( Zaneck | 2011. 08. 25., cs – 15:45 )

A newscientist.com rendben van, de a bulvárhíres kijelentésedet miszerint a Higgs-részecske nagy valószínűséggel nem létezik ellenben alighanem nem a hivatkozott cikkből szedted, hiszen ez az állítás egyelőre nem bizonyított.

Én többnyire a sciencedaily.com-ot követem (közvetlenül az egyetemektől és kutatóintézetektől szerzik a híreiket), a témában legutóbb ez a cikk jelent meg náluk.
http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110822091610.htm

"arra is szükség van egy modell igazolására."

A sötét anyag a kozmológiai megfigyelésekből ered és történetesen a Standard Model nem tartalmazza, mondhatni ellentmondásban áll vele, akárcsak az általános relativitáselmélettel.

A Higgs-részecskét azzal ellentétben a Standart Model előrejelezte, minden más részecsketípus esetén eddig sikeresen (megfigyelések útján igazoltan), ezért is van haszna a Standart Modelnek a részecskefizikában, mostanában az asztrofizikában, kozmológiában és atomfizikában is.

"nem sok remény van arra, hogy megismerhető legyen"

Azért eddig egészen jól haladunk ezeknek a jelenségeknek a megismerésével, sőt mára már elengedhetetlenek a megszerzett ismeretek a technológiai fejlődéshez, hogy csak néhány kiragadott esetet mondjak, a GPS működéséhez a relativitáselmélet szükséges, az áramkörök esetén a quantum tunneling felelős a kedvezőtlen energiaszivárgásért (sőt, legutóbb rájöttek, hogy még a kémiai reakciókban is szerepet játszhat), a quantum entanglementre kvantumszámítógépek fognak épülni stb.