( uid_21365 | 2021. 01. 05., k – 16:22 )

Súlyos tévedésben vagy, ne adj a számba olyasmit amit nem mondtam! Hol emlkegettem én instagramot meg tiktokot?! Betiltanám mindegyiket ha rajtam múlna, a tiktokot aztán főleg! De még a Facebook-ot is!

Tetszik vagy se neked, a jövő igenis a szakbarbároké. A poliészterek és polihisztorok ideje lejárt. A poliésztereké azért, mert az emberek kezdik felismerni hogy a mesterséges eredetű anyagok nem egészségesek, a polihisztoroké meg azért, mert egyszerűen senki se tud megtanulni MINDENT. Az emberiség tudásmennyisége egyre nő, agykapacitásunk azonban ugyanakkora (sőt, bizonyos jelek szerint egyre csökken...) így szükségszerűen fragmentálódik a tudás: az egyes emberek az össztudás egyre kisebb százalékát képesek elsajátítani és fejben tartani. El tudom képzelni, 50 év múlva ha valaki bemegy a fogorvoshoz, az azt mondja neki: Sajnálom uram, önnek a metszőfogával van a baj de ezen nem tudok segíteni mert én a szemfogak specialistája vagyok. Jöjjön vissza holnapután, akkor rendel majd a kollégám, ő a szakértője a metszőfogaknak.

A jövő tehát igenis a szakbarbároké. Nyilván lesz mindenkinek valami nagy, általános áttekintése, rálátása a tudomány egészére, de ez elképesztően felületes lesz. Ez különben már megfigyelhető, rengetegszer tapasztaltam hogy bölcsészkarosok elképesztően ismerethiányosak a természettudományok területén, van efféle ismerősöm aki sci-fit írt, aztán szerencsére elküldte nekem a kéziratot, elolvastam, s megírtam neki hogy ezt a részt sürgősen írja át ha nem akarja kiröhögtetni magát mert akkora ordas baromságot írt ami nem állja meg a helyét tudományos értelemben. Nem akarom konkrétan ideírni miről van szó, de lényeg az hogy egy általános iskolás gyerek is ha picit érdeklődő a fizika iránt, a szemét forgatta volna hogy ez most hogy meg miként, ezt a szerző komolyan gondolta?!

Ezzel szemben a programozók, fizikusok meg más efféle reál-szakos illetők mégis tájékozottabbak a humán területeken, mert ők néha azért olvasnak szépirodalmat. Nyilván persze nem annyira tájékozottak benne mint a bölcsészkarosok, de jobban, mint azok a reáliákban.

Szóval ez a helyze, s ez csak „fokozódni” azaz romlani fog a jövőben. Ha egy ország hatékony akar lenni a kutatás-fejlesztésben, akkor úgy teszi ennek érdekében a legjobban, ha a gyermekekről minél előbb igyekszik kideríteni, mihez van tehetségük, s minden gyermeket ezután igyekszik azon a területen szakbarbárrá nevelni, a lehető legkorábbi időponttól ahogy csak ez lehetséges!

Ez amúgy a lányokra is vonatkozik, bár köztük nyilván kevesebb lesz az olyan akinek van a természettudományokhoz tehetsége, plusz érdeklődése is. Semmi baj. Nekem azellen sincs kifogásom ha a nők többsége olyan értelemben lesz „szakbarbár”, hogy az ő szakbarbársága a háziasszonyságra és gyermeknevelésre vonatkozik. Nem látom be, miért kéne rákényszeríteni a nőkre hogy ők is kutató-fejlesztők legyenek, vagy akár csak minősített hegesztők, ha nekik ehhez nincs kedvük. De ez nem jelenti azt hogy el akarnám nyomni a nőket: lehessen belőlük is bármi, ABBÓL AMELYIKÜK AKARJA! De a mindenféle nemi alapon meghatározott kvótáknak nem vagyok a híve.

Ismerkedés iskola után? Hogy szerinted nincs rá idő? Semmi baj. A szocializálódás fogalma szerinted nem alakulhat át? Miért kéne ugyanazt érteni alatta mint a mohácsi csata idejében? Léteznek pszichológusok, társkeresők, stb. Aki akarja, elmegy majd egy ilyenhez, kitölt teszteket, netán ha a technika fejlődik megvizsgálják az agyát is műszeresen vagy ilyesmi, és összehozzák azon néhány illetővel a másik nem példányai közül, akikkel jóeséllyel megfelelő lesz a párkapcsolata. Szerelmről persze ezesetben szó se lehet, de egyrészt azt az érzelmet úgyse becsülöm túl sokra, lényegében csak egy endogén hormonok által generált időleges elmebaj, másrészt, a szerelem is megjöhet később, a házasság után. Különben meg egyes ókori kultúrákban - de Kínában még a közelmúltban is - szerelmi házasság szinte nem is létezett, csak efféle „érdek alapú” házasság, s a tapasztalatok szerint ezek kiválóan működtek, ritkán volt baj velük.

Tudom hogy ez tl;dr lett, én is lusta vagyok visszaolvasni, bocs ha van benne valami billentyűelütés.