Okosotthon kiépítésem ...

Címkék

Mennyire vagy benne az okosotthon dologban?

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 04. 12., p – 23:41

Csak pár dolog: lámpák, kismegszakítók, csengő, ajtó és ablaknyitás érzékelők, füstérzékelők, hő és páratartalom mérők minden szobában, ezekre vannak automatizálva a párátlanítók, a légkondik és a hőszivattyú. Illetve a redőny és függönyvezérlés csak a nappaliban. Mindezt egy rendszerre kötve, teljesen localhoston fut, amit ha kell, elérek VPN-en.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Amennyiben eladom a házat és bármelyik értéke meghaladja az ingerküszöböm, akkor leszerelem és viszem magammal. Na jó, a hőszivattyú és a légkondik mindenképp maradni fognak. ;)

A custom rendszer saját szerveren fut, amit viszek magammal. A kövi tulaj majd szépen kiépíti magának, ha szeretné. Magamnak és a családomnak csináltam, amit majd átalakítok, ha másik ingatlanban fogunk élni.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Én ha egyszer eladom a házat akkor "valamit" kénytelen leszek itt hagyni mert annyira alapfunkciókat is ellát (fűtés-hűtés-HMV).
De ez nem probléma mert elég "standard" a rendszer, HomeAssistant alapú.

Hogy mit csinál majd vele az új tulaj az persze az ő dolga, én működőképes állapotban tudom átadni.

Gábriel Ákos

Nálam meg alapvetés, hogy a rendszer bármely eleme működjön "analóg" módon is, a rendszerem nélkül. Egyébként itt is HA-ban van centralizálva minden.

Rokonoknak sem kell tanfolyamon oktatnom, hogy tudja felkapcsolni a lámpát a nappaliban. Max. az új tulajnak nem fog a páratartalomra reagálva be- és kikapcsolni a párátlanító a fürdőben, vagy a légkondik a szobákban. (Bár rossz példa, mert igazából az eszköz is tudja, csak sokkal butábban.) A légkondik és a hőszivattyú a megfelelő hőmérsékleten tartják a szobákat, amikor otthon vagyunk, egész évben. De kapcsolgathatod őket a távirányítóval és a termosztáton is... Ugyanez igaz a lámpákra; ha a szerverem tápkábelét kitépem a falból, attól még utána szeretném lekapcsolni a lámpát. Stb-stb-stb.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

10 évig nekem is egy tp-link router volt a "központi egység" - mert amúgy egy full-dumb on-off hőszivattyúm van amit relékkel lehet kapcsolgatni. :)
Amikor ezt a routert leváltottam akkor gondolkoztam rajta hogy az azon futó scripteket rakjam át és maradjon a homeassistant csak "komfort" (mint nálad) vagy belerakjam az egészet. Ugyanazon a hardveren fut az egész így is úgy is, akkor meg úgy voltam vele hogy megbízhatóság szempontjából nem rosszabb, a mindenféle tranzienseket meg edge case-eket így sokkal szebben és biztosabban lehet kezelni.

Nem bántam meg, 2-3 éve hibátlanul teszi a dolgát.

Gábriel Ákos

Nekem is egy éve lett "kész". Igazából annyi a munka vele összesen, hogy frissítgetem néha. Még így is csak kerekítési hiba a karbantartására szánt idő, miközben pénzben mérhető, amit megspórolunk vele. A levegő általános minőségéről nem is beszélve az egész házban.

Én sem bántam meg egy cseppet sem. :))

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Nálam meg alapvetés, hogy a rendszer bármely eleme működjön "analóg" módon is, a rendszerem nélkül. Egyébként itt is HA-ban van centralizálva minden.

Nalam is hasonlo a felallas, azzal megfejelve hogy berlakas, tehat elvileg barmikor koltozhet az egesz cucc (nincs semmi sem "fixre" beepitve, mindent en telepitettem). A fix beepitesen azt ertem, hogy csovek/radiatorok, stb.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Detto. 3 legfontosabb dolog szerintem ma, egy "okosotthon" építésnél:

  1. Működjön teljesen offline is, de inkább csak úgy. Pl. ha van kamera, akkor rtsp vagy hasonló kompatibilitást tudjon. App nélkül is. Ezt meg lehet fejelni azzal, hogy akár tűzfalon szűrhető a kimenő kommunikáció.
  2. Minden, amit összekötsz a rendszerrel, működjön önmagában is. Pl. bejárati ajtó kulccsal is nyíljon, ha van okos zárad, de a legjobb, ha van egy sima második zár is, ha mondjuk hosszabb távra elmész otthonról.
  3. Moduláris legyen és minél hordozhatóbb.

