( Csab | 2012. 05. 22., k – 10:03 )

Arról beszéltem, hogy hosszútávon nem baj az, ha a bankok visszafogják a hitelezést, a jelenlegi trendek alapján 2014 végére 110% lesz a hitel/betét arány, ami eszméletlen jó szám (Csehországban 80% ugyanez, nálunk 160% is volt).

Vannak mellékhatásai:
- zuhannak az ingatlanárak
- kinullázzuk a GDP növekedést
- egyre kevesebből kell kijönnöd
- az építőipar éhendöglik

Az éremnek két oldala van és én a másik oldalról beszéltem, nem dühből. Minél kevésbé hiteleznek, annál gyorsabb a konvergencia az egyensúlyi állapothoz és annál inkább kaparod majd a küszöböt.

A kormány ha a feje tetejére áll és örömódákat zengene a bankoknak, akkor is visszafognák a hitelezést. Érdemes-e alacsony adó a bankoknak, ha úgysem járulnak hozzá az ország növekedéséhez érdemben (azzal vannak elfoglalva, hogy szabaduljanak a magyar hitelektől)?

Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból. Az egyetlen lépés, amit tehetsz, hogy adóztatod a kimenő pénzt (átutalási adó) és megvárod, míg beáll újra az egyensúly. Nem érdemes lerobbant szarba ölni a pénzt gazdaságfejlesztés helyett, nyugodtan fizessenek, vagy menjenek csődbe.