karrier a modern korban

Hozzászólások

Nem azért indítottad a HFP-t, hogy a politikát átvidd oda?

Miért kéne az utcára menni? Talán az öszödi beszéd után volt valami értelme ?

Azert, mert ezzel a mentalitassal odamennek a bankokhoz, hogy akkor most hoci a befekteteseket. Es az olyanok, mint te, nem fognak utcara menni azert se (miert, van ertelme?). Igen, van, a demokracia arrol szol, hogy ha a nepnek nem tetszik valami, akkor utcara megy. Ha nagyon nem tetszik, akkor odakoltozik a parlament ele.

A tuntetesnek nem az a legfobb haszna, hogy hat vagy nem hat az epp aktualis kormanyra, hanem hogy mindenki masnak megmutatja, hogy valami itt baromi rosszul mukodik. Latvanyossa teszi a problemakat, hogy ugy mondjam.

Illetve hat ugye ezzel parhuzamosan a valasztasokon is ertelmes ixelesekkel kellene operalni, es nem zsigeri alapon donteni ("barki, csak ezek ne"), mert abbol sose jott ki meg jo dolog.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ami azt illeti: de, ez az egesz politikai elitet minositi. Mert semmi mas nem megy a teveben, mint a sz@rdobalas. Ha vegre nekiallnanak ertelmes mondatokat alkotni, egybol felkapna mindenki a fejet.

Az elmultnyolcevezes azert is okorseg, mert ezzel voltakepp azt bizonyitjak, hogy annyira nem erdekli oket az egesz, hogy rendes indokokat se akarnak keresni, hogy ez az egesz szerintuk miert rossz. Amikor azt mondjak elmultnyolcev, azt valojaban ugy kell erteni: "azert lesz ez, mert mi ezt akarjuk, es kuss". Se a nagy se a kis partok nem tudnanak ket ertelmes szot kinyogni, ha olyan helyen kellene megszolalni, ahol meg van tiltva a masikra mutogatas.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem azt mondtam, hogy a politikai elitet nem minősíti, hanem, hogy nem csak őket. Konkrétan arra gondolok, hogy a magyar választónak semmi sem elég jó. Olvasom a magyar blogokat, és csak röhögni tudok, mennyire komolyan tudjátok szidni az éppen aktuális kormányt a "van rajta sapka nincs rajta sapka" szellemében. A magyar választóközönség csak protestálni tud: az egész ország úgy nyafog, mint valami éretlen tinilány, aki még nem jött rá, hogy a világ nem az ő kis lelkének az ápolgatásáról szól.
Csaba

Hat nezd, nem mondom, hogy a nep nem saros vastagon abban, hogy milyen a kormanya, mert ez nem lenne igaz.

Viszont az alapveto gond inkabb az, hogy a mostani rendszer olyan okosan van megcsinalva, hogy ha jon valami kis part, aki szimpatikus lenne, akkor tuti azert nem tudna kormanyra kerulni, mert nem talalna koalicios partnert (ugye alapvetes, hogy kisebbsegbol kormanyozni nem lehet). Igy meg elegge beszukulnek a lehetosegek. Latod, itt volt a Bajnai esete is, ha az MSZP nem csak a sajat hulye feje utan menne, most legalabb lenne egy ertelmes opcio. De ok meg mindig abban a hitben elnek, hogy a tizes valasztasok utan meg van realis eselyuk ugy, hogy ugyanazok az elhasznalt arcok vannak.

Igy nehez barkire jot mondani, mert a politikai elitunk tele van leszerepelt alakokkal es elhasznalt arcokkal. Tisztelet a keves kivetelnek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ha ezeket osszehasonlitjuk mondjuk egy kisse civilizaltabb videk politikusaival, akkor azt a szomoru megallapitast tehetjuk, hogy a politikus ugyan ott is egy kulon allatfaj, de amit <ezek> megengednek maguknak, az egy kisse arcpirito azert mar. Szoval boven van ok a nyafogasra, meg tobb, mint az elmultnyocevben. Sot, en meg azoktol sem vonom meg a nyafi jogat, akik beszoptak a szokasos, mi sokkal jobbak vagyunk, mi az elozo banda felett allunk erkolcsileg, stb, elhozzuk nektek a kanaant, ne feljetek, nem fog fajni dumat, es ezert/azert rajuk szavaztak. A sajat bevallasod szerint te is. Mondjuk ugy az en mosolyom is oszintebb lenne, ha itthon csak ikszelnek egyet, aztan szarok a tobbi(ek)re, a kovetkezmenyek mar nem nekem fajnanak...

Diktatorok kezikonyve

Sot, en meg azoktol sem vonom meg a nyafi jogat, akik beszoptak a szokasos, mi sokkal jobbak vagyunk, mi az elozo banda felett allunk erkolcsileg, stb, elhozzuk nektek a kanaant, ne feljetek, nem fog fajni dumat, es ezert/azert rajuk szavaztak. A sajat bevallasod szerint te is.

Teljesen más motivált a rájuk szavazásra, a kánaán (és a többi populista parasztvakítás) már akkor sem érdekelt, mert 2010-ben már hat éve nem éltem Magyarországon.

Mondjuk ugy az en mosolyom is oszintebb lenne, ha itthon csak ikszelnek egyet, aztan szarok a tobbi(ek)re, a kovetkezmenyek mar nem nekem fajnanak...

Sajnálom hogy Magyarországon esély sincs személyeskedéstől mentes, józan hangú eszmecserére, különösen, ha politika is van a témák között. Különösen sajnálom azt, hogy az általad választott hangnem éppen azoktól jön a legnyersebb formában, akik magukat "demokratáknak" aposztrofálják.

Szerintem itt fejezzük be a témát.

Csaba

"a kánaán [...] már akkor sem érdekelt, mert 2010-ben már hat éve nem éltem Magyarországon."

Alapveto problema, hogy maskepp latja a dolgokat az, aki kivulrol nez be, mint aki belulrol nez ki. Noha az, amit az MSZP csinalt akkoriban, az tarthatatlan volt, azt lehetett boritekolni, hogy ha a FiDeSZ hatalomra jut, akkor azt fogja csinalni, amit vegulis csinalt. A ketharmad volt csak az, ami kisse meglepo volt, am egyaltalan nem mulatsagos varatlan. Volt az orbannak egy korabbi (2002?) regnalasa, akkor se sikerult semmi ertelmeset osszehozni, nem hiszem, hogy volt olyan ember az orszagon belul es/vagy kivul, aki komolyan elhitte, hogy tanultak a hibajukbol. Foleg az alapjan, amit ellenzekben muveltek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Semmi olyan konkret reform nem szuletett, ami iranyb allitotta volna az orszagot. A Bokros-csomag rendszere utan mindenki enyhulesre ahitozott, ok meg megadtak, fuggetlenul attol, hogy ennek konkretan mi volt az ara. Pont ugyanazt csinaltak kicsiben, mint amit most nagyban. A demokracia nem arrol szol, hogy valogatas nelkul mindent megcsinalunk, amit a nep mond, az mar kozeptavon is anarchiahoz vezet. Azert vannak ok ott, es nem a sarki fuszeres, mert az (lenne) a feladatuk, hogy atlassak az allam anyagi es egyeb helyzetet, es ugy dontsenek, ahogy az orszagnak a legjobb. Nem a valasztoiknak, hanem az egesz orszagnak, azoknak is, akik vegul nem rajuk szavaztak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Azert vannak ok ott, es nem a sarki fuszeres, mert az (lenne) a feladatuk, hogy atlassak az allam anyagi es egyeb helyzetet, es ugy dontsenek, ahogy az orszagnak a legjobb. Nem a valasztoiknak, hanem az egesz orszagnak, azoknak is, akik vegul nem rajuk szavaztak.

Nem, dehogy! Ez sehol nincs így, pláne nem az egekig magasztalt "nyugati demokráciákban".

A társadalomban feloldhatatlan érdekellentétek vannak: a tőkés alacsony adókat, alacsony béreket akar, a munkás magas béreket, sok közszolgáltatással. A dolgozó alacsony nyugdíjjárulékot akar, a nyugdíjas sok nyugdíjat. A földbirtokos sok földtámogatást akar, az esztergályos és a matektanár nem szeretné ha az adójából túl sok menne földtámogatásra. Aztán vannak a pártok, amik felvállalják egyik másik csoport érdekeit. (Boldogabb országokban egyik másik csoport maga szervez pártot.) Aztán adott párt begyűjti az általa támogatottak szavazatait, és megpróbálja meggyőzni a többieket, hogy nekik is ad engedményeket, cserébe a szavazatokért.

Olyan csak a szocializmusban volt, hogy egyetlen párt képviselte az összes érdekcsoportot. (Igaz ugyan akkor se volt ez, de ezt mondták.) Egy normális országban legalább négy párt van: egy nagy tőkés párt (gyakran a nagybirtokkal karöltve), egy nagy dolgozói párt, egy kisebb liberális/zöld, egy kisebb nemzeti radikális. (A többiek általában helyi specialitások.) A baj Magyarországgal, hogy itt két tőkéseket képviselő párt van (Fidesz, MSZP), és nincs dolgozói (szocdem) párt. Ez a történelmi okokból alakult ki így, de az a furcsa fejlemény van, hogy mindkét tőkés párt a kampányokban megpróbálja a hagyományosan szocdemek választóit meggyőzni, hogy ő képviseli jobban őket. Ez sajnálatos ígéretkampányhoz vezet, és a választások után ezeket az ígéreteket vagy szimplán elfelejtik (Fidesz 98-02), vagy hangzatos politizálással kimanőverezik (Fidesz 10-14, MSZP 06-10), vagy legrosszabb esetben dafke megcsinálják (MSZP 02 után).

Sajnos addig Magyarországon nem lesz egészséges politika, amíg

1. ki nem hal az a generáció, aki azt hiszi, hogy a kormány feladata úgy politizálni ahogy az orszagnak a legjobb. Nem a valasztoiknak, hanem az egesz orszagnak, azoknak is, akik vegul nem rajuk szavaztak.

2. nem alakul ki egy párt, aki a dolgozói rétegek érdekeit képviseli (valódi szocdem párt). Sajnos ha 14-ben visszajön az MSZP, akkor _szerintem_ erre megint elúszik az esély.

3. az ország dolgozói rétege képes valamelyik tőkés pártra szavazni, gyakorlatilag azokra, akik a sajátjukkal ellentétes érdekeket képviselik

Csaba

Felreertettel. Nyilvan nem arra akartam kihegyezni a dolgot, hogy EGY PART kepviselje az osszes ember erdekeit, hiszen pont errol szol a demokracia, a velemenyek kulonbozosegerol.

De valahol a folyamat vegen az egesz velemeny-kavalkadbol egy darab torvenynek kell kikerulnie, nincs a munkasnak, a tokesnek, meg a cipesznek kulon neki dedikalt torvenykonyv, hanem egy darab van, mely az orszagban elo osszes emberre egyforman vonatkozik - nyilvan a megfelelo kivetelekkel, meg megszoritasokkal, meg mittudomen mikkel. De akarhogy csurjuk csavarjuk, a vegen - jo esetben - meg kell talalni a kompromisszumot a sokfele velemeny kozott, mert az a kovetelmeny, hogy csak egy darab torveny kerulhet le a targyaloasztalrol. Ennek kovetkezmenyekepp valahol, valakinek osszegezni kell a velemenyeket, es ebbol kialakitani egy olyan elkepzelest, ami mindenkinek megfelel. Ez pedig a mindenkori kormanypart feladata.