Én is albérletben kezdtem, sok éve. A cucc velünk jön mindig és csak átalakítom ahhoz, ahol élünk. Más kérdés, h már saját (bocs, a bankkal megosztott :D) ingatlanban van.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

itt a fizikai kapcsolot hogy kapcsolja vissza az okos cucc?

nalunk a kapcsolo le allasban van kikapcsolva, fel allasban meg bekapcsolva. (hulye nemeteknel meg pont forditva :D). ha kozben az okos cucc lekapcsolta a lampat akkor azt kivulrol hogy latom? (pl furdo/wcnel nem mindig benn van a kapcsolo, hanem kivul az ajto mellett)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Jó kérdés! Mi ebben kompromisszumot kötöttünk; vagyis a fizikai kapcsolókkal mi nem foglalkoztunk, szal a rendszer futása óta össze-vissza állnak. Eltartott egy darabig amíg megszoktuk, de ahogy te is mondtad, vannak országok, ahol máshogy megy. Nekünk már azt sem jelentene gondot megszokni, mert ott is össze-vissza lenne, ha rajtam múlna. :D Relés kapcsolót használok a lámpákhoz a dobozokban, vagy a kapcsoló mögött, ha épp elfért.

Amúgy erre is van már megoldás, hogy veszel érintőkapcsolót, ami kapcsolgatja magát is, sőt alapból foszforeszkál és látod a sötétben is, ha sok van egymás mellett, de én azt valahogy nem tudtam megszokni...
 

akkor azt kivulrol hogy latom?

Csináltam egy térképet, vagyis rajzoltam egy alaprajzot a házhoz, amin látom, hogy mi van fel- és lekapcsolva. (De azért most ha picit gyakorlatiasabb akarok lenni, akkor sötétben az ajtó alatt is látszik legtöbb esetben, ha felkapcsolva hagytad.) De a mozgásérzékelők, ha nem látnak mozgást, akkor 20 perc után úgyis lekapcsolják automatán a lámpát. Beriasztáskor szintén minden lámpát lekapcsol a rendszer, de az már más történet.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Én mindenhol cseréltem ún. lépcsőházi nyomókapcsolóra, megnyomod, felkapcsolódik, megnyomod újra, lekapcsolódik, köthető rá dimmer, köthető rá alapszintű "gesture" (például nyomva tartva és elengedve a dimmelés megáll ott, ahol elengedted).

igen, de ebbol meg nem latom az allapotat.

Nem tudom masnal ez hogy van, esetemben a fizikai kapcsolok le vannak ragasztva es helyettuk wireless kapcsolok vannak (szinten fizikaiak). Az eszkozok statusza amik azokkal vannak kapcsolva latszik az appban. Ha valaki veletlenul fizikai kapcsoloval lekapcsol valamit (elveszi az aramot) akkor az adott eszkoz nem lesz elerheto (= disabled/disconnected statuszba kerul), de latszik termeszetesen kiszurkitve.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Jó, de biztos, hogy ez akkora gond? Annyian és megszámlálhatatlanul sokan vagytok egy akkora nagy lakásban, hogy 10-20 másodperc alatt körülnézve nem tudod eldönteni, hogy van-e valaki a fürdőszobában?

Amúgy, lakásban, amikor kinn volt a kapcsoló a fürdőszoba előtt, akkor, ha mindenféle okosítás nélkül lekapcsoltam, annyi jött bentről, hogy "Hé!" és visszakapcsoltam. :)

1. Megnézed a fürdőszoba villany állapotát

2. Megnézed a páratartalmat.

Vagy csak úgy prosztó ráteszed a füled az ajtóra, és hallod hogy csobog a víz. :D

A régi telefonokat pl. szétszórva a lakásban, pl. home assistant-ot ugyanúgy rárakva remek távirányítók. :)

"Sose a gép a hülye."

igen, de ebbol meg nem latom az allapotat. benn tusol valaki, hiba kopogok nem fogja hallani, es merges lesz ha lekapcsolom a villanyt...

Jó, de ez mit változtat azon, hogy látod a kapcsolón, hogy fel van kapcsolva? Ha benn tusol valaki, azt hallod, akkor valószínűleg fel van kapcsolva. Ha nem hallod, hogy van benn valaki és csukva van az ajtó, akkor ugyanúgy bekopogsz. Pláne, például nálunk minden helyiségben belül van a kapcsoló, nem kívül, tehát ahhoz, hogy megnézzem, felkapcsolva maradt-e, ahhoz be kell nyitnom.

De amúgy az ilyen helyiségekbe (kamra, fürdő, WC, közlekedő, satöbbi) a legjobb nyomógombos + mozgásérzékelős világítást tenni (életvitelhez igazodó lekapcsolási idővel) és akkor nincs belőle probléma, a jelenlegi LED-es világítások annyira keveset zabálnak, hogy bőven lehet 10-15-20 perc is a mozgásmentesség után lekapcsolni, viszont kapcsolható kézzel is.

De amúgy az ilyen helyiségekbe (kamra, fürdő, WC, közlekedő, satöbbi) a legjobb nyomógombos + mozgásérzékelős világítást tenni (életvitelhez igazodó lekapcsolási idővel)

Szerintem is. Mondjuk a WC-be nem tettem, kicsi az esely ra, hogy napokig egve hagyja ott barki is a villanyt :) A furdoszoba is hatareset, de vegul oda is tettem a fenyero szabalyozhatosaga miatt, de egyebkent nem sok szukseg van ra. Folyoson csak mozgaserzekelo van es leragasztott kapcsolo :)

Nem ertem altalanossagban a "felkapcsolva maradt-e" problemat, szerintem a nap 24 orajaban biztos lesz olyan idopont amikor mindent lekapcsol a rendszer, nem? Pl. ha ures a lakas vagy hajnal 4 ora van, stb. ki hogy akarja beallitani maganak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

a fizikai kapcsolot hogy kapcsolja vissza az okos cucc?

Nalam az olyan fizikai kapcsolok amik okos eszkozt kapcsolnak (jellemzoen okosizzo) le vannak ragasztva, tehat veletlenul nem lehet kikapcsolni oket. Az elosztoban levo okos konnektorokat az eloszto kikapcsolasaval/kihuzasaval "veletlenul" ki lehet kapcsolni, de ez nem jellemzo tevekenyseg ha jon vendeg.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Tech enthusiasts: "Everything in my house is wired to the internet of things. I control it from my smartphone. My smart-house is bluetooth enabled and I give it voice commands via Alexa, I love the future!" 

vs 

Programmers/Engineers: "I work in IT so my house has mechanical locks, mechanical windows, routers using OpenWRT, no smart home crap, no Alexa/Google assistants, no internet connected thermostats etc". 

"Besides my locked down computer the most recent piece of technology I keep at home is a printer from 2005 and I keep a bat next to it to deal with any unexpected sounds it might make."

Szellőztetőt kapcsolom eléggé összetett logikával (abszolút pára, inbalance, stb...) és légkondicionálónak hazudozom, hogy ne rángassa annyira a hőmérsékletet. De semmi pénzért kamerát, okos zárat, vagy akármit ami a security-t kompromittálhatja!

A relatív páratartalomból és a hőmérsékletből számolható. Eltekintve a hosszabb fizikai levezetéstől, van egy jó közelítő görbét adó képlet (T °C mértékegységgel, RH százalékban), amit szokás használni:

AH = 13.25 * e^((17.67 * T)/(243.50 + T)) * RH / (273.15 + T)
Szerkesztve: 2024. 04. 13., szo – 07:51

Hát... van egy Rpi ami fűt, egy másik ami locsol. A szobánkénti termosztát még nincs meg, de az lenne a cél. 100% homebrew kód fut mindkettőn, 0% 3rd party lib-el (alap linux, python, php, illetve az Rpi.GPIO nyilván használva van).

A fürdőszobába szeretnék egy párátlanítót majd még. Ebből ismer valaki légcsatornába köthetőt?

Vannak benne jo dolgok:), de a melegvizet nem erdemes 45C ala vinni. Elmelet vs. gyakorlat.

Ez az elmélet vs gyakorlat olyan, hogy kinek hol komfortos, mintha azt mondanád, hogy nem érdemes 45-ösnél kisebb cipőt venni, mert neked kényelmetlenül szűk.

Gyakorlati ok: eldugul a mosogato, mivel a zsiradek kicsapodik. Tudom, mert tapasztalat. En 38C-on tartottam egy evig.

Plusz a szappanbol is ilyen slajmszeru rakodik le.

A kicsapodott zsiradek meg ilyen feher-sargas szinu es eleg kemeny. Azt nem mondom, hogy mint a ko, mert csak szet lehet morzsolni, de azert eleg kemeny.

 

42C folott az egesz problemakor megszunik. Persze fugg attol, milyen mosogatot es szappant hasznaltok, nalunk minden lebomlo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Gyakorlati ok: eldugul a mosogato, mivel a zsiradek kicsapodik. Tudom, mert tapasztalat. En 38C-on tartottam egy evig. [...] 42C folott az egesz problemakor megszunik.

Egyrészt nem reprezentatív mintából extrapolálsz, másrészt 38 vs 42 fok nagyon kicsi különbség ahhoz, hogy ennyire komoly változások legyenek a zsír kapcsán, valami más is változott ott.

A kicsapodott zsiradek meg ilyen feher-sargas szinu es eleg kemeny. Azt nem mondom, hogy mint a ko, mert csak szet lehet morzsolni, de azert eleg kemeny.

A leírás alapján ez nem kicsapódott zsír, hanem kalcium-sztearát és magnézium-sztearát, a kalcium és magnézium sók reakciója a szappanban található sztearinsavval. Ha ilyen nem csapódik most ki, akkor vagy lágyabb lett a víz vagy más mosó- vagy mosogatószert használsz, amiben kevesebb a sztearinsav.

szerintem itt van valahol a hatar.

Es nem ilyen szaraz volt, hanem inkabb ilyen nyers faggyu jelleg. Hogy morzsolhato, de grizes erzes.

 

Amugy miutan felemeltem a hofokot (50C kornyekere), es ugy mosogattunk, a dugulas megszunt.

Az a baj, hogy a konyhaba van egy 90 fokos konyok, mert csak ugy tudtam felallni a falba, es nem megy el egy csogoreny.

 

A furdoben a szappan slajm is erezhetoen kevesebb. Szoval valahol errefele van a hatar.

 

A mosogatoszerbol evek ota ugyanolyat rendelunk. Hacsak a gyar nem valtoztatott.

Ezek a lebomlok eleg draga szarok...:/

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez az elmélet vs gyakorlat olyan, hogy kinek hol komfortos

En is irok egy okot ami miatt a magasabb hofok jobb. Nalam a bojler 50 literes, ha tul alacsony lenne a hofok akkor gyorsan elapadna a melegviz. Cserebe 2 ora alatt felfuti nullarol, amikor nem vagyok otthon akkor le van kapcsolva, nem muszaj melegen tartania ha nincs ra szuksegem.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezt amúgy leírtam a hivatkozott oldalon "Az alacsonyabb tárolt meleg víz egyik hátránya az, hogy hamarabb elfogy. Ha van 100 liter 60 fokos vizünk, kell 40 fokos víz és a bejövő 20 fokos vízzel keverjük, akkor lesz 200 liter 40 fokos vizünk. Ha van 100 liter 40 fokos vizünk, akkor van 100 liter 40 fokos vizünk. Előnye viszont, hogy fele annyi idő újra felmelegednie 40 fokra, mint 60 fokra."

Áltagos kő-, beton-, vagy téglaépület esetén, ha egy-egy helyiségben a fűtés kikapcsolásával 24 óra alatt 1-2 °C nagyobb a hőmérséklet csökkenése egy átlagos hideg téli napon, akkor ott energetikai fejlesztésre van szükség, nem okosításra.

Ez nagyon meredeken hangzik, ez az 1 - 2 fok a legmagasabb energetikai besorolású ingatlanon esetén biztosított?

Ez nagyon meredeken hangzik, ez az 1 - 2 fok a legmagasabb energetikai besorolású ingatlanon esetén biztosított?

Nem, ezt a CC alját elérő ("Korszerű" nevű) energetikai besorolású - nem könnyűszerkezetes - ház már tudja, ezek alatt még ott van a BB, az AA, az AA+ és az AA++ kategória. A fő probléma az, hogy ezt a jelenlegi épületek ~5-7 százaléka éri el, a többinél - ahogy írtam - energetikai fejlesztésre lenne szükség okosítás helyett.

Nem nagyon ástam bele magamat, de tudtommal ezek az egybites kategóriák nem csupán energia hanem CO2 hatékonyságot is jelölnek. Tehát ha nincs valami trendi megújuló beépítve nem is tudsz CC besorolás fölé kerülni. Ez pedig a fenti összehasonlítást eléggé félre tudja vinni.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Nem nagyon ástam bele magamat, de tudtommal ezek az egybites kategóriák nem csupán energia hanem CO2 hatékonyságot is jelölnek. Tehát ha nincs valami trendi megújuló beépítve nem is tudsz CC besorolás fölé kerülni. Ez pedig a fenti összehasonlítást eléggé félre tudja vinni.

Nagyjából az van, hogy megújuló energiával feljebb lehet kerülni, mint amennyi az épület kWh/㎡év alapján kijönne, illetve külön van kezelve a CO2 kibocsátás 2024-től (meg újra változtak a betűjelek, de ezzel most nem akartam keverni). Korábban volt az, hogy CC besorolásnál jobb nem lehet, ha nincs 25 százalék megújuló, de a jelenlegi szabályok szerint a megújuló részarány amúgy konrétan fordítva van kezelve: ha az épüllet eléri az AA (vagy az új A) besorolást, akkor nem kell megújuló részaránynak lennie (lévén annyira kicsi az energiaszükséglet, hogy egy hőszivattyú megtérülése kérdéses lehet).

Ezt a ~20 éves kecónk is tudja. 21 fokot tartunk, 38cm pth tégla+5cm szigetelés, passzív házas ablakok, tetőtérben 30-35cm szálas szigetelés. Majd még tervezek homlokzatra-lábazatra bővítést, 15-20cm vastagságig, illetve egy hővisszanyerős szellőztetést, de ezen a télen is csak ~600m3 gáz ment el a fűtésre (szintén 20 éves nyílt égésterű cirkóval), így mivel anyagilag kb sosem térülne meg, ezért jegelve van a téma.

 

Okosotthon? Nem érdekel. Rádiós termosztát, thermo szelepek a radiátoron, csoki, nekem több nem kell. Keep it simple, stupid.

Köszönöm, de nálam kicsit más a use-case, alapvetően nem spórolásra megy, így is túl keveset fizetek. A lényeg hogy akkor és annyi Celsius legyen, amennyit szeretnék.

Többen kérdezték lentebb, miért:

* gyerekszobában meleg kell, mert ha betakarod, még a legmélyebb álmában is az az első dolga, hogy leveti magáról. Illetve divat nálunk a zoknik rendszeres lehúzása is.

* nálam a hálószobában ne legyen 21 Celsiusnál több. Ez a kompromisszum a feleségem és köztem, ahol még ő sem fagy meg, és én sem izzadok :)

* "vendégszobát" minek fűtsük. Alapvetően csak teregetünk ott, emitt nyitva is sokat az ablak.

* A fürdő reggel kapjon egy jó adag meleget, aztán nap közben már semmit.

* A nappalit pedig igazítsuk ahhoz, mikor vagyunk otthon.

Okosítani pedig azért, mert én 35 ˚C-os vízzel fűtök, és ha elmegyünk hosszabb időre, akkor jól esik előtte beröffenteni, nem megvárni amikor este hazaérünk, és kb. az 1 ˚C/óra sebességgel elkezd melegedni a ház. Vízhőmérséklettel lefele nem nagyon tudok menni, a kazán már itt is a minimum moduláció közelében van, főleg ha nem minden kör megy.

Mi értelme van a szobánkénti hőmérsékletnek?

Ha van olyan szoba a lakasban ami nincs vagy idoszakosan van hasznalva akkor be lehet zarni az ajtot es nem futeni feleslegesen (nalam igy van). Hatranya is van, ott altalaban magasabb a paratartalom, konnyebben peneszedik. Nem tudom mi a jo megoldas, energiat "pazarolni" a futesere vagy figyelni a falakat. Egy jo szigeteles lehet segitene, de mivel nem a sajatom erre nem koltok.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

a klimas topicban is volt, hogy egyik ember 22 fokon leizzad mar, a masik meg megfagy. ha ez csaladon belul is elofordul, akkor lehet a nappali 21 fokos, a gyerek meg fazos ezert a szobaban nala 23 van. anyuka meg izzad, ezert haloban csak 19. ne magadbol indulj ki!

