Nagyüzemi Lángos

Meglátogatott egy barátosnénk, aki régen lángossütőként szolgált, megjárva jópár strandot. Megadta a receptet, amit már régen ki szerettem volna próbálni.

- 6 liter víz
- 100 ml cukor
- 200 ml só
- 300 ml burgonya pehely
- 2 db élesztő
- 6-7 Kg liszt

Ezt egy közepes dagasztógépben lehet meggyúrni.
Először a liszt nélkül csomómentesre ki kell keverni az összetevőket.
(Felfuttatni nem kell az élesztőt) Aztán 6 Kg liszttel összedagasztani.
Majd még lassan adagolva, hogy nehogy csomós legyen, annyi lisztet adni hozzá, hogy sűrű galuska tészta állagú legyen. (A liszt minőségétől változik hogy mennyi kell.)

Ha meg van, akkor ki kell szaggatni, kb kis ököl nagyságú tészta gombócokra, (amik természetesen elfolynak és elfolynak lepények lesznek). Bőven beolajozott lapon, langyos helyen kell keleszteni, legalább 20 percet. (Ha folyékony a tészta hamarabb meg kell)(Ha túl sokáig kelesztjük, akkor nem fog aranybarnára megsülni. Világos marad, mert a benne levő cukor már kevés és nem tud karamellizálódni.)

Forró olajban ki kell sütni.

Ínyencek belecsomagolhatnak egy banánt és úgy kisütve fahéjas cukorral élvezhetik, az új ízvilágot.

Én a megmaradt túlkelt tésztát megpróbáltam kenyérnek zsömlének megsütni, de egy kicsit sós lett, arra nem igazán jó.

Hozzászólások

A nem túl nehéz beszerezni dolgot hagyjuk. Volt már, hogy olyan országban éltem, ahol pl. a túrót is magamnak kellett készítenem és leveszöldségeket megtermelnem, máshol meg be lehet szerezni mindent.

Szeretem tudni, hogy egy élelmiszeripari terméket hogyan lehet otthon előállítani, mert nem szeretek olyan helyzetbe kerülni, hogy a recept azt mondja, vegyek x dolgot, lemegyek a boltba, és ott meg fogalmuk sincs, miről beszélek, és az egész kontinensen nincs is ilyen sehol.

Ha otthon nem lehet előállítani, akkor bizonyára lehet helyettesíteni valahogy. A neve alapján krumpliból készül. Egy krumplival azért nem lehet olyan nagyon sok dolgot tenni :-)

Gyakorlatilag szaritott krumplipurerol beszelgetunk.

Viszont, ha megvan a megfelelo mennyisegu es minosegu szarazanyagtartalom, akkor nem kell egyaltalan bele. Elsosorban suriteshez hasznaljak, hogy maganak a tesztanak az allaga tomorebb, laktatobb legyen.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

micsoda véletlen egybeesés!
tegnap egy kis kimaradt lisztet kidobni nem akarván kísérletezgettem azzal és az eredmény meglepõ lángosíz-hasonlóságot mutatott. élesztõt nem használtam.

~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=VbUVqODL1nE

Loptam,
üdv: SP

viccet félretéve nálunk minden hétvégén pogácsázás megy, már vagy 12 félét kipróbáltunk, ha valakit érdekelne, szívesen felrakok pár receptet. :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

szar lehet folyékony só és cukor után kajtatni ... (amúgy milyen töménységű oldat kell ezekből :-) ? ) Amúgy az még egy jó kérdés, hogy 6-7 kg lisztből mennyi lángos lesz? Mert azt értem, hogy (mondjuk) egy közepes strandnak kora májussal, de mondjuk egy 4-fős családnak ebből hanyad része kellene?

Tulajdonképp egyet is értenék veled, ha eszembe nem jutna, hogy azért a konyhai mérőedényeken általában egyik oldalon térfogat, másik oldalon meg súly szokott feltüntetve lenni. (Mondjuk akinek nincs mérlege, mérőedénye, az *talán* ne akarjon 6 kilónyi lisztből lángost sütni, de persze én vagyok a begyöpösödött. Ja, meglepő tud lenni, mikor az ember leméri, hogy a szerinte 1 / 2 / 2,5 deciliteres pohárba mennyi folyadék is fér. De tekintsük feliratkozásnak az eredeti bejegyzésemet.)

Szerk: közben átgondoltam, és úgy érzem marhaságot írtam. Hisz pl. kávéskanálnyi sót és leveseskanálnyi cukrot is írnak. Akkor ezt itt fönt mind áthúztam.

Minden szokás kérdése.
Amit nem értek: Ahol nagyüzemben készítik a lángost, ott nem kilós lisztet szokás venni, hanem zsákosat, mert úgy olcsóbb. Ha ki tud valaki mérni 6--7 kg lisztet, akkor elvileg x dkg sót, cukrot is ki tudna mérni. Tehát a mérleg hiánya nem lehet indok. Arra tippelek, hogy a recept „tulajdonosának” van egy 1 dl-es pohara (= 100 ml), és azzal méri ki ezeket a hozzávalókat.

Saját gyakorlatom:
Kenyér készítésekor a vizet mérleggel mérem ki. Ennek oka egyszerű: A mérőedény falán lévő számokat szemüveg nélkül csak saccolni tudom. Sokkal egyszerűbb a mérlegen lemérni, kihasználva a víz súlya és a térfogata közötti „bonyolult” összefüggést. Annál is inkább, mert a liszt kiadagolásához úgy is előveszem a (digitális) mérleget, és azon szemüveg nélkül is jól olvashatóak a számok.

Megjegyzés a burgonyapehelyhez: Gyerekkoromban is ettem nagyon finom lángost, és szerintem akkor nem volt kis hazánkban kapható ilyen „úri bolondság”. De még burgonyapüré por sem volt akkor a boltokban.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A liszt esetén a 6-7 kg közelítő érték (picivel több vízzel indítva máris másfél zsák ötkilósnál vagyunk, azt sem kell dekára mérni), lángosos ismerőst még nem kérdeztem, de ahogy láttam, 5kg-os zsákos lisztet használnak, az még kényelmesen kezelhető, szabályos tárolása/elhelyezése sem okoz gondot. Ja, és 1dl/2dl kimérése jóval egyszerűbb (pohár, megmerít, kész), mint fogni egy edényt, szórni bele a cukrot/sót, és nézni, hogy mennyit mutat a mérleg.

Ja, nagyzsákos lisztből adott térfogatú (és liszt esetén közel fix súlyt jelentő) edénnyel szedik a lisztet, és pláne akkor, ha a recept szerint nem pontos mennyiségről van szó, akkor annak a pontossága elegendő.

Mi valami mindmegette.hu-s gyorsan elkészíthetőt szoktunk csinálni, nagy sikere van a családban / vendégek körében. Mondjuk mi nem a klasszikus méretű lángost szoktuk sütni, tűzhelyen kicsit nehézkesen menne 1 szál serpenyővel, inkább tenyérnyi*1.2 méretűeket. Ezek pont "falatocskák", arra bőven jó, hogy amíg el nem készül a főétel az ember kényeztesse az ízlelőbimóit.

Mehet rá fokhagyma, sajt, tejföl, pirított szalona, pirított hagyma, sonka, amit megkíván az ember:)