VGA csere után baj a hangrendszerben

Fórumok

Ilyet eddig nem tapasztaltam.
A régi GeForce 9600 GT kártyámat GeForce GTX 650-re cseréltem. A Kernelbe ágyazott nvidia.com-ról származó (stabil és instabil) driverek használata mellett a GeForce GTX 650 kártya használata esetén a SB128 (jó öreg) és egyébiránt a fülesemet jól kihasználó hangkártya földöntúli jeleket sugárzott.
"Lagol" a hang; pl. egy 10 éves Enemy Territory esetén a "Head Shot" fél percig hallható "heeeee..." stb. alakban hallható, miközben a grafikus megjelenítés renden történik.
A média lejátszása közben szintén lag (vagy kattogás-szerű) hang jelentkezik.
Visszatéve a régi kártyát ez nem tapasztalható. Próbaképpen a 450-es tápot 550-es cseréltem, de az sem hozott sikert.

Van ötlete valakinek?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Kicsit bővebb infó nem ártana.
Alaplap , kernel , hang rendszer ?
Csak , egy hang file lejátszáskor , van valami anomália ?

Szerintem korrekt volt a kérdés, foglalkozott vele a kolléga.

Nekem az az ötletem van, hogy ez a videokártya képes audio outputként is működni (HDMI-n keresztül), ez kavarja meg a rendszert. Nagyon nem 100 %.

Szerk: majd kijavítanak, ha állatságot írok, de a másik, amit el tudok képzelni, hogy kevés a táp.

http://esr.fsf.hu/smart-questions_hu.html

És milyen operációs rendszert használsz? Valami linux disztribuciónak tűnik, de abból van egy pár...

Nálam Xubuntu alatt is megjelenik az nvidia gtx560-nál a hdmi hangkimenet, pulseaudio kezelőfelületen letiltom (1 kattintás) és onnan kezdve nem okoz galibát.

Ezenkívül jó lenne tudni az alaplap típusát (Nem csak a márkáját, annyi hogy asus nem elég), A vga pontos típusát, SB128 pontos típusát, Táp pontos márka és típusjelölését (nem mindegy ugyanis, nagyon nem) kernel és driver verziót, stb,stb,stb...

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Tudom, hogy tömör voltam és nem részletes. Nem ma kezdtem HUP-tagság szellemi nívóját megízlelni, valamint a Linux-szal való foglalatosságot, éppen ezért bátorkodtam ilyen tömören fogalmazni.

Nos:

Hardware:
Processor: AMD Athlon 64 X2 4200+ @ 2.19GHz (2 Cores), Motherboard: MSI MS-7369 v1.0, Chipset: NVIDIA MCP65, Memory: 4096MB, Disk: 500GB SAMSUNG HD501LJ + 80GB Seagate ST380013AS + 250GB SAMSUNG SP2514N, Graphics: NVIDIA GeForce GTX 650/PCIe/SSE2 1024MB (1110/2500MHz), Audio: Realtek ALC888, Network: Realtek RTL8111/8168B

Software:
OS: Ubuntu 12.04, Kernel: 3.5.0-18-generic (x86_64), Desktop: KDE 4.8.5, Display Server: X Server 1.12.3, Display Driver: NVIDIA 319.12, OpenGL: 4.3.0, Compiler: GCC 4.6, File-System: ext3, Screen Resolution: 1680x1050

Az SB128-at az snd-ens1371 driver hajtotta meg, jelenleg nincs a gépben.
A táp 450 Wattos M-Tech, de 550 Wattos táppal is kipróbáltam. (A jelenséget nem orvosolta.)

A /etc/modprobe.d/blacklist.conf-ba az alábbi bejegyzéseket tettem korábban:

blacklist snd_hda_intel
blacklist snd_hda_codec_hdmi

Az alaplap chipsete NVIDIA Corporation MCP65.