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Vissza tudod mérni, hogy a fűtés jól van-e méretezve, és tényleg minden szobában olyan hőfok van-e, amilyet akarsz? De ahogy a nap halad, úgy más szobákba süt be, tippre a hővesztesége 1-1 szobának így a nap közben is változik.

 

De ez csak két ötlet, miért lehet értelme szobánként mérni. 

Lehet változó. Pl. a hálószobában nem szeretem a túl magas hőmérsékletet, viszont ha van olyan szoba, ami napközben 'iroda', szóval ott ülőmunkát végzek, az jó, ha mgasabb hőmérsékletű. Én csak mérem ezeket, a mérés alapján szabályoztam be a radiátorokat (illetve a ház déli oldalán termosztatikus radiátorszelepeim vannak, mert a nap sokkal jobban felmelegíti), így a hőmérő csak kontroll. A fürdőszobákban a páratartalom vezérli a szellőztetést.

Nekünk mostanában lett viszonylag magas, sokszor van 50% felett.

Szellőztetéssel annyira tudod csak levinni a páratartalmat, amennyire a belső és a külső tér abszolút páratartalma engedi, ez a kettő ugyanis kiegyenlítődésre törekszik.

Ha például benn van 50% 25 °C, akkor párás (90% feletti) kültéri időben akkor tudod csökkenteni a belső tér relatív párartalmát, ha 13 °C alatt van a külső hőmérséklet. Ha például 15 °C és 100% a kültéri jellemző, akkor benn 54% lesz a relatív páratartalom 25 °C mellett, bármennyit is szellőztetsz, ekkor lesz 12,5 g/m3 az abszolút páratartalom a két összenyitott térben.

nincs valahol omlesztetten egy grafikon (halom), ahol a relativbol az abszolut vizet meg lehetne tudni?

 

Marmint pl. 15C/60% relativbol 22.8Cnal mennyi lesz. Ilyen kerdesre tudjak valaszolni.:)

 

Kapcsolodo: az ilyen kulso homero+belso homeroknel miert csak a belso homeron van paratartalommero a kulsonel csak homero?

3000-18000Ft-os kategoriaban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Marmint pl. 15C/60% relativbol 22.8Cnal mennyi lesz. Ilyen kerdesre tudjak valaszolni.:)

Ezzel tudod számolni: https://hup.hu/comment/3048012#comment-3048012

15°C és 60% esetén van ~7,7g/m3 abszolút nedvesség, ami 22,8 °C esetén ~38% relatív páratartalmat jelent.

Amúgy meg ún. víz-gőz Mollier-diagramm a barátod, például: https://www.engineeringtoolbox.com/docs/documents/27/AirPsychrometricCh…

Kapcsolodo: az ilyen kulso homero+belso homeroknel miert csak a belso homeron van paratartalommero a kulsonel csak homero?

Kültérre drága a páratartalom szenzor. Hamar halnak/félremérnek a beltériek, amit DIY szokás használni.

Amikot a nogyogyasz hazamegy es egy szexi kontosben varja a felesege....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

~15 eve meg hulyenek neztek, hogy taviranyitoval kapcsolhato, sot dimmelheto lampat akarok a nappaliba... nem is nagyon volt ilyen termek a piacon, csak irodahazakba szant brutal draga rendszerek (jonsons control, gira stb - csak a szervere millios tetel)  ezugybol vegul elegge hazibarkacs megoldasok szulettek...

Nekem ~30 éve született az első okosotthonomszobám, jobbhíján a Commodore VIC-20 párhuzamos portjára applikált relékkel és érzékelőkkel - azóta kicsit felfejlődött, de a hype-nak köszönhetően, szerencsére már nem mindent magamnak kell megoldanom.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2024. 04. 13., szo – 11:07

A klíma berendezéseket tudom távolról ki- és bekapcsolni és állítani.
Egyelőre ennyi nagyjából elég is.

