Gawker csőd és az újságírás jövője

A Gawker médiabirodalom tegnap csődöt jelentett és elárverezi érdekeltségébe tartozó médiavállalkozásait. Miért is érdekes ez?
Azért mert az Gavker bukásának elindítója Terry Bolleaval szemben elvesztett per. Ki is az a Terry Bollea? Ő Hulk Hogan civilben és elkövette azt a hibát, hogy készített egy kis szexvideót ami aztán a fenn nevezett médiabirodalmon megszerzett röhögve publikált a neten. Szokásos, celebek és médiák közti cicaharcnak lett volna az egész, ami az ügyvédek, egymás közti beszélgetésével és 1-2 millió dolláros fájdalomdíjjal zárul, ha nem áll bele az ügy harmadik szereplője Peter Thiel. Az amerikai jogrendszerben ugyanis drága dolog a pereskedés.
A nagy médiavállalatok, a legtöbb aljas, gyomorforgató és etikátlan húzásaikkal elsétálhatnak, mert az áldozataik a legtöbb esetben nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel, hogy egy per jogi képviseletét ellátó ügyvédet és az esetleges járulékos költségeket állják. Peter Thiel úr viszont a PayPal társalapítója és a Gawker korábban kellőképp belemászott a magánéletébe, hogy megszponzorálja Bollea úr költségeit. Mint ahogy az borítékolható is volt, a négy éve húzódó per végén, idén márciusban, a nyugdíjas pankrátor hősünk nyertesen és 115 millió dollárral, vagy nem fizetés esetén,a Gawkerrel, gazdagabban távozott a bíróságról. A Gawker pedig bedobta a törölközőt. Az ugyanis elég cikin nézett volna ki, hogy az az ember vezesse a céget, akinek korábban kiteregették a szennyesét.
A médiabirodalom vezérigazgatója és alapítója, Nick Denton, seggfájós twitter üzenettel kommentálta a csődbejelentést:
"Thiel még a millióival sem tudja elhallgattatni íróinkat. Az oldalaink tovább virágoznak - új tulajdonosoknál - és győzni fogunk a bíróságon!"

Személy szerint, szeretem a bulvárt az emberi aspektusa miatt, mert képes emberi közelségbe hozni azokat akiket a média vagy a közélet kiemel az emberi társadalomból. Viszont, úgy tartom, hogy van egy bizonyos határ amit nem szabad még a bulvárnak sem túllépni. Ha egy ember hülyét csinál magából, hálószobába tartozó dolgait a világgá kürtöli, annak a leközlése simán belefér az újságírásba. Viszont nem fér bele, ha az újságíró szándékosan vadászik, alaptalanul rossz hírét kelti az adott személynek, megsértve annak magánéletét, tönkretéve annak családját, karrierjét. Esetünkben a Gawker pont ilyen, rosszindulatú, vitriolos újságírásra rendezkedett be. Feltehetően, ez stílus nem véletlenül lett olyan, amilyen. A netes újságírás, a hagyományos papíralapúhoz képest, sokkal nagyobb elvárásokat állít az újságíróval szemben. Gyorsan, a legszélesebb tömegeket megfogó és érdeklő tartalmat kell előállítani, kiélezett versenyben a konkurenciával. Csak az lehet sikeres aki képes folyamatosan szaftos témákat szállítani és bizony könnyű átlépni az etikai határokat.
Remélhetőleg, a Gawker példája a jövőben visszafogja a netes újságírókat és szerkesztőket, arra ösztönözve őket, hogy a szenzációhajhászában megmaradjanak a jó ízlés és az etika határain belül.

Források:
http://www.nytimes.com/2016/06/11/business/media/gawker-bankruptcy-sale…
http://money.cnn.com/2016/06/10/media/gawker-media-bankruptcy/
http://www.wsj.com/articles/gawker-declaring-bankruptcy-will-be-put-up-…
http://www.thedailybeast.com/articles/2016/06/10/gawker-declared-bankru…

Hozzászólások

És ugyanolyan bulvárjellegű amit írsz, mert elfelejtetted a másik oldal érveit felhozni, plusz azt is, hogy itt most inkább az amerikai jogrendszer csődjét láttuk.
Terry Bollea maga rakta ki a videót, Peter Thiel pedig nem ennyire titkoltan meleg, viszont nagyon besértődött azon, hogy Gawkerék ezt megírták róla, pedig arrafelé ez ma már jóval elfogadottabb mint itt Középeurópában. A Gawker nem csak szennyírással foglalkozott.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nah, lassítsunk. Rég volt 2012, de annyira nem, hogy el is feledjük a történet elejét.
Mit is ír a Gawker a videó forrásáról?
"Last week, a burned DVD copy of Hulk having sex with the woman rumored to be Heather Clem (Bubba's ex-wife), was delivered to us through an anonymous source. "
Peter Thiel pedig nem azon sértődött be, hogy megírták, hogy meleg. Hanem úgy írták meg, hogy kvázi folyamatosan rajta voltak minden lépésén. És itt van egy vonal amit Gawker átlépett, mikor egy celeb vagy közszereplő kerül az valamilyen szinten elfogadható, hiszen a pozíciójukból adódik, hogy állandó médiafigyelem középpontjában vannak. Ezzel szemben egy átlag emberrel szemben, még ha Peter Thiel is az illető nem megengedhető. Mert innen kezdve, Kovács Pistike vagy aga_et szexuális kilengései is ugyanúgy mehetnének a címoldalra és ezáltal megszűnne a magánélet. Plusz, a Gawkernek csak azért volt fontos Thiel nemi beállítottsága, mert ezzel tudták politikailag ekézni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Thiel kicsit sem átlagpolgár, a celebek meg szeretik ha kikerülnek a szexvideóik, ezek nélkül a kutya nem emlékezne rájuk.
De mondom, még itt a hozzászólásban is a bulvárt nyomod. Ennél mélyebb a dolog. Egy milliárdos, kihasználva a jogi lyukakat nekiment a szólásszabadságnak. Így kicsit másképp hangzik.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Celebek szeretik ha kontrolláltan kerülnek ki a szexvideóik és ebből profitálhatnak. Nem feltételezem, hogy Mr. Hogan ne tette volna ki a videóját előbb vagy utóbb, csak ebből neki kellett volna profitálni,

Ne keverd a szezont a fazonnal. A szólásszabadság, a véleményszabadságot védelmezi. Hogy bárki szabadon elmondhatja nagy nyilvánosság előtt a véleményét és nem hallgattathatják el. Thiel nem elhallgattatni akarja a sajtót, hanem azt, hogy az emberi normákat, a magánéletet tiszteletben tartva cikkezzenek. Más ugyanis ha valaki kiáll, hogy XY korrupt, ilyen és ilyen bizonyítékaink vannak rá, és megint más ha azt mondják, XY egy homár és itt van a buzibarátja.

A kiadók eddig kihasználták, hogy az amerikai jogi rendszer költségei miatt a magánszférát sértő ügyeiket olcsón megúszhatták. Egy rágalmazást, magánszféra megsértését, zaklatást, simán elintézhettek némi pénz szájba tömésével, mert az átlag ellenfeleik nem bírták volna a sokéves pereskedések költségeit.
Thiel pusztán csak annyit tett, hogy kiegyenesítette a pályát. Ami eddig a kiadóknak lejtett, hirtelen egyenes lett. És ez pont a klikkvadászatból élő, netes bulvárújságírókat érinti a legjobban. Ugyanis pont a magánszférát sértő hírek a legszaftosabbak.
Gawker még bele is szaladt a pofonba, mert nem Hogan ügy az egyetlen amivel megégették magukat.
De ha esetleg van más bizonyítékod arra, hogy Tiel valóban a szólásszabadságot támadta (sajtót korlátozó törvényekért lobbizott, verőembereket fizetett, stb), érdeklődve várom.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Gyorsan, a legszélesebb tömegeket megfogó és érdeklő tartalmat kell előállítani, kiélezett versenyben a konkurenciával. Csak az lehet sikeres aki képes folyamatosan szaftos témákat szállítani és bizony könnyű átlépni az etikai határokat."

?? A bulvár szegmensben. Minden más szegmensben pedig nem.

Nos, akkor koszonom szepen Thiel ur!
A Gawkert mar kb. a GamerGate ota undorito bandanak tartottam, talan kevesebb lesz igy a szenny. Azert az is vicces, hogy hogy felhaborodtak a Fappeningen, Hogannel meg pont ok kovettek el ugyanazt.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.