Közelít a 2G hálózatok kivezetésének ideje

Nemcsak hajbazernek :-)

https://www.computertrends.hu/cwprint/kozelit-a-2g-halozatok-kivezetese…

A cikk címének némileg ellentmond, hogy az NMHH-s csóka arról értekezik hosszan, hogy milyen problémás és hosszadalmas lesz ez a kivezetés. Hogy miért kell mégis meglépni? Olvasd el, hátha rájössz. Én nem jöttem rá.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 23., sze – 09:55

most dobhatom ki a 10+éve 500 hufért vásárolt Neoway M590E-t, ami azóta is teszi a dolgát, szemetek :)))

Nekem az a kérdésem, hogy az LTE lesz-e olyan hosszútávon támogatott technika, mint a 2G volt, vagy akik 5-10éven túlra terveznének, mit választhatnak? Jó lenne erről valami nyilatkozat vagy megállapodás pl uniós szinten, melyik technikára érdemes alapozni.

Nem lesz. A túl nagyra hízott, milliárdos multiknak és az őket tömörítő GSMA-nak az az érdeke, hogy az újravásárlási ciklus éveit minél inkább csökkentsék. Onnantól, hogy a 2G-t beszántották, évente-kétévente jönnek majd az újabb G-k, az ügyfeleknek meg lesz 3-5 évük új készüléket venni.

chatgpt összefoglalójának lényege:

A 2G hálózatok lekapcsolása több európai országban is napirenden van. Hollandiában például már megtörtént a lekapcsolás, míg az Egyesült Királyságban a 2033-ig tervezik. Magyarország tehát nincs késésben, de a váltásra való felkészülést mihamarabb meg kell kezdeni. A hatóságok feladata a folyamat felügyelete és koordinálása, hogy a 2G hálózatok megszüntetése zökkenőmentes legyen, és a felhasználók ne maradjanak szolgáltatás nélkül.

Hollandiában például már megtörtént a lekapcsolás.

Vagy a cikk sz*r vagy a chatgpt mert a holland cikkek mast irnak.

A 2G-t a T-mobil mar lekapcsolta Hollandiaban, a Vodafone-nal folyamatban van, a KPN (legnagyobb lefedettseget nyujto szolgaltato) pedig 2025. december 1-el tervezi lekapcsolni.

[szerk.] elolvasva a cikket a chatgpt volt a ludas, mert a cikk csupan a T-mobil-t emlitette, nem egesz Hollandiara vonatkozoan tett kijelentest, persze a cikkiro sem emlitette, hogy a T-mobile-on kivul van mas szolgaltato is az orszagban, szoval oda is jar a minusz.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egy kérdés: A VoLTE egy gányolt szar, minden szolgáltató maga oldja meg, ezért nincs LineageOS támogatás se hozzá. Egy SIM800L modul helytt pl mit vegyek, ami ugyanazt tudja 2G nélkül?

Remek. 2G-s telefonom van kizárólag.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szóval nem derült ki, de 2030 előtt biztosan nem, még tervben sincs, hogy mikor kapcsolják le itthon. Amíg dátum nincs, addig felesleges izgulni.

nalatok az epuletben megmindig 2.4G wifit hasznalnak, esetleg 100Mbit halozatot? :D

ahogy egy nagy irodahazat sem kell lebontani ahhoz hogy modernizaljak belso rendszereket, ugy egy gsm-et hasznalo eszkozt sem kell kidobni ha elavult a halozat (felteve ha a tervezo nem volt balfasz, vagy direkt csinalta)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Hát jó, akkor most le lettem hülyézve.

Műszerbe keresünk lézerdiódát. A műszer fejlesztése évekig tart. Gyártó bejelenti, hogy új fejlesztéshez nem ajánlott, mert idővel kivezetik a terméket. Addigra arra a diódára, a chip által adott fény nyílásszögére, asztigmatizmus hibájára, stb. lett kialakítva az optikai rendszer. Egy ilyen műszer TÜV, EMI, stb. bevizsgáltatása drága. A bevizsgálást követően nem változtathatsz rajta, mert akkor az már nem az a műszer.

Mit tennél? Az elavult lézerdiódából még rendelnél néhány ezer darabot úgy, hogy a műszeredet még nem vezetted piacra, de a kritikus alkatrész már legacy? Az ajánlott helyettesítő típusból rendelnél néhányat, s elkezdenéd a műszeredben vizsgálni, adott esetben újratervezni a mérőfej optikai rendszerét?

Marhára nem vicces, hogy a félvezetőgyártók igen gyakran változtatják az alkatrészeiket, eléggé megnehezíti a termékfejlesztést és gyártást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez eleg nagy problema minden hosszu tavra fejlesztett, majd a kedves customer altal hosszabbitasra kikonyorgott termekek eseten. Ha meg azt nezed, hogy az ellatasi lanc hosszu es bonyolult, ez eleg erdekesse tud valni a vegere.

Mondjuk az itt nagy nepszerusegnek orvendo 2G eseten, a szerverekbe, bazisallomasokba honnan lesz holnap meg mukodo HDD? Ki vizsgalja be, hogy az ujabb SKU nem allit-e keresztbe valamit akar tok mashol, mert csak? Hanyszor jatszod el ezt az eletciklus folyaman a rendszered osszes kopo, oregedo elemevel? Betarazhatok HDD-ket, majd forgathatom oket a polcon, mint a francia sajtuzemben a korongokat 20-30 evig, hogy cserelhessem. Ja, amugy 24 ora van eloasni a raktarbol, vamugyntezni, repulore tenni, a technikus kezebe adni, majd annak beuzemelni. Aztan, amikor 40 ev utan vegre kihal az egesz, mit teszek a raktarkeszlettel?

Hello, az elektronikai cuccok veszelyes hulladeknak minosulo dolgokat tartalmaznak! ... Ma mar a szadba lepnek, ha SnPb-t akarsz hasznalni, vagy szigetelesnek azbesztet, de par eve meg boldogan locsoltuk mindenre ezeket.

Diodabol meg csak-csak betarazol, persze kisebb cegkent mar ez is nagyon megterhelhet. Ha az en termekem viszont a te muszered kore epul, amelyben lehetnek akar idovel meg raktaron is degradalodo reszegysegek, akkor mit tegyek? Btw, en 5 evvel azutan kezdem fejleszteni az enyemet, miutan te mar a piacon vagy, es a muszered kiprobalt, stabil termeknek tekintheto.

Aztan jon valami okos a HUP-ra, hogy mekkora kocsog ez a locsemege meg kubi, amiert nem tudja beuzemelni a nagyapja cuccat, amit a padlason harminc eve lako menyetnemzetsegtol harcban vett el.

Ááá, dehogy. Felmegy a roithner-laser.com-ra, kiválaszt egy "kellően hasonló" típust, beépíti, majd úgy tesz mintha semmi sem változott volna :D

Majd ha esetleg a user reklamál, akkor kivizsgálja, majd ráfogja a beszerzőre, és mélyen elnézést kér.

 

Ha korrektül akarjátok csinálni: már a tervezés kezdeténél azonosítani a kritikus alkatrészeket, és ezekből több vasat is tűzben tartani. Persze erről mi is mindig csak beszéltünk, és soha nem jutottunk el idáig.

a kerdes jogos, de amit irsz az szerintem kockazatelemzes, en osszeirnam mindegyik verzional, hogy mennyi az annyi, es annak a kezebe adnam a dontest, akinek a penze banhatja. ha ez te vagy, akkor mas szempontokat is figyelembe vennek, pl. ha hitelt kell felvennie a cegnek a nehany ezer lezerdiodara, azt vissza tudja-e fizetni, mi lesz akkor ha nem, kell-e ez az egesz nekem, vagy inkabb elmegyek kapalni, stb.

"a chip által adott fény nyílásszögére, asztigmatizmus hibájára, stb. lett kialakítva az optikai rendszer"

azok sem 100% egyformak, mekkora a tures? azt hogy kezeled le?

neked aztan fura humorod van...

Nekem az nem világos, hogy miután a csak kis sávszélességet igénylő technikákkal teleszórták a fél világot, miért kell erőltetni a 2G kivezetését? Ebből folyamatos bevétele van a telekom cégeknek, a technika sem drága. Ahol nincs igény  nagy sávszélességre, oda mi a fenének kellene 4G/5G/6G technológia méregdrágán?

Mivel nem egy végpont számít, hanem az össztes együtt.
A modern moduláció / hibatűrés miatt jobb a lefedettsége, több klienst tud kiszolgálni. 

Valsz olcsóbb üzemeltetni is az újabb, többivel egyező technikával, mint fenntartani egy telnesen más legacy rendszert.

Szerkesztve: 2024. 10. 23., sze – 11:17

Ha az indokokra, ellenervekre, ajanlasokra vagy kivancsi, akkor pl. a GSMA-nal nezelodhetsz. Chatgpt-vel beszelgetni meg mindenfele ujsagiro altal osszehordott betuhalmazt olvasgasgatni jo idotoltes, de kb. ertelmetlen.

Nagyon sok orszagban mar reg kivezettek legalabb a normal telefonos userek szamara fentartott szolgaltatast. Kis IoT meg lehet ezeken a helyeken is, de ahhoz halandokent semmi kozod altalaban.

Nekem az nem világos, hogy miután a csak kis sávszélességet igénylő technikákkal teleszórták a fél világot, miért kell erőltetni a 2G kivezetését?

Ja, ez eleg gaz, elegge nehezze teszi az atallast. Meg mondjuk az is, hogy a kis savszelesseg sokak fejeben egyenlo a 2G-vel :)

Sokaig draga volt a 4G chipset IoT rendszerekhez, ezert maradt a GSM/SMS/GPRS kapcsolat 5 centes cuccokkal. 5G/6G (4G nem annyira) mar lehetove teszi a kis fogyasztasu eszkozok csatlakozasat (LPWA, zero-energy device stb.). Ezek meg dragabbak, de csak ido kerdese, hogy elkezdjek onteni a kinai gyarak. De hogy egy 1000 euros mosogepbe vagy egy 40k euros kocsiba miert nem fel bele 2 dollaros chip, csak az 5 centes, az nem vilagos.

Mert legyártanak egy modellből 20 millió példányt, az 30 millió dollár spórolás és a befektetők örülnek. Aztán ott van a többi hasonló filléres alkatrész, amin ugyanígy spóroltak. Ettől versenyképes lesz a termék a kategóriájában.

Mindig megvan, hogy mikor költséghatékony bevezetni egy technológiát. A konszernek a prémium márkákkal kezdik, ott bevezethetik és a típusra eső profit elég magas marad, mert a vásárló megfizeti. Aztán ahogy felfut és olcsó az alkatrész, az olcsóbb modellekbe is bekerül, ott árérzékenyebb a vásárló, szóval ott többet kell spórolni, hogy versenyképes legyen a termék.

De mi a use case? Hol kell olyan IoT, ahol nincs pl. Wifi lefedettség?

Nyomkövetők, riasztók jutnak eszembe, ebből nem kell túl sok. Mert ha már két eszköz kell egymáshoz közel, akkor inkább egy mobilos AP, aztán wifin csatlakozok rá.

Aztán a mobilos technológiákon kívül ott van még a LoRaWAN is.

Nem biztos, hogy a wifivel jobban jarsz energiafelhasznalas vagy rendelkezesreallas teren. Ipari kornyezetben probalkoztak vele tobben is, de sem az eszkozok minosege (nem a sarki CBA-bol vasarolt cucc), sem a radios kepessegek nem hoztak a 4/5G megoldasok szintjet. Nyilvan draga mulatsag egy privat 5G halozat, de lehet, hogy egy hirtelen megallitott gyartosor, ahol ilyenkor kiegnek a szervok meg dragabb.Kisebb letesitmenyben, nem kritikus infrastrukturara persze teljesen jo lehet.

POS terminalbol is van mindenfele interfesszel. Stockholmban az alban/bolgar/roman keregetok is GSM kartyaolvasokkal rohangasznak mar :)

70km2 kikotot tele femkontenerekkel, amelyeket allandoan pakolasznak tuti nem wifivel probalnek lefedni.

4/5G megoldasok mukodhetnek akar muholdas lefedettseggel is a semmi kozepen, ha epp azt szeretned.

A LoRaWAN jo jatek, de a kert vege kirakott idojarasi szenzoroknal komolyabb dolgot biztos nem biznek ra. Hirdetik persze, hogy nyugodtan tedd ra a gazszivargasos szenzoraidat is. Hat, ne az en hazam kozeleben :)

A lenyeg, hogy erosen fugg a felhasznalasi terulettol, hogy milyen eszkozt valasztasz.

Ez megint egy tök más felhasználás. A NB technológiákat nem a real-time adattovábbításra szokták reklámozni, arra valóban inkább a 4G/5G (tehát az nem a 2G konkurenciája lesz).

