Milyen Linuxot ajánlanátok?

 ( zslaszlo | 2013. február 8., péntek - 18:04 )

Asus EEE4G típusú kis netbookomon eddig winXP futott, de nem igazán szerettem. 4Giga helyen nem való egy nem támogatott elavult oprendszert futtatni. Így tehát egy teljes értékű kis linux disztró kerül rá.
Tudom 800Mhz procitól (felturbóztam 1G rammal) nem kell csodát és akadásmentes HDvideót várni, nem is várok, csak egy kis gyors asztali gépet. Libre Office, Chrome flash támogatással, esetleg egyszerű webes keretrendszer futtatásához, apache, php, msql, persze localhoston. Ehhez kéne egy gyors alap Linux/Unix (egyiktől sem idegenkedem) és egy könnyűsúlyú DE.
Amit eddig használtam az főként Debian, LXDE környezettel.Hátránya, hogy nem a legfrissebbek a csomagok és az Atheros wifi támogatása sem volt problémamentes. Tehát valami olyan disztró kéne, ami naprakész, kicsi, gyors, és faraghatom kedvem szerint. Most hogy ezeket leírtam azonnal az Arch jutott eszembe, de ez ne fogjon vissza senkit ajánljatok valami jót, ami lehetőleg OOB menne, tehát legalább a videó és a wifi támogatott. Ha a hang és a kamera is megy azonnal, az csak külön jó.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Windows XP-t, komolyan.

+1

Megkérdezhetem miért?

Sokkal reszponzivabb ilyen hardveren, mint a linuxos "nagy" DE-k, a pehelysúlyúaknál pedig többet nyújt.
(nem szeretnék hitvitát nyitni, csupán saját tapasztalataimra alapozok)

+1

Lucy Liux-ot.

http://www.bodhilinux.com/

http://lubuntu.net/

http://ubuntu.hu/node/11729

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Nekem bejött a RedHat alapú "enterprise desktop":a Scientific Linux 6.x vagy CentOS 6.x
Tényleg atomstabil (ez volt az egyetlen disztó, amivel a notimon _mindig_ működik a felfüggesztés és a hibernálás: más disztribúcióknál néha fagyást okozott), nincs túlcsicsázva (gnome 2-es felület), gyors: fel kell venned hozzá néhány extra software repót és akkor a legfrissebb FF/flash/egyéb desktop programok sem fogbnak hiányozni.

+1
Chrome, vlc, libreoffice van rá friss.(Skype 4.1 viszont nem megy vele)

Viszont gyanítom, hogy a skype-2.2.0.35-fc10.i586 igen. Fedora 18-on is ezt a változatot használom egyébként.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

igen

Megy vele a skype 4.1, csak kell némi extra beállítás. (A neten található hozzá leírás.)

+1

Igen, ez nagyon szimpi, ráadásul szívesen ismerkednék alaposabban Unix-like rendszerekkel is. Tanulni is jó lehetőség. Ezen kívül még a puppy tetszett meg nagyon, mert ahogy néztem szép számú magyar közösség van mögötte és és önálló disztró és ami a legszimpatikusabb, mindenféle csomagtípust támogat.

+1

--
Ingyenes Ubuntu One tárhely:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/170278/

Az Ubuntu Netbook Remix megjelenésekor vásároltam az MSI Wind U100 netbookomat (gombhoz a kabátot), remekül megállta a helyét vele. Most beruháztam egy SSD-be, kipróbálom ezeket az új alternatívákat is. Köszönöm a naprakész javaslatokat.

Crunchbang Linux?
Én egyszerűen imádom.

A Chrunchbang debian. A szálindító épp debianról váltana.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Hamár az Arch meg a #! is szóbakerült: http://archbang.org/

Nem tapasztalatból mondom, mert lusta vagyok megcsinálni, de szerintem bármelyik disztribúció kicsontozható. Kell egy Openbox, valami panel, pl. tint2, vagy, ha lehetőségekhez képest izmos a vas, akár egy Xfce.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Saját netbookra valami hasonlót raktam - Debian + Openbox + tint2 + feh + conky meg egy alkalmazásindító, aminek most hirtelen nem tudom megmondani a nevét.

Abszolút elégedett vagyok vele és nem érzem, hogy kényelmetlen lenne vagy rosszul nézne ki.
Amúgy igen, bármelyik kicsontozható. :)

Az ubuntutól kicsit idegenkedem. Kevésnek érzem a 4 giga tárhelyet és lassabbnak gondolom, mint a debian-t. Akkor inkább egy lecsupaszított mint-re szavaznék, ha lenne ilyen. Tényleg nincs ilyen?

Én most egy 32GB-os MicroSD kártyával turbóztam a tárhelyet, így tökéletesen tudom használni munkahelyen is, például diagnosztikákhoz.

"Értem én, hogy villanyos autó, de mi hajtja?"

Én a 701-esen Archot használok XFCE-vel. Különösebb probléma nélkül megy. 4G helyen. Igaz, tegyük hozzá, hogy a használat módja miatt van hozzá egy külső vincseszeter, de eredetileg anélkül is ment, csak éppen minimalista bőrrel. De ha gondolod, tehetsz rá Edét, vagy ROX+valami ablakozót, pl. FluxBoxot.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Köszönöm az infót!

Bátyám xubuntut tett egy kis netbook-ra, tökéletesen megy, gyors. Előnye a nagyon lájtos felületekhez képest, hogy azért van élvezhető szolgáltatása, nem egy buta DE.

Mageia 2, LXDE, /home az sd kártyán. Én így használom.