Mi baj a bluetooth-szal?

Fórumok

Mászkálok mindenféle áruházakban, mert hülye azért nem vagyok, és nézem a billentyűzet-egérkínálatot. Arra lettem figyelmes, hogy a polcokon fellelhető wireless hardverek jellemző többsége nem bluetooth-os. Az az 1-2 ami meg igen, az elég drága.

Szerintetek miért van ez? A BT jó szabvány, az ilyen billentyűzeteket-egereket kényelmesen lehet mindenféle kütyüvel (mobilokkal, tabletekkel) használni, az egyéni wireless megoldásokkal ellentétben, ami indokolatlanul elfoglal egy USB-t (amit mondjuk egy ipaden sehova se tudsz dugni), másrészt ha elveszti az ember a receivert azt szívás pótolni.

Ennyire drága volna BT-t használni?

Hozzászólások

Úgy tudom, hogy sokat fogyasztanak, azaz egy BT egérben/billentyűzetben sokkal gyakrabban kell az elemet cserélni.

Egy vezetékest vagy USB-be dugható wireless kütyüt a BIOSban is tudsz használni, BT-hez már egy jól működő oprendszer kell. Van ahol ez zavaró.

Blutooth-ból csak a 4-es verzióban jelent meg az elemről/akkuról civilizált ideig használható Blutooth Low Energy.

Amúgy szép és jó, de megnézném hogy a csilivili kék billentyűről hogy éred el a BIOS-t.

Nem Blu-ból a Logitech Unifying szériát tudom ajánlani. Receivert pótolni triviális, mert egyrészt minden eszközhöz kapsz egyet, másrészt külön is kapható. Nyilván, ha telefonhoz/tablethez kell akkor ez nem érdekel téged.

Én is használtam már billentyűzetet tablethez USB-n keresztül. De ez nem az igazi megoldás.

Egyrészt mert kábeldzsungel, nem esztétikus, de amellett még nem is praktikus, mivel amíg be van dugva mondjuk egy billentyűzet, addig nem tud tölteni a tablet. Két dolgot meg már csak egy usb hub segítségével tudsz rádugni, és én úgy tapasztaltam, hogy aminek nincs külső áramforrása, az nem is ment rendesen.

Én használtam egy darabig kékfogas egeret a laptophoz, de már elmúlt, bedugós rádióst használok. A váltás eredendő oka az volt, hogy a párosítás mind anno win2k, mind aztán vista, mind w7 alatt hektikus volt, időnként elfelejtették egymást, aztán lehetett járni esőtáncot, hogy namár, legyen egér (volt logi is, meg ms is). Ezért az aktuális megdöglésnél rádióst vettem.

Viszont a plusz extra tapasztalat, hogy ebben nem kell elemet cserélni (most megnéztem, duracell van benne, uh lehet már cseréltem, fogalmam sincs, a logiból kinézem, hogy eredetileg ez volt), az otthoni random noname bill-egér kombóban sem cseréltem még, pedig az is már legalább egy éve megy. Kékfoggal ez nem volt igaz, azért legalább havonta volt szerintem vele torna, és persze tipikusan akkor kezd csipogni, mikor az ember már bent ül a melóban....

Uh megemésztem a -1 usbt.

(Illetve tekintve, hogy laptop cserénél kapot Folio 9470m üszkve félmisis árába a HP nem tudta belepréselni a bluetooth-t, egyébként is kellett volna cserélni...)

Nem a a parositas a gond? Marhogy a BT billentyuzet fog mukodni azelott, hogy az OS fel ne bootolna teljesen? Mert ha nem, akkor eleg maceras lesz, mondjuk a boot menuben matatni.

Wirless billentyum sose volt, mert nem tartom bizonsagosnak, BT egeret viszont regota hasznalok. Azzal viszont megszivtam, hogy sokszor osszeveszett a wifivel. Akadt az eger, ha wifivel egyideuleg hasznaltam, kulonosen ha a wifi tenyleg hatva volt. Gyakorlatilag haszanlhatatlanna tette az egeret. Ez mondjuk nem alapveto ellentmondas a wifi meg a BT kozott (bar ugyanazt a frekvencia tartomanyt hasznaljak), inkabb arrol lehetett szo, hogy notebookba szokas wifi+BT kombo kartyat rakni es golndolom ennyire kozel egymas mellett mar interferalnak. Mindenesetre vettem egy USB-s BT csatolot es azota nincs gond, pedig ugyanugy BT a kapcsolat most is es a wifi is megy.

A ThinkPadekben ossze van kotve a wifi es a bluetooth modul, hogy egyszerre ne adjanak. Legalabbis regebben igy volt. Gondolom ez nem olyan ritkasag, bar ha egyes gyartok egy fel millas laptopbol kepesek kihagyni a 40 forintos bluetooth modult...

Osszeepitett Wifi+BT eseten meg plane nem ertem a dolgot, gondolom a radio es az antenna is kozos, csak nem akar egyszerre ket dolgot csinalni. Bar mint latjuk... :)

Attól, hogy nem kell hozzá vevőegység még nem lesz a BT jó szabvány. Eddig sem volt az. A 4es már csak-csak felmutat valamit, de alapvetően gyengén védett, sokat fogyasztó és tök nem hatékony szabvány. Ami már csak abból is látszik, hogy mennyi BT-vel szerelt cucc van a piacon.
Kicsit off-topic, de volt itt nemrég a hírekben távirányítós lego auto. Ott valamiért a magyar fejelsztől BT v4-re építik a kapcsolatot, amit tök nem értek révén, ami a legrosszabb az a BT hatótávolsága.

FathoM

"még nem lesz a BT jó szabvány"

Nem, de legalább ott van sok helyen, és nem is vendorfüggő. Létezhetne egy jó alternatíva, ami jobb hatótávolságot, gyorsabb átvitelt, kisebb fogyasztást tud, de az se lenne az igazi, amíg nincs kábé mindenhol ott, vagy ha vendorfüggő lenne.

A minap láttam BT-s hangszórókat NFC-vel támogatva. Odaérintettem a telefonomat, és párosította magától. El voltam ájulva tőle. Pedig nem is nagy ötlet, de olyan kényelmesnek tűnt.

Nekem van Logitech BT egerem, laptophoz használtam régen, de lecséréltem rádiósra. Párosítás, stb. gondok nem voltak vele, viszont valamiért a mozgás akadozott állandóan, nem vészes, de zavaró mértékben. (Photoshopnál nem túl előnyös ez.)