Golden Age of Civilizations

 ( _Franko_ | 2015. július 22., szerda - 19:15 )

Nagyjából egy éve nyitottam az "MMO Civilization-szerű játék mobilra" (http://hup.hu/node/133623) témát, mivelhogy nekiálltam egy online Civilization szerű játékot fejleszteni a szűkös szabadidőmben, ott lehet olvasni az előzményeket és a különféle vitákat... :)

Ma elértem egy újabb képzeletbeli mérföldkövet: már lehet épületeket építeni a városokban, pár napja van technológiai fa, elérhető lett az összes egység, a városokban a munkások létszáma szépen növekszik, lehet területeket csatolni a városokhoz, van egy minimális diplomácia, közös chat, a világcsodák implementálásán még gondolkodom kicsit, de nagyjából elkészült a "mű" első fázisa.

Persze, vannak még hiányzó apróságok, mint például a Settlets/Workers/Engineers egység által végezhető terepmunkák, meg sok apró UX-et és játékmenetet érintő dolgok, esetleg grafikai módosítások, illetve a játék bevezető tutorial és dokumentációk, de most ebben az állapotban már úgy vélem, hogy játszható.

Alapvetően van egy FreeCiv élménye a játéknak, de sok ponton belenyúltam a szabályokba, hogy jobban illeszkedjenek egy több hétig tartó játékmenetbe, szóval ne arra készüljetek, hogy leültök játszani pár órát, hanem arra, hogy naponta többször érdemes visszanézni és játszani pár percig.

Aki tenne egy próbát:
https://test.gacivs.info/frontend/
https://play.google.com/store/apps/details?id=info.gacivs.android.test

Minden kritikának, ötletnek és véleménynek örülök... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tegnap indult új(ra a) játék világa, most érdemes beszállni, körülnézni, próbálgatni... nemsokára érkezik egy kicsit feljavított GUI, ami kényelmesebbé teszi a játékot... aztán már csak olyan apróságok vannak vissza, mint a világcsodák, a diplomácia, az utak, vasutak, öntözések, bányák és farmok, aztán lehet küzdeni egymással a világűr meghódításáért... :)

https://test.gacivs.info/frontend/
https://play.google.com/store/apps/details?id=info.gacivs.android.test

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

facebookos belépés Internal Server Errort dob
A g+ pedig ilyet: JavaScript disabled or log in to Google+ account was unsuccessful... :(
(js van, elméletileg nem tiltottam le)
--
blogom

Hinnye... mikor nézted? Megnézem logban a nyomát...

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A komment előtt, közvetlenül. Szóval 9:30 körül.
Most beengedett.
--
blogom

Hm... feljebb kell állítanom a session időt, ahogy látom, 30 perc helyett 3 perc... :)

--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Na, történt egy kis UX javítás: https://twitter.com/gacivs/status/639058703468130304
Illetve lettek hangeffektek is: https://twitter.com/gacivs/status/639102982378921984

:)

Na, itt az első hírlevél a játékkal kapcsolatban: http://eepurl.com/bHYCl9

:)

Hmm. Itt elvesztettél volna, ha használtam volna.

El nem tudod képzelni, hogy különféle okok miatt mennyi embert vesztettem már el...

Világos, akkor pontosítok. Ez előzetes hozzájárulás nélkül küldött hírlevél (szövegezés alapján igen)? Ez mennyire korrekt?

Igen, nagyjából a fele esetén nem volt egyértelmű előzetes hozzájárulás és elég sokat hezitáltam azon, hogy milyen módon szólítsam meg ezeket a játékosokat... egyébként mindössze 71 címre ment az említett hírlevél, azoknak, akik valamilyen módon már megadták az email címüket és/vagy aktív tagok voltak az utóbbi időben... gyakorlatilag egy körlevelet is írhattam volna Bcc-vel, de ez egy kicsit elegánsabb és kevesebb munkát igényelt a részemről, meglátom, milyen a fogadtatása...

...egyébként érdekes módon szinte megtiszteltetésnek tudják venni ezek a játékosok azt, ha meghívót kapnak egy zárt csoportba vagy több figyelmet kapnak, előnyöket, mint az átlag játékosok.

Kaphatok egy upvote-ot erre a Reddit linkre? :)

https://www.reddit.com/r/gaming/comments/3vitk2/golden_age_of_civilizations_a_semi_turnbased_mmo/

Köszönöm előre is! :)

Új világ indult ma fél órája, az időtartama két hetes, ahogy a többi, lehet próbálgatni. :)

Developers weekly newsletter #2: http://eepurl.com/bH86cj

--
https://portal.gacivs.info

örülök hogy megtaláltam ezt a topikot, nagyon régóta szerettem volna én is csinálni egy hasonlót, és most irigyellek hogy neked sikerül

vagy legalább úton vagy vele

nekem még a jávás próbálkozásaim elején volt egy azóta behalt padorion projektem, az master of orion 2 ihletésű játék lett volna, erősen átírt játékszabályokkal

amiért most konkrétabban klaviatúrát ragadtam az az, hogy kéne a rendszerbe email-es regisztráció is, mert én pl semmilyen körülmények között nem fogok facebookra regisztrálni, a g+ regisztrációmat meg pár éve töröltem

lehet hogy ez nem sok embert érint, de talán mégiscsak számít

a másik ami eszembe jut, hogy én anno kipróbáltam néhány mmo játékot, de egyik sem jött be, pont az mmo jellege miatt

sosem tudtam rendszeresen annyi időt rászánni, főleg így belépek/visszamegyek rendszerben hogy versenyképes legyen amit csinálok a játékban, és pár nap alatt meguntam, kilépem

stratégiailag nagyon fontosnak érzem hogy egy játéktérben korlátozott számú játékos és tér van, az egész leképezhető valamilyen emberi aggyal belátható térbeliségre

szóval én ha csinálnék ilyent, ott egyedi szobák vagy világok lennének, ahol a gép vagy egymás ellen játszhatnak max 10-en a játékosok mmo nélkül, körökre osztva

"hogy kéne a rendszerbe email-es regisztráció is, mert én pl semmilyen körülmények között nem fogok facebookra regisztrálni, a g+ regisztrációmat meg pár éve töröltem"

Majd lesz valamikor talán, amikor már tényleg csak azok a játékosok fognak hiányozni, akik nem tudnak egy tetszőleges (hamis) google fiókot se létrehozni... a felhasználók 90-95 százaléka Android telefonról jön, ott van google azonosítójuk, a maradék 5-10% FB login... nem éri meg a regisztrációval, jelszó emlékeztetővel és a többi nyűggel bajlódnom, amíg van bőven olyan feladat, aminek sokkal több haszna van...

"a másik ami eszembe jut, hogy én anno kipróbáltam néhány mmo játékot, de egyik sem jött be, pont az mmo jellege miatt"

Erre mondta egy volt kollégám, hogy száz embert nem lehet úgy leszopni, hogy mindenkinek jó legyen... Te egy másik játékot keresel, nem MMO-t... :)

"szóval én ha csinálnék ilyent, ott egyedi szobák vagy világok lennének, ahol a gép vagy egymás ellen játszhatnak max 10-en a játékosok mmo nélkül, körökre osztva"

Csináld... :)

--
https://portal.gacivs.info

eleget szívok az álláskereső oldalammal, úgyhogy ebből attól tartok örökre idea marad, főleg egyedül

többet nem is kezdek ilyen egyszemélyes projektbe, mert túl sok skill hiányzik, amit egy ember nem fog tudni

Ok. :)

Újabb mérföldkövet sikerült teljesíteni: a héten indult szerveren már lehet űrhajót építeni, így lett végre egy olyan konkrét célja a játéknak, amiért érdemes küzdeni a többiekkel... eddig ilyen nem volt, így harc se nagyon volt az elérhető erőforrásokért, mindenki békésen legózott a kis szigetecskéjén és próbálgatta a lehetőségeket... :)

...a jelenlegi két hét az újdonságok helyett egy kis rendrakásról szól, az eddigi ad-hoc számolások és beállított értékek miatt nem volt igazán egyensúlyban a játék, szóval most egy kicsit jobban egyensúlyba kerül...

...a következő két hét fő feladata egy olyan módosítás lesz, amely okán jobban eltávolodik a szabályrendszer az alapját képező FreeCiv játéktól: lehet majd fejleszteni a városhoz csatolt területeket, az épületeket, a világcsodákat és az egységeket, így egy város jobban ki tudja használni a környezetének erőforrásait, jobban tud specializálódni.

Aki esetleg kedvet kapott a játékhoz, a következő oldalon tájékozódhat: https://www.gacivs.info/

Lett egy erősen béta állapotú desktop alkalmazás is, ez működik Linux alatt is szépen, de Java 8 kell hozzá és egy belépés, hogy elmenthető legyen a Google vagy Facebook authentikáció token: https://eu.gacivs.info/frontend/token.jsp

Minden visszajelzésnek örülök! :)

Na, eltelt egy kis idő... egy csomó dolog történt... :)

Lett egy weboldal, rajta Wiki, fórum, blog és a többi: https://www.gacivs.info

Az utóbbi egy évben befejezett fejlesztések:
- A munkások kedve befolyásolja a városhoz csatolt mezők termelését
- A törzsi falvak felfedezése lehetővé vált
- A támadás eredményét visszajelzi a játék
- Lehetővé vált az egységek szállítása!
- Egy nagy kontinens helyett szigetek lettek
- Különválasztott haladó és kezdő játéktér
- Újratervezett oldalsáv a város termeléséről
- Egy város elfoglalásakor arányos arany és tudomány pontok is gazdát cserélnek
- Újragondolt számolások
- Goto parancs, automatikus egységmozgások
- Államforma választási lehetőség
- Épületek eladhatósága
- Automatizált Workers és Engineers egységek
- Unit upgrade
- Városhatárok és birodalom határok

Mindenféle visszajelzésnek örülök... :)

Miért csak Facebook vagy Google fiókkal rendelkezőknek lehet regisztrálni?
Személy szerint nem látogatok olyan oldalakat, bármennyire érdekesnek is tűnnek, ahol csak FB avagy Google azonosító birtokában lehet belépni.

+1

Mert nem akarok szívni
- a regisztrációval, annak teljes workflow támogatásával,
- hogy jogilag hol tárolhatom a személyes adatokat,
- hogy ha valaki elfelejtette valamijét.

A cél alapvetően az Android eszközök, ott meg mindenkinek van Google account-ja, akinek nincs, annak van Facebook account-ja, akinek egyik sincs, az játsszon mással... :)

Nem tudom mennyi személyes adat tárolására van szükséged, de egy emailcím/password tárolása és kezelése nem egetrengető feladat. Adott esetben ha marad rá időm, lehet hogy én is szívesen megcsinálom helyetted.

Menet közben rájöttem hogy a Google belépése NEM G+ logint jelent, hanem sima gmail-es email fiók meglétét, azzal meg már nem problémáztam, de az nekem sem tetszett, hogy nem lehet csak úgy jelszóval regisztrálni.

A gacivs blogra küldtem két grafikust, az egyiket a prog.hu-n találtam teljesen mást keresve, a másik a feleségem barátnője, és elég ügyes.

"Nem tudom mennyi személyes adat tárolására van szükséged, de egy emailcím/password tárolása és kezelése nem egetrengető feladat."

Az email cím már adatkezelésnek számít és mindenféle hülye szabályozása van mindenféle országban... pölö oroszországi felhasználók email címét csak oroszországi szerveren lehet tárolni. Nem akarok ilyenekkel szopni, elég, ha a Google és a Facebook szopik ilyenekkel, a LinkedIn már beszopta ott.

"Adott esetben ha marad rá időm, lehet hogy én is szívesen megcsinálom helyetted."

Igen, lehet csinálni szürkén meg okosba, lehet leszarni, csak meglepődés lehet a vége.

"Menet közben rájöttem hogy a Google belépése NEM G+ logint jelent, hanem sima gmail-es email fiók meglétét, azzal meg már nem problémáztam, de az nekem sem tetszett, hogy nem lehet csak úgy jelszóval regisztrálni."

A G+ és a Google Account egy ideje azonos és ugyanazt jelenti.

"A gacivs blogra küldtem két grafikust, az egyiket a prog.hu-n találtam teljesen mást keresve, a másik a feleségem barátnője, és elég ügyes."

Köszi, láttam. :)

neked emailcím sem kell, elég egy nick és a pw

nem minden FB felhasználónak van pl emailcíme, mert asszem telefonnal is lehet regisztrálni, és akkor csak telószám lesz megadva (pont most szoptam FB és Google loginnal meg a profilból dolgok kimásolásával)

"neked emailcím sem kell, elég egy nick és a pw"

Oszt az elfelejtett jelszóval mi lesz? :)

"nem minden FB felhasználónak van pl emailcíme, mert asszem telefonnal is lehet regisztrálni, és akkor csak telószám lesz megadva (pont most szoptam FB és Google loginnal meg a profilból dolgok kimásolásával)"

Nem érdekel az email cím, se a telefonszám, se a többi dolog.

Röviden: nem akarok a jogi dolgokkal szopni országonként, hogy mit tárolhatok és azt hol tárolhatom.

OpenID. Igen. Nagyszerű. Ki is az OpenID provider? Ja, hogy én? Akkor szopnom kell országonként a jogrendszerrel? Igen, szopnom kell. Akkor ki még nagy OpenID provider? Ja, a Google. És a Facebook. Szóval?

Oszt az elfelejtett jelszóval mi lesz? :)
ha ez ennyire ciki, akkor bukta a user, mégmindig jobb mintha eleve regisztrálni sem tud

Érdeklődéssel figyelem a projekt :-).

