Ha meg van, akkor ki kell szaggatni, kb kis ököl nagyságú tészta gombócokra, (amik természetesen elfolynak és elfolynak lepények lesznek). Bőven beolajozott lapon, langyos helyen kell keleszteni, legalább 20 percet. (Ha folyékony a tészta hamarabb meg kell)(Ha túl sokáig kelesztjük, akkor nem fog aranybarnára megsülni. Világos marad, mert a benne levő cukor már kevés és nem tud karamellizálódni.)
Forró olajban ki kell sütni.
Ínyencek belecsomagolhatnak egy banánt és úgy kisütve fahéjas cukorral élvezhetik, az új ízvilágot.
Én a megmaradt túlkelt tésztát megpróbáltam kenyérnek zsömlének megsütni, de egy kicsit sós lett, arra nem igazán jó.
- kisszol blogja
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
- 8799 megtekintés
Hozzászólások
a burgonya pehely az mi?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A Google csodája :)
http://www.nosalty.hu/alapanyag/burgonyapehely
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
nice.
Én is kerestem, de csak recepteket találtam, ahol ezt használták.
Következő kérdésem: ha nincs zacskós burgonyapehely a boltban sem a spájzban, akkor a) hogy lehet előállítani otthon, b) mivel helyettesíthető?
G
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Nem hiszem, hogy otthon előállítható, de nem túl nehéz beszerezni.
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A nem túl nehéz beszerezni dolgot hagyjuk. Volt már, hogy olyan országban éltem, ahol pl. a túrót is magamnak kellett készítenem és leveszöldségeket megtermelnem, máshol meg be lehet szerezni mindent.
Szeretem tudni, hogy egy élelmiszeripari terméket hogyan lehet otthon előállítani, mert nem szeretek olyan helyzetbe kerülni, hogy a recept azt mondja, vegyek x dolgot, lemegyek a boltba, és ott meg fogalmuk sincs, miről beszélek, és az egész kontinensen nincs is ilyen sehol.
Ha otthon nem lehet előállítani, akkor bizonyára lehet helyettesíteni valahogy. A neve alapján krumpliból készül. Egy krumplival azért nem lehet olyan nagyon sok dolgot tenni :-)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Gyakorlatilag szaritott krumplipurerol beszelgetunk.
Viszont, ha megvan a megfelelo mennyisegu es minosegu szarazanyagtartalom, akkor nem kell egyaltalan bele. Elsosorban suriteshez hasznaljak, hogy maganak a tesztanak az allaga tomorebb, laktatobb legyen.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
köszi
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
b) Asszem burgonyapüré-porral megoldható. Amúgy az nem jó hogy megfőzöl egy krumplit, s azt használod? (Nemértekhozzá, fixme)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
OK, burgonyapüré por az gondolom burgonyapüré - víz.
Amúgy az nem jó hogy megfőzöl egy krumplit, s azt használod? (Nemértekhozzá, fixme)
Pont erre szeretnék választ kapni.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
főleg 300 ml burgonya, nagyon űrtechnológia.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Pehelyről az István, a király óta tudjuk, hogy Árpád felesége, mert ott énekli Koppány, hogy Árpádné, Pehely!
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
:))))))
Jaj...
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Bocs :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
sub
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
+1
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
micsoda véletlen egybeesés!
tegnap egy kis kimaradt lisztet kidobni nem akarván kísérletezgettem azzal és az eredmény meglepõ lángosíz-hasonlóságot mutatott. élesztõt nem használtam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Loptam,
üdv: SP
viccet félretéve nálunk minden hétvégén pogácsázás megy, már vagy 12 félét kipróbáltunk, ha valakit érdekelne, szívesen felrakok pár receptet. :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Szerintem nyugodtan tolhatod. :)
Ha elég sok van, akkor megkérjük trey-t, hogy nyisson neki hírkategóriát vagy fórumcsoportot. :)
-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Recept minden mennyisegben johet. Ha majd otthon ra tudok szabadulni a konyhara akkor en is tolok majd fel parat.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Hungry UNIX Pogácsa-portál
-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
szar lehet folyékony só és cukor után kajtatni ... (amúgy milyen töménységű oldat kell ezekből :-) ? ) Amúgy az még egy jó kérdés, hogy 6-7 kg lisztből mennyi lángos lesz? Mert azt értem, hogy (mondjuk) egy közepes strandnak kora májussal, de mondjuk egy 4-fős családnak ebből hanyad része kellene?