Es pont az altalad mondott okok miatt (feloldhatatlan erdekellentetek), illetve azert is, mert ma Magyarorszagon nagyon kevesen tudnak rendszerszinten gondolkodni (bar ez valojaban nem specialis magyar sajatossag, masutt se sokkal jobb a helyzet, csak valamivel), az a feladat is a politikai elitre harul (ez esetben nem a kormanypartra, hanem minden partra), hogy rendszerszinten lassak az egyes igenyek tarthatosagat vagy tarthatatlansagat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egy utópisztikus világban lehet hogy a teljes választói réteget lefedő komprommisszumos törvények születnek, de a való világban a győztes bizony lenyomja a többiek torkán a saját érdekeit szolgáló szabáályokat. A buta erőből (MSZP 02-10), őket áltaálában kitessékelik a következő választáson a parlamentből. A kevésbé buta cukorral leönte mmegdemagogizálva, hogy a választók még meg is köszönik. Az még kiderül, a Fidesz elég ügyes volt e ehhez, vagy ők is mennek jövőre a levesbe?
(Az amúgy megvan, hogy a törvényeket nem a kormány hozza?)
Csaba

Az a problema, hogy ha a Fidesz nem megy jovore a levesbe, az nem az ugyessegen fog mulni, hanem az ellenzek impotenciajan. Ket eve folyamatosan lehetne durrogtatni a patronokat az ellenzek oldalan, es sulykolni, hogy mi jo, mi nem jo, de eddig semmi.

(A parlament hozza, meg a kulonbozo szaktarcak hozzak, de eddig meg keves olyan volt, hogy egy ellenzeki politikus lett volna valami szaktarca elen es torvenykezett volna, szoval kozvetve ugyan, de a kormanynak eleg sok koze van a torvenykezeshez)
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

hanem az ellenzek impotenciajan

ezt ugyan lehet ekezni, de azert vedd eszre az egyre erosebb ellenszelet. Dagadt Laci elnok pl. mar szolni sem engedi Szanyi kapitanyt, meg ugy egyaltalan: ha nem tetszik a kenyes izlesenek valami (es ahogy no a bajsza, egyre haklisabb), akkor jon a kotel, penzbirsag, kivezettetes, megvesszozes, stb.

Masreszrol, ha igaz az, amit csortu leirt, hogy a valaszok nagyobb resze csap tapsikol az egyre ordasabb botranyokhoz (csak a veget mondom: trafikmutyi, foldmutyi, ...), akkor ott az ellenzek csak szep lehet. Nem is csodalkozom, hogy Adaddon uralmat semmi nem veszelyezteti.

Diktatorok kezikonyve

levelezni? Good heaven! Meg csak az kene, hogy mas is ket kezzel szorja a milliardokat a total ertelmetlen nemzetieskedo konzultacionak mondott debilitasra. Szorolapozas? LOL, esetleg meg a spammelest is bedobhattad volna. Jaj, dehogy. Az ellenzek ott van a "szocialis mediaban", en pl. Karacsony Gergelyt olvasok, meg Szabo Timeat, jo arcok. Ott van az ellenzek az ellenzeki TV-(k)ben is. Ott lehetne meg a kozszolgalatiban is, de hat ott nem kivanatos szemelyek.

Szoval nem ott latom a hibat, hogy az ellenzek ne lenne ott, noha biztos lehetne jobban is, hanem abban, hogy keves az az ember, akinek van fule az ellenzeki politikusok altal felvetett problemakra.

Diktatorok kezikonyve

Alapveto problema, hogy maskepp latja a dolgokat az, aki kivulrol nez be, mint aki belulrol nez ki.

Nem tudom, hogy ez miért probléma, de elmondom, hogy néz ki kintről a jelenlegi kormány teljesítménye:

Adott egy elhúzódó válság a magyar termékek hagyományos piacán. (Gy.k. a magyar gazdaság teljesítménye gyakorlatilag a német gazdaság teljesítényének a függvénye. Amíg a németek nem indulnak fölfelé, addig semmilyen gazdaság zseni nem lesz képes beindítani a magyar gazdaság növekedését.)

Kormányváltás 2010: gazdaság romokban és olyan pályán, hogy hat nyolc hónapon belül csőd következik. Az új kormány tipikus jobboldali, megszorításokra alapuló korrekciót hajt végre. Ennek normális országban az a következménye, hogy a szocdem oldal a szakszerveetekkel karöltve utcára hívja a dolgozókat, lásd Görögország, Spanyolország, és részben Olaszország. Esetleg előre hozott választások. Ehhez képest a jelenlegi kormány úgy tudja lenyomni a megszorításokat a választói torkán, hogy azok még tapsolnak is. Közben a kormány azokat hozza helyzetbe, akiknek valóban az érdekeit képviseli (közép és nagytőke), és az emberek még mindig tapsolnak. A magánnyugdíjpénztárakból kifizeti az adósság egy részét, és a választóinak döntő többsége fel se fogja, hogy mi történt.

Európa összes tőkés pártja a száját tátja, és irígykedik a Fidesz teljesítményét látva.

Szóval innen kintről nézve a jelenlegi kormányotok produkcióját, kifejezetten impresszív. Persze elhiszem, hogy nem kánaán, de nézzétek meg a görögöket és Ciprust. Mert az a baseline Magayrországnak, nem Ausztria...

Csaba

tipikus jobboldali, megszorításokra alapuló korrekciót hajt végre.

uj lehetsz itt errefele. Egy olyan lepesnek nem lettem volna ellene, de az en szotaramban a kifosztas, elrablas, einstand, es mas rokonertelmu szavak nem a korrekcio szinonimai. Innen inkabb ugy latszik a dolog, hogy szetvertek mindent, ami meg mukodott, elnemitottak minden kritikus hangot (mert milyen disszonans is az, ha valaki megmondja az embernek, hogy hulye vagy), es ugyanott allunk, ahol a part szakad: utanam a vizozon.

Az valoban kiabrandito, hogy a sok agymosott narancssarga cof-pozitiv droid mindehhez, amiket te is leirtal, meg csak tapsikolni tud, kb. mint a levagasra sorban allo disznok, akiknek a kicsi esze nem adja ki, hogy mi tortenik valojaban. Szoval szerintem nekik kellene kihalniuk - legalabbis a valtozashoz, hogy a zorban fele kalandoroknak ne legyenek tobbe forradalmaraik. Kulonben tenyleg 40 ev narancsos terror lesz ebben az orszagban.

