A Windows XP nem hasznontalan még 2024-ben sem ...

 

... futtathatsz benne mondjuk Windows 11-et! ^

Hozzászólások

Ja, csak szoftveres emulációban, nem használva a proci hardveres képességeit, mivel a Win11 64 bites csak szigorúan, ezért a hosztnak is 64 bitesnek kéne lennie. Van is 64 bites XP, ami egy Server 2003 home-osítva, de ugye az meg csalás, mivel az meg egy csomó 32 bites legacy konzumer alkalmazással, játékkal nem kompatibilis. Mondtam már hajbinak is, hogy ez önszivatásra jó, meg retrózásra. Ennyi, nem kell túl komolyan venni.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

> 64 bites csak szigorúan, ezért a hosztnak is 64 bitesnek kéne lennie

ebben azert nem vagyok biztos. siman futtathatsz 32 bites linuxon is 64 bites appokat... bar a kernel azert kell ismerje a 64 bitet, de lehet processzenkent allitani a cpu-t hogy 32 vagy 64 bites kodot futtat-e by default.

mondjuk xp-nel ezt nem tudom hogy lehet kivitelezni :)

Igen, közben megnéztem, és rosszul emlékeztem. Lehetséges, de csak akkor, ha a proci támogat hardveres virtualizációt, meg egy csomó mindenre kell figyelni a guest beállításánál, akkor működhet, de akkor is nagy overhead-del, ergó szar teljesítménnyel fog futni, kb. szoftveres emuláció szintjén, szóval a lényeg lényege most is áll, hogy max. cirkuszi mutatványozás. Főleg XP korabeli hardvereknek lesz gyilkos, mivel azok eleve régi hardver okán nem valami combosak, a Win11 meg eleve erőforrás-temető natívan is (pláne, hogy default virtualizál ő maga is), kb. tragédia szintjén fog zögykölődni, max origós cikknek, meg Facebook-megosztásnak jó.

Ha meg nem korabeli hardverre szenvedi fel valaki, akkor meg hiába fut az XP, se GPU, se hangdriver, se hálózat, USB3, se semmi nem lesz, ami modern igény, lehet bambulni némán, offline a 640×480-as, 60 Hz-es felbontást, 256 színben.

Plusz ott van még, hogy a 32 bites XP ugye kimaxolódik 4 gigás címtérnél, amiből jó esetben 3-3,5 giga, ami használható is, sőt, még ebbe is belevág, hogy az alkalmazásnak folyamatonként van 2 gigás címtérkorlátja is, közben meg ezt a VM-ben futó Win11 alapból fel is zabálja azonnal, és elindulunk túrázni a Swap-hegységbe. Tényleg csak mazohistáknak való műfaj.

The world runs on Excel spreadsheets. (Dylan Beattie)

Valamiért úgy rémlik, ezt a 32-bites OS-ben 64-bites VM dolgot VBox-ban láttam. De simán emlékezhetek rosszul is.

Amúgy mi a francért futtatnék W11-et VM-en, ha egyszer a korábbiakkal se teszem önszántamból?

"Csalás" max. akkor, ha retrózol, egyébként az ezen való rugózás nettó szarrágás, amiről még mindig nem tudtál lejönni. Egyébként kérd számon a Microsoft-on az elnevezését, nem én találtam ki. A topik viszont nem a retrózásról szól, hanem az XP virtualizációra való használatától, tehát teljesen indokolatlan és off-topic a mantrád.

Mondtam már hajbinak is, hogy ez önszivatásra jó, meg retrózásra. Ennyi, nem kell túl komolyan venni.

Más szemében a szálkát, miközben te meg a gerendáddal szivatod magad.

XP-t használok offline gépen retrojátszani. Tegnap este is sikerült fél1ig knights and merchants-ezni :)

de hogy adok én ennek 4GB-nál több ramot?