Laptop képernyő csíkozódás

 ( muczy | 2012. június 1., péntek - 17:01 )

Üdv!

A hibajelenség a következő: a laptopom képernyőjének 2. és 3. harmada be van csíkozódva ahogy az ezen a képen is látszik. Kérdés: mi lehet a baja, milyen alkatrészt kéne kicserélni?

Infók:

  • A kép hibamentes a gép VGA portjára kötött külső monitoron, ahogy az ezen a képen is látszik.
  • Korábban is volt már ilyen gondom, akkor egy DOS-os tesztelő program (gondolom elég alacsony szintű) mód váltogatásai visszabillentették a normál állapotra. Most ez nem segít.
  • Maga a laptop egy HP DV6700 sorozatú gép Nvidia 8400M GS grafikus chipsettel.

Előre is köszi a segítséget!

UP: senkinek semmi ötlete?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem az egyik eeepc-m csinál ilyeneket, de idővel eláll. Gyorsíthatom a folyamatot azzal, hogy megnyomkodom a monitor keretét. Valami KH nyilván, lusta voltam szétszedni.
Ha neked is elmúlik olykor, akkor hasonló a hiba

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Trükkös dolognak tűnik... :) Beteszel egy LiveCD-t (legyen az akár, Ubi, Hireen's -ről, MiniXP, vagy akár egy Win telepítő), mit szól hozzá? Bekapcsolástól kezdve ilyen, vagy csak ha betöltött a rendszer?
Több minden is lehet, de első sorban vmi érintkezési hibára gyanakodnék (főleg, hogy ugyanilyen laposnál találkoztam már érintkezési hibával, igaz ott az USB port volt) esetleg inverter.

(A fenti hsz-re is itt válaszolok.)
A jelenség már vagy egy hónapja fennáll, nyomkodásra nem múlik el (a nyitás szögétől is független). Mivel már a BIOS-nál (annak menüjében is) ilyen, továbbá Windows alatt is (meg livecd-k alatt is), ezért úgy gondolom valami hardveres probléma van.
Szétszedni még nem mertem igazából...

„... ezért úgy gondolom valami hardveres probléma van.
Szétszedni még nem mertem igazából."

Ha tényleg hardware hiba, akkor valakinek szét kell szednie.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Hát igen, én is így gondolom, csak reménykedtem, hogy kapok pár tippet előtte, mert ezt a csodapaviliont nem úgy tervezték, hogy könnyen szétszedhető legyen.

Az enyémet se. Aztán levadásztam internetről, vanak, akik webgalériákat készítenek laptopszétszerelésből. 4 perc alatt tudtam, hogy kell eltávolítani a klaviatúrát, hogy hozzáférjek még 5-6 csavarhoz.

Ha a csavarok nem egyformák, akkor a gyerekkori konstrukció játékoknak megfelelően szereld szét, így össze is tudod rakni :)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Igen, ismerős felvilágosított már, hogy a videómegosztók ilyen szempontból nagyon hasznosak, és vannak is ehhez a típushoz útmutatók, szóval majd az lesz...

hát, első tippre videókánya hiba lesz ez

--
"'The time has come,' the Walrus said"

Mivel volt már két videómemória hibám korábbi gépekben, így én erre gondoltam, de egyrészt most a diagnosztikai program nem jelzett hibát, másrészt a külső monitoron jó a kép, ezért én úgy gondolom, hogy a videókártya/chipset nem hibás ezúttal.

felhoznam a topikot, egy rokonom hp nx9420-a (ati 1600 mxm II. van benne) elkezdte a csikozodast, de fuggolegesen, kb 5 masodpercenkent random 1 pixel szeles csik jelenik meg, majd elmulik.

vga kimenetre kotve kulso monitort, hibatlan a kep.
erdemes ettol fuggetlen vga-t cserelni? hasznaltan sem olcsok ezek az mxm II-es vga-k :(

Ha a külső monitoron hibátlan a kép, nem valószínű, hogy a kártya szorul cserére. Elegendő lehet a szalagkábel/kijelző kábel cseréje. Max. néhány ezer forintból megúszható.

========
fkoppany

thx!

"nem valószínű, hogy a kártya szorul cserére"

nem teljesen igaz, BGA IC kezdődő leválása, GPU téglásodása ugyanúgy okozhatja mint a TFT panel haldoklása hátul a két sornyi rögzítésnél. miközben külső monitoron _jó_ a kép. sajnos ez van, főleg igaz ha a külső monitor D-SUB-on megy.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nekem hasonlót az Acer gépem produkált. Ott a szalagkábel csípődött be a zsanérnál. Egyelőre cserélni sem kellett, csak szétszedték-megigazították-összerakták.

[troll]

Csikózódás...

[/troll]

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Fujitsu siemensnél és még rengeteg más márkánál is hasonló volt vagy megtört, vagy becsípődött, ezt tisztázza az is, hogy külső monitor használatánál nem lép fel a hiba!
--
Dropbox:
https://www.getdropbox.com/referrals/NTI3NzY1ODQ5
Ubuntu One:
https://one.ubuntu.com/referrals/referee/1453424/