Ergonomikus billentyuzetek

Ergonomikus billentyuzetek

Hozzászólások

A fenti temaban szeretnek tajekeozodni, mert billentyuzetvasarlas elott allok, de a 10 ujjas gepelesnek, hat khmm szoval egyelore nem vagyok a virtuoza. Szoval tapasztaltabb emberek velemenyere lennek kivancsi. Kinek mennyire valt be, tenyleg jol hasznalhatok-e, mennyire nehez atszokni, a 10 ujjas gepelesen kivuli napi hasznalatra is alkalmasak-e, stb..

Napi hasznalaton azt ertem, hogy gyakran van olyan, amikor az ember nem tud kizarolag billentyuzetrol dolgozni, hanem parhuzamosan egeret is kell hasznalni. Pl. kulonfele grafikus tervezoprogramok, diagramrajzolok, stb..

Jelen pillanatban 2 megoldast lattam a piacon, az egyik a szethuzott es ivesen kialakitott billentyuzetek, a masik pedig olyan billentyuzet, ahol a gombok trapez alakuak. (Ez utobbit csak az A4Tech kinalataban lattam.)
Persze talalkoztam egyeb specialis kialakitasokkal is, de ezektol most tekintsunk el.

A segitseget elore is koszi.

Microsoft Natural Keyboardom van, számomra nagyon kényelmes. Szóval az egy jó választás lenne.

A 'kettétört' billentyűzetekkel vigyázz, már láttam olyan 'Made in Taiwan 2-es dzsunka' ipari hulladékot, ami jól nézett ki, de a megtört szóköz jobb fele space, bal fele pedig _backspace_ volt. Sejthető, hogy két percen belül milyen jelzős szerkezetek kíséretében vágtam a sarokba...

fdavid:
Nekem Chicony gyártmányú van és nagyon bevált! A xfree-vel az összes spéci gomb működik, MS Natural Pro billentyűzetként kezelve azt.

Panther:
Nagyon jók az MS klavik, viszont van egy nagy hátrányuk. Nem kapható magyar leosztással.

Nekem Natural Keyboard Pro van. Púpos is, ketté tört is, de a kaszni egy kicsit nyekereg, amikor megnyomogatom. Minden működik úgy, ahogy annak mennie kell, és nagyon kényelmes. A multimédiás billentyűket az xbindkeys kapja el, és általam írt scripteket indítgat, de sok más módszer is van ezek lekezelésére. Ha ilyen billentyűzetet veszel, akkor mindenképpen előbb-utóbb át fogsz térni a két kezes gépelésre, mert különben kényelmetlen, és lassú. Viszont ha gyakran használsz egeret, és kevesebbet gépelsz folyamatosan, akkor nem sokat számít, milyen ergonómikus. Mindig, amikor az egérhez nyúlsz, leveszed a kezed a billenytűzetről, és amikor visszarakod, akkor újra el kell helyezni a tíz ujjas gépeléshez.

nekem egy 6 éves unikey van... néha szétszedem, kiporolop, lemosom...
magyar és a világ egyik legjobb billentyűzete. hasonlít az m$ natkeyéhez, csak nem m$ :)
és ezért jobb. :)

Én addig nem igazán gondolkodnék ilyenen, amíg nem megy stabilan a 10 ujjas gépelés. Nem kell hogy gyors legyen vagy pontos, csak a tanulási szándék meglegyen, és figyelj arra, hogy minden gombot az az ujj üssön le, amelyiknek kell. Ha ezzel sikerrel jársz és nem adtad fel, akkor lehet talán értelme.
Egyébként nekem nincs ilyen billentyűzetem, szóval csak tippelek.
Másik: ha igazán fontos az ergonómia, akkor nagyon-nagyon sokan azt javasolják, hogy qwerty helyett használj dvorak kiosztást. A qwerty-t direkt úgy tervezték hogy nehéz legyen gépelni rajta. Dvorakon állítólag (angol szöveg gépelése esetén) a kisebbik nyereség, hogy 2-3-szoros sebességet el lehet érni a qwerty-hez képest, a nagyobbik hogy kevésbé fárad a kezed.

[quote:1e5e5fa941="egmont"]Másik: ha igazán fontos az ergonómia, akkor nagyon-nagyon sokan azt javasolják, hogy qwerty helyett használj dvorak kiosztást.

aztán ha odaül egy qverty elé akkor még a xart sem tudja leírni :) egyik haverom anno (~6-7) éve kipróbálta. nem lett belé szerelmes...
[quote:1e5e5fa941="egmont"]A qwerty-t direkt úgy tervezték hogy nehéz legyen gépelni rajta.

Hmm... biztos vagy te ebben? mi értelme valamit direkt szarra tervezni/csinálni?
[quote:1e5e5fa941="egmont"]...kevésbé fárad a kezed.

szvsz pont ez a lényege a középen kettényitott ergonomikus (qwerty(z)) keyb.-nek, hogy nem fárad a kezed. a két karod kb 50°-os szöget zár be gépelés közben és nem (gyakorlatilag) párhuzamos egymással.
szvsz megéri

ja ami nagyon fontos!!! csuklótámasza legyen, mert anélkül semmit nem ér!

Nagyon koszi az eddgi valaszokat, kezd vmelyest korvonalazodni a dolog. Ami meg erdekelne, hogy mennyire problemas hagyomanyos keyboardokat hasznalni, ha az ember hozzaszokott egy ergonomikushoz.

@egmont: Amiert az ergonomikus keyboard egyaltalan felmerult, az az, hogy a 10 ujjas gepiras tanulasa soran azonnal ugy ereztem, hogy meglehetosen rendellenes keztartas szukseges, es egy-egy hosszabb gyakorlas utan mar faj a kezem. A masik, hogy en azt feltetelezem, hogy egy megfelelo eszkozzel gyorsabban is lehet a gepirast megtanulni.
A Dvorak lehet, hgoy jobb kiosztas, de nem tudom, hogy mennyire eselyes megtanulni. Mostmar gyakorlatilag 4 fele kiosztassal (US, HU_US, HU, DE) dolgozom, szoval egy 5. nem jonne tul jol. :-)

[quote:4314453063="fdavid"]Nagyon koszi az eddgi valaszokat, kezd vmelyest korvonalazodni a dolog. Ami meg erdekelne, hogy mennyire problemas hagyomanyos keyboardokat hasznalni, ha az ember hozzaszokott egy ergonomikushoz.

nem problémásabb mint US, HU, DE párhuzamos használata.
azt ne feledd el, hogy minden ugyanott van, csak a kezed egy kissé ki kell tekerned az íráshoz.

[quote:8ab21f24cb="begin"]Panther:
Nagyon jók az MS klavik, viszont van egy nagy hátrányuk. Nem kapható magyar leosztással.

Nekem angolra volt szükségem....

Szerintem teljesen mind1, ki mennyit gépel,a lényeg, hogy kézre áll a tört billentyűzet. A normál nem használata nem okoz problémát, viszont nem túl "hatékony" a használata, mivel ugyanolyan szögben tartom a csuklómat, karomat, mintha tört lenne, így hamar fárad. Ugyanis elég sokat mozgatom (semmi sem esik jól kézre :( )

[quote:975b607057="mrbond"][quote:975b607057="egmont"]A qwerty-t direkt úgy tervezték hogy nehéz legyen gépelni rajta.

Hmm... biztos vagy te ebben? mi értelme valamit direkt szarra tervezni/csinálni?

Igen. A qwerty/qwertz kiosztás tudtommal kb. 1870-re datálható, amikor azért kavarták össze az ábécérendben lévő betűket, mert a titkárnők olyan sebességgel tudtak gépelni, hogy összeakadtak az írógépen az egyes betűk karjai. Tehát átrendezték olyanra, amin direkt nehéz gépelni. (Próbáltál már francia szöveget gépelni? A leggyakoribb betűk francia szövegben a c, d és e. Mindhárom bal középső újj. Katasztrófa...)

