lingot: hangoljunk gitárt a Linux segítségével

Címkék

A probléma

A fiam éppen abban a korban van, hogy úgy gondolja, hogy mindenképpen zenész lesz. Természetesen a zenekar alapításon már túl vannak barátaival. A példakép a Green Day. A Green Day rajongók tudják, hogy Green Day nincs gitár nélkül, szóval karácsonyra egy gitárt kellett vásárolnom. Na nem egy Fender Stratocaster-t (Ford Farlaine: '69-es Fender Stratocaster, eredeti pick-up-ökkel, jávorfa nyak, Fordított húrozás egy balkezes zseninek, Jimmy Hendrixnek) :-) ... Az alapok elsajátításához egy klasszikus, 6 húros, akusztikus (spanyol típusú) gitárt kapott.

Sajnos ahhoz, hogy valaki hangszeren megtanuljon játszani, nem elegendő megvásárolni a megfelelő hangszert magát, hanem azt karban is kell tartani. Aki foglalkozott már egy kicsit ``élő'' hangszeren való zenéléssel, az tudja, hogy jól játszani csak pontosan hangolt ``szerszámon'' lehet. A hozzáértők szerint, ha valaki gitárt fog a kezébe, annak első dolgának kell lennie, hogy behangolja azt.

Egy tapasztalt gitárosnak valószínűleg nem okoz problémát az, hogy a hangolást ``fülre'' elvégezze, de egy kezdőnek, aki éppen csak tanulja a zene alapjait bizony nehéz feladat.

A lehetőségek

Mit tehet vajon a kevésbé gyakorlott kezdő, ha azt szeretné, hogy hangszere pontosan szóljon?

Elviheti egy hangszerjavítóhoz, aki beállítja az eszközt. Mivel a gitár önmagában is lehangolódik, meglehetősen gyakran kellene a műhelybe futkozni vele, az ember meg természeténél fogva a kényelmesebb annál, hogy ezt tegye.

Másik opció lehet az, hogy viszonyítással próbálja meg beállítani a gitárt. Ehhez a művelethez is kell már valamennyi tapasztalat, mert csak akkor tudja valaki így belőni a cuccot, ha fülre pontosan ismeri az mély E hangot. Ha azt be tudja állítani, akkor a többi hangot (A, D, B, G, magas E) hozzá tudja igazítani. Persze ez nem a legpontosabb módszer arra, hogy valaki gitárt hangoljon.

Csináljuk profibban! Minden háztartásban van számítógép. Használjuk azt erre a feladatra! Egy számítógép, Linux, egy apró szoftver és mikrofon segítségével egy teljes zenei analfabéta is 2 perc alatt fel tud pontosan hangolni egy gitárt otthon. Nézzük meg hogy hogyan:A megoldás

Amikor beleütköztem abba a problémába, hogy hogyan hangoljam fel a gitárt, arra gondoltam, hogy biztos van valami egyszerű szoftver, amelynek a segítségével el lehet végezni ezt a munkát. Először körülnéztem az Ubuntu csomagok közt, de nem találtam olyan programot ami az igényeimnek (kicsi, egyszerűen kezelhető, jól átlátható, és nincs benne beépített tetris meg űrhajó-szimulátor vagy más hasonló ``hasznos'' dolog) megfelelt volna. A Google-ben egy gyors keresés után bukkantam a lingot nevű programra. A honlapja szerint a lingot egy hangszer hangoló, amely pontos, könnyen használható és apró részletekig konfigurálható. Eredetileg elektromos gitár hangolására fejlesztették, de természetesen használható más hangszerhez is.

Rendszerkövetelmények, beszerzés, fordítás

A program licence GPL, tehát szabadon felhasználható, módosítható és terjeszthető. Használatához egy 200 MHz-es Pentium kompatibilis gép már elegendő. Továbbá szükség van egy line-in vagy mikrofon bemenettel rendelkező hangkártyára, egy mikrofonra (megpróbáltam a notebookba épített mikrofonnal is, de pontosabb beállításhoz érdemes inkább egy komolyabb készséget beszerezni), és olyan Linux kernelre, amely OSS Audio támogatással rendelkezik (az ALSA OSS emulációjával tökéletesen használható).

A programot forráskód formájában gyűjthetjük be. Kerestem az Ubuntu-ban, de nem találtam. Talán érdemes lenne javasolni a felvételét az Ubuntu csomagok közé... A forráskód lefordításához 1.2-es vagy újabb GTK+ library szükségeltetik. A fordítás a szokásos ./configure, make, make install módon történik. Részletek a README-ben.

Használat:

A program fő ablaka a fenti képen látható. Nincs rajta egyetlen felesleges dolog sem, jól átlátható. A részletes használati útmutatót érdemes elolvasni a README-ben, de pár kattintás után már használható is a segédprogram.

A program működési paramétereit a fenti kép ábrázolja. Két dolgot módosítottam a ``gyári'' beállításon. Az egyik a Visualization rate (mennyire legyen lomha a műszer mutatója), és a Noise threshold (zajküszöb). Az utóbbit érdemes magasra venni akkor, ha a környezeti háttérzaj magas, vagy ha az ember notebookról futtatja az alkalmazást a beépített mikrofonon keresztül. Ilyenkor alacsony zajküszöb esetén még a HDD seek-elést is kijelzi a műszer, ami zavaró lehet. A program a húr megpendítése esetén kiírja az aktuális hangot, és a frekvenciát.

A program segítségével egyszerűen, gyorsan fel lehet hangolni egy gitárt. Azt, hogy mennyire pontosan, azt nem tudom, de biztos, hogy pontosabban, mintha fülre állítanám be :-)

Egyébként is érdekes elszórakozni a programmal. Ha nem tettem volna, akkor sose tudtam volna meg, hogy egy HDD seek-nek C# hangja van (a műszer szerint) :-D

Jó szórakozást!

Hozzászólások

jézusom, de geekek vagytok :)

tesómnak A-sípja van, és azzal hangolja a gitárját.. ;]

1. A klasszikus és a "rock" gitár különbözik abban, hogy eltérő szélességű a fogólapjuk, ill húrtávolságuk.

Amennyiben csemetéd nem klasszikus zenével foglalkozik, akkor nem feltétlenül volt ez szerencsés választás.

2. HANGOLÁS: csak az egyik húrt szabad külső forrásból hangolni, a másik ötöt ehhez a húrhoz kell hozzáhangolni.

A "H" húr kivételével az ötödik lefogott bundnál van az alatta levő húr hangja, a H húr hangolásához a G húrnál a negyedik bundhoz jön ki a hang /G + kettő nagy szekund = H)

Jó gitározást !

CSZ

Én csak énekelgetek a kádban, "kis kacsa fürdik"-et .... szerintem baromi jól, a szomszédom szerint már nem annyira ....:))))

Mulder

ui: a kórusunk anno benne volt valami Guiness kísérletben is, mint a legnagyobb kórus (10004 énekes) hogy megkaptuk-e, azt nem tudom. De baromi nagy dőzsölés volt :)

> 1. A klasszikus és a "rock" gitár különbözik abban, hogy eltérő szélességű a fogólapjuk, ill húrtávolságuk.

Amennyiben csemetéd nem klasszikus zenével foglalkozik, akkor nem feltétlenül volt ez szerencsés választás.

Ez igy van, de a zene tagozatos iskolaban nem neznek jo szemmel, ha megjelennek egy Marshall stuffal a hatamon, hogy hoztam a gyereket gitart tanulni :-D

> A "H" húr kivételével az ötödik lefogott bundnál van az alatta levő húr hangja, a H húr hangolásához a G húrnál a negyedik bundhoz jön ki a hang /G + kettő nagy szekund = H)

A H hur az melyik? En ugy csinaltam regen, hogy a mely E-t beallitottam kb. fulre, es akkor az az otodik fret-nel lefogva A-t kell hogy szoljon. Ahhoz beallitottam az alatta levo A-t, majd igy tovabb...

> A H hur az melyik? En ugy csinaltam regen, hogy a mely E-t beallitottam kb. fulre, es akkor az az otodik fret-nel lefogva A-t kell hogy szoljon. Ahhoz beallitottam az alatta levo A-t, majd igy tovabb...

[EBGDAE] Easter Bunnies Get Drunk At Easter => a masodik lentrol :]

(altalaban a tobbi nemzetnek a mi H-nk az B)

google: alternate tunings guitar, elso link:

http://eceserv0.ece.wisc.edu/~sethares/alternatetunings/alternatetunings.html

30-on feluli hangolas van csak ezen a lapon!

Ezert sem igaz, hogy klasszikussal _kell_ kezdeni ...

eldontod mit akarsz, es ahhoz valasztod, hogy hogyan ...

k.

> 1. A klasszikus és a "rock" gitár különbözik abban, hogy eltérő szélességű a fogólapjuk, ill húrtávolságuk.

Szerintem jobb klasszikuson kezdeni, mert megnevel - utána sokkal könnyebben éri át a lépéseket a villanyos gitáron, amellett, hogy a tiszta játéknak is jót tesz, ha az akusztikuson megszokott módon rendesen lefogja a hangokat.

Jaja, ha latom, hogy nem csak pillanatnyi fellangolas, akkor kap majd valami komolyabb villanyos cuccot.

Bar ahogy neztem a Bullet in A Bible DVD-t Billy Joe is klasszikus gitaron penget, ha zenet ir.

En mar annak is orulnek, ha a Wake me up when september ends-et el tudna jatszani. :-) Azt meg a Green Day is klasszikus gitaron jatsza :-D

ket tokkulonbozo vilag!

Egyszer Babos Gyula (fiatalabbak kedveert: jazz-gitaros, valaha valoban vilagszinvonal volt amit csinalt, es most sem nagyon rossz! :-)) mondta vala - mivel Jazzkonziban tanit mindenfele elvetemult nepseget - hogy olyan emberrel meg nem talakozott, aki "femhuros", es klasszikus gitaron egyforman jo lett volna (az "egyiken jobb, mint a masikon" is ide tartozo kategoria).

Egyszeruen mert a klasszikus jatekmod tokeletesen kulonbozik a femhurosetol (pld: szolo ...)

As'szon'ta, hogy ha valaki femhuros gitart akar valasztani fohangszernek, es fiatalon akar elkezdeni, akkor sokkal erdemesebb hegedulni tanulnia, mint klasszikus gitaron!

Gyuszi ba' mon'ta, nem en ... !

k.

PS: ugyano mondta, hogy az elzozoleg emlitett alternativ hangolasok egyre nagyobb teret kapnak - Pat Metheny hatasara ... pld -. Peldaul van hallgatoja, akinek minden hurja kvintre van a masiktol ... mint a hegedanal ...

Egyébként lehet kapni, hangolásra használható sípokat. Azoknak nem olyan vészes az ára. Nem tudom most mennyi lehet, nálunk van sok fajta, a Mamám zenetanár.

