Billentyuzet sorok elrendezese jo-e igy? - TypeMatrix?

Sziasztok!

Azon gondolkodtam, hogy vajon miert vannak - meg mindig - eltolva a billentyuzet sorai egymashoz kepest. Az nyilvanvalo, hogy eredetileg az irogepet masoltak, ott meg mechanikailag ugy fertek el a kalapacsok, ha a hozzajuk tartozo gombok el voltak tolva, szoval eleinte megtartottak a szamitogepeknel is ezt az elrendezest (a numpadnal mar nem). De ezen kivul miert maradt meg ez az eltolas? Lehet ennek barmi elonye? Gyartani talan meg egyszerubb is lenne, az otlet, hogy legyenek sorok es oszlopok, az is elegge magatol adodik (numpad ugyebar, de pl. a penztargepeknel korabban is ilyen volt).

Aztan a masik gondolatom, hogy a kulonbozo egyeb gombok kulonbozo meretuek a betuk korul. Ugye ha 1 unit egy normal gomb szelessege, akkor a tab masfel unit, a caps lock 1 es 3/4 (ennek amugy mi ertelme van?), a shiftek vegyesen mindenfelek, a space talan 6 es fel (ez is valtozik, itt 5 es 3/4). Ezt is ertem, hogy miert van, az eltolt betus gombokhoz ilyen hulye hosszak illeszkednek csak. Ennek lehet barmi elonye? Ha a betuket kiegyenesitenek, akkor ezek is egesz hosszusaguak lehetnenek (mondjuk a fontosabbak 2 szelesek, a tobbi meg 1 unit, egyedul a space nagyobb, de az is egesz hosszu).

Korbeneztem, es letezik is ilyen billentyuzet, a TypeMatrix, de azt teljesen ujraterveztek. Lattam korabban rombusz alaku gombos ergonomikus billentyuzetet is, de - ha jol emlekszem - ott is el volt tolva ugyanigy (amogott az volt a logika, hogy gepeleskor vallszelessegnel kozelebb van a ket kez, szoval megneztek milyen szogben all a ket alkar, es olyan szogre allitottak a gombokat, igy a csuklok gepeleskor nyujtva maradnak).

De meg a legtobb ergonomikus valtozatnal is ott van ez az eltolas. Persze nem mindegyiknel, van par egeszen kulonos kinezetu.. de a kiegyenesiteshez nem kellene sok.

Vajon miert ragaszkodnak meg mindig ehhez az elrendezeshez? Lehet elonye gepeleskor? Meg a legtobb mobilos virtualis billentyuzet is ezt vette at..

Hozzászólások

A képernyő meg miért szögletes? A szemünk nem téglalap alakban lát.

Valoban nem. De szamitogephez a szogletes szerintem kenyelmes. Mellesleg abbol is van alternativa, ld. a rakkent terjedo lekerekitett, notch-os mobilkepernyo.

Neked az a kenyelmes, ha a bal ujjaiddal balra-felfele nyulsz ki pl a qwe gombokhoz? Vagy jatek kozben a WASD-nal az jobb, hogy a W balrabb van az S-hez kepest? Jobb kezzel nekem ez nem gond, mert ott pont jo iranyba esik, de van egy csomo ketteosztott billentyuzet is, ahol a hagyomanyos elrendezest kovettek, pedig bal keznel mehetne az eltolas a masik iranyba. Vagy lehetnenek ugyebar egymas alatt is..

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Tippre mert igy kezreallobb a kialakitas, mivel maga a teljes kialakitas nem koveti az egymas fele forditott csuklok allasat, mint egywa ergonomikusan erre kialakitottnal. Igy ha a kozepso gombsorrol ujjaiddal atvaltasz az also vagy felso sorra akkor nem teljesen fuggoelegesen teve kezreallobb, hanem eltolt gombokkal.

Igen vannak ergonomikus kialakitasok, lehetne hogy ugy legyen megtervezve a billentyuzet ahogy az leginkabb hatekony es kenyelmes, de nem ez a bevett gyakorlat es legtobb ember nem tudna megszokni azt a mostani utan csak nagyon nehezen. Ellenben nem olyan veszes a "szabvanyos" kialakitas ahhoz kepest.

"amogott az volt a logika, hogy gepeleskor vallszelessegnel kozelebb van a ket kez"
Kinek a vallahoz viszonyitva? Egy tini kislany vagy egy haromajtos szekreny dijbirkozo? Oke ezek szelsoseges esetek, de nem vagyunk egyformak, igy az ergonomikusak se lesznek jok mindenkinek sose.
Persze szep dolog lenne ha olyan billentyuzet lenne amit ha megerintek akkor az eltarolt profil alapjan beall a szamomra idealis meretre, elrendezesre, nyomas erzekenysegre, feliratozasra stb. Sot akkor mar egyben lehetne automata az asztal, a szek, a monitor, eger stb. beallitasa is szemelyre szabottan, netan a kamera a tekintetembol megallapitana mennyire vagyok faradt, stresszes, vitaminhianyos csak hogy a poharba az asztalon kavet, teat, vizet, sort vagy mit toltson.

Szoval rovidre zarva szerintem jo esellyel nem idealis a mostani billentyuzet elrendezes, de sose lesz az mindenkinek, ellenben nem all olyan messze tolem hogy elfogadhato kompromisszumot ad es nem kell ujratanulnod a hasznalatat ha nem a sajatodat kell hasznalnod.

Szerintem vakon gépelve több lenne a mistype ha nem lenne eltolva, de maga a kialakítás tuti az írógépről maradt meg. A hagyomány nagyon úr. Pl. a '84-es model M óta a billenytűzetek nagy része azt követi minimális módosítássokkal.

Kiegeszites:
Az egyik, Preonic-ot bemutato videoban a staggered es az ortholinear kifejezest hasznaltak ezekre. De nem tudom szerkeszteni az eredetit.

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Az írógép miatt van eltolva, a karoknak félgömböt kellett formázzanak az írógépen, nagyon sűrűn kellett őket tenni, ezért két billentyű közé is tettek billentyűket, meg azok közé is. Kicsit olyan, mint a zongora billentyűzete, ott is a fehér billentyűk zöme közé be van téve egy fekete.

Ma már indokolatlan ez a fajta eltolás. Sőt, gépíráskor fárasztja az ujjakat. Ez a TypeMatrix nagy királyság, már évek óta szemezek vele, de mindig halogatom a megvételét. Kicsit félek, hogy mi van, ha nem jön be, 100 dollárért azért nekem drága kísérletezni. Ma már az egész írógépes örökség elavult, nem csak a gombsorok eltolása, de a QWERTY/QWERTZ kiosztás is.

Nyilván kicsit szokni kell, hogy nincsenek eltolva a sorok, de mivel elvileg könnyebb így vakon tíz ujjal gépelni, ezért biztosan könnyű megszokni. Nyilván ez az egész gépíráskor érdekes. Aki 1-2 ujjal nyomkod, és lenéz a billentyűzetre, hogy milyen gombot nyom, annak mindegy, hogy el van-e tolva, vagy nem, vagy hogy milyen kiosztást használ.

Már évek óta tervezek saját kiosztást csinálni, de nehéz megtalálni a legjobbat, meg elég nagy munka, hogy azzal újra kell tanulni gépírni. Tehát nem úgy van, hogy az ember rittyent egyet, csak akkor érdemes váltani, ha megvan a legjobb. Ráadásul nyelvenként eltérő, mivel az egyes nyelvekben eltérőek a betű- és betűpár-gyakoriságok. Ráadásul más kiosztás a legjobb az eltolt soros gépeléshez, és más a mátrixosra. Ez a weboldal már évek óta foglalkozik a témával, de egyrészt a projekt készítője csak angol nyelvhez tervez kiosztást, és csak eltolt soros hagyományos billentyűzetre.

Már arra is gondoltam, hogy ilyen érintőképernyős billentyűzetet kéne venni, és azon olyan fizikai és logikai kiosztást csinálhatnék, amilyet akarok, de az érintőképernyőnek van egy fogyatékossága. Amikor gépírási alaptartásban rajta vannak az alapsoron az ujjak, rajta pihennek a billentyűkön, akkor az érintőképernyő mindegyiket valódi billentyűlenyomásnak veszi. Pedig volt egy ilyen projekt is, amikor egy ürge az iPadra fejlesztett valódi gépírós billentyűzetappot, már nem találom, nem emlékszek a nevére. Sokáig az Apple pénzelte, de a fazon nem tudta legyőzni ezt a több billentyű is érintve van akadályt, ezért megakadt vele. Végül eladta az egészet az Apple-nek, de ők sem tudtak belőle működőképes terméket csinálni, bár a tapasztalatokat hasznosították a jelenlegi érintőképernyős virtuális billentyűzetüknél iOS alatt.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum