( uid_21365 | 2020. 08. 15., szo – 22:04 )

Nem, nem a vörös húsok okozzák a köszvényt.

Mivel régen a köszvény a jómódúak betegsége volt, ezért kialakult az a hiedelem, hogy a sok hústól van. Azonban a szokásos orvosi javaslat, hogy a köszvényes minimalizálja a húsfogyasztását, sok eredményre nem vezet, a húgysav szint gyakorlatilag nem csökken (Clifford és mtsi., 1976). Hiába próbálták több nagy vizsgálatban igazolni, hogy a húsfogyasztás és a tenger gyümölcsei okozzák a köszvényt, a vizsgálatok kudarccal zárultak (Choi és mtsi., 2004). Tekintve, hogy a paleolit kor emberére és a természeti emberre is a nagy húsfogyasztás a jellemző, kizárt, hogy a köszvény, mint a túlélést komolyan veszélyeztető betegség, fennmaradhatott volna az idők során, ha nem járt volna komoly előnnyel.
Ha abból indulunk ki, hogy a köszvény a nyugati étrend sajátja, s a köszvény gyakorisága különösen a huszadik században kezdett szárnyalni, s gyakorisága manapság is folyamatosan nő, akkor a nyomok a nyugati étrend központi problémájához, a nagy mennyiségű finomított szénhidrátokhoz vezetnek.

Ez bevezető volt csak fentebb. Amennyiben részletesebben is érdekel téged a téma, látogass el e linkekre, érdemes:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koszveny-modern-felfogasa.p…

https://tenyek-tevhitek.hu/a_hugysav_uj_felfogasban.htm

https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_koszveny_mitosza_avagy_a_baratsagos_hu…

https://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koszveny.php