Egyébként na aggódj amiatt, hogy fülre nem tudod megondani melyik a "mély E" hang. Ahhoz abszulút hallás kell, és az embereknek csak kicsi részre rendelkezik születetten ezzel a képességgel.

Az mindenesetre sokat könnyít, hogy kiirja a játszott hangot és nem fülre kell azonosítani. Innen már egy lépés lenne a kottázási funkció.

Ez tetszik... Magyarul nincs valami hasonló? Esti Hülyék Gané Disznók Ám Esténként, vagy valami? ;)

Mindazonáltal eddig akárhányszor kezdtem gitárhangolásról beszélgetni, szóba kerül az "alsó E húr", és mindannyiszor összeveszünk, hogy melyik alsó? Elhelyezkedés vagy hangmagasság alapján? Nekem a hangmagasság alapján egyértelmű, hogy a vastagabbik, tehát mélyebb hangú E húr az alsó - de fogadni mernék, hogy egy órán belül le leszek ugatva...

A cikkben belinkeltem a klasszikus gitarrol egy oldalt. Ott elolvashatod, hogy evszazadokkal ezelott melyik orszagban hogyan jegyeztek le a tabokat.

"Ezekre a XVI. sz. folyamán négy tabulatúra rendszer jött létre, amelyeket keletkezésük helyéről német, olasz, spanyol, és francia tabulatúrának nevezünk. Ezek közül a német hamar el is tűnt, nem volt megfelelő. A másik három mindig volnalredszerre írott, a vonalak száma a húrok számának felel meg. A spanyol és a francia tabulatúrákban a legmagasabb húrt a legfelső vonal, a legmélyebb húrt a legalsó vonal ábrázolja, az olasz tabulatúrában viszont (a hangszer tartásának megfelelően) a legmagasabb húrnak a legalsó, a legmélyebb húrnak pedig a legfelső vonal felel meg."

Gondolom ezert van a felreertes.

Csak hogy belepofazzak, en ezt hasznalom:

vtuner "GNU-GPL hegedû és más hangszer hangoló program Linux-hoz"

http://rr.sote.hu/vtuner/

Magyar fejlesztesu, gitar, hegedu, egyebek hangolasara, MOTIF-szeru kinezetu felhasznaloi felulettel.

kz wrote:
> Trey, lehet, hogy amit mondok eretnekség a free világában: szerezd meg neki
> a Gitar Pro 5 programot és erről a címről (http://www.mysongbook.com/)
> letölthetitek ingyen a tab-okat, amit a gyerek a wines gép előtt ülve
> megtanul és boldog lesz.
>
maglyara veled :-D

Izé, te nem voltál itt, mikor az Artisjus és a MAHASZ befenyített? A norvégok küldtek anno diszket, hogy nálunk hostolhassák az ingyenes mp3-aikat. (a deep shit fishing nevű zenekar neve maradt meg egyedül :)

Fent is voltak jó ideig, aztán jöttek a kedves levelek, hogy felakasztanak, felgyújtják a lakásomat, kibelezik a családomat, ha azonnal le nem veszem az *ő* általuk képviselt előadók zenéit.

Azóta sem írták meg, hogy a deep shit fishing melyik magyar előadót takarja. :)

ha már ennyire belemengyünk, akkor azt mondanám, hogy két hangszer van, amin el kell kezdeni játszani, mielött bármit tenne az ember. az egyik a zongora, hogy lássa megkorra tere van a zenének, zeneleméletnek, stb. a másik a hegedű. számomra minden zene ebből a két hangszeről következik.

azt hiszem én is idézhetnék olyan jazz-gitárost, mint al di meola, aki túlnyomóan akusztikus hangszeren játszik, ugyanakkor klasszikuson tanult, és abban is mesteri.

sajnos gyakran az szol kozbe, hogy manapság nem "divat" klasszikus gitáron játszani... ez szomorú, mert abból indul a tiszta és pontos játék, és pontosan ezért nem két különböző világ....

Nem az kell ide. Először talán elég a papír alap is. Egyébként a gitárost nem az teszi gitárossá, hogy vinyogtatja a gitárt. Nem tudom hányan ismerik itt Tommy Emmanuelt, aki manapság - és leginkább - akusztikus gitáron játszik és bemutatja, hogy mennyi mindent el lehet érni egy szál gitárral is. Nekem most volt szerencsém először élőben látni, mivel most járt először Magyarországon. Van egy kiadványa is. Gondolom hasznos lehet annak, aki most tanulja a gitározást. Mivel én nem játszok egy hangszeren sem, ezért csak gondolom :)

regota keszulok a Hej Jancsika, Jancsika & E'rik a szolo parosbol egy jo kis egyveleget krealni:]
regebben probakon teljesen ki tudtam ezzel akasztani a tobbieket:/ pedig olykor nagyot tudnak utni a nepzenei elemek. dehat el voltam nyomva:]


Trey: fiadnak Muszty-Dobay fele gitariskola is jol johet. hangolas, akkord tabla, kotta, tab... regen volt hozza kazetta is...

Min gyakorlott zenész, igazán pontosan a húrok közti távolságot csak füllel lehet belőni igazán. Lehet, hogy a gép jót jelez, de az nem lesz egészen tiszta kvart.

Nálunk, hegedűsöknél is csak az A húrt hangoljuk be géppel, azt a többit füllel; igaz nálunk kvintenként vannak a húrok, de a szitu ugyanaz.

Ja, trey jr. küldjön koncertjegyet nekem :-), épp tegnap játszottam a Művészetek Palotájában :-D

Teljesen igaz, amit mondasz. Én csak arra utaltam, hogy gyerek esetén (10 éves) a gyors siker, a rajongott zene lejátszása ösztönözheti a zenetanul.áshoz egyébként nélkülözhetetlen szorgalmat. Aztán túllép rajta, mert látja, hogy jelesül a Green Day zenéje, nem használja a gitár lehetőségeinek töredékét sem. De hát kell ezt Neked mondani Tommy Emmanuel után? :-)

>sajnos gyakran az szol kozbe, hogy manapság nem "divat" klasszikus gitáron játszani... ez szomorú, mert abból indul a tiszta és pontos játék, és pontosan ezért nem két különböző világ....


egyetertek. az elektromos gitar melle bekapcsolsz egy torzitot, meg egy wah-wah -ot, es azt hiszed te vagy Jimi Hendrix:] aztan, jatszd el ugyanazt akusztikuson, es fogadok, hogy nem fog ugy szolni. itt most nem a technikai kulonbsegekre gondolok, hanem arra, hogy hogy ha egy 20-as skalan elered mondjuk az 5. szintet, es a kezedbe veszel egy elektromos gitart effektekkel, lehet, hogy 2 szintet ugrassz folfele a skalan (mert ugy hallod, hogy az nagyon jo.) nem hallod, hogy lefolytod pl a d hurt, mert a torziton nem biztos hogy ki fog jonni. en legalabbis igy voltam vele.

ha lenne fiam es gitarozni szeretne, egeszen biztos, hogy nem elektromos gitarral indulna a dolog. ismerje meg a hangszert, szokja meg az 'anyagot', hallgasson sok akusztikus zenet (nem feltetlenul csak gitart). a zene hallgatasaval rengeteget lehet tanulni.

A "zongoraban" meg a "latasban" igazad van ...

Mert a zongoran valo jatek egy marimbasnak kb annyit er, hogy a zongoran a zeneelmelet "feketen-feheren" (ertsd alatta a billentyuk szinet) ott van ...

Az hogy mekkora tere van a zenennek meg nem tudom ertelmezni ... Bocs, igy szulettem ...

Azert a fuvosokat nem hagynam ki ...

El lehet bizonyos Bach mveket jatszani hegedan, meg zongoran (meg gitaron, szintetizatoron, ...), de szopran-trombitan a legutosebb ... pld.

Al DiMeolaval nem'tom mi a helyzet, mert en _kizarolag_ femhurosgitaron hallottam. Me'g a hiro:s/hirtelen "Friday Night In SF"-n is onnan ismertetett meg a jateka, hogy O aki pengetovel femhurokon jatszik ... (mer'hogy a Paco ujjal nylonhurokon, McLaughlin meg pengetovel nylonhurokon ... )

Amugy O az arpeggio-irol lett - technikailag - hires, ami eppen egy olyan gitarjatekmod, amit eleg nehez, es szokatlan klasszikus gitaron jatszani ...

Vannak metal/rock/shred-gitarosok (Malmsteen, Szekeres) akik

tenyleg ott kezdtek (latszik, hallatszik rajtuk... meg keszseggel elmondjak), de az hogy _kell_ azt azert nem gondolom, hogy komolyan gondolod ...

Szivesen elvitatkozok meg a temaban, de szerintem ez mar a tobbieket kevesbe erdekli ...

Szoval felolem at is mehetunk maganba ...

k.

én pedig a fúvósokat ezekből tudnám származtatni, mert nem az akényeg, hogy min játszol, hanem maga a zene. ismerek olyan embereket, akik kapnak egy hangszert és 2 hét alatt játszanak rajta, mert mögöttük van már a zongora/hegedű alapozás és utánna csak a hangszer kezelése jön. maga a zen fejben van...

ha di meolát nem láttad még klaszikus gitáron játszani talán érdemes lett volna megszakérteni egy koncerten [kemenczy.hu]

nyilvan kelleni semmit nem kell, gitarozni sem kell... :)

En is szoktam ilyenek miatt utalni az "elekromos" zenet, de kozel sem errol van szo!

Minden hangszernek van egy evolucioja.

Peldaul a zongora nevu hanngszer nem ugyanaz volt Beethoven kezeben (peldaul neki voltak talalmanyai/ujitasi is zongorafelepites teruleten ...), mint ma. Ma mar egy - vsz - sokkal polifunkcionalisabb dolog, mint a XVIII-ik szazadban volt. Amit ma eljatszanak zongoran nem biztos hogy el tudtak jatszani a XVIII-ik szazadban (hogy "ugy" nem, az meg hotzicsi!)

OK. A hasonlat kicsit santit, de nem nagyon ...

Hallottam olyat, hogy valaki gyonyoru arpeggiokat jatszott torzitott gitaron, aztan - szemleltetve, hogy mekkora kulonbsegek vannak torzitott, es nem torzitott hangok kozott - pedallal levette a torzitas "gain"-jet ...

Dobbenet: ami gyonyoru, "folyekony" hangfolyam torzitva, az nemartikulalt hulyeseg torzitas nelkul ...

Ezt lehet ugy ertelmezni, "csal" a gitaros a torzitoval (meg a pedaljaival), meg lehet ugy hogy ez a technika torzitott gitarra lett kitalalva ... !

A torzito/wah-pedal/Hendrix szentharomsagrol meg annyit, hogy rendes (nylonhuros) klasszikus gitaron _nem lehet_ Handrixet jatszani!

VBan nehany akusztikus felvetele, de ott is - nem veletlenul - femhuros gitart hasznal (peldaul nylonhuron nem lehet hajlitani ... ahhoz femhur kell! Klasszikus jatekban meg nem hajlitanak ...)

Kulonben a torzito nagyon agressziv joszag. Mivel egy tulvezerelt erosito alapjaban veve, igy eppenhogy sokkal erzekenyebb mindenfele behatasokra (megutod a gitar testet, es az akusztikus gitar alig susog, az elektromosnak meg minden hurja zeng ... pld), mint az akusztikus hangszerek.

Ket kulon hangszer, mondom, kulonbozo jatekstilussal, elegge keves - technikai - atfedessel, stb, stb ...

(aki jo az egyiken, az nem garancia, hogy jo a masikon ... es ez alapjaban akusztikus femhuros vs. elektromos osszehasonlitasban is igaz! A kulonbseg ott, hogy altalaban ahol van elektromos, ott akad akusztikus is, szoval nem lehet kulon nezni a ket dolgot ...)

Frank Zappat kerdeztek egyszer a gitarozas rejtelmeirol, aki azt mondta - es itt csak a pop-gitarozasrol beszelunk! - hogy ha az ember (sajat fiarol beszelt) rock-gitaros akar lenni, nem jelent elonyt, ha blues-klasszikusokat kezd el tanulni, "mindossze azert" mert az a gyokere mindennek ...

En is preferalom az akusztikus zenet, de azert nem gondolom, hogy az akusztikus (pop)zene az onkifejezes magasabb foka lenne, mint az elekrtomos (pop)zene ...

k.

PS: tovabb is van, mondjam meg? :-)

Hali!

Szerintem is teljesen jó választás volt a gitár. Én évekig nyúztam egy NDK nejlonhúrost, majd 8000-ért vettem egy elektromost, amit csak be kellett állítani itt-ott, és egész használható volt. Szintén évekig téptem. Az NDK-t ma is gyakran előveszem. Egyáltalán nem hülyeség klasszikuson kezdeni. Az elektromoson elkényelmesedik az ember keze. Főleg valami jobb torzítóval. Sőt, én kimondottan visszafejlődtem picit miatta, de aztán gyorsan visszahoztam a rutint az akkusztikuson. :)

Ha tényleg szereti Csemetéd a rockzenét, és hajlandó időt szakítani a gyakorlásra, akkor menni fog Neki ezen is, ne aggódjatok. :) Aztán persze - ha komoly az ügy - lehet 3-4 gitárja.

Továbbá zenében is igaz, hogy a klasszikus zene nem csak egy ,,stílus'', ami valakinek ,,bejön'' vagy nem, hanem mindennek az alapja. Attól nem kell félni, hogy ,,rászokik'' a klasszikusra és úgy marad - onnan széles skálán lehet bármerre fejlődni. Ugyanez a rock-ról (főleg a tucat-rock-ról) nem mondható el.

Én most progresszív rock-ot játszom (próbálok), de sajnálom, hogy annak idején nem tanultam klasszikust, mert most rájöttem, hogy jó hatással lenne a játékomra. Be kell hozni a lemaradást. : )

(Nem, azt nem mondtam, hogy erőltetni kell - mielőtt valaki...) : )

Az igaz, hogy egész más a két hangszer, annyi különbség van köztük - ha már legalább félprofi vagy. De amíg tök kezdő, addig egyáltalán nem, pl. sokkal fontosabb, hogy ugyanúgy van hangolva mindkettő, ugyanakkora a nyak, stb., és előtérbe kerülnek a gyakorlati szempontok: pontos és tiszta játék. Meg aztán ezt viheti táborba, suliba, ja és nem kezdi ki az ujját a fémhúr. Nyújtani valóban nem nagyon lehet rajta, viszont csúsztatni lehet, amit megintcsak nem hülyeség megszokni. (A műanyag húr ugyan kicsit hamarabb szétjön tőle.)

Majd nem árt megtanulni üveghangra hangolni. Gyors, pontos, és nem kell hozzá gép, csak egy hangvilla, vagy a szintis lenyom egy A-t. :)

(Jobb, mint a kvartokra hangolni, mert a tiszta kvart nem egyenlő a temperált kvart-tal, nemtudom, a hegedűsök hogy hangolnak tiszta kvintre... persze gitáron a nagyobb baj az, hogy van egy terc is, ugye, a G és H között, ott pedig sokkal nagyobb az eltérés, úgy rémlik, 1%-nál is nagyobb. Ja, meg a hegedűn nincs bund - akkor értem.)

--

Kiskübi

Nekem jelenleg a kovetkezo hangszereim vannak:

1 db noname akusztkus gitar, eredetileg nylonhuros lehetett de kb 10 eve (ugyanaz a) femhur van rajta. Jatszani rajta nem

lehet rendesen, de open-g-re hangolva slide-olni nagyon jo

1 db roman 12-huros

1 db noname mandolin

1 db Takamine akusztikus - az egyetlen "rendes" hagszer

1 db NDK stratokastermaslat (kolcsonbe)

van meg 1-2 szetszedett hangszer, ezek un archtop hangszerek

Volt egy orosz klasszikus is, de mar nem hasznaltam sokaig es egy barati zenekar felaldozta egy koncertjen ...

Kulonben mindenki kezdhet itt is ott is elkanyarodhat ide is, oda is ...

En nem profeciat fogalmaztam meg, en mindossze mondtam, hogy nincs egyenes, es jobban kovetendo ut ...

