28 éves a KDE!

Címkék

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 16., sze – 12:47

30. szulinapjara kiadjak a KDE7-et?

Vagy a KDE4-et atnevezik KDE forevernek es orok beta lesz rollingban? :)

(Szeretem a KDE-t, szerintem inkabb elore, mint hatrafele fejlodik. Ez alol egyetlen kivetel van: az alapbeallitasai. Azok visszafele fejlodnek. Termeszetesen nem veszed eszre, ha a regi configoddal tologatod.)

Ez nekem zavar. Most akkor kde-t vagy plasmat használok?

Chatgpt:

A KDE (K Desktop Environment) egy népszerű, nyílt forráskódú asztali környezet Linux és más UNIX-szerű rendszerek számára. Modern, testreszabható felhasználói felületet kínál, amely különféle alkalmazásokkal, eszközökkel és szolgáltatásokkal rendelkezik a napi munkavégzéshez.

A Plasma a KDE közösség által fejlesztett asztali környezet legújabb generációja. Kifejezetten gyors, könnyű és testreszabható felületet biztosít, amely modern grafikai elemekkel, widgetekkel és fejlett kezelőfelülettel rendelkezik. A Plasma többféle formában elérhető, például Plasma Desktop (asztali gépekre), Plasma Mobile (mobilokra), valamint más eszközökhöz, mint például laptopokhoz vagy táblagépekhez.

Összefoglalva: a KDE egy nagyobb projekt, amely egy sor alkalmazást és eszközt foglal magába, míg a Plasma ennek az asztali környezetnek a legfrissebb, modern változata.

 

Egyébként a rolling szitokszó lett az informatikában az utóbbi évtizedben. Én a legnagyobb megelégedéssel használok 3 éve arch linuxot. Eskü stabilabb mint az Ubuntu/Linux mint valaha is volt. (Mindkettőt évekig használtam.)

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Apósomnak is azt telepítettem. :D 4 éve használja egy 4 GB RAM-os 2009-es valamilyen Thinkpad T szériás gépen. Annyit mondtam neki, h hetente egyszer nyomjon rá az update-re és ütemesen nyomkodja a kérdéseknél az ENTER-t és havonta egyszer indítsa újra. A GNOME update-et leszámítva nem szokott gond lenni, akkor is csak pár extension-re kell néha várni.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

A "stabil" ebben a kontextusban nem azt jelenti, hogy nem fagy le. :)

A rolling verziók tök jók (lehetnek) otthonra, de ha van egy céged jó sok számítógéppel, és mindegyiken más az OS patch level. akkor az support szempontból egy rémálom. Ellentétben ha mondjuk egy Ubuntu LTS-en vagytok, akkor az esetek jó nagy részében elég annyit tudni, hogy most épp 24.04.1 van telepítve. Illetve számíthatsz arra, hogy amíg nem csinálsz egy release upgrade-et, addig a bugfixeken kívül nem kéne változnia a csomagoknak. Ettől lesz "stabil" - ez nem a minőségre utal, hanem a konzisztenciára.

Én ezt értem és tisztában vagyok vele. És nyilván nem enterprise vagy vállalati környezetre gondoltam, (aminél jogos lenne bizonyos mértékig) amikor azt írtam, hogy szitokszó lett. Inkább arra gondoltam, hogy a rolling release stabilitására vonatkozólag olyan tévhitek vannak a mai napig, amik max. 10-15 éve voltak igazak.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux