Piaci verseny a felsőoktatásban? OMG!

 ( Hiena | 2012. február 9., csütörtök - 17:24 )

Korábban volt pár csörteváltásom, az államilag támogatott felsőoktatás megszüntetése miatt szellemi fertőt, apokalipszist, tanintézmény bezárást, dögvészt, pestist, éhhalált és rabszolgaságot vizionáló fórumita társakkal. Akkor le lettem dorongolva, hogy irreális, hogy tanintézetek azonos szakai közt árverseny alakuljon ki és a vidéki intézmények alacsonyabb tandíjjakkal szálljanak a ringbe, hogy cégek szponzoráljanak tanszékeket vagy diákokat, ne adj isten, a jól tanuló diákoknak könnyítsenek a tandíjterhein.
Aztán eltelt egy kis idő és íme, itt is vannak az első fecskék. A tanintézetek, köszönik szépen, megtalálták azokat a lehetőségeket amivel fenntartható az oktatás, és amivel vonzóvá tehetik a támogatás nélküli képzéseket. Mivel is? Céges szponzoráció, tandíj átvállalás ösztöndíjjal, árverseny.
Oh, wait...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akkor játsszuk azt, hogy nincs államilag finanszírozott felsőoktatás. USA-ban is megoldották, nem?

Az lenne a követendő példa.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

De azt is meg kell oldani, hogy azután az USA-ban, ... végzett jólképzett szakemberek az anyagi és a szakmai előnyök miatt Magyarországra jöjjenek dolgozni.

Ha az USA-t minden, nem USA-ban végzett szakember elhagyná -- mondjuk -- március 1-jén, akkor annak beláthatatlan következményei lennének. De USA helyett más országot is említhetnénk, például Angliát.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ha pedig nem lehet megoldani, akkor ezeket a k***va magyar fiatalokat ideláncoljuk a gályához, a kutya úristenit neki!!!

Medve anyám, tüneti kezelés helyett nem kellene esetleg az okokat vizsgálni/orvosolni?

Ha egy cég fizeti neked azt a képzést, amit te kérsz (nem a munkavállaló érdekkörében felmerülő oktatás/tanfolyam), akkor mit is köt veled? Bingo. Tanulmányi szerződést. Mert ő adja a zsét az okosodásodhoz. Most az adófizetők (akik a zsét adják), illetve a nevükben az állam fog hasonló szerződést kötni azokkal, akik kevésbé szorgosak, és nem tudnak a legjobbak közé bekerülni.

Korábban említette valaki az USA-t. Ott pl. nem érdeke a diáknak, hogy súgjon, puskát/jegyzetet adjon a másiknak: már az iskolában megtanulja, hogy verseny van, versenytárs az, aki mellette ül a vizsgán (nincs is a, c meg akármilyen csoport).

cég != állam

Ez a legnagyobb botorság, hogy az államot, mint egy céget fogjuk fel. Az állam nem a profitról szól, hanem az állatpolgárokról. Ha a profit lenne a cél, akkor állam bácsi nem "támogatna" semmit, nem nyomná a BKV-t, a MÁV-ot, nem lenne diákkedvezmény, stb. Az egészségügyet is beszüntetné, mivel (gondolom) az sem épp túlságosan nyereséges. Sőt, aki állandóan beteg, attól szedjünk több TB-t... Szóval egy szónak is száz az eleje: cég != állam

Valóban nem egyenlő, hanem hasonló. Ad pénzt, és cserébe elvár valamit. Diploma nem jár alanyi jogon, ha tanulni szeretnél, akkor vagy olyat válassz, amire cég/vállalkozás ad pénzt, vagy olyat, amire az állam, vagy fizesd ki magadnak.
Keresett szakokon, olyan területen, ahol az állam azt látja, hogy érdemes befektetni a képzésbe, ott lesz államilag támogatott létszám, ahol meg nem látja értelmét, onnan meg részben vagy teljesen ki fog vonulni, mert a költségeit végre illene a bevételek 103%-a alá szorítani éves szinten.

Viszont épp nem ez a "fellendülés" útja, hogy az oktatásból vonunk ki pénzt, ezt te is tudod. Nálam okosabbak szerint válság idején az oktatásba és az egészségügybe kell sokat fektetni. Most épp az ellenkezője történik.
Igen, diploma nem jár alanyi jogon. Viszont annyiban mégis, hogy a rávalót mi, adófizetők dobjuk össze az "eljövendő generációnak", meg persze magunknak is, hogy legyen továbbra is értelmiség - mert az kell.
Az állam meg ne úgy gondolkodjon, mint egy cég! Ő befektet, nem pedig lefizet. Ennyi erővel, bárki, aki itt jár általános vagy középiskolába és utána külföldön dolgozik, az is fizesse vissza a képzési díját.

Befektet oda, amire keresletet vár, nem oda, amire marginális igény van, illetve várható 3-5 év múlva. Az alapképzést ne keverjük ide, az pont azért alap, mert mindenkinek alanyi jogon jár, sőt, mindenkinek el kell (kéne...) eredményesen végeznie.

Egyébként meg ahogy a viccben is elhangzik: "járni jár, de nem jut" - és az adott területre elkölthető pénzből bizony most nem jut mindenkinek ingyen képzés.

Éppen 3-5 év múlva lenne a fontos, hiszen ha teszem azt sok zabhegyezőre van szükség MOST, kell még 3-5 év, mire a zabhegyező elvégzi. Vagy rosszul látom?
Másrészt: mivel adófizetők (már amennyire) fizetnek adót, ezért cserébe szolgáltatást várnak el. Szolgáltatás az állam részéről az egészségügy, az alap és középfokú oktatás, a közvilágítás, a közutak, és akár tetszik, akár nem, a felsőoktatás is.
Ha azon sírhatunk, hogy sz@r az egészségügy, meg drágák a gyógyszerek, mert szűnnek illetve csökkennek a támogatások, akkor azon is ki lehet akadni, ha nem biztosít állam bácsi megfelelő szintű és mennyiségű felsőoktatást.
Valamit valamiért. Ha én fizetek adót, ilyen-olyan hozzájárulást, stb., akkor megfelelő szolgáltatást várok el, még abban az esetben is, ha nem én kapom (pl. mivel viszonylag fiatal vagyok, nem sokat vagyok beteg, ezért a befizetett tb-ből én sokat nem látok - viszont szüleim, idősebb rokonaim, akik már egy-két gyógyszert szednek, igen).

Nagyon röviden szemléled a dolgokat. Ugyanis te csak azt látod, hogy az állam adja. Én meg azt is látom, hogy a társadalom finanszírozza az államot, adók formájában. Így a társadalom jogosan elvárja az adók újraosztását, társadalmi célok érdekében. Aminek meghatározó része a felsőoktatás. Unalmas már, hogy mindig csak az adók nőnek, az állam feladata meg csak egyre csökken.

A cégek profitorientáltak, ha rajtuk múlana még fizetést sem kapnál, nemhogy "tanulmányi ösztöndíjat". Ha tömegesen túl drágává válik a munkaerő valamilyen okból, akkor egyszerűen dobbantanak valamilyen keletibb országba.

Sajnos a magadnak kifizeted út sem járható lassan már a középosztály számára sem, ugyanis a fizetésedből nem tudod kifizetni a tandíjat, annyira elszálltak a dolgok.

Az állambácsi jelenleg nem lát semmit sem, ugyanis már nagyon rég nem készült tanulmány, hogy milyen képzésből mennyi lenne az optimális. (Persze minden más felesleg tanulmányra dögivel van pénz) Egészen más alapon döntöttek a keretszámokat illetően.

A rendszerváltáskor valóban volt egy "ösztöndíjas rendszer". Csakhogy az úgy működött, hogy a tanulmányi szerzőssel együtt, munkaszerződést is kötöttél. Lefordítva ez azt jelentette, hogy amint végeztél, a szakmádnak megfelelő munkahellyel és bérrel!! vártak. Most viszont csak tanulmányi szerződés van. Egyébként ha jól rémlik, akkor 1:1 volt a tanult évek és a dolgozott évek közti arány. Akár tanulmányok alatt is dolgozhattál. (ha volt rá időd). Most viszont 1:2 az arány. És nem számít bele, az egyetem mellett dolgozott évek sem. Remélem érted mire megy ki a játék.

tevedes... az allam is a profitrol szol: el kell tartania az orszagot

BKV, MAV -> a tomegkozlekedes kozerdek. Csokken az utak terheltsege, konnyebb bejutni dolgozni, stb. Lenyeg: tobb ideje marad az embereknek dolgozni es erteket teremteni.

diakkedvezmeny -> a diakok konnyebben jutnak iskolaba, a szuloknak kisebb a terhe stb. -> hosszutavu befektetes, a diak kesobb majd adoban visszaadja

egeszsegugy -> nehez ugy adot szedni ha mindenki halott

tobb TB -> van ahol igy megy

Az állam nagyon nem úgy működik mint egy cég. (Kezdhetném azzal az egyszerű példával, hogy egy cég nem tud pénzt teremteni munka nélkül, az állam meg lazán ki tud vetni egy újabb adót példával, de inkább hagyjuk.)
És nem kell eltartania az országot, mivel a drága nép tartsa el az államot.

BKV, MAV: Napról napra látom mekkora közérdek. Inkább hagyjuk ezt is.

Diákkedvezmény: Egy kicsit sántít az, hogy később visszafizeti. Ugyanis real time-ban kell kifizetnie valakinek, konkrétan, az adófizetőknek, még konkrétabban a szülőknek (már ha dolgoznak egyáltalán). Egykébbként jó lenne viszontlátni a befizetett adókat. Ugyanis, ha mindenhonnan kivonul az állam, ami társadalmi érdek, akkor miért fizetünk továbbra is adót?

Az egészségügy nem szed adókat, ők csak ellátnak egyenlőre. Egyébként meg már volt egy pár kísérlet, a magánbiztosítós rendszerre való áttérésre. Szerencsére megbuktak egyenlőre.

TB: Igen valahol több TB.t kellene beszedni, vagyis inkább átcsoportosítani más adónemből a TB-javára. Csak akkor kevesebb marad Audi A8-ra.

"az állam meg lazán ki tud vetni egy újabb adót"
Ez 30 éve még igaz volt, ma már sokkal könnyebb új országot választani és lelépni. Ez is csak piac. Ha túl drágán adod az életet, akkor lassan nem marad aki igénybe venné az országodat. :)

"BKV, MAV: Napról napra látom mekkora közérdek. Inkább hagyjuk ezt is."
Nem a hogyanról beszéltem, hanem a miértről. Hidd el, hogy nem akarsz egy olyan Magyarországon élni ahol nincs tömegközlekedés. USA-ban ha nem nagyobb városban laksz akkor általában még járda sincs.
Az persze más kérdés, hogy a megvalósítás hibás.

"Ugyanis real time-ban kell kifizetnie valakinek"
Persze, aztán azt törleszti vissza később. Mint mondtam, hosszútávú befektetés. A gond ott van, hogy nem térül meg. Megintcsak a megvalósítás a hibás.

"Igen valahol több TB.t kellene beszedni, vagyis inkább átcsoportosítani más adónemből a TB-javára. Csak akkor kevesebb marad Audi A8-ra."
Igazából nem is értem, hogy a TB miért van ennyire külön választva.

Tévedsz, mert ez most is igaz. Épp most vezetik be a telefonadót. És nem úgy tűnik, hogy tömegesen mennek külföldre emiatt az emberek. Pedig jóval többet adózunk itt mint pl. az osztrákoknál. A béreket meg hagy ne említsem.

Én épp a miértekről beszéltem. épp ebben a hónapban szüntetek meg megint egy csomó járatott, nekem úgy tűnik, hogy ha ez a folyamat továbbra is így megy, akkor lassan normális tömegközlekedés sem lesz. Normális úthálózat pedig a múlté. (Nemrég szakadt ki a küllőm Sopronban, egy kátyú jóvoltából) A benzinről meg a többi gépkocsit terhelő adókról hagy ne tegyek említést.

Ha úgy nézem, a diákkedvezményt is a szülők fizetik, csak közvetve az állam által (ha mindenki dolgozik). Nincs itt semmilyen fajta, befektetés, meg hitel. (Ha van akkor az már rég rossz)

A TB-t nem én hoztam fel, csak reagáltam rá:)

"És nem úgy tűnik, hogy tömegesen mennek külföldre emiatt az emberek."
Csak szépen lassan lelép mindenki... Gondolom nem véletlen, hogy egyetlen egykori osztálytársam sem szándékozik maradni. Páran már le is léptünk. Persze, nem a legalja diákokról van szó, hanem azokról akik vissza is termelnék a kedvezményeket egy párszor.