Ha akusztikuson kezd rockzenet jatszani az is jarhato ut (anno az "unplugged" oruletben speed/trash metal csapatok is jatszottak akusztikus gitaron sajat zenet ...)

De nem ez az egyetlen jarhato ut!

Azert a klasszikus zene mindenalapjaval vitatkoznek sok szinten ...

Nepzene fuggetlen volt a klasszikus zenetol ...

Egyhazi zenenek is tobb hatasa volt a "klasszikus" zenere, mint vissza ...

A rockzene pedig nepzene alapu, szoval, mig a pszicheledikus/"progressziv" csapatok nem kevertek bele a komolyzenet teljesen fuggetlen volt a fejlodes, es utana is csak bizonyos "stilusokra" nyomta ra a jegyet.

Plusz a konnyumufaj megertesehez sem tesz tul sokat hozza, ha klasszikus zenet ismersz jol ... persze tudni jobb, mint nem tudni ...

Technikakat mas technikakkal ki lehet valtani, de az nem ugyanaz a technika! A csusztatas-hajlitas egymas mellett el, nem egymas helyett! (a hajlitas bundos hangszereken a bundatlan hangszerek csusztatasat kivaltando jott letre ...)

Nem! Nem kell felprofinak lenned, csak meghatarozott keretek kozott kell mozognod, hogy eszrevedd a kulonbseget.

(peldaul, mint emlitettem, Hendrix-et nem lehet klasszikus gitaron jatszani! Es - bar ki nem zarom! - nehezen tudom elkepzelni, hogy egy blues gitaros jobb lenne klasszikus hatterrel, mint a nelkul ... )

Az uveghagra hangolas az jo tipp ...

Persze ezt tenyleg meg kell tanulni!

Aztan ha sokszor csinalta az ember, akkor mehet az mar uveghang nelkul is ...

k.

Nem vagyok profi, en is kb. egy eve gitarozom. Nekem van egy Admira Rosario-m (ez nejlonhuros olyan 40k korul kaphato Pesten) a masik meg egy Cort Earth 100 acelos (valami 60k kornyeken vettem). A nejlonoson kezdtem a tanulast, de mostnaban mar a femhurosat szeretem, mert bar kemenyebbek a hurok, keskenyebb a nyaka, konnyebb rajta jatszani.

Ketsegtelenul a nejlonos kiegyensulyozottabb (a melyek ugyanolyan erosek, mint a magasak), viszont a femhuros eroteljesebben szol.

Ha a srac megiscsak megszereti a hangszert, akkor erdemes venni egy kicsit komolyabb femhurost. Az olcso nejlonost meg lehet vinni haverokhoz, buliba, nyaralashoz,nem baj, ha megkarcolodik, leontik sorrel (ize kolaval).

Masfelol erdemes a jo hangszerhez jo minos egu hurt venni (legtobb gitart gagyi hurral kapod meg a boltban, par het utan erdemes eldobni). A jobb minosegu hurok szebben szolnak, lassabban ereszkednek meg es sokkal tovabb tartanak. Ez foleg ervenyes a nejlonosra, amik hatarozott pengetestol is elhangolodnak.

> altalaban a tobbi nemzetnek a mi H-nk az B

Habár szerintem logikusabb az angol elnevezés (félhangonként: ..., A, Bb, B, C..., mert így ábécérendben kijön egy a-moll skála), de nem mondanám hogy ez az "általános". Pl. németeknél úgy van a B és H, mint nálunk (lásd pl. B-A-C-H hangokra épülő nemtommi nemtomkitől J.S.Bach tiszteletére). Olaszok és franciák nem is ismerik ezeket a betűket, ők a mi relatív szolmizációs hangjainkat (dó-ré-mi stb. megfelelői) használják abszolút hangmagasságok jelzésére.

A hangológéppel szerintem csínján kell bánni. Nyilván annál rosszabb nincs, mint ha szarul behangolt hangszeren játszik valaki, mert az jól hazavághatja a hallását, de a ló túloldalára sem jó átesni: igenis a hangolást is meg kell tanulni gép segítsége nélkül, és tulajdonképpen egyáltalán nem nehéz belejönni. Esetleg kombinálható is a kettő: hangológépre behangolni egy húrt, a többit fülre hozzá, és utána a többit a géphez ellenőrizni.

Nem igazán használtam még hangológépet, csak ritkán, de nem túl jók a tapasztalataim. Körülbelülre behangolja, de teljesen pontosan már nem tudja, ugrál fel-le a mutató, nem áll be fix értékre, ami nem a gép hibája, hanem sokszor a húr természete.

Az üveghangos módszert mindenképp támogatom, mert az mindig kéznél van, és nagyon pontos. Érdekes szitu, amikor valaki a táborzűznél elkezd Linux után keresgélni hogy be tudja hangolni a gityót :-)) Baromi fontos, hogy ne csak a szomszéd húrok közt ismerjük az üveghangos fogásokat, mert akkor 5 pici hiba a két szélső húr között már igen nagy hibához is tud vezetni. Érdemes erősen támaszkodni a nagyobb hangözöket átfogó üveghangokra is. Alsó E húr 7. bund feletti üveghangja a H húrral azonos, az A 7. bund pedig a felső E-vel. Akkor jó, ha a mély húrt üveghanggal megpengetve magától láthatóan berezeg a magas. És persze ha azt is megpengeti, akkor nem hallható a lebegés, mert periódusideje kihúzódik a végtelen felé, de legalább 2-3 mp fölé. És természetesen alsó E húr 5. bundos üveghangja éppen a felső E húr hangját adja. Érdemes nemcsak üveghangokkal, hanem több más helyen lefogva a húrokat ellenőrizni az azonos vagy tiszta hangközű lefogásokat, én pl. gyakran kipróbálom hogy adott húr 9-10. bundon lefogva mennyire szépen adja a 2-vel magasabb húr hangját, 14-15. bundon a hárommal magasabbét. És persze akkordokkal sem árt ellenőrizni. Meg aztán gitáronként is lehet hogy más és más. Régi (nagyon *****) gitáromon pl. ha már minden tökéletes, akkor tuti hogy a D húr plusz a H húr 3. bundon lefogva együtt valami borzalmat produkál aminek semmi köze az oktávhoz, össze kell csalni a hangolással hogy a D dúr akkord is tűrhetően szóljon. :)

Ha már nagyon nem akar menni a hangolás, valahogy sehogyan sem jön össze, akkor valószínűleg esedékes egy komplett húrcsere. Fémhúroson mondjuk napi 1 órát játszik valaki, akkor kb. fél év után már hatalmas élményt nyújt egy komplett húrcsere.

Üveghangnál érteni kell a húr rezgésének alapjait, különben előfordul, hogy valaki épp a 24. bund fölött pengeti meg az 5. bundos üveghangot, vagy pedig csak az itt lévő pickup van bekapcsolva villanygitáron, aztán csodálkozik hogy miért nem akar szólni... :)

Még egy saját tapasztalat: úgy lehet jól hangolni, ha az összehasonlítandó hangok mindegyike tényleg erőteljesen, nagy dobozokat megszólaltatva szól (nem az a lényeg hogy hangosan, hanem hogy tényleg rezegjen a levegő). Tehát két húr akusztikus gitáron, vagy zongorához, vagy gitár testéhez nyomott hangvilla vagy ilyesmi teljesen okék, de számítógépes, telefon, vagy akár jobb hangfalból jövő hang is valahogy szerintem legalábbis picit üres, színtelen, azokhoz nem lehet annyira tisztán hangolni.

> az olasz tabulatúrában viszont (a hangszer tartásának megfelelően) a legmagasabb húrnak a legalsó, a legmélyebb húrnak pedig a legfelső vonal felel meg.

Ez szerintem hülyeség. Pont fordítva. Gondolj bele, ha te, aki éppen fogod a gitárt és próbálsz játszani rajta, ránézel, akkor a mély húrt látod szemed azon részén, ahol ha előre tekintesz, a lent lévő dolgokat látod. A magas húrt pedig fentinek látod (hiszen tulajdonképpen fejjel lefelé látod gitárod húrjait). Szerintem az a tök logikus, ahogyan a mostani TAB-ok kinéznek, ami a fenti idézet szerint a spanyol-francia módi. Bele is őrülnék ha nem így lenne :)

> a tiszta kvart nem egyenlő a temperált kvart-tal, [...] van egy terc is, ugye, a G és H között, ott pedig sokkal nagyobb az eltérés, úgy rémlik, 1%-nál is nagyobb.

A "pontos" értékek (jól temperált vs. pithagoraszi) megtekinthetők pl. a jó öreg Négyjegyű függvénytáblázatok c. tankönyvben.

> A nejlonoson kezdtem a tanulast, de mostnaban mar a femhurosat szeretem, mert bar kemenyebbek a hurok, keskenyebb a nyaka, konnyebb rajta jatszani.

Jaja, de a gyerek igy is panaszkodik, hogy nehez a hurokat jol lenyomni. A femhuros meg nem hiszem, hogy jo lenne neki. Van arra valami gyakorlat, hogy hogyan lehet a hurokat megtanulni rendesen lefogni? Van ugy, hogy nekem is berezeg az egesz ha nem jol nyomom le. Pedig en nagyobb erovel tudom nyomni. Gondolom az ujjakat kellene erositeni valamivel. Meg az ujjak veget, mert egy felora utan mar elegge fajdalmas tud lenni. Vagy csak rosszul csinalom? :-)

> Ha a srac megiscsak megszereti a hangszert, akkor erdemes venni egy kicsit komolyabb femhurost.

Jaja, ha komolyan gondolja, akkor veszek valami jobbat. A boltban amikor kerdeztem, hogy mit ajanlanak, ezt adtak. Gondoltam, hogy ok ertenek hozza, mert en nem :-)

Trey, egyébként (csak kíváncsiságból): mennyi idős a csemetéd? Tanult már zenét, vagy azt is most kezdi a konkrét hangszerrel együtt?

Kicsit talán off, bocsi. Tud valaki jó gitártanárt? Középbuda-Délbuda-Budaörs környéke előnyben. Fémhúros akusztikuson tábortűzi kísérgetős pop-rock bontogatós, akkordozós, kicsit talán szóló is érdekelne. Muszty-Dobay Gitáriskola szintjén picit túllépve.

> Esetleg kombinálható is a kettő: hangológépre behangolni egy húrt, a többit fülre hozzá, és utána a többit a géphez ellenőrizni.

Na igen. En is ilyesmire gondoltam. Ami miatt ilyen programot kerestem... Hazavittem a gitart a boltbol es en aki kajak nem ert hozza, fulre megallapitottam, hogy hamisan szol. De mivel olyan jo fulem nincs, hogy meghalljam, hogy mikor mely E a mely E, ezert kellett valami program, amivel le tudtam ellenorizni. Azt nem is mondom, hogy kertem, hogy allitsak be a gitart, de otthon fel - egy - ket hanggal lejjebb vagy eppen feljebb volt allitva az osszes hur. Na szoval ha ez nem is tokeletes hangolas, mindenkeppen hasznos nekem ellenorzesnek. Foleg az elejen :-)

> Van arra valami gyakorlat, hogy hogyan lehet

> a hurokat megtanulni rendesen lefogni?

Persze, az érintő előtt kell kicsivel fogni, akkor jó a hangzás is, és nem is kell különösebben nagy erővel nyomni. Nem annyira az erő a lényeg, hanem hogy hol nyomod le. Egyébként a nejlonhúros ebből az egy szempontból nehezebb, a fémhúr nem rezonál be egy kis pontatlanság esetén, de a nejlonhúr igen. Meg a klasszikus gitárnak szélesebb is a nyaka, emiatt kicsit nehezebb átfogni.

Elsőként a H és E1 húron gyakoroljatok, az sokkal könnyebb, és van egy vala g egyszerű kis nóta, amit meg lehet tanulni lepötyögni. Szerintem ne akkordokkal kezdjétek. Napi 10-20 perc gyakorlással két hét alatt is lesz sikerélmény.

a Te/fiad baratja a gripmaster http://www.gripmaster.org/

amugy megteszi (elsore) az a regi gumikarika is, amivel tenyeret erositettek. A piros ugy emlexem puha volt ... Azt ajanlanam ...

Es - nem rohogni! - az asztalondobolas is segit!

Leteszi ember kezet az asztalra, az osszes ujja vege az asztalon, majd egyessevel (tobbi ujj az asztalon marad!) felemeli, es koppant vele egyet az asztalon.

Ezt aztan lehet parban emelgetni az ujjakat, stb ...

Persze ez mar lejatszott meccs, de nem vagyok biztos, hogy a femhuros, az kemenyebb ... Kulonbozo kemenysegek vannak a piacon, es a Kozmosz kereitesdrot-szeru hurjainak hegemoniaja mar elmult ...

k.

Eppen azon filozok, hogy at lehetne reszelni teloba java appletkent.

A rendszercsipogás hangmagassága és időtartama is konfigurálható.

Linux konzol alatt:

setterm -bfreq HZ -blength MILLISEC

vagy

echo -e 'e[10;HZ]e[11;MILLISEC]'

X alatt pedig:

xset b 100 HZ MILLISEC

HZ helyébe a hangmagasság, MILLISEC helyébe pedig a kívánt időtartam írandó. Utána csak csinálni kell valamit, ami csipog, például egy backspace a bash parancssor elején.

A Jimmy kazettákat próbáltad már? :)))

Nem lett volna egyszerűbb venni egy 9V-os elemről működő kitárhangolót? Van ilyen kicsi kütyü, olyan mint az elemmérő, csak gitárhangoló. Azt magával is viheti a koncertjeire .... ok, tudom, geek faktor ez...

Mese nincs, kelleni fog most már a srácnak egy linuxos okos telefon is, ami mindig nála van és használható gitárhangolásra is... :P

Hat vettel mar karacsony elott gitart Gyorben? 6 darab volt, abbol ez volt a legdragabb. Akciosan volt 18k-rol 14-re learazva. Ez spanyol gyartmany, de volt kinai is 6 ezerer'. :) Na arrol messzirol latszott, hogy cinkes.

A masik szempont az volt, hogy nejlon huros legyen, hogy egy 10 eves gyerek is le tudja fogni a hurokat. Allitolag azon konnyebben meg lehet tanulni. Athurozni en nem tudom, viszont a tobbi femhuros volt. Egyebkent szepen szol (mar amennyire meg tudom itelni).

http://linux-sound.org/guitar.html

amugy mikor en kezdtem a gitarolast, akkor meg kozkezen forgott az info, hogy a telefon "varakozo" hangja kozel van a normal-A -hoz.

Es az kozel sem krucialis, hogy pontos legyen az abszolut hangolas, a relativ hangolas a fontos [hurok egymashoz kepest], meg a hangszerek egymashozhangolasa ... (szamos zenesz hasznal nem-standard jelforrast ... mer'hogy ilyen nincs is ... lasd: www.polettipiano.com/Media/pitch.PDF )

Szoval a hangologepes miegymasos hangolas ok, de nem a szent gral ...

k.

http://www.syncopa.hu/Gitarsarok/gitarsarok.htm

http://www.syncopa.hu/Arak/korg.htm

http://www.codahangszer.hu/listitems.php?kategoriaID=82

Sőt van freeware szofti PDA-ra is... :)

http://www.pdagold.com/software/detail.asp?s=201

...és egy kis Linux csemege

http://linux-sound.org/one-page.html#guitar

Én is használtam már elemes kütyüt. 2 perc alatt tökéletes hangolás... :)

- waiter -

> http://linux-sound.org/guitar.html

Kosz, ez hasznos.

A Gstring-et es a GuiTuner-t probaltam, de mindegyikkel volt valami nyug.

> amugy mikor en kezdtem a gitarolast, akkor meg kozkezen forgott az info, hogy a telefon "varakozo" hangja kozel van a normal-A

Ez jo :-)

Csak nehogy a Matav egyszer valtoztasson, es az egesz orszag hamisan jatszon :D

Milyen durva, ma kérdezte ismerős, hogy tudok-e gitárhangoló programot Linuxra, mert ő többet végigpróbált, de egy se jött be neki. Eszembe jutott, hogy régebben trey írt ilyenről, megtaláltam ezt a cikket, és a honlapja szerint nem állt le a program fejlesztése sem, továbbra is használhatónak tűnik.
Kösz trey! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."