Ingyen adatbázis-szerver az Oracle-től

Címkék

Az adatbázis-szerver óriás Oracle bejelentette az Oracle 10g Express Edition (Oracle Database XE) termékének beta változatát. A végleges verzió az év végére várható. A termék célközönsége: diákok, szervezetek, kis cégek. Az Oracle XE ugyanolyan adatbázis-szerver, mint amilyenek az Oracle termékskáláján találhatók, azzal a különbséggel, hogy limitálva vannak benne a használható erőforrások.

A megkötések közt szerepel az, hogy csak egy CPU-n fut, maximum 4 GB-nyi merevlemez területet használhatunk vele, és 1GB-nyi fizikai memóriát tudunk rendelkezésére bocsátani.

Andrew Mendelsohn, az Oracle szerver diviziójának alelnöke szerint az XE egyértelműen az Ora szabad és nyílt forrású konkurens adatbázis-szerverei ``ellen'' került kiadásra.

A szabad és nyílt forrású adatbázis-szerverek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vállalati felhasználók és webes fejlesztők közt. Az Evans Data elemzőcég szerint a MySQL a legnépszerűbb szabad adatbázis-szerver a fejlesztők körében. Az IBM nemrég állt elő a DB2 adatbázis-szerverének ingyenes verziójával, amelyet egy PHP fejlesztői csomagban kínál. A Microsoft szintén mozgolódik ezen a téren: a közeli jövőben tervezi, hogy kiadja az SQL Server 2005 ingyenes változatát Express néven.

Az Oracle Express Edition terjeszthető más termékekkel együtt. Elérhető az Oracle developer network-ről.

A News.com cikke itt. A linuxos beta letölthető innen.

Hozzászólások

A "szarrágó kapzsi majmokkal" kapcsolatban.

Emögött egy ésszerű üzleti megfontolás áll: miért fizetnének egyszerre y milliót, ha lépcsőzetesen is lehet lépkedni, először x millióval, majd z millióval (ahol z az y és x összegek különbsége, persze megfejelve még vagy 10%-kal) Viszont amíg a gyengébb verziót használja a cég, addig megismeri a terméket, megtudja, hogy az kell-e neki egyáltalán, és az y-x összeget közben másra tudja használni.

Ha Te odamész és nem ajánlasz legalább kétféle bevezetési módszert, akkor ne csodálkozz, hogy bukod a melót "mert Ön megérdemli..." :-)

a Microsoftnak eddig is volt ingyenes, sőt ingyenesen a termékedhez mellékelhető adabázis szervere.

Ez az MSDE, ami a Microsoft SQL Server szintén limitált változata (egyidejűleg max 5 felhasználó query-zhet, max adatbázis méret 2 GB, de az adatbázisok száma nincs limitálva)

Erről, h az IBM ad DB2-t a php fejlesztőcsomagjához, hol lehet olvasni?

>> A Microsoft szintén mozgolódik ezen a téren: a közeli jövőben tervezi, hogy kiadja az SQL Server 2005 ingyenes változatát Express néven.

msdn subscription oldalon mar elerheto

mit ajánlanál helyette éles, de kis adatbázis igényű környeztre win-re?

mondjuk egy win2k szerverre, amin el kell hogy menjen még x darab más service is, és az adatbázis szerver nem zabálhat fel néhányszor 10 MB memóriánál többet?

/nem flame, kérdés/

MySql? Postgresql? DB2? Ora?

Semmit. Ezt kell hasznalni, erre van. Pl. a HP Systems Insight Manager ebbe dolgozik. Erre tokeletes.

De attol a hideg raz, amikor Jolinformalt Koder Janos gagyitronia otthonhackelt ``programja'' melle MSDE-t ``ad el'' egy aruhazlancnak adatbazis-szerverkent, aztan amikor tullepik az beepitett korlatokat, akkor csak pislog, es engem hiv, hogy ***** a gep / a halozat / a random foobar.

remelem az Ora nem all le ennel a bevezeto lepesnel. talan az InnoDB-t sem azert vette meg, hogy bezarja a kodjat:)

egyebkent nem latom ertelmet az ilyen lebutitott verziok hasznalatanak. barmikor szuk lehet valamelyik korlat, es akkor a bovites nagyon sok penz.

ha kibirja a projekt koltsegvetese eleve normalis Ora/Postgress/Mysql/...-el kell indulni, hameg nem birja ki, akkor meg minek (sok)penzes cucc "beeteto" verziojaval kezdeni.

hameg nem birja ki, akkor meg minek (sok)penzes cucc "beeteto" verziojaval kezdeni.

Pedig nagyon egyszerű. A kundcsaftok 99%-a szarrágó kapzsi majom. Te odamész, megszakérted a projektet és azt mondod, hogy ehhez kell egy ilyen-és-ilyen Oracle, ennyiért. Odamegy Kóder Mekk Elek János és azt mondja, hogy ezt ingyenes Oracle cuccal is megcsinálja, így fele annyi a projekt. Neked beintenek, neked ugrott az üzlet, Mekk Elek összegányolja, majd jön a korlát. Kundcsaft mit csinál???? NEEEEEM.... nem megy vissza hozzád, hanem fogcsikorgatva fizet az Oracle-nek, majd megint a Mekk Eleknek, hogy a bővítést is megcsinálja.

Ez egy üzleti modell így ebben a formában, kell hozzá az, hogy kellően szarrágó legyen a kundcsaft, de 99%-uk az szokott lenni. Hozzáteszem a M$ is hasonlóan üzemel 20 éve...

Ha valaki nem tisztességes, akkor az nem tisztességes. Nehogymár ezt is az Oracle számlájára írjuk. Ez a cég 30 éve foglalkozik adatbázis-kezeléssel (meg mással is) és el kell ismerni, hogy ebben nagyon jók. Azt sem vetném a szemükre, hogy a többiek után végre ők is előállnak egy ingyenes változattal.

Bármilyen furcsa, pont az a lényeg, hogy ha valaki kinövi az ingyenes változat korlátait, akkor ugyanazon rendszeren belül egy magasabb fokozatra tudjon váltani (természetesen pénzért). Ez nem elítélendő, hanem dícsérendő. Az elmúlt 10 évben számos ilyen volt a mi ügyfeleink között is. A pénzért viszont nem csak szoftvert kap, hanem rengeteg mást is, amire egy dinamikusan növekvő cégnél nagy szükség lehet (ugyanis a problémák száma is sajnos épp olyan dinamikusan nőhet).

Számos eset volt, hogy fürtözött Oracle rendszernél, egy adott hardver és szoftverkörnyezetben, speciális diszk alrendszer mellett olyan gond akadt, melyet mi magunk már nem tudtunk orvosolni. Ekkor hívtuk az Oracele Magyarország szakemberét, aki (természetesen pénzért) a helyszínen bevizsgálta és megoldotta a helyzetet. Itt az email, blog és telefon már nem segített volna, akármennyire is lelkes közösség áll mögötte. És egy vállalat felelős informatikai vezetőjénél ezek döntő szempontok.

Alkalmazás, feladat, felhasználószám, méret, rendelkezésre állás, illetve költségvetésfüggő, hogy ki mire és milyen adatbázis-kezelőt választ. A nyílt forráskódúak (MySQL, PostgreSQL, Firebird) is tökéletesek egy adott célra egy bizonyos határig. Azonban ne vonjunk párhuzamot, mert egy MySQL és egy Oracle (vagy DB2 vagy SQL Server) nem ugyanaz a súlycsoport (még az ingyenes változatoké sem). Csinált már itt valaki automatikus flashback queryt vagy replikációt? Esetleg adattárházat vagy OLAP kockát? Aki igen tudja mire gondolok.

Mindenesetre egy összetett ERP, üzleti, banki vagy bármely rendszerhez, amelyet 50-nél több felhasználó nyúz egyidejűleg, évente 2-3 GB-al növekszik a mérete, és 7x24 órás rendelkezésre állást várnak el tőle - én inkább Oracle-t, IBM-DB2-őt vagy Microsoft SQL Server-t választanék.

Senki se gondolja azt, hogy bármelyik nyílt forráskódú adatbázis-kezelőt össze lehet mérni mondjuk egy Oracle erejével. Ha valaki mégis így véli, legyenszíves olvasson bele a lentebb felsorolt Oracle technológiákba és lehetőségekbe.

Oracle Database Business Intelligence & Data Warehousing [www.oracle.com]

Oracle Database Grid Technology [www.oracle.com]

Oracle Database Development Technology [www.oracle.com]

Oracle Database High Availability [www.oracle.com]

Oracle Database Content Management [www.oracle.com]

Oracle Database Information Integration [www.oracle.com]

Oracle Database Location Services [www.oracle.com]

Oracle Database Manageability [www.oracle.com]

Oracle Database Performance & Scalability [www.oracle.com]

Oracle Database Real Application Clusters [www.oracle.com]

Oracle TimesTen In-Memory Database Technology [www.oracle.com]

Oracle Database Security [www.oracle.com]

Oracle Database XML Technology [www.oracle.com]

Oracle Database Java Development [www.oracle.com]

Oracle Database .NET Development [www.oracle.com]

Oracle Database Automatic Storage Management [www.oracle.com]

Oracle Database Utilities [www.oracle.com]

Jó munkát, jó egészséget!

Köszönöm a figyelmet!