( arpi_esp | 2023. 03. 09., cs – 15:59 )

Szerkesztve: 2023. 03. 09., cs – 16:06

Válasz trey üzenetére

ez az utp toldozas erdekes tema. nemreg javitottunk egy hibat, amit en kovettem el 20 eve. egy kabelcsatornaban ossze kellett kotni 2db cat5 kabelt, szepen raktam rj45 dugot mindket drotra es egy gyari rj45 toldoba bedugtam oket. latszolag (es merve is) mukodott jol.

aztan sok evvel utana egy mikrotik wifi ap kerult ra. mukodott, de ha 3-nal tobb user hasznalta akkor elegge fos volt a sebesseg. betudtuk annak, hogy a mikrotik szar :)  (ami amugy ettol fuggetlenul lehetseges)

le lett cserelve elso generacios unifi ap-re, es az mukodott remekul. par evig, aztan hirtelen elhalalozott.

ez lett cserelve egy ac-s unifire, ami 2 evet sem birt ki, de azt hittuk a vihar nyirta ki. erdekessegkepp, ez az ap kesobb fel lett mashova szerelve es ott maig mukodik :) (biztos a tul hosszu kabel miatt nem ment mar poe-n, az uj helyen meg kozel van a switchhez, gondoltam...)

most is egy unifi ac volt rajta, de hiaba van gigas poe-s switchre kotve, csak 100-on linkelt. megmertuk fluke muszerrel a kabelt, az elarulta, hogy a kozepso 4 errel valami nagyon nem ok, a muszer szerint zarlatban van. persze a 20 eve elkovetett toldasra mar senki se emlekezett... de vegul megtalaltuk, es valoszinu nem fali kabelre valo rj45 dugo lett rateve, az okozta a vesztet. uj dugokkal, meg mindig az eredeti toldoval most mar jo.

tanulsag: ha eredetileg inkabb sodort vagy forrasztott kotessel oldom ezt meg, lehet hogy most 3 ap-vel gazdagabb lennek :)