Tények és vélemények a Kindle Touch-ról

Fórumok

Pár napja érkezett meg egy új Kindle Touch WiFi készülék (E-book Reader).

E típust az Amazon nem igazán tudni milyen okból jelenleg (még) nem szállítja kicsinyke hazánkba (én egy német könyvklubon keresztül rendeltem végül meg).

Be lehet ugyan szerezni itthon is (vélhetően mint félhivatalosan behozott készülékeket), de az esetemben szinte "véletlen" kiderült könyvklubos megoldás jóval olcsóbban jött ki.

Alább pár szóban erről a készülékről, de előbb ajánlom elolvasni a Kindle 4 Mini típust bemutató cikket.

Bevezetésként annyi, hogy eddig a következő Kindle olvasókkal volt éles (több hetes) tapasztalatom:

  • Kindle 3 WiFi (K3)
  • Kindle 3 3G
  • Kindle 4 Mini (K4)
  • és most a Kindle Touch WiFi (KT)

Bízok abban, hogy meg tudok fogalmazni 1-2 olyan tanácsot, amit az ilyen készülék(ek) vásárlásán gondolkodóknak segítséget nyújthat.

Mi is valójában az, amiben ez a készülék különbözik a K4-től?

Első ránézésre (és a reklámok szerint) szerint nincs rajta billentyűzet, tisztán érintőképernyős vezérlésű, valójában (akár az Apple iPad-on), ezen is van egy "Home" gomb.

A K4-ben vélhetően költségcsökkentés okán, csak 2GB memória van, a KT-ben ismét 4GB, amiből a különböző média tartalmak céljára ~3GB használható.

Az érintőképernyő valójában nem "igazi érintőképernyő", hanem a 16 szürkeárnyalatot megjeleníteni képes, szerencsére matt felületű E-Ink képernyő síkjában egy rejtett érzékelőkkel megvalósított "infra mátrix" érzékeli a képernyő különböző területeinek megérintését, vagy simogatását. Van olyan funkció, amihez simogatni kell a képernyőt, pl. a nagyítás és a Főoldalon történő lapozás is ilyen.

Az egyik kifogásom éppen emiatt fogalmazódott meg. A képernyő körülötti káva relatíve magas (kb. 2-3mm), emiatt a képernyő széleihez nem igazán fér hozzá az ember ujjbegye.

Sokak örömére a KT-ba visszakerültek kívülre a hátoldali hangszórók és a fejhallgató csatlakozó, belülre pedig az MP3 lejátszó (igaz ez továbbra is experimental, tehát az Amazon ezt egy huszáros vágással bármikor megszüntetheti).

A hátoldalon, akár a Mini-n, itt is látható két vélhetően csak a jövőben megjelenő dokkolón használható "akku csatlakozó" (jelenleg nincs tudomásom egyetlen Kindle olvasóhoz sem elérhető dokkolóról). Időközben Skuzzy felvilágosított, hogy ez a lámpás gyári tokok érintkezője.

A K4-en jelenleg 4.0.1, a KT-n 5.0 verziószámú firmware fut. Utóbbi lekérdezésére egy nem jailbreakelt készüléken egyelőre nem találtam módot, a K4-en ez még simán megtekinthető volt.

Az 5-ös FW-ben lehetőség van a képernyő frissítés gyakoriságát kettő(!) lépésben kapcsolgatni (Menu/Settings/Reading options/Page Refresh). Igaz ez a kettő kimerül abban, hogy minden oldal után vagy csak 5-6 oldalanként történjen frissítés (egy teljes képernyőtörlést követő teljes újrarajzolás).
Lehet hogy csak én fogtam ki egy gyengébb kijelzőt, de a 5-6 oldalankénti frissítés esetén eléggé "szellemképes" a kijelző.

Mivel más a készülék kialakítása, másféle tokot kell hozzá vásárolni, igaz ez már nem okoz komolyabb gondot, mostanra a kínai kisiparosok behozták kezdeti lemaradásukat.
Ha valaki bátor és hajlandó külföldről rendelni, találhat érdekes pakkokat is, mint pl. én ezt december elején. Igaz, köszönhetően a kínai posta karácsonyi sebességének, máig is jön. :-)

Van-e olyan funkció, ami kimaradt a K4-hez képest?

Sajnos van, méghozzá az, hogy a kijelzőn megjelenő kép nem fordítható el 90 fokkal. A különböző Kindle fórumokon azzal vigasztalják az emiatt kesergőket, hogy megoldható ennek "pótlása":.. megfelelő konvertáló programmal el kell forgatni azokat a PDF-eket, amiket eddig csak elforgatva lehetett olvashatóan megtekinteni.

Mivel az Amazon a 3G korlátlan voltát az újabb készülékeken már nem garantálja (csak a K3 3G-n), így ha valakinek szüksége van a korlátlan 3G lehetőségére, csak a régebbi K3-as típusok jöhetnek szóba. Amik (talán éppen emiatt) kissé drágábbak.

Személyes értékelésem

Igaz, csak kettő nap után, de nekem a Kindle Touch nem igazán jött eddig be.

Az érintőképernyő érzékenysége kívánnivalót hagy maga után, a káva fentiekben jelzett magassága gondot okoz(hat) a képernyő szélén megjelenő tartalmakra megkísérelt kattintáskor. Az, hogy több funkció esetében szükséges a képernyő simogatása, számomra azt vetíti előre, hogy a kijelző tisztítása sűrűbben válhat szükségessé, az meg karcolódást idézhet elő. Most már azt is megértem miért van a fentebb linkelt pakkban képernyővédő fólia.

Mivel nincs szükségem 3G-re, jelenleg inkább a K4 Minit ajánlanám, de mivel abban meg csak 2G a memória és hangkezelés nuku, a K3 WiFi ami megmarad mint "etalon".

Gondolom mindezt más is felismerte, mert jelenleg a K3 WiFi már nem is rendelhető az Amazontól (remélem nem Out of Stock), csak a 3G-s, de az meg érthetően drágább.

Hozzászólások

Köszi, megerősített abban, hogy jó, hogy nem izgultam rá jobban a sima 4-es helyett.

Annyi megjegyzés, a hátulján a két érintkező arra való, hogy a kihajtható 'lámpás', gyári tok azokon keresztül hajtja meg a LED-et.

Szerintem olvasáshoz sokkal kényelmesebb a szélen levő gombokkal lapozni, mintha mindig maszatolni kellene. Nem is igazán értettem, hogy a touchról miért hagyták le a lapozógombokat. Lehet, az majd a kindle5 lesz, amin az érintőképernyő mellett lesz gomb is.

szerk:
hát, nem lett. :)