ekzsolt blogja

Matricahiány

Ezúton pusszantom a szerzői jogvédő hivatalt, amiért kitalálták notebookra is kelljen matricát ragasztani. Nagykerből már két hete nem kapom meg a rendelést, mert nincs elég matricájuk, és anélkül nem adhatják ki a notebookokat.

nyomtassingyen.hu - avagy hogyan nyomtass drágán

Vásároltam pár hete a Toner Plázában, alias nyomtassingyen.hu boltban egy utángyártott Samsung lézertonert. Hazavittem, beraktam nyomtatóba, de csak hangosan kerregett a drága. Valószínű a fogaskerék volt teljesen beállva. Felhívtam boltot, rendesnek tűntek, mondták nem probléma, fél év garancia van rá, vigyem csak vissza, kicserélik.

Most vittem vissza. Az eladó hátravitte, hogy kipróbálja. Pár perc múlva jön egy hibátlan próbanyomattal, mondván ennek bizony semmi baja. De egyébként sem cserélnék ki, mert már alig van benne festék. Háthogyaza...!

Nna, csak jól kidühöngtem itt magam. Meg hogy meglegyen az utókornak, ha valaki netán tőlük vásárolna.

DNSSEC @ calomel.org

Készülődöm a holnapi ISZT-s DNSSEC workshopra… Gondoltam művelődöm egy kicsit, hogy ne csak üljek ott értetlenül :)

Kedvenc DNS kiszolgáló szoftverem, a PowerDNS jelenleg egyelőre csak az authoritatív szerver oldalon támogatja a DNSSEC-et, ezért muszáj megismernem az Unbound-ot is. Eddig nem nagyon volt kedvem hozzá a szegényes dokumentációk miatt. De most egy igazi kincsesbányát találtam a https://calomel.org/unbound_dns.html címen! Van itt bőséges és érthető magyarázat kiváló példákkal. És nem csak ez, hanem más témákról is hasonlóan igényes írások. Például a Lighttpd beállításairól sem láttam még máshol ilyen érthető összefoglalót. Tetszik! :)

Zotac ID40 mini HTPC megérkezett

Típus: Zotac ZBOXHD-ID40-U
Ár: 77k 500GB WD Scorpio Blue és 2GB Kingston DDR2 társaságában

Elsőre jó választásnak néz ki az árat természetesen leszámítva (de hát ez van). Fórumokon a melegedésről és a kis ventilátor hangerejéről lehetett olvasni, ami végülis nagyjából igaz, de a hőtermelést a tervezéséből adódóan bírnia kell (majd meglátjuk), a ventilátor pedig egy notebookhoz képest mintha tényleg hangosabb volna egy kicsit, a teljes csendhez képest mindenképpen észrevehető.

TL-WR941ND Ver 3.2 téglásítva

DD-WRT ment fel rá sikeresen. Router Database szerint a modell supported, gondoltam hát, nagy baj akkor nem lehet. A v24 preSP2 15778 dd-wrt firmware gond nélkül felment rá, be is állítottam pár alapvető dolgot: LAN, Wifi, aztán nyomtam a reboot-ot. Na ettől kezdve már semmilyen beállítást nem lehetett nvram-ba menteni, vagy a factory default értékeket visszaállítani. Úgyhogy végülis csak részben sikerült téglásítani, mert legalább működik, de minden további változtatás kikapcsoláskor elvész.

Természetesen az olyan fórum bejegyzéseket már csak ezután sikerül megtalálni, hogy ha a dobozban Intel flash chip van, akkor azt a dd-wrt nem fogja tudni írni. Remek. Talán van még megoldás valami soros port hegesztéssel – majd ha lesz türelmem, utánanézek.

Debian változat telepítése SysrescCD-ről

A téma nyilván nem nagy újdonság, debootstrap használatával rendszert telepíteni mindenki tud. De talán néha mégis jól jöhet, ha csak másolni kell a hozzá szükséges parancsokat.

A példában egy Ubuntu:Karmic telepítése szerepel, de ez természetesen könnyen helyettesíthető más változattal.

Mellény kerékpárosnak nappal is?

Ezen a mai szuper, napos időben ismét kimentem kedvenc bicajozós útvonalamra hajtani egy jót. Szegeden, pontosabban Újszegeden a Tisza mellett az Alsó kikötő sornál kezdődik egy aszfaltozott szakasz a töltésen majdnem egészen a szerb határig. Nem is igazán jár erre más, csak bicajosok, görkorisok, futók, szóval akik friss levegőre vágynak a szabadban. Tehát ma is tök egyedül, verőfényes napsütésben hajtok, és az út felénél határőrökbe botlottam. Sejtettem, hogy akarnak majd valamit... mondjuk, hogy kerek fehér, piros szegélyes táblával és időnként sorompókkal lezárt tiltott vízügyi útvonalon közlekedek :) De nem... Tökéletes udvariassággal, de arra hívták fel a figyelmem, hogy bizony lakott területen kívül közlekedek és bizonyára csak véletlenül, de otthon felejtettem a láthatósági mellényemet. Ezen aztán udvariasan elvitatkoztunk egy keveset, mert mondom, hogy pár hónapja néztem utána, és én bizony úgy olvastam, hogy lakott terülten kívül csak sötétben és korlátozott látási viszonyok mellett kötelező a mellény használata.

Dell KVM és az any key

Sikerült beszereznem 2 Dell KVM switch-et, egy 2161DS-2 és egy 4161DS típust. Mivel használtan jutottam hozzá, természetesen már be volt állítva valami admin jelszó, így az alapértelmezett "Admin" és nincs jelszó hozzáférés nem működik a Remote Console szoftverben. Lelkes dokumentáció olvasgatás után arra jutottam, hogy soros konzolon keresztül lehet módosítani a jelszót. Hosszas próbálkozások után különféle soros kábelekkel, mindenféle soros port beállítással, minicom-mal, HyperTerminal-al csupán addig jutottam, hogy megjelenik a "Press any key" szöveg, de hiába... egyszerűen nem sikerül rátalálnom arra a bizonyos "any" billentyűre :)

IBM xSeries x445

Kaptam egy ilyen 55kg-os játékszert 8db 2.8GHz Xeon processzorral. Van benne egy IBM ServeRAID-6M vezérlő, melyen 2db diszk van. Ehhez a BIOS csak egy mini configuration felületet ad, mellyel megnézhetem a vezérlő és a logikai kötetek beállításait meg még néhány dolgot, de nem tudok új logikai kötetet létrehozni. Addig eljutottam, hogy van valami IBM Director szoftver, amivel könnyen készíthetek új RAID konfigurációt a kártya beépített JAVA-s szoftverével. De hogyan? Vagy van más mód? Ha valaki látott már ilyet, kérem segítsen!

Tux Factory

http://tux.crystalxp.net

Most találtam rá, és el vagyok csodálkozva, hogy vannak emberek, akik ekkora kreativitással és hozzá való sok szabadidővel rendelkeznek. A legtöbb kép licence szerint személyes célra, avatarként szabadon használható. Jó szórakozást! (Én bizony a képek mellett a nevük miatt is gurultam a nevetéstől.)

Linux legyen vagy Windows?

Pár héttel ezelőtt kedves ismerős családnak segítettem notebook-ot vásárolni. Mivel olyan emberekről van szó, akik nemnagyon voltak eddig közelebbi kapcsolatban számítógépekkel és operációs rendszerekkel, és mivel megbíztak hozzáértésemben, természetesen Linux-ot ajánlottam az új gépre.

Alapos keresés és utánajárás után, meg is vettem egy Acer Aspire 3003WLM tipust. Elsőre elindítva hagytam végigfutni a Windows preinstallt, majd az egészről készítettem egy lemezképet, gondolva az esetleges gyors visszaállításra, ha bármi történik is. Majd letöröltem az egész merevlemezt, és Kubuntu került rá. Egy héten át esténként lelkiismeretesen beállítottam minden hardvert, és szoftvert, hogy használat közben lehetőleg semmivel ne legyen majd gondjuk új gazdájuknak. Az egy hét alatt nagyon megszerettem a notebookot és a Kubuntut-is. Eddig még nem használtam igazából Ubuntut, de nagyon megtetszett, hogy kis hozzáértéssel valóban minden feladatra alkalmas rendszert lehet vele összeállítani úgy, hogy kezdő felhasználónak se legyen gondja vele. Értékeltem az ilyen apróságot például, hogy modprobe és egyáltalán parancssor nélkül lehet használni egy USB flash memóriát, vagy hogy, ha berakok egy DVD lemezt, automatikusan lejátssza. Tudom jól, nem ez a Linux értéke, de a kezdő ismerkedő számára ezek fontos dolgok.