[Windows] Ikontalan specialis mappak - a megoldas

Egy ideje szivok azzal, hogy a Linuxos backupbol helyreallitott Windowsos dokumentumok, kepek, zenek, stb. mappaknak elvesztek az ikonjai, puritan mappa kinezetuek a szokasos papirok, kepek, hangjegyek, stb. helyett.

Ma megtalaltam a megoldast (alahuzas tolem).

Use the following procedure to customize a folder's style with Desktop.ini:

  1. Use PathMakeSystemFolder to make the folder a system folder. This sets the read-only bit on the folder to indicate that the special behavior reserved for Desktop.ini should be enabled. You can also make a folder a system folder from the command line by using attrib +s FolderName.
  2. Create a Desktop.ini file for the folder. You should mark it as hidden and system to ensure that it is hidden from normal users.
  3. Make sure the Desktop.ini file that you create is in the Unicode format. This is necessary to store the localized strings that can be displayed to users.

Magyaran mondva, a specialis ikon funkcionalitasnak ket sarkalatos pontja van:

- A desktop.ini -t tartalmazo mappanak (de csak annak!) read-only attributummal kell rendelkeznie ES
- A desktop.ini fajlnak legalabb hidden es system attributummal kell rendelkeznie Jobban elolvasva a szoveget: ez csak ajanlas. Kiprobaltam, siman mukodik nem hidden/system desktop.ini-vel is a dolog. A kulcs tehat az irasvedett fo mappa.

Forras How to Customize Folders with Desktop.ini - Windows Dev Center - Desktop

Hozzászólások

De ez csak azokra a mappákra vonatkozik, amik üresek, nem ?

Marmint mire gondolsz? Nekem volt tartalom mindegyik specialis mappaban (hiszen backupbol toltam vissza az adatokat, amit tudtam), epp csak az volt a gond, hogy a sajat megoldas, amivel a Windowsos cuccokat lekaptam, nem foglalkozott a read-only bittel. Annyi kellett, hogy a megfelelo specialis mappan (legyen ez peldaul a Music) beallitottam a read-only bitet, plusz odamasoltam a megfelelo desktop.ini-t backupbol. Ahogy az API doksiban az alahuzott resz is emliti: magat a specialis mappa-funkcionalitast az kapcsolja be, hogy a mappa maga read-onlyra van allitva (attrib +r Music). Ugyanakkor ez az attributum mappak eseteben mast nem jelent Windowson, mivel a Music mappa ezzel egyutt ugyanugy tovabb bovitheto mas mappakkal es fajlokkal, illetve torolheto is a tartalmabol barmi. Egyet nem szabad: az attributum beallitasanal bebillenteni, hogy rekurzivan tolja vegig.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ja, a content thumbnail kitetel. Igen, de a content thumbnail csak Windows Explorernel jatszik, es csak akkor, ha big icons van kijelolve, list viewnel peldaul (mivel ott amugy is 24x24-es ikon van) mar a desktop.ini altal megmondott ikon jelenik meg. Marpedig peldaul a Total Commanderben, vagy a sima file selectionnel a legtobb esetben a default a list view...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.