Valószínűleg két egymástól eléggé független kérdés az, hogy a kar, csukló mennyire fárad (erre jó az ergonómikus billentyűzet), és hogy az ujjak hogyan bírják (erre való a dvorak, főként folytonos szöveg gépelése esetén, mondjuk unix parancsok esetén kevésbé).

Csak 1 link, ha vki kíváncsi a drovak-ra:
http://www.hszk.bme.hu/~st444/dvorak/dvorak.html
A többi link innen, meg a google-ból kinyerhető :)

[quote:08fa896a6e="egmont"]Csak 1 link, ha vki kíváncsi a drovak-ra:
http://www.hszk.bme.hu/~st444/dvorak/dvorak.html
A többi link innen, meg a google-ból kinyerhető :)

te dvorakot használsz? :D

[quote:43cb5ac513="mrbond"]te dvorakot használsz? :D

Egy időben próbáltam átszokni, egész jól haladtam, de aztán mégse lett belőle semmi... leginkább azért, mert a magyar ékezetek helye még nincs igazán kitalálva, én viszont gyakran gépelek ékezetes szöveget. Viszont több haverom komolyabban is ráúszott, páran nonstop Dvorakot használnak.

[quote:a499e0ee6c="egmont"][quote:a499e0ee6c="mrbond"]te dvorakot használsz? :D

Egy időben próbáltam átszokni, egész jól haladtam, de aztán mégse lett belőle semmi... leginkább azért, mert a magyar ékezetek helye még nincs igazán kitalálva, én viszont gyakran gépelek ékezetes szöveget. Viszont több haverom komolyabban is ráúszott, páran nonstop Dvorakot használnak.

baze! elolvastam amit linkleltél...egyre jobban teccik. pedig emléxem, hogy a havernak nem voltak túl jó tapasztalatai. az bizos valami szoftos megoldás volt má$ alá.

nem akarjátok véletlen támogatni, így frankón ki tudnám próbálni, mégg mielőtt vasat heggesztek. :D

Szerény, ízületi gyulladásokkal megerősített tapasztalatom szerint az elrendezésnél sokkal fontosabb a bill. mechanikai kialakítása: billentyűerő és karakterisztika, valamint a dőlésszög.

Ebből a szempontból a kapható billentyűzetek közel 100%-a ipari hulladék. Durva, rágós billentyűk, félig beesik a bill, aztán akad, ésatöbbi.

De ez persze csak a harmincon túl, és rendszeres használat mellett vehető észre ;)

nekem a4tech középre néző billentyűzetem van, trapéz alakú billentyűkkel, qwertz, jól lehet rajta gépelni, nem esik szét, könnyű nyomodni. Csak az a baj hogy az ű betű a jobb shifttől jobbra van az enter alatt, az nem túl kényelmes, de meg lehet szokni.

[quote:6fb11b4ad8="lacipac"]Csak az a baj hogy az ű betű a jobb shifttől jobbra van az enter alatt, az nem túl kényelmes, de meg lehet szokni.

És hozzá ló nagy fordított L alakú enter? Nekem is ilyenem van, imádom :-) A hosszú ű tényleg picit messze van, de már megszoktam, és ez sokkal-sokkal ritkább bármelyik másik magyar magánhangzónál, szóval nem túlzottan zavar ha messzire kell nyúlnom miatta.

[quote:219e6cd999="mrbond"]nem akarjátok véletlen támogatni, így frankón ki tudnám próbálni, mégg mielőtt vasat heggesztek. :D

Nem kell vasat hegeszteni, az egy villanymérnök atombiztos megoldása azokra a szitukra is, amikor az informatikus nem áll a helyzet magaslatán, vagy idegen környezetbe kerül...
Normális Unix rendszerben loadkeys dvorak avagy setxkbmap dvorak. Aztán tudd visszaállítani :-)
Érdemes asdf illetve aoeu néven rendre dvorak-ra és qwerty-re kapcsoló programot írni. UHU-ban alapból benne van :-)