Aki elmegy, az nem a telefonadó miatt fog:) Hanem úgy kompletten a rendszer miatt.
És aki "lelép" annak egy jelentős része, egy idő után visszatér, mivel nem a legegyszerűbb dolog egy új életet kezdeni egy idegen országban (sokan csak külföldi munkát terveznek egy időre, nem egy teljes életet kint. Vagy előbb-utóbb úgyis benő a fejük lágya :) Ha meg visszatérnek, akkor a megszerzett vagyonukat úgyis itthon költik el. Az államot emiatt, vajmi kevés veszteség éri (tudnám sorolni, hogy hol nézzenek szét, ha annyira a veszteségeken szeretnének lovagolni). Ezért nagyon utálom, hogy ezzel uszítják egymás torkának a jónépet. Nem olyan egyszerűek a dolgok, mint ahogy azt beadják.
Ezt tapasztalatból mondom.

Azon sem csodálkozom, hogy te vagy az osztálytársaid le szeretnétek lépni. Jogotok van hozzá, én nem ellenezem ezt, és a markomat sem tartom, pedig már egy jó ideje adózok én is.

Azt is nagyon jól tudom, hogy vissza is termelnék a kedvezményeket, mivel egy egészséges adórendszerben többet adóznának. Az államnak érdeke lenne, hogy a társadalomból minél többen legyenek műveltek (nem feltétlenül diplomást jelent a fogalom). Többet keresnének, többet adóznának, sőt olyan statisztikákat is láttam, hogy pl. egészségesebben élnek, így a TB-nek is kevesebbe kerülnek.
Csakhogy a kormány jelenleg és a múltban nem erre játszik/ott.
Nem értem, miért nem lehet megbecsülni a tanuló és dolgozó embereket. Nálam ez veri ki a biztosítékot.

Az agyatlanadók is a rendszer részét képezik, és lehet, hogy valakinél ezek a baromságok lesznek az utolsó cseppek a pohárban.

Agyatlanadó...
A legnagyobb probléma ezzel, hogy te sem vagy képes felfogni, mekkora szarban van az ország. Az ország fele adót csal, milliárdos hiteleket vettünk fel éveken keresztül egy életképtelen szociális háló fenntartására és most megy a sírás ezerrel.
A fogyasztás alapú telekom adó egy jó ötlet. Nagyon jó ötlet, mert pontosan illeszkedik a magyar mentalitáshoz és nehezen megkerülhető.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bzmg stadionokra mennyit szánnak a maradék idejükben? Miért is nem az adót csaló felét b.tatják az országnak? Miért a készpénzforgalom felé tolják az embereket? Miért is nem pofátlan mostantól a korábban (amíg a másik oldal kapta) végkielégítés? Narancsködben rohadtul rosszul lát az ember...
Attól, hogy sz@rban van az ország a zsebdiktátorbán miatt, az tény - viszont saccold meg, hogy mekkora költséget jelent a számlázórendszereket, banki tranzakciós környezeteket átalakítani?

Látod, ez itt a hiba, hogy a problémát egy apró szűk körre vetíted, pedig ez nem az ok hanem csak a tünet.
Itt nem személyekkel, hanem a teljes népességgel van a baj. A politika csak egy tükör, a szavazók tükre. A bajt nem a politikusok okozták, hanem mi akik megszavaztuk, vagy épp meg nem szavaztuk meg (igen, azok is hibásak akik nem szavaztak) a politikusainkat.
Mi akik felelőtlenül, ész nélkül költekezünk.
Mi akik, kapzsi módon költjük azt a pénzt ami nem is a miénk.
Mi akik nem presszáljuk a politikusainkat, hogy csökkentsük a kiadásokat.
Mi akik mindent occsoé', ingyé' akarunk és hozzá még segélyt is!
Mi akik sírunk, hogy fél világ lábtörlőnek használ, pedig csak a saját mohóságunkat és lustaságunkat fordítják ellenünk.

Szóval, nyugodtan diktátorozz, zorbánozz, gyurcsókozz, narancsozz, barnázz, zöldezz vagy vörösözz, de csak azt igazolod, hogy egy vagy azok közül akik miatt ott tart az ország ahol tart, mert ugyanolyan elvakult, gondolkodni nem képes, csőlátó vagy. U mad, bro? Pedig ez a valóság.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem ne legyen egyik politikus se a tükröm! Ezt sértésnek veszem! :)

Neked meg gondolom az nem esik le, hogy a rossz adó rendszernek köszönhető, hogy az ország fele nem adózik. A helyes megoldás az adó rendszer átalakítása és az adócsalók üldözése lenne. Nem lenne olyan nehéz az...

Érdeklődve várom az ötleteidet a megkerülhetetlen és behajtható adórendszerre.
A jelenlegi adómorál mellett a gazdaságban megkerülhetetlen szolgáltatások megadóztatása a leghatékonyabb, mert minimális az esély a csalásra. Igen, sajnos eljutottunk idáig.
Rossz a jelenlegi adórendszer, de az eloszó rendszer még rosszabb. Mindaddig, amíg nem tudja az épp aktuális kormány drasztikusan lefaragni a kiadásokat esély nincs az adórendszer átalakítására.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ezen az alapon az alapvető cikkekre kéne a legmagasabb adóterhet rakni - telefonálni nem muszáj annyit, de enni/inni/tisztálkodni azért kell...
Kiadáscsökkentés: Igen, kell - de sajnos nem úgy néz ki, mintha ténylegesen történne valami, sokkal inkább dől a hülyeségekre a pénz, közben folyik egyre több területen a burkolt vagy nyílt államosítás, etc...

Már rajta van. Szerinted, miért nálunk a világon legmagasabb az áfa?
Politikusként, a mostani rendszerben nincs lehetőséged a kiadásokat megnyirbálni politikai öngyilkosság nélkül.
Hozzányúlsz a nyuggerekhez. Halott vagy.
Hozzányúlsz a közszférához. Halott vagy.
Hozzányúlsz a politikai kifizető helyekhez. Halott vagy.
Hozzányúlsz a egészségügyhöz. Halott vagy.
Akkor hol is faragsz le?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Stadionok?

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Nagyemberek hobbiját finanszírozni kell válság kellős közepén is:)

Az nem politikai kifizető hely?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Igen, itt kéne hozzányúlni. Meg a tömegközlekedésnél, meg a közigazgatás/önkormányzati rendszer nagyobb egységekbe rendezésével (nem, a járásokra bontás nem az).

Magyarul tehát azért nem akar hozzányúlni, hogy legközelebb ne zavarják el a búsba vígságot keresni...

A rendszerváltás után még néhány évig működött az ösztöndíjas rendszer, ahol szerződést kötött egy cég egy hallgatóval. Akkor az volt a szokásban, hogy 4 év ösztöndíjas lét után 4 évig kellett az adott cégnél dolgozni. A tervezett tanulmányi szerződésben, a hírek szerint az lesz, hogy a képzési idő kétszeresét kell ledolgozni. Ez vagy „infláció”, vagy a két rendszernek nem sok köze van egymáshoz. (A nem kívánt rész törlendő.)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Igen gyönyörűen megoldották. Ha van pénzed, akkor előbb-utóbb elvégzed az egyetemet (teljesen mindegy menyire gyagya a delikvens), ha meg nincs (és szerencséd sincs), akkor irány robotolni.

Dolgozni is lehet nyáron, nem csak láblógatni, mag az augusztusi pót-pót-halasztott vizsgákra készülni. vannak kooperatív képzések, gyakornoki programok - igen, a jobb képességűek, a szorgalmasabbak számára. Tetszik, vagy sem, a versenyszférának rájuk van szüksége.

Tetszik vagy sem, az USA-ban sem tudsz összedobni egy kis nyári melóval egy éves tandíjat. Megsúgom itt sem. Lehetsz akármilyen tehetséges.

Viszont van ösztöndíj, van diákhitel. Igenis, össze lehet keresni/pályázgatni/nyerni a tandíjat, legalábbis egy számottevő részét. Jó, nem orvosiról beszélek, hanem kicsit kevésbé költségesről.

Én is néhány évvel ezelőtt (lassan már 10) a tandíjamat nyári és évközi munkából (matematika-fizika korep :)), ösztöndíjból, bursahungarica, városomban volt egy magánszemélynek egy alapítványa, amivel a jó tanuló, kevésbé szerencsés helyzetben levő felsőoktatásbeli tanulókat támogatta. Még egy kis diákhitelt felvettem, és meg is volt rendesen. Tudtam élni, buli is belefért, nem kellett nélkülözni. A diákhitelt meg munkába állás után néhány hónappal később visszafizettem (egyrészt nem kellett annyi hitel, tehát maradt némi megtakarított pénzem, és magántanárként is egyre felkapottabb lettem :)).
Szegeden a jogászoknál illetve a közgazdászoknál a legjobb 10%-ot vagy mennyit támogatják (vagy felét kell csak fizetnie, vagy még annyit se, nem tudom pontosan). Tanulni kell, tudni kell, nem ketteskékkel kell végiglébecolni a felsőoktatást, amit az "adófizetők fizetnek", egy hároméves szakot nem öt év alatt kell elvégezni. Ennyi. Aki nem bírja, vannak más lehetőségek is, OKJ-s képzések, egy rendes szakmát kitanulni (szakmunkásokból állítólag hiány van)... még lehet, hogy jobban is jár egy ilyennel, mint egy szabad bölcsész végzettséggel ;)

Tehát nem kell sírni-ríni egy félévi 150-200 ezer forintos tandíj miatt. Aki most sír, mi lesz vele, ha majd lakáshitelt kell törlesztenie? :)

Huh:) Akkor egy kis helyreigazítás, mert úgy látom átaludtad az elmúlt egy évet a felsőoktatás frontján. Üdvözöllek az Új Magyrországban, lássuk a tényeket.

Az az idő elmúlt amiről te beszélsz.
Régebben én is költségen voltam és dolgoztam mellette Ösztöndíjat is kaptam, kitűnővel végeztem el az egyetemet. De csak pont kijöttem a a hónap végére nullára. No buli meg ilyesmi. A szüleim nem tudtak támogatni, mivel eléggé szegények voltunk. Az akkor minimálbérekből pont ki tudtam fizetni a tandíjat. Kérlek próbáld ki a mostani minimálbérekből ezt megtenni.

A félévi!!!! tandíj, egy átlagos mérnök szakon Pesten 320-400 e lesz. Az orvosit már ki se merem írni. A mérnök bsc 7 félév. Ez összesen csuszás nélkül is majdnem egy kis lakás ára. És meg is kellene élni mellette. Szerintem van miért sírni, ismerve az oktatás színvonalát.

Az ösztöndíj és a szoctám a múlté, ugyanis megnyirbálták őket. És nincs minden városban cukros bácsi, aki csak úgy támogatna téged. A topic indítóban szereplő cukros fecskék pedig nem gyűlnek valami gyorsan. Mint ahogy az be lett harangozva.

Ez az adófizetős duma nagyon jó:) Látom nagyon a szíveden viseled az adózást. Remélem így tettél év végén is amikor be kell vallani a korrepetálásból befolyt összeget. Mert ha nem, akkor te is ugyanúgy megkárosítottad az államot, mint az adóforintokon "lébecoló" hallgatók.

A diákhitel az egyik legnagyobb marhaság amit kitaláltak valaha. Olvasd vissza a posztjaimat más topicokban.
Azt hiszed, hogy a diákhitel nem jelent terhet a költségvetésre? (igy a pénztálcádra?) link

Nem aludtam át, naprakész vagyok (tanár vagyok, vannak diákjaim, akik előbb-utóbb ilyen helyekre is betehetik a lábukat). A lehetőségekkel is.

Pesti tandíjakat nem tudom. A szegediekben vagyok valamennyire jártas. És az orvosit ki is emeltem, hogy más az azért egy kicsit más (ár)szint.
Viszont amit Szegeden és környékén kereshetsz akármilyen bérben, Pesten ugyanazért többet kapsz. Többet is kell fizetni. Az arányokat nem tudom, de azért ezt ne feledjük el.
Mérnök szak: tudomásom szerint egyike azoknak a szakoknak, amelyeket nyirbáltak volna. Tehát NE mérnök szakot hozzunk példának, hanem közgáz/jogászt.
Én is az 5év alatt (nem 3,5!) fizettem, kb. összesen 700ezer forintocskát. Persze akkori "árfolyamon" számolva.
Szoctám: nem a múlté. Van még. Legalábbis Szegeden. A mi városunkban sincs már a cukros bácsi, sajnos kedves polgármesterünk egy kicsit "alátett".

Adófizetés: azért amit mondasz, eléggé sántít. Valóban nem fizettem utána adót (leszámítva, hogy amit belőle vettem, azon van adó). Viszont ezzel nem károsítottam az államot, legalábbis közel nem olyan mértékben. Gondold azért el: azzal, hogy egy-két-három-akármennyi diák eljön hozzám, egy órát "elbeszélgetünk", némi kis pénzmag gazdát cserél. Ez államnak nem kerül pénzbe.
Viszont a hallgató, aki eltöltöget néhány évet felsőoktatásban, igenis pénzbe kerül.
Tehát én nem is adtam, nem is vettem. Viszont a lébecoló csak elvett.

Diákhitel: nem lenne rossz, ha normálisabban meg lenne csinálva. Terheli az államkasszát... most meglepődtem :) Nyilván terheli, nem is vitattam. Viszont ezt az állatpolgárok nagy része vissza is fizeti. Később jól jön az még az államnak (befektetés és hasonló lózungokat el lehet sütni :) ).
Amennyire hallottam, ez a 2.0-s változat eléggé gyatrán lett megcsinálva, de ha nem bánod, nem nézek utána, hogy működik pontosan, milyen feltételekkel. Nem különösebben érdekel.

A szegedi példára miért nem reagálsz? Jogászoknál már régóta van ösztöndíj, valamint jogász/közgazdász ösztöndíjat is alapítottak. Ja, hogy ezt csak a jobbak kapják? Bocs, hogy tenni kell valamit...

Pesti példákat meg keresgélj te, nem hiszem, hogy ilyen csak itt lenne.

Ha tanárként dolgozol, akkor végkép nem értem, miért nem nem tudsz az átalakításokról. (Az egy másik tészta, hogy a diákjaid miért nem tudnak róla, majd rájönnek idővel).

Valóan többet keresel Pesten, viszont többe is kerül az albi, és a megélhetés mint vidéken. A tandíjat pedig már említettem. Az arányokról csak annyit, hogy nagyobb a lemorzsolódás Pesten mint vidéken.

A közhiedelemmel ellentétben a mérnök szakokon is történt visszaesés az államilag támogatott képzést elnézve. Nézd meg a keretszámokat. A közgáz/jogi szakokat majdnem kinullázták, de nem kell félni, ugyanis az újabb hírek szerint 2013-ban teljesen ki is nullázták őket.

A szoctám MÉG nem a múlté, de szeptembertől jelentősen csökkentik az ösztöndíjjal együtt. Hol marad a tehetséges hallgatók támogatása? Mint mondtam, akinek van pénze az tanulhat akármilyen hülye, akinek meg nincs pénze de tehetséges az mehet kapálni.

Adófizetés: Ugye ezt most nem gondolod komolyan? Az elvégzet munka adóköteles. TB, SZJA, stb. Teljesen mindegy, hogy egy gyárban dolgozol, vagy egy magántanárként adsz privát órákat. Akkor is a társadalmat károsítod meg, még ha egészen kis porszemnyi mértékben is.
Mi van azzal a hallgatóval, akinek a szülei becsületesen adózót, és most nem tud bekerülni a fősulira, mert csak költségesen van hely, és ezt ők nem tudják már kifizetni (mert állambácsi adók formájában már beszedte, mondván ha jól tanulsz, akkor biztosítok neked felsőfokú képzést, csak idő közben fityiszt intettek). Szerintem jogosan vannak felháborodva.
A kis pénzmagokról szóval azért nem annyira kicsik szerintem a magántanári tarifák:) Különben nem éré meg csinálod.
Ezzel nem megsérteni akartalak, csak felhívni a figyelmedet arra, hogy a dolgok és az igazságosság mennyire relatív.

A Diákhiteles felsőoktatás véleményem és tapasztalatom szerint a lehető legrosszabb alternatíva, árt a színvonalnak, árt a hallgatóknak, árt az államkasszának.
Nem hiába zrt., nem jótékonysági intézmény. De ezt már annyiszor ledaráltam.

Nem ismeretem a Szegedi példát amit te felhoztál, így nem formáltam véleményt róla eddig. De most hogy belinkelted, lenne néhány észrevételem:
Az első linknél az a 6 millió forint adomány elégé foghíjas a jelenlegi tanulmányi költségeket figyelembe véve, pláne ha figyelembe veszem hogy 2001-ben alapították és ennyi éven át csak ennyire futotta (a cikk szerint). Szeptembertől egy mérnök hallgató költségesen majdnem ennyi diákhitel vesz fel mire elvégzi a bsc-msc kombót. A második linknél már jobban hangzik az ajánlat, de vedd figyelembe, hogy menyi szakot említ (a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, és a pénzügy és számvitel szakok ). A jogi kar, pedig csak 10 hallgatónak ad mentességet. Ez sem valami izmos ajánlat. Tehát elkezded költségesen diákhitelen a tanulmányaidat, és megpróbálsz bekerülni a legjobb 2%-ba. Hát ez impassibruu.. Mint mondtam kitűnővel végeztem el az egyetemet, de így is csak a legjobb 10-15%-ban ingadoztam.
Ezek az ajánlatok csak szemcukorkák a szememben, amire lehet hivatkozni egy esti hiradó alkalmával, hogy nem maradnak egyedül a költséges hallgatók. Javaslom, nézd meg egy értelmesebb egyetemen, hogy néz ki egy igazi ösztöndíjrendszer, pl. a Bécsi műszakin

Mesélj már, milyen átalakításról nem tudok. Egyszerűen mondod-mondod, de valamiről ezek szerint nagyon durván lemaradtam.

Igen, mérnök szakon is történt, de közel nem olyan mértékben.

Adófizetés: olvasd el még egyszer, amit írtam. Ha érdekel, akkor elmondom: ezernek a másfélszerese az "óradíjam". Igen, csinálom, mert ezzel is pénzt teremtek magamnak, nem pedig rinyálok, hogy nincs pénzem. Ha nem csinálnám, akkor 0 lenne. Nem kell matektanárnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, az 1500 több, mint a 0. És ezután olvasd el még egyszer, amit erről írtam.

Szemcukorka: egy fecske nem csinál nyarat. Sok kicsi sokra megy. Ismered ezeket? Ők legalább valamit csinálnak és nem sírnak. Sajnos nem tudnak neki mit csinálni, ezért próbálnak valamit _tenni_. Ennyire futja, de ennyivel is több hallgatónak lesz lehetősége (remélem, most nem ez a baj).
Lehet sírni, lehet ríni, azt a legkönnyebb. Cselekedni már nehezebb.

Alapvetően a keretszámok nyirbálásával egyetértek, a hirtelenséggel nem. Ezt szvsz szép lassan kellett volna bevezetni, nem most, így hirtelen, hogy aki már ezer éve közgázra készül, úgy tanul, stb., aztán most becsukják (vagy csak résnyire hagyják) az ajtót.

kétszeresére!! emelt tandíj (bezzeg a minimálbért nem emelik 2x szorzóval), hallgató szerződések bevezetése, ösztöndíjcsökkentés, szoctámcsökkentés, állami keretszámok ésszerűtlen megvágása, intézményátalakítások (egyetértenél vele, ha ésszerűen csinálnák), intézményi finanszírozás átalakítása (ezzel is egyetértenék ha ésszerűen csinálnák). stb. A lap aljáig lehetne sorolni, mi minden változik szeptembertől egyszerre.

Én is ezt mondtam.:) Csak a mérnöki szakokkal vagyok jobban tisztában.

Adózás: Félreértettél én nem ezt vitatom, becsülöm, hogy dolgozol, és nem otthon mereszted magad mint mások.
"Viszont a hallgató, aki eltöltöget néhány évet felsőoktatásban, igenis pénzbe kerül." Hanem arról, hogy azt a pénzt nem te fizetted be (vagy legalábbis nem olyan mértékben),mint pl. a hallgató szülei. Akik jogosan visszavárnak valamilyen szolgáltatást az államtól.
"Tehát én nem is adtam, nem is vettem." Valóban nem adtál, de akkor rendelkezni se akarj a felett amit más adott.

Szemcukorka: Az a baj azokkal a fecskével, hogy eddig csak 3-at láttam, ebben a topicban, valahogy még mindig nem tolonganak, pedig jön a szeptember. Ez semmire sem elég. Ezzel villogni, hogy mekkora megváltás lesz a hallgatóknak, álszentég. Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy a lendület meddig tart ki.

Én alapvetően a keretszámok normalizálásával értek egyet. Csak egy kicsivel képzünk többet, mint amennyi kell. És a felvételi rendszer átalakításával.

Változások: ezekről mind tudtam. Ezek mind alapvetően pénzügyi átalakítások (a (leendő) hallgatók szemszögéből), amelyekről most itt értekezünk. Én azt mondom erre, hogy dolgozzanak, tanuljanak, hogy ne kelljen fizetniük, illetve kevesebbet kelljen.
Nem jár alanyi jogon a felsőoktatás, ezt tisztázni kell. Én már régóta azt mondom, hogy nem kell ennyi diplomás. Minek? "Egyszerű" szakmunkásokból jó kis hiányt sikerült az elmúlt kb. tíz évben összehozni, hiszen mindenkinek diploma kell. Nem kell ezzel is a nyugatot meg a zeut majmolni, hogy mittomén 50%-os legyen a diplomás arány. Kva jó, ha okosak vagyunk, csak ki fogja nekünk a kenyeret megsütni, ha nem lesz senki se pék?
Ezekkel az intézkedésekkel, legalábbis a céljaival egyetértek, a megvalósítás módjával és részleteivel már kevésbé.

De, én is fizettem be pénzt. Egyrészt a "hivatalos" munkámmal, másrészt én is fizettem tandíjat (tandíjat azért a szakért, amivel most keresem azt a kis pénzemet, és amivel most adót csalok - tehát egyszer már fizettem, 700k körül, majd ha a be nem fizetett adóm lesz 700k, akkor a magánóráim után is befizetem az adót :)))). Nem a szüleim fizették (mi se vagyunk egy politikus-családhoz hasonló anyagi szinten - édesanyám érettségivel közalkalmazott, édesapám dísznövénykertész), hanem én. Ha én valamilyen szinten képes voltam, más is képes lehet. Lehet, hogy most nehezebb, mint 10 évvel ezelőtt, de "az élet nem habostorta, Pelikán"...

Szemcukorka: nem tudom, az országban mi van még, én csak szegedi helyzetben vagyok valamennyire jártas. Szerintem ha keresgélsz, biztos találsz még példákat az országban (néhány éve valamelyik főiskola az új hallgatóinak laptopot adott - a laptop helyett meg kifizeti a tandíjának egy részét oszt' kész).

Hát nekem nem úgy tűnt. De mint mondtam a lista nem tejes, és meg lehet intézményszinten is közelíteni a dolgokat. Nem csak a leendő hallgató szemszögéből átalakítás, hanem a te pénztárcád szemszögéből is, mint fentebb linkeltem. Sokba fog kerülni, az államkasszának a Diákhitel 2. Megérte átalakítani? Remélem érzed az iróniát, hogy az átalakítást a megtakarítással indokolták, erre kiderül, hogy elszámolták magukat. Magyarul...

Azért tisztázzuk, hogy egy mérnök szakon egy értelmesebb egyetemen, nem olyan egyszerű kitűnő tanulmányi eredmény mellett dolgozni. (Lehet dolgozni, csak akkor rosszabb lesz a tanulmányi eredményezd, ergo elesel a szemcukorka ösztöndíjaktól) Ez nem valami büfészak, hogy egyszerre 4-et tudsz belőle párhuzamosan tolni.

Tisztázni kell, hogyha egyszer fizettünk érte adóval, akkor jár. Hova tűnt a pénz? (Nem érdekel, hogy milyen válsággal akarják megmagyarázni, már nagyon unalmas) Mellesleg a középoktatás alanyi jogon jár? Hol húzod meg a határt? Újabb 4 év múlva a középiskolásoknak fogjuk bevezetni a Dákhitel 3-at mi? Mert akkor megint újabb válság lesz, és az államkaszát megint meg kell szorítani? A felsőoktatás, közoktatás, egészségügy, nyugdíj, a társadalom közérdekének számít. Ezekből nem szabadna hasznot csinálni.
Diplomás túlképzés azért van egyes területeken (tehát nem mindenhol), mert eszük ágában sem volt a kereslethez igazítani a képzési ágazatokat. Mint mondtam normalizálni kellene a dolgokat. Szakmunkásból hiány van? Kétlem. Mutassak statisztikát, hogy hányszorosa a munkanélküliség a szakmunkások közt a diplomásokhoz viszonyítva? Ők sem tudnak elhelyezkedni. Hova az a sok pék, mikor te is egy multinál veszed meg a kenyeret? Ők is elfele párolognak innen, mert egyrészt nincs munka, másrészt meg eszük ágában sincs minimálbérét dolgozni (jogosan).
A diplomások arányának növelése pontosan kívánatos, ugyanis a munkaerőpaci igények rohamosan átalakulnak napjainkban. Nézd meg Németországot, Japánt,a sógorokat, vagy bármely tőlünk fejlettebb országot.

Az egy dolog hogy te is fizettél be pénzt, nem erre céloztam, hanem ennek az erkölcsi "síkjára", az igazságosságra. Amúgy más is maga fizette a tanulmányait és adózik, nem értem, hogy ez hogy jön ide. Tehát ha magad fizeted a tanulmányaidat, akkor nem kell adóznod? De inkább hagyjuk ezt a témát. túl filozófiai.
Mint mondtam, én is képes voltam, annó erre, hogy egyetem mellett dolgozzam, és tanuljak jól, de ez a rendszer a múlté. Megszűnt. Ezzel már nem lehet példálózni. Egyszerűen lehetetten a jelenlegi kezdő fizetésekkel kigazdálkodni a most szeptembertől bevezettet tandíjakat. Sajnos ez már nem nehezebb mint 10 évvel ezelőtt, hanem lehetetlen. De majd rájönnek a kedves leendő hallgatók.

Biztosan találok még egy pár példát (nem sokat), de azok is ugyanilyen szemcukorkák lesznek, csak arra valók, hogy villogni lehessen velük, hogy néhány hallgatónak lehetőséget biztosítottak. Valamivel fel kell dobni esténként a hangulatot.

Olvasd el az alkotmányt alaptörvényt, abban benne van, mi az az oktatási szint, ami alanyi jogon jár.
Kenyeret nem multinál veszek.

Hol van benne? Semmi utalást nem leltem, hogy mi az amit még az adóból fizetünk, és mi az amit már nem. Amúgy eléggé szemcukorka ez az olvasmány, ha érted mire gondolok. (Elég nagy port vert fel).

Amúgy is 4 év múlva jön egy újabb 2/3-d és beleírja, hogy az általános iskola lesz az alanyi jogon járó oktatás. Ugye érzed a legitimitás erejét?:)

7. oldal, XI. cikk, 2. bekezdés (vagy hogy hívják):

Idézet:
Magyarország ezt a jogot (mármint művelődés, ld. előző bekezdés) a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

A régi alkotmányt nemigen találom (hirtelen), de szinte szó szerint így volt abban is.
Persze lehet, hogy a "képességei alapján"-t ki kell cserélni "képességei és anyagai helyzete alapján" :) Bár az anyagi helyzet a "képességek" skatulyába is beleférhet :)

Alkotmány átírása: nos igen, lehetséges. Most utólag könnyen okos az ember, de az alkotmányba valami olyasmit is bele kellett volna rakni, hogy milyen feltételek mellett lehet hatályon kívül helyezni ill. lecserélni. Lehet, hogy ebben már van is :)

Csak a nosztalgia kedvéért, így nézett ki ez a rész ezt megelőzőleg:
"(2) A Magyar Népköztársaság ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, közép- és felsőfokú oktatással, a felnőtt dolgozók továbbképzésével és az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg."

Tehát ha jól értelmezem (bár nem vagyok valami penge nyelvtanból, szóval lehet hogy nagyot tévedek), ennek a szövegezése csak az általános iskolát említi ingyenesnek, többit nem. Sokkal "fukarabb" volt a megfogalmazás. Holott tudjuk, hogy mindegyik ingyenes volt.

Megfogalmazástól függetlenül, mindkettő szöveg azt mondja, hogy jár az alapfokú, a középfokú, a felsőfokú oktatás.
Most a felsőfokú oktatáshoz hozzárakták, hogy csak képességeid alapján lehet hozzáférni (eddig is ez volt az optimális ajánlat). Holott tudjuk, hogy ha van pénzed, akkor előbb utóbb elvégzel egy egyetemet. Így nem feltétlenül a képességtől függ.

Utólag tényleg könnyű kötekedni, okosnak lenni, nem vitatom. Egyetértek, hogy körültekintőbben és reálisan kellet volna szabályozni a dolgokat. De ez nem az én asztalom.

Szerintem ez egy egész régi (már csak a Népköztársaság miatt is). Amikor én tanultam alkotmánytant (olyan 2003 körül), akkor úgy volt benne, hogy "képességei alapján" vagy hasonló. Hogy pontosan hol volt az ingyenes, nem tudom, de tuti, hogy benne volt a képességek alapján kitétel vagy ezzel egyenértékű valami. Sőt, mintha a középfokú oktatás is így lett volna aposztrofálva (gimi, szakközép, szakmunkás).

Régebben nem a pénz számított, hanem a "kapcsolatok" (párttitkár nagypapa, tsz-elnök nagybácsi, stb.) :) Pénze mindenkinek lehet, de párttitkár nagypapája már nem mindenkinek, tehát ez a rendszer csak jobb :D

"Az Alkotmány 70/F. § értelmében a Magyar Köztársaság a művelődéshez való jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező általános iskolával, képességei alapján mindenki számára hozzáférhető közép- és felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők anyagi támogatásával valósítja meg."

Szerintem ez lesz az, amit te mondtál:) De a lényeg itt is ugyanaz.

Valóban igaz, hogy régebben ment a kinek mije vagyok játék. De ha megnézed, pénze most is csak nekik van. Nézz körül, a politikában, vagy a tulajdonosi körökben, hogy régebben ki és mi volt. Mint mondtam, egy átlagos jómunkásember nem fogja tudni most már megfizetni a felsőoktatás árát (amely szakokon teljesen megszűnik az állami képzés). Szóval az én szemszögemből, még lentebb süllyedtünk mint 20 éve. Hozzátenném, hogy nem vagyok a 20 évvel ezelőtti rendszer híve.

[dupla]

Semmi kifogasom ellene - amennyiben az ottani adoszinteket (afa, jovedeki ado, jarulek, stb. vagyi mindegy minek kereszteltek) kell itthon is fizetni.