Egyébként wifiből is ott van ELVILEG a 802.11ah, de még eszközt nem láttam, ami azt támogatná.

Egyébként wifiből is ott van ELVILEG a 802.11ah, de még eszközt nem láttam, ami azt támogatná.

Ez ilyen. Azt latom, hogy tul nagy a verseny a szabvanyosito taborok kozt egy piacert, amely meg nem letezik. Aztan chipset gyarto, integrator vagy felhasznalo legyen a talpan, amelyik egy ilyen a kornyezetben el meri kotelezni magat...

Remelem jon egy kovetkezo ESP32 modul, amelyik majd mindegyiket is tamogatja. Aztan majd szoftverbol jol kivalasztod, hogy melyiken fussson.

Jól emlékszem hogy az összes online pénztárgép 2g-s?

Ha már emlegettek...

A 4G és 5G számos előnnyel rendelkezik a 2G-vel szemben.

A 2G is számos előnnyel rendelkezik a 4G-5G-vel szemben. Például ezerszer több eszközzel kompatíbilis. Egyszerűbben, olcsóbban, környezetbarátabb módon legyártható, alacsony bonyolultságú eszközökkel. Minden, az elmúlt 30 évben gyártott eszközzel, legyen az butatelefon, okostelefon, modem vagy egyéb ipari M2M eszköz. A kompatíbilitás érték.

Spektrumfelhasználásuk hatékonyabb

A 2G-nek a funkcionalitásához képest a legkisebb a sávszélesség-igénye. 2x5 MHz elég neki fel és le irányba. A szolgáltatóknak folyamatosan növekszik a rendelkezésre álló sávszélesség, ugyanis az NMHH egyre több sávot pályáztat meg számukra. Az 5G aukciókon kiosztott vadonatúj sávok csatornasávszélessége 390 MHz a három szolgáltatónak együttvéve. Ha ehhez még hozzávesszük a 4G által, az aukció előtt már foglalt sávokat is, akkor már az 500 MHz-et közelítjük. A szolgáltatók ráadásul ezt egymás között technológiailag úgy osztják fel, ahogy akarják, az NMHH nem fog érte szólni, ahogy eddig se szólt a Telekomnak és a Yettel-nek, hogy B20 800 MHz-en közösködnek a 4G-ben. Jelenleg, a 2G-nek elegendő sávszélesség a teljes 5G aukción kiosztott sávszélesség 2%-a, még kevesebb százaléka a 4G+5G által együttesen elfoglalt sávoknak. Úgy, hogy a Telekom és a Yettel már most közös 2G hálózatot használ. Ez a 2% nem oszt, nem szoroz a 4G/5G szolgáltatás minőségét tekintve.

nagyobb biztonságot és megbízhatóságot nyújtanak

A 2G hanghívásra a legmegbízhatóbb technológia. A 4G/VoLTE jelenleg a nyomába sem ér megbízhatóság, stabilitás vagy kompatíbilitás tekintetében. 2G telefonnal a világ 200+ országába lehet roamingolni. 4G/VoLTE-vel ennek negyedébe se.

könnyebb és olcsóbb a fenntartásuk

Mindenki gondolja végig magában, hogyan lehet olcsóbb fenntartani 500 MHz-nyi csatornasávszélességet és milliószor annyi adatátvitelt biztosító eszközöket. Aztán ha megvan, akkor gondolja azt is végig, hogy az új hálózati eszközök, amik az átjátszóállomásokat adják, már régesrég nem elsőgenerációsak, vagyis egyszerre tudnak valamennyi technológián működni. Tehát, ugyanaz az eszköz képes 2G-t, 4G-t és 5G-t is adni. Ugyanazt az eszközt tartjuk fenn, akkor is, ha marad a 2G, ugyanazt akkor is, ha megy. Vajon kétszeresére növekszik a villanyfogyasztása egy ilyen eszköznek, ha bekapcsoljuk rajta a 2G-t? Nem. Soha egyetlen konkrét számadatot nem láttunk arról, milyen többletköltséget okoz a szolgáltatóknak a 2G technológia fenntartása ahhoz képest, ahány 2G eszközzel rendelkező ügyfelük van.

A 4G és 5G esetében jobb a szolgáltatásminőség, valamint szélesebb a szolgáltatásválaszték, mint a 2G-nél. 

Hanghívás esetén nem jobb a szolgáltatásminőség, max. HD hívások esetén a hangminőség. Azonban egy telefonszolgáltatásnál sokkal fontosabb az elérhetőség, mint az, hogy HiFi-ben halljuk a másikat, vagy sem. A hangminőség élvezésre van számtalan másik internetes csevegőalkalmazás. A VoLTE instabil, inkompatíbilis, egy próbaverziós alkalmazás megbízhatósági szintjét hozza és jelenleg semmilyen szempontból nem alkalmas a vonalkapcsolt 2G hívások kiváltására.

Összességében a 2G fölött eljárt az idő.

A mondat nyomokban pszichológiai elavultatást tartalmaz. Hosszú távon bizonyító technológiák fölött az idő csak úgy nem jár el, pláne ha még igény van rá.

A három szolgáltatónál elosztva körülbelül kétmillió mobiltelefon működik 2G hálózaton. Ezek az eleve csak 2G-képes telefonokból, a 2G-n működőképes 3G-képes készülékekből, valamint azokból a korai 4G-s készülékekből tevődnek össze, amelyek nem ismerik a 4G hangszolgáltatást, az úgynevezett VoLTE szolgáltatást. Ezek mellett még vannak a gép-gép közötti kommunikációt biztosító, úgynevezett M2M eszközök, amelyekből körülbelül egymillió működik 2G hálózatokon.

Ha a 2G eszközöket per capita számoljuk, akkor ez így a lakosság 20%-a, plusz egymillió ipari eszköz, melyek cseréje adott esetben jóval drágább, milliós nagyságrend is lehet. VoLTE-képes 4G okostelefonok 2016 óta elérhetők Magyarországon. Aki 8 év alatt nem vásárolt ilyet, annak nem lehet, hogy továbbra is arra van igénye, hogy 2G telefont használjon? Az ő igényük miért nem számít valódi piaci igénynek? Ja igen, azért, mert a szolgáltatók abból szeretnének profitálni, hogy mindenki többet használ drágább telefonokat és gyakrabban vásárolja újra őket. A hosszú élettartamú, stabil, megbízható és időtálló 2G telefonok sajnos nem ennyire profitábilisak a milliárdos multik részére, azok után csak hangalapú előfizetési díjat, vagy rosszabb esteben feltöltőkártyás díjakat fizet az ügyfél ugye.

Egy kézi készülék életciklusa 3-4-5 év, tehát jellemzően ennyi időnként cserélik le a felhasználók a készülékeiket.

Helyesen: Egy okostelefon életciklusa ennyi, aminek 5 év után a szoftvertámogatása is lejár, és utána senki az ég világon nem garantálja, hogy pl. VoLTE-n működőképes marad. A régebbi 2G telefonok ennél jóval több az életciklusuk: úgy 10-20 vagy akár 30 év is lehet

A telefonoknál tehát elméletileg nem volna probléma, ha a jelenleg használt 2G készülékek helyett mindenki áttérne a korszerű, 4G vagy 5G készülékekre.

Az nem volna probléma, ha a szolgáltatók figyelembe vennék a piac valódi igényeit és nem a lekapcsolását készítenék elő egy olyan technológiának, amit jelenleg is hárommillió eszköz használ, nem ingyen.

Minél hamarabb és minél hatékonyabban tudatosítani kell mindenkiben, hogy eljön a 2G hálózatok lekapcsolásának ideje, tehát nem érdemes már 2G-s készülékeket vásárolni.

Ügyfélként még mindig nem értem, hová kell rohanni. Milyen hátrány ér minket, ha mondjuk 10 évvel később kapcsoljuk le a 2G-t, mint azt a szolgáltató multik eldöntötték helyettünk? Mert, ha még az olvasó számára ez nem derült volna ki, itt egyértelműen arról van szó, hogy a szolgáltató multik előre eldöntötték helyettünk, hogy lekapcsolják a hálózatot, akkor is, ha annak fenntartására természetes igény van, jelenleg hárommillió eszköz részéről, amiből egymillió potenciálisan nagy bekerülésű eszköz. Ez a "tudatosítás" itt nem más, mint a piac önkényes felforgatása, befolyásolása, a szolgáltató multik részéről, amivel mesterségesen csökkenteni igyekeznek a 2G felhasználók számát. Az új készülékeket persze fizessék meg az ügyfelek, meg majd esetleg az állam ad rá támogatást, azt is adófizetői pénzen. Egy igazságos hatóság kötelezné a multikat az okozott pluszköltségek átvállalására. Érdekes, a Yettel (akkor még Telenor) például ki tudta cserélni saját költségen tízezer előfizető telefonját a saját önkényes sávátrendezése miatt. Na, ilyesmire kötelezné őket egy igazságos hatóság. Egyből elmenne a kedvük a 2G lekapcsolástól, hárommillió eszköz esetén.

Amikor a szolgáltatók kivezették a 3G-t, védőhálóként ott maradt a mindenki számára elérhető 2G.

Több milliós bekerülésű vadkamerák esetében nem maradt semmi, ugyanis a 2G nem volt elég a valós idejű képátvitelhez. Ezeknek az eszközöknek az üzemeltetői semmilyen támogatást vagy kártalanítást nem kaptak. Helyette az NMHH elszórt 4,4 milliárd adófizetői forintot 3G és 2G (!) butatelefonok belépőkategóriás 4G-okostelefonokra való újravásároltatására, a Netrefel kampány keretein belül, ahol állami pénzen hirdetnek olyan multikat, mint az adatvédelmi botrányairól híres, mindekit mindenhová követgető-figyelgető Meta (Facebook, Messenger, WhatsApp). Mindeközben ezek a feleslegesen lecserélt 2G és 3G butatelefonok vígan működtek volna tovább 2G hálózaton. Azok, akik ténylegesen funkciót vesztettek, semmilyen kártalanítást nem kaptak. Például a nem VoLTE-képes 4G okostelefonok tulajdonosai sem, akik a 3G hálózat lekapcsolásával bukták a telefonálás közbeni internetezés lehetőségét (2G nem tud ilyet, csak a 3G), ami alapfunkció egy okostelefonon.

A jövőt a 4G vagy az 5G jelenti. Be kell szerezni a 4G vagy 5G modemeket, és a régieket az újakra kell lecserélni. 

Nem először kérdezem: Ki is fizetik a szolgáltatók? A jövőt egyébként a fenntarthatóságnak kéne jelentenie, aminek egyik bástyája a 2G. A szolgáltatók profitérdekében kidobott, újravásárolt többmillió eszköz minden, csak nem fenntartható.

Az ügyfelek ellenérdekeltek a 2G lekapcsolásában. Az kizárólag a szolgáltató profitérdeke. Hol van ilyenkor az NMHH, hogy az igazságosságot képviselje, és mondjuk kötelezze a szolgáltató multikat a 2G megtartására, egészen addig, amíg szignifikánsan nem csökken természetes módon (és nem "tudatosító" kampányok eredményeképpen) a felhasználók száma (pl. százezer alá a hárommillióról)?

Az érintett területek közé tartoznak - többek között - a pénztárgépek, a távmérők és a POS terminálok is, amelyeknél meg kell még találnia az érintetteknek a megfelelő megoldást.

Ami egyértelműen újravásárlás lesz, amit a POS terminálokat használó üzletek nyilvánvalóan a lakossággal fognak megfizettetni.

(Roaming) ... Mivel ez műszakilag már nem probléma, és a 2G lekapcsolása nem történik meg rövid időn belül, bőven van idő a megoldásra.

De igen, műszakilag probléma a VoLTE inkompítbilis, tákolmány szabvány mivolta miatt. Nem beszélve a segélyhívásokról, amit jelenleg még egyáltalán nem triviális VoLTE-n indítani, pláne nem profil nélkül.

A 2G, vagyis a GSM hálózatok lekapcsolása a fenntartható mobilkommunikáció ellen elkövethető legnagyobb bűn. Egy olyan technológiát akarunk kikapcsolni, amit a világ bármely országában az elmúlt 30 évben gyártott bármilyen 2G, 3G, 4G stb. eszköz képes használni. Ehelyett át akarunk állni egy olyan rendszerre, ahol a telefonhívások (beleértve a segélyhívásokat) csak akkor garantáltak, ha a telefon még szoftvertámogatást kap, aki meg esetleg nem szeretné 5 évente kidobni és újravásárolni a telefonját, az ezt már nem teheti meg majd biztonságosan.

Sokmindenben egyetertek a hozzaszolassal, a realitas viszont a kovetkezo:

- a jelenlegi fiatal (12-18 eves?) generacio ha egyaltalan telefonal, akkor altalaban valamelyik uzenetkuldo appot hasznalja, elo sem veszi a tarcsazot
- egy okostelefon sokkal(!) tobbet tud mint egy regi 2G mobil, senki nem fogja visszasirni azokat a keszulekeket, foleg aki nem ismerte oket, az uj generaciok az okostelefonok hasznalataba szuletnek bele
- az idosek kapnak nagygombos 4G kompatibilis mobilt, mukodni fog akkor is ha csak hanghivasra hasznalja
- valoszinusitem, hogy olyan orszagokban ahol nincs kiepitve megbizhato 4G/5G ott marad a 2G is
- a 4G/5G globalis terjedese lehetove teszi, hogy kulfoldon tudj hasznalni online terkepet, taxi appot, forditot, stb., ezek 2G-n nem mukodnek es mondjuk a taxis nehezebben vag at azzal ha korbekocsikaztat a varoson, stb.
 

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

a jelenlegi fiatal (12-18 eves?) generacio ha egyaltalan telefonal, akkor altalaban valamelyik uzenetkuldo appot hasznalja, elo sem veszi a tarcsazot

Reméljük, majd a 112-t is Facebook Messenger-en, Viberen, vagy WhatsApp-on keresztül hívja. Mert máson nem fogja tudni egy nem VoLTE-kompatíbilis (értsd: potenciálisan minden, szoftverfrissítést nem kapó) okostelefonon.

- egy okostelefon sokkal(!) tobbet tud mint egy regi 2G mobil

Kivéve, ha nem VoLTE-kompatíbilis, mert akkor telefonálni nem fog tudni. Az okos"telefon". Egyébként ez az állítás nagyjából olyan, minthogy egy számítógép sokkal többet tud, mint egy számológép. A butatelefon butatelefon, az okostelefon meg okostelefon. Mindkettőt kommunikációra használjuk, de két külön kategória a maguk különbségeivel, előnyeivel, hátrányaival és nem is mindenben helyettesíthetik egymást.

senki nem fogja visszasirni azokat a keszulekeket, foleg aki nem ismerte oket, az uj generaciok az okostelefonok hasznalataba szuletnek bele

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

Mire vagy kire hivatkozva mondod, hogy senki nem fogja visszasírni? Kétmillió ember használ ma 2G hálózatot, ha a M2M-et nem számoljuk. Ebből félmillió és egymillió között van a butatelefont használók száma. Ebben a topikban is van legalább 3 ember (magamon kívül), aki visszasírná a készülékeket. Egyébként nem érzelmi alapon közelítettem meg, így örülnék, ha te se tennéd. A valódi piaci igények szisztematikus leszarása sokkal siralmasabb, mint hogy kinek milyen készülék használata fog hiányozni.

Ja, várj: https://index.hu/techtud/2022/04/10/okostelefon-butatelefon-iphone-ligh…

az idosek kapnak nagygombos 4G kompatibilis mobilt, mukodni fog akkor is ha csak hanghivasra hasznalja

1 vagy 2 évig, amíg 1x-2x le nem ejti, vagy amíg a szolgáltató nem babrál valamit a VoLTE-trönkjén. Míg a 2G telefon, amit ki akarnak dobatni, már úgy 15 éve működik a nagyinál.

valoszinusitem, hogy olyan orszagokban ahol nincs kiepitve megbizhato 4G/5G ott marad a 2G is

USA már most egy jó ellenpélda erre, bár sosem a jó lefedettségéről, meg a jó minőségű mobilhálózatairól volt híres, ez csak az európaiak, meg a fejlett ázsiai országok kiváltsága. Nade a lényegnél maradva, a megbízható 4G-5G hálózat a 2G-vel összevetett viszonylatban pedig annyira megbízható, amennyire a VoLTE. Amiről pedig tudjuk, hogy koncepcionálisan nem megbízható, mert egy átgondolatlan tákolmány az egész.

a 4G/5G globalis terjedese lehetove teszi, hogy kulfoldon tudj hasznalni online terkepet, taxi appot, forditot, stb., ezek 2G-n nem mukodnek es mondjuk a taxis nehezebben vag at azzal ha korbekocsikaztat a varoson, stb.

A 4G-5G globális terjedésének az ég világon semmi köze a 2G-hez és a 2G megtartása semmilyen módon nem akadályozza, lassítja, vagy korlátozza a modernebb hálózatok működését vagy terjedését.