Amikor pedig II. Kolompart meg a sajat EU-s politikai tombje is kinezi a szalonkeptelen budoslaba miatt, amikor mondjuk egy szlovakban konkretan felmerulhet a kerdes, hogy ez a hulye most tenyleg konfliktust akar a szomszedaival?, akkor egy kisse mokas impressziv teljesitmenyt emlegetni. Nekem egy szo jut eszembe az egeszrol: Abaddon. Egyre inkabb ugy fest a dolog, hogy buntiben van ez az orszag, es a felcsuti pusztito meg sokaig tarolni fog. De hogy ne csak ekezzem, egy pozitivumot latok azert benne: nem kimel senkit es semmit, meg az ot tronra emelo cof-pozitiv agyhalottakat sem. Szoval en ezen tudok jokat LOLozni, csak tudod, ez azert nem ugyanaz, mintha oromomben nevetnek. De mostanaban olvastam egy okos embertol, hogy ha meghal a gonosz kiraly, akkor orvend a nep...

Diktatorok kezikonyve

Kohm.

Kezdjuk ott, hogy az egykulcsos adorendszer bevezetese - tudvan azt, hogy a vegen egy hatalmas koltsegvetesi lyuk lesz a vegeredmenye - nem igazan a jobboldali tipusu megszoritas iskolapeldaja. A magannyugdijpenztarak kifosztasa (mert ez az volt, akarhogy csurjuk-csavarjuk, az a penz valahol magantulajdon is volt, azt pedig nem igy szokas allamiva konvertalni) pedig egyetlen celt szolgalt: a keletkezett lyuk betomesere. Es azota folyamatosan masrol sem cikkeznek a kicsit is komolyabb penzugyi blogok, lapok, es egyebek, mint az, hogy ezt a koltsegvetesi lyukat a mai napig nem sikerult permanens beveteli forrassal betomni, hanem mindig aktualisan kitalalnak valami hulyeseget, hogy az a luk ne legyen ottan. Ha ezt te nekem el tudod adni felelos valsagkezelesi politika cimszo ala, akkor komolyan fejet hajtok elotted.

Aztan, nem tudom, perpill melyik orszagban elsz, de en ugy hallottam, hogy annyira azert nem csodaljak a Fidesz mukodeset Europaban. Volt nehany kinos kulpolitikai baki, illetve jonehanyszor megesett, hogy az EU ele olyan torvenyt raktak, ami mar akkor elavult volt, amikor a hivatalszolga meg csak befele vitte az ajton. En nem gondolom azt, hogy ezt az europai politikusok tatott szajjal bamulnak.

De ne foglalkozzunk az EU-val, foglalkozzunk a kozneppel.

2010 es 2013 kozott egy csomo olyan dontest hoztak, hogy szazak, ezrek kerultek utcara, a kozeli munkalehetoseg mindenfele remenye nelkul. Csak pelda a kozelmultbol a nemzeti dohanyboltok letesitese, tobb szaz embernek vettek el a napi megelheteset, egyszeruen azert, mert nehany nagytokes kezere at akartak jatszani az egeszet. A lapokat figyelve az bontakozik ki, hogy raadasul igen alacsony azon nyertesek aranya, akik nem kothetoek a Fideszhez, vagy eppen mondjuk az MSZP-hez lennnenek kothetoek. Felreertes ne essek: nem azt mondom, hogy ha Fidesz-kozeli ceg nyer egy palyazaton, az rossz. Azt mondom, hogy ha egy olyan palyazaton, ahol nem csak egy darab nyertes lehet, majdnem kizarolag kormanypart-kozeli cegek nyernek, az rossz. Az nem az orszag erdekeit szolgalja, hanem valaki mas erdekeit. Ha meg raadasul olyan palyazo cegek nem nyernek egy palyazaton, akiknek sokeves tapasztalatuk van a temaban, es latvanyosan nem azert, mert elboktek a palyazatot, az pedig egyenesen nagyon rossz.

Azutan, folyamatosan az a kommunikacio, hogy a kulfoldi toke rossz, es konkretan tesznek is arrol, hogy meg csak veletlenul se legyen olyan marha, aki ugy gondolja, hogy nalunk fektet be. Naponta valtozo torvenyek, varatlan es mindenfele egyeztetest (no meg logikat) nelkulozo adok, a kulfoldi befektetok menekulnek az orszagbol, csapatokban.

En azt gondolom, hogy Magyarorszag elsosorban pont szolgaltatasokban tudna jol profitalni. Geopolitikai helyzetunk, EU-tagsagunk minden lehetoseget megadna, hogy a terseg jol mukodo szolgaltatasi kozpontja legyunk. Iparunk nem igazan jelentos, a mezogazdasagunk meg egesz jo, exportra is futja, de vagyalom azt hinni, hogy ez kepes eltartani a teljes orszagot. Itt csak ugy lehetne kilabalni a valsagbol, ha munkahelyeket teremtenenk, ehhez pedig befektetok kellenek. Marpedig itthon az elmult harom evben viszonylag keves nagyobb beruhazas tortent, es ha igy megyunk tovabb, ez csak csokkenni fog. Az egymillio munkahely programja pedig nagyon ugy nez ki, hogy ugy modosul, hogy ennyi lesz osszesen. Tevedes ne essek: a kozmunka nem munka, csak egy masik szo a munkanelkuli segelyre. Mert nem teremt semmifele erteket, amit teremtene, annak a sokszorosat fizetik vissza abban a keves penzben, amit berkent kifizetnek - az allam zsebere. Es mindezek mellett ma Magyarorszagon nem lehet megelni negyvenhetezer forintbol (ennyi a kozmunkasok bere).

Az emberek pedig nem tapsolnak, hanme fasultan tudomasul veszik, hogy meg tobb bort nyuznak le roluk. Egyszeruen azert, mert az emberek elvesztettek a hituket a komplett baloldalban, azok onmagukat tettek hiteltelenne, es elvesztettek a hituket a jobboldalban is, mert azt latjak, amit latnak. Azokon kivul, akiket az egyes partok fanatizalni tudnak, a tobbsegnek a napi megelhetes gondjai kitolti a gondolatat, es nem kepes arra, hogy meg politizaljon is. Volt errol egy nagyon jo cikk valahol: az emberek ott vonulnak utcara, ahol van idejuk es lehetoseguk arra gondolni, hogy ok most utcara akarnak vonulni. Nalunk az emberek delutan otkor hullafaradtan beesnek a fotelba, megnezik az epp aktualis nepbutito show-t, es elmennek aludni, mert kb. ennyire futja az erejukbol. Csalados embereknel ez kiemelten igy van.
Nagyon keves olyan ember van, aki olyan helyen tud dolgozni, ahol rendesen megfizetik, es nem azt kell szamolgatnia a kozertben, hogy ha most vesz egy rud szalamit, akkor meg fel tudja-e adni a szamlakat, vagy inkabb csak egy fel ruddal vegyen. Nyilvan valamennyire sarkitottam a kepen, de csak a szemleletetes kedveert.

Na ezt ertem en az alatt, hogy maskepp latja a dolgokat az, aki kivulrol nez be, mint aki belulrol nez ki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

kicsit mokas csortu sopankodasa, hogy hat, ezek a magyarok. Ja, hogy o mar atcuccolt a finnekhez. A gyerekei meg egy darabig beszelnek magyarul, de az unokai mar tuti nem fognak. O pedig ott fog meghalni, ahova tartozik, a finneknel, nem pedig itt. Mondom, semmi gond ezzel, csak megis, olyan ize izu igy az egesz...

Diktatorok kezikonyve

Azért probléma az, hogy máshogy látja az, aki benne él, mint az, aki kívül, mert aki kívül él, annak a szavazata a saját életét nem befolyásolja, csak azét, aki bent él.

Van számos mondás, ami illik erre a szituációra. Pl.:
- a kíbicnek semmi se drága
- más faxával veri a csalánt

És ez most független attól, hogy ki, mennyire pontosan látja a helyzetet.

Konkrét kérdésre válaszoltam.

Ez egy újabb kérdés :-)

Lehet ilyen, mint amit mondasz. Bár erre lehetne azt mondani, hogy majd ha eldöntötte, hogy a következő választás előtt hazaköltözik, akkor válasszon.

De inkább jellemzőbb az, hogy nem is akarnak hazaköltözni, viszont kívülről szeretnek beledumálni a dolgokba. Jelenleg Londonban élek, van számos magyar ismerősöm itt, aki nem szeretne soha többé hazaköltözni, viszont szívesen politizál és rendszeresen választ. Ez jó?

Pl. amikor Sao Pauloban éltem (a legutolsó választások előtt), a helyi Magyar Házban számos kedves idős emberrel találkoztam, akik jellemzően 1948 környékén emigráltak.
Sokuknak kettős állampolgársága volt. Voltak második generációs magyarok is, közöttük is voltak (bár kevesebben), akiknek volt magyar útlevele is.
Eszük ágában sem volt visszatelepülni, de azt mind pontosan tudták, hogy a magyar nemzetet védeni kell, és erre kizárólag a Fidesz és a Jobbik alkalmas. A két párt számukra egyébként ugyanaz, a gazdaság nem érdekes, azt, hogy a Fidesz hatalmon hogyan politizált korábban, nem ismerték. A pártok programja nem is érdekelte őket.

Persze tudom, a választáshoz magyarországi állandó lakcím kell, ezzel valószínűleg nem rendelkeztek. De ha lett volna?

Szerintem nem jó Magyarország lakosainak, ha ilyen emberek (is) befolyásolják választásukkal az életüket.

Nekem nagyon szimpatikus az, ahogy a finnek csinálják. (Finnországban élek 9 és fél éve.) Gyakorlatilag mindenki a korosztályunkból (mondjuk negyventől fiatalabbak) élt legalább pár hónapot külföldön. Ki USA, ki Németország, ki Csehország. Az idea az, hogy hozzák haza a külföldi tapasztalatot. Az, hogy a kint levők ne szavazhatnának, szóba se kerül. (Elektronikusan megy amúgy a szavazás.)

Ehhez képest én otthonról még mást nem kaptam, minthogy ha elmentem, akkor pofa be, ne ugassak hazafelé, meg hogy ne higgyem, hogy bármit is tudok csak azért, mert külföldön élek.

A kint élő öreg generációval én is találkoztam itt (mondjuk itt jóval kevesebben vannak, de azért akadnak), és itt is pont olyanok, amilyeneknek leírod őket. Róluk az a véleményem, hogy normális országokbn, ahol az egyik politikai szereplő a háború után nem próbálta meg fizikailag is megsemmisíteni a másikat, ott az ilyen öreg széljobbosok _otthon vannak_, és a politikai rendszernek otthon kell integrálni őket. Hozzátartoznak egy normális politikai rendszerhez.

A radikális pártok is minden országban jelen vannak, csak azért tartják egyesek olyan borzasztónak a Jobbikot, mivel az előző generációkban a magyar radikális szavazók vagy külföldön voltak, vagy a temetőben. Ezért van helye _szerintem_ a Sao Paulo-i öreg jobbikos szavazatának a magyar választásokon.

Csaba

Vigyázz, mert vannak, akik szerint meg a baller szavazók nem szükségesek az orszában. Veszélyes fegyver a kirekesztősdi, mert gyakran a kirekesztőket rekesztik ki a partiból. Ahogy pl az SZDSZ esetében ezt csodálatosan láthattuk.
Amúgy ha megengedhetőnek tartod egyes választói csoportok kirekesztését, (jelen esetbven a széljobb szavazókat), szerinted egy ország hogy döntse el, kiket rekesszen ki? Szavazzon róla? Vigyázz, ez alapon hamar rád kerülhet a sor....
Csaba

nem tudom, kik azok a baller szavazok, meg hogy kell-e emiatt vigyaznom. Lehet, hogy felreertheto voltam, mert ha azt a par brazilt idiotanak is tartom, de nem magukat a szavazokat, hanem az ideologiat tartom betegsegnek. Azok a szavazok kb. kovetve a hasonlatot a megbetegitett gazdajsejtek lehetnek, amelyek gyogyithatok.

