VGA driver és teszt

Fórumok

Szeretnék Linux alatt játszani, most már, hogy a Steam-en a játékaim nagy része elérhető.

Viszont Linux alatti 3D driver témában teljesen kezdő vagyok.

Eddig csak a gyári (kernel illetve X) beépített drivert használtam, akármilyen kártya is volt a gépben. Ez működött is rendesen, sőt, valójában most is működik, úgy tűnik, legalábbis amivel kipróbáltam eddig.
De lehet, hogy egy másik driverrel még jobb lenne.

Ha nincs értelme, azt is nyugodtan mondjátok meg!

A (viszonylag) új laptopomban két videokártya van. Egy intel Haswell-ULT (bizonyára alacsony fogyasztással és mérsékelt sebességgel szövegszerkesztéshez), és egy AMD Mars Radeon HD 8730M (gondolom pont az ellenkező, sokat fogyaszt, cserébe legalább közepes sebességgel tud 3D-t tolni).

Első kérdés: honnan tudom, hogy a gép éppen melyik kártyát használja? Dinamikusan váltogatja terhelés függvényében? Vagy valami programnak kell ezt kérnie, mondjuk a játék amikor elindul aktiválja az AMD-t?
Második: van-e valami eszköz amivel meg tudom mérni, hogy mit tud a videokártya (hogy lássam a driverek közötti különbséget). Régen a glxgears pörgött, mint a fene, de most azt mondja, hogy vsync-hez szinkronizál, így a monitor frissítési frekvenciáját adja vissza.

Gyors google keresés után két forrásból is találtam drivert. A debian része az fglrx-driver nevű csomag, 14.4.2-es verzióval. A leírás szerint AMD Radeon HD 7000, 6000, 5000-es kártyákat támogat.
Illetve az AMD oldalán a driver keresésnél beírtam, hogy milyen model, Linux_x86_64, és adott nekem egy olyan oldalt, ahol egy Catalyst nevűt lehet letölteni. Ez szintén 14.4-es
Harmadik kérdés: ez a kettő ugyanaz, csak más a nevük? Ha igen, akkor inkább felteszem a Debian verziót, az legalább automatikusan frissíti magát időnként. Ha nem, akkor melyik lenne jobb nekem?

G