Hol van itt árverseny, vagy piaci verseny a cikkben? Továbbra is eszük ágában sincs csökkenteni a tandíjakat. Pusztán annyiról van szó, hogy a különböző egyetemek, a legeslegjobban tanulóknak átvállalják részben vagy egészben a tandíjat. Ha jól látom 10%-okról beszélnek, ezzel gondolom a hallgatóságot meg fogják hatni, pláne aki lemarad a 10%-ről:D Nekik meg marad a diákhitel2.
Amúgy benne van a cikkben is, hogy az egyetemek az "eddigi tartalékaikból" finanszírozzák ezt a manővert. Ez azt jelenti, hogy nem fog sokáig tartani a ez a csoda sem. Kíváncsi vagyok, mikor elfogy a lé, akkor is ilyen lelkesek lesznek e... A piaci szereplőkkel tárgyalnak, de a cikk alapján ők sem nagyon lelkesednek, hogy beszánjalak a képzésbe (Miért is tennék? Majd a hallgató felveszi a hitelt, és majd a minimálbéréből fizeti egy életen át.) A felajánlások és "tartalékok" mértéke számomra megmosolyogtató, kiszámoltad hogy 300e/félév mellett hány hallgatónak elég?
Én továbbra sem látom a híres kapitalista árversenyt, inkább csak egy újabb propaganda cikket.
Egy-két év múlva szívesen visszatérek majd a témára, és megnézzük, hogy kinek lett igaza.

Szerinted a majd kétszeres árkülönbözet a 7 intézmény árai közt nem árverseny? Vagy megfogta az adblock nálad a táblázatot?
Oh, igen, a BGFnek a PriceWaterhouseCooper is egy tartalék cég.
Úgy legyen. Addigra már a valós piaci igényeknek megfelelő képzési számok fognak jelentkezni. Mert most jelentős túlképzés van, főleg a gazdasági szakokon.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ne haragudj, de már az én időmben is 2x volt az árkülönbözet köztük, ez azóta mit sem változott. Szerintem ez továbbra sem árverseny. De vegyél elő egy nem olyan régi felvi könyvet, abban is kb. 2x a különbség ezen egyetemek önköltséges szakjai közt.
Az izmos 1 milla nagyon pozitívan van beállítva, pedig csak egy ember teljes 6 féléves képzését lehet belőle kifizetni (azt is a támogatott intézmény "árfolyamán", amúgy hol marad a mester diploma, ugyanis csak úgy tenné ki a régi képzést). A cikk gyors elolvasása alapján nekem nagyon is "tartalék cégnek" tűnik, ugyanis más céget nem említ. Valahogy nem igazán tolonganak.
Mellesleg a cikk szinte csak gazdasági szakot említ (leszámítva egy kivételt), hol maradnak a többi szakok?
A túlképzéssel egyetértek, de ha csak erre menne ki ez az egész játék, akkor egy huszárvágással megoldhatná a kormány: a keretszámok normalizálásával. Itt viszont nem csak erről van szó.
A piaci igényekkel továbbra is annyi a bajom, hogy valóban vannak igények, csak fizetni nem akarnak (Mint ahogy a cikkből is kiderül). Így ezt is a leendő munkavállaló nyeli le, diákhitelként.
És mint már említettem régebben, a keretszámokat, továbbra is az állambácsi fogja meghatározni, nem a piac. Úgyhogy még véletlenül sem az igényeknek megfelelően fognak a keretszámok alakulni.

sub

A hazai egyetemek nem versenyképesek a piacon, ha nem lenne államilag támogatott felsőoktatás akkor:

1. A kevésbé tehetősek nem tehetnék meg, hogy hazai felsőoktatásban vegyenek részt.

2. A tehetősek nem tennék meg, hogy a hazai felsőoktatásban vegyenek részt.

Érdemes is azt a 10-15 főt az országban aki még fizika- vagy matektanár lenne kőművesnek meg külföldi egyetemekre arébbzavarni.

De persze egyelőre őket ez nem érinti, hiszen mindenki tart a következményektől.

Azt mondtam már, hogy már most is csak azért vesznek részt felsőoktatásban, mert államilag támogatott?

Csak mert amellett, hogy itthon nincs meg a szakmai környezet még anyagilag is a tönk szélére kerülsz.

Ezzel szemben számtalan országban adófizetőként krumplisütéssel is be lehet iratkozni egyetemre.

De ha nem akarsz krumplit sütni akkor vállalkozhatsz is, a NAV-al szemben nem mindenhol a halál, kurvaanyád, megdöglesz a nemzeti szlogen, van ahol hagynak kibontakozni.

Szépen hangzik, hogy az egyetemek "kifizetik" a legjobb X% tandíját (illetve egy részét), de azért azt se feledjük el, hogy néhány hónapja ki lett adva az ukáz, hogy melyik egyetem hány tíz/százmillió forintot spóroljon. Szerintem nem mostanában volt olyan, hogy a Szegedi Egyetemen _spórolás_ miatt szénszünetet rendeltek el, 2milliárdnyi forráskivonás reform miatt...
Namost ha ilyen "eszközökhöz" kell folyamodni az egyetemnek, hogy 60 millió forint miatt kb. két hétre "bezárják" az egész egyetemet, akkor az X% tandíját is ki kell valahogy gazdálkodni. Gondolom, nem tízezer forintot jelentene félévente, hanem pár (tíz)milliót... ami rendes esetben meg se kottyanna elvileg az intézménynek... Legfeljebb jövőre egy hónapos "szénszünet" lesz...

Szerk.: bocsánat, téves információ. 40 misi lett spórolva: http://www.u-szeged.hu/hirek/2012-januar/szenszunettel-40-millio?objectParentFolderId=1192

Az utolsó részben szereplő konklúzió azért nem teljesen igaz.:) Az egész egyetem tudott összesen 40 misit megspórolni 2 hét alatt (minden szak együtt). Ez a pénz ha a gazdasági szakot veszek alapul kb. 40 alapképzéses ember teljes 6 féléves költéségét fedezi. Azt azért ne felejtsük el, hogy vannak jóval drágább szakok is pl. az orvosi, ha az ő teljes képzésük árát nézem, mindjárt nagyon szűk 2 embernek elég ez a pénz. Ebből kiszámolható, hogy meddig kellene zárva lenniük, ha minden karon szeretnének 1-2%-ot támogatni:) Mellesleg jövőre változik az egyetemek finanszírozása is, még kevesebb pénzt fognak kapni.

Téli "szénszünet" anno az "átkosban" is volt.

Öööööö, ebből mi is következik?