Az egyes (belfoldi) valasztok kirekesztese valoban necces, amit a legjobb lenne elkerulni, de ezzel egyutt is a szelsojobb ideologia az egy olyan fertozes, ami ellen harcolni kell. Legalabbis Merkelek nem tiltottak be (ha jol tudom) az ottani naci partot, de azert harcolnak ellene (a jogallam keretein belul). Valami hasonlot hianyolok ebbol az orszagbol.

Diktatorok kezikonyve

jah, par honap az tenyleg mar mintha az osrobbanasig mentunk volna vissza. Btw. azt azert tudod, hogy egyaltalan nem arrol van szo, hogy elhalt volna a fideszben ez a kosza otlet, hanem az az allaspontjuk, hogy 'jelenleg (=akkor) nem idoszeru'. Ami nem jelenti azt, hogy akar 2 honap mulva ne lenne megint idoszeru, mert egy nevesincsen vegvari senki kepviselo bedobja torvenyjavaslatkent...

Diktatorok kezikonyve

Az a problema, hogy kintre egyszeruen nem megy ki eleg info. Aki felelosen akar donteni, annak folyamatosan kovetnie kell minden esemenyt, es ugy megitelni, mintha az o borere menne. Amiket leirtal a Fidesz mostani tevekenysegerol, az csak egyvalamire mutat: te mar kivulrol nezel be. Sajnos egy olyan kormanynal, aki ordogi ugyesseggel keveri a lapot a kommunikaciojaban, nagyon oda kell figyelni a ki nem mondott dolgokra, a tabukra. Lehet, hogy kintrol tenyleg az latszik, hogy valamit jol csinal a Fidesz, innen belulrol viszont inkabb csak az izzadtsagszagu erofeszites latszik, hogy legalabb meg egy evig butetlenul talicskazhassak kifele a lovet, semmint az, hogy esszeru, atfogo megoldason dolgoznanak. Egyszeruen ez meg sem jelenik a kommunikacioban a szavak szintjenel melyebben.

Raadasul - ez mar a Tavares-jelentes gondolatanak megszuletese elott is vilagosan latszott - folyamatosan szembemegyunk az europai normaknak. Harom ev alatt nem szuletett olyan dontes, ami a demokraciat erositette volna. A demokratikus berendezkedes altal biztositott fekek es ellensulyok rendszere mazsas kalapaccsal toretett ossze, mert a mostani kormany nem turi, ha valaki le meri irni azt a szot: "nem". Ha 2012-ben palyaztunk volna az EU-tagsagra, elhajtottak volna minket, mint macskat sz..ni.

Nem tudom, ebbol mennyi latszott kivulrol, innen belulrol eleg siralmasan fest a helyzet. Es ezek mind-mind olyan apro nuansznyi informaciok, amik az ember iteletet befolyasoljak, amikor a kis papiron ixelni kell.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"A demokratikus berendezkedes altal biztositott fekek es ellensulyok rendszere mazsas kalapaccsal toretett ossze, mert a mostani kormany nem turi, ha valaki le meri irni azt a szot: "nem"."

Amikor összedől a ház, te is megszavaztatod előbb a lakóközösséggel, hogy melyik vészkijáraton hagyjátok el az épületet?

Nem ertem az idezet-kerdes parost. Amire en gondoltam, az elsosorban az alkotmanybirak jogainak megnyirbalasa, az enyhen erdekesnek mondhato kozt. elnok valasztas, illetve hogy a Fideszbol sorra lepkednek ki olyanok, akik ellent mertek mondani. En ebbol azt latom, hogy mind a kulso, mind a belso fekek folyamatosan vannak megsemmisitve, nehogy valami is megallitsa ezt az amokfutast.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ne dolj be a propagandanak, a haz egyaltalan nem dolt ossze, sot mindenki azt mondta, hogy ne rohanjatok, ne kapkodjatok, ne eszetlenkedjetek. Szerinted odafigyeltek _barkire_ is? A sajat deliriumukat rohamtempoban atvertek, amit aztan persze azota is hetente kell fixalni. Pl. granitementalialapmicsodabroaflol...

Diktatorok kezikonyve

Szerintem nem jó Magyarország lakosainak, ha ilyen emberek (is) befolyásolják választásukkal az életüket.

+sok. Az a helyes es igazsagos, hogy ha csak olyanok szolnak bele x orszag politikajaba (ti. a valasztasokkal), akik reszei az az adott politikai kozossegnek. Aki disszidalt, az nem resze annak. Azok a brazil ven foszerek fel labban a sirban meg inkabb gyalazatai ennek az orszagnak.

Szoval ezert helytelenitem a hatarokon kivul elok (ti. a kornyezo orszagokban elo magyar nemzetisegu kulfoldi allampolgarok) is szavazhassanak. Meg az is, ha olyanok is szavaznak, akik aztan nem viselik dontesuk kovetkezmenyeit.

Diktatorok kezikonyve

Szerintem ezt nem a kettos allampolgarsag alapjan kellene megitelni, hanem hogy egy evben hany napot tolt itthon. Aki az ev legalabb egyharmad reszet (120-130 napot) itthon tolt, az szavazhasson, a tobbiek nem. Persze ezzel az a baj, hogy a hatarok megszunesevel megszunt a be- es kilepes regisztracioja is... ettol fuggetlen ez realisabb lenne. Mert igazabol nem az szamit, hogy kettos, harmas, vagy hanyas allampolgar vagy, hanem hogy mennyit elsz itthon.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

-sok. Az a helyes es igazsagos, hogy ha csak olyanok szolnak bele x orszag politikajaba (ti. a valasztasokkal), akik reszei a a kozteherviselesnek. Aki nem fizet adot, az nem resze annak. Azok a ven foszerek fel labban a sirban meg inkabb gyalazatai ennek az orszagnak.

Szoval ezert helytelenitem az adot nem fizetok (ti. munkanelkuleik, nyugdijasok, lehutok) is szavazhassanak. Meg az is, ha olyanok is szavaznak, akik megszavazzak maguknak a jo kis szocialis ellatast.

Hint: görbe tükör

Azert en ezen elgondolkodnek. Ha a nyugdijasok nem szavazhatnak, az o erdekeiket ki fogja kepviselni? Mert oke, nyilvan minden szentnek maga fele hajlik a keze, de itthon egyszeruen lehetetlen olyat elkepzelni, hogy valaki ugy szavazzon, hogy "majd ha en is nyugdijas leszek, akkor legyen jo nekem is".
Ugyanezt a mondatot le lehetne irni ugy, ohogy a "nyugdijas" szot lecsereljuk "munkanelkuli"-re.

Es az az igazsag, hogy a demokracia pont errol szol: mindenki maganak akar jot. Te sem azert mesz el szavazni, mert nekem akarsz jot, leszarod, hogy en ehendoglok, vagy jol elek, mert neked megvan a sajat magad kis elete, es te azt akarod, hogy az legyen jo. Lehet ezt ciradas mondatokba burkolni, akkor is ez a valosag.

Ezert latom hibas elkepzelesnek azt, hogy egyaltalan ne legyen beleszolasa azoknak, akik _valamilyen okbol_ nem kepesek erteket teremteni. Mert ettol ok meg elo, lelegzo szemelyek, akiknek szinten vannak erdekeik, amit viszont igy nem kepviselne a kutya se. Tudom, pisztoly, Duna, de ez se megoldas mindenre.

Elobb meg kellene tanitani az embereket felelosen gondolkodni, es utana lehet olyasmiken elgondolkodni, amiket te is mondasz, addig ez eletkeptelen otlet. Szerintem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

-sok. Eleg embertelen ez az aki jelenben nem eleg hasznos, annak stfu mentalitas. Mert akkor ugye miert nem sulyozzak a szavazatokat? Aki tobbet bedob a kozosbe, annak a szavazata tobbet is er. Ilyen ordas dolog meg az allatok kozott sincs. Nem gyenge poen lenne, ha egy ilyen vilagban egy kicsit atkerulnel a rendszer masik oldalara, pl. baleset vagy egyeb csapas miatt, hogy megkostold a sajat buzlo foztodet...

Diktatorok kezikonyve

-sok. Eleg embertelen ez az aki kulfoldon nem eleg hasznos, annak stfu mentalitas. Mert akkor ugye miert nem sulyozzak a szavazatokat? Aki tobbet van itthon, annak a szavazata tobbet is er. Ilyen ordas dolog meg az allatok kozott sincs. Nem gyenge poen lenne, ha egy ilyen vilagban egy kicsit atkerulnel egy masik orszagba, pl. munkalehetoseg vagy egyeb okok miatt, hogy megkostold a sajat buzlo foztodet...

Szerintem nem.

Ha egy olyan kormányt választunk meg, ami bevezeti a kenyéradót, esetleg ingyenessé teszi a sört, vagy gázkamrába küldi a balkezeseket, akkor ez minden magyarországi lakosra hatással lesz, munkanélkülire, gyerekre, nyugdíjasra, bankárra és gyári munkásra egyaránt.

Viszont arra, aki külföldről szavaz és külföldön él (és nem tervez hamarosan hazaköltözni), nincs hatással.

#define kozuk_van

Ha mar itt tartunk. Mert peldaul ha en kulfoldon dolgozok, de a csaladtagjaim itthon elnek, akkor azert neminemu kozom csak van az itthoni elethez, vagy nem? Foleg, hogy egy ilyen scenarioban normalis a hazakuldott penz.

sj, hidd el, pont azert nem szokas ilyesmibe belemaszni komolyabban, mert nem az elvek lefektetesevel van a gond, hanem a hatarok meghuzasaval. Valahol valakit biztos, hogy indokolatlanul raksz a hataron kivulre. Gumihatarokat meg nincs ertelme csinalni. Arrol nem beszelve, hogy az ilyen jellegu "kit utaljunk" szituacio masik oldalara rettento konnyu kerulni, es hidd el, a masik oldalrol nem olyan vicces. Ha ilyenekbe mesz bele, mindig gondolj arra is, mi lenne, ha teged rekesztene ez ki. Megertened? Elfogadnad? Orulnel neki?
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

ha en kulfoldon dolgozok, de a csaladtagjaim itthon elnek,

ha kivandoroltal, akkor ne hivatkozz az itt maradtakra. Ha kimentel vilagot latni, akkor ervelhetunk pro / kontra, hogy jogos vagy sem itt szavaznod. A hazakuldott penzed meg kb. pont a kutyat nem erdekli kategoria.

mindig gondolj arra is

mindig gondolok, es probalom ugy helyretenni magamban ezeket, hogy nem nezem, ki van a vegen. Vagy tan Iustitianak er nezni, hogy ki melyik oldalon all?

Diktatorok kezikonyve

de, biztos afa-s dolgokra koltik, bar ez legjobb indulattal is csak wishful thinking, mert ugye honnan tudhatod? De szamomra ez meg mindig a who cares? kategoria. Szerintem csak azoknak lenne szabad valasztojogot adni, akik reszei ennek a politikai kozossegnek. Hogy egy erosen sarkitott peldaval illusztraljam: ha a magyar allampolgarok 70-80%-a kulfoldon elne (eletvitelszeruen, mar huzamosabb ideje), akkor eleg hulyen nezne ki, ha az o akaratuk dontene el az ittlevok minden erofeszitesevel szemben, hogy melyik politikai ero fujja a passzatszelet. Ehhez semmi koze a penznek.

Diktatorok kezikonyve

nem ertek egyet. Ha egy allat beledharap, es kifolyatja a vered, akkor az azert gaz, nem? Na de ha egy szunyog szur meg, voltakeppen ugyanazt csinalja, es ha neked ez hottmindegy, en egyutt tudok elni ezzel, de ettol en meg nem fogom hagyni a szunyognak. Tudod, az elv. Szoval pont ezert van igazam :-)

Diktatorok kezikonyve

én hasonló cipőben járok, de másként gondolkozom.

Szívesebben választanék ott, ahol élek, mert ez van kihatással az életemre. De nem lehet, mert nem vagyok állampolgár.