Hopp, megnéztem a videót!
Pár mozgásérzékelős kamera talán mégis kell! :D

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2024. 04. 13., szo – 12:50

termosztatok, klimak, rengeteg rele, redonyvezerles, idojaras figyeles, nyitas- mozgas erzekelok, egyeb szenzorok meg meg egy csomo minden.... Home Assistant kozpont.

 

Szoval elegge elkapott a gepszij :)

Szerkesztve: 2024. 04. 15., h – 09:57

Továbbra is tartom azt, hogy IoT = Internet of Trashes. A legtöbb a hype miatt túlárazott bugos szar vackok...

Van pár "kész" cucc amit vettünk. A világítás kapcsolás, hőfokmérés illetve fűtés saját arduinokkal megy. Ha egyszer lesz pl. automata kapu, vagy öntözés, azt is igy fogom megoldani.

Kész cuccot max olyat vennék, ami teljesen cloud mentes, de inkább csinálnék ha meg tudom oldani.

Pl. Okos vízmelegítő helyett vennék akár egy sima hajdút (de ugyanannak a vízmelegítőnek is a "buta" változata kb. -80k), és elétennék egy sima kapcsolható konnektort.

Wifis klíma helyett vennék egy hagyományosat, és inkább IR modullal piszkálnám arduinoról.

A napelem huawei inverteréről inkább ne is beszéljünk.

Van egy shelly 3 fázisú fogyasztásmérő. Az MQTT-vel megy, cloud nélkül. Az jó.

"Sose a gép a hülye."

. Okos vízmelegítő helyett vennék akár egy sima hajdút (de ugyanannak a vízmelegítőnek is a "buta" változata kb. -80k), és elétennék egy sima kapcsolható konnektort.

En egy triacos teljesitmenyszabalyzot tettem ele.

Igy a felesleget tudom beletenni 100W-os lepcsokben.

 

De nem biztos ez az udvozito, mert 3 honap utan megbizhatatlan lett hajlamos full onba menni. Csereltem, megint jo. De lehet kellene plusz egy rele ele. De lehet valami mas fajta megoldas kellene.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Hát azt a vízmelegítőt, ami egy dekával is okosabbb, minthogy egy termosztát kapcsol egy fűtőszálat, azzal ezt nem tudod eljátszani.

Azzal viszont meg tudod csinálni szerintem (csak ötlet): ne átmenő teljesítményt szabályozzál, hanem PWM-mel "szaggasd meg" a bemenetét.

"Sose a gép a hülye."

Ezt annyival árnyalnám, hogy olyan HW-t kell választani, ami elektronikailag jól meg van oldva, de szükség esetén futtatható rajta third-party SW is. (pl. Sonoff, Shelly - bár, népszerűsége ellenére az utóbbi HW-eivel azért akadnak problémák)

Inverter, klíma és hasonló "nagygépek" esetén pedig a szabványos ipari kommunikáció (ModBus RTU) a kulcs a saját felhős, wifi-s bohóckodás helyett.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Good luck.

A huawei invertert szerintem egy fél évig próbáltam mindenféle szarral felvenni home assistantba, kurvára nem megy, és még ez az egész meg volt fejelve azzal, hogy isten tudja miért, a cloud időnként ledobta és nem konnektált vissza... Aztán pár nap múlva ment. De olyan is volt, hogy a wifire nem csatlakozott fel... Kitöröltem, felvettem újra; újraindítottam az invertert; kivettem a wifi modult, vissza, baszott menni.. Aztán 1 hét múlva egyszer rápróbáltam és ment. Az utolsó próbát kb. 1,5 hónapja tettem, most ott tartunk, hogy sehogy nem tudom visszavenni a fusionsolar-os retek cloudba se.

Le se szarom, megy, teszi a dolgát. A villanyóra mér két irányba, a shellyvel azt mérem hogy én mennyit használok el, amit ebből tudok számolni azt látom, a többi nem érdekel. Ki is vettem belőle a wifi modult.

"Sose a gép a hülye."

En merem az inverter elott es az inverter utan a fogyasztast. Ilyenekkel (PZEM004T):

https://www.aliexpress.com/item/4000165378484.html

 

Van ipari fogyasztasmerom (GE, tipusat nem tudom fejbol), es passzolnak az ertekek.

