Egy Linux disztribúció, ami UNIX?

Van ez az Inspur K-UX. Kínai cucc.

Az 1.0 verziója LSB 4.0 certified:
https://www.linuxbase.org/lsb-cert/productdir.php?info&pcid=318
A 2.0 verziója meg UNIX 03 certified:
http://www.opengroup.org/openbrand/register/brand3596.htm

Állítólag Red Hat alapú rendszer:
http://www.spec.org/cpu2006/results/res2014q1/cpu2006-20140114-28157.ht…
System: Inspur K-UX Server release 2.2 (Inspur) 2.6.32-358.el6.x86_64

Érdekes. A Red Hat miért nem költ arra, hogy certifikálja magát, hogy UNIX, ha meg lehetne tenni?

Hozzászólások

Azert nem kolt ra, mert semmi ertelme: nem hozna neki annyi bevetelt se, hogy visszajojjon a certifikalas koltsege.

--
|8]

Tfh. meghirdetsz egy üzemeltetői állást RH rendszerek üzemeltetésére. A végén két lehetséges jelölt marad, ugyanolyan a tudásszintjük (tudsz róla, mert a felvételi teszteken mindketten ugyanolyan jól szerepeltek). Az egyiknek van egy RHCSA vizsgája, a másiknak nincs.
Feltétlenül azt fogod felvenni, akinek van certje? Nem, más szempontokat fogsz figyelembe venni (a hozzáállása, fizetési igény, elérhetőség stb.).

Ami viszont biztos, hogy nem egy Windows admin-t fogsz felvenni. Mert az nem is hasonlít egy Unix-leszármazott oprendszerre...

Na igen: RHCSA-s a Unix-certified, a másik jó jelölt a Unix-like/Unix-compatible. Ennyiből érdem az, hogy valami Unix-like, mert legalább tudod, hogy nem kell mindent máshogy elintézni rajta :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Csak hogy itt nem emberkék UNIX certifikációjáról volt szó, hanem arról, hogy egy rendszer hivatalosan megfelel-e egy szabványnak vagy nem. Inkább ott jöhet ez talán szóba, ha egy pályázaton kiírják, hogy UNIX rendszert kell szállítani. A Red Hat pályázhatNA, ha certifikálNÁ a rendszert UNIX-nak. De nem teszi. Miért?

AFAIK akkor marha gyakran kéne újra certifikálniuk.

És amúgy a példa továbbra is stimmel, a munkáltató (pályáztató) előírhatja az RHCSA-t az álláshirdetésben (pályázat).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez oké, de ez egy hasonlat - hogy miért nem kell feltétlenül az UNIX cert, és hogy még mindig jobb (egy alapvetően UNIX-körökben nevelkedettnek) egy Unix-compatible, mint egy nem az.

Errefelé mondjuk autós szokott lenni, de az autóipar certjeit nem ismerem annyira, hogy tudjak párhuzamot vonni :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De a UNIX cert több lehetőséget ad. A te hasonlatoddal élve: ha nincs RHCSA certed, nem indulhatsz olyan álláspályázaton, ahol ez elvárás, hiába értesz hozzá. Ha meg van ilyen certed is, indulhatsz. A tudásod lehet, hogy nem több, de van róla papírod. Én sem mehetek el mindenhova dolgozni, mert nincs diplomám. A legtöbb helyen nem is számít, de van, ahol meg igen.

Ezt írtam én is fentebb.

Csak arra próbálom felhívni a figyelmed, hogy azért, mert vannak olyan pályázatok, ahol előírás, hogy Unix-certified legyen, még nem feltétlenül kell minden Unix-compatible rendszernek Unix-certifiednak lennie, mert lehet, hogy nem éri meg nekik. Hasonlóan, csak azért, mert van ahol előírás az RHCSA, még nincs és nem is kell mindenkinek RHCSA.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én arra tippelek, hogy míg az előző évezred vége előtt az, hogy valami UNIX az szempont volt (vagyis hozhattok bármit, ami UNIX)*, manapság már nem az a követelmény, hogy UNIX legyen, hanem vagy az, hogy UNIX like (ami lehet UNIX, Linux, BSD, bármi ami ellátja a feladatot), vagy néhol az, hogy Linux legyen (akármilyen), vagy néhol az, hogy konkrét rendszer legyen, pl. konkrét Linux disztribúció (pl. Red6 x verzió), vagy Solaris x verzió

* Pl. 96-ban olyan helyen dolgoztam, ahol azért volt SCO UNIX és nem Linux az árusított termékben, mert az UNIX volt, a cégnél sokak által desktopon használt Linux meg nem.

Jo kerdes, hogy miert koltenek ra. Abbol kiindulva, hogy az IBM, Oracle, SCO trion kivul mas nem nagyon van a listan, es osszessegeben is elenyeszoen keves a certificalt OSek szama, a UNIX certificatenek nem sok ertelme van.

Biztos csomo penzt ki lehet fizetni a fonok fianak, hogy intezze a certificalast. Szerintem kb erre jo.

--
|8]

Szerintem akkor lenne több értelme a Unix cert-nek, ha évente több nagy mainstream oprendszer nőne ki a földből, és ténylegesen elterjednének mindig és nagy mértékben tördelnék tovább a piacot.

Na ott már érdekes lenne, hogy amelyiknek van Unix cert-je, azon adott funkciók megtalálhatók az elvárt módon (ha más nem, akkor egy wrapper réteggel vagy egyéb) és így lehet rá szállítani programot, melynek elegendő ez a futási környezet.

De tudjuk hogy nem ez a helyzet. A nagy játékosok nem nagyon változnak 10+ évig, vagy pedig megjelennek olyan platformok, ahol ez a kérdés már rég fel sem merül (pl. mobil).