Sportfogadás

 ( szz | 2014. május 15., csütörtök - 15:49 )

Ti mit gondoltok a sportfogadásról?

Pár hete belevágtam, s azt látom, hogy ez a (számomra korábban teljesen ismeretlen) világ rengeteg ponton kínál elgondolkodnivalót. A sport és a szerencsejáték között hol van/van-e határ?

- Nyilván sokan úgy vágnak bele, hogy ezzel fogják feltornászni meglévő pénzüket, és először fel sem merül a játék izgalma. Aztán elég könnyű belecsavarodni az örvénybe, hogy jó sok időt töltsünk ott el. Van olyan is, aki ebbe beletanulva akar/tud megélni?

- A szorzószámok becsapósak. Nem tudom, hogy tükrözik-e a tényleges fogadásokat, mert néha úgy tűnik, a fogadóirodák mozgatják, függetlenül az események valószínűségétől.

- A háttérben matematikusok/számítógépek serege dolgozhat napi 3x8 órában, úgyhogy az ki van zárva, hogy olyan lehetőséget találjunk, ami biztosan nyereséges lenne (a fogadó számára). Ha netán valaki találna ilyet, azt nemigen osztaná meg a széles publikum előtt, nehogy a fogadóirodák ennek megfelelően korrigáljanak. Érdemes lehet esetleg különböző fogadóoldalak paramétereit összehasonlítva fogadni?

- Mi a helyzet a tippadó oldalakkal? Azokat is a fogadóirodák pénzelik? Vagy vannak igazán "fogadóbarát" helyek?

- Milyen gyakori lehet a csapatok/játékosok lefizetése? Akkora pénzek mozoghatnak itt, hogy bőven érdemes lehet torzítani a valódi esélyeken...

- Nehéz olyan statisztikákat találni, aminek az értelmezése nyilvánvaló. Sokszor úgy érzem, szándékos ködösítés van. Pl. az is meglepő, hogy egy-egy meccs végeredménye nem látszik a fogadásnál, hanem csak az a tény, hogy amilyen paraméterre fogadtunk, az teljesült-e.

- Mi a szerepe az önfegyelemnek a fogadási sikerben? Milyen tipikus csapdák vannak?

- Sokáig nem láttam értelmét az "európai" szorzóformának (amiben eleve benne van az az 1-es, ami a tét maga). Tehát, ha a szorzó pl. 1.5, az azt jelenti, hogy fogadsz 100 Ft-ra, és vagy elveszted a százast, vagy (nyeréskor) viszakapod + még kapsz 50-et. Ám ez arra kifejezetten jó, hogy dupla esélyes szorzót számoljunk. Ugyanis, ha x, y és z a három szimpla szorzó, akkor pl. az x-vagy-y szorzója kiszámolható úgy, mint xy/(x+y), mindenféle korrekció nélkül.

Blogbejegyzést is írtam e témában: http://hup.hu/node/133026

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Amíg tudod hobbiból csinálni vagy pl. valakivel együtt találjátok ki a totót addig még társadalmi esemény is. A gondok akkor jönnek ha kezd elhatalmasodni. :)

-

Orosz rulett sportnak számít? ;)

"Én nem szeretek fogadni, mert aki fogad az veszít.
Én pedig nyerni szeretek!"

A film címe vicces, az És megint dühbe jövünk eredeti címe Evens and odds :)

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nézzük a múltat, ne a jövőt. Pl. ezt: http://www.fogadoportal.hu/foci/anglia/premier-league-2012-2013/

Ez egy olyan 53 soros táblázat, amelyben, ha mindig a maximális szorzóra teszünk 1 egységet, akkor a végén 8.1 egységes nyereséggel zárunk. (Ezzel szemben a közepesre vagy a minimálisra fogadva veszteségesek leszünk).

Azonban még tovább javíthatjuk a nyerési arányt (anélkül, hogy bármit is tudnánk a fociról). Nézzünk 3 paramétert: max/min, max/köz, köz/min. Ha a max/min>9, akkor ne a maxra, hanem a minre fogadjunk. Ekkor már a 8.1 helyett 13 a nyereségünk. Ez tovább javítható a max/köz, köz/min figyelembevételével (hogy mikor érdemes a közepes értékre fogadni), egészen 20.3 nyereségig. Ezeket a paramétereket lenne jó feltérképezni az egyes játéktípusoknál, s akkor már viszonylag hatékonyan lehetne fogadni.

Nyilván az adott sport ismerete tovább segíthet(/ronthat) ezeken a fogadásokon. :-)

Idézet:
Ez egy olyan 53 soros táblázat, amelyben, ha mindig a maximális szorzóra teszünk 1 egységet, akkor a végén 8.1 egységes nyereséggel zárunk.

Mármint ha minden egyes eseményre külön, egyesével fogadsz?

Így értettem: ha minden sorban csak arra az eseményre fogadok, ami a maximális szorzóval van jelölve.

Ez egyébként nem minden bajnokságra igaz (sőt, még ennél sem, ha legördítjük a teljes táblázatot).

Szerintetek az ilyen oldalak, mint a http://www.fogadoportal.hu/mai-meccsek/foci/ , hogyan nyerik ki a különféle szorzókat az egyes fogadóirodáktól/webhelyekről? Van valami olyan API, amin keresztül emberi közreműködés nélkül is kinyerhetőek ezek? Vagy robotol a backoffice-ban milliónyi rabszolga, akik kattintgatnak?

Magyarán: ha szeretnék "fogadóprogramot" írni, arra egy mezei embernek van lehetősége? Van egy jó stratégiám, de nem akarok örökké a fogadóoldalakon lógni.

A Pinnacle-nak van API-ja, amit lehet használni, gondolom a többinek is. Esetleg megnézheted az eredmenyek.com-ot, ott élő eredmények vannak odds változással.
http://www.eredmenyek.com/blog/nezz-be-az-eredmenyek-com-kulisszai-moge/

Ajánlom még a sportfogadas.org/forum -ot. Ott olvass vissza, rengeteg jó tanács/tipp van.

Köszi, remek!

addig jó míg nem pénzbe megy, mert akkor mehetnél tőzsdézni is :)