Azok a családtagjaim, akik Magyarországon élnek, meg elmehetnek választani, és a saját sorsukat befolyásolhatják. Van olyan családtagom, aki kizárólag a Fideszre szavaz kb. 15 éve, van olyan, aki sosem szavazna rájuk.

Nehogymár én mondjam meg, messziről, hogy melyiküknek van igaza!

Eleg embertelen ez az aki jelenben nem eleg hasznos, annak stfu mentalitas.

Amíg Magyarországon éltem, az összes közterhet megfizettem, így a múltban még szerinted is hasznos voltam. Ha pedig a hasznosságot nem csak a befizetett SZJA-val méred, akkor elképzelhető, hogy azóta is hasznos dolgokat csinálok a magyar társadalomnak (pl amikor pro bono előadást tartok az otthoni egyetemeken). Ezek szerint akkor szerinted sem probléma, hogy cserébe szavazok a választásokon. Örülök, hogy csak egyenesbe jövünk a végére ;-)

Csaba

pont az ellen erveltem, hogy csak az szavazhasson, aki adot fizet. Orulok annak, hogy szepen adoztal, meg hogy azota is hozzajarulsz a hazai egyetemi kepzes fellenditesevel, de nem jottunk egyaltalan egyenesbe a vegere, mert 9 eve nem vagy resze a hazai politikai kozossegnek, igy (ezert, erre hivatkozva) tovabbra is tartom, hogy nem kene szavaznod jovore (sem).

Diktatorok kezikonyve

Milyen szerencse, hogy a demokráciában megférnek az ellentétes nézetek ebben a kérdésben is nem igaz? ;-)
Amúgy ha már ilyen mélységekig ereszkedtünk, hogy választójog. Mi a véleményed:

1. a külföldön tartósan dolgozó magyarok (pl én) választójogáról a célországban? Én itt csak az önkormányzati választásokon vagyok jogosult szavazni, de ott sem teszem, mert nem érzem magamat elég tájékozottnak egy felelős szavazathoz. A parlamenti és az elnökválasztáson nem vehetek részt (nem vagyok kettős állampolgár).

2. a Magyarországon tartósan dolgozó nem magyar állampolgárok magyarországi választójogáról? Tudtommal ők semelyik választáson nem szavazhaznak Magyarországon.

SZVSZ, ha konzisztens a felfogásod, akkor neked mindkét esetben a teljes szavazójog mellett kellene érvelned nem? Vajh van egyáltalán olyan ország a földön, ahol ezek az emberek szavazhatnak ott, ahol élnek, dolgoznak, adóznak?

Csaba

1. ha ott elsz mar egy ideje, akkor jogosan szavazol az x finn varos jeloltjeire. Ha nem erzed magad eleg tajekozottnak, akkor jol teszed, ha nem elsz ezzel a jogoddal, meg ha a finn torvenyek meg is engednek az ikszelest.

A parlamenti és az elnökválasztáson nem vehetek részt

akkor ez van

2. pont mint az elobb. Ez tudom, hogy sokaknal kiveri a biztositekot, de pl. miert ne szavazhatna jovore egy 15 eve itt elo kinai? Most csak az elvrol beszelek, nem az effektiv magyar torvenyekrol.

SZVSZ, ha konzisztens a felfogásod, akkor neked mindkét esetben a teljes szavazójog mellett kellene érvelned nem?

korrekt

Vajh van egyáltalán olyan ország a földön, ahol ezek az emberek szavazhatnak ott, ahol élnek, dolgoznak, adóznak?

elmelet / elvek vs. gyakorlat. A finnek mindenesetre ebben is elottunk jarnak.

Diktatorok kezikonyve

"miert ne szavazhatna jovore egy 15 eve itt elo kinai?"

En ismerek - eleg sok - olyan kinait, aki eleg regota itt el, es meg a nyelvet se igen tudja. Szerintem az, hogy ki hany eve el hol, az pont nem a legjobb szuro, akarhogy csurjuk a dolgokat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Aki 8 éve Magyarországon él és sikeres állampolgári ismeretek vizsgát tesz, az megkapja a magyar állampolgárságot és választhat.

A vizsga nem könnyű és magyarul van, tehát nyelvismeret szükséges.

Ismerek egy brazil lányt, aki azért tanult meg magyarul, hogy az állampolgársági vizsgát le tudja tenni. Egyébként a magyar férjével angolul beszélget és a mindennapokban nincs szüksége a nyelvre (bár persze hasznos).

Szóval a példában szereplő 15 éve itt élő kínai előtt nyitva áll a törvényes lehetőség, hogy vizsgázzék, állampolgárságot szerezzen és válasszon.

Igen, a teljes jogú szavazat az adott országban, az lenne jó.

A törvény ezt lehetővé is teszi az állampolgárság megszerzésével. A finneknél bizonyára van lehetőséged állampolgárrá válni, ugyanúgy, ahogy Angliában lehetnék állampolgár folyamatos 5 év itt tartózkodás után, vagy Magyarországon a feleségem lehetne állampolgár 3 év folyamatos ott tartózkodás után.

A tartósan Magyarországon élő EU állampolgárok egyébként választhatnak az önkormányzati választáson (minden EU-s állampolgár ott választhat, ahol éppen él).

Az a helyes es igazsagos, hogy ha csak olyanok szolnak bele x orszag politikajaba (ti. a valasztasokkal), akik reszei a a kozteherviselesnek. Aki nem fizet adot, az nem resze annak.

Többször voltam idén már Magyarországon, a jövő héten is megyek, és még legalább még egy utam lesz oda az idén. Minden alkalommal legálisan vásárolok, és megfizetem az az után járó ÁFÁt. Ezzel részt veszek az ottani közterhekben. (Valószínűlerg nagyobb résszel, mint egyik másik ott élő.) Ezek szerint ez alapján mégis OK nálad, hogy szavazni szoktam.

Csaba

Az volt a baj a gorbe tukorrel, hogy pont ilyen allaspontot olvastam nemreg valahol, es a faszi teljesen valid dologkent kezelte. Es nem hiszem, hogy egyedul vagyok ezzel. Sokan tartjak a te gorbe tukrodet teljesen valid allaspontnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.