Termék megvásárlásakor vagy szolgáltatás igénybevételénél nekem .... a gyártó/szolgáltató politikai nézete.

Címkék

Példák:

  • Elon Musk - a Tesla vezérigazgatója - teljes mellszélességgel támogatja Donald Trump-ot, ezért nem veszek Tesla-t!
  • Tim Cook - az Apple vezérigazgatója - teljes mellszélességgel támogatja a LMBTQ+/woke ideológiát, ezért nem veszek Apple terméket!
  • stb.

Választások

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 10. 14., h – 13:24

🍿

Tesla-m mondjuk ettől még pont lehetne! :D

(PS: szegény jaku!)

trey @ gépház

Nem igazán érdekel, bár el tudok képzelni annyira szélsőséges hozzáállást, hogy érdekeljen, de ilyennel nem találkoztam eddig.

Szerkesztve: 2024. 10. 14., h – 14:09

Mondanám, hogy 100%-ban számít, de mondjatok egy NER-telen mobiltelefonszolgáltatót!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nincs az az Isten, hogy Telekom ügyfél legyek! Soha nem bocsájtom meg nekik a geciség vállalati kultúráját ami már Matáv korban is jellemezte őket. Az este 22 utáni internetre elöltetést. Az ügyfelek lenézését, a kritikus újságírók, aktivisták megvásárlását. A hazug, arcoskodó vállalati kommunikációt. Ráadásul még drága is a Telekom és a szolgáltatásuk minősége is sok kívánnivalót hagy maga után. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

2015-ben adták el, annak lassan 10 éve. Jelenleg ők NER mobilszolgáltató legnagyobb piaci konkurenciája. Meg ennyi erővel ne vegyél Hugo Boss termékeket, mert 85 éve ők készítették az SA, SS, meg a Wehrmacht egyenruháit kényszermunkások segítségével.

Ha ilyenek erdekelnenek, mivel a cegek 99%-a woke, kb semmit se tudnek venni... Ha eppen van ertelmes alternativa, ott szoba johet ez mint szempont, de az nagyon ritka.

I hate myself, because I'm not open-source.

Szerkesztve: 2024. 10. 14., h – 14:19

Szerintem itt nagy különbségek vannak az egyes esetek között, hogy egyrészt mik azok a politikai nézetek, mennyire térnek el ez az enyémtől, másrészt meg a cég mennyire aktív politikailag.

így elsőre azt mondanám, hogy minnél inkább olyan a politikai irány, ami minden más lehetőség felszámolására törekszik, és korlátozni a versenyt a politikai térben, annál inkább problematikus.

És a cég meg, ha valami light dolog nézetekben, értékekben, akkor az más, mintha a cég bevételei ténylegesen becsatornázódnak a politikába.

Musknál is az egy más dolog, hogy kifejezi a személyes véleményét és az is, ha ez megjelenik a twitter algoritmusaiban és az is, hogy baromi nagy összegeket pluszban is beletesz a politikába, megpróbálva hatással lenni az eredményre pénzzel. Ami egy kérdés, hogy ez eleve mennyire rossz(az a sejtésem, hogy eléggé), de ha én nem értek vele egyet, akkor ez akkor is eléggé ok, hogy ne vásároljak egyátalán tőle, ha önmagában az nem rossz, hogy milliárdosok igyekeznek eldönteni választást. Egyszerűen azért, mert ez a vásárlásom direkten erősítheti azt a politikai környezetet, amit szubjetíve nem tartok esztétikusnak.

 

Vagy pl a környezeti kérdések nem tudom politikai nézetek e, de pl itt a kérdés súlya olyan (bár lehet ez megint magában egy politikai kérdés, hogy mennyire fogadjuk el, hogy ez kritikus), hogy ha azt gondolom, hogy nem kéne kockázatokat vállalni itt, aminek az impactja óriási lehet, akkor tök reális lehet minnél inkább nem vásárolni olyan cégtől, aki meg ezt nem így gondolja(és ez tényleges hatásokoz is vezet).

 

Szóvel nálam nem valami általános szabály van, hanem igyekszek minnél kevésbé keverni a poltikát, ezekkel a mindennapi vásárlási kérdésekkel, de ha meg kritikusnak tűnik a téma, akkor meg igen.

Sztm amugy Musk "politikai nezete" szimplan uzleti erdek. Neki az a jo, ha olyan az orszag vezetese, aki minel kevesbe tesz neki keresztbe a megaloman terveiben :D (lasd pl a kornyezetvedoket a SpaceX el kapcsolatban) Nem veletlen h a republikánusokat tolja...

Ez off, de én azt is eltudom képzelni, hogy bejön neki valami olyan világrend, hogy vannak a vezérek és a többiek meg kövessék az utasításokat és ne kérdezzenek vissza. Én azt tippelem, hogy valami ilyen világképe lehet, hogy ő a fáraó, Isten földi képmása :D És ebbe tök jól beleillik a Trump vagy Putyin féle világ, ahol van a cár vagy a császár és amit mond az a törvény. És max ezek a nagyok harcolnak egymással, az ő dolgaikról szól a történelem, a többiek meg igazából mindegy, mint az arcok, akik építették a piramist. Nekem van olyan barátom amúgy, aki Magyarországról is azt gondolja, hogy ott mentek félre a dolgok, hogy nem királyság van és a 1948-as forradalom árulás volt és az összes ilyen fékek egyensúlyok rendszerének leépítése az jó.

Ha mar ebbe az iranyba viszed:

sokkal nehezebb full demokraciaban pl. hatekonyan vasutat, metrot, stb.-t epiteni, mint autokraciaban vagy diktaturaban. Csakhogy ne csak piramis szintu haszontalan peldak jojjenek elo. Az ingatlanbefektetesek piacanak allapotara se nagyon lehet demokratikus eszkozokkel ellensulyt teremteni sajnos - ugy latom a kinai kormany epp ezt tervezi meglovagolni.

Amugy Trumpnak szerintem nincs baja a szabadsaggal, csak szereti azt hazudni, hogy mindent egy tollvonassal el tud intezni, es ha ezt neki elhiszik, onnantol ez neki eleg. Ha megse jon ossze, akkor is kurva gyorsan talal egy bunbakot akibe nyilvanosan beleall. Nincs szuksege nagyobb diktaturara es jogkorokre, mert nem erti, miert lenne ra szuksege, az elnoki jogkor mellett, ugy is meg tudja magyarazni, hogy o a legjobb, es az neki eleg. Orban es Putyin mentalis allapota kicsit mashol tart tizen-huszon ev hatalom utan.

Persze egy diktatúrában mindent egyszerűbb csinálni. Csak ha az ember saját magára néz is látja, hogy mennyire esendő és béna és nagyon nagy hit kell ahhoz, hogy feltegye, hogy jönni fog a nagy ember, aki majd nem nagyon hibázik és rá lehet bízni a dolgokat, kontroll nélkül.

Meg az érdekes az, hogy talán egy fajta konzervatizmus is azt mondaná, hogy ilyen ne legyen, inkább lassabb haladás, fékekkel és több biztonsági mechanizmussal.

Amúgy szerintem itt is olyasmi van, hogy valami általános bizalom felépítése lenne a fontos, amihez az kell, hogy mindenki úgy viselkedjen, ami azt erősíti.

Egyébként a szabadszoftferes környezet egy csomó mindent mutat, ilyen dinamikákból. Hogy bizonyos szinteken lehet diktatórikus módon viselkedni, irányítani saját projektet, de közben meg ott van a szabadság, hogy lehet forkolni és külön úton menni, szóval az nincs, hogy mindenkinek a fő úton kell mennie és bevan kényszerítve oda. És itt is lehet mondani, hogy ez valahol pazarlás és hatákonyabb lenne csak egy dolog mindenből és dolgozzon mindenki azon.

 

Jah meg nem is csak a hatékonyság az egyedüli szempont, hanem az is, hogy közben a résztvevők mennyire érzik jól magukat. Ez elég fontos a végén :D

Nem veletlen h a republikánusokat tolja...

Nem mindig volt ez így. A Covid-lezárások megtörték, illetve az, hogy az egyik gyereke úgy se akar "normális" lenni, hogy nem kap semmit a vagyonából és a többi gyereke se igazán kíváncsi rá. Mondjuk amennyit dolgozik és nincs otthon, nem csoda...

Jaja én is emlékszem, eleinte elég nagy libsi volt Elon, vagy legalábbis annak marketingelte magát.

Aztán mikor pofára esett, hogy a Tesla nem kap kivételt a covid miatti lezárások alól akkor fordult elég nagyot a "meggyőződése".

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

baromi nagy összegeket pluszban is beletesz a politikába, megpróbálva hatással lenni az eredményre pénzzel.

A politikusok sosem hoztak önálló döntéseket lényeges kérdésekben, ők csak az elit bábjai. Az USA-ra különösen érvényes ez. Ott ahol a pénzügyminiszter Rotschildék Federal Reserve-étől jön, a hadügyminisztert a Raytheon pénzeli (és még folytathatnám), nem is lehetne másképp.

Teslas doesn't have new car smell.

They have elon musk.

Van olyan, hogy egy gyartot emiatt bojkottalok, de eleg ritka (a buycott is). Musk sztem jo arc, de autora nincs szuksegem. Timet mondjuk pont utalom, de a ceget jobban, szoval ha mas vezetne sem vennek AAPL termeket.

Van jopar termek, amit konnyu helyettesiteni, ezek szerintem nagyobb veszelynek vannak kiteve. Pl. egyik vagy masik iranyba ilyen volt a Bud Light meg a Csiki sor.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Elobbit igen, utobbit nem, de itt sokkal inkabb a zeneje, mint a politikai nezetei szamitanak. Swift korai szamai eleg jok voltak. A rap meg kb. ugy hulladek, ahogy van, nagyon keves hallgathato van belole (Fanka meg Pilu jo, ok kicsit dallamosabbak).

Egyebkent annyira vegyes, akiket hallgatok, hogy par elegge nyilvanvalo kivetelevel (pl. Apa zenel, Kozponti Hatalom, Karpatia, Buddy Brown, Brian Lewis - vagy a mar emlitett 2 rapper) nem is derul ki kire szavazna anelkul, hogy kulon utananeznek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2024. 10. 14., h – 16:05

Az ember nem vesz/dob ki hosszu ideig hasznalhato targyakat az adott ceg aktualis politikai iranyaba valo dolesenek fuggvenyeben. Egy ilyen lepeshez ket dolog kell(ene):
- emberek akiknek van penze ilyesmit csinalni
- tobb hasonlo tudasu/kepessegu termek/szolgaltatas (pl. jelenleg hasznalhato ARM alapu laptop meg nem nagyon van Mac-en kivul)

Ha penz nem szamitana, akkor a tomegek siman nyomast tudnanak gyakorolni a cegekre igy ha akarnanak.

Mellesleg nem csak a vasarlas szamit, ha valaki vasarlas utan jon ra, hogy nem tetszik neki Elon v. Tim akkor a termeket ki is kellene dobni vagy a szolgaltatast lemondani.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Semennyire. Apple-t mint céget utálom, de a termékei kézre esnek és beváltak. 

Igazából inkább le se szarom kategória. Használom a cuccaikat amik jól működnek, megkönnyítik az életemet, viszonyítva a többi lehetőséghez az ő dolgaik esnek a legjobban kézre és messze ezekkel van a legkevesebb problémám.

Az hogy Tim papa mit magyaráz az iddqd-ről rohadtul hidegen hagy, semmilyen módon nincs hatással a mindennapjaimra. 

Én például Starship-et nem vettem Elon miatt... :)

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Engem politikai pártnál sem érdekel mennyi buzi van benne.

Nem erdekel a politikai velemenyuk, mert ilyen alapon cserelhetnem minden ingosagomat a szeliranytol fuggoen. 

Erre van valakinek erőforrása figyelni? Minden krumplnyomónak utánanézni, hogy ki gyártotta, forgalmazza, árulja, addig forgatni a kockát, amíg ki nem bukik, hogy valakit nem szeretsz benne és ezután az önmagában jó terméket nem megvenni?

Magyarul saját magadnak okozol szenvedést, mert egy amúgy jó terméket nem veszel meg, tehát nem tudod használni, csak valami ócskább helyettesítő terméket.

És még az idődet is beleölted! 

Tudatos vásárlásnak hívják. A full ESG spektrumot átnézheted mint vásárló. Mennyire környezetbarát, mennyire fenntartható és mennyire korrupt, politikailag befolyásolt stb a cég.

Ha emiatt kevesebbet/lasabban vásárolsz már tettél valamit a környezetért 😉

Ennek amúgy van alapja. Pl most távolodok az MBH banktól a tulajdonosi kör meg a széljobbos támogatások miatt. Ha a politikai szálat félreteszed alapból is kockázatosabb egy olyan bankban tartani a pénzt ahol a gazdaságossági kérdéseket felülírhatják politikai szándékból. Lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Postabank

Ez alatt az idő alatt gyakorlatilag a teljes politikai elittel jó kapcsolatokat épített ki. Számos ismert közéleti személyiségnek nyújtott a piacinál jelentősen kedvezőbb kamatú kölcsönöket, illetve betétjeikre is a piacinál jelentősen magasabb kamatot fizetett. Ezekről nem készült szabályos nyilvántartás, többségükről vélhetően személyesen Princz döntött.

Nem ez nem teljesen olyan. De ha csak 5Ft-nak gondolod nézd meg mit tettek a Bud Light vásárlói: https://en.wikipedia.org/wiki/Bud_Light_boycott 

Sok kicsi sokra megy:

In the week ending April 8, 2023, Bud Light had reportedly experienced an 11% drop in sales, and a 21% drop in the week ending April 15, 2023.[10] As of May 1, 2023, Bud Light "off-premise sales" had dropped 26% since the start of the boycott.

...

On May 10, HSBC downgraded its rating of AB InBev from "Buy" to "Hold" amidst the boycott.[76] Additionally, the boycott had begun to affect the sales of Anheuser-Busch's other brands with an 11.4% sales hit to their flagship Budweiser brand, and a 4.4% drop of Grupo Modelo sales. This is on top of the roughly 21.4% drop in sales of Bud Light.

 

Egy bevezető a témába 😊 https://en.wikipedia.org/wiki/Consumer_behaviour

Az agyam eldobom, nem hallottam errol, de ez a konkret Bud Light bojkott egy akkora kepmutatasnak tunik hogy a Marsrol is latszik.

Tehat az volt a bajuk (a wikipedia cikk alapjan), hogy "it involved a transgender woman", de az senkit nem zavart, hogy "as part of a larger campaign to address Bud Light's decline in sales and attract younger audiences".

Lathato belole mik a konzervativ "ertekek":
- transznemu szereplese a reklamban = nem jo
- alkoholfogyasztas fiatal(abb) generacio szamara torteno reklamozasa = semmi gond

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Az agyam eldobom, nem hallottam errol, de ez a konkret Bud Light bojkott egy akkora kepmutatasnak tunik hogy a Marsrol is latszik.
...

Lathato belole mik a konzervativ "ertekek":
- transznemu szereplese a reklamban = nem jo
- alkoholfogyasztas fiatal(abb) generacio szamara torteno reklamozasa = semmi gond"

Van ennél érdekesebb aspektus is. Az USA-ban 21 év alatt tiltott az alkoholfogyasztás, de 18 év a mozgósítási korhatár. Vagy 16 éves már lehet puskája, bár a hírek szerint szigorítottak 22-ben: a félautomata fegyvereket csak akkor lehet vásárolni amikor sört is.

Egy 20 éves még túl fiatal a söriváshoz, de már elég idős, hogy embereket gyilkoljon* vagyis:

- alkoholfogyasztás = nem jó
-
embereket ölni = semmi gond

 

* egyszerű tény, hogy a katonák feladata az ellenségnek nevezett emberek likvidálása; nem minősítés

"Vagy 16 éves már lehet puskája, bár a hírek szerint szigorítottak 22-ben: a félautomata fegyvereket csak akkor lehet vásárolni amikor sört is."

Na ezeket szokták ott elmeszelni a legfelsőbb bíróságon. Mármint a "szigorítást"...

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

30 folott valamennyivel lassitanom kellett a tempon.

Viszont meg is kellett fogalmaznom magamnak, hogy nem erzem szignifikansan jobban magam tiz ital utan, mint ketto utan.

Eleget voltam fiatal es azert voltam fiatal, hogy szep lassan felepitsem azt az eletet, amit 0-1-2 ital mellett is tudok elvezni, nem csak 8-10 mellett elviselni.

Tudatos vásárlásnak hívják. A full ESG spektrumot átnézheted mint vásárló. Mennyire környezetbarát, mennyire fenntartható és mennyire korrupt, politikailag befolyásolt stb a cég.

Ez egy meglepoen jo cikk a temaban: https://index.hu/gazdasag/2019/12/30/etikus_befektetes_esg/

A verseny szabalyait fel kell borogatni, termeszetesen jo elore felkeszulve ra, hogy neked legyen kenyelmes, a versenytarsak meg izzadjanak (blue ocean strategy konyvet erdemes elolvasni meg). Ennek tokeletes peldaja, hogy mindenfele cimkeket talalsz ki: "kivalo aruk foruma", "MAGYAR TERMEK", "rainforest alliance certified", "MAGA", "ekologisk", "organic" "etikus", "inkluziv", "sustainable". Letrehozol egy rakas kis szervezetet jo nevekkel, celebekkel az elukon (apropenz, meg amugy is adoalapot csokkent), kiosztasz bronz, silver, gold, megarambo szinteken plecsniket. Alacsonyabbakat vetelytarsaknak is, hagy kudjenek, meg kulonben is, mi nem csalunk am. Majd johet a reklamkampany es a szep logo a dobozokon, hogy a sok molykepke, mint nagyon tudatos vasarlo, kisbefekteto, munkaero stb. jol elhiggye. Mindezek mogott nyugodtan gyarthatsz taposoaknat is, nem szamit (ne a te alairasod legyen rajta azert).

Aztan, ha a cimkek elkopnak, akkor goto 10.

Ok az egyik legjobbak ebben (most mondjuk epp nem sikerult, visszanyalt a fagyi): https://www.smh.com.au/business/banking-and-finance/vanguard-misled-inv…

Dehogynem számít, csak nem azonnal és negatívban is tud működni. A céges csalások sem a greenwashingal kezdődtek 😉 Persze ez nem a Maslow piramis alsó szintjeinek a problémája.

 

Nálam pl VW és Toyota kiesett az autómárkákból a csalásaik miatt. Telekom pl a hozáállásuk miatt. (Most jönnének hozzánk az olcsó fiber internettel, de akkor is a kis helyi szolgáltatónál maradok ha drágább is)

Persze gondolhatod, hogy mindenki csal csak nem derül ki, de ez nem így van.

 

Romlott cégtől romlott termék jön...

Nekem hianyzik az az opcio, hogy

"valamelyest számít, de ettől még LEHET, hogy vásárolok tőle"

vagy azt amugy is igy kell erteni?

Bár speciális termék, de például Disney+ -ért nem vagyok hajlandó fizetni, olyan szintre emelték az indoctrinációt. Ezért Disney szemetet csak jó torrent forrásból elvet követem, és mindig hozzáteszem legjobb lenne meg sem nézni ezt a vizuális hulladékot. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

"Bár speciális termék, de például Disney+"

Annyiban speciális, hogy maga a termék megváltozott a politikától. Konzervatív sör vagy autó nem különbözik a progresszív sörtől vagy autótól. Legfeljebb a reklámok lesznek mások, de maga a termék nem.

A filmek viszont változtak/változnak és itt ez maga a termék.

Ez eszembe se jutott elsőre. Az összes mozgóképet és a Diznit általánosságban is betiltottam évekkel ezelőtt a családban és egyáltalán nem bántam meg. Azóta se láttam semmit ami dizni. Néhány ilyen mintás pólót meg játékot kaptunk innen-onnan, azokra kivételt tettem mert ha ingyen volt akkor el kell hordani amíg szét nem esik.

ez olyan mint amikor a brókernél megkérdezik, hogy vennél-e olaj- vagy dohánycéget? hogy a viharba ne, 8% osztalékot fizetnek negyedévente és 25 éve növelik... meg hogy érdekel-e milyen esg score-ja van egy cégnek, hülyevagy?

nincs aláírásom

Jó a kérdésük. Én pl nem veszek ilyen cégeket, meg indexeket se amikben benne vannak. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy a termékeiket sem veszem. 😉 

Az ESG-t emelett maximális fenntartásokkal kezelem az erős greenwashing miatt.

Hány %-nál ês milyen mértékű ember ellenes tevékenységnél van a limit?

Azok közül válogatok. Most is van a portfóliómban védelmi cég igen kis kitettséggel. Nem tervezem növelni és nem is örülök nekik - kb a szükségess rossz kategória. (Ráadásul itt is lehet olyat találni pl akik golyóálló mellényeket gyártanak - ott nem látok sok problémát 😉)

K&H bank tanácsadóval beszélgettem pár éve (rokon is egyébként) - befektetésekről, elmondtam, hogy a réz/arany/ezüst és a fegyvergyárakba lenne érdemes befektetni, mert háború lesz (2022 előtt volt). Erre jött a bullshit szöveggel, hogy zöld portfolió és megújuló energia és hogy a K&H Bank nem fektetbe a hadiparba és komoly arccal sorolta a portfolió neveket stb.  Mondtam neki, hogy ezzel nem nyugtattál meg - mert szerintem egy befektetés nem azért jó, mert zöld hanem, hogy jó hozama van.

Nem -- nem vagyok jós, se befektetési szakember és nem is akarok úgy tenni még itt a hupon. Csak gondoltam leírtam, hogy mit gondolok.

A kérdés kb azt jelenti, hogy akarod e úgy növelni azt, ami az össz vagyonból hozzád kerül elkerítésre, hogy közben az egész torta hosszabb távon kisebb lesz.

A fenntarthatóságnak is egy leírása az, hogy anélkül elégíteni ki a jelenben az alapvető szukségleteinket, hogy közben nehezebbé tennénk a következő generációknak ugynezt.

Szóval, ha feltesszük, hogy a olajipari termékek égetése árt a föld állapotának, akkor az abba befektetésnek lesz egy ilyen oldala. Amire meg nehéz azt mondani, hogy egy teljesen semleges kérdés.

és ezzel nem azt mondom, hogy most tutira ne tett abba  pénzed, ha jó okod van rá, csak, hogy nem egy ilyen magától értetődő kérdés az biztos, hogy nem számít és nincs itt min gondolkodni.

Szerintem az ez a mit csináljuk a megtakarításainkkal egy top kérdés és a cél szerintem az lenne, hogy lehetséges e olyan módon kezdeni vele valamit, hogy se ne veszítsen az értékéből (esetleg növelje is azt), miközben az össz értéket is növeli. És nagyon nem világos mi a jó irány, mert ha nem csinál semmit az ember is veszít, meg ha tudatlanul tőzsdézget is veszít, ha lakásokat vesz, akkor árt, ha nem tőzsdei vállalkozásba teszi a kockázat nagyon nagy lehet, meg nem is egyszerű ezt megtenni. stb stb. 

Befogott orral. Például kóla terméket nem veszek egyáltalán, de azt ki lehet kerülni. Kocsinál befogtam az orrom, pedig woke cég sajnos.

Applet se veszek, de a zárt kertek miatt nem. Lunduke szerint a MacOs kevésbé woke mint pl a Windows.

Lesz*rom, hogy a Tesla vezére Trumpot támogatja-e, ha netán Teslát akarnék venni, nem ez gátolna meg benne.

Lesz*rom, hogy Tim Cook mennyire támogatja az LMBTQ+ embereket, van egy csomó nem hetero barátom, ismerősöm, de rühellem az Apple termékeit.

Magyarán hiányzik egy szavazási opció: Lesz*rom, nem érdekel a terméket gyártó cég vezérének politikai nézete.

NEResként feltenni ezt a kérdést a NER országában (ZRt-jében ), nice.

Gábriel Ákos

"Az elv olyan mint a fing. Az ember tartja amíg tudja."

Ha egy ceg nyiltan politizal, akkor megprobalom elkerulni. Es itt nem erdekel, hogy a ceg politikai nezetei megegyeznek-e az enyemmel, ha egyaltalan beleszolnak az mar nagy negativum.

Visszafelé mi a helyzet? Fiktív scenario: van egy manus, rühelli az EV-ket, meg úgy általában Muskot. Viszont narancs színű/szívű, így Trumppal meg a republikánusokkal szimpatizál (hisz a főnök arra mutatja az utat). Most hogy Musk beházasodik, Trump mellé, mi a helyzet? A Tesla is vonzóbb autóvá válik?