Egyetemi tapasztalatok #2

Így 30 kreditpont megszerzése után ismét írnék egy összefoglalót az első évemről.

Part 1
/inb4 flame, 250komment

Alapvető feltétele a bennmaradásnak az említett kreditek összegyűjtése, de szerintem aki tanul, annak ez elég könnyen teljesíthető.

Nagymértékben nem változott a véleményem a felsőoktatásból, de tény, hogy a második félév sokkal jobb volt az elsőnél. Egyrészt azért, mert te alakíthattad ki az órarended, másrészt mert felvehettél olyan tárgyakat is, amelyek nem feltétlen kötődnek az informatikához, de mégis érdekesek. Ez mellett van lehetőség nyelvvizsga-előkészítőkre/tanfolyamra jelentkezni, ami nálam egy külön pluszpont.

Nekem ez a formula így nagyon bejött.

Lássuk az órarendet:

IR-fejlesztés 2: UML nyelv, Use-Case diagramok, etc. - projektmunka, ami egy zh.-val zárul. Az IR-1 alapján kell üzleti folyamatokat kigyűjteni egy adott problémáról, ezekről diagramokat, szkenáriókat készíteni. Hasznos tárgy annak, aki ezen a téren szeretne dolgozni.

Szoftver-technológia: Hasonlít az IR2-re. Életciklusok, fejlesztési modellek, biztonságkritikus rendszerek, etc. Érdekes és hasznos tárgy.

Közgazdaságtan 2: Az előadások továbbra is jók voltak, a makroökonómiáról van alapvetően szó. Ingyen kredit.

Jogi ismeretek: Fogalmam sincs, hogy miért kötelező tárgy. Magán és közjog. Vélhetően erre fog épülni valamiféle informatikai/üzleti jog.

Lineáris algebra: Analízisre épül. Nem hinném, hogy részletezni kéne.

Programozás 2: C programozás úgyszintén.

Felvettem még (nem kötelező):
Kommunikációs ismeretek: Gyakorlatias óra. Kicsit középiskola-feeling. A tárgy elvégzéséhez egy prezentációt kell előadni.

Statika: Érdekes egy tárgy. Nyugalomban lévő testek fizikája. Nem könnyű.

Termelésmenedzsment: Felesleges tárgy ezen a szakon. Logisztika, termeléstervezés, JIT-rendszerek. Logikából megoldható a KRESZ-jellegű vizsga.

Az egyetemi tanulmányok alatt összesen 210 kreditet kell elérnünk. Ebből a kötelező tárgyak 160 kreditet tesznek ki, és míg a választhatóakból 10-et kell megszerezni, addig a differenciált szakmai ismeretű tárgyakból 40-et.

Továbbá feltétel négy testnevelési tárgy (úszás, futás, erő, sportág ismeretek) megléte. Sok kritikát hallottam az iskolában a tesitárgyakról, de valljuk be, 8-10 alkalommal aláírni egy katalógust meg edzeni egy fél órát nem egy nagy dolog.

Neptun: Tárgyfelvétel/jegybeírás/ügyintézés/vizsgajelentkezés/etc. itt történik. A kritika ellenére szerintem egy nagyon jó rendszer. Mindenképp jobb, mint anno. az e-napló volt. Talán egy negatívum, hogy vizsgaidőszakban elég lassan jön meg rá a pénz.

Mi várható a jövőben (ami hasznos): operációs rendszerek, hálózatok, vezetői, szakértői rendszerek, adatbiztonság, CASE technológia, stb. Ezek (és a mostani félév) alapján még mindig azt mondom, hogy próbál mindenről egy alapot adni ez a szak, de úgy igazán mélyrehatóan egyik témába se megy bele (nincs specializálódás se). Meglátjuk.

Off: Az új Mad Max nagyon jó film.

Folyt köv.

Hozzászólások

Hát ebből ráismertem a saját egyetememre, de a szakomra is. Hajrá.

--
arch,debian,openelec,android

"Jogi ismeretek: Fogalmam sincs, hogy miért kötelező tárgy"

Lasd Blintux blogjat. ;)

Nekem a jogi ismeretek pont tetszett, nem árt némi alapozás. Bár a végén lett volna szó digitális aláírásról ahol közölték hogy sajnos a félév közben kicserélt új tanárnak fogalma sincs róla, úgyhogy mindenki tanulja meg otthon magától. :)

--
arch,debian,openelec,android

> Sok kritikát hallottam az iskolában a tesitárgyakról, de valljuk be, 8-10 alkalommal aláírni egy katalógust meg edzeni egy fél órát nem egy nagy dolog.

Nálunk is ez volt, annyi különbséggel, hogy nálunk kettő félévet kellett teljesíteni, viszont ehhez legalább 15 sportág közül lehetett választani. Akár kétszer ugyanazt. Ennek ellenére persze a társaság fele húzta a száját, hogy ez milyen sz*r, meg minek van egyáltalán.

off:
> 30 kreditpont
> első év

wut? nincs ez elírva? ezzel a tempóval hét évig fog tartani a bsc!

"Statika: Érdekes egy tárgy. Nyugalomban lévő testek fizikája. Nem könnyű."

Nem könnyű? Frászt nem. Bár erre majd később fogsz rájönni...