Az inverterbol hibakodot lehetne jo kiolvasni, de vegul inkabb a kismegszakitokhoz is vettem segederintkezoket, igy a hibalehetosegeket tudom detektalni.

Egyetlen egy dolog maradt az inverternel, amit elegans lenne megoldani, az az ora. Az kb. havonta egy orat driftel, plusz a teli-nyari idoszamitas se megy. Viszont nalam az inverter ejszakara le van kapcsolva. (1.5-2kWh fogyasztas). Ugye offline, internetre nincs kotve.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Nekem 3 fázis van, úgyhogy ez nem jó.

Felraksz fazisonkent egyet. Azzal mi a baj?

 

> Hogy mi? Az inverter, éjszaka, idle-ben?

aham. Tobben vannak. 50-90W/inverter.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pff az durva, sose eszembe nem jutott ezt megnézni.... Szóval akkor átlag 70W-tal számolva, átlag 12 "sötét órával", 840W/nap, ~25kW/hó? 300kW/év :D

Megnézem majd valamikor az enyémet is, ha ez így van, az egyrészt ROTFL, másrészt másnaptól tuti hogy én is eléteszek valami megszakítót és lekapcsolom napnyugta +30 perc után.

"Sose a gép a hülye."

aham. Tobben vannak. 50-90W/inverter.

Ez amúgy hatásos teljesítmény vagy látszólagos? Mert például a hőszipka simán felvesz ~0,33 ampert idle módban (3F hőszipka esetén ez 3x0,33A), viszont ilyenkor 0,1 a cos-fi, a hatásos teljesítmény ~8 watt és csak egy fázison, ha három fázisú, akkor a többi fázison 0 a cos-fi és 0 watt a hatásos, mert nem vesz fel hatásos teljesítményt, csak egy lóbaszó kondenzátor van a bemenetén, ami miatt van egy csomó meddő teljesítmény.

villanyora meri. (fizetni kell utana:)

De ugye ez szigetuzemu inverter, igy lehet ezeknel magasabbnak kell lennie (elofeszites).

 

Ami jobban zavart, hogy amikor a felesleget kikapcsoltam triakra, akkor kellett 200-300W az elmutol, hogy ne akadjon meg, es szedje ki a napelembol a maxot. Aztan marciusban volt egy idoszak ahol ilyen 2800W korul "beakadt" es kellett neki 400W az elmutol hogy szepen fellepcsozzon 4300W-ig.

Azert is kene nezni mas kikapcsolasi mechanizmust (ssr pl), plusz tekercset, hatha ez csak tul "durva" volt az inverternek.

 

((csak zarojelben: vegulis igazad lett. Futesi idoszak vegevel tenyleg nem tudok napi 25-30kWh-nal tobbet hova tenni. Azaz mostanabn meg az elmult heten. Es olyan 50kWh kornyeken kene eltenni naponta.

Amig volt futes nem volt gond, mert nem 23C-ot futottem, hanem 25C-ot))

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pl. Okos vízmelegítő helyett vennék akár egy sima hajdút (de ugyanannak a vízmelegítőnek is a "buta" változata kb. -80k), és elétennék egy sima kapcsolható konnektort.

Nalam igy mukodik.

Wifis klíma helyett vennék egy hagyományosat, és inkább IR modullal piszkálnám arduinoról.

En egy "buta" paramentesitot vettem (volna). Butanak buta, de konnektorrol nem lehet kapcsolgatni, igy sokat nem erek vele :(
Ha aramot kap akkor nem kapcsol be, hanem mindenkeppen muszaj megnyomni rajta egy gombot, okos konnektorral csak kikapcsolni tudnam. Szoval a "felokos" eszkozoknek is megvan a hatranya, valoszinuleg azert kell hozza a gomb, mert ha tele a tartaly vagy a paratartalom egy bizonyos szint ala sullyedt akkor le tudja magat kapcsolni viszont magatol nem kapcsol be ha a paratartalom megint magas (es automatizalni sem tudom a bekapcsolast igy).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Valaki azt mondta a minap, hogy ma már nem sufnituningolunk ... Erre mit olvasok ebben a topikban napok óta? Sufnituningot :D

trey @ gépház

Az otthonom okosodik... :)

elég sok minden van már, HA-val felügyelve/vezérelve,

DE semmi nem felhős, mindent csak local háózatról és/vagy Saját VPN-ről érhető el.