Ha jól sejtem, irgalmatlan sokat tanultál belőle, ami miatt irigyellek kicsit.

Igen, alapvetően már csak azért megérte eddig eljutnom, amit eddig tanultam a teljes projektből... :)

Nehany havonta ranezek, de - oszinten megmondva - nekem nagyon nem tetszik a GUIja. Olyan furcsak a widgetek/ikonok/terkep/stb., egyszeruen nincs kedvem vele jatszani, idot pazarolni ra. Szoval en azt javasolnam, hogy inkabb a GUIra kellene fokuszalni elso korben, hiszen az nyujtja az elso benyomast.
Egyebkent gratula, hogy eddig eljutottal vele, mindenkepp becsulendo.

Nézd, ha adsz sok pénzt grafikusra, akkor simán ráfókuszálok a GUI-ra... :)

Ertem en persze, csak hiaba fejlesztessz mindenfele advanced feature-t a jatekba, ha a userek jelentos resze par perc utan abbahagyja.
De gondolom azt latod, hogy ki meddig aktiv.

"Ertem en persze, csak hiaba fejlesztessz mindenfele advanced feature-t a jatekba, ha a userek jelentos resze par perc utan abbahagyja."

A másik opció az, hogy nem csinálok semmit. Ahhoz képest ez a GUI is több a semminél...

"De gondolom azt latod, hogy ki meddig aktiv."

Van egy nagyjából negyven fős csoport, akik tényleg évek óta játszanak. Aki odáig eljut, hogy telepíti (heti ~3000 Google Play visitor ~5 százaléka), azok már eléggé elszántak, hogy játszani akarnak, de egy részük nem olvassa el a leírás második bekezdését, hogy ez egy készülő játék, szóval olyan bajai vannak, hogy miért nincs kész... egyébként a grafikára kifejezetten kevés panasz érkezik. :)

1. Tedd be a descrioption elejebe, hogy "EARLY ACCESS"
2. kerj erte egy teljes jateknyi penzt
3. ???
4. PROFIT!!

:)

1, Benne van, így: "!!!THIS IS THE TEST RELEASE OF THE GAME FOR EARLY ADOPTERS!!!"
2, Minek?
3, Igen?
4, Ja.

kickstarter? ;-)

Na, ott pont a látvány kell először, aztán lehet programozni... persze, leírhatom, hogy milyen jó lenne, ha milyen szép lenne, de... :)

Kickstarteren lehet részcél a meglévő kicsinosítása is. Persze értelmes keretösszeggel. Amiért érdemes lehet megcsinálni, az talán az, hogy a cucc már létezik, nem egy fejben létező elképzelés.

Még mindig nem csináltad meg iOS-re, pedig nem lenne bonyolult. :)

Ó... nem azért nincs iOS-re, mert nehéz lenne: a libGdx is támogatja az iOS kimenetet.

Az a helyzet, hogy képlékeny a játék, ezért hetente 10-15 release van, van olyan nap, hogy 5-6 build megy fel a Google Play-re, mert kiderül, hogy valamit elrontottam vagy jött egy sokkal jobb ötlet, amit kipróbálunk.

Az Apple Store ennél sokkal körülményesebb és egyszerűen még nincs olyan fázisban a játék, hogy hetekig stabil lenne a kódbázis...

jól néz ki :)
látom GoRun nem bírt magával :D

Ó, megrendeztük... :D

Tegnap este indult új szerver, lehet csatlakozni, próbálni, tesztelni... :)

https://www.gacivs.info

Na, történt egy kis face-lift, illetve egy csomó újdonság belekerült a játékba az elmúlt 10 hónapban:
- automated city governor settings
- move bonus on controlled tiles
- confirm dialog of disband unit
- limit of number of built settlers
- details of mood of the city workers
- client side preferred node selection
- beginners protection
- WebSocket support of the desktop client
- map details (map inspector)
- a fortified units could control nearby tiles

Lehet próbálni, ötletekre nyitott vagyok... :)

Hoppá, elröpült több mint fél év... :)

Azóta a teszt alkalmazás mellé odakerült egy early access "éles" is:
https://play.google.com/store/apps/details?id=info.gacivs.android
https://play.google.com/store/apps/details?id=info.gacivs.android.test

Egyelőre a kettő majdnem azonos, de nemsokára az éles környezet külön szervert kap. Sok apró változtatás volt, a felhasználók száma növekszik, akik nem morzsolódnak le, ők nagyon aktívak. Szóval aki kipróbálna egy RTS jellegű FreeCiv játékot, nézze meg... épp tegnap este indult egy új világ. :)