( Nyosigomboc | 2013. 04. 18., cs – 00:19 )

Kortol es a kituzott celtol fugg.

Nagyon kicsi gyerekeknek nem kell nyelv a programozashoz:
http://drtechniko.com/2012/04/09/how-to-train-your-robot/

Nagyobbaknak megmutatnam a Light-botot, aztan ha ez tetszett, akkor a Colobotot (ez C++-szeru szintaxist hasznal, nagyon jo jatek).

A logonak max. rovid idot szannek. Az osszes elonye az, hogy raszoktat a rekurziora, ami kesobb jol johet. Egyetemen deklarativ programozasnal szepen latszott, hogy korabban ki tanult logot, es ki nem.

Kesobb maradnek a C-szeru szintaxisnal, a {} kelloen elterjedt ahhoz, hogy azt szokja meg. Viszont a Pythonnak elonye, hogy a behuzasokra rakenyszerit.

Ha valaki egyetemen lat eloszor programot, akkor a korabbiakat kihagynam (talan a Colobot kivetelevel, tenyleg jopofa), es inkabb C/C++/Java vonalon indulnek el (1-2 kihagyhato). Kesobb egy tetszoleges scriptnyelvet es szabadon valasztott asm-t (az x86 utasitaskeszlet egy reszet vagy ARMot (a 32 bites reszt)).

Direkt villanymernoki/beagyazott teruleten pedig C-t (plusz kesobb az asm kotelezo).

Szoval attol fugg..

Amugy en 3-4 evesen mar hasznaltam szamitogepet, es 6 evesen tudom, hogy programoztam (lehet, hogy kicsit korabban is, nem emlekszem mar). Akkoriban meg Basicben, de ennel ma mar vannak jobbak.
Gyerekkent nyilvan jatekokat irtam. Volt egy plusskutyam (Greti), ot rajzoltam ki nehany pixelbol a kepernyo aljara. A p es q gombokkal lehetett jobbra-balra mozgatni, es fentrol idonkent leesett 1-1 pirosas pixel. Arra mar nem emlekszem, hogy ki kellett kerulni, vagy osszegyujteni, ezek kozul valamelyiket.
A masik egy Bomb/Scorch/Angry Birds-jellegu jatek volt, ahol egy vizszintes vonalat kellett eltalalni a 0x0-bol. A ferdehajitas kepletet a nagypapam elarulta, onnantol meg nem volt nehez leprogramozni. (egyebkent ezt a kepletet - miutan kicsikent lattam eloszor - meg ma sem felejtettem el, fizikabol jol jott :) )
Gimi kornyeken jott a Pascal (meg Logo is volt, de nem tudom, hogy elotte vagy utana). Pascal tanulasa kozben elkezdtem foglalkozni x86 assemblyvel. Megszereztem nehany virus (nem worm) visszafejtett kodjat, jopofa trukkoket alkalmaztak akkoriban (az Ontariot ma is tudnam ajanlani). A C, C++, Java, PHP, es a tobbi mar egyetemen jott.
Egyebkent egyetertek azzal is, aki az Androidot emlitette, nagyon jo a tanulasi gorbeje, es az, hogy kulon kutyun fut, ad egy pluszt (nem beszelve arrol, hogy az unalmas eger+bill. helyett ott az erintokepernyo egy csomo izgalmas erzekelovel).
Ja, es nem kell felteni a gyerekeket a geptol, meg azt sem, hogy nem erti. Sokkal tobbet meg tudnak jegyezni, mint elsore gondolnank. "nem hulye, csak kicsi" Eroltetni viszont nem szabad.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell