( _Franko_ | 2020. 10. 11., v – 18:10 )

Én bevallom, gyerekként nem törtem a fejemet azon, a hőszigetelés miként lesz megoldva s mennyibe kerül. Abból indultam ki, hogy ha az Emberiség azt AKARJA hogy ilyen házak legyenek, akkor idővel úgyis kitalál e célra valami kellően hatékony és olcsó módszert.

Ja, úgy könnyű. Én is kitaláltam közel 30 éve a transzportáló készüléket, ami atomonként lebontja és a másik oldalon pontosan azon a pozíción atomonként felépíti az átküldött tárgyat-állatot-embert, csak ugye pár apróság hiányzik még mindig ahhoz, hogy ez valóság legyen, pedig "ha az Emberiség azt AKARJA hogy ilyen traszporterek legyenek, akkor idővel úgyis kitalál e célra valami kellően hatékony és olcsó módszert", nem?

Viszont különben is, ahogy írtad, én baromi nagy tartályban gondolkodtam, márpedig ugye a felület a lineáris méreteknek csak a négyzetével növekszik, a térfogat azonban köbösen. Ettől még elismerem, a hőszigetelés kérdése komoly probléma lehet, de ezen nem érdemes vitáznunk, elismerem hogy e kérdésben nem vagyok szakértő. Csak azt emelem ki megint, mélyen hiszek benne hogy ha lenne igény ilyesmire, valamit biztos kitalálnának.

Alapvetően a mérnöki szemlélet hiányzik az egész sztoriból, hogy megvalósítható-e és ha igen, akkor van-e értelme vagy van-e értelmes alternatívája. Attól, hogy valamiben mélyen hiszel, attól az még nem lesz megvalósítható és nem biztos, hogy a legjobb megoldás a problémára.

Mittudomén, mindenféle nano-csövekből álló habot vagy akármit. (most csak írtam egy tök jól hangzó dolgot, majdnem halandzsát a nano-csövekkel, csak jelezni akartam, a tudomány már messze nem ott tart e téren se ahol gyermekkoromban tartott, szóval fejlődés igenis van).

Ez egy fantasy regényben elmegy, de most a rögvalóságban vagyunk. Amúgy az aerogel az, amit esetleg keresel, de ilyen faszságra nem éri meg elpazarolni...

Ha meg azt nézed, hogy a házba teszed be azt a betonmennyiséget és hőszigetelést - másfél méter vastag EPS-ről beszélünk, a passzívházon van 30 centi (!), amit a ház alá tervezel, akkor pusztán azzal a durva hőszigeteléssel és hőkapacitással személyenként 80-100 wattal ki lehetne kifűteni, aztán külön hűteni szellőztetéssel, mert a lakók esetleg használnak különböző elektromos berendezéseket és ami elektromos áram bemegy, abból benn hő lesz.