"... edzeni egy fél órát nem egy nagy dolog..."

kinek-kinek, én részemről már annak idején is problémásnak láttam, hogy egy akárki arról sazövegeljen, hogy én hogy ugráljak, etc.

Azert eleg nagy gyokernek kell ahhoz lenni, hogy azert ne vegezz el egy felsooktatasi intezmenyt, mert keptelen voltal 3 ev alatt max 40 alkalommal megemelni a seggedet, mert akkora couch potato vagy.

En annak idejen meg fizettem is a sokadjara mar nemingyenes tesiert, kotelezo tesi feleveknek tobb mint a duplajat "megcsinaltam".

Köszönöm szépen a személyeskedő hangvételű hozzászólásodat. Remélem láttad a kettőspont-zárójelet a hozzászólásom végén, nem ok nélkül volt ott.

És továbbra is fenntartom, hogy a kötelező testnevelés teljesen felesleges (aki akar, úgyis sportol valamit, lásd a saját példád, aki nem, azt legalább feleslegesen basztatjuk egy sort), az ilyen workaround-ok viszont teljesen korrektek. És akkor: ha a hozzám hasonlóak, akik szerint felesleges, nem vennék fel csak azért, mert kötelező, lehet, hogy a felszabadult erőforrások miatt a hozzád hasonlóknak nem kellene fizetniük...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Attol nem lesz kevesbe dagadt diszno, mert raeroltetik a testnevelest. Kozkeletu tevhit, hogy a sport onmagaban megoldja az ilyen problemakat, pedig nagyon sokszor csak rosszabbat tesz, foleg, ha nem jol csinaljak. A testneveles/sport csak a megfelelo etkezesi szokasokkal egyutt mukodik.

Amugy tbh en se orulnek egy ilyen valaszteknak, ha lenne loveszet vagy sakk, azt szivesen csinalnam, mert az alol nem kell felmentest kernem. Persze tudom, hogy az enyem mas eset, de ettol meg ez a velemenyem.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

"A testneveles/sport csak a megfelelo etkezesi szokasokkal egyutt mukodik"

...

"sakk, azt szivesen csinalnam"

Rantott hus, sult krumpli, bacon az mindennapos nalam, es a testzsirom 15% alatt van (picivel kevesebb mar kockahasat jelenthetne), es ezzel nem vagyok egyedul (oke, csalok mert cukros uditok helyett csapvizet iszok tobbnyire). Le is lehet mozogni am a "jujdezsiros, jujdeegeszsegtelen mert nem salata!!11" eteleket is, de sakk kozben az nem fog menni, az valoban nem az a sport. ;)

Nekem meg van egy kutyám, így nem kell figyelnem arra, hogy mit eszem, mégis teljesen rendben van a testtömegindexem.

De aranyos az a sztereotípia, hogy aki nem szereti a felesleges testmozgást, az csak elhízott, beteg ember lehet.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Atlagos testtomegindex-szel is lehetsz couch potato. Pl. hiaba van atlagosban a testtomegindexed, ha a sajat tomeged felet nem birod megemelni, en meg ismerek olyan "elhizott BMI"-ben levo embert, akinek tomegnoveles es testepites miatt akkora a sulya (alacsony) es kisebb a testzsirja mint az enyem. Jo nagy, de a sajat sulyanal sokkal nagyobb sulyokkal dolgozik. Es ot tobbre becsulom, mint az atlagos testtomegindexut aki szart se csinal csak veri maganak otthon a TV elott egesz nap, ahelyett hogy mozogna, es sir, ha valaki ki akarja vinni egy kutyasetaltatasnal vagy egy porszivozasnal megeroltetobb testmozgasra. Meg ugy eleve "felesleges"-nek hivja a testmozgast.

Meg ugy eleve "felesleges"-nek hivja a testmozgast.

nem szereti a felesleges testmozgást

Magyar nyelvtan 101:
felesleges testmozgás - ez egy jelzős szerkezet, olyan testmozgást jelent, ami felesleges.

Ezzel szemben te általad értelmezve: minden testmozgás felesleges.

Van egy hajszálnyi különbség...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ahhoz kepest egesz jol sikerult megszakertened a testmozgast:

"Kozkeletu tevhit, hogy a sport onmagaban megoldja az ilyen problemakat, pedig nagyon sokszor csak rosszabbat tesz, foleg, ha nem jol csinaljak. A testneveles/sport csak a megfelelo etkezesi szokasokkal egyutt mukodik."

No offense, meg jobbulast, meg feeling sorry for you, csak erdekes, hogy olyanba szoltal bele, amirol ezekszerint nem is nagyon lehet tapasztalatod.

Khm. Attol, mert mozgasserult vagyok, attol meg tudhatom, hogy mi a testmozgas, meg hogyan mukodik, foleg ugy, hogy szuloi agon tele vagyok egeszsegugyi dolgozoval, akiknek az emberi test mukodese konkretan tananyag volt, igy van relevans tajekozodasi forrasom azokkal ellentetben, akik mondjuk a Facebookrol tajekozodnak e temakorben.

Ezen felul van par ismerosom is, akik aktivan sportolnak, szoval ha nekem nincs is empirikus tapasztalatom a temaban, van olyan relevans forrasom, akinek van. Es lehet, hogy ez szamodra semmit sem jelent, de az meg konkretan szamomra nem jelent semmit.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik