( hajbazer | 2018. 01. 06., szo – 00:56 )

Persze, csak ez úgy szokott lenni, hogy a hiba benne van, csak még nem fedezték fel.

Én ezt nem vitattam, ugyanakkor ez a támogatott rendszerekre is igaz, amihez folyamatosan adódnak hozzá újabb és újabb hibák, a folyamatos belefejlesztgetések révén. Tekintettel arra, hogy nem minden hibát javít egy frissítés és ugyanúgy maradnak lappangó hibák, a frissítgetésekkel együtt a lappangó hibák száma egyre csak nő, míg egy nem támogatott operációs rendszer esetén a lappangó hibák száma fix. Persze meglehet, van olyan terület, ahol ez nem igaz, gondolok itt kritikus alkalmazásokra, visszatartott verziójú Enterprise Linux komponensekre, Linux kernel stable ágra stb. A Windows 10 viszont nem ilyen terület.

Miért nem használsz Linuxot?

Ha váltanék, Windows 7-re váltanék, mert azon már részben kijönnek a támogatott rendszer előnyei, a jóval kevesebb változtatgatásnak és az annál több hibajavításnak köszönhetően. Mivel azonban már próbáltam, és csalódtam benne, többször is, így számomra a Windows 7 nem alternatíva. A Linuxról hosszan értekeztem kitiltásom előtt is és után is, hogy miért nem alternatíva. Bár, a Windows 10-hez képest tény, hogy kisebbik rossz. Kevesebb undorral hányom le a monitort egy divat- és marketingbuzi, eltabletesített GTK3, mint a Windows 10 oldalról becsúszkáló, flat design-os, szélsőségesen tablet-idealista okádékmenük és az óvodások által óvodásoknak megrajzolt metro UI elemek láttán. Viszont, mivel nem szeretem lehányni a monitort és azt érezni, hogy folyamatosan rángatják ki a lábam alól a talajt egyik oldalon a hardvertámogatások folyamatos megszüntetésével, másik oldalon az olyan lecserélhetetlen alapelemek használhatatlanná tételével, mint a GTK3 FileChooser, akkor azt mondom, hogy inkább használok hányás- és idegeskedésmentesen XP-t. Tisztában vagyok vele, hogy egyszer eljön az idő, amikor már nem fogok tudni XP-t használni, de nem fogom siettetni ezt. Egyelőre pedig hatékonyabban, kiszámíthatóbban és kezelhetőbben működik, mint bármelyik említett alternatíva. Megjegyzem, hogy természetesen ki szoktam próbálni az új rendszereket, mind Windows (és ReactOS), mind Linux vonalon, különben nem tudnám őket összehasonlítani a saját szempontjaim alapján sem.

engedd el ezt az életérzést, hogy Win XP-t kell továbbra is használni, mert szakmaiatlan

Azt gondolom, hogy attól még, hogy a szakma éllovasai (az ipar) nem értenek egyet a nem támogatott operációs rendszerek használatával (miért tennék, hiszen a profitjuk múlik rajta), nem nevezhető pusztán emiatt szakmaiatlannak. A kérdés az, hogy megoldhatóak-e a részemről felmerült problémák Windows XP alatt. Ha megoldhatóak, akkor nem lehet szakmaiatlan XP-t használni, hiszen a létező megoldások pont, hogy magából a szakmából táplálkoznak. Korábban pedig próbáltam maximálisan szakmai lenni és a sokak által belém vizionált üres eszmefuttatások helyett gyakorlati teendőket összegyűjteni az XP-s biztonságban maradás lehetőségeiről (amit ha valaki megtesz, biztos, hogy nem éri se ransomware támadás, se vírus, se egyéb más kellemetlen dolog). Jónéhány értelmes hozzászólást és tanácsot kaptam, amiknek nagyon örültem. Később viszont pont, hogy nem én voltam szakmaiatlan, hanem azok a szélsőséges idealista, elitista, hangadó mérnök urak, akik átvitték a topikot a már megszokott, szakmaiatlan közhelypuffogtatásba, az orruknál és a marketinganyagoknál távolabbra nem látó érv- és cselekvéskészletre szűkítve a szerintük szóba jövő lehetőségek tárházát.

A router-edhez hasonló scenario-kat abszolút lájkolom és azokban az esetekben semmi baj a Linux-szal. Ugyanakkor, desktop-nak szerintem alkalmatlanabb, mint egy Windows XP.