( answ | 2021. 03. 07., v – 20:06 )

Se FI relé, se leválasztó trafó nem véd az ellen, ha nagyon áramkörbe akarsz kerülni. Az ellen csak a törpefeszültség alkalmazása segít vagy ha nincs feszültség alatt a rendszer. Egyébként legtöbbször nem azért hal meg valaki még áramütéskor sem, hogy leáll a szíve, hanem mert elesik/leesik a létráról és beüti a fejét.

Tehát valóban, ha nagyon paranoiás valaki, akkor fizikailag bontani kell a kapcsolatot az áramkörben. Ha extra paranoiás, akkor a nullával együtt szakítsa meg a fázist! Naperőművekben is dolgozom és ott is mindig így van.

De tudok még jobbat: kulccsal zárható konnektor is van! Sőt mivel a kapcsolót úgy is felejthetik véletlenül, ezért ezt az emberi tényezőt is ki lehet szűrni, úgy hogy beépítenek egy időzítőt, ami 10 percen belül lekapcsol, így nem felejtik felkapcsolva. De lehet tenni mellé egy hangjelzőt is, ami egyfolytában csipog közben. De mi van ha véletlenül megőrül egyik szülő és felkapcsolja? Legyen két kulcsos kapcsoló egymástól messze, amelyet egyszerre kell két különböző kulccsal felkapcsolni és a kulcsokat megkapja a két szülő. Így egyik fél még akkor sem tudja felkapcsolni, ha megszerzi mindkét kulcsot, mert nem ér el oda.