Lenovo 300w Yoga Gen 4 (RRF-1.2.1-2021-2021-00001=ingyen laptop diákoknak)

Kézhez vettük a Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára program keretében a fenti "műszaki eszközt" (az átadás-átvételi nyilatkozaton így szerepel:) 

Csak annyi mondtak az átadásnál, hogy tegyem töltőre mert le van merülve... Szóval itt van működik, de igazából nem tudom hogy kellene belevágni (fejszével:) Egyrészt csak használatba kaptuk Magyarország Kormányától, másrészt  személyes használatra persze van 1-2 megkötés de azok teljesen normálisak egy gyerek esetében.

Mindjárt az első kérdés valami előretelepített Windows teszi fel, hogy Magán használatra akarok telepíteni (akkor én vezérlem a teljes gépet) vagy Munkahelyi/Iskolai akkor meg hozzáférek a szervezeti erőforrásokhoz...

Félretéve az alusisakot, valaki telepítette/használta már ha igen mit/mit nem csinált, hogy lenne érdemes...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 11. 20., h – 18:36

Első lépés services.msc :)

Ha van leírás nélküli service az már gyanús, ha van rpcnet vagy a p társa, akkor jó esélyel fut rajta az absolute (entertainment) mint a francia társain. 

De a magyar verziót nem láttam, de megelőlegzem (kormányunkból kiindulva), hogy nem csak absolute van rajta.

Köszi a tippet, elkezdtem utánaolvasni. Utóbbi időben nem használtam nagyon PC-t sem Windows ezért is vagyok bajba, hogy illesszem ezeket a gépeket az otthoni hálózatba, egyáltalán hogy/mire használják a gyerekek, mit tároljanak rajta...

A BIOS-ba ellenőriztem alapból be volt kapcsolva, de Not Activated volt és van lehetőség a Permanently Disable-re, bár még nem nyomtam meg.

Nem akarom túltolni a védekezést, úgyhogy inkább várok még 1-2 hetet hátha más is belefut ebbe a kérdéskörbe, addig el van a polcon.

Köszi mindenkinek a válaszokat!

Szerkesztve: 2023. 11. 20., h – 19:45

Ha az előtelepített rendszer mellett szeretnél saját, akárhogy testreszabható renszert és nem zavar, ha használatakor kilóg a gépből:
usb3 m.2 nvme / usb3 sata külső tokból is remekül el tud futni a windows vagy linux. Win esetén rufussal lehet feltenni így külsőre.
Már ha engedi a boot menüből választásos indulást. Még lehet a gyári licensszel automatikusan be is aktiválódik a külső is.

El is lehet rejteni a belső meghajtó betűit (alapból a windows to go külső telepítés el is rejti) a partició kezelőből.

Hát, kompaktabb pendrive is lehetne, csak az nem túl tartós. 

Amúgy félreértettelek, azt hittem te is akarod használni és azért kéne két külön mód rá. De közben felfogtam, hogy a telepítéskori kérdést nem érted, hogy lokális fiók vagy központi fiókos amit választani kellene. Hát gondolom nem egy központilag managelt iskolai domainbe kell léptetni, mert olyan lehet nincs is. Hanem a sima független, "magán" használat az, amikor nem kell egy "vállalati" szervert megadni, hogy arra kapcsolódjon. Ezt minden window telepítés megkérdi.

Érdemes elolvasni a szerződést, hogy mit szabad és mit nem. Nem feltétlen szabad kinyitni a gépet. De gyakorlatilag nem is érdemes kinyitni, mert nem bővíthető (a kis méretű ssd-t kivéve, de abból is csak 1 hely van)

Azt jól látom, hogy ez egy celeron processzoros csoda 4 giga rammal? Jól fut rajta a windows? Elég lesz arra, amire a gyerekeknek kell? Nem fogja elriasztani a generációt a pc-től, ha ilyet kell használniuk?

BIOS szerint CPU Intel(R) N100, 4GB RAM, 128GB SSD

A Windowsig még nem jutottam el, nem hogy a használatig... De szerintem többen leszünk itt a fórumon akik kapnak/kaptak ilyet szóval ha más nem majd egy szavazásból kiderül. Még én is keresem a helyét főleg egy almás ökoszisztémában...

N100 bár low power cucc, de elég jónak tűnik. Én most tervezem egy kisebb családi vállalkozás desktop PC konfigjait (3 ősrégi gép, az egyik c4q 2 giga rammal, egy talán második generációs pentium 4 gigával és egy első szériás i5 szintén 4-el) lecserélni ilyen kis N100 mini pc-re, igaz én 8 giga rammal számolok mindegyiknél.

