( Raynes | 2017. 05. 18., cs – 06:21 )

Azt elfelejtetted, hogy nem csak az XP volt érintett, hanem XP-től felfelé az összes Windows.

Másrészt még mindig csúsztatsz, azt írod, hogy aki nem váltott XP-ről, az azért nem váltott, mert nincs pénze rá. Már leírtam sokszor, hogy a Linux bloat (vagyis összességében semmivel nem bloatabb, egyes részei legfeljebb), de használható, és nincs pénzkérdés. Plusz sok XP usernek van olyan gépe, amin a Win7 is elmenne. Aztán ott vagy te, aki azt mondod, hogy nem a pénzen múlik, azért nem váltasz, mert ahhoz új gép kéne, és a környezetet akarod védeni, máskor meg azt írod, hogy azért nem váltasz, mert az XP az egyetlen, ami nem bloat. Valami nagyon nem áll össze.

A gépet rendszeres időközönként meg akkor is érdemes beújítani, ha nem jelenik meg új OS. Plusz ha az XP-t fejlesztették volna a végtelenségig, és most SP5, SP6-nál járna, meg minden funkciót implementálnak bele, amely kihasználja az újabb gépek, procik, videókártyák képességeit, akkor mára az XP SP6 is ugyanolyan bloat lenne, mint a Win7, Win10. GDI-vel ugyan, de semmivel nem lenne erőforrás-kímélőbb. Az a baj, hogy nem gondolkozol, csak egy politikai mantrát hajtogatsz.

Az egész közben nagyon egyszerű. Váltani mindenképpen kell XP-ről. Nem csak az MS támogatás lejárta és a ransomware-ek miatt, hanem sokkal inkább mert a szoftverfejlesztők sem támogatják, lásd a böngészők esete, SSL, stb.. Nem lehet megúszni a váltást, aminek két fő vonala lehet. Az egyik, ha nem akarsz bloatabb rendszert, ilyenkor csak a Linux jön szóba. A másik, ha a bloatság nem érdekel, akkor pedig a Win10 is alternatíva, a Vista nem támogatott, a Win7-nek meg ugyanott van a hardverigénye és nincs hosszú távon jövője, 3 év múlva annak is lejár a támogatása. Esetleg MacOS, de ahhoz Mac kell, vagy olyan inteles PC, aminek a hardvere kifejezetten MacOS-hez van véve. A gépparkodat, valószínűsíthető anyagi helyzetedet, szoftverbeli igényeidet ismerve a Linux lenne a legjobb választás, akkor nem kéne kidobnod a meglévő gépeid, csak az elveidet kéne feladnod. Igazából a Linux még a politikai nézeteidnek is megfelelne, mert azzal támogatnád legkevésbé a szoftvermultikat, meg a kínai rabszolgagyárakat (amelyek valójában már nem léteznek, de legyen), és Wine alatt akár az MS Office 2003-at és a Total Commandert sem kéne feladnod, és nem csak a ransomware-ektől vagy védve, hanem az összes kártevőtől, ráadásul nem vagy kiszolgáltatva a MS döntéseinek sem. Sőt, a Linux mellett szólna, hogy kinyithatná a informatikai szemléleted, és észrevennéd, hogy van élet a Windowson túl, mindig is volt, mindig is lesz, nem is akármilyen, nem vagy az MS termékeinek a használatára kényszerítve.

Tőlem fetrenghetsz rajta még pár kört, de előbb-utóbb nem úszod meg, hogy belásd a tényeket, és feladd ezeket a kitekert elveidet. Igazából te nem az MS szorításában vagy, hanem a saját téveszméid csapdájában.

Szerk.: pénzkérdéshez egy kis adalék. Úgy néz ki sikerül lecsapnom két várossal odébb egy Lenovo x220-ra (2. gen. i5 + 4 giga RAM), 37 ezer forintnak megfelelő Erzsébet utalványért. Ez éves szinten napi kb. 104 forint, már pedig egy ilyen gép nem csak egy évig használható, hanem 2-3 évig legalább, akkor kb. napi vécépapír árában van, ahogy írták neked egy másik topikban. Ennyit akárki rá tud szánni, persze ki kell fogni ennyiért, nézelődni kell. Nem nagy szám gép, meg a 12 colos, alacsonyabb felbontású kijelző miatt második gépnek való (netbook-pótléknak használom majd), de még évekig elmegy rajta minden (majd azért bővíteni fogom, amivel lehet olcsón), akármelyik OS-t viszi, BSD-től/Linuxtól kezdve a Win10-en át a MacOS-ig. Ezért a pénzért max. olcsó androidos tabletet ha kapsz, esetleg egy belépő szintű okostelefont.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988 @ Prohardver Fórum