Lecsó

Nem tudom, mitől vagyok annyira oda érte, de az egyik kedvenc kajám...

Én a következőképpen készítem.

  1. Összeaprítom/kockázom a paprikát, paradicsomot. Kb 2 rész paprika (1 kg), 1 rész paradicsom (0.5 kg). Teszek bele 1 hegyes erőset is, vagy két bogyiszlóit (az szintén erős).
  2. 2-3 pár virslit karikákra vágok.
  3. Felkockázok megfelelő mennyiségű házi füstölt szalonnát, és zsírjára sütöm. Ennek híján én libazsírt szoktam használni.
  4. Felkockázok 2 jó nagy fej hagymát. Ezzel nem szabad szűkmarkúskodni. Nem szükséges nagyon apróra vágni.
  5. A zsiradékon megpirítom a hagymát. Ha kész, vetek bele egy evőkanál pirospaprikát.
  6. Erre ráöntöm a virslikarikákat és a paprikát. Sózom. Pirítom pár percig. Vigyázni kell, nehogy odaégjen. Ha nagyon sistereg dobok alá pár kocka paradicsomot, ettől lesz egy kis leve.
  7. Beledobom a többi paradicsomot is. Kevergetem, oda ne kapjon.
  8. Fedő alatt készre párolom, kis lángon, 15 perc, esetleg kicsit több.

Én jó tojásosan szeretem, friss fehér kenyérrel.

Hozzászólások

Na, az egyik olyan étel, amit még nem sikerült megkóstolnom sem a kinézete és kipárolgása miatt. De sógorom imádja, majd neki átküldöm.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

És ha forró nyári éjszakai eledelként készíted el a pincehideg görög vagy sárgadinnye kiváló desszert hozzá :)
[nyami]

kanadai kollegam, aki jart mar egyszer Magyarorszagon turistakent meselte multkor hogy lecsot foz vacsorara, o is nagyon megszerette :)

En alt.:

Szalonnat felkockazom, majd megpiritom, belerakom a hagymat meglinsztelem, belerakok 3-4 paradicsomot (paradicsomot elotte bedobom forro vizbe, hogy konnyen levehessem a hejat) darabolva, majd ha eleg leveses a paradicsom nem rakok vizet hozza, ha jo fajta hazi paradicsom egy keves vizet is rakok hozza. Parolom olyan 15 percet mig majdnem teljesen elfo. Ezek utan belerakok 6-7 paprikat felkarikazva (amilyen van lehetoleg eroset is rakok hozza), es ezt is picit osszeparolom paprika(1 kaveskanal), vegeta(1-2 csipet), feketebors(1 kaveskanal) hozzaadasaval. Olyan 6-7 perc utan beleteszem a felszeletelt virsliket, majd ujabb 2-3 percet parolom. Ezekutan hozzaadom a tojast (3 tojas kell kb.), es osszekutyulom.

Szemely szerint tejet szoktam inni melle (zsirosat!), bar vannak emberek akik nem nagyon birjak ezt :).

(bar ma igy 1 het alkoholizalas utan vorosboros marhaporkolt lesz)
-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Egyik legjobb kaja, nálunk mondjuk a párom csinálja jól, én még sosem próbáltam. Ő viszont szokott még beletenni tojást -belekeverve főzés közben-, illetve 1-2 krumplit jó nagy darabokba belefőzni. Nyamm :)

Érdekes, hogy egy ennyire ismert ételben is más-más arányt és elkészítést alkalmaznak és szoknak meg az emberek.
Nemrég beszéltem egy kamionossal, aki azt mondta, hogy a rántotta-omlett-kavart tojás tekintetében is elég szép kavalkád van hazánkban. De az egyik legvadabb élménye a lengyeleknél volt, mikor is egy vendéglátó helyen cukorral és lekvárral a közepén szolgálták fel a rántottát. Ezt csak 4 fél vodkával tudta elfelejteni.

Én is imádom, viszont az én módszerem pár dologban eltér:

1. Valahogy így, az almapaprika is finom csípős ízt ad neki, de abból 4-5 db is mehet bele, a paradicsom aránya pedig nagyobb.
2. Virslit semmiképp, ha van kolbász, akkor azt, ha nincs, akkor semmit.
3. Én is így csinálom, de a sima sertészsír is megteszi. Olaj semmiképp!
4. Kockázás helyett csíkra vágom.
5. Pirospaprika nem megy bele. Sőt, a són kívül semmilyen más fűszer se.
6. Szintén így csinálom.
7. Szintén, bár mivel több paradicsomot teszek bele, elég sok leve lesz, ezért nem is ég oda.
8. Mikor már majdnem kész (T-10 min), belelökök egy fél marék tarhonyát. Ez kb. 10 perc alatt megfő és fölszívja a paradicsom levét is.

Tojást nem szoktam belerakni, a friss fehér kenyér alap. :)

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Lecso nagyon jo es sztem egesz egeszseges kaja is (ha nincs fel mazsa zsir alatta)

Persze mindenki ugy csinalja ahogy szereti, nade lecsoba nemteszunk virslit !!!
Szerintem orolt piros paprikat sem !
Pont az a jo a lecsoban hogy minden zoldseg friss, zamatos benne, nincs benne semmi fagyasztott/tartoszitoseres hulladek. Nemkell vele sokat szoszolni, megmosni mindent, hagymat vekony szeletekre karikakra apritani (nemkell sztem kockazni, nem csalamade ez) aztan azt lehet is kis olajon piritani, aztan paprikat karikazni szinten nem szeretem kockara mert akkor olyan az egesz mint vlmi legokirakos, azt ra is lehet dobni ha megpirult hagyma, mehet ra a so, aztan kozben amig azok rotyognak addig lehet lehuzni a paradicsom hejat mert az jobb ha nem megy bele, es aztan mehet azis bele darabolva. Paprikabol lehet tenni csiposet tennibele aki szereti, de igazabol lecsoba a zoldes paprikak jok, amiknek igazan paprika izuk van, foleg jo bele a kicsit megpirosodott zoldpaprika. Mehet bele kis pritamin is de azt tovabb kell fozni.

Nos igen, a lecsóban azt is nagyon szeretem, hogy nem létezik "A LECSÓ", hanem mindenki kicsit másképp csinálja, ahogy neki tetszik, alakít rajta, tökéletesíti... Pont mint a Linux disztribúciók... :-)

(Egyébként van még egy ilyen étel, amit mindenki ismer, mindenki szeret, de nincs "tuti" receptje, hanem ezerféle változata: másik kedvencem, a somlói galuska)

+1, tökéletes étel. Lol, a fenti komment valakitől remélem csak poén, hogy "nem kósoltam". Lányok szoktak ilyen finnyásak lenni. :)
Hozzá puha friss fehér kenyér, és sör.

********************
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkens)
http://holo-media.hu

Rám gondoltál, ha nem tévedek. Nem finnyásság. Egyszerűen az egyik olyan étel, amitől a gyomrom megindul mindenestül kifelé. A másik ilyen a tökfőzelék. Erre a kettőre még ránézni sem igazán bírok. Ez van, ezt kell szeretni.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel