Hamarosan megvalósulhat locsemege és hokuszpk álma

Igaz továbbra sem SHA-256 hash ütközés lesz és pláne nem a családi fotóalbumban található baba-mama képek között, meg nem is SHA-1 és MD5 ütközés egyszerre kovacsani biztonsági mentésénél...

Az RSA 2016 konferencián Adi Shamir (az S az RSA-ból) megemlítette, hogy Marc Stevens és munkatársai a gyakorlatban is dolgoznak olyan 2-blokkos SHA-1 ütközés generálásán, amelynél az első blokkpárt már megtalálták és a következő néhány hónapban képesnek kell lenniük arra, hogy megtalálják a második blokkpárt ahhoz, hogy egy valódi, tényleges ütközés megvalósuljon.

Hozzászólások

Jól bekommenteltem a reddit-es topicba; remélem, nem váltom ki vele a tőled megszokott vitriolos kritikát :)

https://www.reddit.com/r/crypto/comments/4957w9/adi_shamir_sha1_collisi…

Amit a hivatkozott hupper kollégák valószínűleg elmulasztottak észrevenni, az az, hogy a "lavina hatás" és a collision resistance nem ugyanaz. A biztonsági mentésnél, a családi fotóalbumnál, a nem rosszindulatú (hanem "természeti") adatromlásnál elég, ha a hash elég jól szór. Erre akár még a CRC32 is megfelelő lehet, pedig az kripto szempontból triviálisan törhető.

Nem a te kedvedért, hanem a többi, hozzám hasonló műkedvelő kontár kedvéért :), ideteszem ezt a linket:

https://en.wikipedia.org/wiki/Avalanche_effect

... Hm, olvasgatva egy kicsit, úgy néz ki, hogy a jó szóráshoz a (strict) avalanche effect elégséges, de nem szükséges.

Jó, tudom, hogy a hardware is bőven hamarabb hibázik, mint lesz hash ütközés, de valahogy mégis fázom attól, hogy egy iszonyú nagy számosságú halmazt egy jóval kisebb számosságúra képezünk le, tehát nagyon nagy számú lehetőség van az ütközésre. Az más kérdés, hogy ez a jóval kisebb szám, a létező összes hash még mindig olyan nagyon nagy, hogy nem kell aggódni. Valahogy bántja az érzékelésemet a tudat, hogy még ha kis valószínűséggel is, de elvileg lehet ütközés. A hash-ből nem állítható elő az eredeti file, a hash nem tömörítés, nem egy-egy megfeleltetés.

De amúgy persze, gyakorlatilag igazatok van, hamarabb fog csak úgy simán hibázni a gép, mert miért ne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valamit félre gondolhatsz, ez nem befolyásolja az esélyeket.

szerk: tekintheted azt, hogy az 1000 adott családi fotóból hánynak lesz ugyanaz a hash-e (~0), meg azt, hogy az összes létező 2MB méretű fájl közül mennyinek lesz ugyanaz a hash-e (végy 2^2MB darab különböző valamit, és, alkoss belőlük 2^256 darab osztályt)