Végül is úgy tudtam áthidalni a problémát, hogy a pulsaudio-t töröltem apt-get purge segédletével, csak az snd_hda_codec_hdmi modult tiltottam, és az alaplapi 5.1-es hangkártyát használom. Jelen esetben, ha betenném a SB128-at, és az alaplapi hangkártyát tiltanám, valamint a pulseaudio-t alkalmaznám, akkor megint csak lagolna a hang.
Kritikán aluli workaround, de a gép a fő asztali gépem, és nincs kec-mec, mennie kell...
Vagyis jelenleg, az SB128 nincs a gépben, ALSA a hangrendszeri kiszolgáló, és csak a snd_hda_codec_hdmi áll tiltás alatt.

Most használható a gépem, de magam sem vagyok elégedett, amint időm engedi, az SB128 újraüzemelésére megoldást keresek.

Ui.: A pulseaudio-ban keresendő a hiba, mint te helyesen írtad!

Még egyszer nagyon köszönöm mindenki "építőjellegűjét".

Most némi saját vélemény következik, szigorúan SZVSZ. Vagy flame. Vagy trollkodok. Vagy mindezt a reggeli kávé mellett írom.

"A táp 450 Wattos M-Tech"

Ne haragudj, de az nem táp. Keress egy normális minőségű tápegységet, mert így hamar meg fog halni a géped, ez hosszú évek gyakorlati tapasztalata. Az M-Tech bizonyos termékei vállalható-jó minőségűek, lásd tablet, okostelefon, de a tápegységeik pl a codegen kategóriába esnek.

Az Alaplapodon egy Realtek ALC888 van, ami már van olyan jó mint a PC128. Semmivel nem tud többet a PC128, amiért érdemes lenne vele szenvedni, így ajánlom fogj egy jó fejhallgatót, és csinálj egy hallgatástesztet. Nem nagyon fogsz különbséget találni, max annyit, hogy a PC128-nak van egy kis előerősítése, ergo hangosabb. Nekem is van a polcon vagy 3, mióta ismeretségben kihaltak a P4-es lapok az AC97-el, nincs rájuk szükség.

A gépedben lévő "AMD Athlon 64 X2 4200+ @ 2.19GHz (2 Cores)" processzor jól sikerült széria, egyfelől jól meghúzható, anno volt ilyenem, alaplap auto overclock funkció simán felzavarta kezdésnek alapfeszen 2.8 GHz-re, csak lestem.
Viszont egy "NVIDIA GeForce GTX 650" mellé kevés lesz, cpu limited lesz minden játékban mellette. Nem játékra meg feleslegesen erős, a mellé a cpu mellé egy gtx430 bőven elég. De ez megint csak az én véleményem.

Szép napot.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Azt megkérdezhetem hogyan kapcsolod ki "pulseaudio kezelőfelületen" a hdmi kimenetet?
Debian Wheezy-m van, XFCE ablakkezelővel és megint csak a card 0: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
adja ki az aplay -l, a VIA VT822xx hangkártyámat nem látja
2 hónapja még jó volt, akkor a megfelelő .asoundrc és asoundcont fileokat elhelyeztem a felhasználó és az etc könyvtárban

Esetleg pulseaudio megtartása mellett egy próbát megérhet a /etc/pulse/default.pa file-ban a

load-module module-udev-detect

sorok

load-module module-udev-detect tsched=0

sorokra cserélése, majd a hangszerver újraindítása. Nem mondom, hogy ettől jó lesz, de lehet, kipróbálnám. Ezesetben a fragmentek méretét, a darabszámát is konfigolhatod szabadon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mivel egy jól működő összeállításban egy PCI eszközt cseréltél és utána a hangkártya produkál tüneteket, ezért felmerült bennem, hogy nem valami PCIe összeakadás van. Gondolom a monitor kártya slot-ja fix. Nem tudom, hogy az SB128 hova van betéve, és lusta vagyok megnézni az alaplap leírását. De ha van még ki nem próbált variáció, akkor itt-a-piros, hol-a-pirost játszanék az SB-vel.
A másik, hogy esetleg BIOS szinten valami PCIe paramétert tekergetni. Késleltetés, kompatibilitás, meg ilyesmik. De ezek messze állnak tőlem és félek hozzájuk nyúlni.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."