAMSUNG HD103UJ illetve TOSHIBA DT01ACA1)

Most ilyen proci van: AMD LE-1640
Alaplap asus m4n7b

pch
--
http://www.buster.hu "A" számlázó
--

Akkor az ATA-kat szedd ki, ezzel is spórolsz valamennyit.

Ha pesti vagy (vagy Pesten jársz és belátható időn belül visszahozod) akkor egy fogyasztásmérőt tudok kölcsönadni. Somogyis, nem egy patikamérleg, de legalább nagyságrendileg látod hogy miből is akarsz spórolni, és hogy megéri-e. Szerintem amúgy sanszos, hogy nem.

And one more thing...
A lap-proci-vinyó-stb. fogyaszt valamennyit, de erre még rájön a táp hatékonysága (akarom mondani vesztesége). Nem tartom kizártnak, hogy ezzel akár a jelenlegi konfiggal is tudnál spórolni úgy, hogy megérje. Az egyik út a picoPSU, a másik pedig a brand SFF PC-kbe tervezett kis teljesítményű tápot (150W környéke).

Integrált processzoros passzív hűtésű mini-itx alaplapból válassz, és bele DDR3L RAM-ot (L --> low power). Én a notebook RAM-os mini-ITX alaplapokat részesítem előnyben és L-es memóriát veszek.

2,5"-os HDD néhány wattal kevesebbet fogyaszt a 3,5"-osnál.
Táp: ATX táp az +15 W körüli többletfogyasztást okoz egy pico-psu -s konstrukcióhoz képest.
Például ez egy pico-psu konstrukció: http://www.lc-power.com/en/product/archive/cases/lc-1320mi/

Végeredményt ellenőrizheted 230V-os fogyasztásmérővel. Ha terheletlen konfignál 230V-on mérve 12 .. 15 wattot mérsz, akkor jó vagy.

dlink -nas: csendes ( amióta red 5400as van benne, a venti csak néha indul be)
lehet rajta indtani sqlt ( postgre, maria), lamp telepíthető rá, alapbol tud torentezni, de rátehető a transmission is.
Nálam két nem egyforma wincsi van benne, tükörben az érzékeny adatok, a maradék jbodban (torentnek és egyébnek)
A fogyasztása csekély 20 w körül winyóval. egyetlen hátránya, hogy nem tud időzített ki és bekapcsolást (az enyém) mint a synologic, bár ezt vagy 17 eFtért vettem pár éve.

Szia!

Más módon közelíteném meg ezt, mint javaslat.

Én a teszt weboldalakra virtuális szervert javaslok, van docker, vagrant, stb, gyorsan fel tudsz rakni, amit kell.
Aztán ott a mappából futtatható xampp, wamp, bármilyen php-mysql, telepítés nélkül, akár pendrive-on.
Gyorsabb, jobb, kényelmesebb, mint egy külön szerver. A fogyasztása is jobb! :)

Torrentnek meg bármilyen kis fogyasztású NAS-t, ami médiaszerver is, van amin megy a Kodi/XBMC is, ezekbe is lehet 2 HDD-t rakni.

Sakk-matt,
KaTT :)