Amúgy a fenti konfigokon már mint fut évek óta :) Annyi hogy az i5-be átkerül majd a pentium ramja és átmegy szerverbe, ez lesz a NAS és a nyomtatószerver + erre mennek majd a backupok is külön HDD-re.

a proci még hagyán, de a 4GB ram biztosan nagy élmény lesz :( És forrasztott is, szóval ha ki lehetne nyitni, akkor sem lehet bővíteni.

Ja és 11.6" IPS touchscreen 1366 x 768 (HD) kijelző gondolom. Amcsiknál nettó 440 usd egy ilyen.

11.6"-on talán még szódával elmegy ez a felbontás, ettől függetlenül már évek óta letörném azoknak a gyártóknak a kezét akik 1080p alatti kijelzőt adnak 13" és felette.

A 4 giga ram tényleg vékony, de sulis office/böngésző/jegyzetelés téren még elég is lehet, főleg ha le lehet vakarni róla a windowst. Én elsőre egy LMDE-vel indítanék, de igazából bármelyik disztró elfut rajta kényelmesen.

Ha tényleg ilyen minimál használat megy rajta, hogy böngészés és Office, az Windows 10-zel sima 4 GB RAM-on, én a proci miatt jobban aggódnék. Rokonom Elitebook 2570P-jében i5 a CPU, 120 GB SSD van és 4 GB RAM, teljesen elégedett vele. Böngészik, Office-ozik rajta, meg néha videót néz.

Nem tudom, említett Celeron a gyakorlatban mennyivel erősebb egy Pentium N3540-nél, de egy ilyen procis laptopot nem rég nyugdíjaztam, nem bírta már a sima webböngészést sem. Windows-zal felejtős, gnome is szüttyögött rajta, meg már a kijelzője is megadta magát, szóval HDMI-vel lehet használni, vagy headless Debian-nal szervernek. Így került a helyére egy Elitebook 8460P 4 GB RAM-mal, i5 procival és hasít, kiválóan megy rajta a net, videók etc és naprakész Windows 10.

TheAdam

nekem most érkezik egy minipc ilyen procival, csak 16GB rammal. https://vi.aliexpress.com/item/1005005234874016.html

Ahogy neten néztem nyers erőben lehet hasonló az n100, mint 4 mag 8 szálas i7-3720qm és vagy dupla olyan gyors lehet, mint az i3-4160T gépem. 
Gpu terén elvileg támogatja a modernebb videó formátumok dekódolását is az n100. A grafikai gyorsítás sokat számít mai netezésnél, meg utasításkészletben is van, ami segít.
Az olcsóbb készülékeknél, minipécéknél van hogy a hdcp2.2 licensz lemarad, így 4k streaming előfizetés helyett lehet csak fhd a max védett tartalom dekódolás.

Erre a gépre inkább Linux, és nem térítésként mondom, de azzal használhatóbb lesz. A Win10-11 nagyon nyögvenyelős lesz ezen. Működni fog, talán kivárhatatlanul lassú sem lesz, de nem lesz valami nagy élmény használni. Hacsak a diákoknak nem kell annyira Windows specifikus izé, én nem erőltetnék egy ilyen kaliberű gépen Windowst.

A Linuxnak előnye még az is, hogy nem fog ugatni, hogy mi a magánhasználat, mi nem, mihez férhetsz hozzá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Pont egy ilyesmi tudású régi (8 éves) gépet adtam rokon-gyereknek egy hete, hát, böngészni általánosságban jó, kisebb PDF nyithat, bármi más már eléggé megterhelő a gép számára. Nyilván annak jó, akinek nincs más, de csodát ettől nem érdemes várni.

Összevetésül: ez az N100 alapú gép egy Snapdragon 855 szintjén van, vagyis kb. egy három éves Samsung Galaxy S10 Lite tudása, de már abban is 6 GB memória van minimum...

Szerkesztve: 2023. 11. 21., k – 08:57

Én úgy emlékszem, nincs megkötve, hogy nem tehetsz rá másik OS-t, de majd megint elolvasom. Mi még nem kaptuk meg, de ha win marad rajta, akkor is kap egy tiszta telepítést, biztos-ami-biztos alapon.

Szerk: megnéztem (RRF_121_ASZF.pdf), ezeket találtam:

7.3 Ellentétes a rendeltetésszerű használattal, ezáltal a Szerződésbe ütköző és tilos különösen:

  • (vi) az IKT-eszköz szoftver környezetét olyan módon megváltoztatni, hogy az a Projekt céljainak ne feleljen meg.

7.11 A Tanuló vállalja, hogy a Szállító által telepített WINDOWS10 szoftveren kívül kizárólag jogtiszta szoftvert/alkalmazást telepít az IKT-eszközre.

Nem vagyok jogász, de ezek alapján számomra nem egyértelmű, hogy az OS nem lecserélhető, amennyiben az jogtiszta.