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Ugyanez a kérdés merült fel bennem is a hozzávalókat olvasván. Kíváncsian várom a választ :)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Wtf folyékony só meg cukor? Én csak azt látom, hogy térfogatra, és nem súlyra van megadva a cukor és a só mennyisége. A pohár egyszerűbb/gyakoribb/könnyebben kezelhető eszköz, mint egy mérleg, gondolom ezért is van így megadva a mennyiség.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tulajdonképp egyet is értenék veled, ha eszembe nem jutna, hogy azért a konyhai mérőedényeken általában egyik oldalon térfogat, másik oldalon meg súly szokott feltüntetve lenni. (Mondjuk akinek nincs mérlege, mérőedénye, az *talán* ne akarjon 6 kilónyi lisztből lángost sütni, de persze én vagyok a begyöpösödött. Ja, meglepő tud lenni, mikor az ember leméri, hogy a szerinte 1 / 2 / 2,5 deciliteres pohárba mennyi folyadék is fér. De tekintsük feliratkozásnak az eredeti bejegyzésemet.)
Szerk: közben átgondoltam, és úgy érzem marhaságot írtam. Hisz pl. kávéskanálnyi sót és leveseskanálnyi cukrot is írnak. Akkor ezt itt fönt mind áthúztam.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Minden szokás kérdése.
Amit nem értek: Ahol nagyüzemben készítik a lángost, ott nem kilós lisztet szokás venni, hanem zsákosat, mert úgy olcsóbb. Ha ki tud valaki mérni 6--7 kg lisztet, akkor elvileg x dkg sót, cukrot is ki tudna mérni. Tehát a mérleg hiánya nem lehet indok. Arra tippelek, hogy a recept „tulajdonosának” van egy 1 dl-es pohara (= 100 ml), és azzal méri ki ezeket a hozzávalókat.
Saját gyakorlatom:
Kenyér készítésekor a vizet mérleggel mérem ki. Ennek oka egyszerű: A mérőedény falán lévő számokat szemüveg nélkül csak saccolni tudom. Sokkal egyszerűbb a mérlegen lemérni, kihasználva a víz súlya és a térfogata közötti „bonyolult” összefüggést. Annál is inkább, mert a liszt kiadagolásához úgy is előveszem a (digitális) mérleget, és azon szemüveg nélkül is jól olvashatóak a számok.
Megjegyzés a burgonyapehelyhez: Gyerekkoromban is ettem nagyon finom lángost, és szerintem akkor nem volt kis hazánkban kapható ilyen „úri bolondság”. De még burgonyapüré por sem volt akkor a boltokban.
-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi nem is hasznalunk bpure port a langosba.
Egyebkent lehet, hogy egy _ket_ decis pohara van neki, merthat ugye eleg bonyolult osszefuggesek vannak az 1-2-3 decis mennyisegek kozott :-)
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
A liszt esetén a 6-7 kg közelítő érték (picivel több vízzel indítva máris másfél zsák ötkilósnál vagyunk, azt sem kell dekára mérni), lángosos ismerőst még nem kérdeztem, de ahogy láttam, 5kg-os zsákos lisztet használnak, az még kényelmesen kezelhető, szabályos tárolása/elhelyezése sem okoz gondot. Ja, és 1dl/2dl kimérése jóval egyszerűbb (pohár, megmerít, kész), mint fogni egy edényt, szórni bele a cukrot/sót, és nézni, hogy mennyit mutat a mérleg.
Ja, nagyzsákos lisztből adott térfogatú (és liszt esetén közel fix súlyt jelentő) edénnyel szedik a lisztet, és pláne akkor, ha a recept szerint nem pontos mennyiségről van szó, akkor annak a pontossága elegendő.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Tizedeld vagy 12-deld meg!
Nekünk az 1 Liter Víz, 1 Kg liszt túl sok volt. Legalább 8-10 lángos túlkelt és kenyérként próbáltam újrahasznosítani.
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
subscribe
--
Alex
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Mi valami mindmegette.hu-s gyorsan elkészíthetőt szoktunk csinálni, nagy sikere van a családban / vendégek körében. Mondjuk mi nem a klasszikus méretű lángost szoktuk sütni, tűzhelyen kicsit nehézkesen menne 1 szál serpenyővel, inkább tenyérnyi*1.2 méretűeket. Ezek pont "falatocskák", arra bőven jó, hogy amíg el nem készül a főétel az ember kényeztesse az ízlelőbimóit.
Mehet rá fokhagyma, sajt, tejföl, pirított szalona, pirított hagyma, sonka, amit megkíván az ember:)
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni
Anyu kefires langost szokott csinalni kefir helyett tejfollel, ez pont annyira laktato, hogy vacsira eleg.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal
- A hozzászóláshoz be kell jelentkezni