OKJ szoftverfejlesztő záródolgozat követelmények

 ( gergov | 2015. december 23., szerda - 19:56 )

Sziasztok!

Szerintetek nagyjából milyen bonyolultságú projekt feladat elkészítése várható el szoftverfejlesztő OKJ szakképesítésért küzdő diákoktól?
Sajnos a szakmai követelményekről szóló leírásban csak annyit találtam, hogy "A záródolgozatok tárgya komplex feladat, a szakmai irányultságnak megfelelően.", illetve hogy az értékelési szempontok között szerepel "a megoldott feladat nehézsége, a hozzáadott önálló munka minősége" (kössz...).
Az érintett tanulók eddig adatbáziskezelő rendszerekkel (MySQL), C#, PHP, HTML, JavaScript nyelvekkel, WinForms grafikával, illetve a szoftverfejlesztés alapjaival ismerkedtek meg (ezeken kívül még amolyan tölteléktárgyként operációs rendszerek, illetve számítógép hálózatok óráik is voltak, de az talán a feladat szempontjából nem annyira lényeges).

A fentiek alapján én nagyjából nyilvántartó rendszerre, egyszerű webshopra, esetleg valami bugyuta közösségi játékra gondolnék, mint megvalósítandó és dokumentálandó feladat. Szerintetek?

Előre is köszi a segítséget!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nem lenne célszerűbb oda menni a tanárhoz akinek ezt le kell majd adnod és megkérdezni, hogy mégis mit vár el? Senki sem gondolat olvasó, és remélhetőleg nem is elvárás.

Lehet, hogy nem fogalmaztam elég érthetően.

Van egy csoport, akiket én (is) tanítok, egy olyan iskolában, ahol első alkalommal fut ez a képzés. Sem a leendő vizsgabizottság (amiben én nem leszek benne), sem a diákok nem tudják, hogy milyen nehézségű feladat az elvárás, ezért kérdeztek meg engem is. Én meg arra gondoltam, hogy hátha van itt olyan, aki már vett részt ilyen képzésben diák vagy tanári oldalról, és tudna iránymutatással, ötlettel szolgálni.

Ja bocsi fáradt vagyok, totál az esett le, hogy diák vagy és fogalmad sincs mit csinálj.

Szerintem pl. ilyenek lehetnek:
OKJ-s szakdolgozatok.

Hello!

Én anno HUP-ot fejlesztettem,de én mondjuk web programozó képzésben voltam.

Üdv,

Én "tetszőleges" nyilvántartóra gondolnék, ahol az adatbázison lenne a hangsúly, mert ez egy ilyen kor. Mindenképp valami olyat tartsanak nyilván, amihez kellenek a normálformák (pl. felhasználók, rendelések, áruk, árucsoport, felhasználócsoportok). Lehet ez éttermi rendelés is, ahol az asztalok a felhasználók és minimum 2 féle asztalnak kell szerepelnie. :) Külön felhívnám a figyelmük a változóellenőrzés fontosságára a záródolgozatban, bár nem tudom ki és hogy fogja javítani.

Félig off:

Nekem legalább 2 hasonló okj végzettségem van még régről. Hasonló nagy szavak hangzottak el papíron, a valóság valami sokkal egyszerűbb volt, kicsi követelménnyel, aztán beírták, hogy minden megvan. Ez jellemző ma az összes okjre. (ismerősök tapasztalatai is, és saját is) Vagy csak én jártam így, passz.

Utóbbi okjnek is amin voltam, csak a fél év "éles gyakorlat" volt a haszna jobbára.

Légy kreatív:

Gondolkozzon el minden kölök, hogy mi az, amit szívesen leprogramozna/megvalósítana (és nyilván a keretekbe belefér). Írja össze egy fél oldalban szövegesen megfogalmazva. Hogy ne maradjon üresen a lap alsó része, oda sorolja fel a technológiákat, amivel szeretné megvalósítani, ha van választási lehetőség az se baj; mert akkor a körüljárós és miérteztválasztottam dolgot is bele lehet írni)

De tippek:
valami oktatóprogram
valami egyszerűbb játék
* memory válaszható nehézséggel, kártyákkal, top10zzel
* a fekete-fehér színkitalálós játék, aminek nem tudom mi a neve :)
* hálózatos kvízprogram, netán vizsgaprogram
ügyfélirányítóprogram, abba is lehet hálózatot-adatbázist csempészni
munkaidőnyilvántartó
* akár az otthon ezt fejlesztem ennek a kliensnek ennyi órában
* akár a "cégnél" a recire rakott most jöttem-most mentem-szabiramentem-ügyfélhezmentem terminál

mindegyiknél egy kis tervezés, a téma körüljárása, a technológia körüljárása, választott techonlógia indoklása, megvalósítás, tesztelés, felhasználói és fejlesztői dokumentáció, továbbfejlesztési lehetőségek.

Esetleg valami kis IoT beütés?
RPi vagy arduino szenzor központi adatgyűjtővel, távvezérlési lehetőséggel?

az már azért necces, mert egyrészt eszköz kell, másrészt az már kicsit magasabb szint, mint amit okj-n szokás. :) De az ötlet nagyon baba, sok mindenféle jóságot lehet vele, ha valakinek van kreativitása, és lehetősége :)

Off.
Mennyire jók ezek a képzések? Van már egy OKJ-szakmám, de ha már kettő ingyen jár mindenkinek, akkor csak ki kellene használni.
Nem elhelyezkedni akarok vele (10+ éve van állásom), leginkább "csak" művelődni, hobbiból.

Nincs, szerintem. Önképzés? Lehet hasznosabb adott esetben.

Van egy okj webmester, meg egy "fosz" pti fejlesztőm. Nem adtak túl sokat hozzá az életemhez. Annak igazán jók ezek, akik félig laikusak, de szeretnének elindulni adott irányába. Tehát, mint valami alapozó dologra jók ezek szerintem.

Nocsak, újra kettőt lehet államilag és nincs már korhatár sem ezen. Faja.
Anno csináltam négyet.

Az, hogy milyen ismeretet ad, az nagyban függ az adott tanártól és a diáktól is. Ha a tanár akar tanítani és a diákok közt is akad, aki akar tanulni, úgy egész jó ismereteket lehet szerintem. Például a számtech szoftverüzemeltetőn sokkal részletesebben és alaposabban tanultunk adatbáziskezelést, mint progmat/progtervinf bsc-n. Ennek és a gazdasági informatikusnak a matek része jó alapozás a programozó szakos matekokhoz. Persze nekem még egy évtizeddel korábbról van az emlékem. Az biztos, hogy a kevésbé szorgalmasabbakat is simán átengedik sokszor, viszont örültek, ha valakin látták az érdeklődést.

Egyszer volt a ló tulsó oldala is. Úgy tűnt, hogy rajam kívül mindenki megbukik statisztikából. Paráztam, hogy nem indítják el a második évet emiatt. Aztán szóltak a tanárnak, hogy valahogy rugdossa át a népet :) Kicsit fura stílusa volt, de a diákok sem könnyítették meg a kettes megszerzését :D

Ha viszont már van ilyen jellegű szakmai mélyebb tapasztalatod, akkor nem biztos, hogy újat mondanak.

Idézet:
Ha viszont már van ilyen jellegű szakmai mélyebb tapasztalatod, akkor nem biztos, hogy újat mondanak.

Mélyebb nincs. Így viszont valamennyire rákényszerülnék, hogy kicsit mélyebb tudásom legyen.

Szerintem nagyon tanár és csoportfüggő.
Nálunk például főként frissen érettségizett fiatalokból áll a csapat, akik közül többen is azt mondták, csak azért kötöttek itt ki, mert máshova nem vették fel őket, vagy nem találtak olyan képzést a közelben, ami érdekesebb lett volna ennél. Őket nem különösebben érdekli az átadott anyag, ezért nem csak gyakran kell őket fegyelmezni (amivel megy az idő), hanem sokszor a többiek figyelmét is elvonják.
Az sem segít, hogy a tárgyak a messziről járó tanárok miatt heti egy-kétszeri 3-4-6 órás blokkokba vannak beosztva. Ennyit egy témakörre figyelni szerintem nem lehet hatékonyan, a 4., 5. óra végén már nagyon érezni a hallgatóság lelkesedésének lohadását.
Egyébként a tananyag szerintem nagyjából rendben van, ha nem teljesen tróger tanárt fogsz ki és akarsz tanulni, akkor lehet is. Bár ha van magadtól akaraterőd, kevesebb időráfordítással is el lehet sajátítani az itt kapott tudást.

Idézet:
Bár ha van magadtól akaraterőd, kevesebb időráfordítással is el lehet sajátítani az itt kapott tudást.

Jobb az, ha valami "kényszerítés" is van :)

Köszi a választ!

Írass velük lift programot. Elsőre egyszerűnek tűnik, aztán ha jobban belegondolsz, nagyon nem az ;)

órai "munkára" tökéletes. szakdogának kevésbé. szerintem ;)

Csak gondold át, szimulálni kell a motormozgást (időzítés), menet közben párhuzamosan írni a megállók listáját (figyelembe véve, hogy fel, vagy le tartunk, azaz megállunk-e), létezik-e a listában az emelet (tömbkezelés), adott emelethez jó-e a kártyája az embernek (jogosultságkezelés), be van-e kapcsolva az express mód, szenzorokat megszakították-e, stbstbstb. Ez azért nem egy órás meló, ha rendesen meg akarja csinálni.
De majd megerősít, vagy elutasít olyan, aki napi szinten beágyazott alkalmazásokat hegeszt.

Ja... hogy ilyen mélységig nézzük. Az má' minnyámás' :)

Én 2 éve web-programozó képzésen vettem részt. Ami a leírás alapján hasonló volt.
Az én vizsgadolgozatom, egy orvosi oldal volt, ahol be lehetett jelentkezni, regisztrálni lehetett, és kilistázni a jelentkezéseket.5 tábla volt, azok között kapcsolatok.
php mysql alapokon. A vizsgán ez 1 rész volt, egyébként volt ott még mivel mi is mindenből kicsit tanultunk, C# is volt a vizsgán, MSSQL , amiben lekérdezéseket kellet létrehozni, Sok egyéb más.. 2 napig tartott a záró vizsga

Köszönöm a válaszokat mindenkinek, továbbítom a kérdezőknek!